Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За несамостоятелността

Featured Replies

преди 1 минута, haidukpikaso написа:

Мисля че да.

Защото няма да са изтощени и психясали като техните. Техните нямат вече батерии.

Ами може би, а може би не зависи от хората

• Отговори 275
  • Прегледи 19,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
на 25.09.2019 г. в 17:34, Anne написа:

На мен ми трябва истински дом.

Истински дом е домът на родителите и този, който си създадеш сам.

Други истински домове няма.

на 23.09.2019 г. в 19:56, Anne написа:

Според вас неумението да се оправяш сам на битово ниво признак на малоумие ли е?

Не, при някои има така наречената "заучена безпомощност": 
човек е живял така, че е бил научен или принуден да не решава сам.

Например родителите разглезват едно дете и то свиква да не разчита на себе си, да чака наготово.
После трудно се справя самостоятелно.

Или някого командват агресивно, просто го смачкват и той губи доверие в себе си.
После трудно се справя.

Промяната може да дойде след смяна на средата - на друго място, с други хора.
Може по принципа "неволята учи" - ако човек бъде поставен в трудна ситуация, 
когато вече няма на кой друг да разчита освен на себе си;
тогава, ако успее да намери сили да се справи - първо по малко, после повече ...

Или ако намери приятел, който да го цени и да го хвали/поощрява, 
такъв човек може постепенно да придобие доверие в себе си и да покаже най-доброто, на което е способен.

Може жената да има фобия от препарати.Това едно на ръка.И прекалено много страх, че ще се справи с домашните задължения.Страха може да е толкова голям, че да и блокирва главата.А блокира ли главата, блокирва и тялото.Въпрос на воля е да го преодолее.Но ако няма силна психика, няма как да има и силна воля.Няма как да се упреква човек, че няма силна психика.Има разни хапове къде притапяват тия страхове, някакъв вид антидепресанти, които са толко вредни за тялото и психиката колко и дрогата.Това си е легална дрога.Да ли ще опънеш две линии бяло или ще глътнеш два такива хапа, за да ти влеят кораж да правиш неща които те е страх по принцип да правиш е точно все тая.И двете са пристрастряващи за цял живот.Само къде бялото е по-скъпо.

на ‎23‎.‎9‎.‎2019‎ г. в 19:56, Anne написа:

Според вас неумението да се оправяш сам на битово ниво признак на малоумие ли е?

Както ти казах и в другата тема, имаш нужда от смяна на подхода към живота.
Доколкото разбирам, въпреки някои недъзи, ти имаш ръце, крака, не си нито сляпа, нито глуха.
Така че, ти си в много по-добро положение от хора, които са ощетени в това отношение.
И вместо непрекъснато да се оплакваш, вземи се стегни и почни да правиш нещо.
Родителите ти може би се ядосват на това, че не се опитваш да правиш нищо за себе си, освен да пишеш на компютъра.

Ако не си чела историята на Хелън Келър, препоръчвам ти най-горещо да я прочетеш. Пък дано поне малко осъзнаеш за какво става въпрос, и да промениш начина си на мислене и на живот.

Приятно четене на най-вдъхновяващата книга, която съм чела някога!

Според мен авторката доста е изчела, вероятно и доста такива истории, и щом това не и е помогнало да преодолее проблема си,  прочитането на поредната такава едва ли ще и помогне.Нещо трябва  да я стресне и да я пробуди от летаргията в която е изпаднала.Увикване и караници явно , че не помагат.

• 4 седмици по-късно...

Здравейте,

на няколко пъти влизам в темата,  не бих искала да я отмина, защото виждам страданието на тази млада жена и особено съпричастността  и загрижеността ви, на всички потребители , които е очевидно че искат да помогнат, това ви прави чест.

Момичето е изпаднало духом според мен, сринало се е . Но, преди всичко смятам че е задължение на всеки родител да помогне на детето си да се справя само в дадени ситуации от малка детеродна възраст, независимо от заболяването му. Този момент е пропуснат и идва ден, когато може би с напредване на годините на родителите им дотяга, изнервят се, а може би и те са получили някои болежки и са безсилни да се справят. Забелязвам интелекта на момичето, неговия поглед към света и нагласата , че всеки е нужен да му доставя удобства и пр. Тоест както при някои общности,които всички познаваме , знаят само правата си. Много неща има за казване, но аз забелязвам също , че темата е приключена , или поне от близо месец, не е отваряна. Ако желаете, всички потребители, може да коментираме и да се опитаме да помогнем. Както знаете в днешно време има много варианти за подпомагане и от социалните служби, от разни фондации , изобщо обществото е загрижено и бихме могли да потърсим вариант.

Ако сметнете за удачно, пишете в темата.

Успешен ден на всички!

преди 1 час, nedka12 написа:

Много неща има за казване, но аз забелязвам също , че темата е приключена , или поне от близо месец, не е отваряна. Ако желаете, всички потребители, може да коментираме и да се опитаме да помогнем. Както знаете в днешно време има много варианти за подпомагане и от социалните служби, от разни фондации , изобщо обществото е загрижено и бихме могли да потърсим вариант.

Не е приключена, тя влиза всеки ден в сайта. Просто не е писала в темата си.

Вие какво предлагате - да сезираме социална служба ?

преди 18 минути, haidukpikaso написа:

да сезираме социална служба ?

Какви социални служби ще сезираме и от кое име ще е? Едно е да дадем съвет или изкажем мнение по въпроса и съвсем друго е да се бъркаме в живота на хората! Анне и семейството и най - добре знаят случая си от тук никой няма право да им дава идеи как да живеят живота си, какво да правят и как да го правят! 

преди 9 минути, AAUUXX написа:

Какви социални служби ще сезираме и от кое име ще е? Едно е да дадем съвет или изкажем мнение по въпроса и съвсем друго е да се бъркаме в живота на хората! Анне и семейството и най - добре знаят случая си от тук никой няма право да им дава идеи как да живеят живота си, какво да правят и как да го правят! 

Без съгласието на Anne не бива да предприемаме нищо, но ако тя се съгласи, редно е да намерим начин и да ѝ помогнем.

преди 3 минути, Мойра написа:

Без съгласието на Anne не бива да предприемаме нищо, но ако тя се съгласи, редно е да намерим начин и да ѝ помогнем.

Не само без нейно съгласие, а изобщо, тя не е сама че да взема отношение обществото, има родители, има сестра, ние като какви се явяваме че да се месим. Тя е достатъчно голяма, ако има наистина от нещо нужда или проблем да го напише където трябва, например на сайта на АСП. Може да и помогнем със съвети и нищо повече, както и правим разбира се към момента. 

преди 28 минути, Мойра написа:

Нали ви каза че я страх от социален асистент, защото имало всякакви.

Трябва да я убедим че това не са случайни хора, че са подбирани много внимателно и имат опит.

Социалният асистент не е някой, хванат от улицата. Аз лично преди години съм кандидатствала за такава работа - ми проучиха ме до амнайсто коляно, вадих свидетелство за съдимост, психотест минавах...но причината да не ме одобрят беше липса на опит на подобна длъжност.

Техните до сега не са я социализирали и това им е вината. А и не желаят. Отделно и бой яде, на 35 години и я бият.

И кво правим - да я оставим в затвора а ?

Да, много сте прави и много благодаря, че взехте отношение.

Аз имам малко опит, затова си позволих да напиша тези думи.  Не искам да кажа за извеждане от семейството , но има такива практики , например да се назначат компетентни и обучени хора, които да помогнат  и на двете страни, с цел обучение, нещо като терапия, която е минимум 6 месеца и може да допринесе за по-сговорно съжителство. Освен това би могло  и да се прикрепи човек, който да помага в домакинството им. Различни грижи , според трудността на семейството. Това имах в предвид. Много са възможностите , разбира се по преценка на социален екип. 

преди 2 минути, nedka12 написа:

Да, много сте прави и много благодаря, че взехте отношение.

Аз имам малко опит, затова си позволих да напиша тези думи.  Не искам да кажа за извеждане от семейството , но има такива практики , например да се назначат компетентни и обучени хора, които да помогнат  и на двете страни, с цел обучение, нещо като терапия, която е минимум 6 месеца и може да допринесе за по-сговорно съжителство. Освен това би могло  и да се прикрепи човек, който да помага в домакинството им. Различни грижи , според трудността на семейството. Това имах в предвид. Много са възможностите , разбира се по преценка на социален екип. 

Точно така.

Наистина им е нужна помощ. Техните вече са на години, и те са с разни болежки, тя по цял ден стои затворена защото няма кой да я изведе навън на разходка. Сама не може да излиза. Всички нервни до безкрайност. Това не е живот.

преди 10 минути, nedka12 написа:

но има такива практики , например да се назначат компетентни и обучени хора, които да помогнат  и на двете страни, с цел обучение, нещо като терапия, която 

Идеята е добра, но според мен има нужда от психолог който да разговаря със семейството, ако споделят проблема в общината или социалната служба предполагам ще им бъде осигурен такъв. 

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Идеята е добра, но според мен има нужда от психолог който да разговаря със семейството, ако споделят проблема в общината или социалната служба предполагам ще им бъде осигурен такъв. 

Да, точно това имам в предвид психолог, който се назначава от ЦОП- център за обществена подкрепа. Или ресурсен център го наричат. Но, това трябва да стане по сигнал, добронамерен, не под натиск.

Здравейте, виждам че напълно сте запознати с подобни обстоятелства. Аз много искам да помогна, но не знам как ще се приеме моята загриженост, особено от семейството.

Другото което ми прави впечатление е че самото момиче описва своите беди малко в сюрреалистичен стил, което не е много характерно за хора които ги тормозят ежедневно. Компетентна е дори и по политически въпроси, което не е лошо разбира се. Просто се страхувам да не бъда подведена, наистина го правя с чиста душа. Познавам много случаи на деца, предимно юноши, които живеят при родителите си, но са на много години изостанали , не са изградили своя интелект, за ценностна система не говоря, това е важен фактор , че родителите не са се интересували и не са работили по тяхното възпитание и въвеждането им в обществото, да кажем.

преди 1 минута, nedka12 написа:

Да, точно това имам в предвид психолог, който се назначава от ЦОП- център за обществена подкрепа. Или ресурсен център го наричат. Но, това трябва да стане по сигнал, добронамерен, не под натиск.

Разбирам, но сигнала не може да подадем от форума, това трабва да направи Анне и родителите и, защото ние сме никаква страна в случая, още повече никой не знае реалната обстановка у тях, както и проблемите ако има такива. 

току-що, AAUUXX написа:

Разбирам, но сигнала не може да подадем от форума, това трабва да направи Анне и родителите и, защото ние сме никаква страна в случая, още повече никой не знае реалната обстановка у тях, както и проблемите ако има такива. 

Аз не съм участвала във дебати във форума, малко ми е трудно  и моля за извинение за разпиляните ми думи.

Забравих да добавя , което е много важно, според мен.

Аз не погледнах от къде е въпросната девойка. Имам в предвид, някой потребител който е от същия град да отнесе въпроса до социалните служби. Няма нищо лошо в това, нали сме за това хората , да си помагаме. Има дискретни проверки, просто да изрази съмнение и отделите ще преценят . Защото не е изключено, както казах вече по-горе момичето просто да си пише тези неща , има всякакви случаи , без покритие. Но , никой няма да ни обвини за намеса, защото понякога човешкия живот е в опасност.

Ако нещо съм прекалила, моля за извинение и разбиране. Благодаря. Лека да е вечерта , на всички .

преди 34 минути, nedka12 написа:

Аз не съм участвала във дебати във форума, малко ми е трудно  и моля за извинение за разпиляните ми думи.

Забравих да добавя , което е много важно, според мен.

Аз не погледнах от къде е въпросната девойка. Имам в предвид, някой потребител който е от същия град да отнесе въпроса до социалните служби. Няма нищо лошо в това, нали сме за това хората , да си помагаме. Има дискретни проверки, просто да изрази съмнение и отделите ще преценят . Защото не е изключено, както казах вече по-горе момичето просто да си пише тези неща , има всякакви случаи , без покритие. Но , никой няма да ни обвини за намеса, защото понякога човешкия живот е в опасност.

Ако нещо съм прекалила, моля за извинение и разбиране. Благодаря. Лека да е вечерта , на всички .

В стремежа си да помогнете е много вероятно да навредите, пак ще се повторя като кажа че ако има наистина реален проблем Анне е щяла да го отенсе към социалните до сега. Виждате, че често се преплита политика със здравослоното и състояние , търси отговорност от обществото за неща които няма никой вина, ето защо смятам че не е редно да се ангажираме с повече от съвет по даден въпрос. Има тема в която обвинява обществото за това, че няма мъж, където също и обяснявахме нещата които не иска да разбере. 

преди 1 час, AAUUXX написа:

В стремежа си да помогнете е много вероятно да навредите, пак ще се повторя като кажа че ако има наистина реален проблем Анне е щяла да го отенсе към социалните до сега. Виждате, че често се преплита политика със здравослоното и състояние , търси отговорност от обществото за неща които няма никой вина, ето защо смятам че не е редно да се ангажираме с повече от съвет по даден въпрос. Има тема в която обвинява обществото за това, че няма мъж, където също и обяснявахме нещата които не иска да разбере. 

За мен този отговор е много много правилен

преди 7 минути, petie1 написа:

За мен този отговор е много много правилен

Прави сте. Не бих предприела нещо без да е съгласувано, не е желателно да се превърне в по-голям проблем. Съжалявам, наистина предложих с добри чувства. аз съм много отговорен човек, преди всичко. Лека вечер.

преди 5 минути, nedka12 написа:

Прави сте. Не бих предприела нещо без да е съгласувано, не е желателно да се превърне в по-голям проблем. Съжалявам, наистина предложих с добри чувства. аз съм много отговорен човек, преди всичко. Лека вечер.

Не знам от кое поколение сте....но днес младите разчитат....доверяват се на съвети от интернет.Едва ли биха предпочели среща ,,очи в очи" с психолог от ,,реалния свят".Разчитат и се доверяват на виртуала.Повече биха повярвали на фразата:

,,В капитализма е истината"..В.И.Ленин.....

отколкото на:,,Трябва да потърсиш помощ от някой реален специалист наблизо."

преди 22 минути, nedka12 написа:

Аз като инвалид ви разбирам идеално и всичко което съм писал е от опит

преди 12 минути, _nib_ написа:

Не знам от кое поколение сте....но днес младите разчитат....доверяват се на съвети от интернет.Едва ли биха предпочели среща ,,очи в очи" с психолог от ,,реалния свят".Разчитат и се доверяват на виртуала.Повече биха повярвали на фразата:

,,В капитализма е истината"..В.И.Ленин.....

отколкото на:,,Трябва да потърсиш помощ от някой реален специалист наблизо."

Баш пък за здравни съвети интернет не се ползва

НЯМАМ НУЖДА ОТ СОЦИАЛЕН АСИСТЕНТ!

Имам нужда от нещо съвсем различно, което което дискриминаторското общество не желае да предложи на хората с увреждания - правото на лично щастие и семейство.

Питате защо толкова много съм се озлобила към света? Защото на 23 - годишна възраст имах шанс да бъда щастлива, ако обществото не беше преценило, че трябва да отстъпя в полза на една здрава гадина.

Можех да бъда щастлива и то с човек, когото познавам и който ме привлича. Можеше да има кой да се грижи за мен.

Но не. Хората с увреждания според това общество били едва ли не асексуални, трябвало да водят живот като на кактус - само да ядат, пият, спят и да ходят до тоалетна.  Имаме право на образование, достъп до култура и забавления, здравеопазване и спорт, дори туризъм,  даже да гласуваме, но не и да се влюбваме и да правим секс, дори да създаваме семейства.

Няма да понеса още един мизерен живот в дом за хора с увреждания, като този в училището в София. Достатъчно лишения търпях цели 4 години - тревопасна диета, студени зимни утрини и вечери, миене със студена вода, тоалетни тип "клекало"................. Знам аз колко точно финансиране се отпуска за хората с увреждания.............Толкова, че имаше за частните училища, но не и за моето. Месото беше лукс. Топлата вода - също, парното се пускаше късно сутрин и се изключваше рано вечер.

Не вярвам в социалните асистенти, защото чета за какви ли не случаи, София не е България и не навсякъде правят адекватни проверки........

На мен ми трябва истински дом, истинска семейна атмосфера, но най - вече : любов. Не знам давате ли си сметка какво е да си на 35,  да мислиш за секс, а да не можеш да го правиш.

Не искам да бъда с друг човек, защото не съм първа младост и нямам време да опознавам някого, преди да се реша да спя с него или да се омъжа. Има всякакви хора, боя се да не допусна грешка и да не попадна на насилник.

Все тая поне в едно отношение съм по - добра от всички здрави хора в тази държава - в неделя отивам да гласувам по съвест, ако ще всички да ми се смеят. Ако ще кандидатът да загуби. Няма да ми е за първи път и няма да се разочаровам и да страдам. Не гледам на изборите като на конкурс за красота.

преди 15 часа, Anne написа:

Имам нужда от нещо съвсем различно, което което дискриминаторското общество не желае да предложи на хората с увреждания - правото на лично щастие и семейство.

Анне обществото на никой не може да осигури щастие, не и по начина който искаш. По отношение на семейство и лично щастие всеки сам за себе си взема решение това как да се случи, не знам защо си мислиш, че някой, било държава, общество или друг е длъжен да осигурява лично щастие на друг. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.