Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смисълът на жертвоприношението в Християнството ?

Featured Replies

Бих добавила само, пречистения ум. Не е ли това змията която е захапала опшката си т.е. преобразила се във вечност?

Пречистения чрез диамантена воля ум се превръща в слуга на Духа т.е. на Бог в човека или на искрата...

• Отговори 75
  • Прегледи 18,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Жертвоприношението в християнството почива най-вече на жертвата на Христа и Евхаристията. Това което ти визираш е жертвоприношение както в християнството, така и в юдаизма. Жертвоприношение има още в

• Когато Бог решава да изпита Авраам в предаността му към Него, поискал той да пренесе в жертва сина си Исаак.Авраам не се замислил нито за миг.Повел обичния си син към жертвеното място.Целунал го, поло

• Сделка? Ех,какви глупости има в религиите като цяло...Ще убиеш някакво животно ей така,да направиш кефа на някакъв хипотетичен бог,и в замяна на това очакваш да ти се върне жеста,очакваш някаква облаг

Пречистения чрез диамантена воля ум се превръща в слуга на Духа т.е. на Бог в човека или на искрата...

Хубави думи, само дето не са твои, т.е зад тях не стои твоя опит

Първо е знанието, после го следва опита, след това идва разбирането, а накрая - мъдростта

Познаваш ли ме?!? Откъде знаеш за опита ми, за пътя ми :P ? Няма да сопоря и да убеждавам не е в природата ми, всеки си има път приятелю, и това е вечният път на моята душа. Не бих споделяла нещо ако нямам дори прашинка опит, но...Няма дначение...Поздрави и много чиста Божествена Любов + Мъдрост + Истина по пътя ти!

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

Познаваш ли ме?!? Откъде знаеш за опита ми, за пътя ми :P ? Няма да сопоря и да обеждавам не е в природата ми, всеки си има път приятелю, и това е вечният път на моята душа. Не бих споделяла нещо ако нямам дори прашинка опит, но...Няма дначение...Поздрави и много чиста Божествена Любов + Мъдрост + Истина по пътя ти!

Не казвам че нямаш опит изобщо, просто това което беше написала, са чужди думи. Които звучат хубаво, може и да са истина, но не е твоя преживян опит.

В темата за танца, където споделяш твоя опит, малко по-различно и по-искрено звучи, за мен.

Не знам дали са чужди думи, знам само, че се изтръгнаха от сърцето ми, ако се познанахме лично щеше да знаеш как говоря. Не знаеш ли че понякога не ние говорим, важно е с какво същество сме направили връзка в момента. Свободната ни воля се свежда само до това, за какво ще се отворим от там нататък...

Не знам дали са чужди думи, знам само, че се изтръгнаха от сърцето ми, ако се познанахме лично щеше да знаеш как говоря. Не знаеш ли че понякога не ние говорим, важно е с какво същество сме направили връзка в момента. Свободната ни воля се свежда само до това, за какво ще се отворим от там нататък...

Цитираш Елеазар Хараш (Петьо Йорданов) няколко пъти, явно си прочела не малко негови книжки и си попила готови словесни изрази.

Може и да ти се струва, че идват от някакви същества тези изрази, но всъщност идват от паметта ти.

Но това е само мое мнение.

Редактирано от salim (преглед на промените)

Есествено аз нес само го чета, аз ходя на лекциите му и с времето всичко това оживява в мен и дава плод, правя връзката и думите просто се изливат естествено ;). Интересното е че преди да седна и да те прочета бях изпаднала в дълбок размисъл за думите... и се чудех дали има тук такава тема ;). Поздравки ако си от Варна и ходиш на лекциите, Петьо е слънце за мен kiss.gif другото оставям в тишината...

Есествено аз нес само го чета, аз ходя на лекциите му и с времето всичко това оживява в мен и дава плод, правя връзката и думите просто се изливат естествено ;). Интересното е че преди да седна и да те прочета бях изпаднала в дълбок размисъл за думите... и се чудех дали има тук такава тема ;). Поздравки ако си от Варна и ходиш на лекциите, Петьо е слънце за мен kiss.gif другото оставям в тишината...

Ами не, не ходя на лекции и съм от друго място. Но да се върнем в темата:

"Смисълът на жертвоприношението в Християнството"

Според мен жертвоприношението е привнесено в християнството и стои като стара кръпка на нова дреха.

Накратко само ще кажа, че има една червена нишка която е прокарана в цялата Библия от Битие до Откровение, и всичко което е описано там са символи и то много дълбоки които водят към Христос, неговата жертва+ възкресение+възнесение и повторно идване... Не смятам за необходимо да се спирам повече върху този въпрос, защото е много дълбок, изисква се много време и т.н... а един форум едва ли е мястото да се разгърне една такава тема в дълбочина ;).

Хехе, тук се е получил хубав диалог - и по темата и не по нея, но смислени неща чета.

salim е прав - изразите идват не от същества с неизвестен произход biggrin.gif , а от паметта ни.

Но и Алморот е права за избирателната способност - само да й кажа, че тя е на паметта също.

По темата - точно така си е - жертвоприношението е привнесено, както и много други неща от древните религии са се инфилтрирали и нидирали в християнството и това вече не е чисто християнство, каквото е било в първите векове от зараждането си...

Редактирано от Maat (преглед на промените)

• 9 години по-късно...

Може да задавам глупав въпрос, но има ли споменати жертвоприношения на животни в Новия Завет? Новият завет, всъщност, е “християнството”. Символично, смисълът на Християнската Религия е, че човек принася себе си в жертва на олтара на праведния начин на живот.

Макар да не помня да съм чел за такива, то не бих се изненадал, ако има - все пак сбирщайна наречен Библия е емблематичен по отношение на несъстоятелността. Ала не би имало логика, изрично е подчертано в Евреи " защото не е възможно кръв от юнци и от козли да отмахне грехове/ всеизгаряния и приноси за грях не Ти са угодни" и т.н.

Разгледах какво е писано в тази тема и две думи от мен:  явно е, че Исус е съзнавал цялата тази диващина и примитивизъм да се убиват животни, като дар на някакви измислици, съответно и се е противопоставил на това безумие. И да примем съществуването на Бог, то си е направо смехотворна идеята, човешки същества да му готвят манджа.

• 4 седмици по-късно...
на 13.12.2017 г. в 17:02, sound написа:

Макар да не помня да съм чел за такива, то не бих се изненадал, ако има - все пак сбирщайна наречен Библия е емблематичен по отношение на несъстоятелността. Ала не би имало логика, изрично е подчертано в Евреи " защото не е възможно кръв от юнци и от козли да отмахне грехове/ всеизгаряния и приноси за грях не Ти са угодни" и т.н.

Разгледах какво е писано в тази тема и две думи от мен:  явно е, че Исус е съзнавал цялата тази диващина и примитивизъм да се убиват животни, като дар на някакви измислици, съответно и се е противопоставил на това безумие. И да примем съществуването на Бог, то си е направо смехотворна идеята, човешки същества да му готвят манджа.

Няма по-тъпо нещо от това да вярваш, че Всевишният Творец на света, би желал да му принесеш кръвта на някое животно като откуп за греховете ти.

Но за съжаление днес, в 21-ви век, все още сме свидетели на тази масова заблуда, в която все още вярват милиони хора по света и принасят все още животинските жертви с цел да изпълнят примитивните и безумни варварски традиции предавали се от поколение на поколение.

Дай Боже, все повече хора да се пробудят и прогледнат, и да се освободят от тези масови заблуди!

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

преди 4 часа, Aumi написа:

Няма по-тъпо нещо от това да вярваш, че Всевишният Творец на света,...

Самото вярване в божества си е тъпо, ама като си им харесва на вярващите и си вярват.
Вари ги , печи ги, те пак си вярват.
Самата ирационална вяра в божества е вид налудност или тежка заблуда, но поради голямото ѝ разпространение навсякъде по планетата Земя, с изключение при комунистическите диктатури, другите правителства по чисто политически причини предпочитат да са вярващи избирателите. Така им е по-лесно да ги манипулират. 

преди 5 часа, Белгиеца написа:

Самото вярване в божества си е тъпо, ама като си им харесва на вярващите и си вярват.
Вари ги , печи ги, те пак си вярват.
Самата ирационална вяра в божества е вид налудност или тежка заблуда, но поради голямото ѝ разпространение навсякъде по планетата Земя, с изключение при комунистическите диктатури, другите правителства по чисто политически причини предпочитат да са вярващи избирателите. Така им е по-лесно да ги манипулират. 

Вярата в Еволюцията, също е ирационална вяра.

Така че, вярата в една Всемогъща Животворяща Разумна Сила, която вдъхва живот на всичко в Мирозданието, си е съвсем рационална.

преди 2 часа, Aumi написа:

Вярата в Еволюцията, също е ирационална вяра.

Тебе миличка те е хванало ето това:
https://ru.wikipedia.org/wiki/Бред

и няма изглед някога да се оправиш.
Приемаш истината за лъжа и лъжата за истина.

преди 45 минути, Белгиеца написа:

Тебе миличка те е хванало ето това:
https://ru.wikipedia.org/wiki/Бред

и няма изглед някога да се оправиш.
Приемаш истината за лъжа и лъжата за истина.

Как ще докажеш, че това в което вярваш ти е истина, а това в което вярвам аз - лъжа?

преди 35 минути, Aumi написа:

Как ще докажеш, че това в което вярваш ти е истина, а това в което вярвам аз - лъжа?

Срещу заплащане мога и това да направя за теб.
Ама ти нямаш пари, така че яж си краставиците и бъди щастлива.

преди 9 часа, Белгиеца написа:

Срещу заплащане мога и това да направя за теб.
Ама ти нямаш пари, така че яж си краставиците и бъди щастлива.

Много си въобразяваш, че като си отишъл у Европата, си станал вече милионер и можИш да ни купиш нас бедничките...:lol6:

• 11 месеца по-късно...
на ‎11‎.‎8‎.‎2006‎ г. в 1:14, jawachezet написа:

Всички сме чели, че християнската религия е хуманна и миролюбива. Сигурно е така. Аз много не съм запознат в дълбочина с религиозните учения но не мога да си обясня защо в библията се пише за необходимостта от толкова много жертвоприношения като религията е толкова миролюбива. Защо Бог се омилостивява от жертвоприношение на животни? Нали животните са живи същества (в случая става въпрос за жертвоприношение на агне). Нали една от Божиите заповеди е "Не Убивай."

Жертвоприношението не е ли убийство?

Нека някой внесе яснота по проблема.

Свинята във фолклора на българите: символика и ритуали

В митологиите на много народи свинята, вероятно заради пословичната си плодовитост, се свързва с богинята майка. В древна Гърция например, я смятат за любимо животно на богинята на плодородието Деметра, принасят я в жертва и на Афродита. Тракийската богиня Бендида се описва като огромна жена, която пасе свине и преде. По-късно, вероятно под влияние на юдаизма и християнството, свинята си спечелва лоша слава и започва да се смята за нечисто животно. И до днес в разговорния език тя се явява като символ на лакомия, мръсотия и липса на задръжки. Нелогично на пръв поглед, но широко популярно, е сравнението „пиян като свиня”, а епитети като „свиня”, „прасе” или „шопар” се считат за едни от най-обидните. Употребява се дори и производният глагол „освинвам се” със значения „преяждам, препивам, напълнявам”.

/ 02:08

Макар осмивана и обругавана, свинята всъщност заема важно място както в бита, така и във фолклора на българите. По правило във всяка селска къща се отглежда поне по едно прасе, което се коли около Коледа, след края на четиридесетдневния Коледен пост. Според народната етимология дори самото име на празника се извежда от глагола „коля”, което свидетелства за централната роля на този елемент в традиционните представи. 

Коленето на прасето, обработката и приготвянето на месото му имат ритуален характер и следват строго определени предписания. Рано сутринта в дома, където ще се коли прасе, се събират съседи и роднини – мъже, които ще помагат на стопанина. Във всяко село има хора, които са известни с уменията си на „колачи” и също получават покана да участват. По-късно жените приготвят специални традиционни ястия от черния дроб, месото и маста на животното и семействата се събират на празнична трапеза. На следващия ден някой друг от селото коли прасе и така на практика хората прекарват близо месец в угощения и веселби, а връзките в селската общност се заздравяват.

Според обичая главата и краката на животното се сваряват и от тях се приготвя желирано ястие, наречено „пача” или „пихтия”. То се пази до Васильовден (1 януари), когато се поднася на празничната трапеза като обредна храна. Това е и единственият случай, когато свинското месо се прекадява и освещава – през останалото време то се смята за нечисто и недостойно да бъде принесено в жертва.

Съществуват специфични вярвания и разкази, свързани със свинята. Смята се например, че тя може да слиза под земята, в тайнствени и опасни пещери, обитавани от змейове и хали, защото е неуязвима за злите сили. Такава легенда съществува за пещерата над село Рабиша, Белоградчишко. Тя разказва за мома, грабната от змей и отвлечена в пещерата. Месец по-късно една от селските свине влязла в тъмната дупка и след няколко часа излязла обратно, като носела в уста престилката на изчезналата девойка. Разказва се също, че стадо свине влязло в Рабишката пещера и се изгубило. Минало се доста време и селяните научили, че стадото излязло от друга пещера, която се намирала чак в Карпатите – оказало че, че двете пещери са свързани с подземни тунели. Подобни предания се свързват и с други пещери у нас, например с пещерата край гара Лакатник в Искърското дефиле, известна под името Свинската дупка.

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100287354/svinata-vav-folklora-na-balgarite-simvolika-i-rituali

Прасето за Коледа

На много места Коледата се посреща със сочни свински пържоли. В Румъния например 2 млн. домакинства гледат собствено прасе, което се коли преди Коледа - традиция, отлично позната и на българите.

https://www.dw.com/bg/прасето-за-коледа/a-17323998

...........................

А аз искам да питам...

Каква е връзката с коленето или жертвоприношението на прасе, с Исус Христос и с неговото рождество, което се чества с празника Коледа?

преди 10 минути, Aumi написа:

...

А аз искам да питам...

Каква е връзката с коленето или жертвоприношението на прасе, с Исус Христос и с неговото рождество, което се чества с празника Коледа?

Връзката е същата, каквато е между Рождество Христово и Коледа... Отгласки от езически празници и жертвоприношения...

преди 24 минути, darkterminal написа:

Връзката е същата, каквато е между Рождество Христово и Коледа... Отгласки от езически празници и жертвоприношения...

Значи както Коледа, така и жертването на прасета, нямат нищо общо с Христос!

преди 5 часа, Aumi написа:

Значи както Коледа, така и жертването на прасета, нямат нищо общо с Христос!

Коледа има нещо общо с Христос. Тогава се празнува раждането му. Не е роден на този ден, ама така са решили някога, някъде едни хора и така го празнуват християните(зависи и кой какъв календар ползва). Жертването на прасета, агнета и т.н. нямат нищо общо с Христос.

Това, което се е случило с Исус е свинщина - към днешна дата и църквата си е въз кочинка.

преди 6 часа, sound написа:

Това, което се е случило с Исус е свинщина - към днешна дата и църквата си е въз кочинка.

Църквата не е това, което трябва да бъде.
Както и религията не е това, което трябва да бъде.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/nakazaha-sveshtenik-ot-trojanskija-manastir-izgonil-dete-s-autizam-ot-hrama.html

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.