Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

[инфо] Как да забраним на Firefox да се обновява

Featured Replies

преди 2 минути, DarkEdge написа:

То, пък е ного трудно да интегрират скрипт за проверка на хоста и да чисти.

В рутера спокойно може да се сложи същото, и оттам няма махане.

• Отговори 58
  • Прегледи 6,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 4 минути, DarkEdge написа:

Ами хайде двамата си признайте, че работите за Мозила и да се приключва. :lol6:

Хайде сега аз да попитам - ако ползвате неактуална версия и ви хакнат пез незакърпена дупка, как ще реагирате? Ще ви е кофти, нали?
Ама сега си представете, че сте в бяла страна. Тогава адвокат може да съдере 5-7 цифреа сума от Mozilla foundation. Ама те не искат да плащат такива пари и затова държат да се актуализира браузърът.

Можеш ли да дадеш примери за горния сценарий, че нещо не ми се вярва да се е случвал точно както е описан.

• Автор
преди 46 минути, Емил Костов написа:

Не, че нещо лошо, но и аз да пиптам какъв е проблемът с update на лисицата????

Проблемът не е само един и започва още от версия 63 или 64 - там някъде. Но основният е, че премахнаха опцията за спиране на ъпдейтите, което превръща Мозила в синоним на Майкрософт, които както знаем обичат дигиталното робство. Мозила са тръгнали по същия път. Но в конкретния случай е една гадост, която във версии 75 и 76 успях да премахна в about:config (browser.urlbar.update1 set to false), но във версия 77 това вече не работи. Като кликнеш на адресната лента, тя става два пъти по-висока и по-широка, частично скривайки всичко що е отляво и отдясно на нея, което е най-малкото грозно. Да не говорим, че няма опция за изключване и отново опираме до наглото налагане на тяхното - досущ като Майкрософт. Щом те са казали, че адресната лента ще се държи така, значи ще е така. Да, ама не - аз не съм типичният уиндоус юзър, за да се примирявам с това. Дори и да бях останал на Уиндоус преди 4 години, пак щях да намеря начин да се отърва от това гадно налагане на тяхната визия как да изглежда и да се държи браузърът.
Из нета се намират различни решения на проблема с адресната лента, но по неясни причини работят само при някои. При мен примерно не работят. Затова беше по-лесно просто да си върна версия 76 (добре че си я пазя свалена и компилирана) и да ѝ спра ъпдейтите.

преди 34 минути, DarkEdge написа:

Ще чисти дедовия (виж код тага; това го научих от един юзър тук, мисля, че се казваше Крематориум). Освен това ще трябва този скрипт да се стартира с руут права, изисквайки руут паролата, за да се изпълни и която аз няма да му дам. За разлика от Уиндоус, в Линукс ти трябват руут права за достъп до всичко що е в /etc, а и не само там. И за разлика от Уиндоус, тук няма как да изключиш изискването за руут права.

sudo chattr +i /etc/hosts

Както казах в предишния си пост, имам 2 идеи как може да се заобиколи моят блокаж, но няма да ги кажа. Поне не и за без пари. :D  Същото им казах и на тях. Вече почва да ми се спи, та е възможно да има някоя и друга грешка:

WoF7tG2.png

преди 29 минути, Tiho написа:

Зависи от рутера. В моя рутер съм блокирал всичко що е спортен сайт (и не само), ама от време на време някои пак пробиват, като последния в списъка - туй го*но се оказа с 20 живота. Чак, когато го натиках в хостс файла, спря да се отваря на всяка крачка:

3xjEzlH.png

А пък хостс файла си го пазя на бекъп, който актуализирам при всяка промяна, така че с рутера почти не се занимавам вече.

преди 22 минути, DarkEdge написа:

Хайде сега аз да попитам - ако ползвате неактуална версия и ви хакнат пез незакърпена дупка, как ще реагирате? Ще ви е кофти, нали?
Ама сега си представете, че сте в бяла страна. Тогава адвокат може да съдере 5-7 цифреа сума от Mozilla foundation. Ама те не искат да плащат такива пари и затова държат да се актуализира браузърът.

Ако се стигне дотам, тогава ще го мисля. Но начин винаги има. А пък и при нас (в Арч линукс) дупките обикновено се запушват до няколко часа, така че няма от какво да се притеснявам. Тоест, ако запушат дупка в системата, позволяваща достъп до браузъра, няма да има от какво да се притеснявам.

току-що, Валсо написа:

Проблемът не е само един и започва още от версия 63 или 64 - там някъде. Но основният е, че премахнаха опцията за спиране на ъпдейтите, което превръща Мозила в синоним на Майкрософт, които както знаем обичат дигиталното робство. Мозила са тръгнали по същия път. Но в конкретния случай е една гадост, която във версии 75 и 76 успях да премахна в about:config (browser.urlbar.update1 set to false), но във версия 77 това вече не работи. Като кликнеш на адресната лента, тя става два пъти по-висока и по-широка, частично скривайки всичко що е отляво и отдясно на нея, което е най-малкото грозно. Да не говорим, че няма опция за изключване и отново опираме до наглото налагане на тяхното - досущ като Майкрософт. Щом те са казали, че адресната лента ще се държи така, значи ще е така. Да, ама не - аз не съм типичният уиндоус юзър, за да се примирявам с това. Дори и да бях останал на Уиндоус преди 4 години, пак щях да намеря начин да се отърва от това гадно налагане на тяхната визия как да изглежда и да се държи браузърът.
Из нета се намират различни решения на проблема с адресната лента, но по неясни причини работят само при някои. При мен примерно не работят. Затова беше по-лесно просто да си върна версия 76 (добре че си я пазя свалена и компилирана) и да ѝ спра ъпдейтите.

Ще чисти дедовия (виж код тага; това го научих от един юзър тук, мисля, че се казваше Крематориум). Освен това ще трябва този скрипт да се стартира с руут права, изисквайки руут паролата, за да се изпълни и която аз няма да му дам. За разлика от Уиндоус, в Линукс ти трябват руут права за достъп до всичко що е в /etc, а и не само там. И за разлика от Уиндоус, тук няма как да изключиш изискването за руут права.

sudo chattr +i /etc/hosts

Както казах в предишния си пост, имам 2 идеи как може да се заобиколи моят блокаж, но няма да ги кажа. Поне не и за без пари. :D  Същото им казах и на тях. Вече почвам да ми се спи, та е възможно да има някоя и друга грешка:

WoF7tG2.png

Зависи от рутера. В моя рутер съм блокирал всичко що е спортен сайт (и не само), ама от време на време някои пак пробиват, като последния в списъка - туй го*но се оказа с 20 живота. Чак, когато го натиках в хостс файла, спря да се отваря на всяка крачка:

3xjEzlH.png

А пък хостс файла си го пазя на бекъп, който актуализирам при всяка промяна, така че с рутера почти не се занимавам вече.

Ако се стигне дотам, тогава ще го мисля. Но начин винаги има. А пък и при нас (в Арч линукс) дупките обикновено се запушват до няколко часа, така че няма от какво да се притеснявам. Тоест, ако запушат дупка в системата, позволяваща достъп до браузъра, няма да има от какво да се притеснявам.

Ползваш ли компютър, телефон, таблет с дадена ОС или въобще интернет като цяло ти си вече дигитален роб. Ако това не си го разбрал, няма смисъл да коментираме каквото и да било.

• Автор
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Ползваш ли компютър, телефон, таблет с дадена ОС или въобще интернет като цяло ти си вече дигитален роб. Ако това не си го разбрал, няма смисъл да коментираме каквото и да било.

Това не пречи да се боря до последно да си запазя свободата поне на личния си компютър и нещата да стават по моя начин, а не по техния. А тия дебили с Андроид все повече ме карат да се замислям за някой стар GSM, където няма телеметрия и принудителни ъпдейти, които за съжаление там не можеш да ги спреш.

• Автор

@Емил Костов, ти се смееш, ама не знаеш как ми съсипаха телефона. Когато го купих, беше с MIUI версия 9 и всичко летеше - буквално и преносно. Сега е с MIUI версия 11 и непрекъснато нещо цикли, мисли по 3 часа, а ако не го рестартирам поне веднъж седмично, като си отключа екрана, виждам само черно пространство - иконите ги няма.
И за да не стане същото или подобно с компютъра (така, де, браузъра), се налага да съм по-нагъл от Мозила.

Доколкото е моят опит, на андроида като му кажеш "никакви ъпдейти" и му спреш известията за ъпдейти - нищо не прави автоматично. Стои си както е сложен преди година и необновяван (примерно на версия девет или десет /не помня точно/, но със сигурност поддържа и следващата от тази, на която е).

Тоест - нито обикновените текущи ъпдейти се слагат, нито към новата версия "преминава".

Под Windows се прави в инсталационната директория една поддиректория distribution, там се слага policies.json с определено съдържание от 2-3 реда, с което могат да се укажат най-различни политики, една от които е да се спрат автоъпдейтите, и работи от много отдавна. Няма ли нещо подобно за линукс?

Отделно има и административни темплейти, които могат да се инсталират в Win, чрез които от local group policy да се правят тия неща по-удобно.

И аз адски се дразня на разни автоматични ъпдейти на повечето софтуер, дори да ме подканя постоянно баш в най-неподходящите моменти. FF обикновено го ъпдейтвам с леко закъснение с нови версии, обикновено изчакам поне седмица и/или появата на ХХ.0.1 с разни фикснати проблеми.
Към момента проблемът с адресбара ми е достатъчно неприятен че не може да се оправи, затова още стоя на 76.хх докато реша какво да правя. Наистина не мога да ги разбера защо толкова насилствено и противно се опитват да пробутват очевадни дразнещи неща в една от най-ползваните програми изобщо! Това специално е напълно и тотално ненужно и според мен се прави само и единствено за да има някаква "промяна" от време на време, без значение каква и с каква полза или вреда!
Но все още на фона на Хром, FF е цвете и не бих се разделил с него скоро.

policies.json:

{
"policies": 
   {
     "DisableAppUpdate": true
    }
}

policies.json е неактивна, ако има управление на Firefox през груповите политики.

disable firefox updates.reg

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Mozilla\Firefox]
"DisableAppUpdate"=dword:00000001

В Command prompt as Admin:

reg add "HKLM\Software\Policies\Mozilla\Firefox" /f /v "DisableAppUpdate" /t REG_DWORD /d 1

преди 34 минути, teglicha написа:

проблемът с адресбара

е решен

преди 11 часа, Tiho написа:

Можеш ли да дадеш примери за горния сценарий, че нещо не ми се вярва да се е случвал точно както е описан.

Ти кажи колко хора и на колко рутъри е спокойно задаването на бели/черни списъци с адреси

преди 12 часа, Tiho написа:

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Мерси за адресбара и увеличаването му, да, тази опция работи... засега, предвид наименованието на опцията, предполагам скоро ще я деактивират, то я няма по подразбиране и трябваше да се създаде. Ако не видя в някой форум, как се предполага да науча за тази опция да я приложа.. но това е друга тема.

Иначе чета, че policies.json е cross platform compatible метод, значи би трябвало да работи в линукс.

преди 12 часа, Валсо написа:

@Емил Костов, ти се смееш, ама не знаеш как ми съсипаха телефона. Когато го купих, беше с MIUI версия 9 и всичко летеше - буквално и преносно. Сега е с MIUI версия 11 и непрекъснато нещо цикли, мисли по 3 часа, а ако не го рестартирам поне веднъж седмично, като си отключа екрана, виждам само черно пространство - иконите ги няма.
И за да не стане същото или подобно с компютъра (така, де, браузъра), се налага да съм по-нагъл от Мозила.

Никъде не съм ти се смял или подигравал. Ако си останал с такова впечатление моите извинения.

преди 2 минути, teglicha написа:

policies.json е cross platform compatible метод, значи би трябвало да работи в линукс

И аз така четох...

преди 2 минути, teglicha написа:

Ако не видя в някой форум, как се предполага да науча за тази опция да я приложа.. но това е друга тема.

С много настройки в много програми/ОС е така...
За съжалени - четене 24/7 му е майката, т.е. денонощно обучение.

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Никъде не съм ти се смял или подигравал. Ако си останал с такова впечатление моите извинения.

Ша та съдим за инсинуации...😎😈

• Автор
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Не съм казал, че си. ;)  Имах предвид реакцията ти на този пост:

1RbjQza.png

Смехът може да е много видове и те са събрани в един емотикон!!!

• Автор
преди 2 часа, DarkEdge написа:

е решен

Ще го имам в предвид за вбъдеще, но засега си ми е добре с тази версия.

преди 10 минути, Валсо написа:

Не съм казал, че си. ;)  Имах предвид реакцията ти на този пост:

1RbjQza.png

1. Няма как да се бориш, а и не виждам за какво се бориш, но това са си твои мотиви. Засмях се, защото работя в мобилен оператор и знам абонатите какво ги интересува. 

2. Съвсем скоро старите GSM телефони ще спрат да работят поради поетапно орязване и спиране на 2G мрежата. Щеш не щеш, ще трябва да използваш по-нови.

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

2. Съвсем скоро старите GSM телефони ще спрат да работят поради поетапно орязване и спиране на 2G мрежата. Щеш не щеш, ще трябва да използваш по-нови.

Еми тогава ще спра мобилния интернет, ще дискънектна телефона от безжичната мрежа и ще се ъпдейтва нежелано, когато цъфнат налъмите. А другият вариант е да чакам Librem 5 да поевтинее, че 800 долара за телефон не ми се дават.

преди 13 минути, Валсо написа:

Ще го имам в предвид за вбъдеще, но засега си ми е добре с тази версия.

Не беше конкретно към теб! Беше за @teglicha!

преди 6 минути, Валсо написа:

Еми тогава ще спра мобилния интернет, ще дискънектна телефона от безжичната мрежа и ще се ъпдейтва нежелано, когато цъфнат налъмите. А другият вариант е да чакам Librem 5 да поевтинее, че 800 долара за телефон не ми се дават.

Ще се update пак. Кой може да ти гарантира, че като си спрял нещо, то не работи инкогнито или автономно.

• Автор
преди 36 минути, Емил Костов написа:

Ще се update пак. Кой може да ти гарантира, че като си спрял нещо, то не работи инкогнито или автономно.

Без интернет няма как да се ъпдейтне. :D

преди 30 минути, Валсо написа:

Без интернет няма как да се ъпдейтне. :D

А ти откъде си сигурен, че няма интернет??? Това че виждаш изключени табовете, не означава че не може да работи автономно някой процес. Давам пример със стария си GSM. При спрени мобилни данни и интернет, произволно намирам включено 4G и update-нати приложения. Държа да отбележа, че никой освен мен не пипа този телефон и нямам духове и самодиви в къщата си.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.