Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За какво си мислите в момента-в очакване на лятото през 2026 година. ☀️

Featured Replies

преди 1 час, цър-вул написа:

Отговарям без етикет след поста на @lebel...

... и така не го разбирам ... лелиии това ли е като почнеш с  възрастта да изкуфяваш :huh:

А пък вие знаете ли, че привечер жълтурчетата си свиват/прибират чашките с листенцата, а през деня като изгрее Слънчо, ей така широко в жълто ги отварят. И става един прекрасен килим от цветове... И те спинкат значи. Направи ми впечатление вчера привечер, и първо си помислих, че онея с бръмчащите косачки са минали, но днес сутринта, изненадаааа. Много е красиво по полянките в момента. Сигурно има и някой друг кърлеж, но какво от това. 

• Отговори 48,9k
  • Прегледи 2,6m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• що са бийш мооо   иш как во ви нося

• Малко нощни снимчици...                   Никога, не съм подозирал, че октоподите така луминсценцират

• Сезанесто ми е от няколко дни насам Гората, 1894

Публикувани изображения

преди 1 час, цър-вул написа:

Дори и с декларацията на мацката за семейно положение... 😎

Не съм гледал хилма, харесвам песента, харесвам Деп и Генсбур (Шарлот)... че и майка и (светла и памет), те толкова си приличат...

Но предполагам трее направим връзката между самата песен (история и текст) и пернишкия болярин. На него некоя девойка некой ден ше му отвърне с "Нямам. И к'во прайм сега?" и Кракра ше дигне... моста на крепостния ров.

Малеф ( @Maleficient ), будалкаме се тука (всъщност в съседното дрън-дрън) с Кракра (известен още и като Banesc) и визитната му картичка - "Ти имаш ли си гадже"... освен ако аз не съм изкуфял.

преди 4 часа, цър-вул написа:

Не, вее - мацката има халка... 

"Чи к'во от т'ва"... както би казал Мия Алексич, светла му памет. А и... Перник не вярва на халки. Освен ако не са от черни метали. 

Иначе... халката не бях видял, но четох че я има. В... ъъ, "либрето"-то... А историята на написването на песента наистина представлява известен интерес. Са, дали е така и ако не е, как е... но се твърди (Алекс Рос - муз. критик), че песента на Том Йорк (Thomas Edward Yorke) "Creep" съдържа "обсесивни" пасажи, които описват саморазрушителна ярост, следствие несподелено привличане. Грийнуд (Колин Чарлз Грийнуд) казва, че текстът е вдъхновен от жена, която Йорк "е следил (дебнал, преследвал... балиго как е най-точно) няколко дни", и която неочаквано се появява (к'вото и да значи т'ва) на изпълнение (изява/концерт) на Radiohead...  Запитан дали текстът е вдъхновен от реален човек, който го е накарал да се почувства ... тук се срещат секви вариации, позиционирани между странен и извратен... бе, "creep", преведете си го сами, Йорк казва: "Да. Беше доста странен период от живота ми".

И те така. Дето се вика - аналогичен случай - у наше село.

преди 6 часа, lebel написа:

Не съм гледал хилма, харесвам песента, харесвам Деп и Генсбур (Шарлот)... че и майка и (светла и памет), те толкова си приличат...

Но предполагам трее направим връзката между самата песен (история и текст) и пернишкия болярин. На него некоя девойка некой ден ше му отвърне с "Нямам. И к'во прайм сега?" и Кракра ше дигне... моста на крепостния ров.

Малеф ( @Maleficient ), будалкаме се тука (всъщност в съседното дрън-дрън) с Кракра (известен още и като Banesc) и визитната му картичка - "Ти имаш ли си гадже"... освен ако аз не съм изкуфял.

Благодаря Ви за обяснението/уточнение, Мистър. 

Значи не е "изкуфяване" още (може би), а просто неинформираност с форумните "герои" и евентуални препратки към техните характери и житие...

И аз не съм гледала филма, а и да съм, може и да съм го забравила, въпреки Жонката. НЕ харесвам Шарлот- защото майка ѝ е красива, а тя НЕ, но имаше една нейна песен, където е добре. Малко съм критична, но сякаш е тенденция, която не е в полза на красивите човешки женски гени, въпреки изключенията, но за мен красивите жени са нещо наистина специално. Освен вдъхновяващи ... за много творци. Това че поколенията им са "натоварени" с очаквания, не е добре, но пък има много други красиви жени, които не са деца на известни родители, които са сервитьорки или касиерки в супермаркет, и е жалко, че няма кой да разбере за тях, защото биха вдъхновили много режисьори, музиканти и художници.

Самата песен и текста са от моите младини и е изключително ... впечатляваща. И дано се наредят някак нещата за "Кракра", въпреки че той едва ли е чувал тази песен, и би се замислил или реагирал по начин, който да го засяга.

преди 5 часа, lebel написа:

Сега погледнах, че се е получило ефектно...

и отдолу реакцията на вие  spacer.png

Пак не се разбира дали "Вие" знаете :bubblegum:ама и да не знаете не е драма- важно е да можете :cool: щото няма как да започна изречение с : А вие можете ли ... да направите така че жълтурчетата вечер да се свиват и да спинкат?

Остава и @Уиш... да се разпише,и ей го станало като едно време...преди 3 години :singer2:

преди 1 час, lebel написа:

"Чи к'во от т'ва"... както би казал Мия Алексич, светла му памет. А и... Перник не вярва на халки. Освен ако не са от черни метали. 

Иначе... халката не бях видял, но четох че я има. В... ъъ, "либрето"-то... А историята на написването на песента наистина представлява известен интерес. Са, дали е така и ако не е, как е... но се твърди (Алекс Рос - муз. критик), че песента на Том Йорк (Thomas Edward Yorke) "Creep" съдържа "обсесивни" пасажи, които описват саморазрушителна ярост, следствие несподелено привличане. Грийнуд (Колин Чарлз Грийнуд) казва, че текстът е вдъхновен от жена, която Йорк "е следил (дебнал, преследвал... балиго как е най-точно) няколко дни", и която неочаквано се появява (к'вото и да значи т'ва) на изпълнение (изява/концерт) на Radiohead...  Запитан дали текстът е вдъхновен от реален човек, който го е накарал да се почувства (че се свлича) ... тук се срещат секви вариации, позиционирани между странен и извратен... бе, "creep", преведете си го сами, Йорк казва: "Да. Беше доста странен период от живота ми".

Много интересна информация. Не я знаех. Но за пореден път обяснява как жените (макар и к*чки понякога) умеят/успяват да вдъхновяват :sunglasses:

Сега, не знам защо така си използвал "извратен", но за мен няма нищо извратено, при все че песента дори да има нюансите на суицидност, пак е изключително въздействаща, за определени моменти, когато човек има подобни нагласи/настроения и изживявания.

Освен това има още една песен със същото заглавие ... и за разлика от Том Йорк, нейният вокал вече не е сред живите ... пиша го в онзи смисъл, че тази песен по-долу, лично за мен е много по-сдухваща, но това не означава, че не е добра ;)

преди 10 минути, Маншон и Полу-обувка написа:

Остава и @Уиш... да се разпише,и ей го станало като едно време...преди 3 години :singer2:

Хей, кога минаха ТРИ години, баси!!!

Нооо се стараем, да възродим доброто старо време, като е`ни Феникси, така да се каже, да литнем от пепелта ....

Аз и @bornofash си чакам търпеливооооо - без да се приема, че не оценям, и то изключително вълнуващо появата на Еми и Дарко, както и тези, които си пишат още тук :*

преди 2 минути, Маншон и Полу-обувка написа:

Да се разпише, ама ... не се разписва Уишито.

преди 11 минути, Maleficient написа:

...

Пак не се разбира дали "Вие" знаете ...

Ако ще помогнем за вашия здрав сън, ние не знаем. Не знаехме, по-точно. Със сина ми от години се забавляваме с един "диалог" от отдавна забравен от нас (той може и да го помни) аним. филм... Некъф, на въпроса - що изразява същността си в множествено число? - отговори - Щото сме монарх. Диалог е в кавички, щото от него е останал само тоя спомен.

Иначе, повече от цветчетата ме изкефи пропитото с мъдрост примирение, лъхащо от вметката за кърлежа.

преди 12 минути, lebel написа:

Ако ще помогнем за вашия здрав сън, ние не знаем. Не знаехме, по-точно. Със сина ми от години се забавляваме с един "диалог" от отдавна забравен от нас (той може и да го помни) аним. филм... Некъф, на въпроса - що изразява същността си в множествено число? - отговори - Щото сме монарх. Диалог е в кавички, щото от него е останал само тоя спомен.

Иначе, повече от цветчетата ме изкефи пропитото с мъдрост примирение, лъхащо от вметката за кърлежа.

До три дни,ни е позздравила да знаеш :)

преди 20 минути, Maleficient написа:

Хей, кога минаха ТРИ години, баси!!!

Нооо се стараем, да възродим доброто старо време, като е`ни Феникси, така да се каже, да литнем от пепелта ....

Аз и @bornofash си чакам търпеливооооо - без да се приема, че не оценям, и то изключително вълнуващо появата на Еми и Дарко, както и тези, които си пишат още тук :*

"Тече, всичко тече
Времето няма бряг
И ни влече, няма как..."

:)

преди 21 минути, Maleficient написа:

Много интересна информация. Не я знаех. Но за пореден път обяснява как жените (макар и к*чки понякога) умеят/успяват да вдъхновяват :sunglasses:

Сега, не знам защо така си използвал "извратен", но за мен няма нищо извратено, при все че песента дори да има нюансите на суицидност, пак е изключително въздействаща, за определени моменти, когато човек има подобни нагласи/настроения и изживявания.

...

извратен (стори ми се някак по-ласкаво от перверзник или извратеняк) иде от "извращенец", употребено в един от... материалите (по делото)... възможно е, ако некой почне да дебне теб (пу-пу-пу, да не ти е уроки) и ти да предпочетеш да го вкараш в тая категория, пред това... ъъ, да го вдъхновиш. Но ако не съм прав, ше го приема.  Само ми го затананикай.

Хубаво е и другото creep.  Скоро споменах (и не за първи път), че тъжният текст не винаги, да не кажа много рядко (изключая по понятни причини последните няколко години), ми навява тъга. Вероятно щото имам усещането, че всички хубави песни имат тъжен текст.

преди 25 минути, lebel написа:

Ха-ха-  и аз това си го спомням, за един Крал, който така говореше ...

За кърлежа, все пак да сме реалисти, а не прекалено лигави романтици :bubblegum:

Отивам да си догледам серийката на 3Body Problem, после ще разходя кучето, а ако Уиш се появи, ѝ я задръжте и ѝ кажете, че имам нещо много важно да ѝ кажа (което ще го измисля в движение, но вие го изиграйте интригуващо, че да остане). Мерси предварително :sunglasses:

преди 14 часа, Maleficient написа:

... и така не го разбирам ... лелиии това ли е като почнеш с  възрастта да изкуфяваш :huh:

А пък вие знаете ли, че привечер жълтурчетата си свиват/прибират чашките с листенцата, а през деня като изгрее Слънчо, ей така широко в жълто ги отварят. И става един прекрасен килим от цветове... И те спинкат значи. Направи ми впечатление вчера привечер, и първо си помислих, че онея с бръмчащите косачки са минали, но днес сутринта, изненадаааа. Много е красиво по полянките в момента. Сигурно има и някой друг кърлеж, но какво от това. 

Аз наскоро го разбрах, но се бяха събрали след малко дъждец , още беше светъл следобед. Това го правят и много други цветчета.

А пък едни чисто сини полски (като очите на Елизабет Тейлър)  са отворени само сутрин до към 12:00 и после почти не се забелязват. 😉

преди 8 часа, lebel написа:

Иначе... халката не бях видял, но четох че я има. В... ъъ, "либрето"-то... А историята на написването на песента наистина представлява известен интерес. Са, дали е така и ако не е, как е... но се твърди (Алекс Рос - муз. критик), че песента на Том Йорк (Thomas Edward Yorke) "Creep" съдържа "обсесивни" пасажи, които описват саморазрушителна ярост, следствие несподелено привличане. Грийнуд (Колин Чарлз Грийнуд) казва, че текстът е вдъхновен от жена, която Йорк "е следил (дебнал, преследвал... балиго как е най-точно) няколко дни", и която неочаквано се появява (к'вото и да значи т'ва) на изпълнение (изява/концерт) на Radiohead...  Запитан дали текстът е вдъхновен от реален човек, който го е накарал да се почувства ... тук се срещат секви вариации, позиционирани между странен и извратен... бе, "creep", преведете си го сами, Йорк казва: "Да. Беше доста странен период от живота ми".

Той буквално си го пее всичкото това в песента. ☺️ Тя е за някаква, уж, много красива мацка, а той е "creep" - нищожество. 🤷‍♀️

преди 12 часа, Муца написа:

...

Той буквално си го пее всичкото това в песента. ☺️ ...

Шегуваш се, Муцка.

преди 12 часа, Муца написа:

...

...Тя е за някаква, уж, много красива мацка, а той е "creep" - нищожество. 🤷‍♀️

Вие (респективно ние) па сте (респективно сме) мноо убави

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

преди 21 минути, цър-вул написа:

Ся на красота(чар) ли шса утцтрелвами, м?

На чар не. Тия дни се бех сетил... жена ми има едно зъбче... тя има повече де, но едно е много леко и мноо чаровно щръкнало. Овардихме го толко години. Като бяхме млади се шегувах, че заради него съм хлътнал. Шега, шега, ама... после през годините и "забраних" да си го оправя. Даже, като ходеше на зъболекар, я подсещах да го предупреди, че ако и го пипне, ше го намеря. Знам го къде живее... Което си беше (че го знам къде живее) абсолютна истина, щото...  човекът беше и мой зъболекар. Отиде си миналата година. Невероятен зъбар (влагам цялото уважение, на което съм способен, в тоя жаргонизъм) и невероятен пич беше. Светла му памет!

Здрастиии!

И мноу ше ме извинявате, но точно пък от Шарлот съм емнайсепъти и по-хубава и по-чаровна ... и по-секси. Сега че епитета "нищожество" и на мен ми се вижда пресиленко, си признавам. Но едва ли на Том Йорк му дреме какво си мисли Муцката за него ... а и въпросът е, че щом е успял от случка и емоция не особено благоприятна за него, да извлече позитив, като сътвори песен, която е доста популярна и добра, значи си е заслужавало срещата с ку**ата (вижте колко интересно-само две буквички, но може да се получат две обидни думи).

В Софето ...пороец малко ни заля. Мега шантаво време. Тъкмо си прибера по-дебелите дрехи и заизлизам по тениска, и хряс!!! изненада! Малко прохлада.

Също така нещо на кучето астралната карта е проблемна, с нещо ретроградно. Не че и аз не допринесох- той лаком-аз милостива- не е добра комбинация, и двамата не сме спали снощи, а и през деня през половин час да го извеждам в тревичката ... милия. Тъкмо си полегна и след двете Смекти, които му дадох, и то затрещя и загърмя- айде милия беж в банята от шубе ... сега поспря малко, и е тихо и спокойно.

Хайде поздравче с тези сладурчета ....

Добър вечер :sunglasses:

Малефчето тази вечер, ще (си) "почива"- и е на чайче от мента. Също така сготвих една  леща, но аз ... вечер, или поне след 19 ч. от доста време не ям, така че една ябълка ми беше достатъчна. Но това не е толко интересно... Около този фантастичен сериал, за който ви споменах 3 Body Problem, научавам страшно интересни неща за ... един китаец, който още 2006г. написва книга на база на която правят този сериал. Съответно печели безброй награди. Друг китаец добре, че я превежда на английски и т.н. Оказва се, че е трилогия. Има я преведена на български и издадена от изд. Колибри- и мисля да се запозная с творчеството на този човек :jumping11:всичко това го обясних, за да завърша с онова приятно чувство на доволство и благодарност от Вселената, че днешният ден ми разкри интересни перспективи, за които да си мисля.

Лека нощ и до нови срещи.

преди 3 часа, Maleficient написа:

Здрастиии!

И мноу ше ме извинявате, но точно пък от Шарлот съм емнайсепъти и по-хубава и по-чаровна ... и по-секси. Сега че епитета "нищожество" и на мен ми се вижда пресиленко, си признавам. Но едва ли на Том Йорк му дреме какво си мисли Муцката за него ... 

Драсти.

Начи... очакваме Сергеев и въпросa на въпросите. А Том Йорк нема го мисла. Том и Джери - също.

преди 6 часа, Муца написа:

Аз не съм нарекла Том Йорк нищожество, а така превеждам думата "creep". Може да не е точен превод.

Несправедливо обвинявате Муца. :speak:

Може да е несправедливо, но пък е с удоволствие. Поне ние изпитахме такова.. Те - не знам. Но ми се чини, че също...

Добро утро, керкенези! (ако питате що керкенези?... що па не... не, сериозно, щото керкенезът е от добро и носещо гордо името си семейство... и ми се стори, че ще предпочетете "керкенези" пред "черношипи ветрушки")

Да ви е благодатен четвъртъка!

преди 9 часа, Муца написа:

Аз не съм нарекла Том Йорк нищожество, а така превеждам думата "creep". Може да не е точен превод.

Несправедливо обвинявате Муца. :speak:

Ами, не е несправедливо, защото както и да се прочете изречението ти, отделно или не като свързано с песента и лирически герой, когато е измислен- но понеже се установи, че Мистър Йорк е признал собственото си участие в реална история- мисля, че него си го нарече "нищожество"- а думата не знам от кой речник или курс по английски ѝ извади значението ... защото дори в Английско-български речник на хартия на Изд. Gaberoff- а и в Гугъл-преводачите, няма превод на creep като нищожество.

Влечуго може, предвид, че се описва нещо пълзящо, но пак не е много точно. Защото в песните както и във филми, литература и стихове се използват изразни средства от речта и езика, които не е задължително да характеризират автора/лирически герой като ... нищожество. Така че, за мен си го обиди! Извини му се на човека, и забравяме :jumping11::bubblegum::cool:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.