Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Може ли всички да сме богати?

Featured Replies

• Автор
преди 12 часа, -Fu- написа:

Те в някакъв момент трябва да управляват бизнеса който донася богадството, всичко това неможе да се случи ако си тъп.

Големите компании не се управляват от един човек. Примерно Зукърбърг не знае какво се случва във Фейсбук. Има си съвет, а всеки от него си има цели отдели, които се занимават в различни области. Ние не можем да си представим тази организация, защото тя е по-успешна от практикуваната от цялото ни правителство взето заедно.

преди 11 часа, Генадий 35 годишен написа:

а жените когато ме видят минават от другата страна на улицата 

Ето затова да минеш на другия бряг е опасно за здравето!

преди 9 часа, JKirilov написа:

За да не е голословно, в момента почнах 3-ти сезон на Fauda (Хаос), действието се развива в Израел и околните територии. Препоръчвам...

Е то пак е голословно. Гледаш художествена измислица и го вмъкваш за да не си голословен!?

преди 5 часа, Aumi написа:

Какво означава справедливо възнаграждение?

Справедливо означава реципрочно. За същите умения и знания, за същото време и труд да получиш същото възнаграждение. Пример за несправедливо възнагрждение е дете на 12 години да работи 14 часа днес шиейки футболни топки Найк, които се продават по $100 парчето, а да бъде възнаградено за това с $10.

преди 5 часа, Aumi написа:

И тъй-като не всички са еднакво работливи, следва, че всеки получава толкова, колкото заслужава пропорционално на труда, който е положил.

Това е утопия. Хората не получават според свършената работа. Българите в изгнание много добре могат да ти дадат примери как местните вземат двойно повече пари за същата работа, която вършат. Една малка част от българските емигранти са високо образовани и ще заемат ръководни постове. Повечето са ниско квалифицирана маса, често мургава. Тя има шанс в чужбина, защото прилага дъмпинг - готова е да работи повече, на две и на три смени, ако трябва, да не почива през уикендите, и всичко това срещу по-ниско възнаграждение.

преди 4 часа, Milkydead написа:

Не не може всички да сме богати тъй като това ще доведе до пренаселване на планетата от човешки същества.

С две думи ти смяташ, че богатите хора правят повече деца от бедните и освен това са толкова прости, че няма да разберат, че правенето на бебета ще пренасели (каквото и да значи това) планетата?

GettyImages-160438764-56e3cc973df78c5ba0

преди 4 часа, dioib написа:

В момента лихвите по месечна депозитна сметка са 0.001% (приблизително), което означава, че всеки който работи и получавайки 500 лв. на месец е със стойност  50 000 000 лв. = Това означава, че бедни са тези които не работят!!!

А?

golden state warriors nba GIF

преди 3 часа, Aumi написа:

Фактът, че откакто съществуват обществата и държавите, никой не е могъл да измисли система в която всички да са еднакво богати, удовлетворени и задоволени, говори, че това е невъзможно!

Комунизмът проповядва социално равенство. Но той е несправедлив, защото бута слабите и дърпа назад силните. Хората не са еднакви и е несправедливо да бъдат ценени наравно като ресурс на пазара на труда.

Един винкел да смениш с един винкел не е проблем. Да смениш човек с друг човек за работа, за брачен партньор, за фризьор, може да доведе до отрязани глави и уши.

• Отговори 197
  • Прегледи 10k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 24 минути, Myanmar написа:

А?

golden state warriors nba GIF

Ъ!?

gemiapp meme drawing tech idiot GIF

п.п. Днес не ще те "заставам" да се изправяш. ;)

Кратко: Може да сме всички богати, но няма кой "плати"! Богатите хора дават само на тези които "искат" да са богати!!! ;)

• Автор
преди 4 часа, Белгиеца написа:

Аз съм се уредил с многоооооо свободно време, все едно съм пенсионер.

И като такъв харчиш и живееш. Не е това за хвалене, Белжо.

преди 1 час, dioib написа:

Може да сме всички богати, но няма кой "плати"!

Не са парите проблемът, друг е. Като отидете в заведение кой ще ви донесе бирата? Някой богат. А кой ще ви я избърше разлятата на пода? Някой богат. А кой ще лее пот да прави бирените ви кани? Някой богат. Е какъв е тоя хипотетичен живот като богат?

Да цивилизацията върви ръка за ръка с експлоатацията великолепно откритие от има няма повече от 2000г време , измислил ли си някоя идеология която да свали рая на земята и да направи жените хора , ако не темата е излишна.

преди 12 часа, Myanmar написа:

Биенето за хартийки е следствие на факта, че сме намерили гениално универсално средство за справедлива размяна и сме силно конкуриращ се вид, позволил ни да доминираме над света, да еволюираме кат организми и да създадем цивилизации. Тъпо е да се робува на някакви клишета, без да се мисли над тях.

Справедлива? Кое й е справедливото на размяната?

Я ми обясни за какво ти е да имаш милиарди а да нямаш един човек който да държи на теб? Ко ше ги правиш тези милиарди? Ще си купуваш ехидни боклуци които да ти се пишат на приятели само заради хартийките?
Виждаш ли в колко сбъркан свят живеем?
Затова прогреса на тоя свят се забавя изкуствено, затова и някой ден сами ще си унищожим планетата, защото всичко се е юрнало единствено и само за пари, за теб може и да е нормално, за мен това това е тотална глупост и загуба на време.

Човек е богат колкото са му целите му.

• Автор
преди 44 минути, The-Walk!nG-Dead написа:

Човек е богат колкото са му целите му.

"Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му"?

преди 1 час, Gangosa написа:

Може , обаче трябва да ни управляват извънземни ,за които ценностите са други.

Може ИИ.

преди 6 часа, by_chechi написа:

Какво значи да си богат/беден ? 

Тук никой не се и опита да дефинира (или копира от някъде) .

https://www.kaldata.com/forums/topic/300723-може-ли-всички-да-сме-богати/?do=findComment&comment=4814623

преди 6 часа, Milkydead написа:

1.Природните ресурси на планетата са ограничени 
2.Способностите на човешкото същество за репродукция са неограничени
следователно няма как всички да са богати.
темата е приключена

А ако "всички" са 20 души?

преди 5 часа, Белгиеца написа:

Обаче пък съфорумците ми завиждат, че не съм длъжен да работя.

Пенсионерите, инвалидите и затворниците също не са длъжни да работят. Надали някой им завижда.

преди 5 часа, Белгиеца написа:

Ех сега ако можеше да я срещна в София като мине ковида, да ѝ обясня какво става ...

Какво става? Нямаш пари на сина си една смокиня да вземеш.

преди 5 часа, дръндю написа:

тва пъ как го ичисли ве?

Не са 25 млрд. Това са спекулации. Ако всеки живее в еднофамилна къщичка с двор тип американската мечта, то цялото население на света в момента се побира в щата Тексас. По-същественото е, че с небостъргачи и пещери граници амен амен няма.

Най-гъсто населения град в света е Мумбай в Индия, с гъстота на населението 29 650 души на кв. км. Общата площ на града е 484 кв. км, а населението е 14,35 млн. души. Две Българии в един град.

А с водорасли от почти неизползваната най-голяма градина на планетата - океаните, биха могли да се изхранят трилиони хора.

преди 1 час, Myanmar написа:

Е какъв е тоя хипотетичен живот като богат?

Чакам един човек да се върне от Занзибар ... :) Там няма проблем нито с ко-19, нито с кой да носи бирата или виното .... :)

Друго си е да те обслужва истински африканец. ;) а не афро-еврууупииец или афро-хамериканец. или пък мехико-хамериканец. Чувстваш се като "бял" човек .... :)

Едно е власт над идиоти, а друго е власт над този който се бори да е човек. ;) 

Така, че който не работи = не ще живее ... т.е. ще е беден ... :)

И ..... хм .... забравяш сър Сандвич и прочие .... оня отритнатия от рода .... :)

п.п. Тук чакам снимка от тоалетна в Занзибар = новата дестинация на богаташите ... :)

п.п.2. Много поздрави на хамериканците в повечко. :) Ша ги изпреварим ... :) После българите били бедни и с бай ти ганевския си манталитет .... Забавно е! :)

Цитат

Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и...

толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!

Ех .... колко истина има в това .... ;) Но .... така сме истинските комунисти .... = големи гадове .... с които са плашени хамериканските деца .... :)

• Автор
преди 6 часа, -Fu- написа:

Някой имат проблем с доставката на гласови съобщения .

Да ползват папагали тогава.

преди 6 часа, dioib написа:

п.п. От двеста квадратни метра земя която се обработва се изхранва едно семейство от четирима в него. Останалото го смятай ти ... :)

Разбира се това са лъжи, принципно Ауми поства на тази тематика.

220 кг соя на дк, значи за кв. км 220 000 кг
Кило печена соя съдържа 4710 КК - 352,2 г протеин, 335,5 г въглехидрати и 254 г мазнини.
Ако средно човек се нуждае от 2000 Ккалории, то от квадратен км следва човек да има храна за 518 100 дни само от соята. От фуража може да се добие още толкова месо и мляко. Отделно пчелния мед. Отделно риби в реките. Насекомите няма да ги броя, но те са сред огромния неизчерпаем неизползван ресурс за изхранване заедно с водораслите. Сметките сочат, че от ЕДНОГОДИШЕН ДОБИВ на квадратен километър човек може да живее около 2739 години.

преди 51 минути, Myanmar написа:

А с водорасли от почти неизползваната най-голяма градина на планетата - океаните, биха могли да се изхранят трилиони хора.

Аха, значи във веганството е спасението! 😁😆

преди 13 минути, Myanmar написа:

Да ползват папагали тогава.

Не стават на дълги разстояния и дълги съобщения.

преди 4 часа, Myanmar написа:

Хората не получават според свършената работа.

Напротив, някои дори получават повече!
Въпросът е в това кой колко оценява труда си. 

Ето сега например разбирам, че майсторите вече искат за квадратен метър плочки 30-35 лв да ги залепят. Изчисли за колко минути се лепи един квадратен метър с плочки!

преди 1 минута, -Fu- написа:

Не стават на дълги разстояния и дълги съобщения.

не са годни за съобщения
една камара въпроси и никакъв ефект

преди 29 минути, Aumi написа:

това не мисля че е веганство
https://www.greelane.com/bg/наука-технологии-математика/животни-и-природата/edible-insects-4134683/

преди 29 минути, дръндю написа:

не са годни за съобщения
една камара въпроси и никакъв ефект

това не мисля че е веганство
https://www.greelane.com/bg/наука-технологии-математика/животни-и-природата/edible-insects-4134683/

:tease2:

• Автор
преди 42 минути, Aumi написа:

Как извличането на хранителни вещества от водораслите прави яденето на месо излишно? Да не забравяме, че същите тези океани са източник на риба и бозайници за ядене. Просто второто (2,7 трилиона рибока ежегодно в тигана) е някак по-очевидно, та чак заплашваме популациите, докато ползването на фотосинтез не е впрегнато достатъчно.

Иначе да, във водораслите е спасението на човечеството с население над 100 млрд души, ако това искаше да чуеш.

преди 39 минути, Aumi написа:
преди 5 часа, Myanmar написа:

Хората не получават според свършената работа.

Напротив, някои дори получават повече!

Усети ли се, че си противоречиш?

преди 17 минути, Myanmar написа:

Усети ли се, че си противоречиш?

Помислих, че искаш да кажеш, че получават по-малко отколкото са работили.

• Автор
преди 3 часа, Bubbles написа:

Справедлива? Кое й е справедливото на размяната?

Размяната не е справедлива. Парите са изобретени за да преодолеят тази размяна. Размяната е бартер, а да отрежеш половин агне за три стола и половина не е практично.

току-що, Aumi написа:

Помислих, че искаш да кажеш, че получават по-малко отколкото са работили.

Казах го в първия пост:

преди 20 часа, Myanmar написа:

Богатството се крепи върху експлоатацията на хиляди работници, които биват лишавани от справедливо възнаграждение, за да може изработеното от тях да изгради богатството на богатите.

Примерите за несправедливост са колониалната политика, робовладелството, владичеството, класовото разделение.

Когато България е била империя сме имали Златен век. Когато Османската империя е експлоатирала България под иго, тогава е бил нейния Златен век. Толкова е просто.

преди 2 минути, Myanmar написа:

Казах го в първия пост:

Богатството се крепи върху експлоатацията на хиляди работници, които биват лишавани от справедливо възнаграждение, за да може изработеното от тях да изгради богатството на богатите.

Ти си противоречиш и не ми отговаряш дали е справедливо да платиш за лепенето на 1 кв.м. плочки 35 лв в България.

• Автор
преди 57 минути, Aumi написа:

сега например разбирам, че майсторите вече искат за квадратен метър плочки 30-35 лв да ги залепят

Зависи от размера и формата на плочките и дали цената включва материалите. Баните винаги се били най-пипкавата работа.

преди 1 минута, Aumi написа:

Ти си противоречиш и не ми отговаряш дали е справедливо да платиш за лепенето на 1 кв.м. плочки 35 лв в България.

Разочарована си, че не съм отговорил на въпрос, който не си ми задала ли? Хайде посочи ми къде си ме питала, че ми втръсна от малоумни във виртуала.

току-що, Myanmar написа:

Зависи от размера и формата на плочките и дали цената включва материалите. Баните винаги се били най-пипкавата работа.

Не е за баня, за стая е. Плочките струват 10 лв за кв.м. И естествено, че тази цена не е с материала, а само за труд.

https://www.home-max.bg/granitogres-tor-grej-45-45-sm-3-to-kach/

преди 1 час, Myanmar написа:

Разбира се това са лъжи, принципно Ауми поства на тази тематика.

Навремето от два декара се е изхранвало семейство от 10 човека и то с ръчен труд. 

Не е лъжа, а премълчавам някаква истина. ;) Не ще позволя и на оня да ми сложат фара, за да работя и през нощта. ;)

Никой от наше село не ще отиде да работи в Гърция вече, защото там "пускат фаровете". :) 

Разбери ме правилно = Аз съм истински комунист!!! Същият обаче пак го ползват да плашат невежите!!! 

За някои хора сме IP в гробищата и понеже вече е препълнено съветват да се горят близките, за да може да се отдават под наем и гробни места вече. 

Това е!!! Някои печелят и стават богати от погребения. НО малцина хващат букета, а по скоро ритат кофата. :) 

Та = намираш си богата жена и хоп .... всички ставаме богати .... :) Да, ама жените не се лъжат толкова лесно вече .... :) 

п.п. Трябва да свикнеш със соята .... мда .... иначе = ще си останеш беден .... :)  

• Автор

Не знам защо водим този разговор, абсурден е. Вече писах, че зависи от размера и формата на плочките. Ако сметнеш скоростта, с която се прави стена и се редят плочки ще откриеш, че разликата е в десетки пъти. Т.е. човек може да изкара повече пари с друга дейност. При зидаромазаческа работа се таксува на ъгъл. Всеки ръб усложнява труда на майстора, налага се да реже и т.н. В банята имаш допълнителни лепила, мрежи и прочие. Цените са колкото и майсторите. Ако пък наемаш фирма и искаш фактура цената ти излиза двойно. Ти вероятно не си гледала как се прави баня и на филм, затова ти изглеждат космически цени. Имам някакви спомени, че работата на плочки излиза два пъти по-скъпо от самите плочки. Но всичко си е до майстора. И на такава цена може да ги направи калпаво, а на евтино да ги нареди хубаво.

И под материал се има предвид лепилото, мрежи, лайсни, фибран и прочие, не плочките. Личи си, че не знаеш за какво говориш. Да не говорим, че може да включва машина за рязане на плочките, строителни бъркалки, лазери за нивелиране, хамалски услуги, почистване и прочие.

преди 6 минути, dioib написа:

Навремето

Конкретно?

В САЩ 3ма държат толкова пари, колкото на половината от населението на САЩ.

Смисъл, ако се съберат парите на половината от населението на САЩ, ще се получи същата сума, която я имат 3мата най-богати в САЩ.

Зле разпределени пари.

преди 3 минути, Myanmar написа:

Не знам защо водим този разговор, абсурден е. Вече писах, че зависи от размера и формата на плочките. Ако сметнеш скоростта, с която се прави стена и се редят плочки ще откриеш, че разликата е в десетки пъти. Т.е. човек може да изкара повече пари с друга дейност. При зидаромазаческа работа се таксува на ъгъл. Всеки ръб усложнява труда на майстора, налага се да реже и т.н. В банята имаш допълнителни лепила, мрежи и прочие. Цените са колкото и майсторите. Ако пък наемаш фирма и искаш фактура цената ти излиза двойно. Ти вероятно не си гледала как се прави баня и на филм, затова ти изглеждат космически цени. Имам някакви спомени, че работата на плочки излиза два пъти по-скъпо от самите плочки. Но всичко си е до майстора. И на такава цена може да ги направи калпаво, а на евтино да ги нареди хубаво.

И под материал се има предвид лепилото, мрежи, лайсни, фибран и прочие, не плочките. Личи си, че не знаеш за какво говориш. Да не говорим, че може да включва машина за рязане на плочките, лазери за нивелиране и прочие.

Много добре знам как се лепят плочи и съм виждала толкова майстори, колкото ти не си виждал със сигурност.
Нашите тукашни тарикати искат за половин ден работа да станат богати. Една баня може да се направи за един ден, максимум два. Но те нарочно се мотаят, пият бирички, пушат цигарки, обядват по два часа, и ти правят банята за две-три седмици. 
Толкова мързеливи и некадърни майстори съм виждала, а на всичкото отгоре и нахални и се правят на специалисти.
Но тъй.като знаят, че ние, които им плащаме пари, не можем сами да свършим тази работа, ни експлоатират чрез труда си!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.