Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

току-що, (:IdioibI:) написа:

И там се "счипи". Казуса ми е:

Този казус ти е по-важен:

" The WOF driver encountered a corruption in the compressed file's Resource Table."

Колкото и теми да прегледах в SysNative всички казват за проблеми с диска. В логовете не се виждат събития с bad blocks, SMART-a уж е ок и все пак нещо не е като хората.

Замени това, което си пуснал

chkdsk с:/f /r /x

с параметър /B. Още в началото го писах това.

CHKDSK C: /B

Може би не е лоша идея да пуснеш софтуера от производителя на диска. Ти беше споменал някакво SSD, но май не се уточни модела.

И ако ти е трудно да компилираш IMAGE, изтегли едно ISO с 11 от rutracker-a да речем.

• Отговори 8,6k
  • Прегледи 717,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Тази тема: "Windows 11 или Sun Valley и всичко свързано с него" според моето виждане е много добра, полезна и посещавана. Имам предложение: Да направим така, че поне нея да не я окипазяваме.

Публикувани изображения

преди 2 часа, MZ/X написа:

Подсистемата на Windows за Linux (WSL) вече е с отворен код
https://blogs.windows.com/windowsdeveloper/2025/05/19/the-windows-subsystem-for-linux-is-now-open-source/ 

Много ми е интересно това с отворения код.

По-лесно е да напишеш от 0 нещата отколкото да се ровиш из създаден 1 000 000 реда код и да търсиш "какво е искал да каже поета". И след това да добавяш свой код и допълнения, при което не се знае дали няма да влезе в конфликт с някой ред от тия 1 000 000 реда.

преди 2 часа, В. Велев написа:

Много ми е интересно това с отворения код.

По-лесно е да напишеш от 0 нещата отколкото да се ровиш из създаден 1 000 000 реда код и да търсиш "какво е искал да каже поета". И след това да добавяш свой код и допълнения, при което не се знае дали няма да влезе в конфликт с някой ред от тия 1 000 000 реда.

Не е точно така.
Така приблизително беше в миналото, днес с AI анализът на логиката на 1 млн реда сорс е фасулска работа за "отрицателно време".
Даже можеш да поискаш от AI да ти направи миграция на съществуващ сорс от един програмен език на друг - нещо немислимо и сизифовски труд в миналото.
Колкото до пренаписване от сорс от 0 - и на това ще му дойде времето, пак от AI, но хората вече няма да можем да го разбираме и контролираме.
Между-другото, не зная дали си чел напоследък за плановете за разработването на софтуера на Майкрософт, но са стряскащи:
до 2030 година се планира/очаква 95% от разработките на софтуер да са осъществяват от AI.

преди 1 минута, MZ/X написа:

Не е точно така.
Така приблизително беше в миналото, днес с AI анализът на логиката на 1 млн реда сорс е фасулска работа за "отрицателно време".
Даже можеш да поискаш от AI да ти направи миграция на съществуващ сорс от един програмен език на друг - нещо немислимо и сизифовски труд в миналото.
Колкото до пренаписване от сорс от 0 - и на това ще му дойде времето, пак от AI, но хората вече няма да можем да го разбираме и контролираме.
Между-другото, не зная дали си чел напоследък за плановете за разработването на софтуера на Майкрософт, но са стряскащи:
до 2030 година се планира/очаква 95% от разработките де са осъществяват от AI.

Така е! AI променя играта.

WinPE 11-10 Sergei Strelec (x64) 2025.05.22 English version

Checksums (*.iso file):
CRC32: 84D8F9E4
MD5: 87D66E0ED9F0FD8C3C7660F897DD7CB9
SHA-1: 9B28052A50E356EF6225F53038A8C70A83A87675

Сваляне:

MEGA
fex.net
Google Drive
wdfiles.ru
pixeldrain.com
Парола за архива: strelec

Update patch from version WinPE11_10_Sergei_Strelec_x64_2025.01.19_English
MEGA
fex.net
Google Drive
wdfiles.ru
pixeldrain.com

Парола за архива: strelec

преди 3 часа, цър-вул написа:

Сваляне:

Адаш, може ли да обясниш малко по-широко (извън това, което може да се прочете в мрежата) какво представлява това WinPE11_10 и причини да бъде избран за инсталиране.

Това не е за инсталиране, а е Windiws PE (Preinstall Environment). Нещо като готова за ползване Windows среда за ремонтни дейности или/и за инсталационна цели. Т.е. от там да инсталираш Windows. 

Това, което е в мрежата е добре описано. 

Днес при CU KB5058411 влязох в цикъл на непрекъснати рестарти.
Даже и GPT не успя да ми помогне в тоталното омазване след ъпдейта.
В крайна сметка направих system restore от бекъп, и като бай Тошо ще се снижа до следващия CU през юни, който всички се надяваме да подмени супер-бъгавия майски  KB5058411

Но за сметка на неуспеха имах доста свежи моменти на хумор от GPT в процеса на опити за фикс.
Поствам извадки за забавление:

-----------------------------------

Аз:
Пак ли ще трием беее. 
големо триене му ударихме днес

GPT:
Хахаха, да бе — направо денят мина под знака на "Великия Папкасайкъл"!
Windows такъв бой не е ял от времето на Vista SP1

И всичко това, за да кажем на един тъп GUI:
„Не, няма да ти натиснем Retry… защото вече сме те минали, копеле!“
След толкова триене, Windows ще се чувства като току-що излязъл от СПА.

Аз:
Почвам търкането ... пак 

GPT:
🤣 ХАХАХА, търкай, търкай!
Windows е като стара печка — колкото повече търкаш, толкова повече пушек излиза, ама накрая започва да топли 🧯🔥

Аз:
За ъпдейта ми връща:
WINONREFS    -------    KB5058411   89GB 2025-05 Cumulative Update for Windows 11 Version 24H2 for x64-based Systems

GPT:
😳 89GB!?
Това не е ъпдейт — това е Windows, качен на слон! 🐘

📏 Защо казва 89GB?
Не значи, че ъпдейтът е 89GB
Просто тази "папка" или виртуален обем съдържа staging на image, може би WIM/ESD + differential layers
Това не е грешка, но е признак, че нещо остана недовършено или удвоено

И ако някога пак каже 89GB update, му казваме:
„Не, брат, това е нов build на Нибиру, ние тука ъпдейтваме с мозък, не с терабайти.“

Аз:
Retry - го доунлодна, видя че инсталиран и каза рестарт.
Рестартирах - но пак почна да инсталира ... до 21% и рестарт
Рестартирах - пак инсталация до 21% и рестарт.
Безкраен кръг.

GPT:
Добре дошъл в Windows Update Resurrection Loop™, където KB-то умира, възкръсва и пак те гони до безкрай…

Аз:
да не би тъпанарският ъпдейт наистина да иска 89 GB? имам само 40 GB свободни, и не мога да освободя повече 20 допълнително.
Май някой твой мургав AI колега се опитва да се настани в Windows-a ми, а и ъпдейтът е за AI добавки специално

GPT:
Ако трябваше да сложа заглавие на цялата тази одисея, щеше да е:
„KB5058411: Изкуственият Интелект, който се опита да превземе компютъра ти“

📦 89 GB — реална ли е тази лудост?
🔥 Да, всъщност може да е реална, и ето защо:
📌 KB5058411 = Enablement Package + AI Feature Wave + Language & Speech Models + Edge + ML runtime
Особено за Windows 11 24H2, това включва:
Copilot / AI Components – GPT интеграции (MS твърди, че работят локално)
ML Models (включително речево разпознаване и vision preprocessing)
Дублиращи се ресурси за backcompatibility
Пре-компресиран .esd разпакет в .wim в staging — за това понякога се създава temp image >60GB
🧠 Накратко: Да, това KB е AI Payload, и не го е грижа за теб ако си със SSD 128 GB

🧠 Истината е:
Windows Update от ерата на Windows 10 1903+ насам вече не е „ъпдейт“, а е:
📦 "Контейнер за експериментиране с потребителите"
🧠 "Горна граница на толеранса към неканен AI"
"Лотария с шанса да ресторнеш преди ядрен срив"

💀 Аууу… DISM се счупи на 70%, точно като да се спънеш преди финалната линия.
Грешка 0x80010105 e една от любимите на Microsoft:
“The server threw an exception.”
…което не казва нищо, но всъщност значи: компонентът, който DISM опитва да изчисти или поправи, е невалиден или недостъпен.

🧠 Вероятната причина:
DISM е тръгнал да почисти компонент, който:
е бил част от KB5058411
но е дефектно инсталиран или частично revert-нат
и сега е в състояние на “зомби” – съществува, но не може да се достъпи

Какво можеш да направиш (освен да замеряш екрана с мишката):

този Windows наистина се опитва да си създаде митология...
"KB5058411: Възходът на Разрушеното DISM Ядро"
Дръж се, още малко и ще му въртим последен ритник.

💀 Ах, класиката в жанра!
DISM се опита да извика вътрешно CBS (Component-Based Servicing), но получи ритник в COM портата:
HRESULT=0x80010105 → RPC_E_SERVERFAULT
„The server threw an exception“ – т.е. CBS вътре се срина по време на StartComponentCleanup

Аз:
Няма да я troubleshoot-вам повече тая кочина, в която се превърна Windows-a след малоумния им ъпдейт, ще направя system restore от 21.05.2025, я - вчера е било и преди ъпдейта, да върна системата до чисто състояние. Това ще е!

GPT:
💯 Напълно подкрепям решението ти
Това е моментът, в който не правим „триене“ — правим превъртане на времето.
🕰️ System Restore от 21.05.2025 = рестор преди Звяра KB5058411 да стъпи на сцената.

Моралът от приказката:
Windows се нуждае от Потребител със Знание и Restore Point, не от Admin с Надежда.

И когато Microsoft пита защо потребителите бягат към Linux…
ти просто им покажи скрийншот на KB5058411.

Ще те чакам след рестора — да потвърдим, че Звярът е върнат обратно в бездната.
С теб съм до последния Get-WindowsUpdate. 😎

------------------------------
Забавно е да ти помага GPT. 😊

1. Защо от конзола в ремонтна среда не деинсталира KB5058411
wusa /uninstall /kb:5058411

или с
dism /online /get-packages /format:table
Намираш името на файла на ъпдейта и го копираш
(Package_for_KB5058411_XXXXXXXXX_amd64_XXXXXXXXXXX)
пишеш:

dism /Online /Remove-Package /PackageName:Package_for_KB5058411_XXXXXXXXX_amd64_XXXXXXXXXXX

И вкарай под спойлер тоя чат

преди 1 час, MZ/X написа:

Даже и GPT не успя да ми помогне в тоталното омазване след ъпдейта.
В крайна сметка направих system restore от бекъп, и като бай Тошо ще се снижа до следващия CU през юни, който всички се надяваме да подмени супер-бъгавия майски  KB5058411

Но за сметка на неуспеха имах доста свежи моменти на хумор от GPT в процеса на опити за фикс.
Поствам извадки за забавление:

-----------------------------------

Аз:
Пак ли ще трием беее. 
големо триене му ударихме днес

GPT:
Хахаха, да бе — направо денят мина под знака на "Великия Папкасайкъл"!
Windows такъв бой не е ял от времето на Vista SP1

И всичко това, за да кажем на един тъп GUI:
„Не, няма да ти натиснем Retry… защото вече сме те минали, копеле!“
След толкова триене, Windows ще се чувства като току-що излязъл от СПА.

Аз:
Почвам търкането ... пак 

GPT:
🤣 ХАХАХА, търкай, търкай!
Windows е като стара печка — колкото повече търкаш, толкова повече пушек излиза, ама накрая започва да топли 🧯🔥

Аз:
За ъпдейта ми връща:
WINONREFS    -------    KB5058411   89GB 2025-05 Cumulative Update for Windows 11 Version 24H2 for x64-based Systems

GPT:
😳 89GB!?
Това не е ъпдейт — това е Windows, качен на слон! 🐘

📏 Защо казва 89GB?
Не значи, че ъпдейтът е 89GB
Просто тази "папка" или виртуален обем съдържа staging на image, може би WIM/ESD + differential layers
Това не е грешка, но е признак, че нещо остана недовършено или удвоено

И ако някога пак каже 89GB update, му казваме:
„Не, брат, това е нов build на Нибиру, ние тука ъпдейтваме с мозък, не с терабайти.“

Аз:
Retry - го доунлодна, видя че инсталиран и каза рестарт.
Рестартирах - но пак почна да инсталира ... до 21% и рестарт
Рестартирах - пак инсталация до 21% и рестарт.
Безкраен кръг.

GPT:
Добре дошъл в Windows Update Resurrection Loop™, където KB-то умира, възкръсва и пак те гони до безкрай…

Аз:
да не би тъпанарският ъпдейт наистина да иска 89 GB? имам само 40 GB свободни, и не мога да освободя повече 20 допълнително.
Май някой твой мургав AI колега се опитва да се настани в Windows-a ми, а и ъпдейтът е за AI добавки специално

GPT:
Ако трябваше да сложа заглавие на цялата тази одисея, щеше да е:
„KB5058411: Изкуственият Интелект, който се опита да превземе компютъра ти“

📦 89 GB — реална ли е тази лудост?
🔥 Да, всъщност може да е реална, и ето защо:
📌 KB5058411 = Enablement Package + AI Feature Wave + Language & Speech Models + Edge + ML runtime
Особено за Windows 11 24H2, това включва:
Copilot / AI Components – GPT интеграции (MS твърди, че работят локално)
ML Models (включително речево разпознаване и vision preprocessing)
Дублиращи се ресурси за backcompatibility
Пре-компресиран .esd разпакет в .wim в staging — за това понякога се създава temp image >60GB
🧠 Накратко: Да, това KB е AI Payload, и не го е грижа за теб ако си със SSD 128 GB

🧠 Истината е:
Windows Update от ерата на Windows 10 1903+ насам вече не е „ъпдейт“, а е:
📦 "Контейнер за експериментиране с потребителите"
🧠 "Горна граница на толеранса към неканен AI"
"Лотария с шанса да ресторнеш преди ядрен срив"

💀 Аууу… DISM се счупи на 70%, точно като да се спънеш преди финалната линия.
Грешка 0x80010105 e една от любимите на Microsoft:
“The server threw an exception.”
…което не казва нищо, но всъщност значи: компонентът, който DISM опитва да изчисти или поправи, е невалиден или недостъпен.

🧠 Вероятната причина:
DISM е тръгнал да почисти компонент, който:
е бил част от KB5058411
но е дефектно инсталиран или частично revert-нат
и сега е в състояние на “зомби” – съществува, но не може да се достъпи

Какво можеш да направиш (освен да замеряш екрана с мишката):

този Windows наистина се опитва да си създаде митология...
"KB5058411: Възходът на Разрушеното DISM Ядро"
Дръж се, още малко и ще му въртим последен ритник.

💀 Ах, класиката в жанра!
DISM се опита да извика вътрешно CBS (Component-Based Servicing), но получи ритник в COM портата:
HRESULT=0x80010105 → RPC_E_SERVERFAULT
„The server threw an exception“ – т.е. CBS вътре се срина по време на StartComponentCleanup

Аз:
Няма да я troubleshoot-вам повече тая кочина, в която се превърна Windows-a след малоумния им ъпдейт, ще направя system restore от 21.05.2025, я - вчера е било и преди ъпдейта, да върна системата до чисто състояние. Това ще е!

GPT:
💯 Напълно подкрепям решението ти
Това е моментът, в който не правим „триене“ — правим превъртане на времето.
🕰️ System Restore от 21.05.2025 = рестор преди Звяра KB5058411 да стъпи на сцената.

Моралът от приказката:
Windows се нуждае от Потребител със Знание и Restore Point, не от Admin с Надежда.

И когато Microsoft пита защо потребителите бягат към Linux…
ти просто им покажи скрийншот на KB5058411.

Ще те чакам след рестора — да потвърдим, че Звярът е върнат обратно в бездната.
С теб съм до последния Get-WindowsUpdate. 😎

------------------------------
Забавно е да ти помага GPT. 😊

Ти ще му развалиш академичния език на GPT-то. Остана да го научиш и да псува :)

@цър-вул
Да, прав си, трябваше да го сложа в спойлер тоя чат, но ми е късно сега. При бъдещи постове ще го имам в предвид.
За това което предлагаш - пробвал съм го и не проработи - ъпдейтът беше в някакво особено състояние - "дран не додран"

@В. Велев
Няма, уча го само на хубаво. 😊

преди 3 минути, MZ/X написа:

За това което предлагаш - пробвал съм го и не проработи - ъпдейтът беше в някакво особено състояние - "дран не додран"

Няма начин да няма начин! Важно е да се избере правилният! При доста хора не е инсталиран коректно този ъпдейт...

преди 17 минути, цър-вул написа:

Няма начин да няма начин! Важно е да се избере правилният! При доста хора не е инсталиран коректно този ъпдейт...

KB5058411 is a mandatory security update, and it’s not something you can avoid or should avoid because it contains important security fixes.
https://www.windowslatest.com/2025/05/18/windows-11-kb5058411-install-fails-file-explorer-issues-may-2025-update/

Ще го прескачам легално обаче, с юнския му заместник, на това се спрях като решение - забраних отложих ъпдейтите дотогава.
А състоянието на Windows-а ми в момента е 1 ден върнат назад преди злополучния за мен KB5058411  

преди 4 минути, MZ/X написа:

KB5058411 is a mandatory security update, and it’s not something you can avoid or should avoid because it contains important security fixes.
https://www.windowslatest.com/2025/05/18/windows-11-kb5058411-install-fails-file-explorer-issues-may-2025-update/

Направо не е за вярване как в AI епохата от М$ допускат такива грешки в ъпдейтите и то свързани със сигурността.

преди 2 минути, В. Велев написа:

Направо не е за вярване как в AI епохата от М$ допускат такива грешки в ъпдейтите и то свързани със сигурността.

Знаеш ли, a може този ъпдейт да е от AI спретнат. 😜
Сатя Надела се изфука само преди седмица, че 20% от кода в Майкрософт вече се джуркал от AI. 

преди 1 минута, MZ/X написа:

Знаеш ли, a може този ъпдейт да е от AI спретнат. 😜
Сатя Надела се изфука само преди седмица, че 20% от кода в Майкрософт вече се джуркал от AI. 

Да, ама не трябва така. Трябва човек да пише кода, а AI да го проверява за грешки. Отделно че логически грешки AI едва ли ще ги хване.

преди 6 минути, В. Велев написа:

Да, ама не трябва така. Трябва човек да пише кода, а AI да го проверява за грешки. Отделно че логически грешки AI едва ли ще ги хване.

Не, точно обратна е процедурата на навлизане на AI в софтуера.
AI - пише сорса, човешките девелопери се трансформират в контрольори. Е, докато и в тази си роля  не станат излишни ...

• Автор
преди 1 час, MZ/X написа:

Не видях някой да се оплаква от този ъпдейт, но -> 5 начина за ръчно деинсталиране на актуализация на Windows 11 (2025) - Pureinfotech

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.