Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

преди 30 минути, Panzer 4 написа:

тази програмка

има български интерфейс...

• Отговори 8,6k
  • Прегледи 716,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Тази тема: "Windows 11 или Sun Valley и всичко свързано с него" според моето виждане е много добра, полезна и посещавана. Имам предложение: Да направим така, че поне нея да не я окипазяваме.

Публикувани изображения

Попитах ИИ, но да попитам и вас: 

"Значи, как се добавя български без да се ползват преводачи и "трети страни" на приложение което няма български, т.е. къде да се постави собствен "преводен" вариант, така, че интерфейса на приложението и/или програмата да са на български?"

Цитат

Страхотен въпрос, Диман — и доста технически! Ако дадено приложение не поддържа български език по подразбиране, но ти имаш собствен превод (например .xml, .json, .po, .ini или .resx файл), тогава има начини да го интегрираш — но това зависи от самата програма. Ето какво можеш да направиш:

🧩 Как да добавиш собствен превод към приложение без езикова поддръжка

1. 🔍 Потърси езикови файлове в директорията на приложението

• Обикновено се намират в папки като:
    • lang/
    • locales/
    • i18n/
    • resources/
  • Там може да има файлове като en.json, de.po, fr.xml — можеш да създадеш bg.json или bg.po със същата структура.

2. 🛠️ Редактирай конфигурационен файл

• Някои програми имат файл config.ini, settings.json или app.config, където можеш да добавиш:
    language=bg

или
    "language": "bg"

3. 🧪 Тествай с ръчно копиране

• Създай преводния файл (например bg.po) и го постави в съответната папка.
  • Рестартирай приложението и виж дали го разпознава.

⚠️ Важно: зависи от това дали приложението е локализируемо

Ако приложението не е проектирано за локализация, то няма да разпознае нов език, дори да му подадеш превод. В такъв случай:

• Може да се наложи декомпилация (например при .NET приложения — с инструменти като ILSpy или dnSpy)
  • Или модификация на ресурсни файлове (.resx, .dll) — което е по-сложно и рисково

🧠 Пример: Как работи това при .NET приложение

Ако програмата е писана на .NET, тя може да използва .resx файлове за езикови ресурси. Можеш да създадеш Resources.bg.resx и да го добавиш към директорията. След това:

• Увери се, че културата е зададена на bg-BG
  • Програмата трябва да зареди този файл автоматично, ако е правилно конфигурирана

От вчера на този 11 про се показват два български езика за писане, така ли трябва да бъде? Единият, машинопис, опитах да го махна, но не намерих как.

123.png

Много благодаря, аз си познавам софтуера до там, трябваше да напиша , че там няма нищо за премахване. И това се появява не всякога. Ще го наблюдавам.

Екранна снимка 2025-09-02 123725.png

преди 53 минути, Panzer 4 написа:

Много благодаря, аз си познавам софтуера до там, трябваше да напиша , че там няма нищо за премахване. И това се появява не всякога. Ще го наблюдавам.

Не си наблюдателен. Появява се при промяна в настройката за "Бета Unicode UTF-8". Разбира се след рестарт.

По-добре да не ползва Unicode UTF-8 - От него само едни неприятности. 

преди 1 час, Panzer 4 написа:

Екранна снимка 2025-09-02 123725.png

Не си на правилното място! Покажи целия прозорец до долу

преди 16 минути, цър-вул написа:

Покажи целия прозорец до долу

Бях на всички места, никъде няма две клавиатури на бг. А от дясно пак са две.

22.png

Екранна снимка 2025-09-02 135426.png

На другият компютър DELL имам ССД М2 , 1 тб, който и аз не знам как се е озовал в това положение. Какво бих могъл да направя, да се промени от MBR   в GPT, та да може да се инсталира 11 на него. Компютърът има само един слот М2.

33.jpg

преди 4 минути, Panzer 4 написа:

На другият компютър DELL имам ССД М2 , 1 тб, който и аз не знам как се е озовал в това положение. Какво бих могъл да направя, да се промени от MBR   в GPT, та да може да се инсталира 11 на него. Компютърът има само един слот М2.

33.jpg

Пробвай с aomei partition assistant 9.2.1 да конвертираш като преди това си направиш резервно копие на данните.

преди 2 часа, цър-вул написа:

По-добре да не ползва Unicode UTF-8 - От него само едни неприятности. 

С него виждам езиците в InnoExtractor и не виждам символите в ASCII колоната на HEX редактора. Без него не виждам езиците в InnoExtractor и виждам кода в ASCII колоната на HEX редактора. Затуй правя рокада на тази настройка, според нуждите. Предполагам имаше и други неприятни отзвуци за други приложения заради липсата и заради наличието на бета настройката. Както и да го сетваш, все негативи се появяват за едни, за други позитиви и обратното. :)

• Автор
преди 2 часа, nusho73 написа:
  Покажи скритото съдържание

mbr2gpt /convert /allowFullOS

На практика рядко се получава само с тази команда по ред причини, една от които липсата на EFI дял и т.н. . Най-бързо и безпроблемно е с бутваща влашка с MiniTool Partition Wizard от Strelec примерно.

преди 2 часа, vlado1985 написа:

Пробвай с aomei partition assistant 9.2.1 да конвертираш като преди това си направиш резервно копие на данните.

Точно това направих, оказа се че имам тази програма, сега диска вече е GPT. За целта се наложи да го включа във втори слот на новия ми комп и там го конвертирах.

преди 1 час, цър-вул написа:

В HKEY_CURRENT_USER\Keyboard Layout\Preload какво има?

Екранна снимка 2025-09-02 174624.png

на 2.09.2025 г. в 17:40, Panzer 4 написа:

Точно това направих, оказа се че имам тази програма, сега диска вече е GPT. За целта се наложи да го включа във втори слот на новия ми комп и там го конвертирах.

Екранна снимка 2025-09-02 174624.png

Понеже при мен е същото положението, че даже в регистъра е същото. Временно от настройките за език, добави тази клавиатура която не ти трябва, после я премахни и ще ти изчезне от списъка за въвеждане - докато не се появи пак. Но, по същата процедура можеш да я махнеш.

преди 15 часа, vanci написа:

даже в регистъра е същото

Много благодаря за отзивчивостта, но преди да стане ясно какво предизвиква това явление, не ми се пипа. Мъглата идва от обстоятелството, че две клавиатури има не винаги. Ето в момента е само една (виж картинката). За сега не съм в състояние да кажа кога и защо ще се появи. 

пп Ако освен Египет може да те заинтересува нещо и от Алжир, където съм бил три години на работа, само кажи. Мисля, че има голяма прилика.

32.png

22.jpg

• Автор
преди 18 минути, Panzer 4 написа:

пп Ако освен Египет може да те заинтересува нещо и от Алжир, където съм бил три години на работа, само кажи. Мисля, че има голяма прилика.

Айде да вземете да си вземете стая и да не пълните темата с талаш!!!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.