Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

Обновен е генератор на autounattend:

https://schneegans.de/windows/unattend-generator/

Добавени нови функции/опции. 

• Отговори 8,9k
  • Прегледи 745,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Това не е вярно, Владо! Ако IMAGE-а е направен преди да бъде спряна услугата като възстановиш пак няма да е спряна. Това ще е валидно само ако вече си направил IMAGE на спряна услуга, но тогава това щ

Публикувани изображения

aL27aIf.png

Разширени настройки

Разширените настройки вече са достъпни чрез Настройки > System > Advanced с някои нови функции. Страницата "Разширени" е редизайн на страницата "За разработчици", като има за цел да направи настройките й по-лесни за намиране от по-широка аудитория. С редизайна на тази страница добавихме допълнителни настройки: Активиране на дълги пътища, виртуални работни пространства и контрол на версиите на File Explorer +.

Разрешаването на дълги пътища ви позволява да премахнете MAX_PATH ограничения от често срещаните функции на Win32 файлове и директории. Виртуалните работни пространства ви позволяват да активирате/деактивирате виртуални среди като Hyper-V, Windows Sandbox и др. File Explorer + контрол на версиите предоставя възможност за показване на Git информация директно във File Explorer. Просто изберете папката на хранилището и File Explorer ще покаже информация като вашия клон, брой разлики, последно съобщение за къмит и др.

Здравейте.

Искам да попитам дали някой знае начин да се променя шрифта и големината му при Windows 11 Pro?

За по-стари версии на Windows бях  намерил една програмка и вършеше добра работа, но на 11 вече не действа за съжаление. 

преди 2 минути, Res Pect написа:

Здравейте.

Искам да попитам дали някой знае начин да се променя шрифта и големината му при Windows 11 Pro?

За по-стари версии на Windows бях  намерил една програмка и вършеше добра работа, но на 11 вече не действа за съжаление. 

През скалирането в настройките на дисплей не става ли?

преди 6 минути, Raze написа:

През скалирането в настройките на дисплей не става ли?

не. там може да се увеличи размера, но аз искам да променя самия шрифт. примерно от segoe на  timok  или каквото там ми харесва.

преди 7 минути, Res Pect написа:

но на 11 вече не действа за съжаление. 

Цитат

🛠 Промяна на размера на текста

1. Натисни СтартНастройки (иконата със зъбно колело)
  2. Отиди на Достъпност (Accessibility)
  3. Избери Размер на текста (Text size)
  4. Плъзни скалата наляво или надясно, за да промениш размера
  5. Натисни Приложи — екранът може да се презареди за момент

🔍 Промяна на мащаба на интерфейса

Ако искаш да уголемиш не само текста, но и иконите, прозорците и приложенията:

1. Отиди на НастройкиСистемаДисплей
  2. Под „Мащаб“ избери стойност (например 125%, 150%)
  3. Потвърди промяната

🧩 А какво става с шрифта като стил?

За съжаление, Windows 11 не позволява директна смяна на стила на системния шрифт (например от Segoe UI на друг), както беше възможно с някои програми за Windows 7/10. Microsoft премахна тази възможност поради стабилност и съвместимост.

Има обаче ръчен метод чрез редактиране на системния регистър, но той е рисков и не се препоръчва без резервно копие и опит.

Цитат

🧩 Програми за промяна на шрифта в Windows 11

Програма Какво прави Бележки
Winaero Tweaker Позволява промяна на системния шрифт, мащаб, икони и др. Работи с Windows 11, но някои функции са ограничени
Advanced System Font Changer Променя шрифта на менюта, заглавия, съобщения По-добра съвместимост с Windows 10, но частично работи и на 11
System Font Size Changer Регулира размера на системния шрифт Не сменя стила, но е полезен за четливост

⚠️ Важно да знаеш

• Някои от тези програми използват редактиране на системния регистър, което може да доведе до нестабилност, ако не се използва внимателно.
  • Препоръчително е да направиш резервно копие или точка за възстановяване преди да правиш промени.
  • Microsoft не поддържа официално тези инструменти, така че използването им е на твоя отговорност.

Успех!

преди 3 минути, Res Pect написа:

не. там може да се увеличи размера, но аз искам да променя самия шрифт. примерно от segoe на  timok  или каквото там ми харесва.

Пробвай през регистрите:

How To Change Default System Font in Windows 11 - YouTube

• Автор
преди 12 минути, Res Pect написа:

2025-08-29211130.thumb.png.f99ae12c47e4d144006f6ca09882cff8.png

image.thumb.png.c6a2fbc6d1ba40cdc3b3fae0ec82fa34.png

преди 16 минути, Res Pect написа:

Най-лесно става с 
https://www.wintools.info/index.php/advanced-system-font-changer
Преди да започнеш каквито и да е промени, си направи резервно копие на началните настройки
==============================

Windows 11 Insider Preview 27934.1

преди 6 минути, цър-вул написа:

Най-лесно става с 
https://www.wintools.info/index.php/advanced-system-font-changer
Преди да започнеш каквито и да е промени, си направи резервно копие на началните настройки

Точно тази програма я имам, но вече не работи. В смисъл, че сменя шрифта, но при следващият рестарт или шътдаун на компютъра се връщаме в началното състояние.

Писма ми след всяко стартиране на компа да си играя и търся дългосрочно решение. 

преди 20 минути, Res Pect написа:

Писма ми след всяко стартиране на компа да си играя и търся дългосрочно решение. 

Защо не ползваш хибернация? => Просто като идея .... 

image.png.56ddcb68594d46a64939d21b072b0952.png

Да споделя какво намерих: Windows 11 - Windows News

Но, по-интересно е: Ръководства и трикове. + Помощни програми и инструменти

преди 48 минути, Res Pect написа:

Цитат

Да, има значение — и то голямо.

🛡️ Стартиране с администраторски права

Когато стартираш Advanced System Font Changer или подобна програма без админ права, тя може да няма достъп до ключови части от системния регистър, особено тези, които контролират визуалните елементи на Windows. Това води до:

• Промяната изглежда успешна, но не се записва трайно
  • Windows я нулира при рестарт, защото не е била приложена с нужните права

Решение:
👉 Кликни с десен бутон върху програмата → „Run as administrator“

🧩 „TrustedInstaller“ или „Group Policy“?

Ако говорим за:

🔸 TrustedInstaller — това е специален системен акаунт, който има най-високи права в Windows. Някои системни файлове и настройки са защитени от него. Програмата няма достъп до тях, освен ако не се стартира с повишени права или не се заобиколи чрез скрипт.

🔸 Group Policy — ако компютърът ти е част от домейн (например в офис), груповите политики могат да презаписват шрифтовете при рестарт. В този случай, дори админ права няма да помогнат, защото политиката идва от сървъра.

Какво можеш да направиш

• Увери се, че стартираш програмата с администраторски права
  • Провери дали няма активни групови политики, които нулират визуалните настройки

Успех!

преди 1 час, цър-вул написа:

Инструментът си работи, проблемът е в твоя талавизор...

Да. Верно че сега с новата версия на програмата и стартирането й с админ права си работи чудесно! 

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

Успех!

Това с администраторските права май се оказа "ключът за бараката". Благодаря много! :yanim:

преди 1 час, цър-вул написа:

Как се прави резервно копие на началните настройки? 

преди 13 часа, цър-вул написа:

Експортирай настройките в .reg файл

Имаш предвид рег файла window metrics, който самата програма го създава при първоначалното стартиране?

Видях че мога да се върна към началните настройки и с опцията default.  

Изобщо тази програма е печена и няма как нещо да се обърка.

На този компютър инсталирах свалено февруари месец копие на 11 и искам да му изключа автоматичните актуализации, за да си остане такова. За целта отворих Services.msc  и  Gpedit.msc, където windows update го поставих на Disable. Дали това ще е достатъчно, за да не може сам да се актуализира , и ако не, какво друго може да се направи?

преди 17 часа, Rudy M. написа:

Много благодаря, тази програмка като че ли вижда изключеното състояние на ъпдейтването, записал съм си версията на уиндоуса и ще следя какво става. За сега ми пише, че е актуален.

1.png

Екранна снимка 2025-09-01 134908.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.