Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

на 1.10.2025 г. в 18:41, Joss Bomon написа:

За съжаление отдавна не ми позволява по този начин да тегля ISO от сайта на Майкрософт. Избирам езика, започва някаква проверка, изписва грешка и до там. Само през MediaCreationTool се получава при мен.

• Отговори 8,6k
  • Прегледи 717,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Тази тема: "Windows 11 или Sun Valley и всичко свързано с него" според моето виждане е много добра, полезна и посещавана. Имам предложение: Да направим така, че поне нея да не я окипазяваме.

Публикувани изображения

преди 33 минути, цър-вул написа:

Това не казва нищо. Пробвай с друг браузър.

И с Брейв и с Едж ми дава тази грешка:

image.png.53004a4de1b2e0ac93ff74e94e06b590.png

ПП: Смених през VPN държавата от България на Испания и ми даде линк за теглене. Явно сме някаква банната локация, мошенници и ни нямат доверие от Майкрософт. :D

Само на мен ли ми прави впечатление, че при 25Н2 имидж файла е 7 ГБ срещу 4,5 при 24Н2? Да не върви в комплект с офис пакета? 🤔

преди 24 минути, driver_sl написа:

ПП: Смених през VPN държавата от България на Испания и ми даде линк за теглене. Явно сме някаква банната локация, мошенници и ни нямат доверие от Майкрософт. :D

Нямам проблеми, тегли се нормално. Доставчик А1.

Uwc51Up.png

преди 3 минути, Raze написа:

Нямам проблеми, тегли се нормално. Доставчик А1.

Uwc51Up.png

С Йетел явно не се харесват. Тегля вече имиджа, но повече от 1 МВ не мога да вдигна като скорост. Голяма мъка е про мен!

И при мен няма проблем:

image.png.4353073f600962c1dab65255b2f5ef6f.png

Dosтавчик (Оператор) = Vivacom. 

И при мен се тегли нормално, и то почти на макс. скорост:

large.2025-10-04_110826.jpg.a7d872a805e1

Не че имам намерение да го инсталирам :) , просто пробно. Ще чакам ъпдейт за Tiny версията ми. 

След рестарт скоростта се оправи, но без VPN все още ми вади грешка и не ми дава линк. Както и да е, оправих се вече, след малко го започвам. 

image.png.b02e34fa43e5416717ce6fe34e69dfa0.png

• Автор
преди 35 минути, driver_sl написа:

Само на мен ли ми прави впечатление, че при 25Н2 имидж файла е 7 ГБ срещу 4,5 при 24Н2? Да не върви в комплект с офис пакета? 🤔

Ако си с последни ъпдейти на 24Н2 няма смисъл да теглиш 25Н2 само са ъпгрейд. Достатъчен е малкия файл, който отключва 25Н2 и не променя обема на наличната инсталация -> 

https://catalog.sf.dl.delivery.mp.microsoft.com/filestreamingservice/files/fa84cc49-18b2-4c26-b389-90c96e6ae0d2/public/windows11.0-kb5054156-x64_a0c1638cbcf4cf33dbe9a5bef69db374b4786974.msu

Теглиш , стартираш и след няколко секунди си на 25Н2.

преди 10 минути, Joss Bomon написа:

Ако си с последни ъпдейти на 24Н2 няма смисъл да теглиш 25Н2 само са ъпгрейд. Достатъчен е малкия файл, който отключва 25Н2 и не променя обема на наличната инсталация -> 

https://catalog.sf.dl.delivery.mp.microsoft.com/filestreamingservice/files/fa84cc49-18b2-4c26-b389-90c96e6ae0d2/public/windows11.0-kb5054156-x64_a0c1638cbcf4cf33dbe9a5bef69db374b4786974.msu

Теглиш , стартираш и след няколко секунди си на 25Н2.

Този не го знаех. Аз така или иначе ще го сваля защото имам една флашка, която е предвидена само за това и искам да е с актуална версия. Ако трябва да бъда честен, ми се наложи да преинсталирам точно два дни преди да излезе 25Н2. Малко ме е яд, но така и така не е настроен защото не ми остана време, чудя се дали да не го направя на чисто.  Пък и в това време каква ми е работата :D

• Автор
преди 1 минута, driver_sl написа:

Този не го знаех. Аз така или иначе ще го защото имам една флашка, която е предвидена само за това и искам да е с актуална версия. Ако трябва да бъда честен ми се наложи да преинсталирам точно два дни преди да излезе 25Н2. Малко ме е яд, но така и така не е настроен защото не ми остана време, чудя се дали да не го направя на чисто. 

Няма лошо, но ти го предложих защото негодуваше за инсталационния обем. Сам си решавай, щом скоро си преинсталирал, но е безсмислено и загуба на време ако нямаш основателна причина за нова инсталация. А инсталаторите няма да избягат и винаги си има на сайта на М$.

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Няма лошо, но ти го предложих защото негодуваше за инсталационния обем. Сам си решавай, щом скоро си преинсталирал, но е безсмислено и загуба на време ако нямаш основателна причина за нова инсталация. А инсталаторите няма да избягат и винаги си има на сайта на М$.

Не съм негодувал, извинявам се, ако не съм се изразил правилно. Просто ми стана много чудно какво толкова са добавили, че е станал имиджа почти двоен. Просто любопитство, не негодувание. Поздрави!

• Автор
преди 14 минути, driver_sl написа:

Просто ми стана много чудно какво толкова са добавили, че е станал имиджа почти двоен.

Ядрото е същото, но увеличението на обема се дължи на всички кумулативни актуализации и корекции на сигурността, издадени от пускането на 24H2 до момента на компилиране на ISO-то за 25H2, както и от разширения обем на езиковите пакети.

Цитат

Защо инсталационното ISO на Windows 11 25H2 е по-голямо от това на 24H2?

Според наличната информация към октомври 2025 г., официалните ISO файлове за Windows 11 версия 25H2 (известна още като Windows 11 2025 Update) наистина са значително по-големи от тези за версия 24H2. Конкретно:

• Размер на ISO за 24H2: Около 5.4 GB (за английската версия, x64 архитектура).
  • Размер на ISO за 25H2: Около 7 GB (зависи от езика и архитектурата, но обикновено е в този диапазон).

Това представлява почти двойно увеличение (приблизително 30% до 50% по-голямо, в зависимост от конфигурацията), което е забележимо при сваляне и инсталация. Въпреки това, версията 25H2 не е пълна нова операционна система – тя е базирана на същия кодов базис (servicing branch) като 24H2 и се инсталира чрез "enablement package" (малък файл под 200 KB) върху съществуваща 24H2 инсталация, без да изисква пълен преинсталиране. ISO-то обаче е предназначено за чиста инсталация или за IT администратори, които правят image-и.

Основни причини за по-големия размер

Въпреки липсата на радикални нови функции (Microsoft потвърждава, че 25H2 няма ексклузивни features спрямо 24H2 – всичко се споделя чрез месечните ъпдейти), ISO-то на 25H2 включва акумулирани промени от Servicing Stack Updates (SSU) и Cumulative Updates (CU) от изминалите месеци. Ето ключовите фактори:

1. Акумулирани ъпдейти и сигурностни подобрения:
    • 25H2 включва всички месечни кумулативни ъпдейти (LCU) от 24H2, плюс допълнителни fixes за сигурност, стабилност и производителност. Това добавя файлове за runtime vulnerability detection и AI-assisted secure coding, които са част от Microsoft Secure Future Initiative.
    • Пример: Премахването на legacy компоненти като PowerShell 2.0 и WMIC (Windows Management Instrumentation Command-line) се компенсира с нови файлове за съвместимост и алтернативи, което леко увеличава обема.
  2. Нови функции и подобрения, активирани по подразбиране:
    • Wi-Fi 7 поддръжка: Пълна интеграция за enterprise мрежи, която изисква допълнителни драйвъри и файлове за по-добра съвместимост с нови хардуери.
    • Copilot+ PC optimizations: Подобрения за AI функции (като Recall и Live Captions), които са по-добре интегрирани, плюс поддръжка за NPU (Neural Processing Unit) с над 40 TOPS.
    • Quick Machine Recovery: Автоматизирана система за възстановяване, която включва скриптове и инструменти за онлайн repair, добавящи към WinRE (Windows Recovery Environment).
    • Премахване на inbox apps: IT администраторите могат да деинсталират предварително инсталирани Microsoft Store apps чрез Intune или Group Policy, но ISO-то все още съдържа тяхната пълна версия за гъвкавост.
  3. Подобрения в езикови пакети и мултиязичност:
    • ISO-то за 25H2 поддържа до 38 езика (спрямо по-малко в предишни версии), с по-пълни локализации за нови функции като redesigned Start Menu (с опция за изключване на Recommended feed) и File Explorer tweaks. Това увеличава размера, особено за многоезични ISO-та.
  4. Технически фактори:
    • По-дълъг цикъл на поддръжка: 25H2 "ресетва" поддръжката (24 месеца за Home/Pro, 36 за Enterprise/Education), което означава, че ISO-то включва по-актуални baseline файлове за дългосрочна стабилност.
    • Оптимизации за ARM64: По-добър support за ARM устройства (като Snapdragon X Elite), с допълнителни файлове за емулация и AI.
    • Размерът варира леко в зависимост от езика: Например, английското ISO е ~6.8 GB, докато по-обемни езици (като китайски) могат да стигнат 7.2 GB.

Нали вчера споделих че от няколко часа windows update го нямаше никакъв.

Днес се позачоплих пусках няколко пъти DISM и SFC но и те неможаха, да ми помогнат даже по едно време, си мислех да нулирам системата и да я възстановя от инсталационния образ със запазване на файловете. Но се сетих че образа който имам свален е 23H2 и от него ъпдейтнах на 24H2. Та този ми образ ме отказа а и нямаше да ми помогне и честно казано ме мързеше да дърпам и да компилирам образ на 24H2.

И кажи речи половин ден почти си играх само пускам проверки даже трих win update и от регистрите и наново го създавах но пак нямаше никой и се сетих че бях използвал един скрипт да ми спре няколко ненужни сервиза.

Но скрипта го разкарах същия ден в който го ползвах, е пак мога да го намеря но както и да е разгледах, сервизите ами на пръв поглед всичко си беше наред и мернах този сервиз със име Update Orchestrator (UsoSvc) беше спрян.

А аз нямах спомен да съм го спирал но явно в самия скрипт е оставен на disabled та същия този сервиз се сетих че съм го виждал преди и при win10 и 22H2 23H2 на win11 и реших да пусна сервиза. След което дадох рестарт и като зареди системата веднага проверих дали има промяна и досадното съобщение което ми висеше вече го нямаше та общо взето с този сервиз трябва да се внимава много.

преди 8 минути, vlado1985 написа:

Нали вчера споделих че от няколко часа windows update го нямаше никакъв.

Днес се позачоплих пусках няколко пъти DISM и SFC но и те неможаха, да ми помогнат даже по едно време, си мислех да нулирам системата и да я възстановя от инсталационния образ със запазване на файловете. Но се сетих че образа който имам свален е 23H2 и от него ъпдейтнах на 24H2. Та този ми образ ме отказа а и нямаше да ми помогне и честно казано ме мързеше да дърпам и да компилирам образ на 24H2.

И кажи речи половин ден почти си играх само пускам проверки даже трих win update и от регистрите и наново го създавах но пак нямаше никой и се сетих че бях използвал един скрипт да ми спре няколко ненужни сервиза.

Но скрипта го разкарах същия ден в който го ползвах, е пак мога да го намеря но както и да е разгледах, сервизите ами на пръв поглед всичко си беше наред и мернах този сервиз със име Update Orchestrator (UsoSvc) беше спрян.

А аз нямах спомен да съм го спирал но явно в самия скрипт е оставен на disabled та същия този сервиз се сетих че съм го виждал преди и при win10 и 22H2 23H2 на win11 и реших да пусна сервиза. След което дадох рестарт и като зареди системата веднага проверих дали има промяна и досадното съобщение което ми висеше вече го нямаше та общо взето с този сервиз трябва да се внимава много.

Блазе ти! Поне имаш с какво да се занимаваш :) При мен  - пълна скука. Защото не пускам скриптове ;)

• Автор
преди 19 минути, vlado1985 написа:

та общо взето с този сервиз трябва да се внимава много

Не ти е крив сервиза и няма какво да се внимава с него! Сам си си крив, че ползваш скриптове които не знаеш какво правят, а и не се подсигуряваш с нарочни имиджи преди да човъркаш незнайни за тебе неща!

преди 10 минути, Joss Bomon написа:

Не ти е крив сервиза и няма какво да се внимава с него! Сам си си крив, че ползваш скриптове които не знаеш какво правят, а и не се подсигуряваш с нарочни имиджи преди да човъркаш незнайни за тебе неща!

Щом казваш добре. Макар че не ми е за първи път да спирам който и да е сервиз но този път ме домързя и реших да ползвам готов скрипт а въпросната услуга наистина трябва да се внимава с нея защото като е спряна и ще получиш същото съобщение като при мен.

• Автор
преди 5 минути, vlado1985 написа:

защото като е спряна и ще получишсъщото съобщение като при мен.

Няма да получа същото съобщение, защото не правя глупостите които ти сътворяваш, а дори и да рискувам, се подсигурявам с резервен вариант. 

преди 3 минути, Joss Bomon написа:

Няма да получа същото съобщение, защото не правя глупостите които ти сътворяваш, а дори и да рискувам, се подсигурявам с резервен вариант. 

В предишния си пост като каза имиджи мимиджи ако въпросната услуга е спряна и възстановиш от имидж пак няма да има оправия.

• Автор
току-що, vlado1985 написа:

В предишния си пост като каза имиджи мимиджи ако въпросната услуга е спряна и възстановиш от имидж пак няма да има оправия.

Айде се запри точно на мен да ми обясняваш каквото и да е за Windows и компютри! Темата е за 11, а не за твоите възможности да счупиш Windows или компютър! Не се чувствай задължен да ми отговаряш и така да оспамваш темата!

току-що, Joss Bomon написа:

Айде се запри точно на мен да ми обясняваш каквото и да е за Windows и компютри! Темата е за 11, а не за твоите възможности да счупиш Windows или компютър! Не се чувствай задължен да ми отговаряш и така да оспамваш темата!

Не съм имал никакво намерение да оспамвам темата и въпросната услуга както казах присъства в win10-win11 и ако някой се сблъска със същия проблем да знае кой е виновника.

А да ти обяснявам каквото и да е нямам никакво намерение както и не ме вълнуват твоите възможности.:D

• Автор
преди 2 минути, vlado1985 написа:

ако някой се сблъска със същия проблем да знае кой е виновника.

Още колко поста ти трябват да осъзнаеш, че ВИНОВНИК не  е сервиза, а глъмпера който го е спрял?!

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Още колко поста ти трябват да осъзнаеш, че ВИНОВНИК не  е сервиза, а глъмпера който го е спрял?!

Спирам да споря със теб защото достатъчно показа вече че сервизните услуги са ти тъмна индия.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.