Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

току-що, Teemo v. X написа:

Али Разету ми, толкова години не ги научи тези пусти компютри. Стига си ходил и спамил след мен - че си на нивото на Владо. 

No auto restart with logged

Аз нямам проблеми с това, но ти имаш. Вместо да даваш акъл кой какво знае и спами, може сам да си решиш проблема, след като си толкова компетентен.

• Отговори 8,6k
  • Прегледи 716,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Тази тема: "Windows 11 или Sun Valley и всичко свързано с него" според моето виждане е много добра, полезна и посещавана. Имам предложение: Да направим така, че поне нея да не я окипазяваме.

Публикувани изображения

току-що, Raze написа:

Аз нямам проблеми с това, но ти имаш. Вместо да даваш акъл кой какво знае и спами, може сам да си решиш проблема, след като си толкова компетентен.

След като не знаеш че може да се изключи, за какво се бухаш като вода в бряг ? Само и само да ме хванеш натясно. Говоря с Б Бой, защото и при изключена опция - пак се е реснал. Понеже не ми се рови в регистрите.

2026 година сме. Време ти е да се ограмотиш малко, щом даваш съвети във всяка тема.

преди 1 минута, Teemo v. X написа:

След като не знаеш че може да се изключи, за какво се бухаш като вода в бряг ? Само и само да ме хванеш натясно. Говоря с Б Бой, защото и при изключена опция - пак се е реснал. Понеже не ми се рови в регистрите.

2026 година сме. Време ти е да се ограмотиш малко, щом даваш съвети във всяка тема.

Хайде да си оправиш тона и говоренето, че следващия път директно те блокирам! Не ми е трябвало подобно нещо, затова не съм се 'ограмотил' като теб и вместо да критикуваш, можеше да обясниш нормално, че си активирал подобна опция!

• Автор
преди 1 час, Belefor написа:

Това важи ли за Windows Server 2022 ?

Spoiler

Краткият отговор е: Не напълно и не надеждно.

Въпреки че този регистри ключ (NoAutoRebootWithLoggedOnUsers) все още съществува в системния регистър, неговата ефективност при модерните версии на Windows (като Windows 11 25H2 и Windows Server 2022) е силно ограничена от новите механизми на Windows Update Orchestrator.

Ето подробностите за всяка от платформите:

1. Windows 11 (25H2)

При потребителските версии на Windows 11, Microsoft агресивно налага рестартирането, за да гарантира сигурността.

• Какво прави ключът: В миналото той пречеше на Windows да рестартира компютъра, ако има логнат потребител.

• Реалността днес: Windows 11 често игнорира този ключ, ако е изтекла крайната дата (deadline) за инсталация, зададена от Microsoft или чрез групови политики. Системата ще покаже известие, но ако не реагирате, рестартът ще се случи принудително.

2. Windows Server 2022

Тук ситуацията е малко по-предвидима, но само ако се комбинира с правилните политики.

• Ако сървърът се управлява чрез WSUS или Microsoft Endpoint Configuration Manager (MECM), тези инструменти имат собствени правила за рестарт, които напълно игнорират този регистри ключ.

• Ако използвате стандартен Windows Update, ключът може да работи временно, но Windows Server 2022 има вградени задачи в Task Scheduler, които „събуждат“ машината и я рестартират в определени часове.

По-ефективни методи за контрол

Ако целта ви е да спрете внезапните рестарти, по-добре е да използвате следните методи:

Метод Описание
Group Policy (GPO) Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update > Manage end user experience > Configure Automatic Updates. Настройте го на Option 3 (Auto download and notify for install).
Active Hours Настройте "Активни часове", по време на които Windows гарантирано няма да рестартира машината.
Display options for update notifications Чрез GPO можете да зададете стриктни правила кога и как да се появяват предупрежденията за рестарт.

Важно: При Windows Server 2022 най-сигурният начин е да настроите Windows Update на "Download only, do not install". Така инсталацията и последващият рестарт ще се случат само когато администратор ръчно ги стартира.

Заключение

NoAutoRebootWithLoggedOnUsers.reg вече не е „магическо хапче“. В Windows 11 25H2 той е почти безполезен поради приоритета на системните задачи за сигурност. При Server 2022 е по-добре да разчитате на Group Policy настройките за автоматично обновяване.

Spoiler

Тъй като Windows 11 и Windows Server 2022 използват различни нива на управление, най-добре е да приложите тези настройки чрез Group Policy Editor (gpedit.msc) или директно чрез системния регистър.

Ето най-ефективната конфигурация, която дава контрола във вашите ръце:

1. Конфигурация чрез Group Policy (Препоръчително)

Отворете gpedit.msc и отидете на:

Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update > Manage end user experience

Настройте следните политики:

• Configure Automatic Updates: Изберете Enabled и задайте Option 3 - Auto download and notify for install.

• Резултат: Windows ще тегли ъпдейтите, но няма да ги инсталира (и съответно няма да рестартира), докато вие не натиснете бутона "Install".

• No auto-restart with logged on users for scheduled automatic updates installations: Изберете Enabled.

• Резултат: Това е системният еквивалент на вашия .reg файл, който тук има по-голяма тежест.

• Specify deadlines for automatic updates and restarts: Изберете Disabled.

• Резултат: Това пречи на Windows да постави "краен срок", след който рестартът става принудителен.

2. Скрипт за системния регистър (.reg)

Ако искате да го направите бързо на много машини или ползвате версия (като Home), която няма Group Policy, създайте файл StopAutoReboot.reg със следното съдържание:

Фрагмент от код
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU]
"NoAutoRebootWithLoggedOnUsers"=dword:00000001
"AUOptions"=dword:00000003
"NoAutoUpdate"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\Orchestrator]
"NoAutoRebootWithLoggedOnUsers"=dword:00000001

3. "Златната" настройка за Windows Server 2022

За сървъри най-сигурният начин да избегнете изненади е да промените начина на инсталация на "Notify to download". Така сървърът дори няма да изтегли ъпдейтите без ваше знание.

Registry път:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU

• Създайте/Променете AUOptions на стойност 2.

⚠️ Важна забележка за Windows 11 25H2

Дори с тези настройки, ако Windows прецени, че има критична кръпка за сигурността (Zero-day exploit), той може да игнорира част от правилата. За пълна сигурност на критични машини:

1. Използвайте "Pause updates" за максималния период от 5 седмици.

2. Настройте Active Hours (Активни часове) на максималния диапазон (18 часа), за да сте защитени поне през работния ден.

преди 4 часа, Joss Bomon написа:

Пробвай с включени тези опции:

image.png.7308273f692a905563f00499dacab855.png

Включено ми е само - уведомявай ме... Което при десятката беше постоянно докато не го кликна. При 11 явно вече е просто уведомление.

• Автор
преди 8 минути, Teemo v. X написа:

Включено ми е само - уведомявай ме... Което при десятката беше постоянно докато не го кликна. При 11 явно вече е просто уведомление.

Уведомява, но и чака реакция. Ъпдейта се тегли автоматично, но чака натискане на бутон Инсталирай. След инсталацията вади съобщение да рестартираш веднага или по-късно и не рестартира докато не го направиш. Досега съм имал един единствен случай да се рестартира сам и то явно е бил някой важен секюрити ъпдейт. За да си сигурен, че няма да се рестартира, виж настройките в спойлерите в горния ми пост или направо спри автоматичните ъпдейти от сервиза им и ъпдейтвай периодично. От груповите политики също има настройка, при която винаги да те пита дори и преди да изтегли ъпдейт. 

Вече са ти писали, ама досега бях на бачкане. При мен мисля, че само с активните часове не ми е рестартирал автоматично. Стои долу само в трея известие и на всеки няколко часа изкача да ме пита да рестартирам ли или да отложа за още няколко часа. Иначе можеш да видиш и това:

https://winaero.com/how-to-permanently-stop-windows-10-reboots-after-installing-updates/

Интересно, че самия инструмент имаше такава опция, но в новите версии този "трик" вече е премахнат. Явно не работи добре за новите билдове и е премахнат от програмчето:

109388d1485973808t-possible-solution-sto

• Автор
преди 8 минути, *S197* написа:

И кво? Чекам си цел месец за един умрел секюрити ъпдейт? Къде са фиксовете, пачовете...? Нема вече Service Pack-ове... :( 

преди 7 часа, Joss Bomon написа:

преди 25 минути, *S197* написа:

И кво? Чекам си цел месец за един умрел секюрити ъпдейт? Къде са фиксовете, пачовете...? Нема вече Service Pack-ове... :( 

Всеки втори вторник са само по сигурността. Вече всеки четвърти са по стабилността. Windows се поддържа като live-service и има нови билдове/релийзи за инсайдърите и канарите. И един път в годината идва голям ъпдейт, който реално играе ролята на service pack в лицето на този H-нещо си - 26H1-26H2 и т.н.

преди 4 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Всеки втори вторник са само по сигурността. Вече всеки четвърти са по стабилността. Windows се поддържа като live-service и има нови билдове/релийзи за инсайдърите и канарите. И един път в годината идва голям ъпдейт, който реално играе ролята на service pack в лицето на този H-нещо си - 26H1-26H2 и т.н.

Мда, за "H" нещо си го знам, ама за всеки 4-ти вторник....тоя урок съм ги пропуснал.

преди 2 минути, *S197* написа:

Мда, за "H" нещо си го знам, ама за всеки 4-ти вторник....тоя урок съм ги пропуснал.

Поне при 10 беше така. При 11 може да са по на често. И пак зависи с какъв релийз си. За IoT LTSC и прочие са по-редки ъпдейтите откъм нови функции и прочие.

Иначе сега при 10 след края на поддръжката с ESU са само по сигурността оттук-насетне. Иначе ето пример. Този по сигурността на 11.06 (сряда, защото явно съм проспал вторника) и следващия по стабилността на 25.06 отново сряда, защото явно отново съм го проспал)...но през 2 седмици. Имало е и по-начесто някакви извънредни и спешни де.

GRbFU3v.png

преди 28 минути, B-boy/StyLe/ написа:

И един път в годината идва голям ъпдейт

Два пъти - H - half...

Обнови се HD Sentinel до 6.30.7 Beta
https://www.hdsentinel.com/beta6/hdsentinel_pro_setup_6307-annd.zip

преди 23 минути, цър-вул написа:

Два пъти 

Днес пред очите ми нормално  се обновиха два   Win 11 Pro -  на служебния и на домашния компютри.   Само съм потвърдил рестартите.      

преди 3 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Вече са ти писали, ама досега бях на бачкане. При мен мисля, че само с активните часове не ми е рестартирал автоматично. Стои долу само в трея известие и на всеки няколко часа изкача да ме пита да рестартирам ли или да отложа за още няколко часа. Иначе можеш да видиш и това:

https://winaero.com/how-to-permanently-stop-windows-10-reboots-after-installing-updates/

Интересно, че самия инструмент имаше такава опция, но в новите версии този "трик" вече е премахнат. Явно не работи добре за новите билдове и е премахнат от програмчето:

109388d1485973808t-possible-solution-sto

Вече светнах... Благодаря !

Дано чете и оня лешпер, да се види колко е загубен.

преди 9 часа, Teemo v. X написа:

че си на нивото на Владо.

Абе щом несхващаш нищо си от ясен по ясен че тая ОС ти е пълна мъгла. Даже и на мойто ниво някой си бил а кат се сетя какви глупости ми изписа в тази тема даже и за калито което ептем няма нищо общо с темата мани мани пишман разбирач си.:lol6:

При Канарите това пристигна днес:

image.png.9eea5d2cd78b0fdbe76cf973232e6757.png

Обявяване на Windows 11 Insider Preview версия 28020.1362 (Canary Channel)

Интересното е че номера на билда е същия (28020), но след точката е вече 1362. Затова очаквах бързо обновяване но процентите вървяха бавно и навсичко отгоре и 2 пъти се рестартира. Като за някой голям билд с нов номер.

Но наистина има доста нови неща и поправки. Ето само част от тях другите ги прочетете в линка.

[Възстановяване]

• Quick Machine Recovery (QMR) вече изпълнява еднократно сканиране на компютри с настройки, бързо възстановяване на машинатаи автоматична проверка за решения са включени. Ако поправката не е налична веднага, QMR ви насочва към най-добрите опции за възстановяване, за да възстановите компютъра. Alt txt: В Настройки за системи, Recovery, "Бързо възстановяване на машината" и "Автоматично проверка за решения" са активирани за еднократно QMR сканиране по подразбиране.

[Разширени настройки] 

• Сега можете да включите Virtual Workspaces в разширени настройки. Виртуалните работни пространства позволяват да активирате или деактивирате виртуални среди като Hyper-V и Windows Sandbox. За достъп до Виртуални работни пространства отидете в Настройки> Системи > Разширени.
  • Автор
на 14.01.2026 г. в 13:56, Raze написа:

Най-после диалоговите прозорци при копиране и при потвърждаване на изтриване на файлове станаха с тъмна тема!

На IoT Enterprise си е все още с бели на тъмна тема. Не че ме бърка какви са де... но и в описанието на ъпдейта никъде не пише, че го активират.

преди 49 минути, Joss Bomon написа:

На IoT Enterprise си е все още с бели на тъмна тема. Не че ме бърка какви са де... но и в описанието на ъпдейта никъде не пише, че го активират.

Нямам идея, при мен се смени точно след този ъпдейт, преди това изтеглих ISO-то през microsoft приложението и инсталирах ъпдейтите, но тези прозорци останаха бели. И аз не видях да има такава промяна, но изглежда са я добавили. На другите ми машини, с по-стари инсталации се смени още миналата година с ъпдейта, който беше за това.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.