Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

Интересно, че в Канарския инсайдерски канал вече 3-4 пъти се сменя само номера след точката. Така че 28020 си стои отдавна.

Обявяване на Windows 11 Insider Preview версия 28020.1611 (Canary Channel) | Блог на Windows Insider

Тук интересното е това (на който не му се чете всичко):

Цитат

Вече обявен тук, Windows вече въвежда функционалността на Sysmon нативно в Windows. Функционалността на Sysmon ви позволява да заснемате системни събития, които помагат за откриване на заплахи, и можете да използвате персонализирани конфигурационни файлове, за да филтрирате събитията, които искате да наблюдавате. Записаните събития се записват в лога на събитията на Windows, което позволява използването им с приложения за сигурност и широк спектър от случаи на употреба.

Вграденият Sysmon е деактивиран по подразбиране и трябва да бъде изрично активиран.

1. Отидете в Настройки > System > Допълнителни функции > Още функции на Windows > проверка на Sysmon или в PowerShell или в командния ред:
    • Dism /Online /Enable-Feature /FeatureName:Sysmon
  2. За да завършите инсталацията, от PowerShell или команден ред се изпълни:
    • sysmon -i

Забележка: Ако вече сте инсталирали Sysmon от уебсайта, той трябва да бъде деинсталиран преди да активирате вградения Sysmon.

Скоро ще бъде добавена документация към Windows. Функционалността на Sysmon остава непроменена, научете повече https://learn.microsoft.com/sysinternals/downloads/sysmon.

П.П. Въпреки че в самия блог пишеше че водния знак ще показва стар номер и по-късно ще го оправят, то при мен се оправи още с тоя билд.

2026-02-13-10-47.png

Би трябвало да се очаква че с промяната само на номера след точката няма да има големи промени, но забелязах и дори и сега че доста време се обновяваше и рестартира няколко пъти. А това не го е правило и при "основни" билдове с промяна на цялата цофра.

Освен това някой програми които бях включил за само стартиране при вход (като Flameshot например) сега не се стартираха. Сега ще разучавам какво е станало след тоя инстал.

• Отговори 8,6k
  • Прегледи 717,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Тази тема: "Windows 11 или Sun Valley и всичко свързано с него" според моето виждане е много добра, полезна и посещавана. Имам предложение: Да направим така, че поне нея да не я окипазяваме.

Публикувани изображения

преди 4 часа, B-boy/StyLe/ написа:

че си оставил и 10% от диска за Over Provisioning

Това за пръв път го виждам, дали може още малко информация?  А командата я изпълних, нещо стана, но какво, не се разбра, дано не се наложи да използвам систем рестори.

Екранна снимка 2026-02-13 124402.png

преди 21 минути, Panzer 4 написа:

Това за пръв път го виждам, дали може още малко информация?  А командата я изпълних, нещо стана, но какво, не се разбра, дано не се наложи да използвам систем рестори.

Екранна снимка 2026-02-13 124402.png

Тази команда само дава информация за системата, не прави промени. /info ....

Командата не е променила нищо, спокойно. Само информативно, кой е ползвания RE дял. В случая дял 2 на диск 0.

Я въведи diskpart => Enter

sel dis 0 => Enter

list partition => Enter

• Автор
преди 4 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Иначе като споменаваш SSD/nVme се надявам, че си оставил и 10% от диска за Over Provisioning

10% от 1ТВ диск са около 100GB, а при него незаделени са 500МВ. Инструмента на Samsung дава тази опция, като презастраховка срещу запълване на диска над 80-90%.  Иначе, дори и за съвременните дискове е добре да се оставя такова незаделено пространство за удължаване на живота TBW. Контролера на диска така или иначе ще ползва свободното пространство от поне 20-30%, а ОР е един вид застраховка. 

преди 12 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Командата не е променила нищо, спокойно. Само информативно, кой е ползвания RE дял. В случая дял 2 на диск 0.

Я въведи diskpart => Enter

sel dis 0 => Enter

list partition => Enter

Екранна снимка 2026-02-13 132306.png

преди 12 минути, Joss Bomon написа:

10% от 1ТВ диск са около 10GB, а при него незаделени са 500МВ. 

Не си прочел Joss. Аз не казвам, че това е причината, а че е добре да остави и такова място.

преди 1 минута, B-boy/StyLe/ написа:

Не си прочел Joss. Аз не казвам, че това е причината, а че е добре да остави и такова място.

Нещо издиша аритметиката-10% от 1 ТБ са 100ГБ , а не 10. Аз иначе това не го виждам, но понеже е цитирано...

• Автор

100GB са да, но не това е важното. Не виждам каква е драмата изобщо с тези никакви 500МВ, които няма проблем да се добавят с външен софтуер към последния дял или към който и да е.

Днеска реших да преинсталирам и не мога да продължа напред.

Стигам до това съобщение и до там.

look you started an upgrade and booted from installation media if you want to continie with the upgrate remove the media from you pc and click yes If you want to perfrom a clean installation instead click No

Извинявам се, че малко е така но от телефона пиша.

Като дам Yes пак ме връща на същото или на другия прозорец и не може да продължи напред.

Вече за кой път пробвам едно и също и до там. :(

преди 2 минути, Anonymous User написа:

Днеска реших да преинсталирам и не мога да продължа напред.

Стигам до това съобщение и до там.

look you started an upgrade and booted from installation media if you want to continie with the upgrate remove the media from you pc and click yes If you want to perfrom a clean installation instead click No

Извинявам се, че малко е така но от телефона пиша.

Като дам Yes пак ме връща на същото или на другия прозорец и не може да продължи напред.

Вече за кой път пробвам едно и също и до там. :(

Значи трабва да му дадеш No - за да започнеш чиста инсталация, а не надграждане.

Ако му дам No ми излиза прозорец Install driver to show hardware.

За първи път като преинсталирам ми излиза такова съобщение, за някакв driver 

За диска ли ти иска драйвер? Снимай и качи какво точно пише. Ако е драйвер за диска, потърси го в сайта на производителя на дънната платка/лаптопа за съответния модел.

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

които няма проблем да се добавят с външен софтуер към последния дял или към който и да е.

Системата най-вероятно няма да позволи. Който и да е софтуерът за работа с дискове/дялове.

преди 14 минути, Raze написа:

За диска ли ти иска драйвер?

По-вероятно е за контролера (SATA/nVme), ако се е активирал виртуалният контролер в BIOS.

• Автор
преди 19 минути, цър-вул написа:

Системата най-вероятно няма да позволи. Който и да е софтуерът за работа с дискове/дялове.

Външен, предвид зареден от носител /флашка, външен диск/. Нали не си станал с д*то нагоре?

преди 29 минути, Anonymous User написа:

Ако му дам No ми излиза прозорец Install driver to show hardware.

За първи път като преинсталирам ми излиза такова съобщение, за някакв driver 

Покажи целия прозорец, че забравих какво пишеше и ще се сетя как се оправяше.

Снимал съм обаче снимката е голяма и не мога да е направя малка с телефона - извинявам се за забавянето ?

Намерих в интернет такова съобщение и ще дам линк

• Автор
преди 1 минута, Anonymous User написа:

Снимал съм обаче снимката е голяма и не мога да е направя малка с телефона - извинявам се за забавянето ?

Намерих в интернет такова съобщение и ще дам линк

Да беше написал модел на дъното или на лаптопа... Съобщението е ясно какво е.

Да, нямаш драйвери, писах ти къде и как да ги намериш.

Даже във връзката, която си дал 'картинка' за грешката е обяснено как се добавя този драйвер.

Исках да го преинсталирам и да мина 11 IoT Enterprise LTSC обаче този Уин има някой неща където са доста различни от преинсталация от тези които съм инсталирал.

преди 13 минути, Anonymous User написа:

Исках да го преинсталирам и да мина 11 IoT Enterprise LTSC

За какво ти е?... Ти си най-обикновен домашен потребител, не виждам какво печелиш.

• Автор
преди 2 минути, Anonymous User написа:

Исках да го преинсталирам и да мина 11 IoT Enterprise LTSC обаче този Уин има някой неща където са доста различни от преинсталация от тези които съм инсталирал.

Ако не си направил бутващата флашка с Rufus, и не си сложил отметки за прескачане на проверките за стар хардуер, ще имаш проблем с инсталацията.

Ето ти линк към драйвера > https://download.asrock.com/Drivers/Intel/SATA/RapidStorage(v15.2.0.1020_PV).zip Разархивираш и качваш на инсталационната флашка. Като ти го поиска, даваш Browse: и навигираш до папката с разархивирания драйвер.

Изтегли за всеки случай и тези двата и също ги разархивирай в папка на флашката :

https://download.asrock.com/Drivers/Intel/INF/INF(v10.1.1.38).zip

https://download.asrock.com/Drivers/Intel/SATA/Floppy(v15.2.0.1020_PV).zip

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.