Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

преди 6 минути, цър-вул написа:

Хм, някой да се е срещал с подобна ситуация - Windows e направил над 5GB Hardlinks.

SQoVrvn.png

• Отговори 8,6k
  • Прегледи 716,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Тази тема: "Windows 11 или Sun Valley и всичко свързано с него" според моето виждане е много добра, полезна и посещавана. Имам предложение: Да направим така, че поне нея да не я окипазяваме.

Публикувани изображения

• Автор

"Умния" каза да не се плашите от "показваното" заето място, щото софтуера и explorer броят един и същи файл по няколко пъти...

Deployment Image Servicing and Management tool
Version: 10.0.26100.5074

Image Version: 10.0.26200.7840

[==========================100.0%==========================]

Component Store (WinSxS) information:

Windows Explorer Reported Size of Component Store : 17.01 GB

Actual Size of Component Store : 15.98 GB

Shared with Windows : 7.57 GB
    Backups and Disabled Features : 8.41 GB
    Cache and Temporary Data :  0 bytes

Date of Last Cleanup : 2026-02-12 00:31:36

Number of Reclaimable Packages : 6
Component Store Cleanup Recommended : Yes

При мен е повече, сега да питам chatgpt как да го изчистя.

• Автор
преди 9 минути, Raze написа:

При мен е повече, сега да питам chatgpt как да го изчистя.

Цитат

Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

Анализира и компресира с тази команда.

Ако няма да се деинсталират ъпдейти, голямата метла е:

Цитат

Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

Да, поизчисти малко. 

Windows Explorer Reported Size of Component Store : 11.03 GB

Actual Size of Component Store : 10.78 GB

Пуснах за втори път, пак има за чистене. Интересното е, че при пускане изписва прогрес до 70%, даже не го и зарежда и дава готово:

Цитат

DISM /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

Deployment Image Servicing and Management tool
Version: 10.0.26100.5074

Image Version: 10.0.26200.7840

[===========================70.0%========                  ]
The operation completed successfully.

Според gpt е нормално това, просто един вид има по-нови пакети, които не трябва да се чистят. И да, тъкмо и аз това щях да го пиша, че ми предлага за почистване на всичко

DISM /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

преди 1 час, цър-вул написа:

Системата най-вероятно няма да позволи. Който и да е софтуерът за работа с дискове/дялове.

По-вероятно е за контролера (SATA/nVme), ако се е активирал виртуалният контролер в BIOS.

Опитах с три различни програми за работа с дискове, всичките дават общо взето едни и същи опции, две дават за този незаделен дял изтриване,не знам какво става като се изтрие незаделено пространство.

преди 11 минути, Panzer 4 написа:

не знам какво става като се изтрие незаделено пространство.

Би трябвало да не стане нищо. Незаделено пространство се получава след като се изтрие дял.

Ситуацията на диска ти е малко нестандартна, а ти не даваш информация как се е стигнало до нея. Поне един скрийншот от Aomei да беше показал :(  ...

преди 37 минути, Rudy M. написа:

Би трябвало да не стане нищо. Незаделено пространство се получава след като се изтрие дял.

Ситуацията на диска ти е малко нестандартна, а ти не даваш информация как се е стигнало до нея. Поне един скрийншот от Aomei да беше показал :(  ...

Ако прегледаш по-назад, описал съм доста подробно, има и картинки. 

преди 1 час, Raze написа:

Реално hard links не заемат допълнително място, просто сочат към файлове на диска.

Точно. Аз навремето съм си правил junctions (то все са си symbolic links) като оптимизация за ранните SSD-та, като бях пренасочил някои папки на друг диск.

Цитат

When you create a hardlink, you are creating two separate file system entries pointing to the same physical data on the disk.

When you do a dir, it displays the size of the data being stored at the location the file system entry is pointing at.

So if you create 100 hard links to a single file, they will all report the same size - they are reporting the size of the data stored. This does not mean that the hardlinks take up this space - in fact they do not. A hard link takes up very little space.

https://superuser.com/questions/413328/windows-hard-link-taking-up-space

Срещал съм и проблеми при нарушени права на такива папки, че се влиза в един LOOP до безкрай. Обикновено ОС си си оставя за обратна съвместимост със стари версии на Win (като папката Application Data например). Поправката на такава ситуация е просто да се откажат правата на потребителя за тази папка и LOOP-а изчезва.

преди 1 час, Panzer 4 написа:

Опитах с три различни програми за работа с дискове, всичките дават общо взето едни и същи опции, две дават за този незаделен дял изтриване,не знам какво става като се изтрие незаделено пространство.

Не можеш да изтриеш незаделено място. От него можеш да създадеш нов дял. Или да слееш после дяловете. Но при теб е в края на диска по някаква причина. Но най-лошото, е че EFI дяла е между D:\ и това незаделено пространство. Това е и причината да не можеш да ги съединиш според мен. А не е ок да изтриеш EFI дяла. 

The real issue is you can't merge freespace from a segment behind another partition.

https://www.techpowerup.com/forums/threads/not-getting-able-to-merge-drive-with-unallocated-space.236651/

Общо взето същата ситуация.

https://superuser.com/questions/1825230/safely-delete-efi-system-partition-to-allow-extension-of-volume

Има начини но е доста писане на команди. А без физически достъп до системата също не е ок да се прави (в смисъл AnyDesk няма да е много от полза тук).

Ако те дразни просто форматирай и насипи начисто и заключи с един чист IMAGE.

преди 41 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Точно. Аз навремето съм си правил junctions (то все са си symbolic links) като оптимизация за ранните SSD-та, като бях пренасочил някои папки на друг диск.

https://superuser.com/questions/413328/windows-hard-link-taking-up-space

Срещал съм и проблеми при нарушени права на такива папки, че се влиза в един LOOP до безкрай. Обикновено ОС си си оставя за обратна съвместимост със стари версии на Win (като папката Application Data например). Поправката на такава ситуация е просто да се откажат правата на потребителя за тази папка и LOOP-а изчезва.

Не можеш да изтриеш незаделено място. От него можеш да създадеш нов дял. Или да слееш после дяловете. Но при теб е в края на диска по някаква причина. Но най-лошото, е че EFI дяла е между D:\ и това незаделено пространство. Това е и причината да не можеш да ги съединиш според мен. А не е ок да изтриеш EFI дяла. 

The real issue is you can't merge freespace from a segment behind another partition.

https://www.techpowerup.com/forums/threads/not-getting-able-to-merge-drive-with-unallocated-space.236651/

Общо взето същата ситуация.

https://superuser.com/questions/1825230/safely-delete-efi-system-partition-to-allow-extension-of-volume

Има начини но е доста писане на команди. А без физически достъп до системата също не е ок да се прави (в смисъл AnyDesk няма да е много от полза тук).

Ако те дразни просто форматирай и насипи начисто и заключи с един чист IMAGE.

Много ти благодаря за чудесните съвети, вече съм убеден, че нищо не може да се направи, но трябва да споделя, че по същите причини и при същите условия направих преинсталация и на другия компютър, и там се получи същото, само незаделеното място е 405мб. Ще се правя, че не ги виждам и толкоз.

преди 2 часа, Panzer 4 написа:

Незнам със коя версия на Aomei си пробвал но да споделя все пак и аз подобна случка.

Още когато минах на ам4 платформата, ми се наложи да конвертирам, механичния диск от MBR в GPT но след конвертирането ми се показа незаделено място 129мб. И от управление на дисковете на windows не ми даде да разкарам това незаделено място и използвах Aomei partition assistant 9.2.1. И със нея разкарах незаделеното място като преди това цъкнах на дяла на механичния ми диск и със десен бутон исках да избера delete но ми го даде като неактивно и избрах десен бутон върху дяла избрах опцията Merge partitions.

След това в прозореца който ми се отвори сложих отметка на Unallocated маркирах го избрах ok и след това apply.

преди 3 часа, B-boy/StyLe/ написа:

просто форматирай

Аз се чудя защо масово се налита да се трие дял С преди преинсталация, вместо просто да се форматира същият и нищо друго да не се пипа.

Аз лично ползвам цял диск за системен, и трия не само С: , но и малките системни дялове, всичко. Навик ми е от преди доста време, преинсталирах от Win 10 на 11, или от 8.1 на 10, не помня вече. Нещо се оплескаха нещата, и се оказах с по два System и Recovery дялове - от стария и новия Win. Затова оттогава трия всичко на диска, и инсталирам на чисто. 

За това - преди преинсталации и подобни манипулации се прави архив на диска на друг диск. Ако нещо не се получи, да може да се върне всичко както е било и евентуално да се пробва нещо друго.

преди 1 час, цър-вул написа:

Аз се чудя защо масово се налита да се трие дял С преди преинсталация, вместо просто да се форматира същият и нищо друго да не се пипа.

Защото обикновен има теоретичен шанс при форматиране да остане някоя APT зараза като MBR rootkit да речем, а с изтриването на дяловете + форматирането това се предотвратява (освен ако вече не говорим за firmware rootkit).

Иначе в наши дни тези зарази са рядкост (те и темите са от преди 13 години - поне първата), но както казват във форума на ESET процедурата отнема по-малко от 1 мин. и е по-добре човек да си върже гащите. И оттам всички юруш на маслините.

https://forums.malwarebytes.com/topic/135508-does-standard-formatting-eliminate-all-threats-from-a-hdd/

https://forum.eset.com/topic/37266-is-deleting-all-partitions-the-same-as-a-full-format/

1. Преинсталиране след зараза е по-редкият случай в сравнение с преинсталиране след "омазване" на ОС.
2. Колко от тия, които форматират след създаване на дял, правят пълен формат, а не инициализационен формат?

преди 23 минути, цър-вул написа:

1. Преинсталиране след зараза е по-редкият случай в сравнение с преинсталиране след "омазване" на ОС.
2. Колко от тия, които форматират след създаване на дял, правят пълен формат, а не инициализационен формат?

1. Не мисля. Нямаш идея колко честа практика е в последно време в чуждестранните форуми да преинсталират след зараза. Разбира се преинсталират и за всякакви дреболии ако щеш. Масово нямат навика да си правят и Image.

2. Нямам данни за типа на формата, но повечето трият дяловете и ги създават наново и после пускат бързия формат. Сравнително рядко ще са тези, които биха минали с diskpart clean де. 

То като цяло вече тези зарази са в миналото. При infostealer и да форматираш той вече си е свършил работата. Евентуално все пак би помогнало ако си е оставил задни вратички.

Лично аз си карам с Image и преинсталирам рядко то се знае. Но ако се наложи може би ще мина пълна програма, защото и без това го правя рядко и не ми пречи 2-3 мин. повече. Но за повечето съм съгласен, че би било излишно.

За да се изясни проблема, направих следното. Извадих ССД М2 и на негово място сложих друго, пак 1ТБ, съвсем празно-цялото незаделено. Със същия инсталатор ,направен с РУФУС 4.1, пуснах да се инсталира. Още като стигна до избор на диск, вече беше направило двата системни малки дяла и зад останалото незаделено място стоеше едното. Както и да го въртях, не можа да се получи конфигурация без да остане накрая незаделено място. Явно или новия уиндоус го прави така, или РУФУСа . Тогава опитах да направя дял Д за данни и с разни опити получих това на картинката-единствения вариант без артък незаделено пространство отдясно. Тук С не е в началото, но това май никак не му пречи и сигурно така ще остане.

22.png

Нормално е да си създаде двата дяла - единия е EFI за стартиране на системата, другия си пише, че е recovery дял. Принципно втория за възстановяване можеш да го изтриеш, ако не мислиш да правиш възстановяване на windows, но не мисля, че е толкова голям, че да ти пречи.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.