Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 1 минута, maxthon написа:

Интерсно какво общо има русо.... там каквото е с Либия и факта, че счупи тъпомера?

Явно по макакските логики много ... 

Маймуни ли бяха да ги опишеш,тука животинският парк до един са просто хвани единия и го блъсни в другия...😏 Направо се борят за Пулицър по тъпота 

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 3 минути, BANKATA написа:

Светът е гаден !

Може да съм тъп, ама не съм русофил.

Светът е гаден само за тези, които не го познават и разбират...

Останалите го "моделират" според възможностите си и за тях е приятно местенце, поне в личен план...

"Русофил", "русофоб", "американофил", "американофоб" и т.н. са все признаци на политическа тъпота...

Ма гледам, че не те притеснява...

преди 4 минути, andiay написа:

Останалите го "моделират" според възможностите си и за тях е приятно местенце, поне в личен план...

"Русофил", "русофоб", "американофил", "американофоб" и т.н. са все признаци на политическа тъпота...

защо трябва да ме притеснява че заемам страната на жертвата.

преди 4 минути, andiay написа:

Маймуната ви прави на маймуни, ма не се усещате.

Русофилите сте срам за човешкия род

преди 25 минути, Moriati написа:

Умалителни  съществителни имена се учи в първите класове още ,или поне се учеше...да си чувал  за такова нещо? Май не... 

Но дерзай,можеш още, аз вярвам в тебе и това колко си неграмотен сороспят 👍😏

Методичка не е никакво умалително име, а си е баш руска дума. Думата "метод" и тя е заемка от други езици, ама айде. 

преди 2 минути, parmobil написа:

Не си сериозен!

Методичка не съм чул през живота си да казва друг, освен руснак. Дори и в казармата. А както ти казах съм с 11г. руско образование.

Но нямам нищо против да опрем до наши и руски умалитени. 

Чакам с интерес за примери.

Явно и български филми от соца не си гледал,или не си чел образователни документи...

Пишлеме,айде стига се излага,нямам време да те уча на майчиният ти език, ако ти е  майчин де, понеже на мен например не ми е...

А колко си учил руски и го разбираш също ми е съмнително...

Ну давай поболтаем что скажешь,всегда приятно встретиться с знаток чужих языков ... Мой русский не лучший но годится, моя любимая девушка русская,скоро даже поженимся 😌😇

преди 15 минути, Moriati написа:

Аз или ти Уфсо,дето се мъчише да пускаш такива елементарни методични карти,статии и графики сороспятатски 😅😅😏😏 

Ама не минават,пършива Уфсъ си ти,пършива, файда от теб никаква,само за смях и масово блеене тв бива,😅😅

като пишеш поста не стиска зъби, докато пи ш еш , че чейното струва пари при зъболекара:)

преди 12 минути, Moriati написа:

Явно по макакските логики много ... 

Маймуни ли бяха да ги опишеш,тука животинският парк до един са просто хвани единия и го блъсни в другия...😏 Направо се борят за Пулицър по тъпота 

абе стои си у Лондон - знаеш ли че Русия дава гражданство на всеки доброволец, който дойде в армията и

преди 2 минути, васил козарев написа:

Методичка не е никакво умалително име, а си е баш руска дума. Думата "метод" и тя е заемка от други езици, ама айде. 

Е да, метод идва от гръцки ако трябва да сме точни,но то и 🐐 не е българска в такъв случай 😏 Но така както е влязла във в българския,така и се подчинява на граматическите правила, и образуването на умалителни в частност...

А въпрос, ако думите и в българския и в руския съвпадат,това означава ли че те са руски а не български...

Айде Кози,ти си на ход, умнико 😎

преди 3 минути, Без умствен капацитет написа:

като пишеш поста не стиска зъби, докато пи ш еш , че чейното струва пари при зъболекара:)

абе стои си у Лондон - знаеш ли че Русия дава бражданство на всеки доброволец, който дойде в армията и

Беее беее бееее ли чувам опят... 😏😅😅😅😅

Пррр.. стой си в стадото беееее

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

Казано от сороспийска цаца  хахаххахаха

Бегаааааат,бегаааат   😏😅😅

преди 1 минута, Moriati написа:

Беее беее бееее ли чувам опят... 😏😅😅😅😅

Пррр.. стой си в стадото беееее

преди 5 минути, Без умствен капацитет написа:

знаеш ли че Русия дава гражданство на всеки доброволец, който дойде в армията и

и ти ли отказваш да си гражданин на Русия - и да си член в еврогейския съюз:)

преди 6 минути, Moriati написа:

Явно и български филми от соца не си гледал,или не си чел образователни документи...

Пишлеме,айде стига се излага,нямам време да те уча на майчиният ти език, ако ти е  майчин де, понеже на мен например не ми е...

А колко си учил руски и го разбираш също ми е съмнително...

Ну давай поболтаем что скажешь,всегда приятно встретиться с знаток чужих языков ... Мой русский не лучший но годится, моя любимая девушка русская,скоро даже поженимся 😌😇

Няма "методичка" в разговорен и "служебен" български.

Иначе - наздраве за младоженците!

преди 28 минути, Moriati написа:

Надявам се че че съм дообогатил бедните ти познания...

Ще отнеме време да запомня, понеже съм в ступор (и руса разбира се), за пръв път да питам някого нещо и той да отговори, без да шикалкави или да ме праща да търся нещо си. Искрено евала :wors:

преди 11 минути, Moriati написа:

Е да, метод идва от гръцки ако трябва да сме точни,но то и 🐐 не е българска в такъв случай 😏 Но така както е влязла във в българския,така и се подчинява на граматическите правила, и образуването на умалителни в частност...

А въпрос, ако думите и в българския и в руския съвпадат,това означава ли че те са руски а не български...

Айде Кози,ти си на ход, умнико 😎

Какво да ти обяснявам на теб специално... 

Може да обясниш нещо на някого, който ще разбере. 

В Българският език методичка не е умалителна форма, а се използва за жена методик.  И то това е в разговорният език, в книжовния, особено в служебните документи се използва мъжки род, т.е. жена методик ... 

Умалителна форма било ...  Умалително на същ. име от мъжки род е в женски ... То бива, бива... 

https://www.wordsense.eu/методичка/

Цитат

методичка (Russian)

Origin & history

Short for методи́ческое посо́бие

преди 1 минута, BANKATA написа:

защо трябва да ме притеснява че заемам страната на жертвата.

"Жертва", "насилник" и т.н. са изпразнени от смисъл думички в политиката...

А и без да си в състояние да осмислиш процесите довели до дадена ситуация, съвсем обезсмисля позоваването ти на тези думички...

Но... за теб си е ясно - широко затворени очи, попиващи единствено модерната към момента пропаганда...

Дет са вика, мразиш да мислиш, напряга те това действие и затова си делегирал това на други...

Кот кажат това е...

Мда...

преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

А ти кога ще се усетиш, че сам се хвалиш лъв горд Иванушка си?

Е, поне няма за кво да изпитваш срам от русофилите...

Такива като теб е трудно да бъдат определени като част от човешкия род, мхм...

П.С. Еййй, снощи пак показаха двойник на Кунчев, видя ли?

Пак ша та слага зад решетките май, а?

преди 12 минути, parmobil написа:

Няма "методичка" в разговорен и "служебен" български.

Иначе - наздраве за младоженците!

Има точно в разговорния предимно 

В руския също основно се ползва думата методика в официалния език..  колко такива руска техническа литература с Методика Еди каква си съм изчел в ВВОВУ, цацата си няма  даже минимална представа, въпреки че се бие в гърдите с риболовна тапия 😏

преди 10 минути, васил козарев написа:

Какво да ти обяснявам на теб специално... 

Може да обясниш нещо на някого, който ще разбере. 

В Българският език методичка не е умалителна форма, а се използва за жена методик.  И то това е в разговорният език, в книжовния, особено в служебните документи се използва мъжки род, т.е. жена методик ... 

Умалителна форма било ...  Умалително на същ. име от мъжки род е в женски ... То бива, бива... 

https://www.wordsense.eu/методичка/

МетодиЧка за жена методист? А не методиСтка например

Кози, ти погледни пак формите на думата методика все пак,и то в български речници, скромен съвет от мен..

Да,чувал съм и това обръщение към жена,но то е по скоро като жаргонно а не официално ,и дорие с леко присмехулен или саркастичен тон... МетодиЧка визирам 

преди 14 минути, N1K17Y написа:

Ще отнеме време да запомня, понеже съм в ступор (и руса разбира се), за пръв път да питам някого нещо и той да отговори, без да шикалкави или да ме праща да търся нещо си. Искрено евала :wors:

Моля,за нищо,само гледай да не ти стане навик 😏

преди 11 минути, andiay написа:

"Жертва", "насилник" и т.н. са изпразнени от смисъл думички в политиката...

А и без да си в състояние да осмислиш процесите довели до дадена ситуация, съвсем обезсмисля позоваването ти на тези думички...

Но... за теб си е ясно - широко затворени очи, попиващи единствено модерната към момента пропаганда...

Дет са вика, мразиш да мислиш, напряга те това действие и затова си делегирал това на други...

Кот кажат това е...

Мда...

А ти кога ще се усетиш, че сам се хвалиш лъв горд Иванушка си?

Е, поне няма за кво да изпитваш срам от русофилите...

Такива като теб е трудно да бъдат определени като част от човешкия род, мхм...

П.С. Еййй, снощи пак показаха двойник на Кунчев, видя ли?

Пак ша та слага зад решетките май, а?

Нека позная.

Путин беше принуден да започне войната.

току-що, Moriati написа:

Не ми се влиза в лингвистични спорове, но...

Честно казано, за пръв път ми попада думата "методичка"...

Умалителното на метод, би трябвало да е "методче"...

Но не изключвам и вариант в някои райони да ползват и "методичка"...

От обикалянето ми из България съм установил, че българския хич не е хомогенен език...

Има райони, където направо ми трябва преводач, за да разбера, какво говорят...

Но ако се ползва някъде "методичка" като умалително на метод, то определено е заимствано от руския език...

току-що, andiay написа:

Не ми се влиза в лингвистични спорове, но...

Честно казано, за пръв път ми попада думата "методичка"...

Умалителното на метод, би трябвало да е "методче"...

Но не изключвам и вариант в някои райони да ползват и "методичка"...

От обикалянето ми из България съм установил, че българския хич не е хомогенен език...

Има райони, където направо ми трябва преводач, за да разбера, какво говорят...

Но ако се ползва някъде "методичка" като умалително на метод, то определено е заимствано от руския език...

Мисля че тука грешиш

Да,умалително на Метод е Методче 

Но на Методика е Методичка..

Разликата между Метод и Методика е ясна мисля,и спрямо правилната за образуване на умалителни Методика - Методичка.. Не споря че и в руския се ползва,както и думата Методика също..

Но руския и българския са братски,така че нищо чудно няма в това...

преди 25 минути, Moriati написа:

В руския също основно се ползва думата методика в официалния език..  колко такива руска техническа литература с Методика Еди каква си съм изчел в ВВОВУ, цацата си няма  даже минимална представа, въпреки че се бие в гърдите с риболовна тапия 😏

Кози, ти погледни пак формите на думата методика все пак,и то в български речници, скромен съвет от мен..

Да,чувал съм и това обръщение към жена,но то е по скоро като жаргонно а не официално ,и дорие с леко присмехулен или саркастичен тон... МетодиЧка визирам 

Моля,за нищо,само гледай да не ти стане навик 😏

Етимологичния речник на БАН : 

https://ibl.bas.bg/lib/ber_3_000-808/#page/772/mode/2up

методика.jpg

"който има добър метод на работа или възпитание" ... 

Освен това и методика и методичка навлизат в бълг. език от руския. :D 

Когато ще даваш съвети поне е хубаво или да си по-грамотен, или да знаеш къде - какво да търсиш. 

Цялата ти работа е такава. 

преди 2 минути, Moriati написа:

преди 35 минути, Без умствен капацитет написа:

знаеш ли че Русия дава гражданство на всеки доброволец, който дойде в армията и

преди 27 минути, Без умствен капацитет написа:

и ти ли отказваш да си гражданин на Русия - и да си член в еврогейския съюз:)

преди 9 минути, Moriati написа:

Не става, пич. И както ти посочих вече - армията ни е по руски тертип. И както сам каза - изчел си руска литература. Само че няма български разговорен или "служебен", където да казват "методичка"

Не заради цензура! Просто не се употребява.

току-що, BANKATA написа:

Нека позная.

Путин беше принуден да започне войната.

Не се напрягай, мисленето те изтощава и определено при теб се е превърнало в атавизъм...

Тъй де, ти си част от "новия човек", а при "новия човек" мисловната дейност не се толерира...

Не е смарт да си смарт, нъл тъй...

Иначе Путин и го "принудиха", и той сам се принуди...

Но това не е за "новите човеци"...

Наблягай на тандема "жертва-насилник" ...

преди 6 минути, васил козарев написа:

Етимологичния речник на БАН : 

https://ibl.bas.bg/lib/ber_3_000-808/#page/772/mode/2up

/cdn-cgi/mirage/829f246c011686165d2e6e1ef6853aec8b9679f450e482d9027f834017cf4bb9/1280/https://www.kaldata.com/forums/uploads/monthly_2023_01/623442091_.jpg.ddc3dda1fca0bca4915c9738dd4913bf.jpg

"който има добър метод на работа или възпитание" ... 

Освен това и методика и методичка навлизат в бълг. език от руския. :D 

Когато ще даваш съвети поне е хубаво или да си по-грамотен, или да знаеш къде - какво да търсиш. 

Умалителна форма в женски род на дума в мъжки, няма.  

Цялата ти работа е такава. 

Осввн ако ме си я измислил сам като децата.

ПП: не забрявай че все пак е блондинка.

преди 6 минути, васил козарев написа:

http://rechnik.info/методистка

А това какво е тогава Кози.. 😏 

http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/методистка

И това... 

https://www.t-rechnik.info/words/index/методистка

....

Все тълковни речници,нещо да кажеш...

преди 5 минути, Без умствен капацитет написа:

Беееее,беее беее беееееее 😅😅

преди 2 минути, Moriati написа:

http://rechnik.info/методистка

А това какво е тогава Кози.. 😏 

http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/методистка

И това... 

https://www.t-rechnik.info/words/index/методистка

....

Все тълковни речници,нещо да кажеш...

Показах ти какво пише в ЕТИМОЛОГИЧНИЯ речник на института по български език.  Някакви измислени сайтове не ме вълнуват. 

И пак института по бълг. език: 

Цитат

МЕТОДЍЧКА ж. Разг. Жена методик. Методичка по руски език в Софийския университет.

https://ibl.bas.bg/informatsiya/uslugi/elektronna-biblioteka/

преди 5 минути, andiay написа:

Не се напрягай, мисленето те изтощава и определено при теб се е превърнало в атавизъм...

Тъй де, ти си част от "новия човек", а при "новия човек" мисловната дейност не се толерира...

Не е смарт да си смарт, нъл тъй...

Иначе Путин и го "принудиха", и той сам се принуди...

Но това не е за "новите човеци"...

Наблягай на тандема "жертва-насилник" ...

Казах ти го и преди. Тази война само потвърди опасенията на запада от Русия, не обратното.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.