Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 16 минути, parmobil написа:

Не става, пич. И както ти посочих вече - армията ни е по руски тертип. И както сам каза - изчел си руска литература. Само че няма български разговорен или "служебен", където да казват "методичка"

Не заради цензура! Просто не се употребява.

МетодиЧка сме я използвали постоянно в армията, дорие такава наричахме и методиките, Подай методичката например ... А съм го чувал и от учители,да говорят за методичка по Еди какво си им спуснали,или Еди в каква си методичка какво се определяло.. и дори в държавния апарат се ползва в същия дух...

И то в смисъл когато реално документа се казва методика. За еди какво си или по какво си...

Убеден съм че във всички сфери където се спускат или работи с някакви методикит- документи, използват и методичка...

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 5 часа, Tarvilian написа:

Искам за задам няколко въпроса на привържениците на руската страна на конфликта.Не искам да прозвучат като агресивно заяждане,наистина бих искал да се възприемат като сериозен въпрос,но си знам,че няма да стане така.Въпреки това съм длъжен да питам.Като ще се постарая "тона" ми да не е провокативен за момента.

Питам всички радетели на руското:

Вие чели ли сте документираните писания и мнения на нашите възрожденци за русия и руската политика към България преди освобождението и?

Вие знаете ли какво и как се е случвало в България,веднага след 1944-та година?

Вие,имате ли нещо руско в домовете си,предмет,техника,храна,каквото и да е?

Вие,ако имате възможност за почивка някъде извън България,в русия ли отидете?

Вие,ако имате деца в ученическа възраст,и имате намерение и възможност да ги пратите да учат в чужбина,в русия ли ще бъде?

Вие,ако имате финансовата възможност и желание да закупите имот,да инвестирате в бизнес или каквато и да е друга инвестиция,тя в русия ли ще бъде?

Вие,ако искате,или се налага да емигрирате,поради какъвто и да е фактор,в русия ли ще го направите?

Наистина бих искал да получа искрен и напълно неагресивен отговор,но отсега си знам,че няма да стане така.И знам и защо.

----------------------

У дома имаме една руска тенджера. Е, и? Това какво значи, че щом имаме руска тенджера, трябва да сме на страната на Русия ли?

Щото имаме и китайски и турски тенджери.

---------------

Вие знаете ли какво и как се е случвало с България 1944-та година?

Да. България обявява война на днешното НАТО - САЩ и Великобритания.

От тогава е тикната в черния списък на Вашингтон.

преди 10 минути, Moriati написа:

Беееее,беее беее беееееее 😅😅

:)искаш ли руско гражданство - нищъъъъъъъъъъ:)

току-що, gagodrago написа:

----------------------

У дома имаме една руска тенджера. Е, и? Това какво значи, че щом имаме руска тенджера, трябва да сме на страната на Русия ли?

Щото имаме и китайски и турски тенджери.

---------------

Вие знаете ли какво и как се е случвало с България 1944-та година?

Да. България обявява война на днешното НАТО - САЩ и Великобритания.

От тогава е тикната в черния списък на Вашингтон.

а ти имаш ли нещо руско  в вас - , или само евро ти пращат

току-що, BANKATA написа:

Казах ти го и преди. Тази война само потвърди опасенията на запада от Русия, не обратното.

Честно казано, надявам се да не доживея времето, когато такива като теб ще трябва да ми обясняват нещо за заобикалящия ме свят...

Тази война доказа единствено и само, че проф. Христов е бил много тактичен, когато посочи онези проценти...

И то те не се отнасят само за българското население...

На практика ти си жертва, но за твой късмет не го осъзнаваш...

Не ти и трябва...

Никога не избирай "червеното хапче"...

Шока от него може да те убие...

преди 1 минута, Moriati написа:

МетодиЧка сме я използвали постоянно в армията, дорие такава наричахме и методиките, Подай методичката например ... А съм го чувал и от учители,да говорят за методичка по Еди какво си им спуснали,или Еди в каква си методичка какво се определяло.. и дори в държавния апарат се ползва в същия дух...

И то в смисъл когато реално документа се казва методика. За еди какво си или по какво си...

Ще кажа, че българската армия и по твое време е била силно повлияна от СССР. Защото около 2000г, ако правилно си спомням, че тогава си следвал, пак се е е обучавала по руски тертип.

Както и да е. Спорехме за методичка. Русизъм е!!! Няма човек, неповлиян от руско обучение/образование, който да я използва.

преди 11 минути, Moriati написа:

Убеден съм че във всички сфери където се спускат или работи с някакви методикит- документи, използват и методичка...

Използвали сте и си чувал от учители русизъм. В руският език методичка е произв. форма на методика. В българският има точно една употреба и тя не е нито книжовна, нито за "методика"... 

В българският език постоянно навлизат чуждици ...  Обяснява ти се, че това е чуждица от руския език ...  В книжовният български я няма, няма я и в институционалния език, разговорния е нещо съвсем различно. В българският език няма дума "когнитивен", обаче почна да се използва доста често ... Което не означава, че е правилно ... При положение, че можеш да кажеш "познавателен" ... 

преди 19 минути, васил козарев написа:

Показах ти какво пише в ЕТИМОЛОГИЧНИЯ речник на института по български език.  Някакви измислени сайтове не ме вълнуват. 

И пак института по бълг. език: 

https://ibl.bas.bg/informatsiya/uslugi/elektronna-biblioteka/

А аз в тълковните речници,и викаш етимологичния най прав а 😏😅😅😅

Или викаш едното е от БАН а другите не .. мдааам... 

Асан с козата най прав,кат цацата с риболовната тапия 😏

преди 2 минути, parmobil написа:

Ще кажа, че българската армия и по твое време е била силно повлияна от СССР. Защото около 2000г, ако правилно си спомням, че тогава си следвал, пак се е е обучавала по руски тертип.

Както и да е. Спорехме за методичка. Русизъм е!!! Няма човек, неповлиян от руско обучение/образование, който да я използва.

Ахам,те такива използват наглосаксонизми,знам... 😏😅 Копипейстъри разни...

Дори езика взеха да променят такива,всичко тече,всичко се изменя...мхм..

А аз в тълковните речници,и викаш етимологичния най прав а 😏😅😅😅

Или викаш едното е от БАН а другите не .. мдааам... 

Асан с козата най прав,кат цацата с риболовната тапия 😏

Етимологичният речник ти казва какъв е произхода на думата. И то речникът на Института по бълг. език към БАН, а не някакви измислени онлайн речници. 

Искам за задам няколко въпроса на привържениците на натовската страна на конфликта.Не искам да прозвучат като агресивно заяждане,наистина бих искал да се възприемат като сериозен въпрос,но си знам,че няма да стане така.Въпреки това съм длъжен да питам.Като ще се постарая "тона" ми да не е провокативен за момента.

Питам всички слуги на сатаНато:

Вие чели ли сте документираните писания и мнения на нашите възрожденци за нато и за натовската политика към България преди освобождението и?

Вие знаете ли че България е обявила война с нато до  1944-та година?

Вие,имате ли нещо натовско в домовете си, примерно предмет,техника, рисунки на самолети, чертежи на изтребители каквото и да е?

Вие,ако имате възможност за почивка някъде извън България,във военен полигон на нато ли ще отидете?

Вие,ако имате деца в ученическа възраст, ще ги пратите ли на фронта да умират за нато?

Вие,ако имате финансовата възможност и желание да инвестирате в бизнес или каквато и да е друга инвестиция,тя в стари натовски бракми ли ще бъде?

Вие,ако искате,или се налага да емигрирате,поради какъвто и да е фактор,в нато ли ще го направите?

Наистина бих искал да получа искрен и напълно неагресивен отговор,но отсега си знам,че няма да стане така.И знам и защо.

преди 2 минути, gagodrago написа:

Вие,имате ли нещо натовско в домовете си, примерно предмет,техника, рисунки на самолети, чертежи на изтребители каквото и да е?

Извинявай, ти имаш ли нещо руско в дома си? 

преди 10 минути, васил козарев написа:

Използвали сте и си чувал от учители русизъм. В руският език методичка е произв. форма на методика. В българският има точно една употреба и тя не е нито книжовна, нито за "методика"... 

В българският език постоянно навлизат чуждици ...  Обяснява ти се, че това е чуждица от руския език ...  В книжовният български я няма, няма я и в институционалния език, разговорния е нещо съвсем различно. В българският език няма дума "когнитивен", обаче почна да се използва доста често ... Което не означава, че е правилно ... При положение, че можеш да кажеш "познавателен" ... 

А аз какво обяснявах на друга досега а? Че основно се изпозлва в разговорния език... А той се опитваше да твърди че изобщо няма такава дума освен в армията понеже там сме били на руски устави едва ли не 😏 

А че в чуждица никой не спори, все пак поне една трета навярно думи все са заимствани от някъде другаде...Но това не значи че вече не са побългарени и станали част от българския,дори да е разговорен.. Доскоро дори МлЕко беше само диалектна форма, а преди години шопите я вкараха в официалните форми... Двойни форми видите ли

Така че айде споко,и не пали като не си разбрал за какво спорим... Че и етимологичния речник изкара най най в Бг,едва ли не единствения и институционален .. 

преди 2 минути, Moriati написа:

А аз какво обяснявах на друга досега а? Че основно се изпозлва в разговорния език... А той се опитваше да твърди че изобщо няма такава дума освен в армията понеже там сме били на руски устви едва ли не 😏 

А че в чуждица никой не спори, все пак поне една трета навярно думи все са заимствани от някъде другаде...н Но това не значи че вече не са побългарени и станали част от българския,дори да е разговорен.. Доскоро дори МлЕко беше само диалектна форма, а сега шопите я вкараха в официалните формите...

Така че айде споко,и не пали към не си разбрал за какво спорим... Че и етимологичния речник изкара най най в Бг,едва ли не единствения и институционален ...

Казах ти, че е русизъм, бе. И се опитвам да ти обясня, че руското значение на думата е навлязло в разговорния език. 

А аз какво обяснявах на друга досега а? Че основно се изпозлва в разговорния език... А той се опитваше да твърди че изобщо няма такава дума освен в армията понеже там сме били на руски устви едва ли не 😏 

А че в чуждица никой не спори, все пак поне една трета навярно думи все са заимствани от някъде другаде...н Но това не значи че вече не са побългарени и станали част от българския,дори да е разговорен.. Доскоро дори МлЕко беше само диалектна форма, а сега шопите я вкараха в официалните формите...

Така че айде споко,и не пали към не си разбрал за какво спорим... Че и етимологичния речник изкара най най в Бг,едва ли не единствения и институционален ...

Изложи се за пореден път като типична блондинка.

преди 3 минути, Moriati написа:

Ахам,те такива използват наглосаксонизми,знам... 😏😅 Копипейстъри разни...

Дори езика взеха да променят такива,всичко тече,всичко се изменя...мхм..

???

Чуждиците в НАШАТА армия са само руски. Посочи ми английски/немски.

Руснаците с "езиковото си богатство" на бариера викат шлагбаум

току-що, BANKATA написа:

Да не би да ревнуваш?

Споко бре...

Представяш се достойно...

преди 3 минути, parmobil написа:

???

Чуждиците в НАШАТА армия са само руски. Посочи ми английски/немски.

Руснаците с "езиковото си богатство" на бариера викат шлагбаум

Между другото по време на Империята, немската култура е била много добре приета в Русия ... 

Дори и на руски територии е имало немскоезично население ... 

преди 4 минути, BANKATA написа:

Ахам, макак щом казва, дер Либия навярно с Ливан бърка или дори Зимбабве 😏😏 

На твое място бих мълчал кат бит ЛГТБ пасивен дипедавец 😏😅

преди 12 минути, gagodrago написа:

Искам за задам няколко въпроса на привържениците на натовската страна на конфликта.Не искам да прозвучат като агресивно заяждане,наистина бих искал да се възприемат като сериозен въпрос,но си знам,че няма да стане така.Въпреки това съм длъжен да питам.Като ще се постарая "тона" ми да не е провокативен за момента.

Питам всички слуги на сатаНато:

Вие чели ли сте документираните писания и мнения на нашите възрожденци за нато и за натовската политика към България преди освобождението и?

Вие знаете ли че България е обявила война с нато до  1944-та година?

Вие,ако имате възможност за почивка някъде извън България,във военен полигон на нато ли ще отидете?

Вие,ако имате деца в ученическа възраст, ще ги пратите ли на фронта да умират за нато?

Вие,ако имате финансовата възможност и желание да инвестирате в бизнес или каквато и да е друга инвестиция,тя в стари натовски бракми ли ще бъде?

Вие,ако искате,или се налага да емигрирате,поради какъвто и да е фактор,в нато ли ще го направите?

Пак си за "бисерите" , а сериозно все пак ако питаш, просто замени думата "нато " с "русия" .

пп

офф... чак сега видях  "оригинала"  с Русия по назад с който се подиграваш :) 

еми кух си бе комуне... Даже не знаеш кога е създадено НАТО и какви функции има и изпънява.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 8 минути, васил козарев написа:

Казах ти, че е русизъм, бе. И се опитвам да ти обясня, че руското значение на думата е навлязло в разговорния език. 

Аз разбрах какво се опитваш да обясняваш, споко ,но така и не отговори какво е методиСтка все пак 😏😅😅

преди 1 минута, васил козарев написа:

Между другото по време на Империята, немската култура е била много добре приета в Русия ... 

Дори и на руски територии е имало немско езичнонаселение ... 

Екатерина велика е етническа "рускиня".😅

преди 3 минути, BANKATA написа:

Падам си по блондинки.

Бълбуууук,къде изчезна мари, макакс те търсии...

Сори,не си пада по теб явно , но мсиял че мирчака от село Рупча може да те уважи,или цацата 😏😅😅

преди 3 минути, parmobil написа:

Е ти нали знаеш как е истинското име на управляващата династия в Британия преди да го сменят на Уиндзор? 

преди 29 минути, gagodrago написа:

Естествено че става въпрос за технологично развитие.

От кога човечеството изпозлва тенджери знаеш ли ? :)  Очевидно се гордееш че позлваш нещо руско с толкова 'древна техноогия"

:giggle1:

преди 1 минута, parmobil написа:

Е то при преврати и смърти всичко е възможно,дори свинепаси да станат царе,камо ли жените на царете ... Мхм...

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.