Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 1 минута, инж. Велев написа:

Че кога стана от женски пол?

а ти откога стана от мъжки пол

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

току-що, regard написа:

Не можеш, колкото и да искаш, никой не съм блокирала. 😆

И какво общо има тук блокирането?

И както подчертах, нямам и никакво намерение да те "пребивам"...

Тенекиените рупорчета винаги са забавни с неосъзнаването на това, което "изговарят"....

А и не ми е в стила да "пребивам" нещо, което природата вече достатъчно е пребила....

преди 1 минута, andiay написа:

А и не ми е в стила да "пребивам" нещо, което природата вече достатъчно е пребила....

И то всеки месец...

преди 6 минути, инж. Велев написа:

От както взе да ми става пЕшката.

значи си мислиш само че си

преди 5 минути, инж. Велев написа:

И то всеки месец...

а други ежедневно

преди 2 минути, Без умствен капацитет написа:

а ти откога стана от мъжки пол

Леко странно е точно ти да изразяваш мнение за полове, но па е весело...

Но... още чакам да обясниш за "ядрените отпадъци"....

Надявам се, че най-накрая си успял/а да прочетеш статията, която сам/а препоръча....

А успя ли да разбереш, какво си прочел/а?

преди 3 минути, andiay написа:

Леко странно е точно ти да изразяваш мнение за полове, но па е весело...

то и ти да го правиш е странно

преди 1 час, M.Николов написа:

Това ще дойде да е някой нов профил на бъбречето.

Мисля, че е селянинът с колелото (не знам как ги наричате, не ги чета, не ги чувам, не ги дишам), той бълваше непрекъснато, но не е нов, тъй като този не съм го блокирал, значи е надянал ризата на някой изпърдян трол.

В Чернигов са отишли на кино (всъщност на театър) много дронове, покрай тях и презентиращите ги, да се готвят следващите презентации и ...

Въпреки че с просто око се вижда обратното, пропагандата трябва да изкара Путин жертва, а не агресор. И хората да повярват, че за войната е виновен НАТО. Разширяването на Алианса през последните десетилетия е представено като военна стратегия, насочена срещу Русия, а не като доброволен акт на държавите, присъединили се към пакта с цел групова сигурност. И да забравим, че не НАТО ни караше да влезем в него, а ние го искахме с консенсус, в който се включиха дори бившите комунисти. И че го направихме, не за да нападнем разпадналия се Съветски съюз, а за да имаме гаранции, че той няма да ни нападне.

току-що, Без умствен капацитет написа:

то и ти да го правиш е странно

Е, за теб може и да е странно....

Но... някои хора като мен, са абсолютно наясно с пола си и не изпитват колебания по въпроса....

Мани половете, там не тий е силата....

Дай за "ядрените отпадъци" и онази статия в "Немската вълна" (не овча вълна, а медийна вълна)...

Най-важната задача на руската военна пропаганда е да забие "клин" между народа и политиците с евроатлантическа ориентация (засега повечето заявяват, че са такива). И да твърди, възползвайки се от нагласите, които сама създава, че политиците не изразяват волята на народа, защото са зависими от Запада. Сред многото пропагандни нонсенси, повтаряни до изнемога, е че, ако си независим в България, харесваш Путин, а ако си лоялен към партньорите си, значи си зависим. Така руските проксита се подвизават като български патриоти и избягват неудобните въпроси за собствената си зависимост от някой, който те е обявил за "неприятелска държава".

Не съм срещал социологически проучвания по въпроса, но какво трябва да ни подскаже, ако - както твърдят руските проксита в един глас със самия Путин - народът не е съгласен с решението на депутатите за предоставяне на оръжие на Украйна? А това решение беше взето със завидно мнозинство. Да припомня, че само преди месец същият този народ избра същите тези депутати, които на криеха, че най-после ще предоставят оръжие на Украйна като знак за нашата евроатлантическа принадлежност.

преди 3 минути, andiay написа:

Но... някои хора като мен, са абсолютно наясно с пола си и не изпитват колебания по въпроса....

като гледам си наясно че не си наясно

току-що, regard написа:

Въпреки че с просто око се вижда обратното, пропагандата трябва да изкара Путин жертва, а не агресор. И хората да повярват, че за войната е виновен НАТО

Само наистина просто нещо, може да сложи прилагателно в мъжки род, отнасящо се за абревиатура....

Ех, рупорите сте гоУема работа...

Весело е с вас...

Какво значи, ако народът гласува за партии, които са срещу инвазията на Путин, а същевременно е на негова страна? Значи, че нашата публична среда вече е напълно овладяна от постистината, при която формираш собствено мнение срещу собствените ти интереси. Това става под въздействието на колективни емоции, които изтласкват рационалните аргументи и фактите. В случая емоциите са усилените от пропагандата страхове от студ, глад и ядрени удари, както и добре манипулираната от бившия режим традиционна за българите историческа и културна привързаност към руснаците.

Значи още, че в близко бъдеще е възможно народът откровено да гласува за пропутинова партия и така Путин да спечели войната, вместо в Украйна - в България, без да я е водил. Постистината обаче е нещо като медиен сомнамбулизъм и винаги има шанс да се събудиш – ей така, както се разхождаш по покрива с опасност за живота.

току-що, M.Николов написа:

Не е.Това е или бъбречето или неин клонониг.

това съм аз от друг браузер:)

току-що, Без умствен капацитет написа:

като гледам си наясно че не си наясно

Недей мъчи това между рогите си да гледа, ма да не разбира ко вижда...

Давай за "ядрените отпадъци", па мен ако щеш и като рожба та на Хермес и Афродита ма възприемай....

Николай Денков: Край на "широко затворените очи" за руската намеса

Набиращата все по-голяма популярност проруска партия "Възраждане" в България разби офисите на ЕС в София, блокира физически депутати в парламента, заплашваше хора на прайдове и призоваваше да бъдат унищожени враговете на президента Владимир Путин - и какво се случи? Нищо особено.

Същото може да се каже и за поредица от мистериозни експлозии в оръжейни заводи - инциденти, които са подложени на интензивен контрол, тъй като София увеличава производството на оръжия за износ в Украйна. Въпреки това, което може да се окаже сериозна руска атака на българска територия, разследващите в София са обвинявани в дългогодишно бездействие, прикриване и протакане.

В интервю за "Политико" новият министър-председател на България Николай Денков заяви, че е крайно време да се сложи край на този модел, при който правоприлагащите органи и службите за сигурност си затварят очите, когато става въпрос за разследване на случаи, в които Москва може да дърпа конците.

Денков дойде на власт на 6 юни и е изправен пред брутален опит да насочи нестабилното си правителство към пронатовска и проукраинска траектория в страна, в която руската пропаганда и властови мрежи, упражнявани чрез шпионските служби и организираната престъпност, държат огромна власт.

Въпреки това, в началото на опита си да промени начина, по който България се справя с лостовете на руското влияние, той направи необичайната стъпка да отправи директен призив към прокремълската ултранационалистическа партия "Възраждане", като заяви, че властите трябва да разследват дали поведението ѝ е преминало законовите червени линии. На 27 юни Денков публично обвини партията, чиято подкрепа е нараснала до около 16% от 10% през есента, че е "неофашистка" и води "война срещу европейските ценности".

Запитан за призива си за действие срещу „Възраждане“, той заяви, че в подхода си към руската намеса българските официални лица често са възприемали правилото от заглавието на последния филм на Стенли Кубрик "Широко затворени очи".

"Единственото нещо, за което съм помолил, е различните институции да престанат" да гледат встрани, каза той пред "Политико" в Брюксел миналата седмица, заявявайки, че публичните му забележки относно "Възраждане“ са били реакция на "лъжите", използвани "агресивно" от нея и други промосковски партии, за да "плашат българското население" с прокремълска пропаганда.

"Те разпространяват [лъжи] чрез социалните медии, за да сплашат населението и да се опитат да използват тази среда, за да извлекат някаква политическа полза", допълва говорещият тихо бивш химик, като отбелязва, че "Възраждане“ е прибягнала до "езика на агресията" и подстрекателството. "Тази агресия става все по-видима и не е нещо, което може да се остави да се развива повече", добави той.

Всъщност лидерът на "Възраждане“ Костадин Костадинов, наричан г-н Копейкин заради промосковската си и антиевропейска позиция, не прави опити да прикрива лоялността си. Малко след неуспешния бунт на Евгений Пригожин в края на миналия месец той заяви, че дълг на обикновените българи е да унищожат "деформираните боклуци" - вероятно опонентите на Путин в България, които се надяват, че въстанието на наемниците от групата "Вагнер" може да означава края на президента Путин. Партията се стреми също така към провеждане на референдум за спиране на присъединяването на България към еврото - друг от приоритетите на Денков.

Не след дълго призивът на Денков за действие от 27 юни започва да действа. В същия ден Софийската градска прокуратура заяви, че ще разследва Костадинов за реч на омразата и подбуждане към насилие. Костадинов отхвърли хода на Денков срещу него, като заяви, че премиерът просто изпълнява инструкциите на американското посолство в София.

На въпроса дали се опасява, че един легален подход към "Възраждане“ може да има обратен ефект - да позволи на партията да натрупа още повече дивиденти като твърди, че е жертва на прозападна репресия, Денков се усъмни, че това може да направи реториката на "Възраждане“ по-скандална. "Те и без това го казват", твърди той.

Среднощни взривове

Пронатовското и проевропейско правителство на Денков бързо засили ангажиментите си за изпращане на оръжия в Украйна.

Това не само предизвика колизии с Москва, но и с президента Румен Радев, бивш пилот на МиГ-29, който не е категоричен по отношение на позицията на България в НАТО и е враждебно настроен към въоръжаването на Киев.

Това е стъпка, която насочва вниманието и към поредицата от необясними взривове и пожари в български оръжейни заводи и складове от 2011 г. насам. Последният взрив се случи в град Карнобат в обект, който беше засегнат и миналата година в резултат на това, което собственикът определи като руска атака.

Въпреки че години наред българските власти уж разследват инцидентите, официалните лица са предпазливи по отношение на това какво наистина се е случило и дали руснаците са наредили атаките срещу съоръженията.

Денков заподозря, че се бави, когато беше попитан какво се случва. "Не знам, защото нямам представа доколко тайните служби, системата на прокуратурата са се опитали да намерят отговора".

В същността си предположенията на Денков, че властите никога не са се вглеждали прекалено в случаи като "Възраждане" и взривовете в завода, разкриват степента на руско влияние в българските институции. Много от най-влиятелните лица в България произхождат от свързаните с Москва служби за сигурност от комунистическата епоха. След падането на Берлинската стена тези олигарси в сянка заграбиха първокласни национални активи и създадоха все още широко разпространени мрежи за организирана престъпност, които източват средства от ЕС, извършват изнудване и контрабанда на наркотици, оръжие и хора.

Въпреки това той изрази надежда, че тенденциите се променят. "Почти съм убеден, че българският народ е проевропейски настроен. За съжаление, те са жертва на много активна и много агресивна прокремълска, пропутинска пропаганда", каза Денков.

"Трябва да обясним на хората какви са ползите от пълноправното членство в Европейския съюз и НАТО", добави той, подчертавайки, че този въпрос, според него, "никога не е бил обясняван правилно" на населението.

Премахване на старото

Един от приоритетите на новото правителство е широкообхватна реформа на разузнавателните служби, която да изкорени агентите на Москва.

Опитите на властите, обаче, срещат съпротивата на президента Радев, който е смятан за промосковски настроен и който в момента подписва заповедите за назначаване на шефовете на различните служби за сигурност, което възпрепятства всяка промяна в системата.

За да преодолее това препятствие, реформаторското правителство ще се опита да промени закона, което ще отнеме "един или два месеца", каза Денков, "освен ако президентът не промени мнението си, което, според мен, би било съвсем логично за него".

Премиерът е изправен пред трудна битка в опитите си да отърве страната си от руското влияние: както самият той признава, не може да се каже колко далеч се простира обхватът на Москва.

Запитан дали смята, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от лично убеждение или изпълнява директни заповеди от Кремъл, Денков се засмя.

преди 14 минути, crazy katon написа:

Мисля, че е селянинът с колелото (не знам как ги наричате, не ги чета, не ги чувам, не ги дишам), той бълваше непрекъснато, но не е нов, тъй като този не съм го блокирал, значи е надянал ризата на някой изпърдян трол.

В Чернигов са отишли на кино (всъщност на театър) много дронове, покрай тях и презентиращите ги, да се готвят следващите презентации и ...

Ето един презентиращ

yguqzfc7n1jb1.jpg?width=640&crop=smart&a

Харесва ли ти ? 

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.