Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

В "Эмский указ" не се използва само "малоруско наречие". Използват се и други... ъъ, евфемизми (или гърчове, ко ви се струва по-уместно), приемайки "украински" за неудобна, нежелана и най-вече опасна дума. Примерно,  "устной народной словесности (каковы песни, сказки, пословици)"... "так называемой «кулишовкою»".

spacer.png

"Кулишовка"-та  "иде" от Пантелеймон Куліш, който пък иде от ...

"Вики" - руски

Цитат

Пантеле́ймон Алекса́ндрович Кули́ш (рус. дореф. Пантелеймо́нъ Алекса́ндровичъ Кулѣшъ, укр. Пантелеймо́н Олекса́ндрович Кулі́ш; 26 июля (7 августа) 1819, село Воронеж[3], Глуховский уезд, Черниговская губерния, Российская империя — 2 (14) февраля 1897, хутор Мотроновка[6], Борзнянский уезд, Черниговская губерния, Российская империя) — украинский поэт, прозаик, фольклорист и этнограф, переводчик, критик, редактор, историк, издатель. Автор концепции «хуторской философии»[7][8].

Создатель «кулишовки» — одной из ранних версий украинского алфавита, главный автор первого полного украинского перевода Библии (наряду с Иваном Пулюем и Иваном Нечуй-Левицким). Выступал одним из крупнейших деятелей украинского просвещения, соперничая по популярности со своим давним другом Т. Шевченко, однако более умеренные позиции Кулиша по политическим вопросам, его более сдержанное отношение к казацкому движению и публикация труда «История воссоединения Руси», привели к утрате его популярности среди «украинофилов». При советской власти Кулиш практически не упоминался в школьном курсе украинской литературы, а в энциклопедиях клеймился как «украинский буржуазно-помещичий националист»[9].

"Уики" - български

Цитат

Пантелеймон Кулиш (на украински: Пантелеймон Куліш; р. 7 август 1819, село Воронеж, Глуховски уезд, Черниговска губерния, Руска империя – п. 14 февруари 1897, хутор Мотроновка (Мотронивка), Борзнянски уезд, Черниговска губерния, Руска империя) е украински писател, поет, публицист, етнограф, един от водачите на украинското национално движение през XIX век.

Автор е на първата фонетична азбука на украинския език, която е в основата на съвременния украински правопис.

(болдът - мой)

(не че не можете да си ги видите и сами)

...украинско дворянско семейство от казашки произход... начи... панагюрци... макар че, Бог високо, Дон далеко. 

Та, "Кулишовка"-та... 

Цитат

Систе́ма Кулиша́ или «кулишо́вка» (укр. кулішівка) — историческое украинское правописание, названное по имени П. А. Кулиша, применившего его в «Записках о Южной Руси» (т. 1, 1856) и в «Грамматике» («Граматке») (1857). Также использовалась в первом украинском литературном и общественно-политическом журнале «Основа», который издавали в 1861—1862 годах в Санкт-Петербурге В. М. Белозерский, Н. И. Костомаров и П. А. Кулиш.

Кулишовка (с некоторыми изменениями) употреблялась в печатных изданиях до её запрещения «Эмским указом» 1876 года.

У пропонованій книжці представлено український буквар (читанка) П.Куліша, надрукований у 1857р. в Петербурзі.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

преди 6 часа, andiay написа:

..., Аха...

..., Аха...

..., Аха...

...Да, да, да...

Тъй де, да сменим, брадясалите тъпи вицове, с брадати тъпи песнички...

Само нимоа си обясна, що са държиш кът разочарован Чапаев, дет не разбира що не му верват, че има каре аса, когато е ясно, че едва е събрал цифров чифт...

Хем казах, че ни сам жентиленца, нито па игря хазарт...

Па то покера нийе баш хазарт, ма туй веч е друга тема...

Иронията е, че осмиваше саркастично некои, че бегали през глава от отговора на "простичък" въпрос, а ти слаломираш с прибежки и припълзявания, само и само да не отговориш на още "по-простичък" въпрос...

Аха, аха, аха...

Да, да, да...

...

Ок, ок.

Глей са градски (ко си от Плевен)... бе... си, не си - поздрав... 

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

За Китай ли си говорите ? 

Чакайте да ви предам какво каза Си Дзинпин :

"КИТАЙСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ СИ ЦЗИН ПИН: АКО НЯКОЙ СИ ПОЗВОЛИ ДА НАПАДНЕ РУСИЯ, АМЕРИКА ЩЕ ОТИДЕ ПОД ОКЕАНА!!! Нека да играем с открити карти. Нека бъдем честни! Съюзът БРИКС, в който сме членове ние - Китай и Русия, плаши Америка и Алианса (НАТО). Те го виждат като заплаха, но ние не застрашаваме света. Светът е застрашен само от Америка и Алианса. Алиансът е създаден с цел да унищожи Русия и да отнеме нещо от други държави. Америка и алиансът е време да си променят политиката и да не влизат в чужди страни като хиени, за да крадат и търсят плячка. На света му писна от тяхното господство, писна му на света от това те да си мислят, че са господари на този свят. Стига с вашата демокрация, която погубва човечеството. Ако целта на Америка и алианса е това, държавите членки на Европа и алиансът да воюват срещу Русия и Америка да воюва срещу Китай, за да не заплашваме вашата икономика, ще кажа, че сте на много грешен път, а най-важните карти са в нашите ръце с Русия. А ние не застрашаваме вашите икономики. Не може вечно Америка и алиансът да господстват в света и да си правят каквото си искат. Време е Америка да не влиза повече в чужди държави и да си промени политиката, а алиансът (НАТО) да не съществува повече в света, защото вашето не е нищо друго от унищожение. Не заплашваме вашите икономики. Америка вместо да гледа други държави, да работи в своята и да произвежда, за да си плаща и дълговете, за да си прибере и бездомните хора от улицата, които умират от глад. Америка е фалирала държава и е време Америка да мисли само за Америка и за своя народ. Време е Америка да спре да заплашва държави. Нека бъдем честни! Трета световна война няма да ви докара нищо добро, а съюз между Китай и Русия в Трета световна война може да подпише края на Америка и алианса. Русия има много оръжия под вашите води, които при активиране могат да превърнат щатите просто в океан. Ако Русия бъде нападната, оръжията под вашите океани ще се активират автоматично и ще потопят изцяло Америка. Защо ни е Трета световна война? Трета световна война, в която всички държави ще загубим и хора, и икономика, всичко. Можем да бъдем единни, да се разбираме всички държави и да има световен мир. Америка може просто вече да излезе в пенсия и да спре да влиза в чужди държави, просто гледайте вашата страна, вашите щати, вашите хора. Накарайте Украйна да преговаря и престанете да давате оръжия за продължение на война, умират хора. А Зеленски да престане да проси оръжия от цял свят, а да седне на масата за преговори за доброто на света. Китай и Русия не са заплаха за света. Икономиката на никоя държава не ни интересува нас като страна, нашата икономика ни стига, а ако в света стане Трета световна война, последното нещо, което ще ме интересува, е икономиката. Америка и Европа, както и алиансът (НАТО), вие се самоунищожавате, не копайте гроб за нас, а измъкнете се от вашите гробове и мислете единствено за вашите страни и народи!"

....................................

Удари Мощен шамар на хегемона , ако не сте разбрали !

преди 9 минути, _sirena_ написа:

За Китай ли си говорите ? 

Чакайте да ви предам какво каза Си Дзинпин :

"КИТАЙСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ СИ ЦЗИН ПИН: АКО НЯКОЙ СИ ПОЗВОЛИ ДА НАПАДНЕ РУСИЯ, АМЕРИКА ЩЕ ОТИДЕ ПОД ОКЕАНА!!! Нека да играем с открити карти. Нека бъдем честни! Съюзът БРИКС, в който сме членове ние - Китай и Русия, плаши Америка и Алианса (НАТО). Те го виждат като заплаха, но ние не застрашаваме света. Светът е застрашен само от Америка и Алианса. Алиансът е създаден с цел да унищожи Русия и да отнеме нещо от други държави. Америка и алиансът е време да си променят политиката и да не влизат в чужди страни като хиени, за да крадат и търсят плячка. На света му писна от тяхното господство, писна му на света от това те да си мислят, че са господари на този свят. Стига с вашата демокрация, която погубва човечеството. Ако целта на Америка и алианса е това, държавите членки на Европа и алиансът да воюват срещу Русия и Америка да воюва срещу Китай, за да не заплашваме вашата икономика, ще кажа, че сте на много грешен път, а най-важните карти са в нашите ръце с Русия. А ние не застрашаваме вашите икономики. Не може вечно Америка и алиансът да господстват в света и да си правят каквото си искат. Време е Америка да не влиза повече в чужди държави и да си промени политиката, а алиансът (НАТО) да не съществува повече в света, защото вашето не е нищо друго от унищожение. Не заплашваме вашите икономики. Америка вместо да гледа други държави, да работи в своята и да произвежда, за да си плаща и дълговете, за да си прибере и бездомните хора от улицата, които умират от глад. Америка е фалирала държава и е време Америка да мисли само за Америка и за своя народ. Време е Америка да спре да заплашва държави. Нека бъдем честни! Трета световна война няма да ви докара нищо добро, а съюз между Китай и Русия в Трета световна война може да подпише края на Америка и алианса. Русия има много оръжия под вашите води, които при активиране могат да превърнат щатите просто в океан. Ако Русия бъде нападната, оръжията под вашите океани ще се активират автоматично и ще потопят изцяло Америка. Защо ни е Трета световна война? Трета световна война, в която всички държави ще загубим и хора, и икономика, всичко. Можем да бъдем единни, да се разбираме всички държави и да има световен мир. Америка може просто вече да излезе в пенсия и да спре да влиза в чужди държави, просто гледайте вашата страна, вашите щати, вашите хора. Накарайте Украйна да преговаря и престанете да давате оръжия за продължение на война, умират хора. А Зеленски да престане да проси оръжия от цял свят, а да седне на масата за преговори за доброто на света. Китай и Русия не са заплаха за света. Икономиката на никоя държава не ни интересува нас като страна, нашата икономика ни стига, а ако в света стане Трета световна война, последното нещо, което ще ме интересува, е икономиката. Америка и Европа, както и алиансът (НАТО), вие се самоунищожавате, не копайте гроб за нас, а измъкнете се от вашите гробове и мислете единствено за вашите страни и народи!"

....................................

Удари Мощен шамар на хегемона , ако не сте разбрали !

Нямаше ли някакви нови правила във форума където трябваше да се спомемават източниците на цитатите?

преди 1 минута, BANKATA написа:

Нямаше ли някакви нови правила във форума където трябваше да се спомемават източниците на цитатите?

Докладвай ги. Ама всички - не избирателно.

Например тука да има връзка? Няма! Що не мрънкаш за това?

преди 1 минута, BANKATA написа:

Това и явно е прошепнато по мръсния канал от Китай. И то източника е ясен -"КИТАЙСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ СИ ЦЗИН ПИН" :)

Верно ли си го причиняваш това че не си го блокирал това чудо?

преди 1 минута, nikssi написа:

Аз само питам?

Иначе докладвам на ред.

преди 1 минута, nikssi написа:

то ако е само той - има още 7-8 рега който така правят

току-що, BANKATA написа:

Иначе докладвам на ред.

Дали? ;) Прав си. Но правилата се нарушават и после нарушилите правилата питат защо друг е направил същото нарушение ... Карай и без това сте тук на седянка.

преди 2 минути, Без умствен капацитет написа:

Ми ... що спиш? 

преди 1 минута, kosyo написа:

Това и явно е прошепнато по мръсния канал от Китай. И то източника е ясен -"КИТАЙСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ СИ ЦЗИН ПИН" :)

Верно ли си го причиняваш това че не си го блокирал това чудо?

Че защо?

Аз съм либерално настроен човек, смятам че и лудите имат право на мнение и изразяване. Стига да не застрашават околните.

преди 3 минути, nikssi написа:

модче - както виждаш в тази тема пишат за Русия и хора по на запад, а не в форуми на техните си страни - задаваш ли си въпроса ЗАЩО - защото триете постове за незаконна работа с софтуер, но това правило не се спазва за тази тема май

преди 5 минути, Без умствен капацитет написа:

LogoWiz_27082023_1438122.JPEG.edb0fd40f39378630ba93da09b0510c7.jpg

преди 3 минути, nikssi написа:

Дали? ;) Прав си. Но правилата се нарушават и после нарушилите правилата питат защо друг е направил същото нарушение ... Карай и без това сте тук на седянка.

Ми ... що спиш? 

мислиш ли че чета всичко - минавам понякога страници, като бързия влак

преди 1 минута, _sirena_ написа:

LogoWiz_27082023_1438122.JPEG.edb0fd40f39378630ba93da09b0510c7.jpg

а ти какъв герой си

преди 1 минута, Без умствен капацитет написа:

а ти какъв герой си

Автентичен !

преди 5 минути, BANKATA написа:

Че защо?

Аз съм либерално настроен човек, смятам че и лудите имат право на мнение и изразяване. Стига да не застрашават околните.

Ами примерно каква интересна информация очакваш да получиш от "чудото" . Аз примерно съм решил че е безмислено да слушам всякакви психо отклонения и да ме пронизват лъчи на светлината...

току-що, lebel написа:

В "Эмский указ" не се използва само "малоруско наречие". Използват се и други... ъъ, евфемизми (или гърчове, ко ви се струва по-уместно), приемайки "украински" за неудобна, нежелана и най-вече опасна дума. Примерно,  "устной народной словесности (каковы песни, сказки, пословици)"... "так називаемой «кулишовкою»".

spacer.png

"Кулишовка"-та  "иде" от Пантелеймон Куліш, който пък иде от ...

"Вики" - руски

"Уики" - български

(болдът - мой)

(не че не можете да си ги видите и сами)

...украинско дворянско семейство от казашки произход... начи... панагюрци... макар че, Бог високо, Дон далеко. 

Та, "Кулишовка"-та... 

У пропонованій книжці представлено український буквар (читанка) П.Куліша, надрукований у 1857р. в Петербурзі.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ок, ок.

Глей са градски (ко си от Плевен)... бе... си, не си - поздрав... 

Мерси за поздрава...

Единия от групата, бог да го прости, ми бе почти комшия, живееше през две улици......

Но... не съм бил особен почитател на групата, даже не съм убеден, че някога съм им ходил на лайф....

За останалото в поста ти....

Какво доказва според теб това - кулишовката?

Да поговорим и за "марковската", ако искаш?

Благодаря за още по-точния паралел....

Да си чел некой султански ферман за заплахата от българофили и за наречието бероновка?

Казвам за пореден път - съвременното украинско самосъзнание е започнало своето формиране към средата на 19-ти век...

Аха... аха... аха...

Да, да, да...

Е, едно любимо парче от мен....

Може би най-добрия текст на Мейнард....

Значи най-безполезните потребители в тази тема, тези, които не могат да проведат една нормална дискусия без постоянно да спамят, да се заяждат и които пускат предимно фейкове без източници, както и публикуват едни и същи идиотски мемове по стотици пъти, имат нахалството да критикуват модерацията в темата!?

преди 23 минути, andiay написа:

Казвам за пореден път - съвременното украинско самосъзнание е започнало своето формиране към средата на 19-ти век...

А съвременното се основава на древното украинско самосъзнание, което милите ти орки така и не могат да заличат. Но знае ли се - този път може и да успеят, а? :biggrin:

току-що, insec написа:

А съвременното се основава на древното украинско самосъзнание, което милите ти орки така и не могат да заличат. Но знае ли се - този път може и да успеят, а? :biggrin:

Може да се опиташ да покажеш документ от древността, където се споменава украински народ и държава Украйна, все пак си Инсект, една от най-древните форми на живот, които са почти незасегнати от еволюционните процеси ....

Иначе никой нимой заличи вече възникнало и легитимирано национално самосъзнание....

Ако искаш, може да посетиш Скопие или Охрид и да почнеш да обясняваш на всеки срещнат, че не е македонец, а българин....

Вярвам, че ще останеш удовлетворен....

Вече от теб ще зависи, дали ша повториш...

Като в тъпия виц - "Бехме на сватба с брат ти - него ги биха два пъти, мен ма изнасилиха три пъти. Таз седмица па сме поканени, аз ша ходя, ма брат ти са колебае"...

преди 1 час, Flashback написа:

Значи най-безполезните потребители в тази тема, тези, които не могат да проведат една нормална дискусия без постоянно да спамят, да се заяждат и които пускат предимно фейкове без източници, както и публикуват едни и същи идиотски мемове по стотици пъти, имат нахалството да критикуват модерацията в темата!?

Наричало се "демокрация "  и право на глас ! 

Нищо , че глас не се чува , а само агресивен , примитивен вой на едноклетъчни организми. 

Ама и те "Душа " носили !

Нищо , че Душата им никаква я няма , а Съзнанието им е Тотал Щета . 

Тази "демокрация " е възникнала в стратегията на Чудовищата , за да си узаконяват Престъпните деяния !

Зад плакатчетата на "демокрация " извършват преврати , диктуват световният ред , убиват , затварят , Изтребват ! 

Всичко в името на " демонокрацията " !!!   Ей тези трололетки и те са под техният "чадър" !

преди 5 часа, nikssi написа:

Ти да не би винаги да посочваш източник? Я , си виж предните постове преди този моя.

За статите дадени от тебе без линк също мога да имам съмнение? Какво трябва да направя според тебе?

Айде нема нужда а?

https://www.kaldata.com/forums/topic/308486-войната-в-украйна/?do=findComment&comment=5660697

https://www.kaldata.com/forums/topic/308486-войната-в-украйна/?do=findComment&comment=5660661

И , като цитираш друг защо споменаваш мене? Хайде по-коректно м? 

Аз казах , че поисках за тези две статии източник , такъв не ми се даде !

Моите на които не съм посочил източник поради някаква причина , някой ако поиска източник ще го посоча !

Е не след много време де , но например както аз поисках от него веднага след като ги публикува. Какво му пречи да посочи такъв , например ако променя текста няма да го направи, нали?

Украинците пробиха втората линия на руската отбрана на запорожкия фронт

https://youtu.be/jLlz7yAJX5E

Е как е, как е, има ли украинска нация или няма ?

Путлеристката нацистка пропаганда ви е напълнила тиквите с вата, аз ви казах.

Очевидното не виждате.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.