Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 14 минути, ivottoshev написа:

През 1878г, Аспаруховата България отдавна вече не е била на картата и нямаше да се появи отново, ако не беше Трети март.

Значи България я има ВЪПРЕКИ усилията на Русия?!? Те искаха да помогнат на Турция да задържи под контрол нашите земи, но ВЪПРЕКИ техните усилия ние сме се пръкнали отново на световната карта?

Пак се правиш на неразбиращ и спекулираш с възможностите. Тогава и аз да поспекулирам. По това време в България се говори български език, пише се на български, българите си имат български имена, има Българска църква (християнска) и ... о, чудо! Има и БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА! Практически България е била автономна. Било е само въпрос на време Османската империя да признае автономията и България пак да се появи на картата, без да се пролее и една капка кръв. Та, нямаше да се казвам Реджеп и нямаше да нося фес, както и нямаше да говоря турски и да пиша на турски, дори и войната да не се беше случила.

Относно руския император, той не е искал да помогне на османците. Просто е виждал правилно ситуацията, че Османската империя вече не е в състояние да задържи отцепването на балканите от територията си и е побързал да се намеси, за да има влияние в този регион. И случайно или не, тази война спира разпада на Османската империя.

преди 34 минути, absurt написа:

И какво общо има твоят отговор?

При изтеглянето на турците от България, с тях тръгват и етническите турци, които са били разселени тук. Това дава възможността на българската власт, да оземли българите, които слизат от планините, където са образували поселища в усилията да избягат от турското "присъствие" и облагите му. Всички български църкви, преобразувани в джамии, се връщат в първоначалния си вид и започват да работят без ограничения. Така че, да- ако не бяха руснаците, всичките турци щяха да си останат тук, и българските имена щяха да са екзотика. Както се плодяха по времето на соца, когато ги записваха в джамиите, за да достигнат брой за автономия. Което уплаши бай Тошо и той предприе Възродителния процес. 

Как си прескачаш между вековете, не е истина! От 1878 ма, скочи директно в 1985 та без да ти мигне окото! Машалла!

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 12 минути, absurt написа:

И сме се появили отново на световната карта.

Айде пак тошеффф номер 2 . Колко сте единни дори в изразите си на русороби :)

Не другарко, не сме се появили тогава на тази дата която е приета за национален празник 1991 г.

Прочети официалния договор, то даже не е и договор , а как беше.. предварителен... дето дори български рпедставител не е имало - няма думата България.

преди 1 минута, Coco1 написа:

Всеки ден ти е объркано русоробе, но то няма друг начин. Цял живот мисли мисли и стигна до памперса и киселото мляко от партията. 

Май си за лечение?     С колко да ти помогна -10-20 000 Евро за мен са дребни суми. Не съм беден, сбъркал си адреса.  Спирам да се интересувам. 

преди 13 минути, absurt написа:

Няколко пъти цитираш това , но защо смесваш 1878 и 1829? Ние бистрим 1878г., в която са ни отвоювали половината България. И сме се появили отново на световната карта. И на следващата сме учредили ВНС, и сме приели конституция, и т. н. Въпреки че не са ни питали, са ни я отвоювали.

Какво е ставало 1829г. е друг разказ. И защо един руски офицер, какъвто е бил Георги Мамарчев, е арестуван, е написано черно на бяло. 

"След сключването на Одринския мирен договор (1829) кап. Мамарчев се опитва да вдигне въстание в Сливенска, Котелска и Търновска област. За да не предизвика международни усложнения с подобен акт след сключения мирен договор, руското командване му противодейства – той е арестуван от изпратения отряд от 200 казаци, а събраните под негово предводителство бунтовници са разпуснати. Впоследствие капитанът е освободен."

Та, ако си представим изпратените 200 казаци да бяха турци, в светлината на отминалото Априлско въстание, дали щяха да приключат така нещата? 

Ей така като се запъне някой - умирам си от смях!

В този отряд казаци, може да е имало и мои далечни роднини. Но те са си вършели работата - изпълнявали са заповеди.

Също като оня овчар - дето е искал пари от Христо Ботев и четата.

В момента разсъждавам от българска гледна точка, не от руска!

преди 15 минути, absurt написа:

Няколко пъти цитираш това , но защо смесваш 1878 и 1829? Ние бистрим 1878г., в която са ни отвоювали половината България.

И аз често цитирам тези дати. Защото са показателни колко им е пукало на руснаците за нас.

И как ни връщат обратно на османлиите да ни колят и бесят.

А е можело  да  не ни дават като победители в Балканския регион.

преди 2 минути, attj написа:

Май си за лечение?     С колко да ти помогна -10-20 000 Евро за мен са дребни суми. Не съм беден, сбъркал си адреса.  Спирам да се интересувам. 

Как е ? вървят ли картите виза ? :giggle1:

За русоробите. Русците експлоатират идеята за 3 Рим. Направо насилстват идеята и заради това си увеличават териториите. А бедните и наивните православни си мислят, че са свободни.

https://m.dw.com/bg/москва-и-идеята-за-третия-рим/a-17600675

преди 9 минути, attj написа:

Пак обърка валутите, от утре преди да влезеш, гинко билобата ! Нямаш евро русоробе имаш само дребни рубли. 

преди 2 минути, Coco1 написа:

Пак обърка валутите, от утре преди да влезеш, гинко билобата ! Нямаш евро русоробе имаш само дребни рубли. 

Явно вече ще съм ти непоканен на гости -поради голямо взаимно харесване...  Поразгледай си защитата. Ще бъда невидим.     Никога не навреждам на харесани хора...Само ще те поразгледам. Може обаче и аз да лъжа като теб .

преди 1 минута, attj написа:

Явно вече ще съм ти непоканен на гости -поради голямо взаимно харесване...  Поразгледай си защитата. Ще бъда невидим.     Никога не навреждам на харесани хора...Само ще те поразгледам. Може обаче и аз да лъжа като теб .

Дай превод от руски :giggle1:

Като стана дума за гинко билоба -> Пореден гаф: Байдън обвини Путин, че е нахлул в Русия

Цитат

79-годишния държавен глава на Съединените щати коментира международните проблеми с професора по история Хедър Кокс Ричардсън. Когато стигна до войната в Украйна Байдън заяви: „Как стигнахме до там, че Путин реши да нахлуе в Русия? Такова нещо не се е случвало от Втората световна война“. Това не е първият гаф на Байдън относно конфликтът в Украйна. По време на речта си пред Конгреса по-рано тази седмица Байдън каза: „Путин може да обгради Киев с танкове, но никога няма да спечели сърцата на иранския народ“.

преди 45 минути, absurt написа:

Ще се пръснеш от завист, нали? Човекът не само не реве, изкарвайки се жертва на този и онзи, ами кротко ти обяснява, че живее добре. Не можеш да го понесеш, та пишеш и пишеш безумия, и го олайваш като запенена кучка. С теб и Мирко, се забавлявам най- много. 310693005_download(16).gif.7613c85204ca42f6f1baa6205be3353d.gif

Ти ли му сменяш памперса или удоволствието е взаимно 

преди 6 минути, АСПЕКТ написа:

За ромите нещо? И на тях насилствено им смениха имената. И ги отделиха. Помаците?

Гледам, че четеш някаква измислена история или живееш в някаква паралелна вселена. Явно се дължи на това, че си била от партията. И си още в нея.

Да, на картата. Една България е васална на Турция, другата на Русия.

Да, за ромите- същото. Никъде не съм твърдяла, че одобрявам Възродителния процес, защото не намирам за нормално насила някой да бъде каран да се чувства българин. И да се крие под българско име. Та, като не разбираш някои неща, не бързай да драскаш глупости.  За помаците- първо виж колко въстания са се опитвали да вдигат през годините преди соца, подтиквани от Турция, после питай, ако нещо още не ти е ясно. 

Накратко, дори когато правим Съединението, пак оставаме Княжество България, като присъединяваме към "васалното" Княжество Източна Румелия. Та, зорът да преместим датата на националния празник от една "васална" на друга "васална" , е смехотворно- комплексарски. Ако пък я направим 24- ти май, ще изпълзят другите яхниени патриоти, за да обяснят как братята Кирил и Методий не са българи. 

преди 48 минути, absurt написа:

Ще се пръснеш от завист, нали? Човекът не само не реве, изкарвайки се жертва на този и онзи, ами кротко ти обяснява, че живее добре. Не можеш да го понесеш, та пишеш и пишеш безумия, и го олайваш като запенена кучка. С теб и Мирко, се забавлявам най- много. 310693005_download(16).gif.7613c85204ca42f6f1baa6205be3353d.gif

Ти ли си му питбула :lol6:

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Като стана дума за гинко билоба -> Пореден гаф: Байдън обвини Путин, че е нахлул в Русия

Бе на всички ни е ясно е, че е само едно чучело/пионка в историята/политиката на САЩ, ма можеха да изберат поне някой дето сам си обува обувките правилно! Излагацията е пълна! 

преди 23 минути, jhoro написа:

Ей така като се запъне някой - умирам си от смях!

В този отряд казаци, може да е имало и мои далечни роднини. Но те са си вършели работата - изпълнявали са заповеди.

Също като оня овчар - дето е искал пари от Христо Ботев и четата.

В момента разсъждавам от българска гледна точка, не от руска!

За какво толкова ти стана смешно? Че съм се запънала във вярването си, дето казаците не са изтрепали де що шава, за разлика от турците, пратени да потушават Априлското въстание? Ако имаш някакви факти, че казаците са турили под ножа съратниците на Мамарчев, а не са ги разпуснали, дай, за да не се заблуждавам. Щото, аз също, не само в момента, а винаги, разсъждавам от българска гледна точка.

преди 5 часа, Лудар написа:

Радвай се. Щото ако беше руснак в Россия и потърсиш Свободна Европа или CNN, или дори Дойче веле, заминаваш в затвора. От 3 до 15 години.

фейк новини ли правиш

никой не търси дойче веле

Те последствията на пропагандата, майка не вярва на сина си в плен, по-заинтересувана какво се случва с танка, а не със сина и.

преди 28 минути, Joss Bomon написа:

Харвард братче... + билоба... 2 в 1 - по-добрата комбинация.

Харвард хубаво, ма тук няма общо с образование и знания, а по-скоро с физиологичните и психологичните възможности на един индивид. А те са строго индивидуални - едни "клякат" още на 50 +, други се държат/съхраняват и до 80 +. 

Тоз не знам с какво е злоупотребявал или злоупотребява, ама и Тръмп беше по-съхранен от него.

Да се чудиш как и от къде ги изкопават тия "тремори"! 

преди 28 минути, Coco1 написа:

Дай превод от руски :giggle1:

Россия не приемлет бандеровскую Украину.

преди 4 минути, Coco1 написа:

Това ли питах

Това не ти е ясно.

преди 1 час, miro20 написа:

Айде пак тошеффф номер 2 . Колко сте единни дори в изразите си на русороби :)

Не другарко, не сме се появили тогава на тази дата която е приета за национален празник 1991 г.

Прочети официалния договор, то даже не е и договор , а как беше.. предварителен... дето дори български рпедставител не е имало - няма думата България.

Какво щеше да се случи по нашите земи ако не беше Трети март? Щеше ли да я има България, която след това да се съединява с Източна Румелия? Щеше ли изобщо да има Независимост на България?

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.