Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 11 минути, communismatic написа:

Кой пък ме е "навирал в кучи гъз"? Ти ли? ПХАХАХАХАХАХААХА... Питах те, директно, какво искаш, да ти доуточнявам? Ти така и не отговори? Кой е "навреният" мисля, че е пределно ясно... Екатерина дали използва славяните заради геополитическите си интереси, това няма никаква връзка с темата за славянството. Ама никаква...
Препоръчвам ти, да прочетеш "За буквите" на Черноризец Храбър. Примерно... Ако и на него не вярваш, мога да започна и с древногръцките "списователи"... Очевидно е, че става дума за етнолингвистична група и е повече от очевидно, че прабългарите са претопени от славяните, понеже колкото и да не ти се иска, ние и до момента говорим и пишем на славянски език. Ако желаеш, мога да бъда още по-конкретен. Принципно, за мен е доста глупаво, някой да ме рушка на историческа тематика, трябва да бъде доста самоуверен, просто защото в повечето случаи го громя, дори и без особено големи напъни...

Ако славяните са етнолингвистична група, в такъв случай руснаците са далече от нас в другия край на нейния спектър, а ние в съвсем края на другия ѝ край, защото езиково сме близки до сръбския с твърдото звучене, като граматика и т.н.. Ако българин не е учил руски не би разбрал нищо на руски.

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 2 минути, communismatic написа:

Кой пък ме е "навирал в кучи гъз"? Ти ли? ПХАХАХАХАХАХААХА... Питах те, директно, какво искаш, да ти доуточнявам? Ти така и не отговори? Кой е "навреният" мисля, че е пределно ясно... Екатерина дали използва славяните заради геополитическите си интереси, това няма никаква връзка с темата за славянството. Ама никаква...
Препоръчвам ти, да прочетеш "За буквите" на Черноризец Храбър. Примерно... Ако и на него не вярваш, мога да започна и с древногръцките "списователи"... Очевидно е, че става дума за етнолингвистична група и е повече от очевидно, че прабългарите са претопени от славяните, понеже колкото и да не ти се иска, ние и до момента говорим и пишем на славянски език. Ако желаеш, мога да бъда още по-конкретен. Принципно, за мен е доста глупаво, някой да ме рушка на историческа тематика, трябва да бъде доста самоуверен, просто защото в повечето случаи го громя, дори и без особено големи напъни...

Според последните "съображения" на руската академия на науките по геном са угрофини. Ние не сме. Според последните твърдения на учЕните, ние по геном сме с  римляните от ЖЕЛЯЗНАТА епоха. Подчертах желязната, за да не се бърка с римската империя. Няколко пъти казах, че по този въпрос трябва да се четат антрополози, а не политици. 

Здрасти, @Moriati  Имам ли реакция на пост, първо за теб се сещам. Какво ли ти причиних, за да ми реагираш като кучето на Павлов.

преди 4 минути, parmobil написа:

Според последните "съображения" на руската академия на науките по геном са угрофини. 

Това пак намирисва на пореден тлъст фейк.

В Русия има към 3 милиона угро-фини от 150 милиона население.

Пак си ги насосваш едно към гьотере!

Надминаваш Мирчолина по фейкометщини!

Би ли дал първоизточника да прочетем как според Руската академия на науките цялото население на РФ са угро-фини?!

току-що, Flashback написа:

Би ли дал първоизточника да прочетем как според Руската академия на науките цялото население на РФ са угро-фини?!

Ти си интелигентно момче, сам ще намериш. Все пак цитирам Руският БАН. Потърси после и за нас, моля! От антрополози, а не политици!!! Да го видим това славянство къде и как се е появило.

преди 15 минути, parmobil написа:

Според последните "съображения" на руската академия на науките по геном са угрофини. Ние не сме. Според последните твърдения на учЕните, ние по геном сме с  римляните от ЖЕЛЯЗНАТА епоха. Подчертах желязната, за да не се бърка с римската империя. Няколко пъти казах, че по този въпрос трябва да се четат антрополози, а не политици. 

Здрасти, @Moriati  Имам ли реакция на пост, първо за теб се сещам. Какво ли ти причиних, за да ми реагираш като кучето на Павлов.

Мерхаба сороспийке, ами както винаги ме насмешават напъните ти,и не само твоите , да говорите тъпотии по опорки 😄😄😏

Просто влизам да се посмея с неадекватността и глупостта ви 😎 

П.С С римляните от желязната епоха просто ме докара до болки в стомаха от смях 😄😄😄😄

преди 5 минути, parmobil написа:

Ти си интелигентно момче, сам ще намериш. Все пак цитирам Руският БАН. Потърси после и за нас, моля! 

Все още нищо не си цитирал!

И няма как аз да търся нещо, което не съществува (освен в твоята кратуна).

Значи няма да дадеш източник на тази "информация", която пак се оказва поредна дезинформация!

Досега к'вото си "твърдял" - все фейк се оказвало!

Сега разбирам защо никога не посочваш източници на информация, а продължаваш нагло и безсрамно да плещиш фейкометщини с надеждата да хванат дикиш!

преди 1 минута, Moriati написа:

Мерхаба сороспийке, ами както винаги ме насмешават напъните ти,и не само твоите , да говорите тъпотии по опорки 😄😄😏

Просто влизам да се посмея с неадекватността и глупостта ви 😎

Засипи ни с мъдрост, пожалуйста! Разкажи ни как руската икономика е в подем, но вдигнаха лихвен процент до 21%. 

преди 6 минути, Flashback написа:

То си е и фейк.. Това че има и смесени с угрофини славяни има, но това не значи че масата руснци са такива.. То и в Бг има смесени с всякакви етноси, но основната е славяни с прабългари ,тюрки по произход... 

В Русия има повече тюркски смеси отколкото угрофински... Исторически така се в получило, география и история ,Ко да ги правиш...мдаам..

току-що, parmobil написа:

Засипи ни с мъдрост, пожалуйста! Разкажи ни как руската икономика е в подем, но вдигнаха лихвен процент до 21%. 

Моля, да отговарям на приказки в стил сестра ти е един каква си,  а аз да нямам сестра в същото време е пълна загуба на време..

Изпляскани твърдения без доводи или поне на какво се основават  ... Нямам време за тъпизмите ти...

преди 1 минута, Flashback написа:

Все още нищо не си цитирал!

Значи няма да дадеш източник на тази "информация", която пак се оказва поредна дезинформация!

Досега к'вото си "твърдял" - все фейк се оказвало!

Сега разбирам защо никога не посочваш източници на информация, а продължаваш нагло и безсрамно да плещиш фейкометщини с надеждата да хванат дикиш!

Кое е фейк? Лихвен процент 21%. Това ми е от друга тема. С ИЗТОЧНИК!

В матушка всичко е възможно. А обясненията за дефицита и поскъпването са абсолютно в дълбок соц-руски стил - https://www.kommersant.ru/doc/7282360

"В этом году импорт сливочного масла в Россию увеличился на 20% в годовом выражении, заявила глава Минсельхоза Оксана Лут. По ее словам, из-за роста доходов населения значительно вырос спрос на этот товар, что привело к «определенному временному дисбалансу» на рынке."

Толкова забогатяли хората, че се юрнали да купуват масло и затова така. 

Това не е и за подигравка. Да четат феновете на РФ и да се чудят какво да измислят на тази чутовна глупост.

преди 1 час, parmobil написа:

Чакам да ме "ограмотиш" за славянството преди германката Екатерина Велика. Давай, ти си!

А това също е за смях, особено когато се говори за панславянизма, който възниква почти столетие след смъртта на същата и то в сегашна Чехия, тогава в състава на Австро-Унгария

преди 6 минути, parmobil написа:

Кое е фейк? Лихвен процент 21%. Това ми е от друга тема. С ИЗТОЧНИК!

В матушка всичко е възможно. А обясненията за дефицита и поскъпването са абсолютно в дълбок соц-руски стил - https://www.kommersant.ru/doc/7282360

"В этом году импорт сливочного масла в Россию увеличился на 20% в годовом выражении, заявила глава Минсельхоза Оксана Лут. По ее словам, из-за роста доходов населения значительно вырос спрос на этот товар, что привело к «определенному временному дисбалансу» на рынке."

Толкова забогатяли хората, че се юрнали да купуват масло и затова така. 

Това не е и за подигравка. Да четат феновете на РФ и да се чудят какво да измислят на тази чутовна глупост.

И кво от това че лихвения процент е 21% 😄😄

И да, инфлацията в много случаи икономистите обясняват с многото налични пари в обръщение сред населението... 😏  А повишаването на лихвените проценти от ЦБ обикновенни са опити да се ограничи същата...

Но явно ти това не го знаеш нали 😎

преди 2 минути, Moriati написа:

А това също е за смях, особено когато се говори за панславянизма, който възниква почти столетие след смъртта на същата и то в сегашна Чехия, тогава в състава на Австро-Унгария

С което оборваш какво по-точно? Глупостта за славянството? 

преди 1 минута, Гoст написа:

Дефинирай първо какво е славянин, за да ти кажа дали съм такъв.

Накратко... за произхода ни.
Факт установен от лингвистиката, археологията, историята и прочее, че славяните са една от големите индоевропейски общности, която се появява на картата, на прага на късната античност и ранното средновековие. Това е етнолингвистична общност, при всички положения и има огромна родственост между отделните славянски групи, защото още в средновековието, представители на елитите в славянските страни (особено в късното и същинското средновековие), развиват концепцията за единството на народите, които спадат към илирийската раса. Защо "илирийската"? Ами защото, един от най-ранните представители на тази тенденция се намира в Далмация (Северозападната част на Балканите) и в територията на едновремешният диоцез Илирикум, където естествено са живели "илирите", и където малко по- на север са живели и "венетите", в района на днешна Венеция. Факт е, че етнонима "венети" после се разпространява върху славянското население, по-скоро като екзоним, даден от съседите (германските племена основно). Не случайно част от германските диалекти и до ден днешен наричат славяните "венд" или "венди". Тази огромна индоевропейска общност, която мигрира много активно в ранното средновековие из Източна Полша, Беларус, част от Украйна и прочее е свързана с взаиморазбираеми диалекти, от там идва и името "славяни" или "словяне", което означава "хора на които му разпознавам говора". Дума "славяни" по-скоро е с руски корен, който е възникнал малко по-късно. Основният корен е думата "слов" идваща естествено от "слово".

Теофилакт Симоката 7 век

Цитат

Гети, наречени още склавини прекосяват границите на Тракия

Йоан Ефески 6 век

Цитат

Те (славяните) преминаха стремително през Елада, Солунска област и цяла Тракия и завладяха много градове и крепости; те ги опустошиха и изгориха, взеха много пленници и станаха господари на земята. Те уседнаха в нея... като на собствена без страх. И ето, до ден днешен (584) те остават, живеят и спокойно пребивават в земите на империята...

Прабългарите са с по-сложна съдба. Сега има някакви модерни историци, които казват, че те не трябвало, да се наричат ПРАбългари, а просто българи, но това няма как да е вярно, понеже съвременните българи са част от славянската етнолингвистична общност, просто славяните претопяват прабългарите през годините. Това е абсолютен факт, който е глупаво, да се отрича. Първите сведения за прабългарите са от 4 век (354 г.) в "Анонимен римски хронограф", където има една бележка "зие зе екс по вулгарес". Само че има доста противоречиви сведения за тази бележка, дали точно тогава е писана, дали не е добавена, в последствие и т.н. просто защото този ръкопис е запазен в преписи от 9 век. Има в момента една огромна маса от псевдоисторици като Иван Тренев, като Спароток, като Божидар Димитров дори... които се опитват, да докажат, че прабългарите всъщност са автохтонен народ, т.е. те не са дошли от никъде, а са си били тук през цялото време. За тяхно съжаление, обаче... изворите ни посочват нещо съвсем друго. Най-малкото езикът е славянски, и това е смешно, да се отрича. Освен това името "вулгари", "вулгаре", "вулгарес" се срещат в най-различни източни извори, свързвайки ги с народ, който се намира на територии на север от Черно море. Примерно, в Прикаспието... В края на 5 век вече има сигурни сведения за българи на Балканският полуостров, появяват се в гръкоезични и латиноезични извори, но основно в контекста на сблъсъка на Византия с остроготите. Има сблъсъци в Панония, споменава се за някакъв "рекс Бозан". Терминът "рекс" означава "варварски вожд". Този Бозан, вероятно е същият, за който Теодорих Велики е победил и за когото изворите съобщават в ония години, че "дори и българският вожд е преклонил глава". На какъв език са говорили прабългарите? Надали някой може да каже със сигурност.

преди 1 минута, parmobil написа:

С което оборваш какво по-точно? Глупостта за славянството? 

Така, сороспийке, първо си изясни терминологията, защото това за което се опитваш да говориш се нарича панславянизъм.. А славянство или термина славяни съществува много преди Елизавета Велика ..

Та такива ми нещица тъпичкивати ми опоненте 😏😎

преди 3 минути, communismatic написа:

Накратко... за произхода ни.
Факт установен от лингвистиката, археологията, историята и прочее, че славяните са една от големите индоевропейски общности, която се появява на картата, на прага на късната античност и ранното средновековие. Това е етнолингвистична общност, при всички положения и има огромна родственост между отделните славянски групи, защото още в средновековието, представители на елитите в славянските страни (особено в късното и същинското средновековие), развиват концепцията за единството на народите, които спадат към илирийската раса. Защо "илирийската"? Ами защото, един от най-ранните представители на тази тенденция се намира в Далмация (Северозападната част на Балканите) и в територията на едновремешният диоцез Илирикум, където естествено са живели "илирите", и където малко по- на север са живели и "венетите", в района на днешна Венеция. Факт е, че етнонима "венети" после се разпространява върху славянското население, по-скоро като екзоним, даден от съседите (германските племена основно). Не случайно част от германските диалекти и до ден днешен наричат славяните "венд" или "венди". Тази огромна индоевропейска общност, която мигрира много активно в ранното средновековие из Източна Полша, Беларус, част от Украйна и прочее е свързана с взаиморазбираеми диалекти, от там идва и името "славяни" или "словяне", което означава "хора на които му разпознавам говора". Дума "славяни" по-скоро е с руски корен, който е възникнал малко по-късно. Основният корен е думата "слов" идваща естествено от "слово".

Теофилакт Симоката 7 век

Йоан Ефески 6 век

Прабългарите са с по-сложна съдба. Сега има някакви модерни историци, които казват, че те не трябвало, да се наричат ПРАбългари, а просто българи, но това няма как да е вярно, понеже съвременните българи са част от славянската етнолингвистична общност, просто славяните претопяват прабългарите през годините. Това е абсолютен факт, който е глупаво, да се отрича. Първите сведения за прабългарите са от 4 век (354 г.) в "Анонимен римски хронограф", където има една бележка "зие зе екс по вулгарес". Само че има доста противоречиви сведения за тази бележка, дали точно тогава е писана, дали не е добавена, в последствие и т.н. просто защото този ръкопис е запазен в преписи от 9 век. Има в момента една огромна маса от псевдоисторици като Иван Тренев, като Спароток, като Божидар Димитров дори... които се опитват, да докажат, че прабългарите всъщност са автохтонен народ, т.е. те не са дошли от никъде, а са си били тук през цялото време. За тяхно съжаление, обаче... изворите ни посочват нещо съвсем друго. Най-малкото езикът е славянски, и това е смешно, да се отрича. Освен това името "вулгари", "вулгаре", "вулгарес" се срещат в най-различни източни извори, свързвайки ги с народ, който се намира на територии на север от Черно море. Примерно, в Прикаспието... В края на 5 век вече има сигурни сведения за българи на Балканският полуостров, появяват се в гръкоезични и латиноезични извори, но основно в контекста на сблъсъка на Византия с остроготите. Има сблъсъци в Панония, споменава се за някакъв "рекс Бозан". Терминът "рекс" означава "варварски вожд". Този Бозан, вероятно е същият, за който Теодорих Велики е победил и за когото изворите съобщават в ония години, че "дори и българският вожд е преклонил глава". На какъв език са говорили прабългарите? Надали някой може да каже със сигурност.

И това от къде е?

Така, сороспийке, първо си изясни терминологията, защото това за което се опитваш да говориш се нарича панславянизъм.. А славянство или термина славяни съществува много преди Елизавета Велика ..

Аз пан не съм слагал. Питах откога се вкарва политически

И това от къде е?

От главата ми, предимно. Прочете ли го? А осмисли ли го?

преди 1 минута, communismatic написа:

От главата ми, предимно. Прочете ли го? А осмисли ли го?

Определно си се ограмотявал от FB и други "достоверни" източници. Аз ти говоря за антрополози. Ако не ми се доспи и изтоници ще ти дам, но защо ли? И утре пак ще ме оборваш с политика, а не с наука.

преди 6 минути, Moriati написа:

Цялата работа е, че те бъркат едно основно нещо. Петър Велики и Екатерина може да са използвали "славянската" идея за геополически интереси, ама това в никакъв случай не означава, че славяните са измислени от тях или че били "лингвистичен" термин и прочее. На тая въдица бая хора се ловят, което е повече от жалко. Източници за славяни по нашите земи - бол. Само да има акъл човек, че да иска, да узнае истината...

току-що, parmobil написа:

Определно си се ограмотявал от FB и други "достоверни" източници. Аз ти говоря за антрополози. Ако не ми се доспи и изтоници ще ти дам, но защо ли? И утре пак ще ме оборваш с политика, а не с наука.

Майко мила... 😆

Казвам ти сериозно, вземи се скрий някъде... Ти си направо безнадежден случай! 😆

преди 9 минути, parmobil написа:

И това от къде е?

Аз пан не съм слагал. Питах откога се вкарва политически

Ами още от 6 ти век,когато византийските източници ползват думата за обозначаване на група народи нахлули и разселили се  на балканите 😏

Още тъпизми да питаш, казах ти изясни си терминологията а не делай манджа с геозде по сороспийски 😅😅

преди 19 минути, Moriati написа:

И кво от това че лихвения процент е 21% 😄😄

Това с лихвеният процент също е мега простотия. Той лихвеният процент е бил висок и преди войната, ама кой да провери... Почти 10% е бил преди началото на войната, после веднага го вдигат на 20%, после пак го свалят, после пак го вдигат...

преди 5 минути, parmobil написа:

Антрополози??? И откога антрополози дават акъли на лингвистите 😅😅

Или ти вече скочи на друга тема с измерване на черепи 😅😅

Ами още от 6 ти век,когато византийските източници ползват думата за обозначаване на група народи нахлули и разселили се  на балканите 😏

Още тъпизми да питаш, казах ти изясни си терминологията а не делай манджа с геозде по сороспийски 😅😅

Кога това? И как точно е дефинирано славяни?

преди 1 минута, communismatic написа:

Това с лихвеният процент също е мега простотия. Той лихвеният процент е бил висок и преди войната, ама кой да провери... Почти 10% е бил преди началото на войната, после веднага го вдигат на 20%, после пак го свалят, после пак го вдигат...

Лихвения процент е инструмент , но не винаги показател на икономическа стагнация или успех...Сороспийката трябва малко да почете малко по икономика ми се струва..

преди 2 минути, parmobil написа:

Смяташ ли да спреш, да се излагаш? НЯКОГА?

преди 53 минути, Гoст написа:

Ако славяните са етнолингвистична група, в такъв случай руснаците са далече от нас в другия край на нейния спектър, а ние в съвсем края на другия ѝ край, защото езиково сме близки до сръбския с твърдото звучене, като граматика и т.н.. Ако българин не е учил руски не би разбрал нищо на руски.

Тоя е сериозен, обаче... 😆

По техни писания разбира се 😅😅  Дефинирано е като скловени ,склавяни , скалвини ..Има няколко версии защо гърците така са ги наричали..

преди 5 минути, communismatic написа:

Смяташ ли да спреш, да се излагаш? НЯКОГА?

Тоя е сериозен, обаче... 😆

Ами леко неориентиран меко казано... 😏

преди 12 минути, Moriati написа:

Лихвения процент е инструмент , но не винаги показател на икономическа стагнация или успех...Сороспийката трябва малко да почете малко по икономика ми се струва..

Аз чета руски форуми, а не ТАСС и РИА. И нещо не се покриват вашите величави оценки с хората там. Днес четох за АвтоВАЗ, че въпреки ЧУТОВНИТЕ успехи с продажбите, дето се повишили с 40%, сега искат държавна помощ. Четох и за процесорите Елбрус, а ти? Сгъват нещо. Путин нареди, че трябва да се премине на отечествено ПО обезпечаване, но човекът, дето се занимава с тези неща каза, че  трябват около 15 г. за да се направят руски аналози.

Ама само аз ли чета тези неща, ребята? Вие къде и какво четете?

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.