Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

току-що, M.Николов написа:

Казах ли, че имаш проблеми и с времената освен със всичко друго?

😄

Така де къде бъркам точно. Ако вземат да го построят - ще ти се извиня, но до тогава ще търся името на мацката с книгите за Ванга. За твое успокоение - красавица беше.

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 2 минути, M.Николов написа:

Ааа, аз няма да ти поправям програмата.😄

Няма толкова пари на света.😄

Сложно е нали.. ами намерих я жената-https://spiritofpleven.com/zhurnalistkata-i-pisatelka-zheni-kostadinova/

Бая се в изменила от последния път като съм я виждал.

Добре дошъл в клуба на врачките и се моли да го построят Сибир-2 , че ако се задържиш там дълго с другите там и после няма да можеш да се измъкнеш.

току-що, M.Николов написа:

Наблегни на видеата, диалозите не ти се отдават.😄

Слушам!

Точно по плана!

преди 1 час, BANKATA написа:

Факт е че когато Германия и СССР се гушкат и целуват в Полша, Франция и Великобритания са във война с Германия. :tease:

Ако не си забравил това беше твърдението ми от където тръгна заяждането ти.

Да, де... Само дето ти написа "твърдението" си натъртвайки за пакта "Рибентроп-Молотов", не се прави на ударен. Това беше и моята позиция.

преди 17 минути, communismatic написа:

Да, де... Само дето ти написа "твърдението" си натъртвайки за пакта "Рибентроп-Молотов", не се прави на ударен. Това беше и моята позиция.

Искаше обяснение и ти обясних (че докато едните се гушкат и целуват другите вече са във война), не като теб да отговярям двусмислено и уклончиво.

преди 2 минути, BANKATA написа:

Искаше обяснение и ти обясних (че докато едните се гушкат и целуват другите вече са във война), не като теб да отговярям двусмислено и уклончиво.

Ти на мен трудно би ми обяснил, но както и да е. Все тая, то и без това не ставаш за сериозна дискусия... Обяснявал ми бил... 😆

преди 17 минути, communismatic написа:

Ти на мен трудно би ми обяснил, но както и да е. Все тая, то и без това не ставаш за сериозна дискусия... Обяснявал ми бил... 😆

Обяснява се на човек! 

Никой няма вина, че не си способен да осмислиш какво ти се казва! :grimace:

преди 4 минути, NovakJ написа:

Обяснява се на човек! 

Никой няма вина, че не си способен да осмислиш какво ти се казва! :grimace:

Това точно ти да го напишеш... 😆

преди 7 минути, communismatic написа:

Това точно ти да го напишеш... 😆

Тези три думи и три срички с коя от двете гънки успя да ги съчиниш? 

С тази за равновесие или с другата?

Зельо излъга ли за още нещо католическия Запад???

Смъртта на руски доброволци на фронта в Украйна удря икономиката

Въз основа на открити данни BBC, съвместно с изданието "Медиазона" и екип от доброволци, успяха да идентифицират 80 973 руски военни, загинали по време на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Повече от половината от тях не са били свързани с армията в началото на войната.

Проектът на BBC и "Медиазона" проследява и записва имената на потвърдените жертви още от първия ден на войната през февруари 2022 г. Продължава стремителния ръст на загубите сред военнослужещите, които са встъпили в армията като доброволци. Много от тях умират от две до четири седмици след като са били изпратени на фронта, а в общия брой на жертвите те държат 22%. Само година преди това - ноември 2023 г., доброволците бяха едва 14% от общата маса на загубите.

В проекта на ВВС все пак най-голям брой загинали руски военни се пада на "неустановените", тъй като данните не позволяват проследяване.

Делът на осъдените и затворниците, изпратени на фронта, намалява. През ноември 2023 г. те представляват 26% от всички загуби, а към този момент, 2024 г. са едва 18%. Но частите, съставени от затворници, все още са разположени на фронтовата линия и поемат голяма част от бойния товар. Масовото използване на затворници на фронта действително позволи на руските властти временно да решат няколко задачи - основно, да поддържат настъпателния потенциал на руската армия, без да се нанася ущърб на икономиката, тъй като така или иначе те не участват активно в живота на обществото. Именно това различава тяхната загуба от загубата на доброволци - големият брой жертви сред доброволците е директен удар върху редица сектори от икономиката на Русия.

Към ноември 2024 г. лидери по брой на потвърдените загуби са регионите Башкортостан, Татарстан и Свердловска област. Ситуацията в тези региони обаче се различава значително.

Свердловска област се издигна до върха на този списък след началото на мобилизацията и масовото набиране на войници за фронта от колониите. В района има много промишлени предприятия, които дават добра основа за по-лесна мобилизация. В региона има и редица големи поправителни колонии, от които затворниците бяха активно изпращани на фронта, първо от ЧВК "Вагнер", а след това от Министерството на отбраната.

Татарстан е сред трите региона с най-голям брой потвърдени загуби през 2024 г. Но това се дължи преди всичко на активната работа на местни доброволци, които събират данни за загиналите. Познати и роднини на участници във войната изпращат и публикуват информация за убитите в местните общности, като често съобщават за случаи, които не са били афиширани от местните власти. Така броят на смъртните случаи от Татарстан, предполага BBC, се доближава максимално до реалния брой на смъртните случаи. Данните за други региони, напротив, са много по-малко пълни, тъй като там няма толкова активни доброволци и проектът разчита само на отворени източници на информация. От друга страна жителите на редица региони на Сибир многократно са разказвали пред BBC за това как местните власти оказват натиск върху журналисти и роднини на жертвите да не съобщават на загубите.

Също така е важно да се вземе предвид броят на населението в различните региони, тъй като този показател варира значително. BBC преизчисли броя на потвърдените военни смъртни случаи на всеки 10 хиляди мъжко население в региони на възраст от 16 до 61 години. На тази база районите Тива, Бурятия и Алтай водят по брой загуби, а с най-ниски нива на смъртност се отличават Москва и Санкт Петербург. Според статистиката един мъж от Тива е с девет пъти по-голям шанс да загине във войната отколкото един жител на Москва.

Най-малко 52% от загиналите не са имали никакъв досег до военщината пред да станат доброволци, да бъдат мобилизирани и съответно да погинат във войната. Реалният брой на хората, които са се присъединили към армията като цивилни след началото на инвазията и са загинали на фронта, е много по-голям. BBC изрично посочва, че за 28% от потвърдените загинали не може да се проследи пътя им до фронта, тъй като повечето некролози показват снимки на мъже в цивилни дрехи.

https://news.bg/int-politics/smartta-na-ruski-dobrovoltsi-na-fronta-v-ukrayna-udrya-ikonomikata.html

преди 16 минути, NovakJ написа:

С тази за равновесие или с другата?

С третата, с третата...

преди 2 минути, communismatic написа:

С третата, с третата...

Кой ти каза да се регистрираш тук и да се излагаш?

Предложиха ли ти нещо и какво? :popcorn2:

преди 1 минута, NovakJ написа:

Смяташ ли, да спреш, да ме цитираш? Не ми се занимава с болни хора. Поне не и в момента... С Баалбек познавате ли се? Не сте ли се срещали из коридорите на Карлуково?

току-що, communismatic написа:

С Баалбек познавате ли се?

Разбира се, че се познаваме! 

Не отговори на въпросите ми?

преди 3 минути, NovakJ написа:

Виж аз нямам нищо против да се излагаш.

Интересно ми е по чие желание го правиш?

Да ти напомня ли какво пишеше още когато се регистрира? :popcorn2:

Очевидно хохлите са тъпи нацисти и са били насила в СССР.    Сега все лъжат оглупелия католически Запад и само на това разчитат       https://www.google.com/search?q=нурила+махабат&oq=нурила&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqDAgBECMYJxiABBiKBTIGCAAQRRg5MgwIARAjGCcYgAQYigUyDAgCECMYJxiABBiKBTIHCAMQABiABDIHCAQQABiABDIHCAUQABiABDIHCAYQABiABDIHCAcQABiABDIHCAgQABiABDIHCAkQABiABNIBCjI5MTk0ajBqMTWoAgCwAgA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:6cd8672f,vid:52vS0pFszGI,st:0 

преди 29 минути, NovakJ написа:

Разбира се, че се познаваме!

Да позная ли? Ти си Батман, а тя е Спагетеното чудовище? Нали? Имах един авер, дето взимаше халюциногенни гъби, каза ми че така се изчаткал веднъж в някакъв клуб, че си говорил едновременно с Господ и Дявола едновременно. 😆

току-що, attj написа:

На Зеленски очевидно нищо не му е ясно    https://fakti.bg/world/931415-zelenski-kam-zapada-mobilizacia-na-mladite-iskate-da-umrat-bez-vashite-orajia-li

Няма как да не му е ясно. Очевидно осъзнава, че е най-обикновена американска марионетка, но няма и какво да направи. Явно е тежко зависим и го държат с компромати. Въпреки, че... трудно може да се намери оправдание за новините от вчера. Направо ме е жал за украинският народ... Ама... всяка държава, която има съюзник в лицето на САЩ, все едно има таралеж за възглавница.

преди 9 минути, communismatic написа:

Да позная ли? Ти си Батман, а тя е Спагетеното чудовище? Нали? Имах един авер, дето взимаше халюциногенни гъби, каза ми че така се изчаткал веднъж в някакъв клуб, че си говорил едновременно с Господ и Дявола едновременно. 😆

Не позна! Много си далече от истината, разбира се не изключвам варианта ти да си бил този авер. 😂

На въпросите ще отговориш ли?

току-що, NovakJ написа:

На въпросите ще отговориш ли?

Отговорих вече, аз съм от четирихилядниците и ми плащат. Знам, че ти е трудно, да запомниш някакви неща, ама...

току-що, communismatic написа:

Отговорих вече, аз съм от четирихилядниците и ми плащат. Знам, че ти е трудно, да запомниш някакви неща, ама...

Аз плащам повече на моите работници, но щом си си дал дупето под наем за толкова малко пари..... :lol6:

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.