Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Психология на разговора

Featured Replies

От 12 години работя в една голяма фирма в България. От скоро съм управител в един от филиалите на тази фирма. До сега винаги съм бил директен в разговорите, с когото и да било и винаги съм ги провеждал със самочувствие. Сега не е по-различно, но се появи едно (как да го нарека) странично явление по време на разговор, което леко ме дразни. Когато говоря с някого по труден, деликатен проблем започвам да търся нещо, което да хвана между пръстите си и да си играя с него (дърво, пръчка, найлон, каквото и да е). Усетих се наскоро като потърсих без да се усещам какво правя, а след малко имах пластмасова пръчка в ръцете си, която начупих на малки парчета по време на разговора. Липсата или наличността на това с какво да си играя по време на разговор не води до различен резултат в разговора/проблема, но поради някаква причина ме успокоява по време на разговора. Преди поемането на новата позиция подобно нещо не е имало - винаги съм бил категоричен, в това което казвам без притеснение и никога не съм си играл с нещо по време на разговор. 

Въпроса ми е - от какво се появява проблема и как да го реша?

• Отговори 198
  • Прегледи 17,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• от това че  народо е прост и ако не намачкаш  клечката трябва да ги намачкаш тях  и шибнеш един шамар примерно   тая тема защо я пусна да се похвалиш че си управител я ка

• (:IдioiдI:)
    (:IдioiдI:)

Проблема се е появил в следствие на досадата. Сам казвате, че е свързан с "труден' и "деликатен' обсъждан проблем.  Нямате идея как да го разрешите, но се изисква от вас решение, а то е пряко свъ

• мачкай каквото мачкаш взимай парите не  е будала този който яде баницата  и аз мисля така но не съм съгласен че не може да се  справи а по скоро го занимават с глупости

преди 28 минути, plmen88 написа:

Излишна енергия, вероятно от превъзбуда. Опитай да установиш някаква позиция на ръцетв при по-важни разговори - такива които успокояват и спомагат концентрацията. Примерно допрени една в друга длани или пък само върховете на пръстите. Свита ръка в юмрук пък би довела до допълнително напрежение и шанс за повече произволни и неконтролирани движения. 

преди 8 часа, plmen88 написа:

от това че  народо е прост

и ако не намачкаш  клечката трябва да ги намачкаш тях

и шибнеш един шамар примерно

тая тема защо я пусна

да се похвалиш че си управител

я кажи кой задейства шуробажанашки връзки 

другото което е  че

чувстваш  че  не вършиш никаква работа и ти плащат твърде много

и не си заслужаваш парите 

затова компенсираш с физически труд несъзнателно

ей намачаках това  сигурно има някаква стойност не е като да не съм правил нищо 

Проблема се е появил в следствие на досадата. Сам казвате, че е свързан с "труден' и "деликатен' обсъждан проблем. 

Нямате идея как да го разрешите, но се изисква от вас решение, а то е пряко свързано с разпореждането на "по-големия" шеф.

Признак е, че не може да се справите с конкретна задача "спусната от горе'.

Идва ви да "мачкате", но по-предпочитате да счупите нещо, а не хатъра на другия. 

Типично поведение на човек който не може да носи отговорност и/или счита, че тази отговорност трябва да поеме друг. 

Може би сте поставено лице, което е тип "чердже" или "бушон'. Може да сте прям, но явно не притежавате компетентност по трудната и деликатна проблематика. Липсват ви знания. 

Решението е само едно: Търсете си работа с по-малко отговорности. Явно поста който заемате не е за Вас.

Успех!  

мачкай каквото мачкаш

взимай парите

не  е будала този който яде баницата 

преди 1 минута, dioib написа:

Проблема се е появил в следствие на досадата. Сам казвате, че е свързан с "труден' и "деликатен' обсъждан проблем. 

Нямате идея как да го разрешите, но се изисква от вас решение, а то е пряко свързано с разпореждането на "по-големия" шеф.

Признак е, че не може да се справите с конкретна задача "спусната от горе'.

Идва ви да "мачкате", но по-предпочитате да счупите нещо, а не хатъра на другия. 

Типично поведение на човек който не може да носи отговорност и/или счита, че тази отговорност трябва да поеме друг. 

Може би сте поставено лице, което е тип "чердже" или "бушон'. Може да сте прям, но явно не притежавате компетентност по трудната и деликатна проблематика. Липсват ви знания. 

Решението е само едно: Търсете си работа с по-малко отговорности. Явно поста който заемате не е за Вас.

Успех!  

и аз мисля така

но не съм съгласен че не може да се  справи

а по скоро го занимават с глупости

преди 8 часа, plmen88 написа:

Когато говоря с някого по труден, деликатен проблем започвам да търся нещо

страх от провал

нареждане на алгоритама

с помоща на предмет

и представа какво трябва да се случи

при всяко местене на пръстите 

притеснение

поставяне в небрано лозе

и измисляне на решение

преди 7 минути, Banesc написа:

а по скоро го занимават с глупости

Не уточнява с кой води разговора. 

С шефа, с подчинени или с клиенти. ;) 

По-скоро счита, че му плащат по-малко, а изискват по-голяма отговорност, която обаче при провал не може да понесе. 

Да, в днешно време парите са фактора. 

Дали си заслужава за няколко долара в повече да си съсипва здравето?

ОК, това натрупано напрежение (досада), че се занимава с "глупости" в последствие след 10 или 15 години ще го доведе до я инфаркт, я инсулт. 

И какво правим тогава?! Вече не ще е психологически проблем с който да се справя, а ще е инвалид. 

Та, да, да мачка, но какво??? Той е избрал да чупи 'моливи" ... - японски начин за справяне със стреса, но да си я прави в къщи, а не по време на разговора.

Между другото да погледне тук някои неща. 

Езикът на тялото – значение на жестовете | Psiholozi – Намери психолог, психотерапевт

По-интересно е преди да почне да 'чупи" какво е правил с ръцете си??? 

преди 17 минути, Banesc написа:

нареждане на алгоритама

Не се нарежда алгоритъм по време на разговор. Той трябва да го е наредил предварително и после на дъска да го сведе на подчинените си. 

Кой с какво да се занимава и прочие ... 

Той стои на бюрото си и ей тъй като диригент да дирижира нещата ... да, ама, не!!! 

Взимаш дъска и вместо да чупи "молива" да го ползва по предназначение, т.е. чертае алгоритъма. 

След това, ако има нещо което не е ясно, то трябва да е подготвен и с подпрограмите и прочие иначе какъв управител е?! 

Дали изобщо е завършил училище за управление или си е купил дипломата?! 

Принципно работата с хора е трудно. Трябва да имаш и познание по психология, а както се вижда е попаднал в психологически капан, което само по себе си говори, че заемания пост не е за него!!!

преди 3 минути, dioib написа:

По-скоро счита, че му плащат по-малко, а изискват по-голяма отговорност, която обаче при провал не може да понесе. 

плащат му много

бездейства по цял ден

тези които управлява  го питат какво да правят

за да му прехвърлят отговорността

и ако стане нещо да кажат

шефа каза така

иначе пък той  ще каже ами те са си решили така мен не са ме питали 

и затова през повечето  време го занимат  с глупави решения които и работниците могат да вземат

но за всеки случай

и го питат за всичко

и се изнервя да не  сгафи някъде в  подводна мина 

аз бих препоръчал когато не сигурен или има  труден  проблем да пита някой друг и да сподели отговорността 

и после да каже

ами ние двамата така решихме не измислихме друго  решение 

преди 19 минути, Banesc написа:

и затова през повечето  време го занимат  с глупави решения които и работниците могат да вземат

Работникът не взема решение!!! Ако си стъпил на това, то провала ти е в кърпа вързан!!! 

В днешно време повечето работници са обявили така наречената "японска стачка", т.е. работят, но умишлено бавят, защото никой шеф не знае какво е да го правиш. ;) 

И в тоя случай -> Да уволнява!!! Да, ама по кой член??? Защото си има ТК и прочие ... 

Представи си, че изхвърчи парче от счупеното и предизвика трудова травма?! = Примерно доведе до трайно увреждане на окото на някой друг ... Ко правим и кой ще е виновен??? 

Първото нещо което трябва да направи е: Да спре с чупенето. Второто, да си сложи ръцете зад тила и се усмихне. Да ползва тялото си за положителни невербални жестове, за да предразположи другия за разговор. ;) 

"Да вадиш душата на човек с памук" не на всеки му се удава. ;) 

преди 19 минути, Banesc написа:

сподели отговорността 

Споделената отговорност довежда до лош имидж на фирмата. 

Отговорността трябва да е лична!!! Тя е описана в трудовия ти договор, а така също в длъжностната ти характеристика. Извън нея не трябва да се споделя отговорността с друг.

Лоша практика е споделената отговорност. => Сещай се до колко е "голяма" фирмата в която работи. ;) Защото в големите и стойностни фирми отговорността е диференцирана и е личностна, за да може при "издънка" се изгони само проблемния, а не двама и трима.

Незаменим човек няма!!! ;) Добрата и голяма фирма си поддържа "резервни хора", за да не спира възхода си при изгонването на някаква си "брънка". :) 

понеже работех едно време работа с висока опасност за живота

шефът казваше  правете това и това на ваша отговорност

и другото което каза е

ако усетиш че те карам да правиш глупости 

казвай

и един път не се  усетих че правя глупости

и 2 седмици във болница 

ако не се опазиш сам няма кой да те опази 

преди 3 минути, Banesc написа:

шефът казваше  правете това и това на ваша отговорност

Да, ама цъ. Това не е по КТ. Защото шефът трябва да направи така, че да е безопасно за извършване на дейността. 

Има си предпазни средства и инструктаж как да се направи безопасно, а не на отговорността на работника. 

Подпишеш ли се в книгата за ежедневен инструктаж, то принципно си носиш отговорността. 

Уви, да много работници подхождат самонадеяно, но шефа няма право да говори глупости. ;) 

Разбирам, че си го направил, за да защитиш прекия си шеф. НО не е редно. Проблема е фирмата, а не кадрите в нея. ;) 

Като е споделена отговорността, то печалбата на фирмата споделена ли е или е разпределена по някакъв начин?! Ти взимаш ли същото заплащане като твоя шеф?! За какво му се плащат повече пари??? 

п.п. Основния проблем е, че в повечето случаи "шефът" е "спуснат от горе" без да има грам практика по какво е трудът в действителност. => И какво излиза, че вместо шефа да та учи, то майстора го учи, а това е корупция в даден занаят. ;) = Не става така!!! :) 

преди 26 минути, dioib написа:

Да, ама цъ. Това не е по КТ. Защото шефът трябва да направи така, че да е безопасно за извършване на дейността. 

Има си предпазни средства и инструктаж как да се направи безопасно, а не на отговорността на работника. 

Подпишеш ли се в книгата за ежедневен инструктаж, то принципно си носиш отговорността. 

това са приказки за книжни плъхове

в реалния свят нещата стоят по различен начини

иначе нямаше да има чернобил  или фокошима

единствения начин нещо да не се случи е да има шанс да се случи 0 %

а при определини  условия

0+0 = 1

ако една книга- КТ може да те  опази ....  всеки щеше да го знае на изуст

пак казвам

сам не се ли опазиш няма кой да те опази

нито началник нито книга нито подпис за инструкнаж 

преди 2 часа, Banesc написа:

това са приказки за книжни плъхове

в реалния свят нещата стоят по различен начини

Това не са приказки за плъхове, а за котки ... :)

Пич, не би следвало в мирно време това да е реалността. ;) 

Дори при военните няма на твоя отговорност, а има доброволци. = Там има цел за постигането за която си трябва да се жертва жива сила!!! Това не става със заповед, а с незнанието на наемниците. Щото иначе за каква войска говорим, ако ти не знаеш за какво воюваш??? 

Да воюваш за някаква заплата си е подигравка на понятието война. :) Това не е компютърна игра в която имаш резервен живот ... :) 

От наемници = прекрасни предатели!!! Ясно ли се изразих пич???!!! 

Друго е да го пращаш на явна смърт!!! 

И към кога в България е извънредното положение???!!!

Не бъркай твоята реалност с действителността!!! Моля!!! 

:) 

• Автор
преди 4 часа, Banesc написа:

тая тема защо я пусна

да се похвалиш че си управител

Наистина не съм я пуснал заради това. Просто ми трябва решение на проблема с пръстите/ръцете. Но благодаря за отговорите.

преди 7 минути, plmen88 написа:

Наистина не съм я пуснал заради това. Просто ми трябва решение на проблема с пръстите/ръцете. Но благодаря за отговорите.

Когато не знаеш какво да правиш с ръцете си, то ги разположи по този  начин, че невербално да покажеш добронамереността си към другия. ;) 

Принципно трябва си тренинг в къщи. Приеми, че ти си баш шефа вкъщи и тренирай с жената. ;) Ако пък си жена, то тренирай с мъжа си. :) 

Има много тънкости в невербалното, които ти позволяват не да манипулираш другите, а да прикриеш своето незнание. ;) 

Анализирай това!!! :) 

п.п. Един разговор никога не е само в речта. В него е важно да се обръща внимание и на волните или неволните деяния на другия. 

За да се разграничат волевите и неволните действия от дали са първо сигнални или второ-сигнални, то,  дори и опитен психолог се затруднява, да не говоря за "поли-графа на истината" ... = Именно заради което в съдебната система не представлява доказателствена част!!! 

Аз казах!!!

аз се справям  с този проблем като си слагам  ръцете в джобовете или на кръста на буквата Ф

преди 1 час, dioib написа:

Дори при военните няма на твоя отговорност

точно при военните е на твоя  отговорност

не сме някакво американско глупаво екшън филмче каквото каже генерала

изилизаш  на бойното поле и правиш каквото можеш

преди 1 минута, Banesc написа:

буквата Ф

Женския номер ли??? :) = Това не е добронамерен жест... :) 

пробвай с друг ... :) 

преди 3 минути, Banesc написа:

не сме някакво американско глупаво екшън филмче каквото каже генерала

Сме, сме ... така е близо 30+ години ... :) 

Принципа е елементарен: Обещанието не е като даването. ;) 

п.п. Вулгарно казано: Тате на мама вече не дава без пари ... :) 

Анализирай това!!! :) 

преди 3 часа, dioib написа:

Сме, сме ... така е близо 30+ години ...

генерала си лае керванът си върви

а войника в окопа чака да се предаде 

преди 2 минути, Banesc написа:

генерала си лае керванът си върви

Генералът никога не лае!!! Той сам разстрелва!!!

Неуместна шега ползваш и то е защото не си бил в казармата ... = Това не е старшина!!! 

преди 17 минути, dioib написа:

Генералът никога не лае!!! Той сам разстрелва!!!

Неуместна шега ползваш и то е защото не си бил в казармата ... = Това не е старшина!!! 

грешка

генералите са книжни плъхове със зелени чорапи и си чакат пенсията на бюрото

и ако може да откраднат нещо от казармата  поне 50 % от доставките 

а когато  дочакат пенсията

започват да чакат  заплата

един път генерал  цял живот генерал 

• 2 месеца по-късно...
преди 7 часа, PsyManDelic написа:

Ами видях. Не ме е насилвал никой. С желание си ползвам Win 11 от няколко месеца.

В един разговор и/или диспут има активни и пасивни. Може би не виждаш агресията в себе си, но я засичаш в другия. 

Тук мисля е правилната тема, за да видим дали твоя въпрос бе от любопитство или да дадеш "мая" на хейтърите, защото както видя в другата тема започнаха негативи по отношение на ОС Win11. 

Цитат

Агресията е понятие в психологията и психопатологията, с което се означава регистър от поведения, насочен към нанасяне на вреда на другия или на себе си.

След като си видял въпросната, то кой ти е нанесъл вреда и в какво? 

След като някои решиха да ти удовлетворят любопитството пък се активира да даваш препоръки, което (по твоему) е агресия. 

Та: Не си задал въпроса си от любопитство, а с определена цел, което те прави лицемер или ей тъй, за да се направиш на интересен. ОК, но за някой си безинтересен, а това ти считаш, че е агресия. И след като ти не си бил насилван, то защо проявяваш насилие в последствие като даваш съвет, че не е предпочитане да се прави? Кой си ти, за да знае какво е препоръчително или не? 

Ти, от любопитство може да задаваш въпроса си, а друг от любопитство да не слага win11 върху "неподдържан хардуер' ... с това твое поведение не може да се провежда смислен диалог с теб и е нормално след твоя "агресия" друг да отговори с адекватна такава. Което те прави "прав проводник" на агресията, а не активен в дебата по темата за win11. 

Може за теб ОС да не е нещо сериозно, но за други е, и вмешателството ти в "сериозността" на другия довежда до ненужна информация от теб за ОС. 

Кратко: Понякога човек трябва да се сети сам кога да си замълчи, а не да прави изказвания от типа "... не е препоръчително ... ". 

преди 1 час, miro20 написа:

Не знаеш я.  Щото казано с твоя език - сте гнусни комунета. Мине не мине и сякаш не сте си пили хапчетата и почвате като в кръг да повтаряте старата фейк соц пропаганда.

Типичен пример за неумението да се разговаря. Ползват се ключови думи, за да не се разговаря, а да провокира другия с уличен жаргон. 

В следствие на това не се води диалог, а разговора се превръща в лъжовен. 

Мнозина хора не водят смислен разговор поради огромната им мания към нещо -> В случая мания към омраза спрямо друга идеология. 

Може смело да се твърди, че маниакалните субекти освен еднообразни понятия с негативен наклон друго не знаят, което довежда не до разговор, а до монотонно повтарящи се термини от улицата или друг жаргон.

Съвременната психология на разговора е базирана на омразата. За субектът е по-важна тя, а не да се проведе смислен разговор. . 

• 3 седмици по-късно...
на 27.10.2022 г. в 16:08, _ramus_ написа:

Нас многото хора не ни свързват вече РЕЛИГИИТЕ, нито ВЯРВАНИЯТА. Общото между всички нас е екзистенцията, която е отвъд вярванията и религиите.

Само на такова общо може да се води пълноценно общуване, защото в тази думичка коренът и семантиката е на корена "ОБЩ"(уване).

Форумът се превръща в говорилня на лични вярвания на всеки, защото това му помага да преживее проблемни конфликти сред действителната си екзистенция. И колкото повече са му оспорени вярванията, толкова повече се вкопчва в тях и се устремява инстинктивно да ги брани, да ги доказва, да ги утвърждава... защото там намира покой, утеха, сила, опора и сигурност.

И се стига до лицемерието - да се ползват 'другите", само като фон на който да се играят личните театри, докато иначе се тръби за "каузи, за добро, за помагане, за, спасяване, за вселената"... И от техният театър, образите някак си стават 'вселената им'.

Всред тази, и такава, вселена - няма място за друг, освен за фантазния си автор - всичко останало е само част от мизансцена, сценария и игрите на преживявания. И това самотно избрано, но нарисувано удобно "място" е най-самотното сред вселената. И няма как никой и нищо да бъде завлечено там - нито животът, нито вселената, нито света, нито другите - защото тия ги има и далеч отвъд личната фантазна черупка на всеки дето си я "вярва".

Пропускам част от изказа с повторяемото "дозата", поради това, че е стил "папагал" сходен с други участници в повечето дискусии с Рамус ... Пропускам и изказа с любимите му термини, за да обоснове себе си като знаещ ... 

Обръщам внимание на оцветеното от мен. 

Всеки средно интелигентен човек би забелязал, че изречението не е съставено правилно. 

Няма как да се общува с такъв, защото за него съществува само и единствено неговата си мизансцена. 

Замислете се кой в действителност превръща форума в говорилня?! Кой ползва "другите" като фон на лични театри и прочие?! 

Ще ползвам клише: Крадеца вика дръжте крадеца"! Ето как някои разговарят и прочие ... 

п.п. Размусчуглу ... хм .... липсват ти доста уроци по български език ... смислен диалог с теб едва ли може някой интелигентен човек да води, защото си лика и прилика като тези които клеймиш. 

• 7 месеца по-късно...
преди 5 часа, Just a Stranger написа:

Навсякъде има мнения, които не подкрепям, и когато са изразени цивилизовано, дори и ако съм несъгласен с тях, не изпитвам нищо против автора им. Колкото ти и рамус да се опитвате да покажете друго, аз съм уверен в горното, защото то е получило своето потвърждение в живота ми (който вие не познавате).

Прекалено се надценявате или по-скоро мнението си и опита си (което не е много по-различно). Сякаш много държите да сте някакъв коректив и всичко да е както си мислите, че трябва да е. Беше казал, че нямате общо, но присъствието ви на едно място за мен не е случайно. Разбира се разликите помежду ви са огромни, но тук проявявате нещо общо и то доста упорито.

Ето пример, как се опитваш да подредиш нещата според прическите си. Изключително "благородно" и "неегоистично".

Принципно именно ти показваш "прическата си" без значение в коя тема или раздел си. :) 

Доволно "лични" диалози между теб и рамус има из какви ли не теми и раздели. 

ОК, и двамата сте егоцентрици, но това означава ли, че само и единствено в темите и разделите ще се развиват въпросните диалози??? 

Определи моите коментари за просташки, ОК. но твоето не е ли друг вид простащина??? 

Твърде на сериозно и лично ги възприемаш нещата. Не аз се надценявам, а ти се възприемаш като нещо по-висше от мен или прочие. 

Тук сме равни и е нормално да проявявам откровеното си несъгласие с начина по който отклоняваш всяка тема към глупостите  написани от някакъв псевдо духовник, като в частност се изкарваш жертва. = Всяка докосната от теб тема превръщаш в спор за себе си. Защо??? 

Свиквай със свободата. Тя, дилетанти като теб не толерира. Особено проявяваш проповедите на псевдо духовник. 

С рамус си "играете" на "садо-мазо" и все си мерите егото си. Всяко различно его от вашето го считате за просташко. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.