Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 48 минути, Търсещ истини написа:

Какво тогава ни прави мишени? За кого?

Вий ми лепнахте 5 години...за някакви кирливи долари..

Ще си плащата докато съм жив

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, communismatic написа:

Тира реши, да пита ИИ, понеже наистина няма хал-хабер, по-забавното е, че дори не се и крие... 😆

Не виждам да си назовал "ХИМИКАЛ" който слагат в бирата днес? 

преди 3 минути, "Саша" написа:

Не виждам да си назовал "ХИМИКАЛ" който слагат в бирата днес? 

Ми... ако смяташ, че Е-тата не са "химикал", то значи наистина си амеба... 😆

Цитат

Плодовата бира "Каменица фреш" е микс от вредни подсладители и Е-та. Освен задължителните съставки за бирата - ечемичен малц, пивоварен ечемик и хмел, в напитката участват ябълкови и лимонови и концентрати в различен процент, ароматизатори и консервант Е 202

преди 3 минути, NewRedDragon написа:

Браво бре, ти си нарушил закона, а някакси виновните излязохме ние. 

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

Ще ти плащаме... и ще те бием, ако те хванем че ни послъгваш със сметката и включваш помпичката

преди 2 минути, communismatic написа:

Ми... ако смяташ, че Е-тата не са "химикал", то значи наистина си амеба... 😆

Untitled.png.53bb595bc0be99fbdcbcd817d1d85d64.png

Назови поне един химикал де? 😆

преди 1 минута, "Саша" написа:

Назови поне един химикал де? 😆

Ако искаш, мога да назова една амеба? В момента си пиша с нея...

преди 3 часа, ivottoshev написа:
преди 3 часа, Мечо Хубавеца написа:

Касетофоните бяха скъпи, а видеото лукс...

Времената се менят. Едно време и мобилните телефони бяха лукс.

ДА ама преди 44та в България ги имаше много. Също и Верасй беше построен в България, а не във Франция. Българите масово бяха маркизи.

...Но дойдеха лошите комунисти, взеха на хората мерцедесите, мобилните телефони, касетофоните и видеото. И ги върнаха в каменната ера. 

... Питам майка ми, която има спомени от преди 50та година. Баща й е направил три етажна къща, която по това време е била топ. Имали са и некои ликсове - радио и шевна машина Сингер. Питам я имало ли е ток тогава (аз знам че е имало, ама питам). Тя: "Имаше". Аз: "Какво работеше на ток?" Тя: "Крушките" (имало е крушки в стаите). Аз: "Друго?" Тя: "Радиото.: Аз; "Друого?" Тя: "Ютията. Не - ютията работеше на въглища." Аз: "А шевните машини?" Тя: "Шевните са едната е ръчна, другата е крачна." 

Или с други думи, не е имало ток. Имало е нещо. 

През соца, България прави АЕЦ Козлодуй, петшестнайсет години след първата АЕЦ в света. 

В края на соца, потребелението на ток на глава от населението, при девет милионно население е било пет пъти по-голямо от сегашното. А може и десет. Цялата колосална промишленост е работила на ток. 

По-голямата част от ЖП транспорта, който по онова време беше сериозно натоварен и като пътници и като товари за промишлеността. 

Потреблението на глава от населението за домакински нужди средно на семейство е било около три пъти по-голямо от сегашното. 

Сега остава и въпросът, имали ли са българите електроуреди в края на 89та и в края на 44та? 

Е сега имат повече  -така е бе. Ама ако комунизмът не беше паднал, пак щяха да ги имат. Плюс качествена храна, качествено здравеопазване, качествено образование, качествен спорт (т.е. на световно ниво, както си и беше - и това е доказуемо не само от свидетелства, а и от аналите на световния спрорт). 

И курортите нямаше да бъдат непропорционално презастроени и щяха да си се ползват най-вече за българи, които нямаше да ходят за по една седмица или няколко дена, само колкото да се снимат във фейса, а щяха да ходят за по двайсет дена - като през соца. 

Гората нямаше да бъде изсечена, защото сурова дървесина не се изнасяше баш - изнасяше се преработен продукт с по-голяма принадена стойност. 

Освен това, ако българите се греят предимно на ток, щяха да горят по-малко дърва - елементарно, Уотсън. 

Е да, ама като дигнеш цената на тока, защо си унищожил реакторите и не си направил ни един, цената на тока се подиха, а па гората се изсича. 

преди 4 минути, communismatic написа:

Ако искаш, мога да назова една амеба? В момента си пиша с нея...

Untitled.png.e7ff5e98941323fd08c11cd0bd7fe6c2.png

Кои са тези химикали не разбрах? 

Извинявай, това, че си "амеба" го знаем. Това, че ще задаваш по 200 малоумни въпроси, на които вече ти е отговаряно поради тоталната си безпомощност - и това го знаем. Друго ми е интересно. Защо изобщо си признаваш, че постоянно ползваш услугите на ИИ (т.е. ти самият си неособено интелигентен, та трябва друг да мисли вместо теб)? Хвалиш ли се, че си "амеба"?

преди 30 минути, "Саша" написа:

След като бирата днес е "бъкана с химикали", не би трябвало да ти е трудно да назовеш поне един химикал? Чакам!

Учени откриха опасни химикали в бирата

току-що, communismatic написа:

Извинявай, това, че си "амеба" го знаем. Това, че ще задаваш по 200 малоумни въпроси, на които вече ти е отговаряно поради тоталната си безпомощност - и това го знаем. Друго ми е интересно. Защо изобщо си признаваш, че постоянно ползваш услугите на ИИ (т.е. ти самият си неособено интелигентен, та трябва друг да мисли вместо теб)? Хвалиш ли се, че си "амеба"?

Пак не споменаваш химикалите които слагат в бирата? 😆

Твърдиш, че бирата била "бъкана с химикали", а не можеш да посочиш нито един, що така? 

преди 2 минути, "Саша" написа:

Пак не споменаваш химикалите които слагат в бирата? 😆

Твърдиш, че бирата била "бъкана с химикали", а не можеш да посочиш нито един, що така? 

Е, не очаквах, че един нискоинтелигентен тираджия, който гласува за Бойко Борисов няма да е наясно с Е202 (един от тях) и че няма да е "химикал", според него... или по-точно, според ИИ, той няма акъл за да мисли самостоятелно.

преди 4 минути, communismatic написа:

Е, не очаквах, че един нискоинтелигентен тираджия, който гласува за Бойко Борисов няма да е наясно с Е202 (един от тях) и че няма да е "химикал", според него... или по-точно, според ИИ, той няма акъл за да мисли самостоятелно.

Е202 се счита за един от най-безопасните консерванти и не се слага в бирата!

Сега ако те попитам в коя бира има Е202 съм сигурен, че пак няма да ми отговориш.

Посочи ми поне един химикал? Твърдиш за много, а не можеш да ми посочиш нито един? 😆

Редактирано от "Саша" (преглед на промените)

преди 5 минути, "Саша" написа:

Е202 се счита за един от най-безопасните консерванти и не се слага в бирата!

Аха, бил сред БЕЗОПАСНИТЕ консерванти. Сигурен съм, че даже е и полезен... 😆

Сега ако те попитам в коя бира има Е202 съм сигурен, че пак няма да ми отговориш.

Така е, да. Даже ти цитирах и статия по този въпрос, ама бях забравил, че ИИ разсъждава вместо теб. Карай... И без това нямам високи очаквания.

Посочи ми поне един химикал? Твърдиш за много, а не можеш да ми посочиш нито един? 😆

Така е, да. Направо ме затапи с факти... Само не е много ясно, как бирата издържа една година? В смисъл, щото и компотите издържат толкова? Затова ли? 

https://www.hit-bg.com/index.php/14318-10-причини,-поради-които-занаятчийската-бира-е-по-добра-от-масово-произвежданата

Цитат

Без добавки и консерванти. Масово произвежданите бири често съдържат добавки и консерванти, за да удължат срока си на годност, докато занаятчийската бира обикновено се прави с естествени съставки и без добавени консерванти. 

Ей, баси майката... Накрая и прав ще изляза. Тц-тц-тц. Че и не ползвам ИИ. 😆

току-що, communismatic написа:

Така е, да. Направо ме затапи с факти... Само не е много ясно, как бирата издържа една година? В смисъл, щото и компотите издържат толкова? Затова ли? 

Точно като компотите..... баба ти да не би да слага в компотите химикали за да издържат две години? 

Компотите се варят, това се нарича пастьоризация! Същото е и с бирата! 

Ъ... тир, я питай ИИ, дали има разлика в съставките между компотите от круши и бирата, че да се отрази и на трайността... 😆

Трудно му е на момчето да разбере предвид факта, че е прост..... 😆

Според него, щом бирата издържа една година, значи е пълна до хоре с химикали.... 😂 Баси, така само пробита копейка е в състояние да разсъждава! 🤭

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Вж. разликата между ДЗС и ТКЗС. 

Това каква връзка има с елементарния въпрос дали земята е била национализирана след 1944 ? Не мисля, че има спор по темата, но щом казвате..

преди 3 минути, "Саша" написа:

Трудно му е на момчето да разбере предвид факта, че е прост..... 😆

Според него, щом бирата издържа една година, значи е пълна до хоре с химикали.... 😂 Баси, така само пробита копейка е в състояние да разсъждава! 🤭

Тираджията, който дори не се и крие, че използва постоянно услугите на ИИ се присмива на "копейките" относно "разсъжденията"... Забавно, наистина.

Та, има ли разлика в това какво се слага в компота и какво се слага в бирата, което да влияе на трайността? Пита ли ИИ?

преди 2 часа, Proshark написа:

Толкова палмово масло си изял,че ако ти дадат истинско сирене,може да го помислиш за тебешир...разсъжденията ти са като на..палма...

Да си жив и здрав, че ме разкри, аз се чудех до ден днешен. Но ето дойде един умен, гениален човек който от всичко разбира и веднага откри истината 🤣Умното си е умно, така си е.

преди 1 час, NewRedDragon написа:

Е, щом за Янчо Таков има, и за РедДраконите има. 

Бих казал, че законът е бил за всички, т.е. е справедлив.

Този, дето те издаде, той плати ли си?

Прочее, усещам, че това са лични неща и няма да споделиш. И с право.

преди 34 минути, Gencho 123 написа:

Това каква връзка има с елементарния въпрос дали земята е била национализирана след 1944 ? Не мисля, че има спор по темата, но щом казвате..

Смяташ ли, че в някоя конституция пише, че земята е национална собственост, а не лична, кооперативна и държавна? 

Това е Конституцията от 1947

Земята принадлежи на тези, които я обработват.
Законът определя размера на земята, която частни лица могат да притежават, както и случаите, когато неземеделци могат да притежават обработваема земя. Не се допущат крупни земевладения в частни ръце.
Трудовите кооперативни земеделски стопанства се насърчават и подпомагат от държавата и се ползуват с особената й закрила.
Държавата може да организира държавни земеделски стопанства.

А това е Конституцията от 1971 г.

Член 30
 (1) Земята като основно природно богатство и средство за производство се пази и използува по най-полезен за обществото начин.

Ще приема с интерес, ако намериш закон за национализация на земята. Ако не го намериш, ще се потвърди, че повече се слуша пропаганда, което не е съдбовно, но е тъпо. Много тъпо.

Той Янчо Таков си е бил виновен, въпреки глупостите, с които се оправдава. Факт е, че е бил с хора, които са правили алъш-вериш с разни палта. Факт е, че той е знаел много добре, какво ще се случва с тях и какви пари ще се изкарат. Най-вероятно е бил и в "покера", няма какво да се лъжем. Интересно, с какво по-точно е невинен? А и доколкото знам, той и в миналото си е имал бая залитанки в тая посока, че ДС започва да го следи.

преди 2 часа, ох боже! написа:

Асортиментът беше малък. А опаковките грозни. Да ама всичко беше качествено. Миналата година един ми носи някаква маркова боза, да му кажа дали е хубава. Е аз не мога да твърдя, че съм фен на бозата. Ама тва си беше боклук. Даже не съдържаше захар - някакъв подсладител. Никаква ферментация съответно. Редка боза лоша на вкус. Помня разбира се, каква беше бозата преди 89та. И като разбрах че и боза няма, ми стана мъка. 

То не стига че халва качествена няма. Да, наистина има много голям асортимент от халва. С хубави опаковки. Само боклуци. Голям асротимент от боклуци - някой по-скъпи, други много скъпи. Има и евтини. Но все боклуци. 

Та казваш, че през соца било имало еклери и пасти в скъпи сладкарници? Къде са били тия скъпи сладкарници през соца, да не си ходил в Шератон? 

Аз това дето го помня, беше че ако няма салам в магазина, отиваш в ресторанта, там цените бяха горе доле същите. 

Относно техниката, имам един въпрос, дето ме гложде: Ако соца не беше паднал и продължавахме да се развиваме със същото темпо, дали нямаше ти пак да я имаш днешната техника. Ама си мисля че храната е важна да е качествена. То местото и пастите винаги са били вредни. Ама по-добре да са поне и качествени. 

И друго да питам: Дали преди 44та, хората са имали даже и чернобели телевизори? 

Техниката просто се развива. В света. В началото е скъпа. Колкото повече се развива толкова по-евтина става. 

Кога сме направили къщата, която е доста голяма 67 година, нашият етаж е струвал шест хиляди лева. След две години, баща ми взел та купил един телевизор София за пестин лева. Една двайнаста от стойността на къщата, която е 120 квадрата етажа, има и мазе в което също може да се живее, а така също и таван. Тоя телевизор ще да е бил златен. Като почне да премента, се оправяше с удар отгоре. Ама скоро гледах некакъв западен филм, където един американец гледаше подобен телевизор, който почна да премята. Оня отиде и го оправи с удар отгоре. Така че не бъркай соца който за времето си ни даде и това благодарение на което живеем и днес. А защо тия капиталистите го трошат бе - нали уж десните правят, а левите разхищават? 

Излгежда соцът ще да е бил десен, а днеска сме у лево. 

Става съвсем очевидно, че сънуваш. Гледаш какво е сега, и мислиш, че същото е било и тогава. 

И освен това... тоя отвратителен снобарски манталитет и мислене - ти си днешна рожба, такива като тебе дето парадират че били богати са днес. 

Защото толко ти е акъла, защото друго не можеш

Даже не можеш да сФанеш, че в момента са нужни аргументи, а не да ми се правиш на паралия. 

Аз така и не разбрах кой ти пречи да произвеждаш качествена и екологична продукция. Каквато е била и през соц-а, нали?

преди 1 минута, parmobil написа:

Аз така и не разбрах кой ти пречи да произвеждаш качествена и екологична продукция. Каквато е била и през соц-а, нали?

Ми, кой унищожи селото? Не бяха ли твоите любимци от СДС?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.