Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 минути, Belefor написа:

Хахахахха стига бе - 15 годишен телевизор бил много хубав и работи като нов хахахахаха! 

Между другото да те светна - стандарта отдавна е поне 50 инча за телевизор и нагоре. Моя монитор е олед и е 32 инча....

Зависи от отстоянието.  За метър и половина - два    32 инча е прекрасен.    Имам няколко различни монитора и заради интернет направо не се сещам за телевизорите. Утре и аз ще си плащам данъците.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 5 минути, Мечо Хубавеца написа:

Не коментираме инчове, а килограми...Може да е с малък размер, но дебел и тежък...

пълна простотия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

преди 2 минути, attj написа:

Зависи от отстоянието.  За метър и половина - два    32 инча е прекрасен.    Имам няколко различни монитора и заради интернет направо не се сещам за телевизорите. Утре и аз ще си плащам данъците.

Бе човек ти в каква кутиика живееш - 2 метра на 2 метра?!?!!?....:(

преди 1 минута, Belefor написа:

Бе човек ти в каква кутиика живееш - 2 метра на 2 метра?!?!!?....:(

Четиристайно наследствено жилище -сега струва над 200 000 Евро.    При соца моят тъст го е изплащал 20 години.  През 1971 година го е купувал за около 20 000 лв на суперлокация.  Не ми трябва да гледам телевизия от повече от два метра -не ми харесва идеята да ги окачвам по стените.          

преди 47 минути, attj написа:

Били сме изкривена държава.  15 годишна Лада 1500 струваше през 1989 година 12 000 лв.    Като нова е струвала 7600 лв.   Няколко ракии предизвикват още подобни спомени.   

Бил ти е изкривен мозъка....аз 15 -20 годишна  Лада ще подкарам...а ти се пробвай да подкараш 15 годишен Опел...да видиш колко ракии ще ти трябват....може и до банков кредит да стигнеш....ако не я хвърлиш на отпадъци,преди това...

преди 37 минути, Proshark написа:

Бил ти е изкривен мозъка....аз 15 -20 годишна  Лада ще подкарам...а ти се пробвай да подкараш 15 годишен Опел...да видиш колко ракии ще ти трябват....може и до банков кредит да стигнеш....ако не я хвърлиш на отпадъци,преди това...

Не съм пробвал с Опел.  Лада 1500  на баща ми издържа до 2012 година - тогава колата беше на 37 години.   Вече 25 години шофирам 4 други автомобили от напълно нови. Служебни и лични.  Преди пенсиониране искам да си купя още един.  Не зная какво да избера.  За сега мнението ми е за Шкода Камик.   Може това и да се промени.      50 000 лв за мен не са голяма сума.     Някакви пари човек не може да ги занесе със себе си на другия свят.  Имоти и пари се наследяват.

За улеснение на гражданите на РБ и на тези, които все още живеят в НРБ, направих една таблица, в която всеки може да направи преизчисление на цените на продуктите в съответната година между 1962 и 1989, спрямо актуалните минимална работна заплата (от 1.01.2025 г.) и брутна средна работна заплата (за м. декември 2024 г.)

Таблицата е споделена за публичен достъп и всеки може да пише в нея.
Ако желаете профилът ви в Google да остане скрит, отваряйте таблицата в режим incognito или InPrivate и т.н.

Spoiler

Маркираните в таб Sheet 1 с жълт цвят стойности са усреднени или интерполирани.
В таб "Сравнение", в областта със зелен цвят, избирате година, въвеждате цената на продукта и получавате преизчисление.

При забелязани грешки, информирайте ме с лично съобщение.
Предварително съм въвел данните за три продукта. Ако ми предоставите достоверна информация за цени на продукти през съответната година, ще "заредя" таблицата и с тях.

Например:

image.png

преди 16 часа, attj написа:

Четиристайно наследствено жилище -сега струва над 200 000 Евро.    При соца моят тъст го е изплащал 20 години.  През 1971 година го е купувал за около 20 000 лв на суперлокация. 

Преизчислението спрямо средна заплата показва сходен порядък -  195 кЕвро  

image.png

преди 28 минути, plamen.spam написа:

Благодаря.
Вече са в таблицата.

В тази таблица взет ли е под внимание фактът, че навремето не е трябвало да отделяш от заплатата си за здравеопазване, образование... Не за друго, ама да смяташ само колко телевизора можеш да си купиш ми се вижда нелепо, щото ако сега ти се наложи (не дай си боже) някаква медицинска интервенция, може да не ти останат пари за нито един телевизор.

преди 20 минути, ivottoshev написа:

В тази таблица взет ли е под внимание фактът, че навремето не е трябвало да отделяш от заплатата си за здравеопазване, образование... Не за друго, ама да смяташ само колко телевизора можеш да си купиш ми се вижда нелепо, щото ако сега ти се наложи (не дай си боже) някаква медицинска интервенция, може да не ти останат пари за нито един телевизор.

Много ясно е написано, че таблицата е за преизчисление на цените на продукти. Така че, ако въпросът не е риторичен, тогава е плиткоумен.

Също не е отчетен фактът, че например за покупката на книга с актуален световноизвестен роман, трябваше да купиш в комплект поне още две никому ненужни книги от Партиздат... при това с "връзки".

на 23.02.2025 г. в 21:19, attj написа:

Чак да не повярва човек    Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи 'Цени в закусвалня през 70-те СУПИ- Пилешка супа -10 -10CT. 10 ст. Супа топчета 10CT. 10 CȚ. Шкембе- - 17 ст. Пача 11 ст. Леща Леща-7ст. 7 ст. Свинско с боб боб-22ст - -22 ст. Пиле фрикасе- 20 -20CT. ст. Кюфте, кебапче CT. готВЕНО Свинско с кисело зеле Крем-карамел Крем-карамел-8ст. ДЕСЕРТИ Кадаиф-' 

Що пък да не повярва?

В таблицата добавих един таб с цените от този ценоразпис. Тъй като не е посочена точната година, добавих стойностите в целия диапазон 1970 - 1979.
Когато се преизчислят, вече не изглеждат чак толкова недостижими и започват да приличат на цените от топлата витрина на някой магазин. 

70-те и 80-те нямат нищо общо

През 1988 заработих 1599лева отделно от заплатата.

Заплатата ми беше 290

Сега на всички е ясно доколко е възможно един млад човек да си купи приличен апартамент за  200 000 Евро.   Много е трудно дори със заем и със заробваща ипотека.   Примерът с телевизорите е на противоположния полюс -те са достъпни и за пенсионерите.  Има прилични съвсем нови китайски 32 инча и за по 180 лв.

преди 1 час, plamen.spam написа:

Много ясно е написано, че таблицата е за преизчисление на цените на продукти. Така че, ако въпросът не е риторичен, тогава е плиткоумен.

Също не е отчетен фактът, че например за покупката на книга с актуален световноизвестен роман, трябваше да купиш в комплект поне още две никому ненужни книги от Партиздат... при това с "връзки".

Разбира се, че е за цените на продукти, но така направено е много манипулативно.

За да е честно, включи в таблицата и медицински услуги, цени на семестър... 

Фрапират също и цените на вода с канал и пречистване.    Един кубик е 1000 литра и при соца цената беше 12 стотинки.    Сега в повечето области цената вече е над 5 лв.   А питейното водоснабдяване реално се влошава,  включително и заради суша.

преди 22 минути, ivottoshev написа:

Разбира се, че е за цените на продукти, но така направено е много манипулативно.

Предоставил съм точен, лесен и напълно безплатен инструмент за сравнение на конкретни цени. Можеш да го "пълниш" с каквото си поискаш или да го модифицираш, както ти е удобно.
Може би ти изглежда манипулативно, защото са оборени нечии тези?

преди 26 минути, ivottoshev написа:

Няма как да се включат точно в тази таблица.
Цените на семестър за обучение държавна поръчка варират от четвърт, до около половин МинРЗ.
Какво е влиянието на цените на медицинските услуги е доста по-трудно да се определи. Трябват много повече статистически данни. 

преди 14 минути, plamen.spam написа:

Няма как да се включат точно в тази таблица.
Цените на семестър за обучение държавна поръчка варират от четвърт, до около половин МинРЗ.
Какво е влиянието на цените на медицинските услуги е доста по-трудно да се определи. Трябват много повече статистически данни. 

След като тази таблица не може да обхване всички аспекти, значи че данните в нея са едностранчиви и внушават неверни данни.

Пример:

Тогава с три заплати е можело да си купиш телевизор и освен това да си направиш хипотетично пломби на всичките зъби, или пък да смениш тазобедрена става, или пък да си направиш сърдечна операция. Сега не можеш. Е, от тази гледна точка дали е коректно да сравняваш само цената на телевизора?

преди 1 час, ivottoshev написа:

След като тази таблица не може да обхване всички аспекти, значи че данните в нея са едностранчиви и внушават неверни данни.

Пример:

Тогава с три заплати е можело да си купиш телевизор и освен това да си направиш хипотетично пломби на всичките зъби, или пък да смениш тазобедрена става, или пък да си направиш сърдечна операция. Сега не можеш. Е, от тази гледна точка дали е коректно да сравняваш само цената на телевизора?

Данните са си данни и те не внушават нищо.
Сравнението е коректно, защото предварително е обяснено какво с какво се сравнява. Нищо повече. Внушенията започват с тълкуването на резултатите.
А това, което търсиш е сравнение на "потребителска кошница". Нямам претенции да съм правил такова нещо.

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Как да ги включи? Те са удържани от заплатата, както и образованието. Вие с какви пари си мислите, че е платено "безплатното" образование? С членски внос към БКП и Комсомол?

преди 9 минути, parmobil написа:

Как да ги включи? Те са удържани от заплатата, както и образованието. Вие с какви пари си мислите, че е платено "безплатното" образование? С членски внос към БКП и Комсомол?

Значи това което показва за "тогава" не е реалната заплата, а само част от нея. Това означава че цялата таблица е тотално опорочена.

преди 2 часа, attj написа:

Фрапират също и цените на вода с канал и пречистване.    Един кубик е 1000 литра и при соца цената беше 12 стотинки.    Сега в повечето области цената вече е над 5 лв.   А питейното водоснабдяване реално се влошава,  включително и заради суша.

а в София загубата на вода е 80% по пътя

преди 4 минути, ivottoshev написа:

Значи това което показва за "тогава" не е реалната заплата, а само част от нея. Това означава че цялата таблица е тотално опорочена.

Ти на кое казваш реална заплата? Тогава нямаше ли данъци? А защото някои хора говорят за "безплатните" почивки, та се чудя защо ми искаха бележка за доход на родители, за да определят таксата за пионерски лагер. После спрямо доход плащах карта за почивка. Но иначе беше "безплатно".

Нищо не е опорочено. Човекът даде възможност за корекции, съвети и спомени за цени.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 3

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.