Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 минути, parmobil написа:

Ти на кое казваш реална заплата? Тогава нямаше ли данъци? А защото някои хора говорят за "безплатните" почивки, та се чудя защо ми искаха бележка за доход на родители, за да определят таксата за пионерски лагер. После спрямо доход плащах карта за почивка. Но иначе беше "безплатно".

Нищо не е опорочено. Човекът даде възможност за корекции, съвети и спомени за цени.

Сам казваш, че тогава образованието и здравеопазването са били  безплатни заради удръжките от заплатите.

Ми ако имаше удръжки само за останалите данъци, тогавашните заплати биха били по-високи и е щяло да можеш да си купиш повече телевизори, нали? 

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Сам казваш, че тогава образованието и здравеопазването са били  безплатни заради удръжките от заплатите.

Ми ако имаше удръжки само за останалите данъци, тогавашните заплати биха били по-високи и е щяло да можеш да си купиш повече телевизори, нали? 

Не те разбирам. Аз казвам, че "безплатното" сме си го плащали под формата на данъци и такси. Ти какво казваш?

преди 5 минути, parmobil написа:

Не те разбирам. Аз казвам, че "безплатното" сме си го плащали под формата на данъци и такси. Ти какво казваш?

Да. Било е "безплатно" защото са ни взимали от заплатите. Ако не бяха взимали И ЗА ТЕЗИ неща, данъците щяха да са по-малки а самите заплати биха били по-високи и от там - повече телевизори.

преди 5 минути, ivottoshev написа:

Да. Било е "безплатно" защото са ни взимали от заплатите. Ако не бяха взимали И ЗА ТЕЗИ неща, самите заплати биха били по-високи и от там - повече телевизори.

И? Тогава за какво е цялата гюрултия, че е било "безплатно"? Да не преповтаряме за дефицит, връзки и черна борса.

преди 1 минута, parmobil написа:

И? Тогава за какво е цялата гюрултия, че е било "безплатно"? Да не преповтаряме за дефицит, връзки и черна борса.

Гюрултията е, че заради това "безплатно" таблицата е опорочена, защото не го отчита при показване на тогавашните заплати.

преди 41 минути, Т.Христов написа:

а в София загубата на вода е 80% по пътя

Язовир Искър е близо да София.    Язовир Камчия е на над 100 км от Варна и от Бургас.   И в двата града 1000 литра струват над 5 лева при загуби на вода 50-60 %.   Добре, че питейните язовири и водоснабдителни системи са построени при соца.    Сега и само да ги поддържаме ни е трудно.   

Аз само да питам-тогава не съм виждал удръжка "лятна ваканция"...или "лятна отпуска"...Интересно ми е ,за какъв ку.r и къде точно отиват сегашните ми удръжки!? За пенсии!?За асфалт!?За социални придобивки!?За безплатни здравни услуги!? Или за крадливите коpeleta в парламента,които не ги досрамя да си вдигнат заплатите!?

@parmobil ,приятелю...разсъждаваш като абсолютен тъпак....защото сравняваш различни времена от развитието на държавата...Ако бяхме запазили всичко,от онова време,сега щяхме да сме на нивото поне на Унгария...а не да внасяме месо ,предназначено за унищожаване,щяхме да си ядем български домати и краставици,а не да внасяме чушки от Испания...

преди 8 часа, plamen.spam написа:

За улеснение на гражданите на РБ и на тези, които все още живеят в НРБ, направих една таблица, в която всеки може да направи преизчисление на цените на продуктите в съответната година между 1962 и 1989, спрямо актуалните минимална работна заплата (от 1.01.2025 г.) и брутна средна работна заплата (за м. декември 2024 г.)

И ка реши, че това е начина да приравняваш?

Не се отказа да спамиш еййй....

С познания от трети клас нема да ти се получи...

преди 1 час, parmobil написа:

Нищо не е опорочено. Човекът даде възможност за корекции, съвети и спомени за цени.

Приятелю, човека е сътворил една безсмислена глупост...

Ако бе толкоз просто да се сравняват такива отдалечени във времето периоди, то нямаше да има нужда от специалисти по темата, а и един петокласник щеше да се справи...

Хайде, таквиз като дзверската орхидея да се вържат на подобни евтини трикове, но... такива като теб...

Да се чуди човек ка при такваз "беднотия" и "скъпотия" някога ваобще сме оцелели начи....

Ако ставаше със съвети да се обясни на някой ка се прави подобно приравняване, то немаше да има нужда да се изучава с години...

Едва през последното десетилетие жизнения стандарт на т.н. среден българин се изравни с жизнения стандарт на същия през 80-те и то с условности...

Що се отнася до т.н. СРЗ, то тази през соца и тази днес са напълно несъпоставими, поради методиката използвана за определянето й...

Да се сравняват пък цени на автомобили или битова техника спрямо МРЗ или пък СРЗ тогава и днес е повече от глупост...

Не е покупателната способност тази, която прави съществената разлика между онова време и днешното...

преди 21 минути, Proshark написа:

Аз само да питам-тогава не съм виждал удръжка "лятна ваканция"...или "лятна отпуска"...Интересно ми е ,за какъв ку.r и къде точно отиват сегашните ми удръжки!? За пенсии!?За асфалт!?За социални придобивки!?За безплатни здравни услуги!? Или за крадливите коpeleta в парламента,които не ги досрамя да си вдигнат заплатите!?

@parmobil ,приятелю...разсъждаваш като абсолютен тъпак....защото сравняваш различни времена от развитието на държавата...Ако бяхме запазили всичко,от онова време,сега щяхме да сме на нивото поне на Унгария...а не да внасяме месо ,предназначено за унищожаване,щяхме да си ядем български домати и краставици,а не да внасяме чушки от Испания...

А ти, приятелю, редиш пълни глупости. Не знам като каква си я представяш Унгария. Беше времето, когато Унгария беше най-веселата барака в соц-лагера. Сега не ми ги изкарвай Лихтенщайн, ако обичаш.

А българските производители произвеждат. И земеделци произвеждат, и машиностроители произвеждат, ама не ви харесва цената. Земеделци има с предварително договорени цени за износ. Искаш качество - плащаш.

офф Многократно съм казвал, че никого не докладвам и блокирам, ама хайде да си пишем възпитано, неостри ми друже.

преди 1 час, parmobil написа:

Сега не плащаш ли данъци и такси?

Здравна осигуровка?

преди 5 минути, andiay написа:

Не се отказа да спамиш еййй....

С познания от трети клас нема да ти се получи...

Приятелю, човека е сътворил една безсмислена глупост...

Ако бе толкоз просто да се сравняват такива отдалечени във времето периоди, то нямаше да има нужда от специалисти по темата, а и един петокласник щеше да се справи...

Хайде, таквиз като дзверската орхидея да се вържат на подобни евтини трикове, но... такива като теб...

Да се чуди човек ка при такваз "беднотия" и "скъпотия" някога ваобще сме оцелели начи....

Ако ставаше със съвети да се обясни на някой ка се прави подобно приравняване, то немаше да има нужда да се изучава с години...

Едва през последното десетилетие жизнения стандарт на т.н. среден българин се изравни с жизнения стандарт на същия през 80-те и то с условности...

Що се отнася до т.н. СРЗ, то тази през соца и тази днес са напълно несъпоставими, поради методиката използвана за определянето й...

Да се сравняват пък цени на автомобили или битова техника спрямо МРЗ или пък СРЗ тогава и днес е повече от глупост...

Не е покупателната способност тази, която прави съществената разлика между онова време и днешното...

Аз даже не съм отварял таблицата. Разчитам на думата на човека, че могат да се внасят корекции.

преди 2 минути, andiay написа:

Сега не плащаш ли данъци и такси?

Здравна осигуровка?

Разбира се! Но ставаше дума за безплатното образование и медицина. И посочих, че не са безплатни, а платени под формата на данъци и такси.

току-що, parmobil написа:

Аз даже не съм отварял таблицата. Разчитам на думата на човека, че могат да се внасят корекции.

Е и...

Какви корекции да се внесат бре приятелю?

Той е сътворил елементарна екселска таблица, чрез която "приравнява" цени от 70-те сорямо МРЗ и СРЗ тогава и спрямо днешните МРЗ и СРЗ получава "актуализация" на цените...

Елементарна алгебра за... забрайл съм вече кой клас учехме умножение, деление и дроби...

Смяташ ли, че това е достатъчно като знания за подобно статистическо сравнение на два периода раздалечени от 50 години?

преди 13 минути, parmobil написа:

А българските производители произвеждат. И земеделци произвеждат, и машиностроители произвеждат, ама не ви харесва цената. Земеделци има с предварително договорени цени за износ. Искаш качество - плащаш

Българските, ама наистина българските производители, са един незначителен процент от днешната ни икономика и с незначителен принос в БВП....

Земеделците основно произвеждат зърно, т.е. суровина с възможно най-ниската добавена стойност....

Доходът от декар обработваема земя тук бе нещо към 500 юро, в Нидерландия дет крадат земя от морето доходът на декар май бе нещо около 3 000 юро, ама там зърно не сеят...

Та... кво точно произвеждаме?

преди 30 минути, andiay написа:

преди 6 минути, andiay написа:

Той е сътворил елементарна екселска таблица, чрез която "приравнява" цени от 70-те сорямо МРЗ и СРЗ тогава и спрямо днешните МРЗ и СРЗ получава "актуализация" на цените...

Смяташ ли, че това е достатъчно като знания за подобно статистическо сравнение на два периода раздалечени от 50 години?

Ок. Не си съгласен, но поне да беше направил твоя, с която да му опонираш и да докажеш, че ти си прав. Иначе излиза, че си само един трол, които хейти, но не дава негово лично решение или вариант. 

преди 12 минути, andiay написа:

Е и...

Какви корекции да се внесат бре приятелю?

Елементарна алгебра за... забрайл съм вече кой клас учехме умножение, деление и дроби...

Българските, ама наистина българските производители, са един незначителен процент от днешната ни икономика и с незначителен принос в БВП....

Земеделците основно произвеждат зърно, т.е. суровина с възможно най-ниската добавена стойност....

Доходът от декар обработваема земя тук бе нещо към 500 юро, в Нидерландия дет крадат земя от морето доходът на декар май бе нещо около 3 000 юро, ама там зърно не сеят...

Та... кво точно произвеждаме?

А какво произвеждхме преди? Гарантирано изкупуван боклук за СИВ. Стига де, присъствал съм на преговори, в които ни се казва, че предпочитат втора ръка продукти от лош Запад пред нашите.

преди 1 минута, БаалБек написа:

Ок. Не си съгласен, но поне да беше направил твоя, с която да му опонираш и да докажеш, че ти си прав. Иначе излиза, че си само един трол, които хейти, но не дава негово лично решение или вариант. 

Здравей душице....

Наистина ли смяташ, че подобно сравнение може да бъде направено ей така за пет минути?

Такива сравнения са правени през годините, ако не ме лъже паметта то през 2017 или 2018 изчислиха, че жизнения стандарт на средния българин най-накрая е достигнал до равнището от 80-те...

При това бе направено от либерални икономически центрове...

И пак е с условности, защото не отчита кредитирането днес...

Но... нормално е за доказани лаици като теб да ме възприемат за трол, защото не разбират какво им се казва...

За пореден път - не съди за другите по себе си...

преди 8 минути, parmobil написа:

А какво произвеждхме преди? Гарантирано изкупуван боклук за СИВ. Стига де, присъствал съм на преговори, в които ни се казва, че предпочитат втора ръка продукти от лош Запад пред нашите.

Викаш всичко е било боклук?

Дори и така да е, а не е така, то поне сме го продавали и външнотърговския ни баланс е бил положителен....

Днес отново външната ни търговия е основно с икономическия съюз от който сме част, но баланса ни е отрицателен и със всяка година се увеличава отрицателната стойност...

Като се има предвид, че значителната част от промишленият ни износ всъщност представлява продукция на ишлеме, а това е нещо с минимална добавена стойност...

За земеделието нищо не казваш...

преди 2 минути, andiay написа:

Здравей душице....

Наистина ли смяташ, че подобно сравнение може да бъде направено ей така за пет минути?

Е да съм написала, че трябва незабавно?

Здравей душице....

Такива сравнения са правени през годините, ако не ме лъже паметта то през 2017 или 2018 изчислиха, че жизнения стандарт на средния българин най-накрая е достигнал до равнището от 80-те...

Но... нормално е за доказани лаици като теб да ме възприемат за трол, защото не разбират какво им се казва...

Дори и така да е, а не е така, то поне сме го продавали и външнотърговския ни баланс е бил положителен....

Днес отново външната ни търговия е основно с икономическия съюз от който сме част, но баланса ни е отрицателен и със всяка година се увеличава отрицателната стойност...

Като се има предвид, че значителната част от промишленият ни износ всъщност представлява продукция на ишлеме, а това е нещо с минимална добавена стойност...

За земеделието не мога да разказвам от първа ръка. Но пък гледам и слушам, чета ..."Бразди", " Български фермер". Предварително договорена продукция за износ, на цени, за които тук ще се извие на умряло. Но се търси и купува.

току-що, БаалБек написа:

Е да съм написала, че трябва незабавно?

Бе ти вярваш ли си, че ще тръгна да полагам толкова труд, за да ти докажа... какво?

И в друга тема ти бях казал - поемаш разходите и получаваш подробен анализ с посочени изчерпателни данни и използваната методиката за достигането им, както и списък с ползваните източници...

При желание данните могат да бъдат представени като таблица, графика или интерактивна графика...

По принцип работя с аванс от 50% и максимален срок за изпълнение от 1 месец, който започва да тече от момента на внасянето на аванса...

Другият ти вариант е да потърсиш публикувани готови анализи...

преди 2 минути, parmobil написа:

За земеделието не мога да разказвам от първа ръка. Но пък гледам и слушам, чета ..."Бразди", " Български фермер". Предварително договорена продукция за износ, на цени, за които тук ще се извие на умряло. Но се търси и купува.

За каква продукция става въпрос и в какви количества...

преди 1 минута, andiay написа:

Бе ти вярваш ли си, че ще тръгна да полагам толкова труд, за да ти докажа... какво?

А иначе пишеш по 178 реда текст в стихотворна форма, нали?

Сам си противоречиш. Но с това за пореден път доказа, че си само един форумен трол.

току-що, БаалБек написа:

А иначе пишеш по 178 реда текст в стихотворна форма, нали?

И кво общо има писането във форум с това да се напрай сравнителен статистически анализ на периоди раздалечени във времето от 50 години?

И както винаги - копираш чуждите глупости, които са те впечатлили....

Никога не съм писал в която и да е от стихотворните форми...

Но... при теб е тъй, като си невежа можеш само да  копираш чуждата глупост....

преди 9 минути, БаалБек написа:

Сам си противоречиш.

За кое, бре душице...

преди 10 минути, БаалБек написа:

Но с това за пореден път доказа, че си само един форумен трол.

Поснах салза, че така ма възприемаш...

Иначе що се отнася до трола, то...

Да повторим...

преди 35 минути, andiay написа:

преди 3 минути, andiay написа:

И кво общо има писането във форум с това да се напрай сравнителен статистически анализ на периоди раздалечени във времето от 50 години?

И както винаги - копираш чуждите глупости, които са те впечатлили....

Никога не съм писал в която и да е от стихотворните форми...

Но... при теб е тъй, като си невежа можеш само да  копираш чуждата глупост....

За кое, бре душице...

Поснах салза, че така ма възприемаш...

Иначе що се отнася до трола, то...

Да повторим...

Вместо да продължаваш с творческото безсмислено писане, можеше да положиш старание и след време да покажеш твой вариант на таблица. Но като гледам ти е по-лесно да спамиш и нищо конкретно, с което да си докажеш твърденията. А после - "Не си бил писал глупости". Ти не си спирал да пишеш глупости...

Вместо да продължаваш с творческото безсмислено писане, можеше да положиш старание и след време да покажеш твой вариант на таблица. Но като гледам ти е по-лесно да спамиш и нищо конкретно, с което да си докажеш твърденията. А после - "Не си бил писал глупости". Ти не си спирал да пишеш глупости...

Душице, мой вариант на табличка няма...

Има строги правила, за да се направи такова сравнение...

Това отнема много часове събиране на фактология, после много часове за приравняване на критериите, после много часове смятане по точно определени формули, после много часове за анализ на получените резултати и едва тогава може да се поднесе и във форма на таблица или графика....

Такива неща безплатно не правя...

Твърдението ми е, че със знания от началното училище такова сравнение е тъпо, а точно такова бе предложено тук...

Също като твоята простотия за цимента....

Не знам дали великите умове мислят еднакво, както се твърди, но посредствените със сигурност....

Другото твърдение, което изказах е, че едва напоследък догонихме жизнения стандарт от 80-те...

Като това мое твърдение не е на база мой собствен анализ, а както посочих на база на чужди вече публикувани анализи...

Ето ти един на Георги Ганев от ЦЛС през 2014, предполагам че нямаш възражения спрямо личността му...

https://cls-sofia.org/blog/tpost/mnffaa20d1-25-godini-ot-noemvri-1989-predi-i-sled-v

Та... кое по-точно смяташ за глупост?

Глупаците, душице, всичко което не им е понятно го възприемат като глупост...

току-що, andiay написа:

Душице, мой вариант на табличка няма...

Има строги правила, за да се направи такова сравнение...

Това отнема много часове събиране на фактология, после много часове за приравняване на критериите, после много часове смятане по точно определени формули, после много часове за анализ на получените резултати и едва тогава може да се поднесе и във форма на таблица или графика....

Такива неща безплатно не правя...

Нужно ли е да се обясняваш? В превод "Аз съм трол и пиша това, което ми изнася. За другото винаги намирам оправдание"

Суворов е казал: 'Който има желание ще намери начин. Който няма желание, ще намери причина" 

Нужно ли е да се обясняваш? В превод "Аз съм трол и пиша това, което ми изнася. За другото винаги намирам оправдание"

Суворов е казал: 'Който има желание ще намери начин. Който няма желание, ще намери причина" 

А аз да съм казвал, че имам желание?

Ти изяви желание аз да направя подобен анализ, посочих ти начина това да се случи...

Както ти посочих и готов безплатен анализ на Георги Ганев...

Но... душицата едно си знае (т.е. нищо не знае) едно си пише и всичко възприема според собствената си посредственост...

Не съди за другите по себе си...

преди 1 час, andiay написа:

Здравей душице....

От 17-18 повишил ли се е жизненият стандарт до сега?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.