Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 37 минути, communismatic написа:

Т.е. ти продължаваш, да си поддържаш мантрата, че бетоновите джунгли, които се строят след падането на соца са...

1/ добро решение
2/ добър пример за просперитет след рухването на "лошия" социализъм...

Тоест продължавам да ти показвам факти. За 2024г. 6% от БВП на България се дължи от приходи в туризма. А тогава БВП е бил 100 млрд ЕВРО!!! Сметни си сам, колко пари от туризъм са влезли. Това е, защото нищо не е построено в България след 1990г.

https://nova.bg/news/view/2024/11/01/475661/георги-ангелов-бвп-на-българия-ще-достигне-100-млрд-евро-за-пръв-път-в-историята/?utm_source=chatgpt.com

пп: Много обичам да ме обсъждате. Това показва липса на аргументи и затова се насочвате в друга посока.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 часа, БаалБек написа:

Тоест продължавам да ти показвам факти.

Ти не показваш никакви факти, а пишеш глупости както обикновено. Основният ти проблем е, че понеже капацитета ти е огромен, постоянно четеш разни пропагандни глупости и им вярваш сляпо. Когато човек няма никакви базисни познания, той вярва сляпо на всичко което му спуснат като опорка.

Много обичам да ме обсъждате.

То не е точно обсъждане, по-скоро ти се присмиваме на акъла. Просто... плачевно е положението при теб.

За 2024г. 6% от БВП на България се дължи от приходи в туризма.

Ами щом 6% от БВП-то ни е от туризъм... ти прави сметка каква "функционираща" икономика имаме. Това да го прочетат всички лаладжии като ВАНКАТА и останалите, дето ни разправяха каква велика икономика сме имали. Пак да вметна, че за разлика от теб, аз съм супер наясно с нещата... просто защото съм в тоя бранш сума ти години. Работил съм като готвач на Златните, като сервитьор... бил съм и управител и т.н. Нашият туризъм е на адски примитивно равнище, а в момента е направо на командно дишане, поради липсата на персонал. Така, че... тия простотии... разправяй ги на някой друг.

Това е, защото нищо не е построено в България след 1990г.

Така е, да. "Великата" демокрация построи хотели на Иван Костов по Златни Пясъци, водещи се на някой си Благой Бакърджиев (и не се шегувам изобщо). Дали е някой на Евгений Бакърджиев, оставям на по-умните, да се сетят сами. Благодарим много на демократите, трогнати сме...

Някой съгласен ли е да менкаме двугодишна вноска за пловдивска лада 4ка за варц обаче 4 тактов от тези с фолксвагенските двигатели?

Може и с доплащане, зависи състоянието :newspaper:

преди 20 часа, attj написа:

Чак да не повярва човек    Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи 'Цени в закусвалня през 70-те СУПИ- Пилешка супа -10 -10CT. 10 ст. Супа топчета 10CT. 10 CȚ. Шкембе- - 17 ст. Пача 11 ст. Леща Леща-7ст. 7 ст. Свинско с боб боб-22ст - -22 ст. Пиле фрикасе- 20 -20CT. ст. Кюфте, кебапче CT. готВЕНО Свинско с кисело зеле Крем-карамел Крем-карамел-8ст. ДЕСЕРТИ Кадаиф-' 

1981 година,когато се запознах с жената,като я водя на вечеря в ресторант,поръчвах по един коняк,безалкохолно и за вечеря пържола с гарнитура, с десерт накрая.Сметката общо беше около 3 лв.

преди 54 минути, parmobil написа:

Показвай и съответните заплати, де.

Тогава работех на 160 лв, заплата...

преди 1 час, parmobil написа:

Показвай и съответните заплати, де.

Били са 80-160 лв.  повечето.   300 лв е била доста голяма заплата тогава.   Баба ми беше с 40 лв  пенсия и ми е давала 10 стотинки да си купя вафла и лимонада.  Странджанка (принцеса с кайма)  си спомням по 21 стотинки.    Сега са по  3-3,50 лв.  Порция свинско с кисело зеле сега в стол е поне 10 лв.   Храната става все по-скъпа. На времето не помня клошари да ровят за хранителни отпадъци в кофите за боклук.

преди 52 минути, Т.Христов написа:

При 150лв. тогава можеш да купиш 1500супи. Днес това е абсурд.

Преди със 150лв. не можеш 2 гуми мишлен да си купиш. Сега с 1500лв. си купуваш 10бр.

преди 2 минути, attj написа:

Били са 80-160 лв.  повечето.   300 лв е била доста голяма заплата тогава.   Баба ми беше с 40 лв  пенсия и ми е давала 10 стотинки да си купя вафла и лимонада.  Странджанка (принцеса с кайма)  си спомням по 21 стотинки.    Сега са по  3-3,50 лв.  Порция свинско с кисело зеле сега в стол е поне 10 лв.   Храната става все по-скъпа. На времето не помня клошари да ровят за хранителни отпадъци в кофите за боклук.

Да си клошар е избор, не е съдба!

преди 29 минути, Димитър 59 написа:

1981 година,когато се запознах с жената,като я водя на вечеря в ресторант,поръчвах по един коняк,безалкохолно и за вечеря пържола с гарнитура, с десерт накрая.Сметката общо беше около 3 лв.

Ще да е било доста крайна квартална пивница :newspaper:

преди 15 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Преди със 150лв. не можеш 2 гуми мишлен да си купиш.

То със 150лв и банани не можеше да си купиш. 

преди 1 час, ivottoshev написа:

Е ти си сиспец по бананите, знаеш как са по всяко време :diving:

преди 5 часа, Димитър 59 написа:

Тогава работех на 160 лв, заплата...

Тогава пакет цигари  Кент струваше 3 лв.   Имаше го не само в Кореком.    Ходех в ЦУМ за разни батерии - само там все имаха налични от Никопол и без връзки.

преди 5 часа, ivottoshev написа:

Сега кварталните магазини са по-добре заредени от корекомите.

Колко заплати трябваха за:

• телевизор;
  • хладилник;
  • обзавеждане на стая;
  • автомобил;
  • апартамент;
    и т.н.

И колко се чакаше за всяко едно от тия неща?

преди 8 минути, plamen.spam написа:

Колко заплати трябваха за:

• телевизор;
  • обзавеждане на стая;
  • автомобил;
  • апартамент;
    и т.н.

И колко се чакаше за всяко едно от тия неща?

телевизори - не се чакаше, но бяха скъпи
обзавеждане - в магазин "Явор" имаше - веднага
кола - 5-7 години, освен за Москвич или Трабант
апартамент - майка ми взе заем от касата и го взе веднага и се нанесохме, като го изплати - получи н.акт.

преди 5 минути, Т.Христов написа:

телевизори - не се чакаше, но бяха скъпи
обзавеждане - в магазин "Явор" имаше - веднага
кола - 5-7 години, освен за Москвич или Трабант
апартамент - майка ми взе заем от касата и го взе веднага и се нанесохме, като го изплати - получи н.акт.

Не отговори на първия въпрос. По колко заплати струваха изброените?
Моите спомени от 70-те са по-различни.

За всяко едно от тези неща се правеха списъци, редовно се проверяваше и се търсеха "връзки".

Не знам по каква линия майка ти си е взела апартамент, но в Пловдив се чакаше поне десетилетие. Тъкмо събереш необходимите лихвоточки и в списъка те изпревари някой "активен борец против фашизма"...
По едно време имаше и бележки, че си отработил не помня точно колко дни в строителството, за да получиш допълнително предимство.
Не ги помните или не сте ги чували тези неща?

Виж Пламенчо

Никой не казва е било рай.

Но цигания като сегашната, където крадат с гъза си и изобщо не ги интересуват обукновените хора - не е било.

Ясен ли съм?

И да те осведомя - при военните имаше заплати 500-600 лева дори.

Купуваха апартамент след апартамент - и както се оказа - прави са били.

Пп

И относно колите да те светна - 70-те се чакаше само за лада и жигула.

Москвичи имаше 200 броя всички цветове на паркинга Мототехника.

Баща ми взе пачките, отидохме, купихме - и след това тов москвич вървя 30 години. Частите струваха левчета.

преди 4 минути, nikolov2020 написа:

Но цигания като сегашната, където крадат с гъза си и изобщо не ги интересуват обукновените хора - не е било.

Ясен ли съм?

Забравил ли си, че тогава почти всички обикновени хора крадяха с гъза си? Кой по-малко, кой повече, но се крадеше масово и отвсякъде. Заводи, предприятия, ТКЗС-та, ДАП и т.н.
"Мойто си е мое, държавното е общо".

Навремето цветен ТВ Рубин струваше поне 5 заплати,  а сега с една заплата можеш да си купиш 10 цветни телевизора. И са значително по-качествени. Има китайски,  турски,  корейски.    

И няма какво да се гледа на телевизора 

За краденето - хм дай нещо по съществено като аргумент .

Гледам НДК стои - не е ръждясало

преди 1 час, plamen.spam написа:

Не отговори на първия въпрос. По колко заплати струваха изброените?
Моите спомени от 70-те са по-различни.

За всяко едно от тези неща се правеха списъци, редовно се проверяваше и се търсеха "връзки".

Не знам по каква линия майка ти си е взела апартамент, но в Пловдив се чакаше поне десетилетие. Тъкмо събереш необходимите лихвоточки и в списъка те изпревари някой "активен борец против фашизма"...
По едно време имаше и бележки, че си отработил не помня точно колко дни в строителството, за да получиш допълнително предимство.
Не ги помните или не сте ги чували тези неща?

Божеее, какви бележки бе, да не живял в Китай????????????????

Да, телевизорите бяха скъпи, "Велико Търново" цветен струваше към 600кинта.
Да майка ми изплаща апартамента към 15г., баща ми почина и ми остави пари с които доизплатихме панелката. Когато имаш пари - няма активни борци,няма лихвоточки.
Трабанта не беше скъп - нещо към 3,500лева.
Обзавеждането от Явор - колкото пари имаш - това купуваш.

Не знам какво се натискаш да докажеш... При соца нямаше банани, днес има - щастлив ли си?
Да, цветните телевизори бяха скъпи но имаше безплатно здравеопазване!!! Сега ако оперираш нещо (като простата) - знаеш ли колко ще ти струва??? Почваш от 8 бона, след това за екип.
Тогава имаше ред, казваше се "милиция". За 35г. в нашия квартал стана само 1 убийство и то от ревност!!!
Тогава образованието беше АБСОЛЮТНО безплатно!!! Можеш ли да го сравниш с днешните училища които бълват ДЕБИЛИ и НАРКОМАНИ???
Тогава си произвеждахме всичко на 100%, сега внасяме 90% от всичко и то - през ЧУЖДЕСТРАННИ вериги , които ни продават боклуци и изнасят печалбата!!! Кога си ял за последно истински хляб? - Ще ти кажа - преди '89г. А сега се прави от ФУРАЖНА пшеница, не - хлебна!!!!

Мога да продължа още - с армията, флота, самолетите, летища, индустрия... и ако плямпаш още - ще го направя!!!!!!!

преди 1 минута, Т.Христов написа:

самолетите

Ся като спомена за самолети та се замислих...

Колко чакахме едно време за коли и колко чакаме сега за самолети, при това предплатени на 100% :question:

Каква е разликата м/ду тогава и сега?

преди 22 минути, attj написа:

Навремето цветен ТВ Рубин струваше поне 5 заплати,  а сега с една заплата можеш да си купиш 10 цветни телевизора. И са значително по-качествени. Има китайски,  турски,  корейски. 

УААААА колко ти е заплатата , че да можеш да си купиш 10 цветни телевизора.... па били и те турски....

преди 26 минути, attj написа:

За хората с по малко пари имаше телевизор Темп!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.