Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 6 минути, NovakJ написа:

И ти вярваш на тая простотия, нали? 😆😆😆😆😆😆

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 11 минути, communismatic написа:

И ти вярваш на тая простотия, нали? 😆😆😆😆😆😆

Да, това не са простотии а живата на един Български гражданин през комунизма. Лично аз съм бил свидетел като дете на гаврата на комунистите с баща ми който в продължение на десет дни всеки ден го биеха. Биеха го защото са направили грешка да ми дадат един развален касетофон "Универсум" да си играя с него вместо да го изхвърлят. Баба ми беше заклет член на партията и веднага е снесла информацията на партийния секретар за разваления касетофон с който си играя на двора в градината. Още същия ден нахлуха милиционерите и изтръгнаха касетофона от ръцете ми на двора, който си спомням много ясно, че беше целият в пръст/кал, обърнаха цялата къща за да търсят и други неща, но не намериха нищо и баща ми когато се върна от работа го арестуваха като го обявиха за престъпник защото аз съм си играл със счупен касетофон "Универсум"!!! :angry22:

преди 18 минути, NovakJ написа:

Когато комунистическият режим решаваше за кого можеш да се ожениш

Той лежи в затвора в комунистическа България, защото е призовал за демокрация. Режимът му пречи да бъде с жената, която обича, а службите го арестуват, когато идва да я види. Накрая излиза от затвора и извежда любимата си тайно от страната.

Това са най-ярките моменти от историята на Алфред Фосколо.

Той е роден в България, но семейството му се мести във Франция. Това става след 9 септември 1944 г., когато Българската комунистическа партия (БКП) взима властта с преврат на фона на съветска окупация.

Години по-късно Алфред се връща и за пръв път се сблъсква с комунистическия режим. Той и негови приятели разпространяват листовки, които призовават за демокрация.

В България Алфред среща Райна Аръшева – жената, която става любовта на живота му. Но комунистическите власти не им разрешават да се оженят. Връща се, за да опита да издейства разрешение, но е арестуван на път обратно към Франция.

Алфред Фосколо е осъден на затвор за шпионаж и лежи в затвора.

Когато излиза от затвора и се връща във Франция, Алфред не забравя за Райна. И измисля план да я изведе тайно от страната.

Той разказва историята си в книгата „Направих каквото можах“, преведена от френски от Гълъбина Захариева и издадена от издателство “Прозорец”.

Той е сред героите на платформата „Истории от Белене“ на фондация „Софийска платформа“, която събира свидетелства на оцелели от репресиите на комунистическия режим в България.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/video-alfred-foskolo-zatvor-komunisticheski-rezhim/33306966.html

Браво, цитат от СвободнаЕвропа дето Тръмпи ще я забранява!!!!

Айде цитирай направо оня с мустачките, него си го знаеме!!!!!

преди 1 минута, NovakJ написа:

Да, това не са простотии а живата на един Български гражданин през комунизма. Лично аз съм бил свидетел като дете на гаврата на комунистите с баща ми който в продължение на десет дни всеки ден го биеха. Биеха го защото са направили грешка да ми дадат един развален касетофон "Универсум" да си играя с него вместо да го изхвърлят. Баба ми беше заклет член на партията и веднага е снесла информацията за разваления касетофон с който си играя на двора в градината. Още същия ден нахлуха милиционерите и изтръгнаха касетофона от ръцете ми на двора, който си спомням много ясно, че беше целият в пръст/кал, обърнаха цялата къща за да търсят и други неща, но не намериха нищо и баща ми когато се върна от работа го арестуваха като го обявиха за престъпник защото аз съм си играл със счупен касетофон "Универсум"!

Глупости на търкалета...

преди 18 минути, Т.Христов написа:

Прав беше бай Тошо за турчолята ...

Нали се досещаш, че в Турция живеят Българи? Твоите деца ако отидат в Турция да живеят един ден и започнат да ги убиват по улиците, принуждават насилствено да си сменят имената и ги гонят от държавата - приятно ли ще ти стане?

преди 42 минути, communismatic написа:

Глупости на търкалета...

Нпрмално да са глупости когато не отговарят на представите ти за НРБ четени през чврвените очила.

преди 26 минути, Т.Христов написа:

Прав беше бай Тошо за турчолята ...

Колко пък да е бил прав един прост човек.

преди 9 часа, andiay написа:

Виж дори в тази тема - 35 год. сле рухването на соца и още той е виновен, че днес сме на дъното по всички класации...

Оправданието е националния ни спорт...

Що на всички? По корупция не сме ли в първата тройка в ЕС? След като има корупция, значи българинът има финансови възможности.  Кой се оплаква? Днес има големи промоции в хранителните вериги. Хайде да грабваме чантите, да не свършат...

преди 22 часа, AAUUXX написа:

Аз съм живял тогава и не в мизерия ,дори кока кола пиехме колкото и да е странно това за теб :hush:

Времето за мен и много други не беше лошо макар да имаше лоши неща които дразнеха имаше повече положителни сякаш, хората бяха по човечни ,помагаха си един на друг ,нямаше я тази завист и разеление като сега, намаше битова престъпност в такъв мащаб ,хората не слагаха решетки на прозорците си и блиндирани врата за да се пазят от грабеж. Имаше сигурност което е основно за всяко общество, в училище имаше дисциплина и ред ,както и в обществена среда, сега има свободия която води до това деца да пушат вейпове което е показателно за слабостите в системата. Имаше ясна переспектива какво ще работиш когато завършиш училище по специалността си което даваше спокойствие на работника в бъдеще, пенсионираха се рано хората на 55 и 58г (ако не греша) ,а тези които са военни били по рано.

Цитирам теб, но се отнася за всички.

Мисля, че в тази тема особено, много се бъркат характерни белези за онова време със социалистическия строй, просто при нас е бил един строй и ние с него характеризираме тези години. След ВСВ има бум на промишлеността и строителството почти навсякъде, не само в социалистическите страни (и западняците не могат да боядисат това, което са построили тогава ;) ). Отделно всяко предходно поколение си мисли, че новото за нищо не става и как навремето всичко е било така някак по-добре, а нещата не са баш така. Аз съм си говорил с малко по-възрасни американци и ти в момента повтаряш дословно техните думи. Как преди години хората са били по-човечни, как са си помагали, как е имало по-ниска престъпност, живеели са по-спокойно и тн и тн. Колкото до дисциплината и контрола, да ама в кой тоталитарен режим няма контрол. Демокрацията е свобода, която лесно се превръща в слободия, когато на хората им липсва самоконтрол. Уродливата форма на демокрация, която виждаме в България е именно в резултат на липсата на елементарни човешки качества, които са в основата на демокрацията. Това са гражданско самосъзнание, емпатия, толерантност, да не злоупотребяваш със свободата си, все неща, които са ни чужди на нас. Но това не са слабости на системата, за които говориш, това са слабости на обществото ни и до известна степен следствие на времената в които живеем. 

Колкото до перспективата (както я наричаш) някой да ми казва къде да работя след като завърша, благодаря, това "спокойствие" не е за мен. Колкото до ранното пенсиониране, причините сега хората да се пенсионират по-късно са много. Да, имаме застаряващо население, това е една от причините, но и не забравяй, че средната продължителност на живот се е увеличила. А и не само продължителността на живота. Виж едни стари снимки и сравни как е изглеждал един мъж на 50 тогава и как изглежда един мъж на 50 сега. Казвам нарочно мъж, за да не се почне с това какви корекции имат жените сега за да изглеждат млади. :) 

В крайна сметка въпросите опират до това, искаме ли да живеем свободно или не? 

Аз лично си ценя свободата и не искам всички да сме "равни". Ако искаш наречи ме егоист, но искам когато съм положил повече труд и усилия да получа повече.

За мен е непонятно как млад, здрав човек ще се оплаква, че не му стигат парите. Хора, целия свят е пред вас, имате пълен контрол над съдбата си.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 4 часа, BANKATA написа:

Нпрмално да са глупости когато не отговарят на представите ти за НРБ четени през чврвените очила.

Не, глупости са щото е поредната скалъпена история, при това най-некадърно... подобно на ония глупости по-рано цитирани, как от БКП им нареждали за кого, да се женят. Самият факт, че вярвате на тия простотии, не говори добре за вас... и здравето ви.

преди 9 минути, communismatic написа:

Не, глупости са щото е поредната скалъпена история, при това най-некадърно... подобно на ония глупости по-рано цитирани, как от БКП им нареждали за кого, да се женят. Самият факт, че вярвате на тия простотии, не говори добре за вас... и здравето ви.

То и ти вярваш че сме имали някаква съществена икономика, ама...

преди 8 минути, BANKATA написа:

То и ти вярваш че сме имали някаква съществена икономика, ама...

E, ти нали ме обори тотално... Аз вече гък, не мога, да кажа... Винаги твоите постове са били изключително съществени, аргументирани... и най-важното никакво тролене, никакво бягане от темата и т.н.

преди 5 часа, communismatic написа:

E, ти нали ме обори тотално... Аз вече гък, не мога, да кажа... Винаги твоите постове са били изключително съществени, аргументирани... и най-важното никакво тролене, никакво бягане от темата и т.н.

Какъв е смисъла да ти давам аргументи като си предубеден към всичко негативно от соца.

Към вски мой аргумент получавам емотинки в хилене.

преди 3 часа, BANKATA написа:

Какъв е смисъла да ти давам аргументи като си предубеден към всичко негативно от соца.

Към вски мой аргумент получавам емотинки в хилене.

Ама последно дал ли си аргумент или не. В изречение 1 няма смисъл да даваш аргументи. В изречение две се оказва, че все пак може и да си намерил някакъв смисъл да го правиш.

преди 20 минути, maxthon написа:

Ама последно дал ли си аргумент или не. В изречение 1 няма смисъл да даваш аргументи. В изречение две се оказва, че все пак може и да си намерил някакъв смисъл да го правиш.

Викни някое приятелче с акъл да ти прочете поста ми и да ти го обясни.

Иване, я ми дай някакъв пример... когато си ме оборил? Някакъв...
За престъпленията примерно? Може ли да твърдиш, че в момента живота на хората е по-сигурен, при положение, че младото поколение масово се друса? Айде мани престъпленията на разни дрогирани простаци, ама... откъде си набавят дрога? Сигурно полицията не знае дилърите? Айде, бе? Че то всеки ги знае, а полицията не...
За приватизацията по време на Иван Костов те питах, кои сделки са били добри за България... За 12 часа ми даде два примера и половина. И то с 300 зора...
За "избитата интелигенция" по време на червения терор... питах те кой от всичките избити са били някаква интелигенция, понеже пак тръгна много да балалайкаш... сети се единствено за Владимир Вазов. И то най-вероятно след огромно ровичкане из интернет.

И най-редовният ти номер е... понеже, извинявай ама за 80% от нещата, които се разискват тук си тотално некомпетентен, да задаваш едни и същи малоумни въпроси по 200 пъти... само и само да си в играта, само и само да върви там някаква дискусия и ти да си "отгоре"...

Кажи ми, с какво си по-различен от Джокович и Баалбек? И тримата сте един дол дренки. Баалбек много се интересува от история, ама до момента не съм забелязал, да е написала нещо вярно на историческа тематика. И то изобщо нейн пост на тази тема. Основно копи-пейст от разни сайтове захранвани от американско НПО (много популярно у нас).

преди 7 часа, communismatic написа:

Иване, я ми дай някакъв пример... когато си ме оборил? Някакъв...
За престъпленията примерно? Може ли да твърдиш, че в момента живота на хората е по-сигурен, при положение, че младото поколение масово се друса? Айде мани престъпленията на разни дрогирани простаци, ама... откъде си набавят дрога? Сигурно полицията не знае дилърите? Айде, бе? Че то всеки ги знае, а полицията не...
За приватизацията по време на Иван Костов те питах, кои сделки са били добри за България... За 12 часа ми даде два примера и половина. И то с 300 зора...
За "избитата интелигенция" по време на червения терор... питах те кой от всичките избити са били някаква интелигенция, понеже пак тръгна много да балалайкаш... сети се единствено за Владимир Вазов. И то най-вероятно след огромно ровичкане из интернет.

И най-редовният ти номер е... понеже, извинявай ама за 80% от нещата, които се разискват тук си тотално некомпетентен, да задаваш едни и същи малоумни въпроси по 200 пъти... само и само да си в играта, само и само да върви там някаква дискусия и ти да си "отгоре"...

Кажи ми, с какво си по-различен от Джокович и Баалбек? И тримата сте един дол дренки. Баалбек много се интересува от история, ама до момента не съм забелязал, да е написала нещо вярно на историческа тематика. И то изобщо нейн пост на тази тема. Основно копи-пейст от разни сайтове захранвани от американско НПО (много популярно у нас).

Смешко! То си един лъжец на дребно, нищо повече.

Всеки път започваш някакъв спор с няма, няма, няма. И накрая се оакзва че има.

След това се минава на дежурното оправдание, "ама само толкова ли". Един, два примера, няма значение, затова са ПРИМЕРИ.

И за икономиката, и за приватизацията, и за за българите преследвани от комунистите. Нещо ако съм забравил ме извини, че както виждаш не е едно или две.

преди 9 часа, BANKATA написа:

Викни някое приятелче с акъл да ти прочете поста ми и да ти го обясни.

E колкото и да викам ще се окаже, че в изречение 1 не виждаш смисъл да се аргументираш (както и обикновено правиш), а след това говориш в изречение 2, че все пак го правиш.

преди 12 минути, BANKATA написа:

И за икономиката

И там от нямане на икономика (изобщо) се прехвърли на "някаква съществена".

преди 34 минути, maxthon написа:

E колкото и да викам ще се окаже, че в изречение 1 не виждаш смисъл да се аргументираш (както и обикновено правиш), а след това говориш в изречение 2, че все пак го правиш.

И там от нямане на икономика (изобщо) се прехвърли на "някаква съществена".

Много си загубен!

преди 1 час, BANKATA написа:

Много си загубен!

И сега няма да може да се аргументираш защо мислиш така. Пак няма да има смисъл нали? А просто ти напомнят какво си написал и как си противоречиш дори в две поредни изречения.

преди 3 часа, maxthon написа:

И сега няма да може да се аргументираш защо мислиш така. Пак няма да има смисъл нали? А просто ти напомнят какво си написал и как си противоречиш дори в две поредни изречения.

Няма смисъл. Правил съм го много пъти до сега.

Няма смисъл. Правил съм го много пъти до сега.
Е така де аргументацията се свежда до "много си загубен". И да не забравя ! за още по-голяма сила на аргумента.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.