Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, БаалБек написа:

Смяташ ли,че са имали свой хора във всяко министерство по време на социализма и са сравнявали резултатите с тези на ЦК на БКП?

Вярваш ли си?

Архивите, все още не са отворени всички, показват други данни от уж официалните на Партията.

Продължаваш ли да си вярваш или само си тролиш?

Душице, умираш да коментираш неща от които и грам не разбираш...

В случая статистика...

Ти се осланяш на вяра, не аз...

Не ми е нужно да вярвам...

Пак ще те питам - смяташ ли, че ти разбираш повече от хората, които работят в международни статистически институции?

Що те продължават да използват данните, които са ползвали до сега, щом вече имало налични данни, които доказвали, че предишните били фалшифицирани?

Според теб, те дали не държат на реномето си?

А всички, които боравят с тези данни, дали са по-наивни и глупави от теб?

Смяташ ли, че въобще имаш поне бегла представа от статистика и как се проверява коректността на данните в нея, та си тръгнала да коментираш кои данни си противоречат?

Я им драсни един мейл на ония кви са некадърни, мързеливи, глупави и само заблуждават хората...

Акад. Сендов е прав - "прогресираш" точно както е предвидил той...  регрес...

Отговаряш като неособено умно детенце... същите "оригинали разсъждения"...

Дори когато си вярваш, че не тролиш, пак тролиш...

Неизбежно е, защото си тотално невежа...

Твой избор...

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 4 часа, andiay написа:

Явно си още един, който е решил, че защитавам соца.... (сори за фамилиарното обръщение, но във интернет форум ми е некак абсурдно да ползвам официална форма на обръщение:...

Та... за пореден път да го кажа - соца бе едно недоразумение, което бе осъдено да рухне още със зачеването си, точно поради изцяло сбърканата си икономическа политика...

За страни като България той обаче, до определен момент е изиграл и доста положителна роля - превърнал е в кратки срокове една крайно бедна и изостанала държава, с преобладаващо неграмотно селско население в една средно развита модернизирана държава със сравнително развита за времето си инфраструктура и с грамотно, дори бих казал високообразовано население...

Нещо, което без натиска на соца би отнело поне тройно повече време, като за този период изоставането щеше да стане още по-голямо, отколкото е днес...

Реално соца е това, което ни е направило от ориенталци в европейци и ни е сложил на световната карта....

Това не е защита, приятелю, а просто отбелязване на един безспорен факт....

Всичките му тези предимства действат прогресивно до средата на 70-те, от там до рухването му през 1989-а вече биват заличени и тръгва по пътя надолу, заради невъзможността да бъде реформиран икономически, макар специално в България да е имало и хора, които са предлагали това да се направи... за съжаление на всички ни, надвили са другите...

Що се отнася, до "танкерите от СССР" и другите неща, които описваш, то това е след 1976-а, когато Брежнев по този начин ни помага да си платим кредитите, която помощ ни изиграва крайно лоша шега - вече ставаме активни участници в Студената война, а тя се води от САЩ най-вече с икономически средства и спечелването й от тях е просто въпрос на време...

"Кремиковци" въпреки местоположението си, имаше шанс да бъде превърнато в печелившо след 1990, нямаше желание обаче...

Същият случай е и с "Плама", която бе източена и фалирана напълно умишлено...

Както и редица други предприятия, завещани от соца....

Което пък е основната причина днес да сме това, което сме - опашкари и обслужващ персонал...

Митовете и градските легенди, които си описал за мотокарите и т.н. не са нищо повече от митове и градски легенди...

Сравнението между Горбачов и Тръмп е абсурдно и съжалявам, че ще го кажа, но аз съм директен човек - говори за пълна липса на политическа култура...

Все едно да сравняваш бяла захар и сол...

Горбачов бе един крайно наивен идеалист, Тръмп е екцентричен прагматик...

Ако на мястото на Горбачов бе Тръмп, днес СССР щеше още да съществува и най-вероятно щеше да е на мястото, което днес заема Китай, да не кажа и доста по-добре от днешен Китай...

Ако трябва да сравня някой с Горбачов, то това е нашия Виденов...

Икономическите проблеми на НРБ не са толкова поради неконвертируемостта на продукцията, а поради изключително тъпото инвестиране на заемите, които тегли... реално тези заеми не довеждат до ръст на добавената стойност във БВП, а най-основната причина е невъзможността на управляващите да проведат реални реформи и да се адаптират към вече очертаващите се нови реалности...

Днес наблюдаваме същото...

Не се паля, приятелю...

И точно, защото знам по кои теми съм достатъчно грамотен, винаги реагирам на неграмотните глупости на някой по тях...

Много добре знам кога и какви "гимнастики" са възможни и как да ги разпознавам - в крайна сметка това е основна част от работата ми и смея да твърдя, че съм достатъчно добър и оценен в нея...

Що се отнася до статистиката, то няма статистика без "гимнастика", като "гимнастиката" е в методиката,...

За незапознати с материята е невъзможно да хванат "гимнастиката", за всеки запознат обаче не е никакъв проблем да премахне от уравнението "гимнастиките", т.е. да изравни критериите преди сравнение...

Няма фалшива статистика, има различни методики за достигане на крайния резултат, но той винаги е точен...

Не веднъж съм казвал, че статистиката е единствената наука, която може да лъже, казвайки истината...

И го прави...

Прост пример - официалната инфлация за миналата година е да речем 2,5%...

И това е така, по синхронизираната с Евростат методика за изчисляването й...

Но... дали реалната е наистина тази?

Правилният въпрос е за кой?

Ако вземем трима отделни души, то като нищо може накрая да се окаже, че един даже може и да е в дефлация, втория да е в сравнително близо до официалната, а трети да наближава стойности близки до хиперинфлация...

Въпрос на потребителски профил...

А "потребителската кошница", която се използва в методиката на Евростат е унифицирана спрямо средния потребител в ЕС, но не отговаря на "кошницата" на средния потребител в България...

Реална ли е тогава инфлацията обявена от НСИ или е плод на "гимнастика"....

Може ли чрез публикуваните данни от НСИ да се получи друга стойност на инфлацията?

Въпрос на знание, приятелю...

Светът не е контрастно черно-бяло, ти поне би требело да си наясно с това, имайки предвид заниманието ти...

И черното, и бялото са с отенъци, а нищо не е само черно или само бяло...

Да не говорим, че в крайна сметка човешкото възприятие за цвят зависи най-вече от спектъра на светлината...

Няма разлика от тогава и днес...

И днес има достатъчно примери как "черното" се представя за "бяло" и обратното, а за нужната "светлина" се ползват медиите...

А този форум също е вид медия...

Затова и реагирам, опитвайки се да коригирам "светлината" и ъгъла под който пада...

Да покажа, че "цвета" може и да е друг и че прекаленият контраст убива микродетайла, а той е изключително важен при възприемането на една картина и ти отлично го знаеш...

Всеки има глава на раменете си и си преценя дали да вярва сляпо или да провери кой до каква степен казва истината...

И по време на соца мразех тъпите пропагандни лозунги и днес ги мразя...

И тогава презирах тези, които се аргументираха с тях, и днес ги презирам...

И тогава им показвах презрението си, и днес им го показвам...

Мир и на теб...

Благодаря !
С повечето неща съм съгласен, почти всичките съм ги прочел през годините, отделно, че учехме и "Полит. икономия", в самия край на соца. Предметът "Научен комунизъм" не доживя до учебната година, в която предстоеше да се учи ... )))
Само няколко уточнения ми се ще да довмъкна.
Първо относно събеседника, на чийто коментар (че сме нямали икономика) реагираш раздразнено (как като сме нямали икономика, сме имали ВВП еди какъв си) И той/тя се изразява образно и ти пренебрегваш този речеви похват и се хващаш за думата буквално, и върху това градиш гнева си и отговора си.
Човека най-вероятно иска да каже, че сме нямали адекватна, (условно) "самоподдържаща се" икономика. Пиша "условно", щото аз в историята не видях реално самоподдържаща се икономика, която да не разори наличните ресурси и да просъществува без експанзия ...
Всичко, (след простото събиране на диви растения и пестелив лов и риболов, "по индиански" и "по ДонХуановски"(отКарлосКастанеда)),
се оказва съсипия и води до принудителна миграция към нови ловни полета, докато си починат опосканите ресурси
и се възстановят посредством Слънцето и валежите. И т.н. всички "културни" дейности на човека водят до периодично разорение, на практика.
Че статистиката често е "стъкмистика" се съгласихме.
Че соца изгради нещо материално, което го е нямало, и щяло да заеме повече време без него ... има такова нещо ...
Но, успоредно с това, произведе и масова зависимост от държавата и неподготвеност у народа ни, и поизкорени разни качества като борбеност, трудолюбие и предприемаческа и финансова грамотност ... Доведе до затъване в консумация, и то безнадеждна ... Певечът Георги Минчев сподели веднъж по радио, че техният проблем е бил алкохолът, а не наркоманията, а сега вече тя е ... ! Това също е посято тогава ... С помощта на същите тези мат`рялни успехи, които ти признаваш ... а аз ги комплектовам веднага с негативите, които причиняват ... И до последиците, които "жънем" и до днес
...
Както и да е ... не е важно... И да ме оспориш - няма да ти отвърна, щото имам куп важни неща да правя ... пак хлътнах в спор и излишно доказване ...
Че има аналогия между Тръмп и Горбачов е въпрос на подбрани критерии, които един избира да вижда, друг ги смята за маловажни.
Общото между тях е изтеглянето от колониите, преминаването към някаква интровертност на империята, което води до изпускане на кантрола над завоюваните с толкова усилия територии ... оттам и резултати ...
До нарастване на конфликтите вътре в империята и приближаване към гражданско противопоставяне ... и ако не разрушаване, то поне до "количествените натрупвания, водещи до качествени изменения" на състоянието вътре, а също и вън, сред конкурентите...
Тръмп изглежда като "екцентричен прагматик", но това може да е вярно само, ако обкръжението е статична !!! система ... а тя не е, нито вътре в САЩ, нито в света. Не много, а твърде много !!! са играчите, които не признават федералното правителство вътре в САЩ, и играчите, които играят свои игри, "защитават националните си интереси" навън ... Такава система не може да остане дълго стабилна, да живее в мир и икономическо развитие, защото има нужда от спокойна логистика, по вода, по тръби, по кабели и жици, по въздуха и по земя ...
Оттам ... "увисва" и се разпада международната икономическа интеграция и получават шанс държави, богати на ресурси, способни да изградят максимално самодостатъчна икономика, или съюзи от съседни държави, като РФ-Китай+пост-СССР ...
Оттам и "прагматизмът" на Тръмп получава кавички, `щото води към Апокалипсиса ... или като минимум до загуба на хегемонията. 
Главно "белия човек" се увлича от градеж и завоевания ...
На черните, латините и азиатците им дай музика, танци, търговийка, наркотици, дребни престрелки ... нямат усещане за единство, нито имат завоевателски дух ... Борба за независимост - да ... Оттам нататък - застой !!!
Нямат ли чуждо тяло, в което да паразитират, или външен инвеститор/колонизатор/метрополии (както в Африка) сами...почват да вяхнат ...
В ЮАР ми се привижда и причува нещо такова, след края на апартейда ... И не само там... Венецуела и тя се гърчи, при всичките си богатства ... и още за колко места ще се сетя ...
Двете козлета са на моста и всяко вика "дръпни се да мина" ... и не мисли да отстъпва, иначе обкръжението вътре ще се разочарова и ще го свали !!! Ако не за САЩ-РФ, аналогията става за "лагерите" "Запад"-"БРИКС", или като минимум РФ-Беларус-КНДР-Китай, може и Унгария и Сърбия в това число ...
Та, да обобщя "нЭкои съображения" (имаше такъв документ на ЦК на БКП) :
"Стъкмистиката" в западните методи, на които са те учили, и все още ми се струва, че смяташ за валидни,
твърди, че САЩ и Запада са много яки икономики.
"Варварите"/претенденти, обаче са на друго мнение ...
И фактът, че "нищожната икономика - РФ" е стъпила на 2 континента и владее не само територии, ресурси, с които може да си купи партньори, наемници, технологии и т.н., ... но владее и няколко интегрирани философии, оттам и договороспособност с "дружествени" съседи, и способност да предлага мотивиращи идеи (като "независимост от Запада и от неговите грабежи") ... че поддържа достъпна спортна база, която развива масов борбен дух, а също и милиони красиви женски крака - (неустоимо оръжие, неотразимо !!!) ...
че РФ и Китай имат огромни диаспори на Запад, а САЩ има минимален брой свои сънародници при "конкурентите" си ... и още "нЭкои" факти и данни, неотчетени от западната методика и "стъкмистика", ... потенциално представлява "количествено натрупване", което води до какво ? ... 
Толкова за "прагматизма" на Тръмп.
Не същия наивник като Горбачов, и не със същия идеал,но пак с някакъв наивен непостижим идеал ...
А Горбачов, също си е представял, че е донякъде прагматик, заблуждаваше се, че ще спре надпреварата в оръжията и Запада ще се кротне, ще се прегърнат и заживеят мирно и щастливо ... и на СССР ще му се освободят пари и хора за вътрешно доизграждане на СОЦ-ааа ...
Малко по-далечни и по-широки са аналогиите между двамата, не са буквални, но като резултати ... водят до рухване на империите им, с голям брой сходни стъпки към пропастта !
Наскоро мина публикация, май във ВестиБГ/НетИнфо/АбвБГ, на ясновидец, че скоро ще има голяма морска битка между САЩ и РФ ...
Следим мача, кой с каквито "пуканки" разполага и може да си набави ...
Щях да забравя последното си "съображение" - да отговоря до какво водят "количествените натрупвания" ... 
В пиесата "Последната нощ на Сократ", от Стефан Цанев, чух тезата на Сократ, "Кое е по-лошо ? Лошата демокрация или лошата монархия ? При лошата монархия само един прави нещо лошо, а при лошата демокрация - всички правят лошо ... Оттам, коя има повече шанс да оцелее ?" Докато го пишех, се сетих, че даваш Китай като успешен пример. Значи - не си далеч от изводите ми, и прогнозите, които ми се видят изпълними ... С някои нюанси ...
Та, Гугъл наскоро ми показа, че историята твърди същото като Стефан Цанев, а именно, че Сократ, най-вероятно, наистина е изказал подобни "съображения" ...
Следим мача ... няма смисъл да спорим за различията, които ни се виждат важни ...
"Ако доживеем - ще видим ..."... да не го пиша на оригиналния език, че "не е модерен", меко казано ...
`Ич не ми е до смяна на хегемона, с този вече ми е привично и дори комфортно, за момента, но си търси белята от много време ... не знае пестеливо да консумира, по "ДонХуановски" ...
........
Поствам и гледам преди моя пост - твой, пълен с пресолени квалификации към събеседника, какъвто и да е той ...
"Пресоляването" не води до разбирателство, а нажежава  и проточва диалога ...
Нещо прочетох наскоро в смисъл, че "Неразбирателството между хората (или между родители и деца ли беше) не се дължи на грешни тези, а на грешния тон ... "
.......
Пуу, пусти графомански демон, пак ме държа сума време ... Да пази Бог !!!

преди 8 часа, andiay написа:

Пак ще те питам - смяташ ли, че ти разбираш повече от хората, които работят в международни статистически институции?

Що те продължават да използват данните, които са ползвали до сега, щом вече имало налични данни, които доказвали, че предишните били фалшифицирани?

Според теб, те дали не държат на реномето си?

Това е най-силния ти аргумент. Явно си запознат с методиката на коркция и как лесно става. Но щом не са го направили, всичко е така. Архивите в България за нищо не стават. Добре, че ДС е унищожило част от тях. И без това са листа ненужна хартия. Тук не мога да се оправдая. Минавам на режим "фантом" за няколко дни.

преди 10 часа, andiay написа:

Ти вярваш в толкова много глупости, че въобще не ме учудва, че вярваш и в това....

Реалността не е присъщо да бъде разбрана от вярващ плоскоземец като теб....

Друго предположение?

При мен всичко е основани на факти, при теб на измислени интероретации.

преди 30 минути, БаалБек написа:

Явно си запознат с методиката на коркция и как лесно става. Но щом не са го направили, всичко е така. Архивите в България за нищо не стават. Добре, че ДС е унищожило част от тях.

Легендарен пост! ДС унищожавали архивите ни, имало корекции! АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!

Честно казано е адски тъжно, да се погледне, докъде може да достигне някой, четейки всекидневно разни "медии" като Дневник, Свободна Европа, Дойче Веле, Фактор БГ, Медияпул, Клуб Зет и прочее... Особено когато си млад човек, промит тотално от пропаганда. Тъй като гледам май и нищо не работи, по цял ден поства разни чудовищни простотии, явно това й е "занимавката".

преди 2 часа, communismatic написа:

Легендарен пост! ДС унищожавали архивите ни, имало корекции! АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!

А не, бе. 
Някои помним, че Бриго Аспарухов беше подсъдим за унищожаването на досието на личния му приятел - агент Румянцев (Атанас Тилев), който пък беше вербувал крадлив дедо. Същият Тилев, който беше в съдружие с педя-човек лакът-уста (Николай Василев) и Хотелчев (Милен Велчев), а последният години беше представител на ВТБ.

Като стана въпрос за крадлив дедо, ето и последната му публична поява:

konferencziya-6.jpg

преди 9 часа, Недко написа:

Благодаря !
С повечето неща съм съгласен, почти всичките съм ги прочел през годините, отделно, че учехме и "Полит. икономия", в самия край на соца. Предметът "Научен комунизъм" не доживя до учебната година, в която предстоеше да се учи ... )))

Само по принцип - по мое време катедра „Марксизъм – Ленинизъм“ си действаше и завърших пълния курс.

Но мисълта ми е за едно друго нещо. Казваш

В пиесата "Последната нощ на Сократ", от Стефан Цанев, чух тезата на Сократ, "Кое е по-лошо ? Лошата демокрация или лошата монархия ? При лошата монархия само един прави нещо лошо, а при лошата демокрация - всички правят лошо ... Оттам, коя има повече шанс да оцелее ?" 

Защо сте решили, че когато има монарх или президент - няма администрация?

Да не говорим, че държавите преди 17-и век - нямат нищо общо със сегашната централизирана държава.

преди 12 часа, БаалБек написа:

Смяташ ли,че са имали свой хора във всяко министерство по време на социализма и са сравнявали резултатите с тези на ЦК на БКП?

Вярваш ли си?

Архивите, все още не са отворени всички, показват други данни от уж официалните на Партията.

Продължаваш ли да си вярваш или само си тролиш?

Защо не гледаш какво реално е построено при социализма, а само архиви те интересуват? Язовири, далекопроводи, електроцентрали, ВиК мрежа, горите не се изсичаха безогледно... И то забележи с български кадри и специалисти.

За лекари и зъболекари във всяко училище да не говорим, нямаше записване и чакане по 4 години за детска градина, а децата бяха много повече от сега, учителите се почитаха и уважаваха от учениците, нямаше деца от първи клас с високо кръвно...

Всичко това и много други хубави неща бяха само при социализма!

преди 5 часа, Недко написа:

Благодаря !

Моля, пак заповядай!

За мое щастие, полит. икономия съм учил тук частично в средното, "научния комунизъм" също го пропуснах...

Теорията на Маркс я изучавах вече доста по-късно и то не тук...

Това като уточнение...

А ще си позволя да коментирам вмъкванията ти, като ги разделя за по-прегледно...

преди 6 часа, Недко написа:

Първо относно събеседника, на чийто коментар (че сме нямали икономика) реагираш раздразнено (как като сме нямали икономика, сме имали ВВП еди какъв си) И той/тя се изразява образно и ти пренебрегваш този речеви похват и се хващаш за думата буквално, и върху това градиш гнева си и отговора си.

И къде видя раздразнение в моя отговор към него?

Предполагам знаеш, че има и речеви похват наречен сарказъм...

Гняв няма при мен, приятелю, не бъркай насмешката с гняв...

Човека най-вероятно иска да каже, че сме нямали адекватна, (условно) "самоподдържаща се" икономика. Пиша "условно", щото аз в историята не видях реално самоподдържаща се икономика, която да не разори наличните ресурси и да просъществува без експанзия

"Човека" не най-вероятно, а със сигурност не знае, нито какво иска да каже, нито какво казва....

Все още няма нито една държава, която да е способна да има самоподдържаща / самодостатъчна  икономика...

До известна степен, при това с много, ама наистина много условности, това към днешна дата е по силите само на две държави - САЩ и РФ, като би било осъществимо само с цената на рязко занижаване на жизнения им стандарт....

Защото притежават повечето от необходимите условия, но нямат необходимото количество население, за да изградят напълно независим от други пазар...

Китай и Индия имат населението, но нямат най-важното от другите неща - ресурсите...

Българската икономика никога не е била "самоподдържаща" се - нито преди соца, нито по време на соца, нито сега...

Приликите между соц. икономиката ни и днешната са много повече, отколкото разликите...

Всичко, (след простото събиране на диви растения и пестелив лов и риболов, "по индиански" и "по ДонХуановски"(отКарлосКастанеда)),
се оказва съсипия и води до принудителна миграция към нови ловни полета, докато си починат опосканите ресурси
и се възстановят посредством Слънцето и валежите. И т.н. всички "културни" дейности на човека водят до периодично разорение, на практика.

Всичко започва с осъзнаването на термините "мое", "твое", "наше", "ваше", "тяхно"...

Дотогава е било комунизъм...

Днес в Амазония все още има такива "комунистически" общности, а филмчето "Боговете сигурно са полудели", показва и такава в Африка...

Че статистиката често е "стъкмистика" се съгласихме.

Тцъ...

Статистиката е реално представяне на действителността...

"Стъкмистика" е начинът по който се представят данните от статистиката...

Че соца изгради нещо материално, което го е нямало, и щяло да заеме повече време без него ... има такова нещо ...

Не просто има такова нещо, а е безспорен факт...

Но, успоредно с това, произведе и масова зависимост от държавата и неподготвеност у народа ни, и поизкорени разни качества като борбеност, трудолюбие и предприемаческа и финансова грамотност ... Доведе до затъване в консумация, и то безнадеждна ...

Тук вече е "има и нещо такова"....

"Вината" на соца е, че направи живота по-лесен за мнозинството от хората, а лесният живот води точно до тези последствия, както и до загубата на критично оценяване на заобикалящия свят...

При всички положения консуматорския манталитет не е по вина на соца и е бил в далеч по-напреднала фаза в западния свят, и всъщност при нас той е привнесен от там...

Като цяло, казвал съм го тук многократно, обществено политическият строй не влияе значително върху личностната реализация на индивида, тя се влияе от степента на адаптивност на индивида и от възможностите му да адаптира и заобикалящата го среда към нуждите си ... Дарвин в действие...

Това е вечният идеологически спор за битието и съзнанието, и кое от двете е определящо за другото...

И двете са от значение, но съзнанието е с по-голяма тежест...

преди 7 часа, Недко написа:

Певечът Георги Минчев сподели веднъж по радио, че техният проблем е бил алкохолът, а не наркоманията, а сега вече тя е ... ! Това също е посято тогава ... С помощта на същите тези мат`рялни успехи, които ти признаваш ... а аз ги комплектовам веднага с негативите, които причиняват ... И до последиците, които "жънем" и до днес

А там където е нямало соц откъде е посято?

Както и да е ... не е важно... И да ме оспориш - няма да ти отвърна, щото имам куп важни неща да правя ... пак хлътнах в спор и излишно доказване ..

В спора се ражда истината - бе казал някой...

Стига да спорят разумни хора....

Че има аналогия между Тръмп и Горбачов е въпрос на подбрани критерии, които един избира да вижда, друг ги смята за маловажни.
Общото между тях е изтеглянето от колониите, преминаването към някаква интровертност на империята, което води до изпускане на кантрола над завоюваните с толкова усилия територии ... оттам и резултати ..

Тръмп въобще не смята да изпуска контрола, той даже го засилва...

И се бори за нови "територии", просто с по-различни средства...

Тръмп е бизнесмен и  прекрасно осъзнава, че преминаване към "интровертност на империята" би означавало краят й...

До нарастване на конфликтите вътре в империята и приближаване към гражданско противопоставяне ... и ако не разрушаване, то поне до "количествените натрупвания, водещи до качествени изменения" на състоянието вътре, а също и вън, сред конкурентите...
Тръмп изглежда като "екцентричен прагматик", но това може да е вярно само, ако обкръжението е статична !!! система ... а тя не е, нито вътре в САЩ, нито в света. Не много, а твърде много !!! са играчите, които не признават федералното правителство вътре в САЩ, и играчите, които играят свои игри, "защитават националните си интереси" навън ... Такава система не може да остане дълго стабилна, да живее в мир и икономическо развитие, защото има нужда от спокойна логистика, по вода, по тръби, по кабели и жици, по въздуха и по земя ..

Доста "марксистки" прочит...

Тръмп, подобно на всеки лидер на голяма държава е просто лицето, което представлява моментния управляващ елит, който от своя страна пък никога не е еднороден...

Тръмп е просто необходимия балансьор...

Няма такова нещо като "статична система", такава система винаги е кратък миг, между две състояния на хаос..

Природен закон...

Печеливши са тези, които могат да предвидят посоката на неизбежния разпад и изпреварващо да внасят необходимите корекции, така че процесът да бъде насочен в посоката, която те желаят...

Оттам ... "увисва" и се разпада международната икономическа интеграция и получават шанс държави, богати на ресурси, способни да изградят максимално самодостатъчна икономика, или съюзи от съседни държави, като РФ-Китай+пост-СССР ...
Оттам и "прагматизмът" на Тръмп получава кавички, `щото води към Апокалипсиса ... или като минимум до загуба на хегемонията. 

Прагматизмът на Тръмп е продиктуван от това, което посочих по-горе...

Той е необходимата "корекция", за да бъде насочен един разпад в желаната посока, водеща към изграждането на ново кратковременно стабилно състояние...

Апокалипсиса за едни, винаги е Едем за други...

До какви резултати ще доведе този прагматизъм, зависи и как ще реагира на неизбежните корекции внасяни от други...

РФ-Китай+пост-СССР няма шанс да се отделят като самодастатъчни....

Главно "белия човек" се увлича от градеж и завоевания ...

Напълно невярно от историческа гледна точка...

И градежите и завоеванията не са присъщи единствено на белия човек, визирам европееца...

преди 8 часа, Недко написа:

На черните, латините и азиатците им дай музика, танци, търговийка, наркотици, дребни престрелки ... нямат усещане за единство, нито имат завоевателски дух ... Борба за независимост - да ... Оттам нататък - застой !!!

Отново е невярно...

Най-силно развито чувство за единство имат точно азиатците...

А завоевание не се извършва само чрез военни действия...

Към днешна дата Китай е "завоювал" най-много...

Нямат ли чуждо тяло, в което да паразитират, или външен инвеститор/колонизатор/метрополии (както в Африка) сами...почват да вяхнат ...
В ЮАР ми се привижда и причува нещо такова, след края на апартейда ... И не само там... Венецуела и тя се гърчи, при всичките си богатства ... и още за колко места ще се сетя ...

Всъщност белият човек е паразитирал...

Но... това са подробности...

Днес пък те паразитират и това е тяхната експанзия...

Нещата са прекалено комплексни, за да може да бъдат формулирани добре в рамките на един пост в интернет форум..

Двете козлета са на моста и всяко вика "дръпни се да мина" ... и не мисли да отстъпва, иначе обкръжението вътре ще се разочарова и ще го свали !!! Ако не за САЩ-РФ, аналогията става за "лагерите" "Запад"-"БРИКС", или като минимум РФ-Беларус-КНДР-Китай, може и Унгария и Сърбия в това число ...

Тцъ...

Просто преминаваме от свят с подчертано един единствен хегемон, към свят с множество регионални хегемони...

БРИКС не е и никога няма да стане устойчива хомогенна структура...

Та, да обобщя "нЭкои съображения" (имаше такъв документ на ЦК на БКП) :
"Стъкмистиката" в западните методи, на които са те учили, и все още ми се струва, че смяташ за валидни,
твърди, че САЩ и Запада са много яки икономики.
"Варварите"/претенденти, обаче са на друго мнение ...

Тцъ...

Статистиката показва точно обратното - САЩ и Запада губят все повече позиции и то със все по-бързи темпове, резултат от "лесния живот"...

Стига да знаеш кои данни да гледаш, а не да гледаш това, което ти налагат като "стъкмистика"....

Дялът на Китай в световното промишленото производство е между 32 и 36% и е по-голям от този на следващите 9-10 държави взети заедно...

Дялът на САЩ е 15-16%, а само допреди 70 години е бил над 50%...

Това сочи статистиката...

"Стъкмистиката" отчита Китай като втора икономика...

Въпрос на знание е приятелю...

И фактът, че "нищожната икономика - РФ" е стъпила на 2 континента и владее не само територии, ресурси, с които може да си купи партньори, наемници, технологии и т.н., ... но владее и няколко интегрирани философии, оттам и договороспособност с "дружествени" съседи, и способност да предлага мотивиращи идеи (като "независимост от Запада и от неговите грабежи") ... че поддържа достъпна спортна база, която развива масов борбен дух, а също и милиони красиви женски крака - (неустоимо оръжие, неотразимо !!!) ...
че РФ и Китай имат огромни диаспори на Запад, а САЩ има минимален брой свои сънародници при "конкурентите" си ... и още "нЭкои" факти и данни, неотчетени от западната методика и "стъкмистика", ... потенциално представлява "количествено натрупване", което води до какво ? ... 

Пак ще повторя - няма неотчетени статистически данни, анализирането на тези данни и кои точно каква тежест имат в крайният "микс" е въпрос на знание, а не на лични интуитивни усещания...

Толкова за "прагматизма" на Тръмп.
Не същия наивник като Горбачов, и не със същия идеал,но пак с някакъв наивен непостижим идеал ...

Прагматизма на Тръмп е продиктуван точно от това, което цитирах по-горе...

Той е реакция на това, а не гонене на утопия...

Няма идеал при него....

И няма нищо общо с Горбачов....

А Горбачов, също си е представял, че е донякъде прагматик, заблуждаваше се, че ще спре надпреварата в оръжията и Запада ще се кротне, ще се прегърнат и заживеят мирно и щастливо ... и на СССР ще му се освободят пари и хора за вътрешно доизграждане на СОЦ-ааа ..

Горбачов вярваше в утопия и бе напълно неспособен да разбере заобикалящия го свят....

Тръмп (по-точно хората, чието лице е той) е напълно наясно със заобикалящия го свят, а ексцентричността му е просто игра...

Прагматик е до мозъка на костите си...

Малко по-далечни и по-широки са аналогиите между двамата, не са буквални, но като резултати ... водят до рухване на империите им, с голям брой сходни стъпки към пропастта !

Няма никаква аналогия и САЩ няма да рухнат, поне в обозримо бъдеще....

Наскоро мина публикация, май във ВестиБГ/НетИнфо/АбвБГ, на ясновидец, че скоро ще има голяма морска битка между САЩ и РФ ...
Следим мача, кой с каквито "пуканки" разполага и може да си набави ...

"Ясновидци" дал Господ в днешно време, а и трибуна за тях...

В пиесата "Последната нощ на Сократ", от Стефан Цанев, чух тезата на Сократ, "Кое е по-лошо ? Лошата демокрация или лошата монархия ? При лошата монархия само един прави нещо лошо, а при лошата демокрация - всички правят лошо ... Оттам, коя има повече шанс да оцелее ?

Всъщност това са думи (смислово) на Дарий I, а не на Сократ, още по-малко на Стефан Цанев...

Платон е казал друго, че всяка демокрация рано или късно довежда до тирания, макар тирания да означава друго по негово време...

Докато го пишех, се сетих, че даваш Китай като успешен пример.

Тцъ...

Китайският пример е неприложим в цялостта си към други части на света....

А за мен Китай е последното нещо, което бих определил като подходящ пример за структуриране на едно общество...

Значи - не си далеч от изводите ми, и прогнозите, които ми се видят изпълними ... С някои нюанси ...

Знаеш - микродетайлите са тези, които правят разликата между две картини...

Сходството в изводите и прогнозите са пренебрежимо малки, което си е нормално и не виждам драма в това...

Та, Гугъл наскоро ми показа, че историята твърди същото като Стефан Цанев, а именно, че Сократ, най-вероятно, наистина е изказал подобни "съображения" ...

Казах ти - не е Сократ, а Дарий I...

Гугъл показва всичко, което някой иска да види...

Следим мача ... няма смисъл да спорим за различията, които ни се виждат важни ...
"Ако доживеем - ще видим ..."... да не го пиша на оригиналния език, че "не е модерен", меко казано ...
`Ич не ми е до смяна на хегемона, с този вече ми е привично и дори комфортно, за момента, но си търси белята от много време ... не знае пестеливо да консумира, по "ДонХуановски" ...

Споко, хегемоните идват и си отиват...

Как ще живееш живота си не зависи от тях, а от самият теб...

Иначе да, поживьом - увидим...

Поствам и гледам преди моя пост - твой, пълен с пресолени квалификации към събеседника, какъвто и да е той ...
"Пресоляването" не води до разбирателство, а нажежава  и проточва диалога ...
Нещо прочетох наскоро в смисъл, че "Неразбирателството между хората (или между родители и деца ли беше) не се дължи на грешни тези, а на грешния тон ... "

Да отстъпваш пред глупаци, означава да увеличиш глупостта - мое кредо...

Нямам проблем с различните тези, а със съдържанието, чрез което се аргументират...

Казах ти вече, че съм директен човек и че презирам сляпо вярващи невежи пропагандатори и им го показвам...

Личните квалификации не са само мое дело, но както и да е...

Въпросът е дали човек може да докаже, че квалификациите имат основание....

Диалог мога да водя с хора като теб, с глупаци диалога е "кауза пердута"...

Успех!

преди 3 часа, БаалБек написа:

Това е най-силния ти аргумент. Явно си запознат с методиката на коркция и как лесно става. Но щом не са го направили, всичко е така. Архивите в България за нищо не стават. Добре, че ДС е унищожило част от тях. И без това са листа ненужна хартия. Тук не мога да се оправдая. Минавам на режим "фантом" за няколко дни.

Душице, ти си фантом още с раждането си...

И затова единствено можеш да вярваш..

преди 2 часа, BANKATA написа:

При мен всичко е основани на факти, при теб на измислени интероретации.

Ти и да се блъснеш във факт, ще го приемеш за "измислена интерпретация" щом не отговаря на вярата ти....

преди 15 минути, jhoro написа:

Защо сте решили, че когато има монарх или президент - няма администрация?

Да не говорим, че държавите преди 17-и век - нямат нищо общо със сегашната централизирана държава.

Думите са казани преди повече от 25 века...

Много преди нас е имало далеч по-централизирани държави...

Иначе се радвам, че не те е домързяло да четеш...

преди 1 час, plamen.spam написа:

Някои помним, че Бриго Аспарухов беше подсъдим за унищожаването на досието на личния му приятел - агент Румянцев (Атанас Тилев), който пък беше вербувал крадлив дедо. Същият Тилев, който беше в съдружие с педя-човек лакът-уста (Николай Василев) и Хотелчев (Милен Велчев), а последният години беше представител на ВТБ.

Комунистическата върхушка е навсякъде, няма мърдане направо. Я кажи, кои документи може да са били още унищожени? Кое не се знае в днешно време, понеже ДС го е минало с "коректора". 

преди 41 минути, В. Велев написа:

Защо не гледаш какво реално е построено при социализма, а само архиви те интересуват? Язовири, далекопроводи, електроцентрали, ВиК мрежа, горите не се изсичаха безогледно... И то забележи с български кадри и специалисти.

За лекари и зъболекари във всяко училище да не говорим, нямаше записване и чакане по 4 години за детска градина, а децата бяха много повече от сега, учителите се почитаха и уважаваха от учениците, нямаше деца от първи клас с високо кръвно...

Всичко това и много други хубави неща бяха само при социализма!

И до там свършва всичко хубаво през комунизма! 

Лекари и зъболекари има много, но защо хората се натискат да отидат при един? През комунизма нямаше избор, от там се губеше желанието на хората да ходят на лекар и зъболекар.

Продължителността на живота е показателна за здравеопазването през комунизма и днес!

преди 11 минути, communismatic написа:

Комунистическата върхушка е навсякъде, няма мърдане направо. Я кажи, кои документи може да са били още унищожени? Кое не се знае в днешно време, понеже ДС го е минало с "коректора". 

Заповядай

Unistozeni_dosieta-1990.png

преди 4 минути, NovakJ написа:

Продължителността на живота е показателна за здравеопазването през комунизма и днес!

АХАХАХАХАХАХАХА... Оникален! Оникален! Ооооникален! 😆

току-що, plamen.spam написа:

Заповядай

ДС.бг? Христо Христов от "Америка за България"? 

преди 12 минути, communismatic написа:

Знам, благодаря. :P

преди 19 минути, communismatic написа:

ДС.бг? Христо Христов от "Америка за България"? 

Този документ фалшив ли е?

MEZL7P4_o.png 

MEZL7P5_o.png

MEZL7P6_o.png

MEZL7P7_o.png

преди 23 минути, plamen.spam написа:

Този документ фалшив ли е?

Аз те питам "Кое от онова време не се знае, щото документите били унищожени?", щото Баалбек такава теза защитава... Иначе архивите от ДС не са унищожени, по-скоро се борави избирателно с тях. Даже предполагам, че има хора, които сигурно изобщо не са били агенти, а ги изкарват такива.

преди 31 минути, NovakJ написа:

Знам, благодаря.

Стъпвал ли си през последните 5 години в болница? За инфлацията ми е ясно, че нямаш хабер, щото не излизаш от вас, поне... не дай Боже, може да ти се е налагало, да ползваш медицински услуги през последните години, та интересува ме, какво си видял там, как е обслужването, на каква възраст са основните работещи... Благодаря за вниманието.

Според съветския марксизъм социализмът е преходен етап между капитализма и същинския комунизъм. Младите хора  в България преди 1989 г. бяха учени така: при социализма е "от всекиго според способностите, на всекиго според труда", докато при комунизма ще бъде "от всекиго според способностите, на всекиго според потребностите.     Комунизмът е социално и политическо движение, поставящо си за цел създаването на безкласово общество, основано на общата собственост на средствата за производство, свободен достъп до предметите за потребление  и   премахване на наемния труд.       Абсолютна утопия се оказва всичко това.   

Чакай, че искам Джокович, да ми отговори на въпроса. Щом здравеопазването в момента било по-качествено от времето на соца...

преди 11 минути, communismatic написа:

Аз те питам "Кое от онова време не се знае, щото документите били унищожени?"

Очевидно, на така поставен въпрос, мога да отговоря само с "Не се знае, кое не се знае, защото документите за него са унищожени." 

преди 3 минути, plamen.spam написа:

Очевидно, на така поставен въпрос, мога да отговоря само с "Не се знае, кое не се знае, защото документите за него са унищожени." 

Аха... значи ние не знаем кое е унищожено, ама сме сигурни, че нещо е унищожено... Вие направо сте Оникални! И то точно Баалбек да го твърди, оная дето въртеше мантрата, че Украйна съществувала от 6 век (или 8 май беше) и още една дузина глупости на историческа тематика!? Малко като пармобила... той тръгна, да ми спори за Катин, естествено подхвърляйки тъпото "Кво твърди Искра Баева?", а в същото време се оказа, че няма и елементарни познания по темата... Даже не знае и нищо за Полско-съветските отношения.

80% от тук сте си един дол дренки...

преди 5 минути, communismatic написа:

Аха... значи ние не знаем кое е унищожено, ама сме сигурни, че нещо е унищожено... Вие направо сте Оникални!

Ще го напиша бавно, дано го схванеш. Опитай, не е толкова трудно.

Знаем, че са унищожени документи по опис, но не се знае точното им съдържание.

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Ще го напиша бавно, дано го схванеш. Опитай, не е толкова трудно.

Знаем, че са унищожени документи по опис, но не се знае точното им съдържание.

Да, и аз ще го напиша бавно, дано го схванеш. Документите не са унищожени, просто се борави избирателно с тях. Писах го и по-горе... Както когато палят Партийният дом, да не си мислиш, че ще горят финансови архиви на БКП? По-скоро ще са ги изнесли някъде и с такава информация ще излязат пред широката общественост. То е близко до акъла... Не случайно толкова много хора "изгоряха", че са ченгета именно когато се кандидатираха за президентски или парламентарни избори. Примери - бол. Агент Бончо (Петър Берон), Панайотов (Етиен Леви) и прочее...

преди 15 минути, plamen.spam написа:

И добавка - „Не се знае - документите, които не са унищожени - доколко са истински!“

преди 5 минути, communismatic написа:

Документите не са унищожени, просто се борави избирателно с тях.

Дори и по твоята логика, как очакваш да ти се отговори на въпроса "Кое не се знае?", след като изнесеното е старателно покрито?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.