Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 41 минути, БаалБек написа:

Муцка...освен манипулации и насочване в грешна посока на мисирките (комунета и русофили) друго не си показал.

Душице, освен че за пореден път доказваш, че въобще нямаш дори бегла представа какво коментираш, друго не показваш...

Доказвам...

преди 44 минути, БаалБек написа:

Само за пример: прословутата статистика БВП пер капита, с която се опитваш да вмениш колко сме билЕ развити по соца. И как тя е светая светих за статистиката и няма нищо освен нея.

Тази статистика не дава пълна и точна информация за икономическото състояние на една държава. Тя може да даде изкривена представа, защото стойността е осреднена и измерва общото икономическо производство (БВП), разделено на населението, като дава груба оценка на средния доход и производителност.

Не е достатъчно само да прочетеш нещо в нета, трябва и да го осмислиш, а за да го осмислиш, требе и да имаш поне базови знания, а ако ги нямаш - да се постараеш първо да ги придобиеш, а едва след това да осмислиш, а накрая да коментираш...

Всеки икономически индекс е осреднен, включително самият БВП, който сам по себе си е просто ориентировъчна стойност и за такива като теб не говори нищо....

Ако се прави анализ на нечий БВП, то се разглеждат структурните съставки, които го формират, като така се изчислява приблизителната реално добавената стойност в него, или чистия нетен вътрешен продукт, който вече е по-близо до това дали растежа е реален и с колко точно...

Може да се окаже, че БВП расте, а нетният намалява...

За исторически икономически сравнения резултатите на Проекта Мадисън към университета в Грьонинген са възможно най-достоверните и не случайно се ползват от всички, които търсят обективни данни за сравнение, включително и от Световната банка при анализи...

преди 1 час, БаалБек написа:

Не показваш статистика от Индекса за човешко развитие(HDI), също така от Паритета на покупателната способност (ППС)

Индекса за човешко развитие(HDI), душице, е въведен от 1990-а, сравнението по него между България и която и да е страна от тези, които сравнявахме досега по Проекта Мадисън ще даде същият краен резултат... просто изоставането на България днес ще е още по-видимо...

Паритета на покупателната способност (ППС), душице, също бива два вида, Проекта Мадисън всъщност представя БВП пер капита по ППС, намекнах ти го вече няколко пъти, но... когато си невежа няма как да го схванеш....

Това, което ти бях цитирал по-рано...

Цитат

This data is adjusted for inflation and for differences in living costs between countries

Явно английския текст не е по силите ти, та... груб превод...

Цитат

Тези данни са коригирани спрямо инфлацията и разликите в разходите за живот между страните

Което какво значи?

Точно паритет на покупателната способност (ППС), но... откъде да знае вярващо рупорче като теб, опитващо да защити голата си вяра...

А надолу под графиките даже са го посочили...

Но... душицата е рупорче, а не читател...

Високият БВП на глава от населението може да прикрие неравенство в доходите.

Това е така, но как мисли рупорчето, кога неравенството в доходите е било по-голямо в България - тогава или днес?

Що умиргаш сама да доказваш тоталната си неспособност да осмисляш кво четеш?

Да сравняваме по индекса Джини, кво ша кайш?

Само като ориентир ще ти дам три стойности - през 1975 за България е под 20, през 1989 към 30, към 2022 вече близо 40....

Не отчита неплатената работа (напр. полагане на грижи и беплатния труд по соца), сивата икономика (напр. домашното производство по соца и работата на частно, пак по соца)

Пак умиргаш да доказваш невежеството си...

Първо - това е валидно за всички страни...

Второ - посочените от теб примери, всъщност биха вдигнали стойностите на БВП на НРБ, а от там и другите стойности...

Така става - когато не можеш да мислиш самостоятелно, защото разчиташ на вяра, а не на знания, то нито разбираш кво четеш, нито кво пишеш...

Нивото на корупция също не е включено и т.н.

Нивото на корупция не зависи от политико-икономическия строй...

Поне не в голяма степен...

Но... доколкото се влияе, то винаги в тоталитарните власт е по-ниско при еднакви други условия....

Няма отношение при сравняване на икономически показатели....

преди 2 часа, БаалБек написа:

С две думи БВП на глава от населението сам по себе си е недостатъчен. Но ти го навираш на всички в опит да изпъкнеш. Освен с невежеството си с друго не успя.

Ти не разбираш, кво ти се показва, душице...

Казах ти - акад. Сендов е прав и ти успешно доказваш правотата му с тъповатите си опити да минеш за нещо, което определено не си, разчитайки на компютъра...

Компютъра е невъзможно да ти помогне да изглеждаш по-умна отколкото си в действителност...

В твоя случай постигаш точно обратното - самозалъгваш се и ставаш все по- и по-... посредствена...

Друг е пътя да станеш толкова умна, колкото ти е заложено...

Но... ти си избрала да вярваш и ползваш компютъра за чашката с питие, която да продължи блаженото опиянение на вярата...

Номера може да мине само пред още по-посредствени от теб...

А така изпадаш в капана да трупаш "самочувствие" посредством глупаци...

А глупостта е силно заразна и такива като теб нямат имунитет срещу нея...

Но... за мен сте подходящ обект за полезно забавление...

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 4 часа, БаалБек написа:

Муцка...освен манипулации и насочване в грешна посока на мисирките (комунета и русофили) друго не си показал.

Само за пример: прословутата статистика БВП пер капита, с която се опитваш да вмениш колко сме билЕ развити по соца. И как тя е светая светих за статистиката и няма нищо освен нея.

Тази статистика не дава пълна и точна информация за икономическото състояние на една държава. Тя може да даде изкривена представа, защото стойността е осреднена и измерва общото икономическо производство (БВП), разделено на населението, като дава груба оценка на средния доход и производителност.

Не показваш статистика от Индекса за човешко развитие(HDI), също така от Паритета на покупателната способност (ППС).

Високият БВП на глава от населението може да прикрие неравенство в доходите. Не отчита неплатената работа (напр. полагане на грижи и беплатния труд по соца), сивата икономика (напр. домашното производство по соца и работата на частно, пак по соца). Нивото на корупция също не е включено и т.н.

С две думи БВП на глава от населението сам по себе си е недостатъчен. Но ти го навираш на всички в опит да изпъкнеш. Освен с невежеството си с друго не успя.

Той е висок заради заемите които се наливат в държавата.

преди 3 минути, BANKATA написа:

Той е висок заради заемите които се наливат в държавата.

И ти нимой са запреш да са похвалиш...

Сега заеми нема ли?

Другите държави ни тогава, ни днес ли са немали заеми?

Друго предположение?

Забавно е с вас...

току-що, andiay написа:

И ти нимой са запреш да са похвалиш...

Сега заеми нема ли?

Другите държави ни тогава, ни днес ли са немали заеми?

Друго предположение?

Забавно е с вас...

Сега имаме икономика, преди йок.

преди 13 минути, BANKATA написа:

Продължаваш да са хвалиш, лошо нема...

Е, малко си противоречиш с мнението си за БВП, ма ко толкова, нали...

И ка сме имали БВП без икономика, бре плоскоземний1?

Достигате неподозирани "върхове" под м.р....

Други предположения?

Sancta Simplicitas...

преди 2 часа, andiay написа:

Всеки икономически индекс е осреднен, включително самият БВП, който сам по себе си е просто ориентировъчна стойност и за такива като теб не говори нищо....

Ако се прави анализ на нечий БВП, то се разглеждат структурните съставки, които го формират, като така се изчислява приблизителната реално добавената стойност в него, или чистия нетен вътрешен продукт, който вече е по-близо до това дали растежа е реален и с колко точно...

Индекса за човешко развитие(HDI), душице, е въведен от 1990-а

И тогава къде се буташ да даваш "реални" данни за НРБ? 

Въпроса е приключен в моя полза. Колкото и да се опитваш да внушиш, че си ме оборил.

И по въпроса за 

Да сравняваме по индекса Джини, кво ша кайш?

Ко? По социалистическо време дали е бил коректен и достатъчно по обем изчерпателен? Математика ша кайш, а?

Няма как да извадиш реалистични данни за България през периода на социализма, които да се съпоставят с държави с пазарна икономика и либерален достъп до информация на социолози, анализатори и т.н.

Така ,че пак ще повторя:

"Продължавай да описваш себе си с израза -  "Българинът първи се напива, последен изтрезнява" 

преди 6 минути, БаалБек написа:

И тогава къде се буташ да даваш "реални" данни за НРБ? 

Въпроса е приключен в моя полза. Колкото и да се опитваш да внушиш, че си ме оборил.

Глупостта и невежеството не се оборват, душице, те само се показват....

Никой не е в състояние да те обори и ти винаги ще смяташ, че въпросът е приключен...

Това е присъща черта на всеки комплексиран невежа...

Данните не ти ги бутам аз, а ги посочват от Проекта Мадисън към университета в Грьонинген, посочва ти ги Световната банка, посочват ти ги всички международни институции, които се занимават с икономически анализи...

Е, техните данни не се връзват със сляпата ти вяра и "пророците", които я разпространяват...

Но... къде са те, а къде си ТИ, нъл тъй...

Ти ги обори, въпросът е приключен....

Няма по-смешно нещо от посредствено безмисловно  рупорче, решило че щом има достъп до нета и мое да мине за умно и да "оборва"...

преди 23 минути, БаалБек написа:

Ко? По социалистическо време дали е бил коректен и достатъчно по обем изчерпателен? Математика ша кайш, а?

Апсолутно е бил коректен и изчерпателен...

И не забравяй, че ти бе тази, която го спомена, макар и без да подозираш, естествено...

Душице, повечето от тези термини ги научи едва сега...

По това, което цитира като "аргументи" против данните на Проекта Мадисън, даже мога да посоча от къде си копирала "аргументите" си...

По това, че посочи сред тях паритета на покупателна способност си личи, че дори не си в състояние да разбереш кво копираш...

На това му се казва функционална неграмотност...

Иначе, да, знам... въпросът е приключен, ти си "права", само гледай да не потече по краката ти, щот и тогава не е присъщо да си права...

преди 35 минути, БаалБек написа:

Няма как да извадиш реалистични данни за България през периода на социализма, които да се съпоставят с държави с пазарна икономика и либерален достъп до информация на социолози, анализатори и т.н.

Обърни се към НСИ, що съхраняват "нереалистични" данни и оперират с тях...

Също и към всички международни статистически институции....

Това, че ти не разбираш как се преценява достоверността на статистически данни, не означава че тези, за които това е професия, също не разбират...

Но... те разчитат на знания, а рупорчето на вяра...

преди 40 минути, БаалБек написа:

Така ,че пак ще повторя:

"Продължавай да описваш себе си с израза -  "Българинът първи се напива, последен изтрезнява" 

И за пореден път ще ти кажа, че пак описваш себе си, чрез чужд образ....

Гаврътвай следващата чашка и поддържай блаженото опиянение от невежеството си...

Сендов е тотално прав и ти си живото доказателство...

Със всеки свой коментар показваш до какво води използването на компютър от неумни хора...

Стават все по-неумни....

Но пък определено си сред най-подходящите обекти за забавление, а си и мазохистка определено...

преди 5 минути, andiay написа:

Данните не ти ги бутам аз, а ги посочват от Проекта Мадисън към университета в Грьонинген, посочва ти ги Световната банка, посочват ти ги всички международни институции, които се занимават с икономически анализи...

На база данни ЦК на БКП...

И продължаваш да се излагаш с упорството си, като всички знаят резултата в края на 1989 и началото на 1990 година. Някои даже са и живи свидетели.

image.png

А някои са били унижавани така!

image.png

преди 1 час, BANKATA написа:

Радвала ни е западна музика    

преди 7 минути, БаалБек написа:

На база данни ЦК на БКП...

Пак ще те попитам...

Смяташ ли, че в тези международни институции разбират по-малко от теб от статистика и не знаят къв е бил режима тук?

Вярваш ли си?

преди 12 минути, БаалБек написа:

И продължаваш да се излагаш с упорството си, като всички знаят резултата в края на 1989 и началото на 1990 година. Някои даже са и живи свидетели.

Упоритостта за кое, бре душице...

Вече на няколко пъти посочих причините довели до това...

И онези графики, които ти "бориш" ясно чертаят, че това е очаквано...

И за разлика от теб съм бил жив свидетел...

И за разлика от теб, на този митинг съм присъствал...

преди 19 минути, БаалБек написа:

А някои са били унижавани така!

Ще те изненадам с резултата от още едно статистическо изследване проведено сравнително скоро....

Най-много месни и млечни продукти българина е изконсумирал... знаеш ли кога?

1990-а....

През същата година и следващата имаше небивала търговия с чисто нова битова техника по битаците, внос предимно от Унгария от т.н. "куфарни търговци", с кожени облекла и дънки внос от Турция чрез същите "куфарни търговци" и т.н. и т.н.....

Как се постига това, ако няма платежоспособни купувачи?

Как си го обяснява едно рупорче?

А снимката е колаж, плюс това е от магазин в рускоговоряща държава...

Както съм ти казвал, удивително е как успяваш да изровиш най-големите тъпотии и да ги ретранслираш...

Всъщност това е майтап... въобще не ме учудва....

Както споменах, цялото ти поведение е присъщо на всеки вярващ невеж посредственик, опитващ да мине за умен....

А е невъзможно ... акад. Сендов го е предвидил....

Но... ти продължавай... забавно е....

Трибуната ти е осигурена... аз определено те насърчавам... и ти успешно доказваш кво представляваш... просто едно безмисловно рупорче....

Та даже и ти харесва да се хвалиш...

Мазохистка си душице, не знам дали и физически си мазохистка, но вмоционално такава си на 1000%...

Продължаваш да са хвалиш, лошо нема...

Е, малко си противоречиш с мнението си за БВП, ма ко толкова, нали...

И ка сме имали БВП без икономика, бре плоскоземний1?

Достигате неподозирани "върхове" под м.р....

Други предположения?

Sancta Simplicitas...

Съа заеми.

преди 8 минути, BANKATA написа:

Съа заеми.

Достигаш нови "върхове" под м.р. плоскоземний1....

Викаш, че БВП се постига само теглейки заеми?

И Земята е плоска, нъл тъй....

Други предположения?

Sancta Simplicitas...

преди 10 минути, andiay написа:

Достигаш нови "върхове" под м.р. плоскоземний1....

Викаш, че БВП се постига само теглейки заеми?

И Земята е плоска, нъл тъй....

Други предположения?

Sancta Simplicitas...

Не, ама могат да допринесат много.

току-що, BANKATA написа:

Не, ама могат да допринесат много.

Дали?

Остава въпроса, как щом твърдиш, че тогава е нямало икономика има въобще БВП?

На какво се базира тоя БВП?

Първо отговори - на заеми, сега пък - не, ама можели да допринесат много, нищо че нямало икономика....

Давай следващото предположение...

Забавно е да се наблюдава ка се оплитате се повече и повече в старанието си да надскочите невежеството си....

И... 45 години заемите допринасяли много да напрайм ръст от над 9 пъти БПВ пер капита без да имаме икономика...

Същевременно да се изгради и над 90% от и днешната ни инфраструктура, да се увеличи и златния резерв, да раздадем и ние заеми и между 1990 и 1996 българите да преживяват благодарение на спестяванията си от времето, когато е нямало икономика...

Теа кумунисти са биле магьосници бре, плоскоземний1...

Давай, качвай нови "върхове"... ю кен ду ит....

преди 6 часа, parmobil написа:

Намираш се във форум. Потърси какво означава.

Идеално... Айде отговори ми тогава на въпросите...
1.jpg

преди 6 часа, parmobil написа:

Между другото, ти няколко пъти се заричаш, че няма да си играеш с нас и да пишеш повече тук, 'щото било ниско нивото, а вече набичи 1600 поста за два месеца.

Нямаш си и на идея какво удоволствие ми доставя писането тук. Огромно забавление...

на 10.02.2025 г. в 0:44, andiay написа:

Ти затуй ли ме слагаш във фризера периодично?

Та ча и прайш ритуални сепукота?

Ма нидей съди по себе си за другите, бре орхидейо повехнала...

Намерил се кой да са хвали, че биел шамари и правел некого за смях...

Най-големият смешник в този форум....

хахахах ... прецаканият пинчер излая ли ? 

Хитрата Невестулка знае , че няма да му чуя виковете и са праска на мегдана , а ? 

Много са смели , когато са ми у фризера да ме "нареждат " , щото няма да ми ядат шамарите .

Изобщо не си правят сметката , че когато ги набухах у фризера ги спасих от острият си език , с който щях да ги нашаря от главата до петите . 

Това мизерно човече е много подло провокаторче и знае , че ще го опраскам и ще има повод за ред сълзи и ред сополи пред администрацията да ми вземат микрофона . хаххахахах

Манипулациите му и интригите му и те евтини и посредствени  като него .

преди 3 минути, Inana.. написа:

хахахах ... прецаканият пинчер излая ли ? 

Хитрата Невестулка знае , че няма да му чуя виковете и са праска на мегдана , а ? 

Много са смели , когато са ми у фризера да ме "нареждат " , щото няма да ми ядат шамарите .

Изобщо не си правят сметката , че когато ги набухах у фризера ги спасих от острият си език , с който щях да ги нашаря от главата до петите . 

Това мизерно човече е много подло провокаторче и знае , че ще го опраскам и ще има повод за ред сълзи и ред сополи пред администрацията да ми вземат микрофона . хаххахахах

Манипулациите му и интригите му и те евтини и посредствени  като него .

Е, той па си мисли, че като не ме вижда и аз не го ритам по вирнатия задник...

Иначе сто пъти от поне двайсет профила ме предупреждава, че забавял, ама не забравял и ше ми го върнел тъпкано....

Ама аз чакам ли чакам, а той си пъха главата у фризера и смята, че мен пъхал там...

Бавноразвиващ (меко казано), който бих съжалил, ако не бе толкова нагла мижитурка...

Затуй от време на време - шут по дирника, па той нека си мисли, че само го е засърбяло....

Няма по-жалко същество от повехналата орхидея...

преди 2 минути, andiay написа:

Е, той па си мисли, че като не ме вижда и аз не го ритам по вирнатия задник...

Иначе сто пъти от поне двайсет профила ме предупреждава, че забавял, ама не забравял и ше ми го върнел тъпкано....

Ама аз чакам ли чакам, а той си пъха главата у фризера и смята, че мен пъхал там...

Бавноразвиващ (меко казано), който бих съжалил, ако не бе толкова нагла мижитурка...

Затуй от време на време - шут по дирника, па той нека си мисли, че само го е засърбяло....

Няма по-жалко същество от повехналата орхидея...

Абсолютен Нагъл Жалкар , да .. и интригите му и провокациите му и манипулациите му и подлостта му 

И за него не мога да кажа , че е тъп ! 

Не ! Този мишок просто е Гадняр и му доставя удоволствие да се прави на шут и да гаври хората ! 

Бръмбарите в главата му са му казали , че като приведе  нормалната психика в гняв и спонтанната реакция на опонента му ще му осигури повод за "баници " .

Посредствена невестулка !

Отдавна не изпитвам толерантност някой да ми дразни сетивата ...

преди 1 минута, Inana.. написа:

И за него не мога да кажа , че е тъп ! 

Е, аз пък мога да го кажа...

Човек, който претендира че е технически грамотен, а требе да му обясняват, че не е нужно да вади сим картата от телефона, за да я пъха в таблета, за да ползва нейният нет на него и да му дадат картинки, че иначе нимоой са справи, или па пак с картинки да му обясняват ка да си влезе в контрол панела на Уиндоуса - ка по друг начин да го определиш...

Този съм сигурен, че до 10 годишна възраст поне е пишкал в женските тоалетни, че майка му да му държи бубката, че  сам нимой са справи...

Или па да разправя ка 10 дена биели в милицията баща му, за да кажел отде зел валута да купи некъф касетофон, дет даже веч бил счупен и му дали да го ползва кът играчка, а баба му била комунистка и ги издала в партийния дом (!!!)...

Заради такива мухльовци кът него съществува израза "тъп тираджия", което е несправедливо спрямо маса нормални шофьори на тир...

Орхидея увехнала още коги са я засадили...

НЭкой сетИ ли се да приложи по нЭкой виц от онова време ?
Да си припомним как стояха нещата ...

"Учителката : Деца, кой е девизът на социализма ?
Марийка : - Всичко в името на Човека, всичко за благото на Човека !
Иванчо : - Другарко ... а да кажа ли името на Човека ?"
...........
"Здраво-живо ! Здраво-живо ! Как сте, как сте ? - шегуваше се другарят Живков.
Добре сме, добре сме - шегуваха се работниците ... "
...........
Двата най кратки политически вица :
№1 (от една дума): "Дъртей"
...
№2 : Диалог :
"- А, бее ... " (на ухо)
 - "А !!!дее ... !!! "

преди 4 часа, andiay написа:

Дали?

Остава въпроса, как щом твърдиш, че тогава е нямало икономика има въобще БВП?

На какво се базира тоя БВП?

Първо отговори - на заеми, сега пък - не, ама можели да допринесат много, нищо че нямало икономика....

Давай следващото предположение...

Забавно е да се наблюдава ка се оплитате се повече и повече в старанието си да надскочите невежеството си....

И... 45 години заемите допринасяли много да напрайм ръст от над 9 пъти БПВ пер капита без да имаме икономика...

Същевременно да се изгради и над 90% от и днешната ни инфраструктура, да се увеличи и златния резерв, да раздадем и ние заеми и между 1990 и 1996 българите да преживяват благодарение на спестяванията си от времето, когато е нямало икономика...

Теа кумунисти са биле магьосници бре, плоскоземний1...

Давай, качвай нови "върхове"... ю кен ду ит....

Предлагам да вкарате в "картинката" и едни "легенди" за танкери с нефт, получени от СССР дали по линия на "българо-съветска дружба"
или "братска взаимопомощ" (до преди Горбачов)
предназначени за директен реекспорт, и продажба срещу валута (без да влизат в български пристанища)
Един Металургичен комбинат "Кремиковци", построен на 400+ км от пристанищата ни, нерентабилен от всякъде,
но с гарантирани суровини и гарантирано изкупуване на продукцията от СССР или от членовете на СИВ.
Горива, доставени от СССР на цени под световните.
Желязна руда, ядрено гориво, въглища, бензин и дизелови горива, пазар за земеделска продукция - "болгарский перец", домати, сирене и каквото още имаше.
Една Москва тогава беше с население, почти, колкото България тогава. Беше ми интересно съвпадението (около 8 милиона)
Оръжейна продукция - автомати, картечници, пистолети, патрони, гранати, противогази, противотанкови гранатомети, минохвъргачки, гаубици, зенитки, БМП, МТЛБ, танкове - по лиценз на СССР, изнасяни за антиколониалните революции в Африка, и Латинска Америка (конкретно Куба), но може да е имало и за Никарагуа, и за другаде.
(Което не можем да си произведем - ни го внасят готово - "МиГ"-ове, "Су"-та, ракети, подводници, камиони, "бусове" и "джипове" )
Чувах, че са им били подарявани големи количества, но пък и СССР се е отплащал,
за помощта в освободителната му политика....
......
Лично съм виждал съветски туристи в "Руските кнжарници", как ахкат какви полиграфски луксозни издания намират в България, които там ги има само на черния пазар. Албуми с картини и друго изкуство, по Галерии и по Автори, художествена за възрастни и за деца, и техническа литература.
Тук можехме да се абонираме за всякакви съветски списания и вестници, освен пропагандните, още и Авиация и Космонавтика, Техника Молодежи, Юный техник, За рульом, Огоньок, Путешествие в СССР, и много още други, много детски списания.
От руските книжарници идваха и детските книжки с обемни страници, които се разгъваха като декори.
До Горбачов СССР полагаше специални усилия да поддържа сателитите си, като витрина на социализма,
докато вътре в Съюза хората действително са мизерували доста. Чувах го тогава от хора, върнали се от Коми, или от бивши студенти в Москва, чувам го и сега от някои руски ЮТюбъри.
Имаше как да стане ръст на БВП без реална конвертируема икономика в България, но не можа да бъде безкрайно.
Още една легенда се носеше за българските мотокари, как баласта им отначало бил от олово, за което може да се каже, че България има запаси. И Японците почнали да ги изкупуват, не защото са надеждни, а заради евтиното олово, от което правели други, значително по-фини и скъпи изделия. И, когато нашите се изхитряват да заместят оловото с бетон, японците престанали да купуват мотокарите на НРБ.
Може да е чиста легенда. Поне прикачните "машини" "для уборки подсолнечника" имм информация от вътрешен човек, че са били с по-висока себестойност от продажната цена в СССР, но гарата ни имаше огромни асфалтирани терени, постоянно пълни с тези "машини"
и се товареха влакове с тях, и легендите гласяха, че и там стояли складирани на открито, и не се ползвали в реално прибиране на слънчоглед.
Дъртите интернационалисти начело на СССР умряха набързо трима и избраха Горбачов,
който е ненавиждал Тодор Живков и реално беше нещо като Тръмп сега.
Не само на мен ми хрумва аналогията между Тръмп и Горбачов, и други покрай мен го забелязаха и коментираха.
Та, соца се дели по критерия "заемодатели" на "до Горбачов" и "след Горбачов"
До Горбачов - работа с преводни рубли, виртуална соц. валута.
След Горбачов - видях, че не съм първия, който го обяснява, със заеми от "Парижкия клуб" от западни банки.
Имале е нещо успешно в СИВ ("Съвета за икономическа взаимопомощ"), или поне на сателитите като България, така ни е изглеждало.
Но, явно, Горбачов е виждал картината от вътре, какво плаща неговия народ, за да върви работата у нас.
Учудвате ме защо се палите, след като претендирате за грамотност, и на места, мога да се съглася с претенциите Ви.
Как не можете да приемете, че всякакви гимнастики са възможни, ако има кой да ги плати, поне временно,
и ако се измисли и реализира схема за представяне в медиите на едно нещо, като неговата противоположност.
На черното да се каже "бяло"
Чуждите са шпиони, нашите са разузнавачи.
Чуждите са терористи, нашите са бунтовници и революционери.
Тук преследваме контрите, там преследват комунистите.
....
Почвам вече да се сещам, че преди време изпонаписах същите тези неща в същата тази тема ...
...
Мир на Вас и на всички вас !

преди 3 часа, Недко написа:

Предлагам да вкарате в "картинката" и едни "легенди" за танкери с нефт, получени от СССР дали по линия на "българо-съветска дружба"
или "братска взаимопомощ" (до преди Горбачов).....
......................................................................
Учудвате ме защо се палите, след като претендирате за грамотност, и на места, мога да се съглася с претенциите Ви.
Как не можете да приемете, че всякакви гимнастики са възможни, ако има кой да ги плати, поне временно,
и ако се измисли и реализира схема за представяне в медиите на едно нещо, като неговата противоположност.
На черното да се каже "бяло"
Чуждите са шпиони, нашите са разузнавачи.
Чуждите са терористи, нашите са бунтовници и революционери.
Тук преследваме контрите, там преследват комунистите.
...
Мир на Вас и на всички вас !

Явно си още един, който е решил, че защитавам соца.... (сори за фамилиарното обръщение, но във интернет форум ми е некак абсурдно да ползвам официална форма на обръщение:...

Та... за пореден път да го кажа - соца бе едно недоразумение, което бе осъдено да рухне още със зачеването си, точно поради изцяло сбърканата си икономическа политика...

За страни като България той обаче, до определен момент е изиграл и доста положителна роля - превърнал е в кратки срокове една крайно бедна и изостанала държава, с преобладаващо неграмотно селско население в една средно развита модернизирана държава със сравнително развита за времето си инфраструктура и с грамотно, дори бих казал високообразовано население...

Нещо, което без натиска на соца би отнело поне тройно повече време, като за този период изоставането щеше да стане още по-голямо, отколкото е днес...

Реално соца е това, което ни е направило от ориенталци в европейци и ни е сложил на световната карта....

Това не е защита, приятелю, а просто отбелязване на един безспорен факт....

Всичките му тези предимства действат прогресивно до средата на 70-те, от там до рухването му през 1989-а вече биват заличени и тръгва по пътя надолу, заради невъзможността да бъде реформиран икономически, макар специално в България да е имало и хора, които са предлагали това да се направи... за съжаление на всички ни, надвили са другите...

Що се отнася, до "танкерите от СССР" и другите неща, които описваш, то това е след 1976-а, когато Брежнев по този начин ни помага да си платим кредитите, която помощ ни изиграва крайно лоша шега - вече ставаме активни участници в Студената война, а тя се води от САЩ най-вече с икономически средства и спечелването й от тях е просто въпрос на време...

"Кремиковци" въпреки местоположението си, имаше шанс да бъде превърнато в печелившо след 1990, нямаше желание обаче...

Същият случай е и с "Плама", която бе източена и фалирана напълно умишлено...

Както и редица други предприятия, завещани от соца....

Което пък е основната причина днес да сме това, което сме - опашкари и обслужващ персонал...

Митовете и градските легенди, които си описал за мотокарите и т.н. не са нищо повече от митове и градски легенди...

Сравнението между Горбачов и Тръмп е абсурдно и съжалявам, че ще го кажа, но аз съм директен човек - говори за пълна липса на политическа култура...

Все едно да сравняваш бяла захар и сол...

Горбачов бе един крайно наивен идеалист, Тръмп е екцентричен прагматик...

Ако на мястото на Горбачов бе Тръмп, днес СССР щеше още да съществува и най-вероятно щеше да е на мястото, което днес заема Китай, да не кажа и доста по-добре от днешен Китай...

Ако трябва да сравня някой с Горбачов, то това е нашия Виденов...

Икономическите проблеми на НРБ не са толкова поради неконвертируемостта на продукцията, а поради изключително тъпото инвестиране на заемите, които тегли... реално тези заеми не довеждат до ръст на добавената стойност във БВП, а най-основната причина е невъзможността на управляващите да проведат реални реформи и да се адаптират към вече очертаващите се нови реалности...

Днес наблюдаваме същото...

Не се паля, приятелю...

И точно, защото знам по кои теми съм достатъчно грамотен, винаги реагирам на неграмотните глупости на някой по тях...

Много добре знам кога и какви "гимнастики" са възможни и как да ги разпознавам - в крайна сметка това е основна част от работата ми и смея да твърдя, че съм достатъчно добър и оценен в нея...

Що се отнася до статистиката, то няма статистика без "гимнастика", като "гимнастиката" е в методиката,...

За незапознати с материята е невъзможно да хванат "гимнастиката", за всеки запознат обаче не е никакъв проблем да премахне от уравнението "гимнастиките", т.е. да изравни критериите преди сравнение...

Няма фалшива статистика, има различни методики за достигане на крайния резултат, но той винаги е точен...

Не веднъж съм казвал, че статистиката е единствената наука, която може да лъже, казвайки истината...

И го прави...

Прост пример - официалната инфлация за миналата година е да речем 2,5%...

И това е така, по синхронизираната с Евростат методика за изчисляването й...

Но... дали реалната е наистина тази?

Правилният въпрос е за кой?

Ако вземем трима отделни души, то като нищо може накрая да се окаже, че един даже може и да е в дефлация, втория да е в сравнително близо до официалната, а трети да наближава стойности близки до хиперинфлация...

Въпрос на потребителски профил...

А "потребителската кошница", която се използва в методиката на Евростат е унифицирана спрямо средния потребител в ЕС, но не отговаря на "кошницата" на средния потребител в България...

Реална ли е тогава инфлацията обявена от НСИ или е плод на "гимнастика"....

Може ли чрез публикуваните данни от НСИ да се получи друга стойност на инфлацията?

Въпрос на знание, приятелю...

Светът не е контрастно черно-бяло, ти поне би требело да си наясно с това, имайки предвид заниманието ти...

И черното, и бялото са с отенъци, а нищо не е само черно или само бяло...

Да не говорим, че в крайна сметка човешкото възприятие за цвят зависи най-вече от спектъра на светлината...

Няма разлика от тогава и днес...

И днес има достатъчно примери как "черното" се представя за "бяло" и обратното, а за нужната "светлина" се ползват медиите...

А този форум също е вид медия...

Затова и реагирам, опитвайки се да коригирам "светлината" и ъгъла под който пада...

Да покажа, че "цвета" може и да е друг и че прекаленият контраст убива микродетайла, а той е изключително важен при възприемането на една картина и ти отлично го знаеш...

Всеки има глава на раменете си и си преценя дали да вярва сляпо или да провери кой до каква степен казва истината...

И по време на соца мразех тъпите пропагандни лозунги и днес ги мразя...

И тогава презирах тези, които се аргументираха с тях, и днес ги презирам...

И тогава им показвах презрението си, и днес им го показвам...

Мир и на теб...

преди 15 минути, andiay написа:

Явно си още един, който е решил, че защитавам соца.... (сори за фамилиарното обръщение, но във интернет форум ми е некак абсурдно да ползвам официална форма на обръщение:...

Не само го защитаваш, ама си и сред големите фенове. 

преди 1 минута, BANKATA написа:

Не само го защитаваш, ама си и сред големите фенове. 

Ти вярваш в толкова много глупости, че въобще не ме учудва, че вярваш и в това....

Реалността не е присъщо да бъде разбрана от вярващ плоскоземец като теб....

Друго предположение?

на 10.02.2025 г. в 22:24, andiay написа:

Смяташ ли, че в тези международни институции разбират по-малко от теб от статистика и не знаят къв е бил режима тук?

Смяташ ли,че са имали свой хора във всяко министерство по време на социализма и са сравнявали резултатите с тези на ЦК на БКП?

Вярваш ли си?

Архивите, все още не са отворени всички, показват други данни от уж официалните на Партията.

Продължаваш ли да си вярваш или само си тролиш?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.