Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

А я да видим за електроенергията!

Показвам ви само началото на документа. Който желае може да си го намери - девет страници са.

image.png

От документа става ясно, че към края на 1962 г. не е изпълнен плана за електроенергията с около 13-14%. Причините са няколко - продължително засушаване, вледствие на което са източени редица язовири; закъснения при изграждането на редица ТЕЦ и ВЕЦ и недоставяне на оборудване; неизпълнението на плана на ТЕЦ „Марица изток“. Същите проблеми се очакват и в началото на 1963 г. В много други документи от времето на соца може да се прочете за „неизпълнение на плана за ...“, но човек незапознат с темата трудно може да си представи какво означава това и какви са последствията от „неизпълнението на плана за ...“

Предложени са следните мерки за икономии на електроенергия:

Химическа промишленост - ограничение на консумацията на ток с 5% и спиране на карбидните фабрики (=недостиг на карбид за строително-монтажни и ремонтни дейности), забавяне на пускането на азотно-торовия завод в Стара Загора

Машиностроене - икономия с 10%

Текстилна промишленост - икономия от 5,4%

Строителни материали - 13% - спиране на пещите в някои циментови заводи и намаляване производството на цимент с 60000 тона. (По това време така или иначе има недостиг на цимент, особено за нуждите на населението, заради усиления строеж на нови заводи. Спирането на пещите означава още по-тежък недостиг на цимент)

...

Топливна промишленост - 9% - в това число намаляване на плана за брикетите с 30000 тона. (По това време отоплението на ток едва ли е било разпространено ... )

Намаление на потреблението от населението с 18% ( = режим на тока за населението). Отраничаване на уличното осветление с до 30%.

Хранително вкусова промишленост - спиране на някои маслодобивни предприятия и цехове

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 5 минути, parmobil написа:

Двойни аршини? Аз питах за Катин. 

Що не питаш и за Волин?!

За Катин всичко е ясно, Русия призна и се извини!

Но бандерлогите продължават да се ослушват, да отричат и да не признават вината за Волин. Полша много настоятелно продължава да иска разрешение от Украйна за ексхумация на жертвите на Волинското клане и да търси извинение от Украйна за това зверство, но така и не ги получава.  

преди 17 минути, ivottoshev написа:

Моя интерпретация?!? Та аз цитирах дословно твоето:

... и попитах каква е разликата с нас, които се разграничихме от наш'те комунета и БКП (обявихме режима за престъпен), но не и от хан Аспарух.

Дай да видим твоята интерпретация на собствените ти думи  :speak:

Има ли период, в който руснаците да не са се оправдавали с предишните руснаци?

От Ленин до Путин, все предишните били криви. Само настоящите са верните.

преди 3 минути, БаалБек написа:

От документа става ясно, че към края на 1962 г. не е изпълнен плана за електроенергията с около 13-14%. Причините са няколко - продължително засушаване, вледствие на което са източени редица язовири; закъснения при изграждането на редица ТЕЦ и ВЕЦ и недоставяне на оборудване; неизпълнението на плана на ТЕЦ „Марица изток“. Същите проблеми се очакват и в началото на 1963 г. В много други документи от времето на соца може да се прочете за „неизпълнение на плана за ...“, но човек незапознат с темата трудно може да си представи какво означава това и какви са последствията от „неизпълнението на плана за ...“

А ти се имаш за запозната?

Душице, продължавай да се хвалиш....

Регреса при теб прогресира вече геометрично...

Кефи ме как все повече и повече доказваш тоталното си невежество...

Скоро ще се боиш за "палмата" с орхидеята....

преди 1 минута, parmobil написа:

Има ли период, в който руснаците да не са се оправдавали с предишните руснаци?

От Ленин до Путин, все предишните били криви. Само настоящите са верните.

А ние не сме ли така, приятелю?

преди 5 минути, Flashback написа:

Що не питаш и за Волин?!

За Катин всичко е ясно, Русия призна и се извини!

Но бандерлогите продължават да се ослушват, да отричат и да не признават вината за Волин. Полша много настоятелно продължава да иска разрешение от Украйна за ексхумация на жертвите на Волинското клане и да търси извинение от Украйна за това зверство, но така и не ги получава.  

Ми досега що се мъчеше да изопачиш и пренебрегнеш Катин. И веселите примери на Тошев с Чехословакия.

Да видим какво пише в протоколи от 1961г. на Контролната комисия на ЦК на БКП свързани с различни наказания, наложени на членове на БКП.

За морала на комунистите и форумните амбразурчици, които го защитават. Като форумния лъжец @andiay

В някои от протоколите като причина за наложените наказания се споменават различни дребни нарушения, увреждане на продукцията заради небрежност, укриване на мита, групово изнасилване. алкохолизъм, клевети, подаване на грешни данни в автобиографията, използване на служебното положение за лични облаги, дребни подкупи и кражби, присвояване на дребни суми, проява на мързел и небрежност, нанасяне на побой и др.

:popcorn2:

току-що, parmobil написа:

Ми досега що се мъчеше да изопачиш и пренебрегнеш Катин.

А ти защо мълчиш като пукал и дума не обелваш за Волин?

И голямата разлика е, че Русия още преди години се извини на Полша за Катин, но Украйна все още не иска да се извинява за клането във Волин, като дори го отрича!

преди 5 минути, andiay написа:

А ние не сме ли така, приятелю?

Ми, не точно. Ние освен развенчаването на Червенков (по Сталин) нямаме такива оправдания с предишните. А руснаците си имат цяла плеяда, която е обявена за предатели и неспособни от Ленин насам.

преди 10 минути, Flashback написа:

А ти защо мълчиш като пукал и дума не обелваш за Волин?

И голямата разлика е, че Русия още преди години се извини на Полша за Катин, но Украйна все още не иска да се извинява за клането във Волин, като дори го отрича!

А защо натопи Германия? На тях извини ли се?

Пармобилчо, чакам твоят коментар за Волин!

Знам, че обичаш да преливаш от пусто в празно, но поне веднъж се опитай да отговориш на въпрос, който ти е зададен по същество!

преди 7 минути, Flashback написа:

Пармобилчо, чакам твоят коментар за Волин!

Знам, че обичаш да преливаш от пусто в празно, но поне веднъж се опитай да отговориш на въпрос, който ти е зададен по същество!

Аз по същество питам за Катин, а ми се говори за Аспарух и Чехословакия. Даже съм се бил осрал. Не разбрах къде и как.

преди 40 минути, parmobil написа:

Ами да подходим по същия начин, както Путин си играе с историята, става ли? България на три морета. Било ли е - било е. Нали не преувеличавам? Монголия да си върне териториите?  Римската империя?

Взех да се обърквам. Постът ти не беше ли с акцент че Путин се бил отрекъл от комунетата в СССР-то по случая "Катин" :giggle1:

А иначе - какво ти е мнението за евреите, които са окупирали Газа и въпреки двете резолюции на ООН не се изтеглят от там... защото тези земи били техни преди 2000години? 

преди 12 минути, БаалБек написа:

Да видим какво пише в протоколи от 1961г. на Контролната комисия на ЦК на БКП свързани с различни наказания, наложени на членове на БКП.

За морала на комунистите и форумните амбразурчици, които го защитават. Като форумния лъжец @andiay

Отново ще ти задам въпроса - за кое съм излъгал, та си решила, че с тези протоколи ме "изобличаваш"...

Или... като винаги... оакаш се с невежеството си и почваш да мажеш наред...

преди 7 минути, parmobil написа:

Ми, не точно. Ние освен развенчаването на Червенков (по Сталин) нямаме такива оправдания с предишните. А руснаците си имат цяла плеяда, която е обявена за предатели и неспособни от Ленин насам.

Приятелю, откакто съществува 3-та българска държава, всеки нов управляващ се оправдава с предшествениците си...

Виж дори в тази тема - 35 год. сле рухването на соца и още той е виновен, че днес сме на дъното по всички класации...

Оправданието е националния ни спорт...

преди 1 минута, andiay написа:

Приятелю, откакто съществува 3-та българска държава, всеки нов управляващ се оправдава с предшествениците си...

Виж дори в тази тема - 35 год. сле рухването на соца и още той е виновен, че днес сме на дъното по всички класации...

Оправданието е националния ни спорт...

Съгласен. Но изключвайки всичките допълнителни глупости, които се пишат извън темата, аз пак искам да живея сега, а не тогава.

преди 8 минути, ivottoshev написа:

Взех да се обърквам. Постът ти не беше ли с акцент че Путин се бил отрекъл от комунетата в СССР-то по случая "Катин" :giggle1:

А иначе - какво ти е мнението за евреите, които са окупирали Газа и въпреки двете резолюции на ООН не се изтеглят от там... защото тези земи били техни преди 2000години? 

Имам чувството, че едва ли не communismatic  пише. Говорим за едно, почваш друго, а след това подхващаш цената на люцерната в Боливия.

преди 23 минути, parmobil написа:

Даже съм се бил осрал. 

И то много!

преди 25 минути, parmobil написа:

Не разбрах къде и как.

Как да разбереш с този "ефект на Дънинг-Крюгер". Това е когнитивна склонност, при която глупавите са твърде глупави, за да осъзнаят, че са глупави.

преди 5 минути, Flashback написа:

И то много!

Как да разбереш с този "ефект на Дънинг-Крюгер". Това е когнитивна склонност, при която глупавите са твърде глупави, за да осъзнаят, че са глупави.

Олекна ли ти? Не е нужно да ми пишеш от какво страдаш.

преди 30 минути, parmobil написа:

Имам чувството, че едва ли не communismatic  пише. Говорим за едно, почваш друго, а след това подхващаш цената на люцерната в Боливия.

Говорим през цялото време за едно и също. Обвиняваш Путин, щото бил казал че онова по времето на "Катин" било друга държава, а не признаваш че и ние сме същите като се отричаме от нашите комунета.

Ти си този, който в стремежа си да не се окажеш паднал по гръб, почна да извърташ.

Явно си решил тази вечер да си клоуна на форума. Айде обясни защо не обвиняваш и нас за същото, за което обвиняваш Путин :popcorn2:

току-що, ivottoshev написа:

Говорим през цялото време за едно и също. Обвиняваш Путин, щото бил казал че онова по времето на "Катин" било друга държава, а не признаваш че и ние сме се отрекли от нашите комунета.

Ти си този, който в стремежа си да не се окажеш паднал по гръб, почна да извърташ.

Явно си решил тази вечер да си клоуна на форума. Айде обясни защо не обвиняваш и нас за същото, за което обвиняваш Путин :popcorn2:

Пич, ние не сме избили десетки хиляди и после да сме нарочили сърби, румънци, гърци и т.н. А  Путин, както и предишните, се оправда с по-предишните. Не е различен строй, нали така?  От 1917г. до Елцин все е един строй. Сега, нали няма да се преструваме, че Путин е нещо различно? След години ще се говори по същия  начин и за СВО в Русия.

преди 10 минути, ivottoshev написа:

Говорим през цялото време за едно и също. Обвиняваш Путин, щото бил казал че онова по времето на "Катин" било друга държава, а не признаваш че и ние сме се отрекли от нашите комунета.

И Горби и Елцин се извинаха. После и Путин. Но колко години си мълчаха като пръднали и лъжеха, че били германците?

преди 37 минути, parmobil написа:

Съгласен. Но изключвайки всичките допълнителни глупости, които се пишат извън темата, аз пак искам да живея сега, а не тогава

И аз, но какво от това...

Всеки сам си преценява...

Ку требе да перефразирам товарщ Путин, некои хора смятат, че който не милее за соца нема сърце, но... после следва и... че който вярва, че туй време ша се върне отново - нема мозък...

Същото се отнася и до тези, дет още се борят с "призрака дет броди уз България"....

преди 9 минути, parmobil написа:

Сега, нали няма да се преструваме, че Путин е нещо различно?

Путин комунист ли е според теб?

преди 10 минути, parmobil написа:

И Горби и Елцин се извинаха. После и Путин. Но колко години си мълчаха като пръднали и лъжеха, че били германците?

Уффф, ка не ви писна...

Руснаците нито са били първите, нито ще са последните, които прехвърлят своята вина за извършено военно престъпление към някой друг...

Примери да искаш бол...

И преди ВСВ, и по време на нея, и след нея, и днес...

Не знам що си решил, че това е единствено тяхна черта...

Има и такива дето и до днес не си признават, без да броя украинците и Волин, който вече коментирахте...

И не разбирам ква връзка имат Горбачов, Елцин или Путин със случая в Катин....

преди 4 минути, andiay написа:

И аз, но какво от това...

Всеки сам си преценява...

Ку требе да перефразирам товарщ Путин, некои хора смятат, че който не милее за соца нема сърце, но... после следва и... че който вярва, че туй време ша се върне отново - нема мозък...

Същото се отнася и до тези, дет още се борят с "призрака дет броди уз България"....

Разбирам кои осмиваш, но са малцинство. Виж анкетите в този форум - Възраждане от години трябваше да са с мнозинство в парламент и създали кабинет.

преди 24 минути, parmobil написа:

Пич, ние не сме избили десетки хиляди и после да сме нарочили сърби, румънци, гърци и т.н.

Това какво общо има с фактът, че за теб Путин е гъз, щото се разграничавал от техните комунета, а ние сме милички агънца-багънца като обявихме наш'те за престъпен режим?

преди 5 минути, parmobil написа:

Разбирам кои осмиваш, но са малцинство. Виж анкетите в този форум - Възраждане от години трябваше да са с мнозинство в парламент и създали кабинет.

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Това какво общо има с фактът, че за теб Путин е гъз, щото се разграничавал от техните комунета, а ние сме милички агънца-багънца като обявихме наш'те за престъпен режим?

Сравняваш меко с топло. Опита се да ме ухапеш , че НРБ е изпратила две шепи хора в Чехословакия и се извинила, а че СССР са избили повече от 20 000 в Катин е смешка. Да припомня, приписали са го на германците. 

преди 12 минути, parmobil написа:

Не правя разлика по убежденията на някой...

Възраждане имат и добри и полезни идеи, като и всяка една от останалите партии...

Но... ка го бе казал Хайтов "Едно е да искаш и т.н. до и да го направиш"...

А малцинството мое да вика и като за пет мнозинства...

По-принцип най-гласовити са точно малцинствата...

преди 4 часа, parmobil написа:

И това какво общо има със свинщините, които са направили СССР в Катин?

Нищо общо няма. Единственият проблем е когато иронично подхвърляш "Какво казва Искра Баева по този въпрос?" (или нещо от този род), дали изобщо имаш грам понятие по темата. А ти нямаш... Е, това вече е комично.

Ама иначе се позовава на Петър I, но само когато му изнася.

Не помня някога, да съм се "позовавал" на Петър I, вие сте историческите инвалиди, които ми твърдите, че славяни нямало. Просто защото не сте прочели и една книга през живота си. А тия дето вярват на тия простотии са на мнение, че те били измислени от Петър I. Помня, че ти беше и този, дето ми даваше акъл, да се поинтересувам за ДНК изследванията. Та... оказа се, че и по този въпрос си тотално некомпетентен.

Между другото, бях в УМБАЛ - Лозенец през ноември и януари за няколко дни. Млади хора, чудесно и професионално отношение. Недей да категоризираш за медицинското обслужване.

И тоя е като Джокера. Не излиза от тях си... Изобщо няма никаква представа, че 90% от медицинският персонал е завещан от "лошия" социализъм...

14.01.2025 г.

Цитат

Половината от болниците в страната трябва да бъдат затворени, ако се спазят стандартите по здравни грижи, свързани с необходимите кадри.

Заради този проблем три от съсловните организации излязоха с отворено писмо до изпълнителната власт.

В него се настоява за спешни мерки при решаване на кадровата криза, като освен при медицинските сестри недостиг има и при лекарските асистенти. В момента в цялата страна те са над 2000 души, а на година завършват едва 150 души.

преди 1 час, parmobil написа:

Сравняваш меко с топло. Опита се да ме ухапеш , че НРБ е изпратила две шепи хора в Чехословакия и се извинила, а че СССР са избили повече от 20 000 в Катин е смешка. Да припомня, приписали са го на германците. 

Гъъъъърч, Лоботомирко, пардон Пармобилчо :laughing5:

Путин се отрича от техните комунета и се извинява за действията им - Ухххх, какъв е гъз

Ние се отричаме от нашите комунета и се извиняваме за действията им - брех какви сме готини

Евала, Дъно. Кòпни още малко по-дълбоко. Дай още смешки :popcorn2:

---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  

преди 5 часа, parmobil написа:

Между другото, бях в УМБАЛ - Лозенец през ноември и януари за няколко дни. 

:offtopic_s:  Другият път при желание можеш да ми пишеш ЛС. Аз живея в квартала, а братчеда държи едно приятно кафене на 500метра от болницата. Може да обсъдим политиката на по бира :)

Когато комунистическият режим решаваше за кого можеш да се ожениш

Той лежи в затвора в комунистическа България, защото е призовал за демокрация. Режимът му пречи да бъде с жената, която обича, а службите го арестуват, когато идва да я види. Накрая излиза от затвора и извежда любимата си тайно от страната.

Това са най-ярките моменти от историята на Алфред Фосколо.

Той е роден в България, но семейството му се мести във Франция. Това става след 9 септември 1944 г., когато Българската комунистическа партия (БКП) взима властта с преврат на фона на съветска окупация.

Години по-късно Алфред се връща и за пръв път се сблъсква с комунистическия режим. Той и негови приятели разпространяват листовки, които призовават за демокрация.

В България Алфред среща Райна Аръшева – жената, която става любовта на живота му. Но комунистическите власти не им разрешават да се оженят. Връща се, за да опита да издейства разрешение, но е арестуван на път обратно към Франция.

Алфред Фосколо е осъден на затвор за шпионаж и лежи в затвора.

Когато излиза от затвора и се връща във Франция, Алфред не забравя за Райна. И измисля план да я изведе тайно от страната.

Той разказва историята си в книгата „Направих каквото можах“, преведена от френски от Гълъбина Захариева и издадена от издателство “Прозорец”.

Той е сред героите на платформата „Истории от Белене“ на фондация „Софийска платформа“, която събира свидетелства на оцелели от репресиите на комунистическия режим в България.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/video-alfred-foskolo-zatvor-komunisticheski-rezhim/33306966.html

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.