Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Сиреч, ти не питаш ИИ за всяко нещо, но в конкретният случай пак си го питал. И що се засмя тогава? Смееш се, че си невежа? Снощи бай Генчо се смееше, че е неграмотен. Странни хора...

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

Толкова съм смешен и толкова ти не си смешен, че веднага познах, че използваш ИИ, а ти съвсем сериозно даже и си призна... но пък ти е смешно на теб. Е, смей се...

Сиреч, дори и за подобни неща го питаш. Еми... пак излязох прав - цял живот ще караш тир, натам вървят нещата.

преди 3 часа, communismatic написа:

Да, де... те и украинците с руско самосъзнание пробваха подобна съпротива, ама изгоряха като факли по време на събитията в Одеса например. Само не знам, що не си давал подобен пример, тия неща в "Офнюз" пишат ли ги по принцип?

Колко удобно като истински комунист пропуска великото "освобождение" на Чехословакия от любимата съветска армия😅Едва ли точно на теб трябва да ти показвам какво се е случило в дома на профсъюзите в Одеса, къде е днес шефа на пожарната там (Владимир Боделан) или пък шефа на полицията по същото време, който ако не се лъжа също избягва в Русия.. колко удобно. И разбира се няма никаква връзка със събитията в Чехословакия, обаче ученото си е учено и държи отново да блесне. Убедих се още веднъж - през социализма беше по-хубаво, аргументите са винаги точни и на място 😄Между другото и офнюз гледам са отразили събитията в Одеса през 2014 (макар и да няма никаква връзка с 1968 и Чехословакия) :

https://offnews.bg/sviat/2-maj-2014-g-odesa-urotci-po-ruski-separatizam-propaganda-i-dezinf-866135.html

Какво се е случило в "Дома на профсъюзите"? Банда "копейки" са мятали коктейли "Молотов" по самите себе си, та са се самозапалили?

преди 1 час, communismatic написа:

Не знам, дали си наясно, че за абсолютно всички подобни постове, които са директна заплаха, мога да ти спретна едно дело? :)

Не, някой ми я беше сложил, ама не бях забелязал досега. Благодаря, че ми отвори очите...

А ти наясно ли си, че нищо не можеш? АЗ, обаче мога да разваля рахътлъка и на баща ти! . Просто е въпрос на сметка.

АЗ рано или

Късно штЪ оправя.

преди 1 час, communismatic написа:

Абсолютно, да. На всички. За разлика от теб, дето постоянно бягаш от определени въпроси и най-забавното е, че дори не смяташ, че е нещо нередно. Просто защото си изключително достоен човек. Предполагам, че и в живота си такъв.

Току що го направих. Сам си призна, че отговаряш само на определени въпроси, понеже капацитета ти е голям.

Не, не са... Пак да питам - искаш ли пак да те унижа, както съм го правил над 250 пъти до момента. Имаше доста хора, дето ми се пробваха... единият избяга снощи, другият УЖ ме е блокирал, а постоянно ми зяпа профила... другите даже не ги и помня. Ти в интерес на истината не си с нищо по-различен от тях, освен това подозирам че и ти също гласуваш за партия "Петрохан".

Къде и как съм признал, че отговарям на определени въпроси?

Няма как да ме уязви човек, който е роден след '90 г. и да ме поучава как е било преди да е плануван. Аз съм очевидец, а ти си комунистически запъртък. Последното е от Кеворкян.

преди 3 минути, parmobil написа:

Къде и как съм признал, че отговарям на определени въпроси?

Ми, индиректно го призна, чети си тъпотиите. Даже не вникваш в глупостите, които пишеш.

преди 4 минути, parmobil написа:

Няма как да ме уязви човек, който е роден след '90 г. и да ме поучава как е било преди да е плануван.

Мда, така е... Особено по темата за войнишката заплата, която е била 1% от минималната работна заплата по това време. Но е заплата, нали? ;)

преди 1 минута, communismatic написа:

Ми, индиректно го призна, чети си тъпотиите. Даже не вникваш в глупостите, които пишеш.

Мда, така е... Особено по темата за войнишката заплата, която е била 1% от минималната работна заплата по това време. Но е заплата, нали? ;)

Нищо не съм признал, а както обикновено - внушаваш.

Още чакам да видя кой те е подкрепил за войнишката заплата. Всичките раболепни слагачи мълчат. Защото нещо пишеш глупости.

Дадох ти и сегашната руска, нали? Направи се на луд. Нищо необичайно. Толкова си можеш.

преди 9 часа, parmobil написа:

Нищо не съм признал, а както обикновено - внушаваш.

Верно ли бе? Ти кво писа тук?

преди 11 часа, parmobil написа:

Ти на моите да си отговарял?

Аз те питам, що не ми отговаряш, ти направо си ми казваш, че не го правиш... понеже видиш ли, аз не отговарям на твоите. Сиреч, за хора с твоите възможности, ти индиректно си признаваш, че отговаряш само на определени въпроси, просто защото толкова си можеш.

Още чакам да видя кой те е подкрепил за войнишката заплата.

Що трябва да ме подкрепя някой? Кой да ме подкрепя? Ти? Благодаря, нямам нужда от хора с твоите възможности, да ме подкрепят. Това най-малкото би ми било дори обидно.

Дадох ти и сегашната руска, нали?

Кво си ми дал? Ти за Русия една камара лъжи избълва. Има ли яйца по 90 рубли, между другото? А насилствена мобилизация? Щото и там беше супер наясно с нещата...

на 20.08.2026 г. в 11:18, С-600 написа:

Яко си малограмотен.😂

Дай линк за потвърждение😂

През социализъма нямаше бързи кредити ,Кокич колко бързи кредита има?

Бързите кредити продължават да растат, но зад общата статистика има по-сериозен проблем - хора с ниски доходи, които трупат по няколко заема и постепенно изпадат в дългова спирала.

Това коментираха кредитните консултанти Иво Димитров и Тихомир Тошев в предаването „Твоят ден“ на NOVA NEWS. Двамата имат различен прочит на общите данни за небанковото кредитиране, но се срещат в една точка - най-рисковата част от пазара са скъпите краткосрочни заеми, които се отпускат на хора с ограничени възможности да ги изплащат.

https://www.vesti.bg/pari/zashto-vse-poveche-bylgari-zatyvat-s-po-niakolko-byrzi-kredita-6268123

Кво ще рече, че "все повече българи" затъвали в кредити, то цялата ни държава живее на кредит. Най-малкото... според НСИ за периода 2020-2025 натрупаната инфлация е от порядъка на 34-35% (доколкото си спомням). Реално инфлацията, разбира се е доста повече, но това няма да го отчетем към настоящият момент, няма особено значение за това което ще пиша. В същото време паричната маса расте, а ръста на индустриалното производство от 2023-та към настоящият момент е постоянно надолу, т.е. не само че нямаме никакъв ръст, а имаме спад в продължение на 3-4 поредни години. Примерно, към настоящият момент дори "Дунарит" е в криза от началото на годината, което е доста интересно, при положение, че в момента в световен мащаб бушуват няколко войни, от които реално ние можем да се възползваме. Както и да е, мисълта ми е, че основният двигател на една икономика е индустриалното производство, което при нас спада, а в същото време инфлацията расте яко, както и паричната маса. Какво е най-елементарното обяснение? Ми, че всичко живо живее на кредит. Друго обяснение няма. Сиреч, българина не забогатява по никакъв начин, а задлъжнява.

преди 29 минути, communismatic написа:

Кво ще рече, че "все повече българи" затъвали в кредити, то цялата ни държава живее на кредит.

Означава ,че на хора които не им стигат доходите вземат кредити за да покрият разходите си ,но техния доход не се е увеличил ,задлъжняват без да могат да обслужват кредита си. Държавните заеми са друга тема.

Ми, аз говоря за абсолютно същото, беше реторичен въпрос най-малкото... Дори съм обяснил и защо смятам така.

Гледам статистиката за индустриалното ни производство - това което излиза е спрямо 2021 година e около 5% спад т.е. наистина не само няма ръст а напротив :

image.png

https://www.nsi.bg/press-release/indeksi-na-promishlenoto-proizvodstvo-8841

от друга страна излиза, че в нашата структура на икономиката индустриалното производство заема около 1/4 (21-24%) т.е. имаме голяма част в сферата на услугите които пък отчитат ръст за този период т.е. ако ги сравним както са данните в НСИ :

индустриално производство 95-97% спрямо 2021 (100%)

услуги 122-129% спрямо 2021 т.е. при тях има ръст

https://www.nsi.bg/press-release/indeks-na-proizvodstvoto-v-uslugite-9108

С други думи общата картинка би трябвало да показва ръст в икономиката, при положение, че е доминирана от услуги, а не от производство. Колко забогатява българина е съвсем друга тема, но е факт, че средните стойности на заплатите растат за този период също (малко над темпа на инфлация за същия период) :

2021 - 800 евро => 2025 - 1370 евро (около 70 % ръст)

също така всеки знае в малките фирми, масово осигуряването е върху минималните суми, а реалните заплати са други т.е. сивия сектор не е за пренебрегване. Но дори и да не ги вземаме в предвид (трудно е да се извади реална статистика), то се вижда, че има ръст за последните 5 години, даже се вижда как темпа на заплатите изпреварва темпа на ръст на икономиката, което не знам дали е добър знак.

Чакай малко, че пак ми стана много смешно. Какъв ръст има на индустриалното производство, при положение, че самата графика, която си показал говори за спад спрямо 2021-ва година!? Постваш нещо, което дори не разбираш. Това, че нашата структура на икономиката доказва, че икономиката ни е основно келнери и перачи на чаршафи вече съм го писал тук, сигурно над 200 пъти. Имаше един, дето на дълго и на широко ми обясняваше, че автомобилната индустрия у нас била "сериозно развита". Та, имало и ръст... Какъв ръст има по-конкретно, би ли пояснил? Кое расте освен паричното обръщение и инфлацията (респективно, това се отразява и на раздутото ни БВП), което вече съм обяснил, поради каква причина е така? Колкото до размера на заплатите, над 200 пъти ви обясних, че не се гледа колко реално получава българина по брутна заплата (нали все се сравнявате с Русия), а какво реално може да си позволиш с конкретната сума, т.е. гледа се покупателната способност. Ти може да взимаш и 2000 евро заплата, а реално хляба, киселото мляко и сиренето в магазина да ти струват 200 евро всеки ден.

преди 3 минути, communismatic написа:

Чакай малко, че пак ми стана много смешно. Какъв ръст има на индустриалното производство, при положение, че самата графика, която си показал говори за спад спрямо 2021-ва година!? Постваш нещо, което дори не разбираш. Това, че нашата структура на икономиката доказва, че икономиката ни е основно келнери и перачи на чаршафи вече съм го писал тук, сигурно над 200 пъти. Имаше един, дето на дълго и на широко ми обясняваше, че автомобилната индустрия у нас била "сериозно развита". Та, имало и ръст... Какъв ръст има по-конкретно, би ли пояснил? Кое расте освен паричното обръщение и инфлацията (респективно, това се отразява и на раздутото ни БВП), което вече съм обяснил, поради каква причина е така? Колкото до размера на заплатите, над 200 пъти ви обясних, че не се гледа колко реално получава българина по брутна заплата (нали все се сравнявате с Русия), а какво реално може да си позволиш с конкретната сума, т.е. гледа се покупателната способност. Ти може да взимаш и 2000 евро заплата, а реално хляба, киселото мляко и сиренето в магазина да ти струват 200 евро всеки ден.

Чакай малко, че и на мен пак ми стана смешно. Всеки път бързаш да се обадиш дори и когато няма какво да кажеш. Спри да ни разсмиваш вече - ако вместо да пишеш първо прочетеш ще спестим много време с писане на излишни постове. Сам може да видиш, че графиката показва индустриално производство около 95% спрямо 2021 (когато е взето за 100%). Същото съм го написал, ама кой да чете :

image.png

пак неща които не разбираш, ама трябва да се изкажеш по всичко 🤣Сам казваш, че е смешно - така си е, като ти четем заключенията е забавно.

преди 1 час, nusho73 написа:

Има само изпросен първак .

Той даже за първак ,нема пари .

Защо нЕмаш малограмотнико

току-що, Gencho 123 написа:

Сам може да видиш, че графиката показва индустриално производство около 95% спрямо 2021 (когато е взето за 100%).

95% спрямо 2021-ва, това не е ли спад или? Ти как го разбираш? Като ръст, предполагам?

преди 38 минути, communismatic написа:

95% спрямо 2021-ва, това не е ли спад или? Ти как го разбираш? Като ръст, предполагам?

Продължаваме безмислената комуникация - точно си е спад, и никой не го отрича, прочети с разбиране какво съм посочил. Ще го повторя малко по-подробно :Около 21-24% от икономиката ни е в сферата на индустрията, 2-3% е селско стопанство, останалото се води услуги. Както сам виждаш съм посочил, че има спад в индустрията, но пък при услугите имаме ръст, следователно изглежда логично да помислим, че като цяло има ръст в икономиката, особенно ако погледнем числата - при производството спад с 5%, при услугите ръст над 20%. Като се прибави, че едните имат значително по-малка тежест в общото GDP се вижда, че има общ ръст на GDP за този период (независимо от индустриалния спад).

Съвсем в началото съм го написал, а защо ти е нужно няколко пъти да казваш обратното не схващам. Никой не оспорва това, но държиш няколко пъти едно и също да повториш.

Ти как го разбираш ? Като ръст предполагам ? 🤣

image.png

преди 1 минута, Gencho 123 написа:

има спад в индустрията

преди 1 минута, Gencho 123 написа:

като цяло има ръст в икономиката

преди 2 минути, Gencho 123 написа:

че има общ ръст на GDP

Само Болен(я) може да те разбере какво имаш в предвид!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.