Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Сиреч, няма да ми отговориш. Благодаря за което. Е, поне доказа, че не пишеш постоянно пълни глупости.

Иначе е много забавно как той постоянно лепи епитети - "смешник", "простак"... ала-бала, ама ако вземеш да го иронизираш, човека е адски тънкообиден. Не можело така, не се издържало, трябвало да му се извиняваме... 😆

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 минута, communismatic написа:

Сиреч, няма да ми отговориш.

Чакам да отговориш на написаното от теб . Ти вкарваш постоянно спам а после сочиш останалите. Явно до тук "културата" ти - хвърляш празни приказки, и после мълчание - за трети четвърти път ще ти го кажа - отговори за това която написа за мен по-долу, вярно ли е ? Служиш си с лъжи и се държиш в същото време като ни лук ял, ни лук мирисъл :

image.png

Да отговоря на кое по-точно? Ти твърдеше ли, че тоя на който се вързали гамените бастисали педофила бил руски педофил? Да или не? Ако да - за какво да се извинявам, ако не - защо лъжеш... И кога най-после ще ми отговориш на въпросите? Нещо притеснява ли те? Нали уж аз бях смешника, а ти ги разбираше нещата? Да не се окаже накрая, че е тъкмо обратното. Щото много ми напомняш на оня нелеп привърженик на Иван Костов, който буквално си отговаря само на въпроси, на които му отърва. И понеже той грам нищо не знае, тъкмо като теб... та затова и буквално ми избягва всякакви въпроси, само и само да не се притеснява от нищо. Много прилики има между вас. Приличаш си и по друго с един друг наш обичан съфорумец - тираджията. Щото и той като теб обижда, ама точно като теб после оревава орталъка, когато него го обидят. Даже и най-редовно пее на модераторите, понеже всичко живо го осмива, та желае да си остане самичък във форума.

току-що, communismatic написа:

Да отговоря на кое по-точно? Ти твърдеше ли, че тоя на който се вързали гамените бастисали педофила бил руски педофил?

Накратко, още тогава ти написах, че е печатна грешка. Нормално да очаквам, че сме изяснили това, но ти продължаваш да спамиш и лъжеш както ти е удобно. Сигурен съм, че можеш сам да намериш какво ти отговорих, но не ти изнася нещо и по-добре да си ръсиш твоите съчинения - съвсем точно съм написал по-долу и съм се извинил за грешката. Това за мен е коректно поведение, човек може да сбърка, дори и неволно. Но ти съвсем умишлено правиш друго и го намираш за съвсем нормално.

image.png.3a7492169d3df6fbd03c351fa9d6d215.png

Аха, т.е. аз реално съм излязъл прав, но ти искаш извинение от мен... че съм излязъл прав. ОК, разбрах... Коректно поведение било да се извиня за нещо, което реално е било така. Много интересно наистина.

Та, какво стана с отговорите на въпросите ми? Тая година ще се случи ли? Да запаля една свещ, ако трябва?

Аха, т.е. аз реално съм излязъл прав, но ти искаш извинение от мен... че съм излязъл прав. ОК, разбрах... Коректно поведение било да се извиня за нещо, което реално е било така. Много интересно наистина.

Ти съвсем се оплете в лъжите си, написа това по-долу с ясната идея, че аз съм бил останал с впечатлението, че един руснак бил педофил, а той е ловец на педофили. Нещо което е ясно и за двамата. Като малко дете обаче ти продължаваш 10 пъти да се правиш на ударен, а именно ти написа тази публикация с лъжа по мой адрес.. с каква цел си е твоя работа. Не очаквам културен отговор, нито да се опиташ да разбереш какво сам си съчиняваш. Хвърляш лъжи по някой и се почва после с персоналните обиди, много интелигентно наистина, образец си за подражание :

image.png.27e8f219c892046849f2c6fa33ee7f77.png

Моля? Я дай пак, че нещо ми се струва, че за първи път при теб писането изпревари мисленето. Аз лъжа, при положение, че ти сам призна, че си писал едно, а реално е било друго... с нелепото оправдание, че било печатна грешка? И ква е гаранцията, че не лъжеш ти например? Че даже и да се извинявам...

Да питам пак за въпросите или? Май вече няма никакъв смисъл.

преди 1 час, communismatic написа:

Нали уж аз съм "смешник" и не разбирам. ОК, няма проблем. Докажи, че аз не разбирам и ми отговори на конкретните въпроси, които съм задал... Коя е причината икономиката ни да расте, понеже това е опорката, която защитаваш и каква е истината за събитията от 2014-та година в град Одеса? Благодаря ти предварително.

Оставам ти глупостите на страна. Няма как да ти се сърдя, ти си доказал, че там ти е силата и друго няма да съчиниш. Конкретната тема беше само и единствено за икономиката, а ти реши по обичайните ти маниер да вкараш вътре и педофилите, и Одеса през 2014 и какви ли не неща които някъде си видял, чул, забелязал 😁

Та както можеш сам да го прочетеш отново, ако не си го схванал - икономиката у нас, както и в повечето развити държави е доминирана от услугите, докато индустрията според различни източни е някъде около 25% може би. За селското стопанство процента е доста минимален. При положение, че услугите бележат ръст и то по-голям от спада на индустрията за същия период, логично би било да направим извода, че икономиката ни реално е нарастнала. Това е съвсем кратко и точно по темата за нашата икономика. Искам да кажа, че независимо от спада в сферата на индустрията, статистиката показва, че имаме реален ръст за този период (на икономиката като цяло т.е. GDP, а не само за индустрията)

Нито говоря за кредити, за педофили, Русия или каквото ти идва там на ум, а само темата за развитието на нашата икономика през последните няколко години. Това не е опорка, а елементарни данни достъпни както за мен, така и за теб. В отговор разбира се ти реши, че всичко това е много смешно, аз съм смешник и прочие заключения. Нищо ново под слънцето - ти си човека с големите претенции, не аз.

преди 4 минути, Gencho 123 написа:

Та както можеш сам да го прочетеш отново, ако не си го схванал - икономиката у нас, както и в повечето развити държави е доминирана от услугите, докато индустрията според различни източни е някъде около 25% може би.

Кое да схвана по-точно след като самият аз няколко пъти писах именно това? Тоя дето не е схванал вероятно си самият ти, понеже ме питаш мен, дали аз съм схванал. Та... каква е разликата тогава между нас и въпросните развити държави, според теб? Що те имат повече доходи от нас.

преди 6 минути, Gencho 123 написа:

При положение, че услугите бележат ръст и то по-голям от спада на индустрията за същия период, логично би било да направим извода, че икономиката ни реално е нарастнала. Това е съвсем кратко и точно по темата за нашата икономика. Искам да кажа, че независимо от спада в сферата на индустрията, статистиката показва, че имаме реален ръст за този период (на икономиката като цяло т.е. GDP, а не само за индустрията)

Услугите бележат ръст? Стига бе човек? Я покажи какъв е тоя уникален ръст на услугите... Изведнъж да не сме станали туристически гигант?

преди 7 минути, Gencho 123 написа:

В отговор разбира се ти реши, че всичко това е много смешно, аз съм смешник и прочие заключения. Нищо ново под слънцето - ти си човека с големите претенции, не аз.

Абсолютно, да. Сега е твой ред да докажеш, че аз греша... Ще бъде доста забавно.

Кое да схвана по-точно след като самият аз няколко пъти писах именно това? Тоя дето не е схванал вероятно си самият ти, понеже ме питаш мен, дали аз съм схванал. Та... каква е разликата тогава между нас и въпросните развити държави, според теб? Що те имат повече доходи от нас.

Услугите бележат ръст? Стига бе човек? Я покажи какъв е тоя уникален ръст на услугите... Изведнъж да не сме станали туристически гигант?

Абсолютно, да. Сега е твой ред да докажеш, че аз греша... Ще бъде доста забавно.

Аз не смятам, че съм човека който трябва да ти доказва, защо сферата на услугите у нас расте и какво точно влиза там като статистика. Едва ли е само туризъм или фризьорски услуги, след като е над 70% от цялата ни икономика. Показах ти данните които говорят за този ръст (чак пък толкова уникален не мисля, но е факт, че е по-висок от спада с 5% в индустрията). Виждаме данните както ти, така и аз - това мога да ти покажа. По задълбочен анализ какво е в тези услуги точно, не мисля, че човек на нашето ниво е толкова навътре в материята (ти можеш де, но аз не). Нито се имам за експерт, нито за толкова квалифициран като тебе - единствено се постарах да потърся данни да видя какво е развитието на нашата икономика, наистина ли спада за последните няколко години. Ако ти имаш други данни, посочи ги, тогава мога да кажа дали е истина или грешиш.

По въпроса защо развитите държави имат по-големи доходи от нас, няма как да се даде лесен отговор в 2 изречения. Най-срещаните коментари които съм срещал е заради по-голямата производителност там т.е. труда им носи по-голяма добавена стойност. Това е част от картинката и е много дълга тема за дискусия.. Но ако трябва да съм оптимист, независимо от нашите държавници през последните десетина години (основно герб), то има нарастване на средната ни заплата и макар и на дъното в ЕС, разликата не е толкова огромна колкото беше преди 10-20 години. 2015- BG eur460 vs EU eur2500, 2025 - 1300 vs 3300. Имаме много път още да изминем и тук не опираме само до финанси, а до народопсихология, общество.. Конкретен пример с една Словения - държава част от бивша Югославия, в момента там е като една малка Австрия - изключително подредено, чисто.. и много скъпо. И те са преживели някакъв преход, но са много различни от нас. В Недерландия, в тяхната провинция видят пред фермерските къщо щандове - за мед, за яйца, за ябълки.. кой каквото произвежда - минаваш, купуваш и оставаш парите, няма никой да те гледа и проверява.. вероятно това е само в провинцията им, но е впечатляващо хората каква общност са изградили (съвсем друга бира е в големия град като Амстердам, Ротердам и т.н.). Искам да кажа, че ние сме различни от тях и не е казано, че трябва да станем баш като тези хора - но само да гледаме заплатите е повърхностно, не е цялата картинка.

Та каква е разликата между нас и развитите държави можем да отворим нова тема само за това - има толкова много аспекти които оказват влияние.

преди 3 минути, Gencho 123 написа:

Аз не смятам, че съм човека който трябва да ти доказва, защо сферата на услугите у нас расте и какво точно влиза там като статистика.

Аха, значи твърдиш нещо, което няма и как да докажеш. Ясно...

преди 4 минути, Gencho 123 написа:

Показах ти данните които говорят за този ръст (чак пък толкова уникален не мисля, но е факт, че е по-висок от спада с 5% в индустрията).

Кои данни си показал по-точно? Ръста на БВП-то расте, заплатите растат... Това ли е? То БВП-то расте, понеже има висока инфлация например. Това са елементарни неща... стига да знаеш какво точно коментираш и дали изобщо имаш понятие от нещата.

преди 5 минути, Gencho 123 написа:

Ако ти имаш други данни, посочи ги, тогава мога да кажа дали е истина или грешиш.

Аз вече ги посочих, дори обясних защо е така. От там нататък ти тръгна да въртиш една мантра, която както се разбра изобщо няма и как да докажеш.

Но ако трябва да съм оптимист, независимо от нашите държавници през последните десетина години (основно герб), то има нарастване на средната ни заплата и макар и на дъното в ЕС, разликата не е толкова огромна колкото беше преди 10-20 години. 2015- BG eur460 vs EU eur2500, 2025 - 1300 vs 3300.

Колко пъти трябва да обяснявам, че не се гледа размера на минималната работна заплата, а се гледа покупателната способност... Щото реално имаме по-високи заплати от Русия, ама покупателната способност ни е по-зле. Дори и показах статистика в тоя аспект. Давам пример именно с Русия, понеже за нея стана дума тогава.

преди 7 минути, Gencho 123 написа:

Та каква е разликата между нас и развитите държави можем да отворим нова тема само за това - има толкова много аспекти които оказват влияние.

Да, де... и по тоя параграф не можеш да отговориш, а в същото време ни сравняваш с развитите държави, понеже и там услугите преобладавали. Що ли си мисля, че само си четеш езика... пардон клавиатурата.

преди 4 минути, communismatic написа:

Аха, значи твърдиш нещо, което няма и как да докажеш. Ясно...

Не те разбирам - след като съвсем ясно ти посочих данните, сега пък нямало как да докажа. Ами да караме на принципа един човек ми каза тогава и да си блещим глупости както е обичайно по такива места. Каква е тази драма от твоя страна, защо е необходимо постоянна агресия и атака. Ако обърнеш внимание съм написал съвсем просто нещата без някакъв драматизъм, който ти така обичаш да вкарваш :)

Имаме данните на НСИ, които ти посочих и преди, какво да се доказва, това е първоизточника 😄Ако не ти харесва, посочи други аргументи, но какво по-ясно доказателство да търсим. При база 2021, през 2026 е стигнало 122 т.е. 22% ръст

https://www.nsi.bg/press-release/indeks-na-proizvodstvoto-v-uslugite-9108

image.png

image.png

преди 1 минута, Gencho 123 написа:

Не те разбирам - след като съвсем ясно ти посочих данните, сега пък нямало как да докажа.

Кои данни си ми показал по-точно? Имаш ли идея каква конкретно е тази статистика и какво конкретно доказва?

при база 2021, през 2026 е стигнало 122 т.е. 22% ръст

22% ръст на кое? :)

преди 8 минути, communismatic написа:

Кои данни си ми показал по-точно? Имаш ли идея каква конкретно е тази статистика и какво конкретно доказва?

22% ръст на кое? :)

Погледни сам в линка - базата е 2021 година (приета за 100, докато сега е 122 т.е. спрямо 21-ва година ръст от 22%). Какво не е ясно - написано и нарисувано е пределно ясно, или не разбирам въпроса ти. Обобщено услугите имат този ръст (едва ли очакваш да имам разбивка по транспортни компании, бръснари, хотели и прочие). Ако ти имаш повече информация както вече ти писах няколко пъти сподели я. Аз написах един елементарен пост базиран на НСИ, че всъшност имаме ръст на икономиката, ти можеш и по-сложно да обясниш кое не е така.

Има и други сайтове, но първоизточника е НСИ. Малко повече детайли може да се изровят и БТА :

На годишна база е регистрирано увеличение с 8,1 процента. 

Ръст на производството на годишна база е регистриран в секторите „Административни и спомагателни дейности“ (20,6 процента); „Професионални дейности и научни изследвания“ (15,4 процента); „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ (11,6 процента), „Транспорт, складиране и пощи“ (3,2 процента) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (1,7 процента).

Намаление се наблюдава в сектор „Операции с недвижими имоти“ (11,6 процента). 

Вместо да търсиш под вола теле, кажи какво ти виждаш и знаеш, което е различно от тези данни. Безмислено е да виждаш данните срещу теб от НСИ и да казваш, ама докажи ми :) Как го разбираш това доказателство ?

No image preview

Бизнес услугите у нас отбелязват ръст с 8,1 на сто на год...

Общият индекс на производството в областта на бизнес услугите през май е без изменение спрямо предходния месец, съгласно предварителните и сезонно изгладени данни, съобщи Националният статистически ин

Естествено, че не разбираш въпроса ми и естествено, че аз търся под вола теле. Аз от край време твърдя, че тоя свръх растеж за който всички говорите се дължи просто на факта, че у нас има инфлация, която е непублично оповестена от НСИ. Това последното е абсолютен факт, който беше потвърден дори от "Политико" преди година-година и половина. Специално въпросната статистика се измерва от НСИ посредством оборот или направо платени данъци, понеже те няма как да знаят какъв ръст реално има в услугите. И какво се получава? Транспортните услуги през 2021-ва са били 1000 лева, а днес са 1200 лева. Ама това не значи, че услугите са се повишили в търсенето или че изведнъж сме започнали да ставаме някакви мега експерти в този компонент, а просто че понеже има висока инфлация, това съответно се отразява и на крайната цена, което най-малкото е доста логично, защото когато вдигнеш заплатата на работника, това се отразява съответно и на твоите разходи и... на крайната цена. Просто защото иначе ще си на загуба. Елементарно... Имай предвид, че тая година пак ще имаме някакъв бум на висок БВП, понеже инфлацията от началото на годината (и по-рано) е направо смазваща. Всеки който пазарува ежедневно е наясно с този факт. Но не е от еврото, разбира се. Еврото докара много мощни инвестиции тук! Направо толкова сме забогатели, че нямам думи.

Другаре, минавам само да ви напомня за 20 август 1990г.

Тогава кабинетът на Луканов въвежда купонна система!!!

Честито!

Комунистите винаги са "мислилЕ" за народа! Да вземем например Троцки! Той често се представя като по-човешката алтернатива на Сталин, революционерът, предан на система, която според него никога не е искал да създаде. Но каква е реалността? Троцки основава Червената армия и лично ръководи Червения терор, жестока кампания от масови арести, принудителен труд и екзекуции, използвана, за да смаже политическата опозиция. Троцки е вярвал, че революционното насилие не е грешка - то е необходимост!

Благодаря за вниманието ДругарЕ!

преди 8 минути, БаалБек написа:

Другаре, минавам само да ви напомня за 20 август 1990г.

Тогава кабинетът на Луканов въвежда купонна система!!!

Честито!

Комунистите винаги са "мислилЕ" за народа! Да вземем например Троцки! Той често се представя като по-човешката алтернатива на Сталин, революционерът, предан на система, която според него никога не е искал да създаде. Но каква е реалността? Троцки основава Червената армия и лично ръководи Червения терор, жестока кампания от масови арести, принудителен труд и екзекуции, използвана, за да смаже политическата опозиция. Троцки е вярвал, че революционното насилие не е грешка - то е необходимост!

Благодаря за вниманието ДругарЕ!

Другарке здравей,

Троцки украинец ли беше ?

Да, спомням си я купонната система ,беше гадно тогава ,но то беше вече в демократичния ни период ,не по рано. Макар ,че имам бегли спомени за купони и по рано ,но не съм компртентен по темата.

Ти сериозно ли смяташ, че Баалбек има изобщо понятие, кой е Троцки. Аз по едно време бях започнал редовно да я проверявам, оказа се, че 99,9% от постовете й са някакви копи-пейстове от малоумни "Фейсбук" групи. Има една в "Х" Диана Фонлантен, нищо чудно и да е тя. Тая пише в "Х" сигурно от над 20 различни профила. Все едно гледаш тира, ама в друга социална платформа.

Другаре! Източна Германия наричаше себе си „рай за работниците“. Но изгради стена, за да задържи собствените си граждани, минира границата и стреляше по всеки, който се опитваше да излезе. Странно, а?

Редактирано от БаалБек (преглед на промените)

Не знам дали цитираш нещо от видеото което се съмнявам някога да гледам. Ако не цитираш никак не се връзва да ни пишеш сякаш си свидетел на застрелване по границите на източна Германия. Всъщност съм почти сигурен, че и това дългокосместо от началния кадър на видеото също няма как да е виждало нещо такова, щото вероятно даже не е било замислено за произвеждане.

"БГ Елфи" не бяха ли фактчекърите? Сиреч, тия дето твърдяха, че в Украйна нямало биолаборатории, което публично бе опровергано от Тълси Габард... Еб*хти фактчекърите!

преди 6 минути, communismatic написа:

Сиреч, тия дето твърдяха, че в Украйна нямало биолаборатории, което публично бе опровергано от Тълси Габард...

Понеже в главата ти е една голяма смесица от полуистини да ти кажа: В Украйна няма лаборатории за биологични оръжия, което се опитвахте такива като теб да внушите. Но ти си толкова "умен", че не правиш разлика между биолаборатории и лаборатории за биологични оръжия.

Благодаря за вниманието по този въпрос!

преди 1 минута, БаалБек написа:

В Украйна няма лаборатории за биологични оръжия, което се опитвахте такива като теб да внушите. Но ти си толкова "умен", че не правиш разлика между биолаборатории и лаборатории за биологични оръжия.

Лабораториите за биологични оръжия не са ли биолаборатории, умнице? Ти си истинска гордост за този форум! Сигурен съм, че и родителите се гордеят с теб истински. Толкова много акъл рядко се среща у едно същество. Направо акъл, акъл, акъл и само акъл... И изобщо нито една глупост тук. Само мисловна дейност, логическа мощ и нищо друго...

преди 5 минути, БаалБек написа:

Понеже в главата ти е една голяма смесица от полуистини да ти кажа: В Украйна няма лаборатории за биологични оръжия, което се опитвахте такива като теб да внушите. Но ти си толкова "умен", че не правиш разлика между биолаборатории и лаборатории за биологични оръжия.

Благодаря за вниманието по този въпрос!

Screenshot-20260822-170413.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.