Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 59 минути, nusho73 написа:

Ако оня от Мойсеково, купи първак за 20 евро и него ще закара . За по направо ще мине от там.

Пак нямаш пари за пиене. И чакаш местните селски пиянки да извадят

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 минута, nusho73 написа:

Видях че имаш 20 евро, за първак изкарай още 20 евро, за свещи и си ти .

Лошото е че ти нямаш 20 евра пропадняко от соца. И сега трябва селските пиянки да ти дадът първак.

Ако снимаш двата пиянски корена фостата щи пратя 20 евра

преди 2 минути, nusho73 написа:

Видях че имаш 20 евро, за първак изкарай още 20 евро, за свещи и си ти .

Не го изпращай при Кобзон с такъв скъп първак. Има по-изгодно и евтино мастика и узо. Кокич бил алкохолен герой ?

току-що, nusho73 написа:

Ти нали имаш купи първак за всички в Мойсеково и за доктора шок.бонбони.

Ма ти нямаш и сега те думка абстиненцията Нуша

Олеле, ти имаш ли ? Все едно и също папагалиш.Кобзон какво ще го правиш? Да не ти копал лозето,срещу първак ?

Все си абстинентна Нуша и корени нямаш фостата и мозък нямаш защо така

Мозъчният да ти кажа ли най високото място ? Да се вървиш да хвърлиш от там надолу с кратуната

Пак падна на главата беден алкохолен русороб

Пращиш от акъл! Че и хвали с един умрял лаптоп и 20 евро,ехо детската градина. Да те вземат вашите един път и завинаги.

Тва ли е хвалба за тебе ве спиртомер 😂 И като е умрял лаптопа я да видим твоя и да се посмеем 😂 Комунистически комплексар

Моя ще го видиш, ама друг път .Комплесар си ти ,само виж какви ги пишеш.Защо я обиждай малко и утре с нов профил.

Комунистически алкохолен комплексар знам че си беден и нямаш нищо. Как ше го видим като първо не можеш да работиш с комп, малограмотен си. Имаш един счупен андроид телофон китаец за 20 евро дет драскаш глупости от него. Я снимай поне двата корена в фостата соц мекере комплексирано😂

преди 1 час, communismatic написа:

Нали това пиша, просто много неудобни въпроси ми задаваш и аз се потя като студент преди изпит.

Уж на шега, ама много точно се самоопредели. Умен и досетлив си колкото саламурата, в която си държа домашното ми овче сирене. 🤣

преди 9 минути, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Комунистически алкохолен комплексар знам че си беден и нямаш нищо. Как ше го видим като първо не можеш да работиш с комп, малограмотен си. Имаш един счупен андроид телофон китаец за 20 евро дет драскаш глупости от него. Я снимай поне двата корена в фостата соц мекере комплексирано😂

Трол спри с твоите малоумни разсъждение и каквото имам си мое и не се хваля .

„ФИНТЕКС“ – ГАБРОВО. 4949 ДУШИ РАБОТЕХА ТУК, А ДНЕС ОТ ОГРОМНИЯ КОМБИНАТ ОСТАНАХА РУИНИ

Днес е трудно да си представим Габрово без неговата индустриална история.

Но още по-трудно е да си представим мащаба ѝ.

В продължение на десетилетия един от гигантите на града е вълненотекстилният комбинат „Георги Генев“.

По-късно познат като „Финтекс“.

Но историята му започва много преди името „Финтекс“ да се появи.

След национализацията на текстилните предприятия през 1947 г. в Габрово постепенно се извършва огромно обединяване на производството.

На 1 януари 1959 г. е създаден Държавният вълненотекстилен комбинат „Георги Генев“.

В него са обединени оцелелите вълненотекстилни предприятия на Габрово.

И мащабът е огромен.

Комбинатът не е една сграда.

Той се състои от 27 основни цеха, разположени на 13 производствени площадки в различни части на града.

Това е цял индустриален свят.

И към 1 януари 1959 г. в него работят 4949 души.

Почти 5000 души.

Работници.

Техници.

Специалисти.

Служители.

Инженери.

Хора, чиито семейства са свързани с текстилната промишленост.

Само през 1959 г. комбинатът произвежда 5 676 000 метра плат.

Това представлява около 30% от производството на страната.

Представете си тази цифра.

Хиляди километри плат.

Излезли от габровските цехове.

Производството е огромно.

Тъкачниците разполагат със стотици станове.

Само машините в новия комбинат са основно наследени от национализираните частни предприятия.

Но постепенно започва модернизация.

През 1962 г. е направена първата копка за нова апретура и бояджийна.

Новата сграда е завършена през 1966 г.

В същия район е изградена и нова тъкачница.

През 1968 г. там са монтирани тъкачни станове от останалите цехове.

Появяват се нови технологии.

Нов машинен парк.

Нови производствени мощности.

Комбинатът продължава да се разраства.

А около него живее цял град.

Габрово вече не е просто град с фабрики.

Той е текстилен център.

Работата в заводите определя живота на хиляди семейства.

Името „Георги Генев“ става част от ежедневието на поколения габровци.

През 60-те години предприятието преминава през нови административни обединения.

През 70-те е част от ДСО „Текстил“, а по-късно от структурата на „Витекс“.

През 80-те вече е Технологичен комбинат „Георги Генев“.

От 1989 г. е част от Държавна фирма „Витекс“ – Габрово.

После идват 90-те.

И идва новото име.

„Финтекс“.

През 1991 г. дружеството е регистрирано като „Финтекс“ ООД.

През 1996 г. е преобразувано във „Финтекс“ ЕАД.

През 1997 г. вече е „Финтекс“ АД.

Предприятието е включено в масовата приватизация.

Но текстилната промишленост вече е изправена пред съвсем различна реалност.

Пазарите са други.

Конкуренцията е друга.

Старите производствени структури започват да се разпадат.

А „Финтекс“ постепенно затъва във финансови проблеми.

През март 1998 г. дружеството е обявено в несъстоятелност поради неплатежоспособност.

Правени са опити за приватизация и спасяване на предприятието.

Но не успяват.

През април 2002 г. „Финтекс“ е обявен в ликвидация.

Започва продажбата и разпределението на активите.

Така приключва историята на едно от най-големите предприятия в индустриалното Габрово.

Но това, което се случва след това, е може би най-тъжната част.

Огромният комбинат започва да изчезва физически.

Цех след цех.

Сграда след сграда.

Машините са продадени.

Производството е спряно.

Хората си тръгват.

Прозорците се чупят.

Покривите започват да пропадат.

Растителността превзема дворовете.

А някои от сградите постепенно изчезват напълно.

Днес сградите на почти всички цехове на някогашния огромен комбинат са в руини.

Някои вече не съществуват.

И това е особено болезнено за Габрово.

Защото тук не става дума за един завод, построен вчера.

Това е историята на индустрия, която повече от век определя развитието на града.

РИМ – Габрово пази снимков албум с кадри от изграждането на новата база на „Георги Генев“.

42 голямоформатни снимки.

На тях се виждат строителството, сградите и хората, които изграждат новия производствен комплекс.

Това са снимки от времето, когато никой не е предполагал, че един ден тези огромни сгради ще бъдат руини.

Днес Габрово вече няма тази текстилна промишленост.

Няма ги хилядите работници.

Няма го шумът на стотиците тъкачни станове.

Няма ги милионите метри плат.

Няма ги смените.

Няма ги фабричните портали, през които всеки ден са минавали хиляди хора.

Останаха сградите.

Там, където още стоят.

И спомените.

Работили ли сте в „Георги Генев“ или „Финтекс“?

В кой цех?

Тъкачница?

Предачница?

Бояджийна?

Апретура?

Имате ли снимки от работата, от колегите или от някое събитие в комбината?

Покажете ги.

Особено търсим снимки от времето, когато тези огромни цехове са били пълни с хора.

Защото днес от тях останаха руини.

Но зад всяка от тези руини стои историята на хиляди хора.

И тя не трябва да бъде забравена.

*********************************************************************************

*******************************************************************************************

Screenshot-20260824-104933.png

преди 2 часа, AAUUXX написа:

Кое мисля за какво ,за земетрсението или Куриловите острови ?

При земетрусните области е нормално да се очакват земетрсения ,В Япония земетресенията не са рядкост. За Куриловите острови не знам нищо ,не съм ходил там ,но ако увеличат още малко пенсията ще си помисля.

Но що пускаш мухата в темата за соца ,кой ще я хване сега ?

Объркал със темата оти бях пиян... D иначе добре съм го написал!

преди 6 часа, инж. lebel написа:

(повдигането/оцветяването в цитата - мое)

Глупусти (by Янко)! Тия си серaт нормално. Нaсрa се ти, както обикновено... не не, чакай, сетих се, ти тестваш чувството ни за хумор. Бе... тествай го поне един път с нещо различно от лъжа... как па един път не написа нещо вярно... Ко си позволя да перифразирам леко Георги Русев (светла му памет) - "...и другите лъжат, ама... лъжат, лъжат па спрат... А при тебе спиране няма, от сутрин до вечер..."

Иначе, ако имаш предвид, че по време на соца не са срaли така (за изобщо ше е малко пресилено), бих могъл да се съглася, че тогава наистина беше голям запек (констипация - за по изтънчените) с лошите новини... следствие на което не би било зле да поосвежим спомените...

Железопътни катастрофи с жертви в България:

От 1962 до 1989 (28 год.) - 11 жп катастрофи (162 загинали и 185 ранени)

От 1990 до 2016 (27 год.) - 7 жп катастрофи ( 32 загинали и 120 ранени)

Денят в който напишеш нещо вярно сигурно ще бъде обявен за общонароден празник и ще го отпразнуваме като български сватба (или новобранска вечер) от соц времето, в грузинска сватбарска шатра за цяло село. Ко ме разбираш... че вие, освен че лъжете като основатели на Рим, ами и не помните к'во сте лъгали. Тоя не помнел такова нещо, оня нямал спомен за това, а третият... третият неразбрал.

img%5D

Защо си толкова изнервен? Истината боли, нали?
Много си приличате няколко човека тук, даже се чудя да не сте един. Като няма какво да кажете единия се захваща за запетайките, другия за някакви натовски генерали и термоядрено устройство, друг че палатката била грузинска. А основната тема някак си "културно" я избягвате и не коментирате.

преди 17 минути, nusho73 написа:

Трол спри с твоите малоумни разсъждение и каквото имам си мое и не се хваля .

И мозък нямаш комунист-русороб. Защо така

Комунизмът не е безобидно мнение, а престъпление против човечеството. Когато Йозеф Шумпетер, най-добрият ученик на водещия световен социолог Макс Вебер малко след комунистическия преврат в Русия през 1917 г. приветствал тази революция като един интересен експеримент, големият учен го слушал все по-възмутен и отговорил, че науката не може да си затваря очите, че „руският комунизъм е престъпление“, което „ще доведе до нечувана човешка нищета и ще завърши в ужасна катастрофа“. „Може да бъде така”, казал Шумпетер, „но за нас това ще е една добра лаборатория”. „Лаборатория с купища човешки трупове”, отговорил Вебер. В учебниците продължават да се преподават традиционни исторически митове, изчистени от комунистическа пропаганда, но лишени от истинност, повтарящи клишета. А предишната комунистическа идеологизация бе успешно заменена с антинаучни внушения за вечна признателност към мнимата ни „освободителка“. Днес се опитват да пробутват и т.нар. „традиционни“ ценности, които не са нищо друго , освен домодерно моделиране на общественото съзнание в интерес на управляващата посткомунистическа олигархия, която жадува да реставрира и „традиционната“ диктатура.

Автор: Момчил Дойчев

Благодаря за вниманието по този въпрос!

преди 13 часа, Miusuka написа:

Колко ги хвалиха новите влакове. Направо се насраха колко хубаво било сега. Имало нови и бързи влакове:

https://i.postimg.cc/TYhHMzwN/Screenshot-20260823-213115.png

При социализма такива неща не се случвха...

мащабирането на шрифта (за по-недовиждащите) - мое

Железопътни катастрофи с жертви в България:

От 1962 до 1989 (28 год.) - 11 жп катастрофи (162 загинали и 185 ранени)

От 1990 до 2016 (27 год.) - 7 жп катастрофи ( 32 загинали и 120 ранени)

"Според специализирани издания в периода от1980 г. до 1987 г. са станали 355 катастрофи с пътнически и товарни влакове. За 1988 г. цифрата е 34. Причината при всички е субективният фактор – грубо неспазване и нарушения на правилата."

преди 10 минути, Miusuka написа:

Защо си толкова изнервен? Истината боли, нали?
Много си приличате няколко човека тук, даже се чудя да не сте един. Като няма какво да кажете единия се захваща за запетайките, другия за някакви натовски генерали и термоядрено устройство, друг че палатката била грузинска. А основната тема някак си "културно" я избягвате и не коментирате.

2H3JG7V.gif

Как я караш с тия къси крака и тоя нос... сърцето ми се къса.

преди 1 час, nusho73 написа:

утре с нов профил.

Генералисимус Сталин. Пак ще е избягал от санитарите с инжекциите ?

преди 2 часа, инж. lebel написа:

"Според специализирани издание в периода от1980 г. до 1987 г. са станали 355 катастрофи с пътнически и товарни влакове. За 1988 г. цифрата е 34. Причината при всички е субективният фактор – грубо неспазване и нарушения на правилата."

Когато опрем до статистиката, обикновенно соц другарите бягат от темата или го удрят на лични квалификации (другия бил идиот и т.н.). Всеки пък една и съща реакция - цифрите не подкрепят партийното верую за прекрасния социализъм без катастрофи, убийства, жертви.. Реалността не може да се приеме от тези другари.

В случая с ЖП катастрофите, един личен пример от 1982, който удобно беше заметен в новините, а по вестниците добавен със ситния шрифт на трета страниция (ако е отразен изобщ) , като нещо маловажно :

Knews.Bg
No image preview

На днешния ден преди 43 години: 13 жертви в Казанлък зара...

Малко след 14 часа на този ден пътнически влак от Карлово за Тулово помита градски автобус на прелеза до фабрика "Кремона". Загиват 13 души.

Резултата - за населението на България такова нещо не се е случвало. Просто не е отразено в новините. Спокоен живот без катаклизми, картинката не трябва да се нарушава.

преди 14 часа, communismatic написа:

Нищо подобно, само ти си останал с такова впечатление, просто защото капацитета ти е голям. Аз още в началото на "дискусията" написах, че изобщо няма никакъв ръст в икономиката, а има един кредитен балон и висока инфлация.

Ми, ако смяташ, че е същото да произвеждаш ключалки за автомобили и самите автомобили, то има ли изобщо смисъл, да "дискутирам" нещо с теб... Нашето производство е с нисък марж на печалба. Обясних и защо смятам така.

Така е, да. Сега идва и логичният въпрос, ти що реши, че има "ръст на услугите", при положение, че нямаш никаква идея, дали НСИ не лъжат в данните си и изчисляват правилно? Не случайно ти метнах въдицата...

Същественото е, че ти тотално игнорираш официалните данни за България, а не представяш нищо насреща. Човек може само да гадае как стигаш до тези генерални изводи за икономиката на една страна без да използваш статистика. Извода е, че опираме може би на твоя житейски опит т.е. обиколил си България, видял си предприятията как работят, техните отчети и си заключил, че работят с нисък марж на печалбата, услугите не са нараснали, а имаме само инфлация и кредитен балон. Даже беше писал, че статистиката определяла нещата на база платени данъци (нещо такова мисля беше ?).
Всеки който би се опитал да покаже какво е развитието, дори и любител като нас (всъщност ти може би както винаги си нещо повече), би се базирал на някакъв вид статистика. Другото е несериозно да се коментира кой какво усещане имал за нещата (без аргументи, без НСИ). Един ще каже – икономиката ни пропада (загиваме), друг може и обратното – усещал човека че всичко е цветя и рози 😊. За единият чашата е наполовина празна, за другия наполовина пълна. И в двата случая си чешат езика без реална информация за случващото се в икономиката.

На въпроса какво аз съм решил - сам видя какво ти показах. Имаме официални данни които го доказват. Ти нито данни, нито аргументи насреща. Само казваш, че не вярваш и мяташ въдици (и ловец съм и рибар съм) 🤣

Дотук нищо ново - лъжеш като разпран, а ако някой те фане (което не е трудно, предвид простичкия факт, че ти друго не правиш), питаш обидено "Що се заяждаш" ... в различни вариации... като "не се фащай за запетайките!", "не издребнявай!", "истината боли, а?"

Що касае мен, като разбрах, че не е проблем да илюстрираш новобранска вечер в България по време на соца със снимка от Грузия (с неизвестна датировка)... като ми тръгна ена карта...

Е на, това е от кушията в наш'то село, по Тодоровден миналата година (2025)...

img%5D

А това е пак по Конски Великден, ама 2019-та, преди ковида...

img%5D

Това пък е... пак е наш'то село, ама как да го опиша... просто нямам думи

img%5D

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.