Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

ОБУВНИЯТ ЗАВОД „ДОБРИЧ“ – ОТ 78 РАБОТНИЦИ ДО 3300, А ДНЕС НЯМА И СЛЕДА ОТ НЕГО

През 1964 г. в бившите кавалерийски казарми край гара „Юг“ в Добрич започва работа малък цех за производство на обувки.

В него работят едва 78 души.

Повечето операции се извършват ръчно.

Произвеждат се основно чехли, сандали и домашни пантофи.

Само година по-късно идва и първият износ.

Първата продукция заминава за ГДР.

Това е началото на предприятие, което само за няколко десетилетия ще се превърне в един от символите на Добрич.

Производството расте.

Цеховете се разширяват.

Появяват се нови машини и технологии.

А броят на работниците вече няма нищо общо с първоначалните 78 души.

В най-силните години в завода работят около 3300 души.

Един завод, в който цели семейства намират работа.

Работи се на две смени, шест дни в седмицата.

Но „Добрич“ не е просто производствена сграда.

Около предприятието е изграден цял малък свят.

Има хранителен магазин.

Пунктове за химическо чистене и пране.

Дърводелски и железарски услуги.

Лекарски и зъболекарски кабинети.

Физкултурен салон.

Библиотека.

Киносалон с 350 места.

Клуб с голяма сцена, на която гостуват известни български певци и актьори.

Има дори детска градина с 220 места.

Създаден е и техникум за подготовка на бъдещите кадри.

Тоест заводът не просто произвежда обувки.

Около него се изгражда цяла система за работа и живот на хиляди хора.

А продукцията му не остава само в България.

Заводът се превръща в голям износител на детски обувки.

През най-силните си години е определян като най-големия завод за детски обувки на Балканите.

Хиляди деца в България и други страни носят обувки, произведени в Добрич.

И тогава идва 1989 г.

Следващото десетилетие променя всичко.

Пазарите се променят.

Конкуренцията става различна.

Предприятието трябва да се адаптира към новата икономическа среда.

През 1998 г. заводът е приватизиран от работническо-мениджърско дружество.

Но финансовите проблеми не изчезват.

Напротив.

Още през 1998 г. работниците започват стачни действия заради неполучени заплати и липса на производство.

През 2000 г. Добричкият окръжен съд открива процедура по несъстоятелност.

Следват години на разпродажби и съдебни процедури.

Предприятието, в което някога работят 3300 души, постепенно остава без производство.

Остават сградите.

После и те започват да се рушат.

Празни цехове.

Разбити прозорци.

Изоставени помещения.

Машини, които вече не работят.

И огромната сграда, която все повече прилича на призрак.

През 2007 г. целият завод, заедно с производствените цехове, административната сграда и търговската марка „Добрич“, е продаден.

Но производство не се възстановява.

Мястото продължава да пустее.

А хората, които са прекарали десетилетия там, гледат как заводът, който някога е бил един от символите на града, постепенно изчезва.

През 2021 г. започва разрушаването.

Първо изчезват производствените корпуси.

След това административните сгради.

Остава един самотен комин.

И накрая и той е съборен.

Така изчезва физически и последният голям знак, че тук някога е имало огромен завод.

На негово място днес има ново предназначение на терена.

Нов живот.

Нов бизнес.

Нови сгради.

Но за хората, които са работили там, мястото никога няма да бъде просто поредният търговски обект.

За тях това е мястото, където са започнали първата си работа.

Където са се запознали с бъдещия си съпруг или съпруга.

Където са прекарали 20, 30 или повече години.

Където са имали приятели.

Където са ходили на кино.

Където децата им са били в детската градина.

И където всеки ден са влизали хиляди хора през един и същи портал.

Днес порталът го няма.

Цеховете ги няма.

Коминът го няма.

Заводът го няма.

Но споменът остава.

И точно затова тази история е за Изчезналата България.

Не става дума само за една разрушена фабрика.

Става дума за място, което някога е било част от живота на 3300 души и техните семейства.

Работили ли сте в обувния завод „Добрич“?

Вашите родители или близки работили ли са там?

В кой цех?

Какви обувки произвеждахте?

Имате ли снимки от завода, от колегите, от цеховете или от празненствата?

Покажете ги в коментарите.

Особено търсим снимки от времето, когато заводът е работел.

Защото днес вече няма как да отидем там и да видим онзи завод.

Можем да го видим само през снимките и спомените на хората, които са били част от него.

Screenshot-20260823-102444.png

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 час, nusho73 написа:

784928656_27824556257214453_607650964216

Ами аз и сега съм щастлив, без да съм беден.

Що за простотия следва да е "Не бяхме богати, но бяхме щастливи"? Нали постоянни ни обяснявате колко невероятни сме били - шести по индустрия, втори по образование, Кремиковци пръска пухкави облачета от розов цвят из Софийското поле, щастливи хора посещават църкви и манастири, подкрепяни по калдъръмите към тях от офицери от ДС, достъп до вносни стоки има за всички, магазините преливат от качествени и разнообразни стоки ...

... това не е ли богатство?

преди 3 часа, nusho73 написа:

Теб какво ти пука ? Нали е демокрация ,всеки си прави каквото си иска. Наклон ли ще даваш на хората?

Нуша пак си абстинентна. Снимай двата алкохолни корена в устата и щи пратя 20 евро за първак

преди 14 минути, kaldata1 написа:

Нали постоянни ни обяснявате

Лично той е тотален алкохолик който е бил на 15 години като е свършил соца.

преди 15 минути, kaldata1 написа:

Що за простотия следва да е "Не бяхме богати, но бяхме щастливи"? Нали постоянни ни обяснявате колко невероятни сме били - шести по индустрия, втори по образование, Кремиковци пръска пухкави облачета от розов цвят из Софийското поле, щастливи хора посещават църкви и манастири, подкрепяни по калдъръмите към тях от офицери от ДС, достъп до вносни стоки има за всички, магазините преливат от качествени и разнообразни стоки ...

Пак да повторя - говорим за човек, който дълго време въртеше мантрата, че Путин изключил интернета на руснаците, понеже не искал да виждат загубите на фронта. Абстрахирам се от факта, че в продължение на месеци, така и не уточни, какви конкретно са правомощията на един президент в парламентарна република. Да не говорим за великите му прозрения относно "Петрохан", там даже направо си и избяга от "дискусията" с мен, понеже му беше най-угодно.

преди 20 минути, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Нуша пак си абстинентна. Снимай двата алкохолни корена в устата и щи пратя 20 евро за първак

Лично той е тотален алкохолик който е бил на 15 години като е свършил соца.

Хапчета ли гълташ бре ама не позна.30 и кусур години видяхме къде отиват работите. Защото си малоумен, работите отиват на изуй гащи .Не ми пука за твоето мнение. Купи свещи с тези 20 евро или може да си обършеш ....

току-що, nusho73 написа:

Хапчета ли гълташ бре ама не позна.30 и кусур години видяхме къде отиват работите. Защото си малоумен, работите отиват на изуй гащи .Не ми пука за твоето мнение. Купи свещи с тези 20 евро или може да си обършеш ....

Ако не беше малограмотен сега щеше да имаш 20 евро и да си вземеш от селския магазин алкохол. Ма ти си издънка за нищо не ставаш

преди 13 часа, communismatic написа:

Имаш предвид, че лабораториите, занимаващи се с химични оръжия не са биолаборатории...

Имам предвид, че биолаборатория е понятие, с което юнашки злоупотребявате. И дадох най-очеваден пример с такива лаборатории в поликлиники, болници или извънболнични като Цибалаб, Рамус и т.н. Те по всякакви определения са биолаборатории. А ти какво имаш предвид?

Ми, като не знаеш какво имам предвид, за какво изобщо се включваш да коментираш!? И без това пишеш само и единствено глупости...

преди 3 минути, communismatic написа:

Ми, като не знаеш какво имам предвид, за какво изобщо се включваш да коментираш!? И без това пишеш само и единствено глупости...

Явно не знаеш какво имаш предвид, защото още не си казал.

преди 4 минути, parmobil написа:

Явно не знаеш какво имаш предвид, защото още не си казал.

Определено не съм обяснил, да. Може би трябваше да постна и картинка, че да може да се разбере по-ясно. Прави впечатление, че от тримата, дето коментирахте твърденията на Тълси Габард, нито един не е наясно с нещата. Баалбек тръгна да развива мантрата на "фактчекърите", дето са такива "фактчекъри", колкото тя пише умни неща. А останалите двама (и ти в това число), даже не разбрахте нищо от поста ми. И всички вие гласувате за партия "Петрохан", държа да отбележа. Ти също, личи ти от километри.

преди 9 минути, communismatic написа:

Определено не съм обяснил, да. Може би трябваше да постна и картинка, че да може да се разбере по-ясно. Прави впечатление, че от тримата, дето коментирахте твърденията на Тълси Габард, нито един не е наясно с нещата. Баалбек тръгна да развива мантрата на "фактчекърите", дето са такива "фактчекъри", колкото тя пише умни неща. А останалите двама (и ти в това число), даже не разбрахте нищо от поста ми. И всички вие гласувате за партия "Петрохан", държа да отбележа. Ти също, личи ти от километри.

Аз просто искам да спрете да развявате понятието биолаборатория като нещо страшно, тайнствено и опасно. И поясних много ясно защо.

За гласуването си в грешка, но няма да късам ризи, че не ми вярваш.

преди 2 минути, parmobil написа:

Аз просто искам да спрете да развявате понятието биолаборатория като нещо страшно, тайнствено и опасно. И поясних много ясно защо.

100% съм убеден в това. Тълси Габард е излязла и е казала, че просто е имало някакви американски биолаборатории, които целят да създадат чисто нов украински аналгин. Прави впечатление, че ОТНОВО си супер наясно с нещата.

преди 1 час, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Ако не беше малограмотен сега щеше да имаш 20 евро и да си вземеш от селския магазин алкохол. Ма ти си издънка за нищо не ставаш

От времето на бригадирското движение при соца, чак до сега - как успя с малограмотност да станеш академик??? Докога ще се криеш из Пернишките села? Един ден все ще те открият...

преди 19 минути, attj написа:

От времето на бригадирското движение при соца, чак до сега - как успя с малограмотност да станеш академик??? Докога ще се криеш из Пернишките села? Един ден все ще те открият...

Сигурно и той е завършил изгорелия ПУЦ?

преди 54 минути, AAUUXX написа:

Сигурно и той е завършил изгорелия ПУЦ?

Двама соц малограмотници пенсионери от интернат с 100% ТЕЛК, работещи като тролове за центове в форум. Седнали да обсъждат кой какъв бил.

Бягайте да си сменяте пелените

Не следва да се спори с цял соцакадемик ? А утре как ще е с генералисимус Сталин ? Само в Мосейково са наясно.

преди 2 часа, communismatic написа:

100% съм убеден в това. Тълси Габард е излязла и е казала, че просто е имало някакви американски биолаборатории, които целят да създадат чисто нов украински аналгин. Прави впечатление, че ОТНОВО си супер наясно с нещата.

А на мен ми прави впечатление, че продължаваш да не си наясно.

преди 16 часа, communismatic написа:

Какво си съчинявам, след като съм написал нещо, което ти отново не си разбрал. Това съчинение ли е?

Ти вярваш ли на НСИ?

Много забавно звучи от човек, който до преди няколко часа ми цитираше статистика, която аз му обясних, за какво конкретно се отнася...

Оставям те на свободните ти съчинение. Аз ти показах какво е на база на официалните данни които могат да се намерят. Обичайно при теб отне известно време, разбирам, че щом не е индустрия не трябва да го броим за икономика според твоето виждане, както и, че данните на НСИ не струват. Тогава остава да си съчиним нещо и да кажем - ето има 25 % спад на икономиката ни за последните години, всичко се срива, но държавата го прикрива и други такива неща. Друг ще добави 30%, защото и на тези 25 не вярва.. Свобода на словото, даже слободия 😁На кой каквото му харесва. Статистиката която ти цитирах, за мен беше ясна от самото начало, но на теб ти отне известно време, докато накрая стигнахме до същността. Не е важна статистиката за теб, а какво ти мислиш, че се случва, твоите числа (така и не ги видях все още) са определящи за оценката как се развиваме през последните години. Знам, че си адски компетентен и за теб всичко е цветя и рози.

По-долу са твоите много смислени обяснения какво значи ръст на икономиката т.е. нямало реално растеж а всичко е от инфлацията. Да не пропусна добави и еврото, мисля, някъде беше включил разбира се и Русия. Така виждаш ти нещата, на база твоя мироглед, твоята гледна точка като отидеш в магазина. Все пак общата картинка за една държава трудно може да се определи от това какво един от нас конкретно е видял, разбрал, усетил.. Пак казвам - така си преценил, така си го описал. Аз също ти обясних как изглежда на база на официалните данни в държавата. Няма какво повече да го коментираме :

image.png

преди 3 минути, parmobil написа:

А на мен ми прави впечатление, че продължаваш да не си наясно.

Нещо друго ли е твърдяла? Би ли конкретизирал? Да не вземеш пак да избягаш както във всички останали опити за дискусия с теб. Принципно си сред най-интелигентните тук, начетен си яко, няма тема, която да ти се опре... ;)

току-що, Gencho 123 написа:

Оставям те на свободните ти съчинение.

Аха, айде и бай Генчо Умното избяга...

Обичайно при теб отне известно време, разбирам, че щом не е индустрия не трябва да го броим за икономика според твоето виждане, както и, че данните на НСИ не струват.

Не, бе, титане на мисълта... Никой уважаващ себе си икономист не възприема неиндустриализирана държава за някаква икономическа сила. Не случайно основният показател за измерване на икономическа мощ е съотношение градско към селско население. Няма да обяснявам защо, оставям те сам да се сетиш. Ако изобщо можеш, в което се съмнявам.

преди 1 минута, Gencho 123 написа:

както и, че данните на НСИ не струват.

Пак да питам - вярваш ли на техните данни? Мятам ти въдичката, да видим, дали ще клъвнеш...

преди 2 минути, Gencho 123 написа:

Знам, че си адски компетентен и за теб всичко е цветя и рози.

Ми, предпочитам да вярвам на това което се случва около мен и го виждам с очите си, а не на една примитивна институция, която дори в момента твърди нещо, което правителството дори отрича. А за твърденията й, задал съм ти конкретен въпрос. Струва ми се, че няма и да отговориш, обаче... Нали няма нужда да вярваш на цените в магазина, а на официалните данни... Нали? :)

преди 3 минути, Gencho 123 написа:

Аз също ти обясних как изглежда на база на официалните данни в държавата.

Абсолютно нищо не си обяснил, цитира ми показател на НСИ, които даже не разбираше, че аз ти обясних, за какво конкретно се отнася. Това не е "обяснение", защото аз обяснявам на теб.

преди 4 минути, Gencho 123 написа:

Няма какво повече да го коментираме

Е, няма, да. Нали не ти отърва...

преди 8 минути, communismatic написа:

Аха, айде и бай Генчо Умното избяга...

Не, бе, титане на мисълта... Никой уважаващ себе си икономист не възприема неиндустриализирана държава за някаква икономическа сила. Не случайно основният показател за измерване на икономическа мощ е съотношение градско към селско население. Няма да обяснявам защо, оставям те сам да се сетиш. Ако изобщо можеш, в което се съмнявам.

Пак да питам - вярваш ли на техните данни? Мятам ти въдичката, да видим, дали ще клъвнеш...

Ми, предпочитам да вярвам на това което се случва около мен и го виждам с очите си, а не на една примитивна институция, която дори в момента твърди нещо, което правителството дори отрича. А за твърденията й, задал съм ти конкретен въпрос. Струва ми се, че няма и да отговориш, обаче... Нали няма нужда да вярваш на цените в магазина, а на официалните данни... Нали? :)

Абсолютно нищо не си обяснил, цитира ми показател на НСИ, които даже не разбираше, че аз ти обясних, за какво конкретно се отнася. Това не е "обяснение", защото аз обяснявам на теб.

Е, няма, да. Нали не ти отърва...

Дай да изясним една твоя глупост веднъж за винаги - тука има един който твърди, че е много умен, изказва се навсякъде, изчел е 2 вагона книги и това си ти. Така, че Димо умното престани да слагаш твоите прякори върху моя милост. Аз никога не съм имал твоите претенции за нещо велико и невероятни, нещо невиждно дето се вика. Ти си с това самочуствие и всеки ден го потвърждаваш.

По темата как се измерва икономиката на една държава, аз не виждам какво да добавя - ти гледаш магазин в Русе и казваш загиваме, трагедия. Друг вижда завод в Пловдив - търсим хора, развиваме се. Трети е в Родопите, едвам успява с туризма по някакъв начин да се издържат. Хората могат да има толкова различни гледни точки, затова и казвам, че няма какво да го дискутираме повече. Единствено логично е да стъпим на някакви данни, анализи и т.н. Поне нещо да има на среща което да показва кое как е, а не твоето лично впечатление. Ще има хора за които чашата е наполовина празна и други за които е наполовина пълна, живота е разбообразен. Не мисля повече да си губим времето, обясних ти го няколко пъти, надявам се си схванал.

Относно НСИ, не съм аз който да я защитава тази институция, но това е което имаме. Приемам даните които те отчитат. Така е по белия свят, така се анализират икономиките в света, всеки използва за основа реални данни от съответните институции, а не е въпрос на лично усещане. Това, че ти гледаш по различен начин си е твое право, не го оспорвам и затова мисля, че няма смисъл да го дъвчим повече.

Дай да видим какво е неиндустриализирана държава, кой е основния показател за икономическа мощ в една държава.. това са интересни теми. Понеже явно НСИ не е фактор, по-добре някои други държави да коментираме, където има повече вяра в техните институции.

Така, че Димо умното престани да слагаш твоите прякори върху моя милост.

Аз не се казвам Димо, ама както и да е. То кога ли си писал някакви верни неща.

Аз никога не съм имал твоите претенции за нещо велико и невероятни, нещо невиждно дето се вика. Ти си с това самочуствие и всеки ден го потвърждаваш.

Ти няма и как да имаш претенции, там е разликата...

преди 2 минути, Gencho 123 написа:

По темата как се измерва икономиката на една държава, аз не виждам какво да добавя - ти гледаш магазин в Русе и казваш загиваме, трагедия.

Абсолютно, да. Самият факт, че относно вихрещата се инфлация голяма част от съфорумците искрено отричаха, означава единствено, че абсолютно никой от тук не излиза от тях си и ги издържат родителите. Точка... Инфлацията е много по-висока от тази, която НСИ ни съобщава. От там нататък няма какво да коментирам повече...

Друг вижда завод в Пловдив - търсим хора, развиваме се.

Какво произвежда този завод? Щото един от соевите твърдеше, че сме имали много развита автоиндустрия, та затова и питам...

Хората могат да има толкова различни гледни точки, затова и казвам, че няма какво да го дискутираме повече. Единствено логично е да стъпим на някакви данни, анализи и т.н.

Да, бе. Това ми е ясно. Аз те питам, ти вярваш ли на данните на НСИ? Конкретен въпрос ти задавам...

преди 4 минути, Gencho 123 написа:

Относно НСИ, не съм аз който да я защитава тази институция, но това е което имаме. Приемам даните които те отчитат.

Аха, т.е. "Имаме там някаква статистика, ама дали е вярна... нямам никаква идея!", интересно...

преди 5 минути, Gencho 123 написа:

Така е по белия свят, така се анализират икономиките в света, всеки използва за основа реални данни от съответните институции, а не е въпрос на лично усещане.

И там ли нямат идея, дали статистиките им са верни, ама сляпо вярват на "съответните институции"?

преди 5 минути, Gencho 123 написа:

Понеже явно НСИ не е фактор, по-добре някои други държави да коментираме, където има повече вяра в техните институции.

Ми, ти сам казваш, че приемаш данните, ама така и не уточни, дали вярваш на статистиките им, това как да го разбираме по-точно?!

преди 11 минути, communismatic написа:

Аз не се казвам Димо, ама както и да е. То кога ли си писал някакви верни неща.

Моя грешка, бях видял, че си почнал сам да се цитираш, но съм сбъркал с фамилията - Дани умното си ти 😁Съжалявам, че обърках името.

image.png

Чувал съм, че само най-начетените могат сами себе си да цитират, а се оказва, че и във форума имаме такива колеги. По темата за БГ статистиката не виждам смисъл да пишем още 20 поста едно и също - имаме различни позиции, ок. Ти не вярваш, аз да кажем вярвам на 70% (докато не намеря нещо по-меродавно като източник).

За мен е любопитно темата по неиндустриализирана държава и кой е основния показател за икономическа мощ в една държава :

Никой уважаващ себе си икономист не възприема неиндустриализирана държава за някаква икономическа сила. Не случайно основният показател за измерване на икономическа мощ е съотношение градско към селско население.

Това са фундаментални въпроси сериозно погледнато, и оставам с впечатлението, че ако в една държава индустрията е по-малко от услугите, ти я смяташ, че не е икономическа сила ?

По темата за БГ статистиката не виждам смисъл да пишем още 20 поста едно и също - имаме различни позиции, ок.

Аха, т.е. позорно бягаш, както обикновено...

Това са фундаментални въпроси сериозно погледнато, и оставам с впечатлението, че ако в една държава индустрията е по-малко от услугите, ти я смяташ, че не е икономическа сила ?

Ми не, не твърдя това. Говоря, че е от особено значение структурата на икономиката и какво реално ти дава тя. Имаш стомана, едната държава произвежда вилици, другата произвежда часовници, а третата произвежда танкове... Само дето тая стомана на едната държава плаща 200 евро за заплати, а на другата 2000 евро. Не знам, дали схвана, ама...

преди 2 минути, communismatic написа:

Аха, т.е. позорно бягаш, както обикновено...

Ми не, не твърдя това. Говоря, че е от особено значение структурата на икономиката и какво реално ти дава тя. Имаш стомана, едната държава произвежда вилици, другата произвежда часовници, а третата произвежда танкове... Само дето тая стомана на едната държава плаща 200 евро за заплати, а на другата 2000 евро. Не знам, дали схвана, ама...

Виж не виждам от какво съм избягал - изписахме един чаршав на тема какво е развитието на икономиката на България. Всъщност накрая разговора опря не до това, а дали вярваме на НСИ. Повтарям ти отново - не виждам други източник и използвам техните данни. Дори и да се съмнявам, какво би направил ти, какви данни според теб е редно да се използват за измерваненто на БГ икономиката ?

Питах те по твоето изказване за неиндустриализираните държави защото според мен при всички в развития свят индустрията заема сигурно не повече от 25-30% от GDP. Ти самият твърдиш, че би следвало те да не са някакъв фактор в икономиката :

"Никой уважаващ себе си икономист не възприема неиндустриализирана държава за някаква икономическа сила."

Като казваш, че не твърдиш това, какво всъщност имаш в предвид за тези неинудстриализирани държави (какво твърдиш всъшност ?) . Как така никой няма да ги приеме като икономическа сила. Германия по тази логика не е ли икономическа сила (29% е индустрията при тях) :

The service sector contributes around 70% of the total GDP, industry 29.1%, and agriculture 0.9%.

Добавям и Китай (където както казват се произвежда почти всичко) - дори и там, индустрията е 36%

https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_China

Повтарям ти отново - не виждам други източник и използвам техните данни.

Да, де... ама вярваш ли им, пак да питам? Щом се уповаваш така упорито на тях, то значи им вярваш? :)

Като казваш, че не твърдиш това, какво всъщност имаш в предвид за тези неинудстриализирани държави (какво твърдиш всъшност ?) . Как така никой няма да ги приеме като икономическа сила. Германия по тази логика не е ли икономическа сила (29% е индустрията при тях) :

Къде видя в горното обяснение да пиша нещо подобно? Обясних го по най-елементарният начин и ти пак не го разбра!? Кажи ми, къде видя, да говоря за нещо подобно?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.