Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, jhoro написа:

Говориш ... колкото да не мълчиш!

Знаеш ли, колко е била максималната заплата тогава? Познавах хора, получаващи 7-800 лева и то работници.

А знаеш ли каква е максималната сега?

П.С.Ти нали нямаше време?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 13 часа, andiay написа:

Тъпио, на собствената си глупост ли се смееш?

Поправям "бакалските сметки", полззващи математика за трети клас, на твой другар по съдба....

За мен удобни сметки няма....

И това, което си цитирал са точните сметки при изравняване на условията....

Което не прави сравнението точно, но е възможно най-коректното, ако се ползват знания на третокласник....

Още малко по-коректно се получава, ако се сравняват процентните разходи от доходите на средно домакинство за режийни някога и днес...

За абсолютно коректно сравнение вече се искат доста повече знания и достъп до данни...

Пиша ти го за трети път вече, като всеки път все по-бавно....

Това, че за трети път няма да го схванеш - не е по моя вина....

Тцъ, не си падам по ясновидството, за разлика от болшинствот о списващи тук....

И тцъ, нема да се позова и на логика...

Чиста проба научен факт си е....

Първо е доказано емпирично, а последствие е обяснено и теоретично, че:

1. Глупакът не може да надскочи природно зададената си глупост, дори да го поставиш в среда на гении...

2. Глупостта е заразна....

Предпочитам да гледам реално на нещата, а не положително или отрицателно....

Нито песимизмът, нито безпочвения оптимизъм са ми присъщи....

Песимизмът е присъщ за гениите, а безпочвения оптимизъм за глупаците....

П.П. Понеже се питаше коги ша свърши оная война, то наскоро гледах интервю с човек, чиито прогнози за международна политика доказано са верни в 80% от случаите....

Каза, че според него някъде през 2025-а щели да спрат да се стрелят....

Но... на мен се ми се струва, че тая му прогноза ще попадне в оставащите 20%....

Тъй, тъй, но също така има много случаи когато глупакът рязко намалява проявите си на глупост. Например вземе, че се ожени/омъжи.... 

Значи признаваш, че не си гений!? 

Аз във форума съм дал прогноза 2027 г. за край на войната. 

преди 5 часа, jhoro написа:

Говориш ... колкото да не мълчиш!

Знаеш ли, колко е била максималната заплата тогава? Познавах хора, получаващи 7-800 лева и то работници.

7-8000 лева е взимал директор на оръжеен завод, а не работник. Отделно премии.. Става въпрос за нетна заплата обаче. Брутната може би е била над десет хиляди...

Едно жилище от ГДР

ddr1k.jpg

k-foto_15.10.19,_09_55_47.jpg.webp

11045973_M740x493.jpg

11045971_M740x493.jpg

преди 5 минути, АСПЕКТ написа:

Едно жилище от ГДР

ddr1k.jpg

11045973_M740x493.jpg

11045971_M740x493.jpg

Гледам, горките хора, каква мизерия наистина било. Едва са свързвали 2 края и какви мизерни жилища. Цццц. Беднотия. Сигурно заради войните или положението след войните причинени от САЩ.

😁

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

Едно жилище от ГДР

ddr1k.jpg

11045973_M740x493.jpg

11045971_M740x493.jpg

Гледам, горките хора, каква мизерия наистина било. Едва са свързвали 2 края и какви мизерни жилища. Цццц. Беднотия. Сигурно заради войните или положението след войните причинени от САЩ.

😁

Банята ми е малко тесна в раменете. А през 70-те бяхме с автоматична "Перла"

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

Да не забравяме, че ГДР беше "витрината на соц лагера"! Когато се събраха с ФРГ - се видя разликата 

Я покажи едно жилище от НРБ - от същото време?

преди 15 минути, parmobil написа:

.А през 70-те бяхме с автоматична "Перла"

Почти съм 2000 година майка ми хереше с "обикновена" пералня.

преди 7 минути, jhoro написа:

Да не забравяме, че ГДР беше "витрината на соц лагера"! Когато се събраха с ФРГ - се видя разликата 

През 2003 година купих на майка си първа автоматична пералня  NEO.   Китайско качество.     Още не съм я изхвърлил - защото работи.   А родителите ми са починали.   Две техни  стари обикновени  перални още  си стоят като за спомен от соца.

преди 4 минути, attj написа:

Две техни  стари обикновени  перални още  си стоят като за спомен от соца.

Баровци - ДВЕ перални!!!

преди 2 минути, jhoro написа:

Баровци - ДВЕ перални!!!

Едната още си стои в къщата на село.  Там всичко е като спомен от миналото.  Другата е в апартамента им в града.   Само Неото още работи. Три са.

преди 13 минути, attj написа:

През 2003 година купих на майка си първа автоматична пералня  NEO.   Китайско качество.     Още не съм я изхвърлил - защото работи.   А родителите ми са починали.   Две техни  стари обикновени  перални още  си стоят като за спомен от соца.

Техниката от соца е стабилна и работи дълги години.

Сега всичко е за 4-5 години. Даже и колите.

преди 7 часа, jhoro написа:

Познавах хора, получаващи 7-800 лева и то работници.

На 18-19 години навремето ме обучаваха за стругар. 1981-1982 г.  Батковци гонеха норми и изкарваха по 500-600 лв на месец.   Миньори работеха за около толкова.  При 120 лв минимална заплата.  Пак е имало ножица и доста различни доходи - като сега.

преди 2 часа, В. Велев написа:

Това е модата, социализмът няма нищо общо.

Те и сега могат да направят подобна техника която да не се разваля. Дори в пъти по здрава от соц времето.

преди 1 минута, Nikita' написа:

Те и сега могат да направят подобна техника която да не се разваля. Дори в пъти по здрава от соц времето.

А защо не го правят ?

преди 11 минути, AAUUXX написа:

А защо не го правят ?

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Планирано_остаряване

Капитализмът изисква купи-хвърли и после пак купи общество. Консуматорско общество.

Само дето, споменатото "НЕО" не е произведено (по скоро сглобено) в Китай а в Турция - като цялата търговска марка, по поръчка на една бг технобакалия

Нали трябва да си купиш нов уред - за какво ти е техника на 4-5 години? При колите не е точно така

преди 4 минути, teo-glavata написа:

Само дето, споменатото "НЕО" не е произведено (по скоро сглобено) в Китай а в Турция - като цялата търговска марка, по поръчка на една бг технобакалия

Нали трябва да си купиш нов уред - за какво ти е техника на 4-5 години? При колите не е точно така

Беко правят хубави неща. Нищо, че са от Турция.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Beko

преди 3 часа, jhoro написа:

Истинската соц. лагер, искаш да кажеш. Истинския социализъм. Не като с България, държавен капитализъм и благодарение на Живков е запазено и религията. И са премахнати доста лагери. Както и благодарение на Живков Петрич е в България. Защото СССР искаше Петрич да е в Югославия.

току-що, АСПЕКТ написа:

Беко правят хубави неща. Нищо че са от Турция.

В същия мега завод на вестел - въпроса какво е поръчал клиента и до каква производствена цена - от там и качеството на вложените компоненти

преди 21 минути, teo-glavata написа:

В същия мега завод на вестел - въпроса какво е поръчал клиента и до каква производствена цена - от там и качеството на вложените компоненти

С добавката, че всяко нещо трябва да се счупи. Калкулиран ресурс!

преди 4 минути, jhoro написа:

С добавката, че всяко нещо трябва да се счупи. Калкулиран ресурс!

Така е! В другия случай, ще стане като при този индивид

на 17.08.2024 г. в 17:59, Сiнбад написа:

Това което ми пишете са общи приказки и несъществени неща.

Тях мога да ги чуя по сергиите на пазара "Кирков", но не и в технически форум.

Аз направих проверка на някои от проблемните филми, които ги "изплюва" дори и DVD-то вградено в лаптопа ми.

1./ филма "21 grams" е записан не на DVD диск / преди две десетилетия бяха доста скъпи/,    

ами на два CD-R диска от 700 МВ във формат VCD.

2./ филма "Mistic River" е записан също на два CD-R диска от 790 МВ във формат SVCD.

Направих допълнителна проверка и на характеристиката на плеъра и останових че:

PICTURES CD PLAYER / VCD/S-VCD/DIVX/WMA

Това означава че дисковете са актуални и за пускането им може да се изисква някаква "допълнителна" процедура !? 

Жалкото е че тези "допотопни" за вас плеъри / произвеждани преди 20 години /, имат по добри параметри за възпроизвеждане

на видео, отколко съвременни DVD устройства монтирани към лаптопите !

преди 3 часа, В. Велев написа:

Пропускаш ФАКТА че соц тениката почти изцяло копираше и крадеше западни технологии.

https://germanych.livejournal.com/133607.html

Дефакто признаваш че западните технологии  по това време също бяха вечни и копирани от соца .

Сега рашистан копира китайски технологии , даже без да се старае да краде технология и да произвежда, а направо краде готова продукция на която слага табличка "москвич" например.

Та.... като маструбиратъе по соц технологиите, сега "става ли " ви от китайски тенологии с руска "табличка"  ?? :) 

преди 3 минути, miro20 написа:

Пропускаш ФАКТА че соц тениката почти изцяло копираше и крадеше западни технологии.

https://germanych.livejournal.com/133607.html

Дефакто признаваш че западните технологии  по това време също бяха вечни и копирани от соца .

Признавам, че тук при соца правехме много по-здрави западните технологии.

По дефол капитализма иска уредите да се развалят често, за да печелят капиталистите. А при социализма гледаха уредите да са здрави, за да не се налага на хората често да си купуват, а с парите да ходят на море.

преди 1 минута, В. Велев написа:

А при социализма гледаха уредите да са здрави, за да не се налага на хората често да си купуват, а с парите да ходят на море.

Това някой цитат директно от Карл Маркс ще е :wub:

току-що, В. Велев написа:

Признавам, че тук при соца правехме много по-здрави западните технологии.

По дефол капитализма иска уредите да се развалят често, за да печелят капиталистите. А при социализма гледаха уредите да са здрави, за да не се налага на хората често да си купуват, а с парите да ходят на море.

Опашата наивна лъжа  :)

По същото време, повтарям - по същото време, всички ценяха западните стоки и лиги им капеха да се уредят със западен касетофон, западна пералня, всичко западно което разбира се бе дефицит.

За автомобили дори не говоря .. само  децата на висшите цоц.функционери  и хайлайф известни личности, можеха да си позволят западен автомобил, и всички им падаха ченетата когато бръмчаха наоколо...

Така че...  поспри манго за това кое се е ценяло повече като качество . ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ в тези години.

Лъжите ти не минават комундел :) 

преди 6 минути, miro20 написа:

Сега рашистан копира китайски технологии , даже без да се старае да краде технология и да произвежда, а направо краде готова продукция на която слага табличка "москвич" например.

Даже не копират  - поръчват си брандирани стоки, с тяхно лого.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.