Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 минути, В. Велев написа:

Благодаря, ама е много сложно за мен.

Знам! То и аз я лапна 3000€, я не - ама си е добро начало за консултант

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 10 минути, andiay написа:

Ми и ти да си се къпал, да не си мръзнал и да не си гладувал по време на соца, за да не плещиш сега глупости....

И най-вече да си израснал трети клас...

Всички плащат тока на приблизително моите тарифи....

Просто не го знаят....

Защото се радват като теб, че плащали "евтин" ток, понеже бюджета им поема разликата...

Което си е соц отсекъде....

Ама иначе плюят соца и наричат другите соцносталгици....

Бакалска сметка, Тъпио, бакалска....

И сега пак ще ти го напиша, този път и бавно, защото е повече от ясно, че разбирането на нещо ти е трудно...

Соц. - Държавата е собственик на мощностите за производство на електроенергия, държавата е собственик на електропреносната мрежа, държавата е единственият икономически субект от който можеш да си купиш ток - пълен монопол....

Бидейки монополист, то тя решава каква да бъде цената и това не подлежи на договаряне - пазар няма...

Нещо повече - държавата е монополист във всяка една сфера....

Ако дотира нещо от бюджета, то дотацията се връща отново в бюджета, най-просто казано...

Днес - реалностите са различни, пазара е либерализиран, ролята на държавата е много по-малка, пазара определя цената, държавата отново дотира битовите потребители, но сега тази дотация не се връща обратно в бюджета, най-просто казано...

И тъй като, както посочи Жорката, държавата днес не може да се разглежда като отделен субект, тя просто преразпределя парите събрани в бюджета - т.е. нашите пари....

Покриването на разликата между пазарната цена и цената за битовите потребители от бюджета, всъщност означава, че ти пак плащаш пазарната стойност, та дори и нещо повече - плащаш и част от сметката на всеки с по-голямо потребление от теб....

Няма как да сравняваш цена по време на соца с цена днес, нито СРЗ през време на соца със СРЗ днес, нито съотношението между СРЗ / цена тогава и днес...

Както казах - няколко идеи по-коректно е сравнението на % отделян от доходите на домакинството за режийни тогава и днес, но пак няма да стане с бакалски сметки и знания на третокласник....

Сега разбра ли?

И един път бе достатъчно да го напишеш....

Отново ще ти кажа, че нямам претенции да разбирам от ценообразуване в енергетиката....

Обикновен потребител съм....

Засичат ме веднъж месечно....

По същия начин засичат и всеки битов потребител, чиято сметка се доплаща от държавата...

Не съм се интересувал от различните методи за отчитане, защото не ме вълнуват....

Едва ли ще има фрапираща разлика в цената за мен...

И отново пишеш неща, които нямат никаква връзка с "дискусията" до момента....

Това с облигациите не е съвсем така....

Днес нещо ви е напекло слънцето всички соц. носталгици и го ударихте на комплекси. Един след друг.

Твърдиш че сега държавата дотира тока за бита. Каза го и с половин уста за соца. Остава да го напишеш малко по-просто че и останалите соц. кратуни в темата да те разберат, че и ти.

ПП: продължавам да не разбирам ваденето на думите от контекста за банята каква му е идеята?

Не аз съм измислил фразата "Неделя ден за баня". Беше популярна по соца.

преди 12 минути, teo-glavata написа:

Kato gledate samo po niskata cena - ]e qdete kakwoto ima za tazi cena

Мамка му - и преводач ли трябва да ползваме?

преди 13 минути, teo-glavata написа:

Като гледате само по ниската цена - ще ядете каквото има за тази цена

Не е въпрос само на цена. В момента в хладилника има два домата - перфектни. Но са откъснати директно от стеблото.
Ако такива домати идват през търговската мрежа - ще станат на пюре още в склада.

От толкова соц носталгици (колко млн. ги изкарахте не помня) защо поне един не се хвана да гледа тез бленувани от вас домати. Хем пари ще направи хем ще ви задоволи соц душичката.

преди 1 минута, jhoro написа:

Мамка му - и преводач ли трябва да ползваме?

Da. сори :beer:

Ползвай каквото си искаш

преди 4 минути, jhoro написа:

Не е въпрос само на цена. В момента в хладилника има два домата - перфектни. Но са откъснати директно от стеблото.
Ако такива домати идват през търговската мрежа - ще станат на пюре още в склада.

Това не е мой проблем

преди 11 минути, BANKATA написа:

Днес нещо ви е напекло слънцето всички соц. носталгици и го ударихте на комплекси. Един след друг.

Твърдиш че сега държавата дотира тока за бита. Каза го и с половин уста за соца. Остава да го напишеш малко по-просто че и останалите соц. кратуни в темата да те разберат, че и ти.

ПП: продължавам да не разбирам ваденето на думите от контекста за банята каква му е идеята?

Не аз съм измислил фразата "Неделя ден за баня". Беше популярна по соца.

Теб слънцето те е напекло още в трети клас явно....

Продължаваш да не разбираш не само за банята, всъщност нищо май не си в състояние да разбереш....

Държавата дотира тока за бита, което е в разрез с ангажименти, които сме поели пред ЕС, това не го твърдя аз, а факт, който въобще не ме учудва, че не знаеш...

Колко по-просто да го кажа, че дори и такъв като теб, спрял развитието си в трети клас да схване, че през соца и днес реалностите са коренно различни като обществено-икономическо устройство, за да бъдат сравнявани по детинския начин, който ползваш ти....

Нищо не съм казал с половин уста, достатъчно ясно го написах вече няколко пъти, това че твоята глава не е дори и наполовина пълна е причината да ти се струва половинчато....

За държавното устройство на соца дотацията на цени е нещо нормално и в реда на нещата....

Днес обаче не е....

По-опростено от това няма как да се каже, дори и третокласник със среден КИ би требело да схване....

И колкото и да ти се иска да е факт, че аз изпитвам каквато и да е носталгия по соца, то това няма нищо общо с реалността и щеше да си го разбрал отдавна, ако бе се научил да схващаш какво четеш, а не да "четеш" това, което ти се иска да "четеш"....

Това с водата е ирония и сарказъм на емблематичната глупост, която написа , че сметките за вода някога били ниски, щото хората не се били къпали....

Ама пък си поливаха градините, дворовете и си миеха колите с питейна вода....

"Неделя - ден за баня" е казармен лаф....

Теб само в неделя ли те къпеха като малък?

Иначе на Уинстън Чърчил приписват репликата - "Верно ли, че тея дето си честитят банята са ни обявили война?"....

Ама я е изрекъл преди времето на соца и израза "Честита баня" е наследство отпреди соца....

Както много отдавна ти казах, преди си бил със затворени очи, днес си със "широко затворени очи"....

И преди не си разбирал реалността, и днес също не я разбираш...

Нито има шанс да я разбереш някога....

преди 7 часа, parmobil написа:

Пак бъркаш понятията. Когато искаш заем, който дава парите определя условията, когато пускаш облигации, ти определяш условията. Още ли не ти е ясно?

Сериозно?

Както обикновено не отговаряш на зададения въпрос, а го подминаваш и обясняваш нещо, за което никой не те е питал!Типично.

преди 3 часа, andiay написа:

Няма как да сравняваш цена по време на соца с цена днес, нито СРЗ през време на соца със СРЗ днес, нито съотношението между СРЗ / цена тогава и днес...

..

Затова пък ти го правиш, с удобни за теб сметки, че да изкараш соц тока по-евтин :giggle1:

на 19.08.2024 г. в 0:21, andiay написа:

Но... да проверим и сметките на третокласника....

1980-а - СРЗ 182,5 лв. ток - дневна 0,032 лв / нощна - 0,01 лв., средно 0,028 лв/квтч или със СРЗ можеш да си купиш 6517, 86 квтч....

2024-а - СРЗ 2296 лв. ток (на свободния пазар, защото това е реалното което плащаме) 0,4 лв/квтч или със СРЗ можеш да си купиш 5 740 квтч.....

Пак не ти излизат сметките....

преди 1 час, andiay написа:

И преди не си разбирал реалността,

Малко ясновидец го раздаваш....няма лошо, ако я имаш. Сега ще напишеш, че това е чиста логика. :)  По принцип глупакът и преди е бил такъв и за в бъдеще ще бъде, но има изключения. Понякога хората се променят. Гледай положително на нещата. :) 

преди 2 минути, N1K17Y написа:

Затова пък ти го правиш, с удобни за теб сметки, че да изкараш соц тока по-евтин

Тъпио, на собствената си глупост ли се смееш?

Поправям "бакалските сметки", полззващи математика за трети клас, на твой другар по съдба....

За мен удобни сметки няма....

И това, което си цитирал са точните сметки при изравняване на условията....

Което не прави сравнението точно, но е възможно най-коректното, ако се ползват знания на третокласник....

Още малко по-коректно се получава, ако се сравняват процентните разходи от доходите на средно домакинство за режийни някога и днес...

За абсолютно коректно сравнение вече се искат доста повече знания и достъп до данни...

Пиша ти го за трети път вече, като всеки път все по-бавно....

Това, че за трети път няма да го схванеш - не е по моя вина....

преди 7 минути, Мечо Хубавеца написа:

Малко ясновидец го раздаваш....няма лошо, ако я имаш. Сега ще напишеш, че това е чиста логика. :)  По принцип глупакът и преди е бил такъв и за в бъдеще ще бъде, но има изключения. Понякога хората се променят. Гледай положително на нещата. :) 

Тцъ, не си падам по ясновидството, за разлика от болшинствот о списващи тук....

И тцъ, нема да се позова и на логика...

Чиста проба научен факт си е....

Първо е доказано емпирично, а последствие е обяснено и теоретично, че:

1. Глупакът не може да надскочи природно зададената си глупост, дори да го поставиш в среда на гении...

2. Глупостта е заразна....

Предпочитам да гледам реално на нещата, а не положително или отрицателно....

Нито песимизмът, нито безпочвения оптимизъм са ми присъщи....

Песимизмът е присъщ за гениите, а безпочвения оптимизъм за глупаците....

П.П. Понеже се питаше коги ша свърши оная война, то наскоро гледах интервю с човек, чиито прогнози за международна политика доказано са верни в 80% от случаите....

Каза, че според него някъде през 2025-а щели да спрат да се стрелят....

Но... на мен се ми се струва, че тая му прогноза ще попадне в оставащите 20%....

преди 7 часа, andiay написа:

Теб слънцето те е напекло още в трети клас явно....

Продължаваш да не разбираш не само за банята, всъщност нищо май не си в състояние да разбереш....

Държавата дотира тока за бита, което е в разрез с ангажименти, които сме поели пред ЕС, това не го твърдя аз, а факт, който въобще не ме учудва, че не знаеш...

Колко по-просто да го кажа, че дори и такъв като теб, спрял развитието си в трети клас да схване, че през соца и днес реалностите са коренно различни като обществено-икономическо устройство, за да бъдат сравнявани по детинския начин, който ползваш ти....

Нищо не съм казал с половин уста, достатъчно ясно го написах вече няколко пъти, това че твоята глава не е дори и наполовина пълна е причината да ти се струва половинчато....

За държавното устройство на соца дотацията на цени е нещо нормално и в реда на нещата....

Днес обаче не е....

По-опростено от това няма как да се каже, дори и третокласник със среден КИ би требело да схване....

И колкото и да ти се иска да е факт, че аз изпитвам каквато и да е носталгия по соца, то това няма нищо общо с реалността и щеше да си го разбрал отдавна, ако бе се научил да схващаш какво четеш, а не да "четеш" това, което ти се иска да "четеш"....

Това с водата е ирония и сарказъм на емблематичната глупост, която написа , че сметките за вода някога били ниски, щото хората не се били къпали....

Ама пък си поливаха градините, дворовете и си миеха колите с питейна вода....

"Неделя - ден за баня" е казармен лаф....

Теб само в неделя ли те къпеха като малък?

Иначе на Уинстън Чърчил приписват репликата - "Верно ли, че тея дето си честитят банята са ни обявили война?"....

Ама я е изрекъл преди времето на соца и израза "Честита баня" е наследство отпреди соца....

Както много отдавна ти казах, преди си бил със затворени очи, днес си със "широко затворени очи"....

И преди не си разбирал реалността, и днес също не я разбираш...

В момента се опитваш да ме убеждаваш че сравняване на ябълки и круши е нормално. Изравняваш условията като махаш дотирането от сегашната цена и ми я сравняваш с дотираната от соца.  Тарикат!

преди 10 часа, В. Велев написа:

Започнаха да се завръщат по малко, но изведнъж няма да стане. След още 1-2 ковида и повечето народ вече ще е на село.

Покойният ми баща казваше -ще ходиш да се занимаваш или продавай къщата с двора на село, докато има на кого.   Дори и на безценица.  

преди 7 минути, BANKATA написа:

В момента се опитваш да ме убеждаваш че сравняване на ябълки и круши е нормално. Изравняваш условията като махаш дотирането от сегашната цена и ми я сравняваш с дотираната от соца.  Тарикат!

В момента се опитвам да обясня на слепец, какво е ябълка и какво е круша...

По какво си приличат и по какво се различават....

Проблемът ми обаче е, че освен, че е сляп е и глух, а на всичкото отгоре е решил, че дори и без да е виждал ябълка или круша, много добре знае кое какво е....

1. Дотация при соца с държавна планова икономика на цената на дадена стока (в случая ток) за краен битов потребител не е същото като дотация на цена на стока (в случая ток) за краен битов потребител в условието на пазарна икономика....

В първия случай цената я определя единствено и само държавата и нейната дотация се връща обратно в бюджета, най-най-най-опростено казано....

Във втория случай цената се определя от пазара и дотацията излиза от бюджета, но не се връща обратно в него, също най-най-най-опростено казано...

2. СРЗ по време на соца и СРЗ в условията на пазарна икономика се определят по мнооого, ама много различен начин....

И определено едното е плод, а другото зеленчук...

Та... не съм аз този който държи да сравнява ябълки и круши, а ти си този, който сравнява плодове със зеленчуци....

Изравняване на условията е поне да се сравняват само различни плодове, като изрично подчертах, че и подобно сравнение не е коректно....

Малко по-коректно е сравнение между един сорт ябълка и друг сорт ябълка - процента отделян от домакинство за режийни тогава и днес....

Напълно коректно сравнение изисква доста други неща, които пък съвсем са извън възможностите ти да проумееш....

Така, че не аз съм тарикат, а ти хем си сляп, хем си глух, хем си вярваш, че не е нужно нито да виждаш, нито да чуваш, за да знаеш какво представлява света...

Широко затворени очи, ма мнооо широко затворени.....

преди 15 минути, andiay написа:

В момента се опитвам да обясня на слепец, какво е ябълка и какво е круша...

По какво си приличат и по какво се различават....

Проблемът ми обаче е, че освен, че е сляп е и глух, а на всичкото отгоре е решил, че дори и без да е виждал ябълка или круша, много добре знае кое какво е....

1. Дотация при соца с държавна планова икономика на цената на дадена стока (в случая ток) за краен битов потребител не е същото като дотация на цена на стока (в случая ток) за краен битов потребител в условието на пазарна икономика....

В първия случай цената я определя единствено и само държавата и нейната дотация се връща обратно в бюджета, най-най-най-опростено казано....

Във втория случай цената се определя от пазара и дотацията излиза от бюджета, но не се връща обратно в него, също най-най-най-опростено казано...

2. СРЗ по време на соца и СРЗ в условията на пазарна икономика се определят по мнооого, ама много различен начин....

И определено едното е плод, а другото зеленчук...

Та... не съм аз този който държи да сравнява ябълки и круши, а ти си този, който сравнява плодове със зеленчуци....

Изравняване на условията е поне да се сравняват само различни плодове, като изрично подчертах, че и подобно сравнение не е коректно....

Малко по-коректно е сравнение между един сорт ябълка и друг сорт ябълка - процента отделян от домакинство за режийни тогава и днес....

Напълно коректно сравнение изисква доста други неща, които пък съвсем са извън възможностите ти да проумееш....

Така, че не аз съм тарикат, а ти хем си сляп, хем си глух, хем си вярваш, че не е нужно нито да виждаш, нито да чуваш, за да знаеш какво представлява света...

Широко затворени очи, ма мнооо широко затворени.....

Логиката ти определено е на зеленчук!

Още предният път ти казах че сравнението на режийните сега и тогава не е коректно. Смя ми се.

Сега го написа.

току-що, BANKATA написа:

Логиката ти определено е на зеленчук!

Нормална реакция на сляп и глух човек, когато някой се опитва да му обяни нещо, така че и дебил да започне да зацепва....

Дай сега да видим, кое според карфиола между ушите ти е грешно....

преди 2 минути, andiay написа:

Нормална реакция на сляп и глух човек, когато някой се опитва да му обяни нещо, така че и дебил да започне да зацепва....

Дай сега да видим, кое според карфиола между ушите ти е грешно....

Написах ти го. Да вадиш дотирането сега.

преди 5 минути, BANKATA написа:

Написах ти го. Да вадиш дотирането сега.

Определено карфиола между ушите ти се е и спаружил на всичкото отгоре...

Не случайно написа онази глупост за водата, което ме подсеща, че не отговори дали само в неделя сте се къпали във вашето семейство....

Пак прочети, какво ти написах за дотациите някога и днес по възможно най-опростения начин, за да може дори и такъв като теб да го схване....

Полей го малко тоз карфиол....

преди 5 минути, andiay написа:

Определено карфиола между ушите ти се е и спаружил на всичкото отгоре...

Не случайно написа онази глупост за водата, което ме подсеща, че не отговори дали само в неделя сте се къпали във вашето семейство....

Пак прочети, какво ти написах за дотациите някога и днес по възможно най-опростения начин, за да може дори и такъв като теб да го схване....

Полей го малко тоз карфиол....

Пиши си го както искаш, това не значи че си прав.

Плащаш ли по-евтин ток от '80, плащаш.

Имало ли е дотации тогава имало е, има ли сега, има. Обясних ти го просто.

преди 33 минути, BANKATA написа:

И как точно, го реши това?

Първо Анди ти намекна, че СРЗ през соца и при капитализма не е едно и също.

Обяснявам - през соца разликата между най-ниската работна заплата и най-високата беше много по-малка отколкото сега, тоест хората, които вземаха реална заплата близо до СРЗ беше болшинство, докато сега хората със реални заплати близки до СРЗ са малцинство, това е резултат от голяма разлика между минимална заплата и максимална заплата сега.За това е по-правилно да се взема предвид така наречената медиана, а не СРЗ.

преди 25 минути, BANKATA написа:

Това, че си вярваш за нещо, не значи, че то е вярно....

Но.... когато не поливаш карфиола, тъй става, почваш да приемаш желаното за реалност....

Днес тока не е по-евтин....

Но... карфиол не може да разбере това, по-голям шанс има да го разбере жувотинката от аватара ти, която много си подценил сравнявайки се с нея...

Още чакам обяснението как по-бедни хора (тогава, отколкото днес) са плащали по-скъп ток, за да се отопляват ползвайки крайно неикономични и енергоемки отоплителни уреди, как с по-скъп ток режийните на домакинство не надхвърлят 25% от дохода му, като в тези 25% влизат и данъците....

"Пазарната" цена тогава е била тази, която е посочила държавата като единствен производител, единствен производител и единствен търговец....

На практика дотация няма, в смисъла на този термин в условията на пазарна икономика...

Разбирам, че всичко това е абстракция за някой с интелектуално ниво на повтарящ цял живот трети клас, но.... това не значи, че неговото "обяснение" е смислено....

Точно толкова глупаво е, колкото и "обяснението" ти за водата....

Пак ще ти го кажа - това, че твоето семейство по времето на соца не се е къпало освен в неделя, мръзнело е зимата и гладувало целогодишно не е по вина на соца, както и не комунистите са забранили на майка ти да следва, заради дядо ти....

Но... нормално е за вечен третокласник да вярва в подобни щуротии....

преди 17 минути, andiay написа:

Това, че си вярваш за нещо, не значи, че то е вярно....

Но.... когато не поливаш карфиола, тъй става, почваш да приемаш желаното за реалност....

Днес тока не е по-евтин....

Но... карфиол не може да разбере това, по-голям шанс има да го разбере жувотинката от аватара ти, която много си подценил сравнявайки се с нея...

Още чакам обяснението как по-бедни хора (тогава, отколкото днес) са плащали по-скъп ток, за да се отопляват ползвайки крайно неикономични и енергоемки отоплителни уреди, как с по-скъп ток режийните на домакинство не надхвърлят 25% от дохода му, като в тези 25% влизат и данъците....

"Пазарната" цена тогава е била тази, която е посочила държавата като единствен производител, единствен производител и единствен търговец....

На практика дотация няма, в смисъла на този термин в условията на пазарна икономика...

Разбирам, че всичко това е абстракция за някой с интелектуално ниво на повтарящ цял живот трети клас, но.... това не значи, че неговото "обяснение" е смислено....

Точно толкова глупаво е, колкото и "обяснението" ти за водата....

Пак ще ти го кажа - това, че твоето семейство по времето на соца не се е къпало освен в неделя, мръзнело е зимата и гладувало целогодишно не е по вина на соца, както и не комунистите са забранили на майка ти да следва, заради дядо ти....

Но... нормално е за вечен третокласник да вярва в подобни щуротии....

Цената тогава е била тази която държавата е опрделила след дотиране на цената.

преди 2 минути, M.Николов написа:

Обяснявам - през соца разликата между най-ниската работна заплата и най-високата беше много по-малка отколкото сега, тоест хората, които вземаха реална заплата близо до СРЗ беше болшинство, докато сега хората със реални заплати близки до СРЗ са малцинство, това е резултат от голяма разлика между минимална заплата и максимална заплата сега.За това е по-правилно са се взема предвид така наречената медиана, а не СРЗ.

Говориш ... колкото да не мълчиш!

Знаеш ли, колко е била максималната заплата тогава? Познавах хора, получаващи 7-800 лева и то работници.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.