Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 минути, NovakJ написа:

Вероятност Турция да ни нападне почти не съществува! Обаче съществува голяма вероятност рузия да ни нападне, да НАТО ще ни защити!

Руснаците ще ни нападнат? Смятай... И викаш... НАТО тутакси ще дотърчи, да ни спасява?

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 минута, communismatic написа:

Руснаците ще ни нападнат? Смятай... И викаш... НАТО тутакси ще дотърчи, да ни спасява?

Сега ми отговори ти на въпроса, спри да се измъкваш.... не съм длъжен само аз да ти отговарям!

преди 17 минути, NovakJ написа:

Ти какво искаш? Да останем незащитени ли? Това ли искаш?

Виж сега... знам, че ти е много сложно, но в реторичният ми въпрос зададен към теб се съдържа и отговора ми относно "Да останем незащитени ли?". Разбра ли или? Да пробвам с картинка?

Виж сега... знам, че ти е много сложно, но в реторичният ми въпрос зададен към теб се съдържа и отговора ми относно "Да останем незащитени ли?". Разбра ли или? Да пробвам с картинка?

Да разбираме ли, че твоето желание е България да напусне НАТО и да остане беззащитна? 

Моето желание е България да поддържа добри отношения със съседите си, да разчита сама на себе си и да не разчита на помощ, която просто няма да дойде от никъде. Благодаря за вниманието...

"Нещо ми писна от глупости, ръсени от недорасляци, та...
„Родена съм през 1956 година и доста време поживях през социализма. Първото, което помня, са самуните бял хляб в магазина, сандъчетата с мармалад и масло, както и гюмовете с мляко. Хлябът беше току-що изпечен и ухаеше страхотно. Баба ми ме гонеше с маслото да ми намаже, но аз слагах сирене в краешника и го хапвах с удоволствие. Масло слагах на филиите с шипков мармалад, ама той нямаше нищо общо със сегашната полутечна каша, която продават, че са й лепнали и етикет „еко“. Навремето шипковия мармалад беше твърд и страшно вкусен.
Не помня да са ми мазали филията с мас, както говори господин премиерът. С мас се готвеха някои манджи. Баба ми стоеше до печката и въртеше гювеч, или телешко със сини сливи, или пиле яхния с много лук. Миришеше божествено! И беше вкусно, облизвахме чиниите. Дори картофената й супа беше супер. А най-много обичахме копривената каша – с много масло и сирене, която се топеше в устата. И сладките, разбира се. Дебнехме край фурната да се изпекат и ги нагъвахме топли.
В Халите продаваха всякакъв вид месо. Там месото на животните висеше на ченгели и хората посочваха откъде да им отрежат кило-две. Два пъти седмично и задължително в неделя у нас се ядеше манджа с месо, а на другия ден – постна.
Да, нямаше шоколадови яйца и тублерони, нямаше бисквити „Орео“ и всякакви вносни, натъпкани с палмово масло, оцветители, набухватели, че даже и гума боклуци. Имаше шоколад „Крава“. Огромен, млечен, страхотен! Имаше аерошоколад и шоколад „Кума Лиса“. Имаше „Чайки“, „Байкалчета“, сухи пасти. Имаше бонбони „Балкан“ със страхотен крем, бонбони „Таралежки“, бонбони „Морско дъно“ на два реда с черен и млечен шоколад. Имаше марципан „Люлин“, който топяхме на водна баня, слагахме масло и се получаваше отличен течен шоколад. Нямаше близалки, имаше захарни пръчки и петлета. И много захарен памук. Имаше бонбони „Лакта“, бисквити „Детска радост“ и „Еверест“, фъстъчени вафли, локумени вафли, наслада за небцето.
Искате ли, млади хора, да ви опиша една соц. сладкарница? Имаше следните неща – три вида целувки… едните – огромни и слепени с крем. Имаше паста „Букет“, паста „Дънер“, паста „Тунелче“ и не мога да изброя всичките, защото действително бяха много. Имаше изобилие от сиропирани сладкиши – охлювчета, бадемки, кадаиф, баклава, саралии, толумбички, реване, имаше „Ежко Бежко“, „Миньорки“, направени от бишкоти, еклери с различен крем, шоколадки, меденки, ореховки, масленки, дребни сладки – каквото ти душа поиска. И направени от истински продукти, без оцветители, подобрители, разни Е-та, глюкози, палмово масло, царевична захар и какви ли не фалшификати.
Ядяхме на корем, защото бяха евтини, чак ни прилошаваше. А после тичахме из парка да изразходим калориите.
Лично аз най-мразех срядата, защото е рибен ден и гледах с отвращение мерлузата в стола, а след години тя се оказа една от най-скъпите риби. Мразех и един десерт в стола – малеби и особено млякото с ориз, защото му слагаха канела.
Но това не значеше, че се влача полугладна по улицата. Можех да си купя милинка, баничка, тутманик, принцеса с кайма, хот – дог, ами да – имаше хот дог, но с истински кренвирши, не със сегашния, направен от боклуци.
През лятото нямаше банани, наистина. Но, то, до 83-та година и в Западна Европа не е имало банани през лятото, защото чак тогава е изобретен и внедрен фризерът за съхранение на фрукти. Западно изобретение е. И чак след като го измислят, става възможно съхранението на бананите в Европа през лятото. До 83-та година и те са яли банани само през зимата.
И киви-та нямаше, и манго, и пъпеши от Аржентина, и още няколко вида екзотични плодове, които и сега застояват по щандовете.
През зимата имаше ябълки, огромни, уханни, сушени сливи, портокали, мандарини и страшно много сладка и компоти.
Още ли мисли някой, че гладувахме?
Не, ядяхме истинска храна и не боледувахме. Нямаше затлъстели, нямаше алергични, нямаше нито една от тези модерни болести, които сега ни мъчат и убиват.
Но тогава бяха други времена.
Времена, които в момента някой много иска да изтрие от съзнанието ни, за да пише нова, фалшифицирана история в умовете на идните поколения. С едничката цел – да се тъпчем с огризките на Европа и света и да благодарим на демокрацията. За да работим в големите им корпорации като роби, за жълти стотинки… и пак да благодарим на демокрацията.
Благодарим, но си искаме нашата храна, чистата, вкусната!
Искаме си и свободата. Онази свобода, при която всички бяхме солидарни, сплотени и не се мразехме. Даже се обичахме
Но тия времена вече ги няма…“
Дарина Стоева

May be an image of 1 person, medicine and text

да разчита сама на себе си и да не разчита на помощ

И би ли ми дал пример, коя е тази държава в света, която да не разчита на помощ от друга/други държави? Изобщо съществува ли такава държава? 

преди 1 минута, NovakJ написа:

И би ли ми дал пример, коя е тази държава в света, която да не разчита на помощ от друга/други държави? Изобщо съществува ли такава държава? 

От други държави, да, ама не и от НАТО... Хубаво е малко и да четем с разбиране... ако изобщо е възможно (в което силно се съмнявам).

От други държави, да, ама не и от НАТО... Хубаво е малко и да четем с разбиране... ако изобщо е възможно (в което силно се съмнявам).

Би ли назовал името на тази държава, която не разчита на помощ от други държави?

преди 1 минута, NovakJ написа:

Би ли назовал името на тази държава, която не разчита на помощ от други държави?

Ти малоумен ли си? Току що ти написах, че не трябва да разчита на НАТО, а не на други държави... НАТО е един най-обикновен военен инструмент на САЩ, може да е сигурност за Германия, но не и за нас. Ние не сме никакъв фактор в геополитиката...

България е единствената държава в света, която до 1980 година сама изгражда със собствени сили, средства, и по свои проекти със собствена работна сила, всичките си язовири и ВЕЦ-ове и е на трето място в света след САЩ и Япония по брой на изградени язовирни стени. Невероятно, но факт!
В България има около 6840 язовира. Общият им обем е около 6,8 млрд. м3.
Оценката, че водата в България е малко, води до стратегическото решение в периода 1950 – 1985 година в страната да бъдат построени 216 големи и над 2000 малки язовира. Тяхната вода се ползва за поливане, водоснабдяване и производство на електроенергия.95 броя или 44% от всички големи язовири у нас са построени през 60-те години на миналия век. В предходните 2 десетилетия са изградени 23бр., от 1970 г. до 1989 г. – 87бр. След 1990 г. са довършени 11 големи язовира, сочи още статистиката. На 4 от всички стената е висока над 100 м. Лидер по този показател е стената на яз. „Въча” със 145 м. Техн. параметри: 116м дебелина в основата, 145м височина, 1 000 000 куб.м бетон. Трябва да издържа повече от 200 000 000 кубика вода и на всичките степени по скалата на Рихтер. С най-голям обем е яз. „Искър” (673 млн. куб. м). ПАВЕЦ „Чаира“ и каскадата „Белмекен – Сестримо – Чаира“, за които в последните дни се говори във връзка с решаването на водната криза в Перник, нямат аналог в цяла днешна Европа, и почти в целия свят. Това съоръжение е несравнимо с днешната ни икономика и налични ресурси. От централата през трикилометрова безнапорна деривация водата достига до дневния изравнител на ВЕЦ Момина клисура, и след централата, преминавайки по 70-километров тунел, достигат до язовир „Пясъчник“, чрез които се подпомага напояването на горнотракийското поле.“ 70 километра тунел през планината, построен през 1974 година на надморска височина от 1900 метра само от български проектанти, строители и инженери!
.
Dimitar Dimitrov

May be an image of lake

Ти малоумен ли си? 

Не съм, но ти със сигурност си малоумен защото виж се какво пишеш...

преди 11 минути, communismatic написа:

Моето желание е България да поддържа добри отношения със съседите си, да разчита сама на себе си и да не разчита на помощ, която просто няма да дойде от никъде. Благодаря за вниманието...

преди 1 час, V_A_G_A_B_O_N_D написа:

Почти позна , ама не ..... Написаното не е корестно . В Китай за определени региони имаше наистина строги мерки . Има една друга Много демократична страна с ЕврУатлантически възледи .Казва се Австралия . Там освен строги мерки и насила завличаха малки деца на стадиони да ги ваксинират против волята на родителите им . Имаше и принудителни арести и задържания за да не оказват съпротива . ;)

А в една друга страна направиха "Спутник". И имаше ваксинационен календар. Имаше и QR-код за излизане на пазар и други нужди. Но това не е лош запад и не го даваме за пример. Що така?

Да, знам, сега и Канада ще ми посочите. Ама толкова клипчета изгледах в онази тема за "заключените" канадски тираджии, дето си протестираха необезпокоявани от никого. И как протестират като са затворени?

Та, кое не е коректно?

преди 5 часа, Gaming_Solutions написа:

НО, първият път се включих, когато прочетох глупостта за 18млрд. дефицит, което е около 9%. Тогава писах, че такъв няма и е абсурдно да се говори за какъвто и да е дефицит (или излишък) при положение, че не е приет още бюджет, това беше преди месец. Е, оказах се прав, за миналата година дефицита се оказа 3% и предстои да бъде гласуван отново бюджет с 3% дефицит за 2025.

Съжалявам, но убедеността ти, че си "прав" се дължи изцяло на неспособността ти да разбереш, какво означават тези 18 млрд. и какво въобще представлява бюджета, как се формира и как се отчита...

За 3% дефицит за 2024-а си прав само в частта на касовите плащания, както се изисква по закона за отчитането му в България...

За да разбереш по-близкия до реалния дефицит те съветвам да изчакаш резултата в Евростат, там методиката е друга...

За 3% дефицит в Бюджет 2025 ти обясних, че няма как да бъде предложен такъв с по-висок дефицит по закон, освен в случаи на извънредни обстоятелства...

Дефицитът в предложения бюджет не е интересен, по-интересно е как ще бъдат нагодени сметките, за да се стигне до тези 3%...

От малкото, което изтича от управляващото мнозинство, бих казал, че ще бъдат точно нагодени....

А твоя "неутралния" ако не бях аз щеше и да подмине с лека ръка.

Салюшъне, първо не съм ничий, второ - три пъти те питах директно за какво иде реч, а ти три пъти вместо да кажеш ме пращаш да ровя три страници, щот видиш ли си решил, че аз нарочно не съм бил коментирал, та даже ме тагна в мнението си часове след като си го писал...

Та... не аз, а ти умишлено манипулираш...

Другият ти опонент в спора ви, който според теб умишлено не съм коментирал, бе така добър да резюмира този ваш спор и аз му отговорих...

Според написаното от него резюме и той, и ти коментирате НАТО без да познавате дори устава на тази организация, всеки според собствените си убеждения в които вярва...

Той не е прав, че в Украйна насила могат да се изпратят войски на държава-членка, ти не си прав, че НАТО е мироопазващ съюз...

На теб също ти отговорих поне за това, което посочи....

Обвини ме, че нарочно съм бил подсказвал на "поддръжнитцие" ми с примера за Кипър относно посочения от теб член 5....

А ти умишлено ли пренебрегна този пример?

За твое сведение, неведнъж съм коментирал НАТО, член 5 и връзката му с Кипър, като гледам теорията ти за "поддръжниците" ми не излиза....

преди 5 часа, БаалБек написа:

"Неутралния" го прави редовно, но иначе твърди, че пишел само, когато забележи глупост, но явно от определни потребители. Това автоматично го прави от "неутрален" на "НЕОПРЕДЕЛЕН"!

Душице, смяташ ли, че съм коментирал всяка твоя, или на подобните ти, глупост?

Те са две лица на една и съща монета, но имат различни роли. Едните мобилизират хората с дефицит на критично мислене, като ги стимулират да вярват, че не те са виновни за ситуацията в която са изпаднали, а някой друг отвън им е виновен, т.е. колективния запад от който ние не сме част и който вечно иска да ни прецака. Другите като "неутралния" целят да влияят на другата група, демократично настроената за да посеят семенцето на съмнението. Тяхната работа е по-трудна. Видиш ли аз съм демократ, но съм малко разочарован и комунизма май не беше толкова лош. Та не случайно го провокирах да се включи :)

А ти от кои си бре салюшъне?

Когато "личното" ти мнение, всъщност представлява или кухи лозунги или чуждо мнение на което си повярвал сляпо, защото всъщност нито притежаваш, нито желаеш да притежаваш критично мислене...

Критично мислене е не когато поставяш под съмнение единствено доводите на тези, които имат различни убеждения от твоите, а когато поставяш под съмнение и доводите на тези, чиито убеждения привидно съвпадат с твоите...

За да притежаваш критично мислене е нужно да ЗНАЕШ, а не да ВЯРВАШ....

А ти не знаеш, но притежаваш комсомолска вяра...

Я посочи кога съм казвал, че съм разочарован от демокрацията и смятам, че през комунизма е било май по-добре?

Ще можеш ли?

Единственото, което провокираш е само усмивка в мен, също като подобните ти, без значение от убежденията им...

преди 3 минути, NovakJ написа:

Не съм, но ти със сигурност си малоумен защото виж се какво пишеш...

Да, де... виждам. Да разчитаме сами на себе си, в смисъл, да не разчитаме на НАТО. Да си водим самостоятелна политика, ръководена от интересите ни... Пак са ти особено сложни нещата за осмисляне. Ако някоя наша съседка ни нападне, никой няма да си мръдне пръста за нас, пределно ясно е...

преди 6 минути, communismatic написа:

Да, де... виждам. Да разчитаме сами на себе си, в смисъл, да не разчитаме на НАТО. Да си водим самостоятелна политика, ръководена от интересите ни... Пак ти са особено сложни нещата за осмисляне.

Последно, трябва ли да разчитаме на някой или не трябва? И ако трябва, кой ще е този някой? 😂

Може би имаш предвид Турция? С Турция сме в много добри и приятелски отношения, разбираме се прекрасно!

П.П. Забравих, че и Турция е в НАТО! Трябва ли и те да излязат от НАТО? :giggle1:

Последно, трябва ли да разчитаме на някой или не трябва? И ако трябва, кой ще е този някой? 😂

Брато, ти как успяваш, да си пуснеш компютъра изобщо? Кое не разбра под "Трябва да разчитаме сами на себе си"? За абсолютно всеки пост ли трябва да ти пояснявам, да го превеждам и т.н.?

преди 2 минути, communismatic написа:

"Трябва да разчитаме сами на себе си"? 

Коя е тази държава, която разчита сама на себе си и има ли изобщо такава държава? :giggle1:

преди 17 минути, communismatic написа:

Ние и преди поддържахме добри отношения със съседите, но бяхме във "Варшавски договор". Защо не настояваш и тогава да сме разчитали на себе си?

Интересното е че, Тито не подписва участие в този договор, но в момента РФ и редовите руснаци смятат сърбите за най-правилните приятели и славяни.

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

Чувствам се поласкан от интереса ти към моята персона, но ще се въздържа, имам жена и дете. 

Чудесно е да се чувстваш поласкан , но интересът ми към твоята персона не бе продиктуван от интимен характер , а чисто формален за да разбера що за личност стои пред мен . Професионално изкривяване. 

Иначе да сте живи и здрави цялото семейство !  Дай Боже повече българчета да се родят ! 

И малко офтопик ще си позволя - Не се занимавам с женени мъже . Закон и Принцип , които спазвам от морална и етична точка. 

Така , че бъди спокоен и ти и твоята съпруга. 

....................

Така , относно % -те и как се нагласят спрямо ЦЕЛИТЕ  ти предоставям едно интервю от първо лице на политик с доста опит в политическият живот на нашите хрантутници и слуги

Коя е тази държава, която разчита сама на себе си и има ли изобщо такава държава? :giggle1:

До там му стигат възможностите на Джокович. Сериозна дискусия е възможна с него, единствено ако си мъртво пиян... Човека буквално не знае, къде се намира. Тъжна картинка...

преди 2 минути, parmobil написа:

Ние и преди поддържахме добри отношения със съседите, но бяхме във "Варшавски договор". Защо не настояваш и тогава да сме разчитали на себе си?

Интересното е че, Тито не подписва участие в този договор, но в момента РФ и редовите руснаци смятат сърбите за най-правилните приятели и славяни.

Тоя е другия от лоботомираните. Отговаря на въпроси, само на които му отърва... Е, поне може да стане някаква дискусия с него. Това е разликата между него и Джокович. При Джоко е по-тежко положението определено.

преди 2 часа, В. Велев написа:

Защото атаката беше от сили от САЩ и запада. Затова и в Русия и в Китай бая се стреснаха. Усетиха силата на атаката и използването на една медицинска категория, от която хората се страхуват защото зависят и животите им и това можеше да доведе до сериозни ситуации и сваляне на правителства даже.

Всъщност нещата са много по-дълбоки и става въпрос за Преразпределение на човешкият ресурс и кой повече биометрични данни ще си вземе . Свързано е с близкото бъдеще за Власт и Контрол . Затова Китай и Русия свириха във същият "оркестър" на Дълбоката Държава. 

преди 2 минути, communismatic написа:

До там му стигат възможностите на Джокович. Сериозна дискусия е възможна с него, единствено ако си мъртво пиян... Човека буквално не знае, къде се намира. Тъжна картинка...

Тоя е другия от лоботомираните. Отговаря на въпроси, само на които му отърва... Е, поне може да стане някаква дискусия с него. Това е разликата между него и Джокович. При Джоко е по-тежко положението определено.

Това ли е отговора на въпроса ми? 

a close up of a man in a suit and tie laughing .

По добре кажи истината ве човек! Толкова ли е трудно да си признаеш, че няма такава държава която да разчита сама на себе си? Кажи си там това което искаш/желаеш и так няма да се излагаш  за пореден път... На елементарни въпроси като теб не можеш да отговориш! 😂

Дискусия щял да води с мен....  a close up of a man in a suit and tie laughing .

Джокера още не е разбрал поста ми. Много му е сложно на момчето... Имам чувството, че си пиша с бавноразвиващ...

преди 2 часа, В. Велев написа:

Защото атаката беше от сили от САЩ и запада. Затова и в Русия и в Китай бая се стреснаха. Усетиха силата на атаката и използването на една медицинска категория, от която хората се страхуват защото зависят и животите им и това можеше да доведе до сериозни ситуации и сваляне на правителства даже.

За доказателство си спомни колко са предлагали на Лукашенко да въведе също такива строги мерки. На Путин и Си не вярвам да са предлагали, но тия двамата бая са се уплашили от сериозността и величината на атаката че да вземат такива крути мерки. Само че и те действат под претекст борба с ковида.

Сложно е. Не те упреквам. Малко хора се ориентират в такива сложни ситуации.

Гледай не само гората като цяло, но и отделните дървета в нея.

Друже, ковид тръгна от Китай. Те първи наложиха строги мерки!!! За чий внушаваш, че други са ги накарали? При тях карантината започна месеци преди по другите земни кълбета? 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.