Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Тия статистики ,нали знаете че и за тоалетна хартия не стават?

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Защото не ти изнасят, нали? Може да ги прочетеш тези документи, има ги черно на бяло.

Да бе знаем твоята теория...  цитирал съм архиви на банката, които според теб ФАЩ били ги фалшифицирали и бе искал радиопротонолазерографитонано-анализ :) :) 

Защото не ти изнасят, нали? Може да ги прочетеш тези документи, има ги черно на бяло.

О недей.. този разговор е воден вече.

По скоро трябва да се цитират неща от психлогията, от разделите на.. "отхвърляне на реалността" .. и подобни симптоми.... 

това са сериозни тежки случаи

Човек, да вярвам на това което виждам с очите си на улицата, или на нещо което книжните плъхове са измислили? Сори, не съм още станал зомби. Няма да ме хипнотизираш :D

Това което ме радва е, че държа почти цялата тролска банда на нокти в тоя късен час. Вместо да са си легнали и да сънуват как идва големия трол от ФАЩ(на аватара ми) да ги оправя.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Има статистика за продажбата на златния резерв от Живков на СССР :ph34r: над 30 тона злато, самият той си признава, че държавата е фалирала. За първи път през 1960 година, после още 2 фалита.А тук се обясняват колко евтина е бозата и колко хубаво и евтино е било  :no-no:

Това е писано няколко пъти. Аз те помолих да предложиш нещо реално, което ще е за благото на народа и да се захващаме да го изпълняваме.Живял ли си по живково време, но не когато го сваляха. Интересуваше ме след като ги знаете всички тези сериозни нарушения, защо не сте направили нищичко а сега, след 30 години пишете по един ферман.Или ще кажеш - то тогава нямаше интернет а и милицията яко биеше за такива коментари.Предложи ни алтернатива, но да се вижда и възприема като изпълнима.Не че имам нещо към теб. Просто, ей така, по приятелски, както си пишем.

Човек, да вярвам на това което виждам с очите си на улицата, или на нещо което книжните плъхове са измислили? Сори, не съм още станал зомби. Няма да ме хипнотизираш :D

Трябва да вярваш на очите си, но това, което вероятно искаш да кажеш е, че все повече се разслояват хората - тези без специални знания и умения, по-възрасните, са по-зле.

Така е.

....

Това което ме радва е, че държа почти цялата тролска банда на нокти в тоя късен час. Вместо да са си легнали и да сънуват как идва големия трол от ФАЩ(на аватара ми) да ги оправя.

Включен ли съм в този почетен списък?

Тези, които са го измислили са Живков и червените тикви, тях ли наричаш книжни плъхове? Между другото не е зле да седнеш да почетеш малко, а не като останалите деца само пред компютъра да висиш. Най-малкото е зле да не правиш разлика м/у Димов и Талев. 

ПОТРЕБИТЕЛ 65, на 14 Септ 2015 - 01:57 AM, написа:
Това е писано няколко пъти. Аз те помолих да предложиш нещо реално, което ще е за благото на народа и да се захващаме да го изпълняваме.Живял ли си по живково време, но не когато го сваляха. Интересуваше ме след като ги знаете всички тези сериозни нарушения, защо не сте направили нищичко а сега, след 30 години пишете по един ферман.Или ще кажеш - то тогава нямаше интернет а и милицията яко биеше за такива коментари.Предложи ни алтернатива, но да се вижда и възприема като изпълнима.Не че имам нещо към теб. Просто, ей така, по приятелски, както си пишем.

Защото най-малкото тогава са били засекретени, както и 99% от нещата случващи се в една тоталитарна държава. 

Редактирано от Puppet Master (преглед на промените)

за мен си ясен много отдавна - че си тук само за заяжданици, провокации, оспамване на теми.

Ами много добре знаеш че тогава наистина, ама наистина не знаехме тези неща.

Цензурата, партийната линия и т.н. висчко се вярваше на чиста монета и се радвахме и водехме накъдето партията каже и на лъжите които тя каже.

наивно , но факт.

Тези, които са го измислили са Живков и червените тикви, тях ли наричаш книжни плъхове? Между другото не е зле да седнеш да почетеш малко, а не като останалите деца само пред компютъра да висиш. Най-малкото е зле да не правиш разлика м/у Димов и Талев. 

Не му се връзвай. Той друго не прави. Никога ен гоприемай насериозно :) Нали виждаш как сам си признава за какво е тук - да троли и спами.

То му личи, за жалост повечето младежи са такива, чули-недочули и по цял ден във форумите дават акъл и сипват морал.  :help wanted4:

Викам да си лягам и утре ще ми се ще да видя някакъв конструктивизъм от ваша страна. Примерно, предложение да излезем от ЕС и НАТО и да бомбим янките с блоковете на "Козлодуй" :D

"Ами много добре знаеш че тогава наистина, ама наистина не знаехме тези неща.

Цензурата, партийната линия и т.н. висчко се вярваше на чиста монета и се радвахме и водехме накъдето партията каже и на лъжите които тя каже.

наивно , но факт."

Въпросът ми тогава е към Миро.

Сега, при тази ситуация, още повече, че сме в ЕС и сме член на NATO какво ти със свои думи ще препоръчаш да се направи, за да почнем да излизаме от "блатото" но да не се натопим в другото.(блато) Щото и сега има много, ама много засекретени неща, които народа не ги знае.

То му личи, за жалост повечето младежи са такива, чули-недочули и по цял ден във форумите дават акъл и сипват морал.  :help wanted4:

Това за мен ли беше адресирано? Щото не обърнах особено внимание, понеже върша и друга работа в момента.

Като толкова ги споменавате тези "фалити" вие лично усетихте ли ги?Какво се промени в живота ви в този момент?

Гърция е фалирала няколко пъти повече от България, гърците по-лошо ли живеят от нас?

САЩ отдавна са във фалит, но там няма кой да си поиска сметката.

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

Не ги слагай в кавички, знам, че не ви изнасят, ама какво да се прави - факти. А въпросът ти е малоумен, нищо лично. 

Не ги слагай в кавички, знам, че не ви изнасят, ама какво да се прави - факти. А въпросът ти е малоумен, нищо лично. 

Защо да е малоумен въпросът му. Ти или твоето семейство какво сте усетили от тези фалити? Можеш ли да ни кажеш с 2-3 думи само?

Ето гледай, пък може и да схванеш, че нещата не са толкова прости:

https://www.youtube.com/watch?v=NofmeMlkavE

А въпросът ми не е малоумен, но явно не ти изнася.

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

Поне за икономическите показатели никой сега не крие,не лъже  или не е засекретил.

Нито оценките на външни уважавани международни финансови институции за нас.

А един цирей , кокото и да го мажеш с "фондютен" , без да лекуваш от основи , рано или късно излиза в много голяма гной.

Особенно ако го замазваш 3 или повече пъти... избива тройно... 

Което и стана , и не само в България, това винаги съм го акцентирал - това не бе проблем локален или национален за нас, че да спорим сега кои и какви са причините, това бе глобално сгрешена система, която просто .. фалира.

Защо да е малоумен въпросът му. Ти или твоето семейство какво сте усетили от тези фалити? Можеш ли да ни кажеш с 2-3 думи само?

Разказвам.

През 80-те живеехме със семейството ми (4-членно) в двустайно ЕПК в София, кв. Красна Поляна (родителите ми са от София). Имахме някаква Лада.

Отлично си спомням режима на тока, спомням си за абитуриенския ни бал колко трудно беше да намериш костюм и обувки. Спомням си как ни проверяваха на входа на училището за униформи, дълги коси и прочие.

Първият звънец в гимназията биеше в 7:15, та тръгвах с претъпканите трамвай в 6:20. В 10 клас ходехме на практика на гара Искър, авторемонтен завод или нещо подобно. Помагахме на работниците (беше задължително, разбира се), по спомен получавахме някакво наистина символично възнаграждение.

Ходихме на бригади и НВУ. Не беше лошо, но си и беше чиста проба използване на младежки труд (не плащаха или е било съвсем символично).

За интересните книги се чакаше и свършваха рано. Нямаше и особено много, но превеждаха по няколко западни автора годишно.

През 86-та съученик беше в Гърция и донесе разни неща. За първи път видях сокче в кутийка със сламка и кукла на Майкъл Джексън. Анализирайки по детски наивната ми реакция тогава, се замислям каква мизерия е било.

А, спомням си, как спестявах няколко месеца пари, за да си купя маратонки за басктебол. Бяха български (забравих дали бяха Ромика или някаква друга марка), втора употреба, но почти нови. Имаше модел Адидас, но никога не го бях виждал да се продава на живо. Сумата беше 40 лева, както казах, няколко месеца я събирах. Преди това играех с китайски платненки, гадни и неставащи за това.

Суперът беше доста празен, спомням си бегло цените на основните стоки - сирене ок. 3 лева, кашкавал - малко повече. Хамбургски салам, пастет, от време на време луканка, като цяло - ометени рафтове.

Изобщо, спомням си мизерия и недоимък, скучен и безинтересен живот (макар че, за младите винаги има нещо интересно), доста учене и работа, полувоеннизирана държава, в която още от малки деца се започваше "запознаване" с делото на комунизма и настройване срещу класовия враг, задължителното приемане за чавдарчета, после - пионери, после - комсомолци.

Аз не го искам пак. Единственото, за което съжалявам е, че върхушката от комунизма не преживя аналог на Народния съд, с подобни по строгост присъди.

За това, сега се кефите на разни издънки с фамилиите Славков, Добрев, Боков, Пирински и какви ли още не партийни наследници.

""Разказвам. 

През 80-те живеехме със семейството ми..."

Владко! Благодаря ти много, но въпросът ми беше насочен към другият колега по форум. Независимо от това което си разказал , аз не с всичко ще се съглася. Не може което е много важно да се каже че България по това време, което описваш (80-те години) да е представлявала полу военизирана държава .И аз съм живял през 80 годишния период, през 70 годишния, та и през 60 годишния и също си спомням.Не е необходимо да се пресилват нещата. А че имаше ограничения, имаше ги и никой не би спорил ако говорим с ръка на сърцето.Затова нека не съдим всички на куп и комунисти и социалисти, защото много от тях, голямата част не се е облажила от времето.А и не всички работещи и служещи по високите етажи на властта са участвали в далаверите на тесен кръг от хората на върхушката. Аз също мога да дам още по-интересни примери от този период, даже отлично си спомням 1986 година когато ме назначаваха на работа в Микропроцесорни системи - Правец- за случай, който почти никой от вас не знае, свързан със Тодор Живков. Истински случай за построяване наместо завод за амбалажни опаковки към фармацефтичният завод в Разград - завод за производство на печатни платки. Това нещо Живков го научи в деня на откриването на завода - хвърли ножицата за рязане на лентата, качи се в чайката и си замина, но "партията" все пак - го откри.Това беше първата десетдневка на месец декември 1986 год. С това искам да ти кажа как умело са го лъгали и него до последният момент. Но естествено не сме били нито Ти, нито аз, нито десетките  и стотици хиляди, които са му симпатизирали или са били против тогавашната власт. А за Живков зная повече от всички Вас, защото 2 от най- хубавите години от живота на един млад човек прекарани в казармата, съм служил при него. Знаеш поделението във Враня, предполагам.И още и още. Много ще е по- приятно, ако ето така, както ти започна разговора или писането(това е без значение) да се разбираме и уважаваме. От досегашният ми живот си изградих едно заключение - Човек към края на живота си почва да има някакви угризения на съвестта, когато под някакъв повод се е сблъскал с друг човек или група от хора изпитвайки взаимно някаква омраза. Аз съм от този тип хора, защото има и другата крайност. Минават през теб с валяка без да им трепне окото. Лека и приятна седмица на теб, фамилията ти и всички останали колеги, пожелавам.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Благо е живял в апартамент в София и е имал някаква лада. ...Е аз не съм имал нито апартамент в София, нито лада, нито никакква кола, но бях щастлив. Сега мога да ги имам, но не съм щастлив. Защо ли. Пък и като се имат предвид приказките на същия тоя Благо и на един двама още от трол групата му, доволно  разхвърляни назад в темите, за да не ми се занимава да ги издирвам и цитирам. За такива неща май се чакаше дълго на опашка и предреждаха главно партийните фунционери, или частници и работещи на по-добре заплатени работни места, които можеха да вържат връзки, за да се предредят или направо да си купят ладата от корекома. Та Благо ме хвърля в размисли. Явно за него щастието не е в притежаването на относително малко и живот в добра социална среда, а притежаването на много, в среда от хулигани и по-сериозни престъпници, разпространени във всички възможни ниши, от които да се придобива незаконно.

Явно за него щастието не е в притежаването на относително малко и живот в добра социална среда, а притежаването на много, в среда от хулигани и по-сериозни престъпници, разпространени във всички възможни ниши, от които да се придобива незаконно.

Явно говориш отново абсолютни глупости.

Кой е казал че алтернативата на първото е това /удебеленото/ ??

Как в "белите" държави още в разцвета на соца, бяха дръпнали много по напред именно в социалната сфера и относителна обществена справедливост ?

Това ли /удебеленото/ е принципа който още от тогава изградиха в скандинавските страни примерно ? 

Пълни глупости.

Очевидно много ще е зле човек да живее в добро жилище, да има виличка да отпочива, една две коли , да има дорби и много приятели , да е осигурен , с добра заплата и медицинско обслужване,  да не го краде никой , и той да не краде , да нямаш ограда на къщата си и да оставяш незаключена колата си пред верандата,  и т.н. и т.н.. все неща които нямат нищо общо с твоите разбирания за "притежаването на много" , но пък някъде са го постигнали.. и това не са соц държавите.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Благо е живял в апартамент в София и е имал някаква лада. ...Е аз не съм имал нито апартамент в София, нито лада, нито никакква кола, но бях щастлив. Сега мога да ги имам, но не съм щастлив. Защо ли. Пък и като се имат предвид приказките на същия тоя Благо и на един двама още от трол групата му, доволно разхвърляни назад в темите, за да не ми се занимава да ги издирвам и цитирам. За такива неща май се чакаше дълго на опашка и предреждаха главно партийните фунционери, или частници и работещи на по-добре заплатени работни места, които можеха да вържат връзки, за да се предредят или направо да си купят ладата от корекома. Та Благо ме хвърля в размисли. Явно за него щастието не е в притежаването на относително малко и живот в добра социална среда, а притежаването на много, в среда от хулигани и по-сериозни престъпници, разпространени във всички възможни ниши, от които да се придобива незаконно.

Какво значи "добра социална среда"?

Та, казваш, това че двамата ми родители към 40-те си са имали собствен двустаен и Лада, вече е сигнал за привилегии?

Е, няма какво да добавя за строя. Спорът с теб е чиста загуба на време, в която се изтъкват абсурдни аргументи. Жалей си за него, няма да се върне.

Чудя се толкова ли е трудно да се направи обективно сравнение ?

В материалната сфера :

Сложете отношение 1:10 , щото то е такова (който желае да оспори) .

Да добавим , че тогава те преследваха ако си безработен , а сега поне официално е призната безработица от 10% (а аз я виждам поне 20% !).

Образование и здравеопазване тогава бяха фактически безплатни .

Числата сами говорят за себе си .

При това София не е критерии за народ !

В духовната сфера :

Смея да твърдя , че сега положението е трагично . То се вижда даже и тук в постовете , че нали тук са все уж интелигентни - пълно с неграмотници.

Човек без покрив и хляб нямаше - сега има просяци , крадци и клошари .

Наркомани също нямаше.

Циганите си кротуваха....

Хайде и малко стъкмистика :

Брутен вътрешен продукт 90-та  =  $20 милиарда 

14-та  =  $55 милиарда             съотношение 1 : 2.5  (виж горе !)

Във Варна на прима-виста броене , поне 5-6 големи завода ги няма , включително никакво корабостроене , а кораборемонта едва крета....то кораби няма !

А дълговете на обратно......

Предлагам повече мислене и по-малко дращене на постове...... !

519x201.jpg

(диаграмата е в долари)

http://money.bg/news/id_2034506165/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2_%D0%B5_%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

" ....Към края на 2014 г. той беше 9.2 млрд. лв....сметки показват, че до 2017 г. ще са нужни 18.415 млрд. лв. допълнително финансиране над приходите в бюджета, за да се покрият дефицитите и старите задължения...."

БРУТЕН ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ
в милиони евро
                       1995     1996     1997      1998      1999        2000      2001      2002     2003      2005     2006    2007     2008
България : : 9266.9   9125.8  9647.4  10168.5  10269.8  8890.2   8126.5   7526.2   6388.6   5721.0  5296.9  4847.5

2009     2010       2011     2012       2013      2014      
5108.7   5856.1   6284.2   7356.6   7532.0   11603.6
Фактически разграбването на държавата започва 84-та година и до днес не се е спряло....
Таман живнем малко и айде на обратно...!!! :( 
Само КТБ е $4.5 милиарда....Милиарда бе , не са милиони !!! :angry22:
Най-големите далавераджии в света шапка им свалиха !!!
Ама на нас к`во ни пука ? Дай ни дрън-дрън , че пляс да си приказваме....
Да живее Демокрацията !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Чудя се толкова ли е трудно да се направи обективно сравнение ?

...................

Абе човек, ако всичко бе толкова цветя и рози , соца нямаше да фалира. Това което описваш , и най вече нонсенса "да живей демокрацията" е следствие на този утопичен нереален , икономически , финансово и както искаш го наречи погрешно организиран   строй.

Нека да не е "демокрация" , каквото искаш да бе дошло, монархически преврат да е, хунта да е, нов фашистки или др режим да е...  няма никакво значение -  просто соца нямаше как да съществува.

Което пак казвам за кой  ли път - не зависеше от нас като отделна държава, а уродливостта , неефективността, фалита ,  бе характеристика на целия СИВ !

Човек промит с утопизъм и детски спомени , няма как да направи "обективно сравнение" .

...

Предлагам повече мислене и по-малко дращене на постове...... !

...

Да живее Демокрацията !

Първото е чудесна идея, съвсем добре ще е да започнеш да я прилагаш универсално, визирам и спрямо себе си.

Демокрацията пък какво общо има с текущата ситуация? Тъй като не гледам телевизия и не чета вестници - да не съм пропуснал нещо и някой да е дал думата на плебса? Невероятно ми изглежда. Той става основно за стрижене в това ъгълче на Земята, блеейки за стария си стопанин дето го стрижел и доял, ама му давал нежност, ласки и смисъл да живее, мразейки "другите".

Първото е чудесна идея, съвсем добре ще е да започнеш да я прилагаш универсално, визирам и спрямо себе си.

Демокрацията пък какво общо има с текущата ситуация? Тъй като не гледам телевизия и не чета вестници - да не съм пропуснал нещо и някой да е дал думата на плебса? Невероятно ми изглежда. Той става основно за стрижене в това ъгълче на Земята, блеейки за стария си стопанин дето го стрижел и доял, ама му давал нежност, ласки и смисъл да живее, мразейки "другите".

След този задълбочен извод, моля те отговори ми на следния въпрос:

Защо едно семейство, в което двамата родители са учители (с университетско образование), трябва да "преживява" с общ доход около 1000 лв.?

Делегирани бюджети, намаляване броя на учениците по демографски причини, и т.н. глупости.

Няма пари???

Ами тогава кой ще учи децата ви?Нали  за да се развива една държава са необходими образовани хора.

В същото време (с пари от субсидията на управляващата партия) строим спортни площадки в някои селски училища, и правим скъпи митинги да се покажем колко сме велики!

А колко нови завода построихте?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.