Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Относно заплатите: баща ми получаваше около 800 лева (като шлосер в радиозавода във Варна), виждал съм фиш за заплата на докер, на който пише: 2700 лева! Дали в любимата ви „демокрация“, някой хамалин получава толкова пари?

И ти се струва справедливо докер да взима 3.5х на заплатата на шлосер?
  • Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Капиталистическите идеали: Пълен сейф, празна глава.

Все е стъпка напред, спрямо две нули по посочените категории.

Бях ти препоръчал да прочетеш една книга за българската електроника, но явно не си чел нищо.Защото, след като съм работил в тая област 40 години, аз наистина си спомням с умиление.

И разбира се, псувам, но не млади присмехулници като тебе, а тия, които разсипаха всичко.

Спомени, спомени...

Не някой е разсипал това, ами системата е била негодна да го поддържа. Ама не срещам разбиране за детайлите, водещи до този резултат.

Гледайки какво са постигнали хората, ми стана малко мъчно за нас, хората празнуващи миналото, в което основното предимство са било доматите на баба и спокойствието да имаш безплатен ТЕЦ и канче боб с наденица всеки ден, без да мислиш и можеш много.

Не знаех, че представянето на новите продукти на Епъл е светъл празник, но...всеки с идеалите си! :)

Ами как, нов процесор, нова тактилна машина, 3D жестове на дисплея - синоним на успеха на онова спрямо това общество.

Че са изедници и кръволоци ясно (Форс, моля за плюсче :D), ама пусто, успяват някак.

Не ми се струва справедливо, явно не улавяш смисъла...

В днешно време, дали ще си шлосер или хамалин – е все тая. Работиш за насъщния, а останалото е лукс... 

Не желая такава „демокрация“, в която нямаме право на глас. Референдумът, който ни предлагат е жив Таш.к!

В днешно време, дали ще си шлосер или хамалин – е все тая. Работиш за насъщния, а останалото е лукс...

Брей... Тоест ти нямаш компютър, мобилен телефон, телевизор?... Само ядеш и работиш? Наистина ли?

Не желая такава „демокрация“, в която нямаме право на глас.

Хмм, много смело допускаш, че като имаш право на глас и твоят избор ще има мнозинство. Както се вижда в политическите теми, никакво съгласие няма по никой въпрос. Що си мислиш че нещо трябва да се манипулира директно. В общество където всички си формират мнението от медиите?

Замисли се, колко от това, което формира мнението ти знаеш от първа ръка. Попива се информация, филтрира се спрямо предварителните убеждения и различен (обикновено неголям) процент здрав разум и се изгражда мнение, което непременно е малко или много погрешно - щото няма как от неправилна информация да се направи верен извод.

Та к'во разправяш за твоя глас. Сигурен ли си, че е твой?

П.П. И пак за съгласието - нали знаеш баснята за ловеца и птиците. Като се замисля за положените в България, веднага това ми идва на ума.

П.П.2. Нали видя в Гърция кво стана с референдума? Значи "теоремата" (това е лично мнение, нямам доказателства ама просто е много логично) е следната, "истински" референдум се прави само тогава, когато резултатът е с еднакво значение за "благото" на системата от гледна точка на контролиращите я в дадения момент. Критичните неща не се дават на избори. Пример - армията. Една демократична армия ще загуби много бързо всяка война, щото докато войниците гласуват какви да са дажбите, другите ще ги изпозастрелят.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Ами как, нов процесор, нова тактилна машина, 3D жестове на дисплея - синоним на успеха на онова спрямо това общество.

Че са изедници и кръволоци ясно (Форс, моля за плюсче :D), ама пусто, успяват някак.

Еми няма как да харесам общество в което символ на успеха е някакъв предмет, а не нещо полезно за обществото!Ако ще е капитализъм, нека поне да е като на Евлоги и Христо Георгиеви и многото други родолюбци от онова време!

Еми няма как да харесам общество в което символ на успеха е някакъв предмет, а не нещо полезно за обществото!Ако ще е капитализъм, нека поне да е като на Евлоги и Христо Георгиеви и многото други родолюбци от онова време!

И кое е това общество, в което материалните придобивки не символизират успеха и успелите не се радват на повече материални блага? Тоест през социализма, висшите партийни другари не бяха по резиденциите, а се тъпчеха в панелни гарсониерки?

На мен ми е трудно да си представя такъв нематериален и полезен за обществото символ, който да е общ за всички успели. Ще да е нещо адски абстрактно.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Мани се опитвай да им обясняваш, не виждаш ли че те дразнят. Разбират много добре какво искаш да кажеш, то никак не е сложно, пък и капиталисти ве, да не мислиш че им пука за такива неща като справедливост, хуманност и прочие. Стига да са на изгода и майките ще си продадат.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Мани се опитвай да им обясняваш, не виждаш ли че те дразнят. Разбират много добре какво искаш да кажеш, то никак не е сложно, пък и капиталисти ве, да не мислиш че им пука за такива неща като справедливост, хуманност и прочие. Стига да са на изгода и майките ще си продадат.

Странно е "радетели на социалния справедлив живот" да се възмущават от тези държави , които далеч по усешно от всяка друга социалистическа  държава са го постигнали, и че тези държави са именно тези  водещите от "злия запад" ... :) :)

Не странно, смешно е де.. ама ...  все пак дайте си сметка за какви "блянове" говорите, и дали е сериозно това   :)

Това твоето е като наивен пропаганден соц лозунг от '50-те години 

Мисленето ви там си е и останало... за огромно съжаление.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Технологията не е ли полезна за обществото?

Ти сериозно ли?

Чел съм, че родителите си предавали децата по време на борбата с кулачеството. Имаше редица литературни приноси в Руската и Българската класическа комунистическа пом... литература.

Свързването на комунистическия режим с идеи, като хуманност и справедливост говори за временно умствено разстройство, със симптоматика - пълна загуба на аналитично мислене.

Или, разбира се, може да говори за професионализъм.

http://www.fbr.bg/read.php?n=6476  :)

Решението за справедливостта е просто !

Не се иска много акъл !

Като искаш справедливост , вместо шлосер стани докер.....ако ти стиска задника ! :)

Може и върху другото да се поразсъждава !

Какво толкова много и важно прави един младши банкер , различно от това което може да свърши една не много голяма и сложна компютърна програма , че да взема толкова пари сравнено с шлосера ?

Да , ама парите , голямата част от печалбата (и нищо повече!) са в банката , а не в производството !.....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ти си идеалист, но пропускаш, че само онзи, който има сърце и пари, може да даде. 

И днес може да бъде видяно как успели бизнесмени правят изключителни дарения, изграждат университети, музеи, подаряват цели арт колекции, строят болници и т.н.. Както го има и другия вариант - например как си пилеят руските олигарси парите в Лондон - невъобразимо за нас декаденство извън всякакви пропорции.

http://www.fbr.bg/read.php?n=6476 :)

...

Да , ама парите , голямата част от печалбата (и нищо повече!) са в банката , а не в производството !.....

Би ми било интересно да науча какво значи това? Как биха могли да бъдат в производството парите - в брой ли?

Банките не се ли стремят към раздаване на парите към производството и населението, вместо да ги държат в трезорите?

Активно действаща борса не е ли пример за ликвидност и бързина на движение на капиталовите потоци?

Би ми било интересно да науча какво значи това? Как биха могли да бъдат в производството парите - в брой ли?

Банките не се ли стремят към раздаване на парите към производството и населението, вместо да ги държат в трезорите?

Активно действаща борса не е ли пример за ликвидност и бързина на движение на капиталовите потоци?

Като ти е интересно , за да се ограмотиш , тук :

След като го изгледаш и осмислиш , ако не те е срам от безхаберието ти , пак питай !

Като ти е интересно , за да се ограмотиш , тук :

https://www.youtube.com/watch?v=SPFwQzyqb10

След като го изгледаш и осмислиш , ако не те е срам от безхаберието ти , пак питай !

Много бързаш да етикираш, някак не подхожда на изявените многократно в този висок форум интелектуални претенции или показва особености на характера, които не е ясно дали могат да бъдат интелектуално компенсирани.

Поздрави.

Ти си идеалист, но пропускаш, че само онзи, който има сърце и пари, може да даде. 

И днес може да бъде видяно как успели бизнесмени правят изключителни дарения, изграждат университети, музеи, подаряват цели арт колекции, строят болници и т.н.. Както го има и другия вариант - например как си пилеят руските олигарси парите в Лондон - невъобразимо за нас декаденство извън всякакви пропорции.

За съжаление в България почти не виждам успели бизнесмени да правят нещо за обществото, виж да си пилеят парите като руските олигарси го виждаме всекидневно!Това е лицето на капитализма у нас и заради това е и недоволството в хората.Иначе си права за да дадеш, трябва да имаш и сърце и пари.

Банките се стремят единствено към печалба, за тях няма значение за какво ще се използват парите, важното е да носят печалба.

Технологията не е ли полезна за обществото?

Ти сериозно ли?

Най-общо казано е полезна, но....много е важно как се използва технологията, за благото на мнозинството или за благото на определен кръг от хора!

https://www.youtube.com/watch?v=NUIu3QRzWno

И едно интересно изследване:

https://www.youtube.com/watch?v=NqWs5mt2lFU

Брей... Тоест ти нямаш компютър, мобилен телефон, телевизор?... Само ядеш и работиш? Наистина ли?

Хмм, много смело допускаш, че като имаш право на глас и твоят избор ще има мнозинство. Както се вижда в политическите теми, никакво съгласие няма по никой въпрос. Що си мислиш че нещо трябва да се манипулира директно. В общество където всички си формират мнението от медиите?

Замисли се, колко от това, което формира мнението ти знаеш от първа ръка. Попива се информация, филтрира се спрямо предварителните убеждения и различен (обикновено неголям) процент здрав разум и се изгражда мнение, което непременно е малко или много погрешно - щото няма как от неправилна информация да се направи верен извод.

Та к'во разправяш за твоя глас. Сигурен ли си, че е твой?

П.П. И пак за съгласието - нали знаеш баснята за ловеца и птиците. Като се замисля за положените в България, веднага това ми идва на ума.

П.П.2. Нали видя в Гърция кво стана с референдума? Значи "теоремата" (това е лично мнение, нямам доказателства ама просто е много логично) е следната, "истински" референдум се прави само тогава, когато резултатът е с еднакво значение за "благото" на системата от гледна точка на контролиращите я в дадения момент. Критичните неща не се дават на избори. Пример - армията. Една демократична армия ще загуби много бързо всяка война, щото докато войниците гласуват какви да са дажбите, другите ще ги изпозастрелят.

Имам компютър – 5 годишен, телефонът ми е още по-дърт, телевизора (който не използвам) също. Ям веднъж на 24 часа и съм безработен. Надявам се, че задоволих любопитството ти.

Не допускам, че изборът ми ще има мнозинство, щото „държавата“ ни не го позволява. Всичко се решава предварително, а нашия глас, е глас в пустиня.

Знам доста неща от първа ръка и съм (меко казано) възмутен.

Съгласен съм с: П.П.2...

Бъди жив и здрав! Това е лично пожелание и никоя медия не ми е повлияла. Новини почти не гледам, щото в тях няма нищо положително.

Най-общо казано е полезна, но....много е важно как се използва технологията, за благото на мнозинството или за благото на определен кръг от хора!

https://www.youtube.com/watch?v=NUIu3QRzWno

И едно интересно изследване:

https://www.youtube.com/watch?v=NqWs5mt2lFU

Мобилните телефони и умната част от тях какво използване на технологията са - за благото на мнозинството или на определен (тесен) кръг от хора?

Мобилните телефони и умната част от тях какво използване на технологията са - за благото на мнозинството или на определен (тесен) кръг от хора?

Чи какво печелят обикновените хора, освен рак на мозъка?

От умните телефони печели всеки друг, но не и обикновените потребители! Облагодетелстваните са подредени по-долу по размера на печалбата:

Гугъл/Епъл и С-ие

Производителите (Самгнус/ХТЦ/ЛГ/Епъл и С-ие)

Керирърите (Тимо, Вода, АТТ и С-ие)

Паразитиращите около останалите провайдъри на различни сървиси (Скайп, Вайбър, Клашове и т.н)

За обикновените потребители, умните телефони са доилки, свързани само и единствено с разходи, без значително подобряване на бита. Естествено е, че облагодетелстваните не са широките маси, а акционерите в по-горния списък...

Ей тъй...

Много бързаш да етикираш, някак не подхожда на изявените многократно в този висок форум интелектуални претенции или показва особености на характера, които не е ясно дали могат да бъдат интелектуално компенсирани.

Поздрави.

Виж и следващия си и по-предните си постове !

Въпросите отразяват питащия .

Отговорите - отговарящия !

Очевидно никак не се смущаваш да задаваш неграмотни въпроси .

При това с доза ехидство .

И да отговараш по същият начин .

Камо ли да се срамуваш .

Тенденцията е еднозначна .

Безхаберие .

Е , добре не е безхаберие - твърде са ти ограничени знанията ! :)

Ако това повече те устройва.

Това неизбежно се отразява на мисленето , ако го има изобщо . :)

Първо се образовай !

Клипа изгледа ли го ? Той е образователен !

Ако и можеш да мислиш , ще ти покаже светът такъв какъвто е , а не измислен някакъв....

Защо тогава се възмущаваш?

На твоите въпроси друг етикет не може да се сложи !

Също и на твоите отговори .

Това няма никакво отношение към моите "интелектуални претенции" , нито пък е въпрос на характер .

Етикетът е верен - съответстващ на действителността.....

Чи какво печелят обикновените хора, освен рак на мозъка?

Бърз достъп до огромен обем подредена, свързана и индексирана информация.

Достъп до по-ефективни обществени транзакции - онлайн покупки, проверка на сметки, управление на профили, банкиране и пр.

Бърз и удобен достъп до професионални инструменти - мейл, облачни услуги, професионални интерфейси. Споделяне и работа върху документи, таблици.

Развлечения - гледане на видео, игра на игри

Социализация - връзка с приятели и познати, независимо от местоположението им.

Ако искаш още, мога доста да продължа.

От умните телефони печели всеки друг, но не и обикновените потребители! Облагодетелстваните са подредени по-долу по размера на печалбата:

Гугъл/Епъл и С-ие

Производителите (Самгнус/ХТЦ/ЛГ/Епъл и С-ие)

Керирърите (Тимо, Вода, АТТ и С-ие)

Паразитиращите около останалите провайдъри на различни сървиси (Скайп, Вайбър, Клашове и т.н)

За обикновените потребители, умните телефони са доилки, свързани само и единствено с разходи, без значително подобряване на бита. Естествено е, че облагодетелстваните не са широките маси, а акционерите в по-горния списък...

Ей тъй...

Не споделям това мнение.

Приказките за неподобряване на битът са актуални вероятно от Шумерското царство насам, с тази разлика, че сега всеки участва в тях...защото има (преносно) телефон (всъщност, компютър и интернет, но, каква е ползата и от тях).

Всички статистики показват рязко подобряване на битът през примерно последните 100 години, като телефоните са само част от тях.

Разбира се, има и по-важни неща.

Виж и следващия си и по-предните си постове !

Въпросите отразяват питащия .

Отговорите - отговарящия !

Очевидно никак не се смущаваш да задаваш неграмотни въпроси .

При това с доза ехидство .

И да отговараш по същият начин .

Камо ли да се срамуваш .

Тенденцията е еднозначна .

Безхаберие .

Е , добре не е безхаберие - твърде са ти ограничени знанията ! :)

Ако това повече те устройва.

Това неизбежно се отразява на мисленето , ако го има изобщо . :)

Първо се образовай !

Клипа изгледа ли го ? Той е образователен !

Ако и можеш да мислиш , ще ти покаже светът такъв какъвто е , а не измислен някакъв....

Защо тогава се възмущаваш?

На твоите въпроси друг етикет не може да се сложи !

Също и на твоите отговори .

Това няма никакво отношение към моите "интелектуални претенции" , нито пък е въпрос на характер .

Етикетът е верен - съответстващ на действителността.....

Да, действително, защо се възмущавам? Ти си просто един безименен електронен аватар, с неизвестна реална стойност, но с големи виртуални амбиции.

Нямам против да ме оценяваш по картинка и лафче, не е с особена тежест нито за социалното ми положение, нито за постиженията ми.

На теб явно ти харесва така, така че - на твое разположение.

Апропо, ако източниците ти на информация са на това ниво, смея да твърдя, че сме на различни плоскости по темата.

Е, аз пък не споделям твоето мнение (относно телефоните де, инак безспорно битът ни е качествено по-различен, сравнено с този преди 120 години). Умен телефон имам (напреднал потребител съм), но никак не подобрява бита ми. Да си кажа честно, мога и без него (както и всеки от нас). Никак не може да се сравни по величина и качество на придобивката, например с вкарването на електричеството в бита. И няма как, цялата работа с електриката е замисляна, за да задоволява нужди, а умните телефони са луксозна конзола за продажба на съдържание и услуги. Луксовете, за това са луксове, щото носят гъделчета и по-скоро създават, а не задоволяват необходимости!

а умните телефони са луксозна конзола за продажба на съдържание и услуги. Луксовете, за това са луксове, щото носят гъделчета и по-скоро създават, а не задоволяват необходимости!

Това просто не е вярно.

разбира се, както и автомобилите и градските жични телефони  едно време - всеки си мислеше - абе за какво ми е този лукс , да се "фукаме" само ... :) 

Така и смарт телефоните - някои ги ползват за работа, както автомобила за транспорт  и бизнес, други - както автомобилите за гонки - за фукане.

Разбира се, не мога да кажа че уважавам тези които позлват автомобила си само за фукане... 

....подобряване на битът....

.....смея да твърдя, че сме на различни плоскости по темата.

Подобряването на бита не е печалба , а е факт на цивилизационно развитие ....

Печалба най-напред означава придобиване на чужда собственост ! 

Ако в един икономически процес , всеки получи според своя принос - печалба няма !

Има реализиран продукт (или пари - стойността на полученото) - факт на цивилизационно развитие !

Е , това не може да не си го чувал :

"Авантата е чиста печалба !" - първи закон на икономиката !  :) 

Сега разбираш ли разликата ?

Учи , бе ! Имаш нужда !

Не сме ! :nono:

Но , поне това си разбрал - че си на плоскост !  :)

Тя и Земята някога е била плоска....! :lol6:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.