Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой е съставил Новият завет?

Featured Replies

• Автор
току-що, _Aumi_ написа:

Все ще научиш някоя тайна! Ако не - напиши писмо до Папата. Той със сигурност знае кой е написал Новия завет!

Този йезуит и да знае нещо, няма да ми отговори. :) 

Той е по-дърт и от нашия старец. :) Не че имам нещо против старостта и аз съм тръгнал към нея. 

"Властта опорочава. Абсолютната власт, абсолютно." 

• Отговори 461
  • Прегледи 31,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Белгиеца
    Белгиеца

Съставили са го потребители на халюциногенни треви, напушат и почват да пишат съчинения по халюцинации.

• Видяхме,че  от  иудаизъм не разбираш нищо. Сега, визирайки този твой пост, вземи да  кажеш на всички тук притаили дъх -кои са тези 30 книги от които са подбрани четири евангелия. Предполагам в

• Мечо Хубавеца
    Мечо Хубавеца

Именно заради арменската църква попитах дали греша, защото не бях сигурен дали е станала първа като държавна религия. Нали арменците се хвалят, че тяхната църква била първата.         Аз визирам после

преди 12 часа, Мечо Хубавеца написа:

на места да са допуснали грешки.

На кои места?! Новий завет (bg-patriarshia.bg)

Отделно, посланията са за точно определени миряни, т.е. грешните помисли не са на автора, а са грешни помисли на миряни из определени места. 

преди 12 часа, Мечо Хубавеца написа:

Отмъщението звучи ли ти по християнски? 

Из много миряни върлуват такива греховни помисли. = Това е истината! Затова и в християнството има едно важно нещо: Да се научиш да прощаваш! Отделно има и друго: Да може да се покаеш и смириш, защото само и единствено Господ е съвършен. 

Нормално е да изпитваш гняв. Затова и е необходимо да посещаваш Църквата. Там да получиш утешение. Там да изповядаш греха си. Там да получиш разяснение в какво си съгрешил, за да може да осъзнаеш своята греховност и сам себе си да помириш, в самия себе си да укротиш своя дух и получиш мир в душата си, за да се пречистиш и "угасиш" въпросния гняв който те тика към отмъщението. 

Мечо, мечо ..... може да си хубавец, но явно нямаш църковен живот. Никой не ти пречи като @Anzhel Dimitrov Dimitrov или @Anzhel Dimitrov да си направиш своя църква. 

НО знай следното:

Цитат

8. И аз, Йоан, гледах и чувах това. А когато чух и видях, паднах да се поклоня пред нозете на Ангела, който ми казваше това;

9. а той ми казваше: Стой, не прави това! понеже аз съм съслужител твой и на братята ти пророци и на ония, които пазят думите на тая книга; Богу се поклони.

Цитат

18. И аз свидетелствувам всекиму, който слуша пророчествените думи на тая книга: ако някой прибави нещо към тях, нему Бог ще наложи поразите, за които е писано в тая книга;

19. и ако някой отнеме нещо от думите на книгата на това пророчество. Бог ще отнеме дела му от книгата на живота и от светия град и от написаното в тая книга.

Явно  не си намерил покой в душата си. Покай се! Смири се пред Бог, а не пред писанията. 

За къде бързаш и за какво ти е да оспорваш автоските права на въпросния нов завет? Какво като го промениш? => Това ще те направи ли по-вярваш в Бог?

Или какво? Не ти е известно какво е това: "Тайнство на изповядването" ли? 

Бог да ти прости волните и неволни грехове. Амин

• Автор
преди 1 час, dioib написа:

На кои места?! Новий завет (bg-patriarshia.bg)

Отделно, посланията са за точно определени миряни, т.е. грешните помисли не са на автора, а са грешни помисли на миряни из определени места. 

Из много миряни върлуват такива греховни помисли. = Това е истината! Затова и в християнството има едно важно нещо: Да се научиш да прощаваш! Отделно има и друго: Да може да се покаеш и смириш, защото само и единствено Господ е съвършен. 

Нормално е да изпитваш гняв. Затова и е необходимо да посещаваш Църквата. Там да получиш утешение. Там да изповядаш греха си. Там да получиш разяснение в какво си съгрешил, за да може да осъзнаеш своята греховност и сам себе си да помириш, в самия себе си да укротиш своя дух и получиш мир в душата си, за да се пречистиш и "угасиш" въпросния гняв който те тика към отмъщението. 

Мечо, мечо ..... може да си хубавец, но явно нямаш църковен живот. Никой не ти пречи като @Anzhel Dimitrov Dimitrov или @Anzhel Dimitrov да си направиш своя църква. 

НО знай следното:

Явно  не си намерил покой в душата си. Покай се! Смири се пред Бог, а не пред писанията. 

За къде бързаш и за какво ти е да оспорваш автоските права на въпросния нов завет? Какво като го промениш? => Това ще те направи ли по-вярваш в Бог?

Или какво? Не ти е известно какво е това: "Тайнство на изповядването" ли? 

Дадох ти два цитата. Прочети ги и помисли върху тях дали няма грешки.

Нормално е да знаем кой го е съставил.

И през ум не ми е минавало да правя църква. :) 

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Дадох ти два цитата.

Не си ми дал. Тези слова кой ти ги е дал и от къде? 

п.п. Никога не вади неща извън контекста на съответното писания! Какви са тези многоточия и защо си отнел от словото? 

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Нормално е да знаем кой го е съставил.

Да, нормално е да споделиш от къде ти си ги взел, за да ти покажа къде ти си съгрешил. 

• Автор
преди 17 часа, dioib написа:

Не си ми дал. Тези слова кой ти ги е дал и от къде? 

п.п. Никога не вади неща извън контекста на съответното писания! Какви са тези многоточия и защо си отнел от словото? 

Да, нормално е да споделиш от къде ти си ги взел, за да ти покажа къде ти си съгрешил. 

Като искаш можеш да прочетеш и останалото. Да разбирам ли, че не намираш грешки?

Имах предвид, че е нормално да знаем, кой е съставил НЗ. Той се състои от 27 текста, но не знаем кой (кои) са определили, че тези 27 текста трябва да са в него. 

преди 7 часа, Мечо Хубавеца написа:

но не знаем кой (кои) са определили

Порови тук: Канони от Вселенските събори - Каноните на св. Православна църква (archive.org)

Успех!

• Автор
преди 6 часа, dioib написа:

Какво да ровя? Пише за съборите, но няма имената на хората, които са присъствали на тези събори.  Освен това тези събори само утвърждават НЗ, а не го съставят. Хайде да се изразя така, кой е съставил проекта на НЗ, който е утвърден от Вселенски събори. 

• Автор
преди 5 часа, bioid написа:

Така и не разбра, че това няма абсолютно никакво значение...

Не съм съгласен. Ако нямаше значение, нямаше да се интересувам.            Не ми отговори не намираш ли неверни неща в двата текста, които ти пратих. Мислиш ли, че който се противопоставя на властта, върши грях?

• Автор
преди 1 минута, bioid написа:

Бъркаш ме с dioib. :)

Вярно, като братя близнаци сте. :) Ами той се запъна, отговори ти вместо него. :)Цитирах му края на 12 глава и началото на 13 глава от Послание към римляните. 

• Автор
преди 3 минути, bioid написа:

Знам какво си цитирал. Запознат съм  дотолкова с Библията. За съжаление, не мога да ти отговоря вместо него.

Жалко. А защо не те интересува кой е съставил НЗ? 

Да ти задам друг въпрос. Да вземем нещо, което много обичаш да ядеш. Примерно шкембе-чорба. Важно ли ти е кой точно е съставил рецептата?!

При НЗ най-важна е вярата. Това е вододела, който определя накъде ще тече реката. Всичко останало е подробност.

• Автор
преди 47 минути, bioid написа:

Да ти задам друг въпрос. Да вземем нещо, което много обичаш да ядеш. Примерно шкембе-чорба. Важно ли ти е кой точно е съставил рецептата?!

При НЗ най-важна е вярата. Това е вододела, който определя накъде ще тече реката. Всичко останало е подробност.

Разбира се, че е важно дори това, макар че даденият пример е некоректен. Значи според теб няма значение дали някой свят човек го е съставил, естествено с добри помисли или някой от римските императори?

• Автор
преди 3 минути, bioid написа:

Преди малко го написах. Защо пак ми задаваш същия въпрос?

Вярата е в Бог! Не в този, който е съставил НЗ. Възможно е в НЗ да има грешки, все пак е писан от хора и трябва да мислим и разсъждаваме като го четем. 

преди 15 часа, Мечо Хубавеца написа:

Хайде да се изразя така, кой е съставил проекта на НЗ, който е утвърден от Вселенски събори. 

В петата книга са указани: 5. Деяния на светите Апостоли (bg-patriarshia.bg)

преди 9 часа, Мечо Хубавеца написа:

Мислиш ли, че който се противопоставя на властта, върши грях?

Цитат

- Имате ли образование? - Не. - А опит? - Не. - Желание за работа? - Не. - А какво имате? - Претенции!

Не разбрах какви ти са претенциите към новите завети? :) 

• Автор
преди 5 часа, dioib написа:

В петата книга са указани: 5. Деяния на светите Апостоли (bg-patriarshia.bg)

Не разбрах какви ти са претенциите към новите завети? :) 

Не, не са указани в Деяния на светите Апостоли.   Този текст дори не се знае от кого е написан, а само се предполага.                                НЗ е един, текстовете в него са 27. Писани са от хора, които е възможно да са направили погрешни изводи макар и с чисти намерения.

преди 13 часа, bioid написа:

То е ясно, че вярата е в Бог. Доколкото разбирам твоето схващане е, че НЗ не показва правилно Бог. От там идва всичко.

Преди около 1900 години, не се знае точно кога и при какви обстоятелства, някой (някои), който е неизвестен за нас съставя НЗ. После в съборите на църквата хора, които също са неизвестни за нас го утвърждават. На всичкото отгоре не са запазени оригиналните текстове, а само преписи. Ние какво да си мислим? Ей в това е въпроса? 

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Не, не са указани в Деяния на светите Апостоли.   

Трябва ли да те връщам 50 дни след Възкресението на Христос, за да разбереш кои са направили Църквата за Христос и са положили "първите камъни" в НЗ? 

Може би като се срещнеш със св. Петър, то именно той ще ти задоволи потребността. :) 

Целта още от началото е следната. НЗ е съставен от еди кой си по нареждане на император Константин. Каква му е била целта? Управление и подчинение на хората чрез религията. От тук и дилемата, това човешко дело ли е или това е волята божия. Да вярваме ли, да не вярваме ли...

• Автор
преди 2 минути, bioid написа:

Целта още от началото е следната. НЗ е съставен от еди кой си по нареждане на император Константин. Каква му е била целта? Управление и подчинение на хората чрез религията. От тук и дилемата, това човешко дело ли е или това е волята божия. Да вярваме ли, да не вярваме ли...

Един заслужаващ внимание отговор да получа, от което следва, че НЗ е съставен чак през четвърти век. Звучи логично. Така ли е наистина? Какви са доказателствата, че е съставен по нареждане на император Константин?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.