Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой е съставил Новият завет?

Featured Replies

преди 21 минути, bioid написа:

А какво е действителност

Всичко съществуващо. По принцир тези думи "реалност" и "действителност" се смесват. А и тълкуванията им варират. За мен реалността е това, което осъзнаваме. Тя е винаги субективна. "Обективна реалност" е понятие, което свързвам с материализма, който поставя материята и обектите като основа. А за мен това е несъстоятелно.

Истината не е самата действителност. Истина/неистина, вярно/невярно се отнасят за възгледи, твърдения и др. под. Затова и в предходната формулировка, която не е моя, а доста стара, се говори за отражение.

• Отговори 461
  • Прегледи 31,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Белгиеца
    Белгиеца

Съставили са го потребители на халюциногенни треви, напушат и почват да пишат съчинения по халюцинации.

• Видяхме,че  от  иудаизъм не разбираш нищо. Сега, визирайки този твой пост, вземи да  кажеш на всички тук притаили дъх -кои са тези 30 книги от които са подбрани четири евангелия. Предполагам в

• Мечо Хубавеца
    Мечо Хубавеца

Именно заради арменската църква попитах дали греша, защото не бях сигурен дали е станала първа като държавна религия. Нали арменците се хвалят, че тяхната църква била първата.         Аз визирам после

преди 58 минути, dioib написа:

Стичай, че Светия Дух в него е повлияло при написването на НЗ. 

Йерархия на православната църква – Уикипедия (wikipedia.org)

п.п. Отделно това не му е фамилията! Всеки свят човек по друг начин се именува, примерно Исус от Назарет - известен като Христос! Йоан Кръстител, Йоан Богослов, Иван Рилски и т.н. = свързано е с приноса му към Вярата в Бог! 

Има и друго: Не винаги светското име (името с което човек е наречен от  майка си) е същото при приемане на църковен сан. 

Точно на същото основание обаче изникват други въпроси.Факт е,  че е починал като изповядващ полуарианска, а това значи антитринитарна, вероизповед.Оттук логично се питаме, а кога наистина е получил своето просветление?? Когато осъществява императорските амбиции на Константин(който също не е бил християнин по време на никейския събор) или в края на живота си, когато амбициите са на заден план.

В двата случая се оказва, че Светия дух виждате ли вдъхновил непокръстения(а това е невъзможно според православния канон)Константин и Осий полуарианина.

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Да, и за тези 500 години, можем да си представим колко истина и нагласявания може да има в оформените текстове.

Едва ли.По скоро проблема е кои разкази наистина отразяват случилите се събития, а кои са преразкази в чийто процес на създаване  вече неминуемо  се  получава изкривяване.   

преди 1 час, badr написа:

Точно на същото основание обаче изникват други въпроси.

Не ми е известно неговото житие. Принципно при раждането си на всеки човек Бог му "дава" Свети Дух. Друг е въпроса по какъв начин е въведен в Църквата. Във всеки един момент имаш свободна воля да промениш вероучението си. От тази гледна точка, то самото разцепване на римската империя в последствие обособява православните схващания и различието при католиците. 

При католиците се налага прозападните схващане за това, че самата Църква в самия Рим си основава своя държавност, която е на база техния Папа се явява Господар на миряните по които са се разпръснали Латино говорещите.  

Самата схизма между двете основни християнски религии е продължителен период. Самото "разцепване" на Църквата възприели възгледите на първоначалната Апостолска Църква пряко свързана с знанията за Исус като Син божи обособява различни способи за изповядване на вярата в Бог и е продължителен процес който не зависи от държавността по дадени географски ширини. 

По-важно е заслугата на Константин философ, който успява да убеди всички вярващи, че самата вяра трябва да се проповядва не само възприетите из начално три езика, а на езика на местните. дори за някои да ги възприемат като варвари, т.е. иначе не ще бъде разбрано словото на Бог, което ще означава, че няма да се разнесе това вярване из опредени етноси и т.н. и ще има хегемония от определена родова памет, а не спрямо Божията промисъл, която е изначално залегнала при създаването на този свят. 

Самата вяра в Бог е една и съща, но каноните по които да се проповядва са различни! 

Все пак да напомня и на другите: Едно е светска власт, друго е църковна власт, а Божията власт е трета! Има православно учение, а другите по тези земи не са удачни, защото  географски се намираме на "центъра" на този свят от където се е пръкнала цивилизацията. Друг е въпроса, че по тези земи са властвали българи още преди създаване на някаква държавност по тези земи. Всички с корен от тук на по-късен етап са били окупирани от някой който е бил "жаден" за власт и е наложил своята култура и/или изповедание! = Това обаче не е в областта на теологията!!!  

преди 7 часа, bioid написа:

А какво е действителност?

Действителност и реалност са синоними.

• Автор
преди 14 часа, _Aumi_ написа:

Да, и за тези 500 години, можем да си представим колко истина и нагласявания може да има в оформените текстове.

Не са ли около 400 години?

Това не можем да го твърдим, защото няма доказателства в тази посока. Въпросът е, защо чак през пети век се е случило? 

преди 15 часа, bioid написа:

Да приемем, че е така. Какво следва от това?

Възникват въпроси.  Защо не се говори открито, че се предполага, че той е съставил НЗ? Защо чак през четвърти век се случва това съставяне? Какви са му били мотивите, че да включи точно тези текстове? 

• Автор
преди 13 часа, dioib написа:

Стичай, че Светия Дух в него е повлияло при написването на НЗ. 

Йерархия на православната църква – Уикипедия (wikipedia.org)

п.п. Отделно това не му е фамилията! Всеки свят човек по друг начин се именува, примерно Исус от Назарет - известен като Христос! Йоан Кръстител, Йоан Богослов, Иван Рилски и т.н. = свързано е с приноса му към Вярата в Бог! 

Има и друго: Не винаги светското име (името с което човек е наречен от  майка си) е същото при приемане на църковен сан. 

Добре е да знаем и рожденото му име.

Откъде ги разбирате тези неща, че му е било повлияно за съставянето на НЗ? Представете някакви доказателства в тази посока. И защо чак през четвърти век? На мен ми се иска да е така, но дали е, как да разбера?

преди 2 минути, bioid написа:

Вече съм отговорил. Повече от веднъж.

Не си. За мотивите badr отговори. 

Ако си, посочи къде. 

преди 8 часа, Мечо Хубавеца написа:

Откъде ги разбирате тези неща, че му е било повлияно за съставянето на НЗ? Представете някакви доказателства в тази посока. И защо чак през четвърти век? На мен ми се иска да е така, но дали е, как да разбера?

За да не те подвеждам към моите схващания, защото съм обикновен мирянин и определено нямам теологическо образование, то ти давам следния съвет: Видно стана, че не те устройват отговорите тук. Затова, за да задоволиш по-добре любопитството си, то:

Контакти (bg-patriarshia.bg)

Контакти | (sofia-seminaria.org)

Именно там си задай въпроса и да ти обяснят по разбираем начин нещата свързани с НЗ. 

От личен опит: Достоверни данни може да се намерят само и единствено в официално признати инстанции. Другите неща свързани с християнството ги коментирам и събеседвам с доверени лица както на мен, а така също и на БПЦ. 

Лично аз нямам някакви проблеми с нещата записани в новия или вехтия завет. Доволни и обходих света свързан с православната и католическата църква. Доволно съм ориентиран и знам към кого да се обърна, за да получа достоверна информация. Не си позволявам да оспорвам писанията дадени от БПЦ и за по-задълбочена дискусия, то намери отец из твоята Църква, защото все пак не знам дали изобщо си православен. 

Видно стана, че нещата които споделям тук за теб не представляват истина. Нормално е, но не аз трябва да разбивам и доказвам, че съм съвършеният православен. 

Давам ти и друг линк:  Православен свят (pravoslaven-sviat.org)

Мир вам. Амин

• Автор
преди 7 часа, dioib написа:

За да не те подвеждам към моите схващания, защото съм обикновен мирянин и определено нямам теологическо образование, то ти давам следния съвет: Видно стана, че не те устройват отговорите тук. Затова, за да задоволиш по-добре любопитството си, то:

Контакти (bg-patriarshia.bg)

Контакти | (sofia-seminaria.org)

Именно там си задай въпроса и да ти обяснят по разбираем начин нещата свързани с НЗ. 

От личен опит: Достоверни данни може да се намерят само и единствено в официално признати инстанции. Другите неща свързани с християнството ги коментирам и събеседвам с доверени лица както на мен, а така също и на БПЦ. 

Лично аз нямам някакви проблеми с нещата записани в новия или вехтия завет. Доволни и обходих света свързан с православната и католическата църква. Доволно съм ориентиран и знам към кого да се обърна, за да получа достоверна информация. Не си позволявам да оспорвам писанията дадени от БПЦ и за по-задълбочена дискусия, то намери отец из твоята Църква, защото все пак не знам дали изобщо си православен. 

Видно стана, че нещата които споделям тук за теб не представляват истина. Нормално е, но не аз трябва да разбивам и доказвам, че съм съвършеният православен. 

Давам ти и друг линк:  Православен свят (pravoslaven-sviat.org)

Мир вам. Амин

Мислиш ли, че ще ми отговорят? Дали изобщо ще разговарят с мен по телефона? Силно се съмнявам. 

Напротив, имаше интересни отговори. Къде съм писал, че не ме устройват? Въпросът (ите) ми е труден и верният отговор заслужава Нобелова награда по теология, ако има такава награда. Ти явно нямаш претенциите, че можеш да я получиш, което навежда на скромност. 

Да имаш въпроси значи ли, че имаш проблеми. Ако е вярно, че НЗ е съставен чак през четвърти век, възникват много въпроси. Нормално би било НЗ да е съставен още през първи век и то още от някой от апостолите или учениците на апостолите. Да пише ние ..... съставяме този НЗ за да основем ХРИСТИЯНСТВОТО. Аз така си го представям, че трябва да бъде.  Само че последният текст е от края на първи век и има спор от кой точно е написан. Ако приемем, че е написан от апостол Йоан когато е бил около 90 годишен, тогава защо той не го е съставил? Защо трябва да минат още 100 или 300 години? 

Аз съм православен по традиция. Всъщност дълго време бях атеист. Уважавах църквата, тъй като е помогнала да се съхрани българското през така нареченото Турско робство, което е реално Османско владичество, както и ролята и за образованието ни тогава. Понякога и съм критикувал част от свещениците им заради алчността и чревоугодничеството им, но съм и хвалел тези, които са свестни.  После станах агностик и едва през 1996 г. станах християнин. Кръстен съм в православна църква, така че се водя православен. Не защото съм сигурен, че това е "правилната" църква. Не казвам и че не е, но и не съм сигурен. Всъщност не съм убеден, че има "правилна" църква. 

преди 17 часа, bioid написа:

Не четеш с разбиране...

Ако имаш предвид да чета между редовете, аз по принцип не го правя. Предпочитам да чета самите редове. 

преди 25 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ако е вярно, че НЗ е съставен чак през четвърти век, възникват много въпроси.

Представи си, че някой след 400 години пише за събития случили се днес. Трудно би могъл да си представиш, че това което ще опише ще отговаря напълно на истината.

По принцип вярващите повече се интересуват от написаното слово достигнало до тях, без да подлагат на съмнение достоверността му. Затова се нарича и вяра - вярваш безпрекословно и това е!

Виж ти как си станал от атеист вярващ без да подлагаш на анализи и съмнение това в което си приел за твоя религия. Ако бяха те направили такъв като дете - щеше да имаш оправдание.

• Автор
преди 4 часа, _Aumi_ написа:

Представи си, че някой след 400 години пише за събития случили се днес. Трудно би могъл да си представиш, че това което ще опише ще отговаря напълно на истината.

По принцип вярващите повече се интересуват от написаното слово достигнало до тях, без да подлагат на съмнение достоверността му. Затова се нарича и вяра - вярваш безпрекословно и това е!

Виж ти как си станал от атеист вярващ без да подлагаш на анализи и съмнение това в което си приел за твоя религия. Ако бяха те направили такъв като дете - щеше да имаш оправдание.

Вярата ми е в Бог, а не в НЗ или в църквата. От както съм вярващ съм така.   Самият ти изразяваш съмнения. Така ли да те разбирам?

преди 9 часа, Мечо Хубавеца написа:

Ако е вярно, че НЗ е съставен чак през четвърти век, възникват много въпроси. Нормално би било НЗ да е съставен още през първи век и то още от някой от апостолите или учениците на апостолите.

Основно което не си разбрал е: Самият нов завет се състои от книги. Тези книги си имат автори. Първите четири са утвърдените от Църквата евангелия /„блага вест“/.

Цитат

В по-широк смисъл на думата под Евангелие се разбира и целият Нов Завет.

Евангелие – Уикипедия (wikipedia.org)

Което ще рече: Християнството показва, че чаканият мисия (пратеник) на Бог) е Исус от Назарет. Това се оспорва от евреите, защото те не считат, че е от царски им род. 

Целта на вселенските събори е да се уеднаквят знанията по отношение на схващанията какъв по-точно е Христос и неговата същност.  Останалите книги в действителност са важни книги на Църквата и пак явно не си съзрял, че имат автори. 

Явно имаш желание да разбереш "цивилните" имена (имената по рождение) на създателите, а за това определено си трябва много четене, но не в форуми и интернет. Затова: Ходи се запиши в Семинарията! Там по-знаещи ще те насочат къде да търсиш повече информация по въпросните въпроси и не само, че ще получиш "Оскар", а и призвание и титла в Църквата и ще може да се бориш, за да коригираш НЗ. 

Ту ку ку рик виж наш зад ник тукашен мецо станал не само хубавец, а и Вселенски патриарх. :)  

Успех!

преди 9 часа, Мечо Хубавеца написа:

Самият ти изразяваш съмнения. Така ли да те разбирам?

Съмненията ми са относно религиите, но не и относно съществуването на Бог!

• Автор
преди 7 часа, dioib написа:

Основно което не си разбрал е: Самият нов завет се състои от книги. Тези книги си имат автори. Първите четири са утвърдените от Църквата евангелия /„блага вест“/.

Евангелие – Уикипедия (wikipedia.org)

Което ще рече: Християнството показва, че чаканият мисия (пратеник) на Бог) е Исус от Назарет. Това се оспорва от евреите, защото те не считат, че е от царски им род. 

Целта на вселенските събори е да се уеднаквят знанията по отношение на схващанията какъв по-точно е Христос и неговата същност.  Останалите книги в действителност са важни книги на Църквата и пак явно не си съзрял, че имат автори. 

Явно имаш желание да разбереш "цивилните" имена (имената по рождение) на създателите, а за това определено си трябва много четене, но не в форуми и интернет. Затова: Ходи се запиши в Семинарията! Там по-знаещи ще те насочат къде да търсиш повече информация по въпросните въпроси и не само, че ще получиш "Оскар", а и призвание и титла в Църквата и ще може да се бориш, за да коригираш НЗ. 

Ту ку ку рик виж наш зад ник тукашен мецо станал не само хубавец, а и Вселенски патриарх. :)  

Успех!

Естествено, че знам, че НЗ се състои от 27 текста, които си имат автори. Въпросът ми не е кои са тези автори, въпреки че не се знае със сигурност кои са два от тях, а кой е определил че точно тези 27 текста трябва да попаднат в НЗ. Получих отговори. Осий и Ириней са предполагаемите съставители на НЗ. Виждаш ли, че няма нужда да записвам семинарията. Няма да ми се налагам да пускам брада и изразходвам толкова сили и време. Форумът също може да помогне. Ако стана патриарх няма да мога да се оженя?  :)Ти затова помисли ли?

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Съмненията ми са относно религиите, но не и относно съществуването на Бог!

Значи сме в един отбор. :)

на 19.02.2024 г. в 9:55, Мечо Хубавеца написа:

Форумът също може да помогне.

Форумът може да те насочи, но не и да даде точен отговор. Хубаво е, че ти е било задоволена дадена потребност, но все пак да ти припомня, че инициаторите за свикване на Вселенски събори не са само визираните. Отделно:

Цитат

Съборите играят важна роля за преструктуриране и организиране на църквата в съответствие с разпространението на християнството. По време на първите четири вселенски събора се узаконява значимостта на местните църковни организации. От V век нататък „вселенски“ е само онзи събор, на който са представени петте най-важни църкви: Антиохийската, Александрийската, Йерусалимската, Римската и Константинополската. Тяхното доминиращо положение на определени патриаршии се нарича Пентархия.

Източната православна църква признава 7 вселенски събора, докато католическата църква много повече.

, и все пак основите на НЗ са "изковани" още в Първия събор:

Цитат

Първото християнско събрание е Апостолският събор от 51 г., който става прототип на бъдещите събори. Той е кръстен на дванайсетте първи Христови ученици и на него се разрешава на неевреите, които искат да приемат християнството, да не спазват юдейските обичаи.

Има и друго: Българска схизма – Уикипедия (wikipedia.org)

п.п. Кратко: Като съставители на НЗ се явяват Първите отци из Църквите свързани с писанията за Христос. Трябва да разбереш и какво е Автокефална църква! 

п.п.2. Не считай, че няма Западно православни! ;) Ние сме Източно православни! 

Хубавото на темата ти е, че може би е време за нов Вселенски събор. Това обаче не е в правомощията ти след като:

на 19.02.2024 г. в 9:55, Мечо Хубавеца написа:

Ако стана патриарх няма да мога да се оженя? 

ще се жениш. :) 

Та, нещо Ще се разминеш за "Ос кари те!" :) 

• Автор
на 25.02.2024 г. в 9:19, dioib написа:

Форумът може да те насочи, но не и да даде точен отговор. Хубаво е, че ти е било задоволена дадена потребност, но все пак да ти припомня, че инициаторите за свикване на Вселенски събори не са само визираните. Отделно:

, и все пак основите на НЗ са "изковани" още в Първия събор:

Има и друго: Българска схизма – Уикипедия (wikipedia.org)

п.п. Кратко: Като съставители на НЗ се явяват Първите отци из Църквите свързани с писанията за Христос. Трябва да разбереш и какво е Автокефална църква! 

п.п.2. Не считай, че няма Западно православни! ;) Ние сме Източно православни! 

Хубавото на темата ти е, че може би е време за нов Вселенски събор. Това обаче не е в правомощията ти след като:

ще се жениш. :) 

Та, нещо Ще се разминеш за "Ос кари те!" :) 

Не съм и очаквал съвсем точни отговори.

И кога е Първия събор? През 51 година  ли? По това време не всички текстове на НЗ са били написани. Ако Откровение е написан от апостол Йоан е логично той да състави НЗ. Нали е последният останал жив апостол. 

Сега хората знаем много повече от тези преди близо 2000 години и може да се предположи, че ще направим чудесен Вселенски събор, който да осъвремени религията. Ето виж тук как са въстанали срещу Ватикана.  https://www.focus-news.net/novini/mejdunarodni/Germanskite-katolici-vustanaha-sreshtu-Vatikana-oficialno-blagoslavyat-ednopolovite-brakove-1595940

Ами да, що да не се оженя някой ден! :)  Ама не за мъж, държа да подчертая. 

преди 8 часа, Мечо Хубавеца написа:

По това време не всички текстове на НЗ са били написани.

Пак не си разбрал: НЗ принципно е в евангелията.  На по късен етап се канонизират определени. На всеки един вселенски събор са се разисквали същността на създалата се нова религия в името на Христос. Именно заради това има различни Библии, т.е. за всяка Църква се създават отделни свещени книжа по които да се проповядва вярата в Бог чрез неговия син Исус от Назарет. 

Общото между християните е Христос - който се явява спасител на човешките души. Вулгарно: Бог желае душите на човеците, а не телата им! => Което означава, че ако душат ти излъчва Любов, то значи си Божие чедо, а иначе си от хората които живеят не по угодата на Бог, а на разни себе-въздигали се власт имащи из този свят, които чрез страхове налагат своята воля, а не на Бог. 

Самите завети са си завети. Отделно, че в 27 книга, т.е. в "Откровение на Йоан" не е описан самия край на света. Това е пътят който един атеист трябва да измине, за да стане теист и се възкреси в името на Бог. 

Да, знам, че всеки ще счете това за абсурд, но не се става толкова лесно християнин. И именно тук е разковничето, т.е. по кои завети, било то вехти или нови се движиш ти!? Реално няма ежба между вярващите в Бог, а начина по който един човек става подобие на Бог, защото по този начин първоначално се е появил човек в този свят, т.е. по волята на Бог, което е направил човека добър и му е поверил земното си царство. 

Иновативното при християните е, че Христос води вярващите в Бог в небесното царство на Бог, а не в отвъдното свързано с зад гробния нейде под земята. 

Мнозина атеисти вярват в това: Човек е изкуствено създаден от извънземна раса. Именно това може да се счита, че е вид обективна истина кой е Бог и кои са били неговите последователи из космоса и са предпочели да отдадат своята душа в тленно тяло из този свят. Това е една доволна мистика, която определено не е "по вкусът" на теистите, които без доказателство са прие вярването в Бог. 

Кратко: Основното нещо на един праведен живот е да правиш нещата с Любов! Именно по този начин има много безименни светци. = Не е необходимо да приемеш възгледите на някоя религия! Въпреки това има подходяща за теб. Ти сам избираш какво да изповядваш! След кончината си ще разбереш дали си бил праведен!!! За мен учението на Исус (представен ми като Христос) ми харесва. Сам на по-късен етап разбрах какво е православие, и да по свои начин изповядвам вярата в Бог, а отделно поради особеностите на моите родители, то съм регистриран в БПЦ. Друг е въпроса дали водя църковен живот!!! 

Аз казах!

п.п. Може да следваш каноните, но не всяко деяние различно от въпросните е против тях! Имаш свободна воля! 

• Автор
преди 8 часа, dioib написа:

Пак не си разбрал: НЗ принципно е в евангелията.  На по късен етап се канонизират определени. На всеки един вселенски събор са се разисквали същността на създалата се нова религия в името на Христос. Именно заради това има различни Библии, т.е. за всяка Църква се създават отделни свещени книжа по които да се проповядва вярата в Бог чрез неговия син Исус от Назарет. 

Общото между християните е Христос - който се явява спасител на човешките души. Вулгарно: Бог желае душите на човеците, а не телата им! => Което означава, че ако душат ти излъчва Любов, то значи си Божие чедо, а иначе си от хората които живеят не по угодата на Бог, а на разни себе-въздигали се власт имащи из този свят, които чрез страхове налагат своята воля, а не на Бог. 

Самите завети са си завети. Отделно, че в 27 книга, т.е. в "Откровение на Йоан" не е описан самия край на света. Това е пътят който един атеист трябва да измине, за да стане теист и се възкреси в името на Бог. 

Да, знам, че всеки ще счете това за абсурд, но не се става толкова лесно християнин. И именно тук е разковничето, т.е. по кои завети, било то вехти или нови се движиш ти!? Реално няма ежба между вярващите в Бог, а начина по който един човек става подобие на Бог, защото по този начин първоначално се е появил човек в този свят, т.е. по волята на Бог, което е направил човека добър и му е поверил земното си царство. 

Иновативното при християните е, че Христос води вярващите в Бог в небесното царство на Бог, а не в отвъдното свързано с зад гробния нейде под земята. 

Мнозина атеисти вярват в това: Човек е изкуствено създаден от извънземна раса. Именно това може да се счита, че е вид обективна истина кой е Бог и кои са били неговите последователи из космоса и са предпочели да отдадат своята душа в тленно тяло из този свят. Това е една доволна мистика, която определено не е "по вкусът" на теистите, които без доказателство са прие вярването в Бог. 

Кратко: Основното нещо на един праведен живот е да правиш нещата с Любов! Именно по този начин има много безименни светци. = Не е необходимо да приемеш възгледите на някоя религия! Въпреки това има подходяща за теб. Ти сам избираш какво да изповядваш! След кончината си ще разбереш дали си бил праведен!!! За мен учението на Исус (представен ми като Христос) ми харесва. Сам на по-късен етап разбрах какво е православие, и да по свои начин изповядвам вярата в Бог, а отделно поради особеностите на моите родители, то съм регистриран в БПЦ. Друг е въпроса дали водя църковен живот!!! 

Аз казах!

п.п. Може да следваш каноните, но не всяко деяние различно от въпросните е против тях! Имаш свободна воля! 

Какво не съм разбрал? НЗ е съставен от 27 текста, а не само от евангелията. Искаш да кажеш, че четирите евангелия  са нещо като съкратена версия на НЗ!? Това звучи малко еретично, но е интересно. Останалата част също е интересна, като не е лишена от логика. Кога съм твърдял, че е описан края на света? 

преди 8 часа, bioid написа:

Не. Не е през 51-ва.

И аз така знам, че е през втори век. Ако обаче НЗ е съставен чак през четвърти век е много странно.

преди 14 часа, Мечо Хубавеца написа:

Какво не съм разбрал?

Цитат

Датировка

Според свидетелството на ранните християнски писатели, Откровението е написано по времето на царуването на римския император Домициан (81 – 96 г.). Викторинус (починал 303 г.) казва, че Йоан е получил своето Откровение, когато е бил заточен от Домициан на о-в Патмос, осъден на работа в мините. Евсевий Кесарийски (починал 340 г.) докладва също за заточението на Йоан от Домициан, но също и за освобождението на затворниците от Нерва (96 – 98 г.), вследствие на което Йоан се завръща в Ефес. Затова може да се приеме, че книгата е написана около 96 г.

Откровение на Йоан – Уикипедия (wikipedia.org)

Сам трябва да се досетиш, че последната книга от НЗ след като е написана 96 г., то, останалото са спорове кои книги да са в НЗ. 

Евангелията са основата на християнската вяра. Останалите книги в НЗ зависят от съответната Църква основана на вярванията, че Христос е спасителят на душите повярвали в Бог. = Ти или вярваш в Бог или не! Останалото са начини по които да се извършват богослужения в храмовете съградени в името на Бог.  

Евреите примерно не приемат Исус от Назарет като новия месия, помазан като първосвещеник, който да има способността да извършва богослужение в единственият храм, където е бил положен кивота. 

И стигаме до: "Стената на плача", както и до загадката къде е кивота и т.н.!? Затова и имат само синагоги = училища за религиозно обучение.

Въпреки, че не е теологична, то препоръчвам ти: 《Пътеводител в Библията - Новият завет》| Айзък Азимов | Книги от онлайн книжарница Хеликон | Книжарници Хеликон (helikon.bg)

Само да отбележа: Въпросният се базира не на Православна Библия! Въпреки това може би ще ти задоволи до известна степен любопитството свързано с НЗ. 

Има и друго: Запознай се и с датировките (които са относителни) на всичките 27 книжа които на по-късен етап са канонизирани при една или друга Църква свързана с християнската религия. 

Да, из интернет има доволно информация, но пълни знания не може да получиш от форума, и то е поради факта, че определени книжа не са качени, а се съхраняват в метоси и/или архиви. Дали, ще ти позволят да влезеш в архива на Ватикана? 

За по-задоволителни знания свързани с НЗ, аз лично те съветвам да отидеш на поклонение из Атон, но някой познат трябва да измоли покана за теб, защото това не е туристическа дестинация и достъпът е ограничен. 

Успех!

п.п. Има и друго: Да не се окажеш Хубавата Мецана, че иначе верно не ще те допуснат до Атон и не ще разбереш истината! :) 

• Автор
преди 16 часа, dioib написа:

Откровение на Йоан – Уикипедия (wikipedia.org)

Сам трябва да се досетиш, че последната книга от НЗ след като е написана 96 г., то, останалото са спорове кои книги да са в НЗ. 

Евангелията са основата на християнската вяра. Останалите книги в НЗ зависят от съответната Църква основана на вярванията, че Христос е спасителят на душите повярвали в Бог. = Ти или вярваш в Бог или не! Останалото са начини по които да се извършват богослужения в храмовете съградени в името на Бог.  

Евреите примерно не приемат Исус от Назарет като новия месия, помазан като първосвещеник, който да има способността да извършва богослужение в единственият храм, където е бил положен кивота. 

И стигаме до: "Стената на плача", както и до загадката къде е кивота и т.н.!? Затова и имат само синагоги = училища за религиозно обучение.

Въпреки, че не е теологична, то препоръчвам ти: 《Пътеводител в Библията - Новият завет》| Айзък Азимов | Книги от онлайн книжарница Хеликон | Книжарници Хеликон (helikon.bg)

Само да отбележа: Въпросният се базира не на Православна Библия! Въпреки това може би ще ти задоволи до известна степен любопитството свързано с НЗ. 

Има и друго: Запознай се и с датировките (които са относителни) на всичките 27 книжа които на по-късен етап са канонизирани при една или друга Църква свързана с християнската религия. 

Да, из интернет има доволно информация, но пълни знания не може да получиш от форума, и то е поради факта, че определени книжа не са качени, а се съхраняват в метоси и/или архиви. Дали, ще ти позволят да влезеш в архива на Ватикана? 

За по-задоволителни знания свързани с НЗ, аз лично те съветвам да отидеш на поклонение из Атон, но някой познат трябва да измоли покана за теб, защото това не е туристическа дестинация и достъпът е ограничен. 

Успех!

п.п. Има и друго: Да не се окажеш Хубавата Мецана, че иначе верно не ще те допуснат до Атон и не ще разбереш истината! :) 

Зная, че се приема, че е написан през 96 година на остров. Такива са и моите разсъждания, ако си го забелязал, че е логично в края на първи век да бъде съставен НЗ и най-логично е да е от апостол Йоан, ако приемем, че той е написал Откровение.  Малко е странно, че на такава възраст е могъл да живее толкова дълго и да напише този текст, но е възможно. Обаче НЗ е съставен най-рано през втори век. Някой(и) го е съставил , но не сме сигурни кой. 

Като се поклоня там какво ще се случи? Има ли Мецани, които тук се представят за Мачовци? :)  

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.