Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой е съставил Новият завет?

Featured Replies

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Посланието е насочено преди всичко към чувствата. 

Дали :)  Не са към чувствата, бебчо, А към масата хора, които живеят чрез тях. Това е таргета на всички тия "писания".

Към чувството няма какво да се насочи, защото ако няма човек, няма как да го има и чувството. Не е буквалистика, нито грешка в изказа ти - тънко е и вероятно въобще няма да го схванеш... но нивото ти е даденост - каквото е, такова.

• Отговори 461
  • Прегледи 31,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Белгиеца
    Белгиеца

Съставили са го потребители на халюциногенни треви, напушат и почват да пишат съчинения по халюцинации.

• Видяхме,че  от  иудаизъм не разбираш нищо. Сега, визирайки този твой пост, вземи да  кажеш на всички тук притаили дъх -кои са тези 30 книги от които са подбрани четири евангелия. Предполагам в

• Мечо Хубавеца
    Мечо Хубавеца

Именно заради арменската църква попитах дали греша, защото не бях сигурен дали е станала първа като държавна религия. Нали арменците се хвалят, че тяхната църква била първата.         Аз визирам после

на 7.02.2024 г. в 22:27, Мечо Хубавеца написа:

Значи е нормално най-важната за християните книга да е съставена от неизвестни автори и неизвестни

Как бе са неизвестни? Имаш най-малко четири евангелия, написани от хората, които са вече изброени. Отделно да си чувал за апокрифните евангелия? А кой ги е събрал под една шапка, не е важно. Важното е, че са написани.

PS: Може, да искаш и да знаеш, коя е била стринка му на Матей....нема как да узнаеш, щото тия хора са живели мноооого преди ти да си бил замислен.

преди 15 часа, Мечо Хубавеца написа:

Дори да съм написал неистина, не е нарочно, така че не съм излъгал. 

Писането е волево деяние. = Следователно лъжеш. Отделно, че тука е обществено пространство. = Директно клеветиш Църквите.  

Или какво, неграмотен си и/или не владееш българския език ли? = Так каже - че си неграмотен. :) 

Мечо, самите ти помисли са грешни! Затова и: Бог да ти прости волните и неволни деяния. Амин

преди 13 часа, valkiria1 написа:

Исус умишлено го заменя в притчата със самарянин, представител на племе, враждебно към евреите, труден конфликт с който дотогава е продължил почти половин хилядолетие.

Исус или който е написал притчата нищо умишлено не е заменял. :) Самите самаряни са еретици. В случая ти вменяваш омраза между християни и евреи. = Навсякъде виждаш врагове. ОК, емоционално си разтроена заради събитията в Израел, но да интерпретираш по този начин въпросната притча е лукавост. Ето и една моя интерпретация на въпросната притча извън темата и твоите знания = Понякога и еретик може да ти помогне! Т.е. заради това, че всички сме божи чеда и по подобие на Бог сме милостиви, то състрадание може да намерим и от еретици когато сме попаднали в беда. 

В качеството на доказателство, то: Да ти припомня, че българи са помогнали на евреите в беда по време на ВСВ. Те, какви са? Варвари, християни или израелци? Друго вярващи ли са? Да, имат различно вероучение от Вас, НО, виждайки несправедливостта са Ви помогнали нали?! 

И как това показва, че християните мразят евреите?! Ваши свещеници, равини помогнаха ли ви в трудните Ви времена? Нима българите сме самаряни? :) ОК, нека приемем факта, че между самаряните и Вас има вражда, но да считаш, че всичките християни повярвали в Исус от Назарет Ви мразят е похотлива твоя мисъл тиражирана тук. 

Валки, не така! Начетена си и не върви такава блудкава интерпретация спрямо Господа Христова. :) ОК, той не е Ваш Господ, но във вярата в Бог сме равноправни вси! Друг е въпроса, че и из атеистите има добри хора. Да, има случаи в които не свещеници или знатни хора помагат. Имено това е застъпено във въпросната притча, а не политика или идеология. 

Бог да прости волните и неволни грехове на нашият Неофит Български. Амин 

Мир и на вам. Амин

преди 11 часа, *S197* написа:

Имаш най-малко четири евангелия, написани от хората, които са вече изброени.

Ми не - не са написани от "тия хора". :) Защо вместо да плямпате свободно не вземете малко повечко да се образовате, да почетете по-сериозно...

Всички евангелия в НЗ под предлог че са преписи, са се пръкнали на бял свят много след предполагаемата смърт на исус. Кога са написани, от кого - това е отворен въпрос, но категорично в сравнителните анализи подават резултат в който те са редактирани и дописвани, че стиловете в тях се менят, че някои особености в изказа не са характерни нито за мястото, нито за времето, нито за нивото на образованост или социалната позиция на предполагаемите си "автори"...

Положението с апокрифните е малко по-различно - те са открити в много по-късни времена, на различни места, но ... отново са някакви преписи, защото няма съвременни на годините в които се приема че е живял Исус. Няма валидирани исторически данни за авторите им. Допълнително - че отново влизат в противоречия... едно спрямо друго, както и те спрямо "каноничните"... В някои моменти - има съвпадения и сходства, в други моменти - тотално разминаване, вкл и сред смислови или пък разказани истории...

Опростявам всичко това - като обобщение, защото казусът е много сложен и много ресурси са хвърлят за да се съпоставя, изучава, анализира... Отгоре на всичко има ограничение за популяризацията на целия този труд - заради социалните вълни, които биха предизвикали...

Нито един същински и искрен мирянин не би се интересувал от каквито и да е подробности по този казус.

Целта на една религиозна приказка е именно това - не да предлага някаква гарантирана историческа истина, а да предложи митологична приказка, която така да е конструирана, че да е магнит за колкото може повече хора.

Какви са тези хора - хора, които търсят цел за безпътицата си, изход от отчаянието, насилието, страха и психичния си разпад , обобщени заедно като "страдание". Приказка, в която те да привидят значението си, смисъла си, стремежите си, обясненията за това "защо се чувстват така"... Това е смисъла на такава приказка - да придаде на този масов тип човешки същества онова, от което се нуждаят, без никакво значение че би било заблуда, защото това е въпрос на оцеляване за тях, а за да е налице общност, тия хора са също част от нея, още повече че са най-многобройната маса.

Човешките същества и досега живеят преди всичко сред заблуди, родени от социални идеологии. От каквото има нужда, това се предлага - щом работи и щом е налице потребност.

преди 14 часа, valkiria1 написа:

Във времето на създаването на НЗ, антисемитизма си е бил вече явление. Възниква в древна Александрия, и негов "създател" е гръцката диаспора в града.Така че, няма никаква пристрастност,  а има ясно отчитане на фактите

Всеки ,който отрича божествеността на Христос може да се оплаче че се упражнява антисемитизъм срещу него. 

Напротив, самаритяните са друг народ. Те са потомци на народи, които асирийския цар  Санхерив довежда  на  мястото на десетте колена/ политиката на гигантско разместване на народите/ 

Самарянин е символ на - човек ,който помага на непознати . Примерно Ние приютявайки бежанци сме един вид самаряни . Няма значение от къде е тръгнал термина ,, самарянин " , важното е че в НЗ е описана случка с човек ,който е помогнал на друг човек. 

обясних и мисля доста подробно, че Рамбам е насочен към разясняване на Тора на еврейската диаспора в Мароко, Египет и Испания-там където условията за претопяване на етноса по ред причини  е най-сериозна. 

Еврейската диаспора ще се стопи , каквито и усилия да се положат за спасяването и . Най - голямата причина за изчезването на евреите  е , че евреин може да се ожени само за еврейка , а еврейската идеология не може да издържи във днешни и бъдещи времена поради факта , че : ,, Евреите отричат божествеността на Исус Христос " .

преди 15 часа, valkiria1 написа:

Що се относя до понятието " възлюби ближния си", то съвсем не е"казано"  от Исус или измислено от християни. Просто хората са изключително невежи относно иудейските писания и затова приемат за чиста монета това, което пише в НЗ. Великия мъдрец от епохата на танаимите, този, който  е превеждал Тора от арамит-равин Йонатан бен Узиел пише "Обичай ближния си и това което мразиш, не му прави".  Основата на заповедите по отношение на ближните е заслуга не на Исус или на евангелистите, а на Илел. В Храма, в Светая Светих е имало златни фигурки наречени "крувим", те са били с човешки образ и птичи крила. Крилата са били изобразени вдигнати нагоре-означавайки по-този начин заповедите касаещи отношенията на Твореца с хората, лицата  на фигурките са били обърнати едно към друго ясно определяйки заповедите касаещи отношенията между хората. В християнството няма никакво новаторство, нито някаква изключителност-всичко  е заемка от Тора, Танах и Талмуд. Останалото е източни митове и елинска философия.

Страхотно , според теб - два милиарда и половина от 8  са невежи и приемат светите писания и НЗ за чиста монета . Как пък се пръкнахте толкова умни . То как е тръгнало евреите ще да са открили и топлата вода . 

Остави тези приказки и не залитай в елементарното като елементарниците тук. Не правя нищо, друго освен да цитирам НЗ. Нямам вина затова, че е толкова противоречив и недомислен.

И пак обиди . На това ли учи талмуда и тора ? 

преди 7 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Остави тези приказки и не залитай в елементарното като елементарниците тук. Не правя нищо, друго освен да цитирам НЗ. Нямам вина затова, че е толкова противоречив и недомислен.

Дявола ти говори за Евангелието!Какво очакваш да ти каже ? 

• Автор
преди 14 часа, *S197* написа:

Как бе са неизвестни? Имаш най-малко четири евангелия, написани от хората, които са вече изброени. Отделно да си чувал за апокрифните евангелия? А кой ги е събрал под една шапка, не е важно. Важното е, че са написани.

PS: Може, да искаш и да знаеш, коя е била стринка му на Матей....нема как да узнаеш, щото тия хора са живели мноооого преди ти да си бил замислен.

Е, как да не е важно кой ги е събрал и защо точно тези текстове? Като разберем кой и кога може да си направим изводи.    За стринка му не съм се сетил, но кои са родителите искам да узная. Всъщност ти откъде знаеш, че е имал стринка? :)

преди 10 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Всеки ,който отрича божествеността на Христос може да се оплаче че се упражнява антисемитизъм срещу него. 

Самарянин е символ на - човек ,който помага на непознати . Примерно Ние приютявайки бежанци сме един вид самаряни . Няма значение от къде е тръгнал термина ,, самарянин " , важното е че в НЗ е описана случка с човек ,който е помогнал на друг човек. 

Еврейската диаспора ще се стопи , каквито и усилия да се положат за спасяването и . Най - голямата причина за изчезването на евреите  е , че евреин може да се ожени само за еврейка , а еврейската идеология не може да издържи във днешни и бъдещи времена поради факта , че : ,, Евреите отричат божествеността на Исус Христос " .

Страхотно , според теб - два милиарда и половина от 8  са невежи и приемат светите писания и НЗ за чиста монета . Как пък се пръкнахте толкова умни . То как е тръгнало евреите ще да са открили и топлата вода . 

Тя наистина цитира НЗ. Напомня ми за Жельо Желев навремето когато написа "Фашизмът".     

преди 7 минути, glen написа:

Дявола ти говори за Евангелието!Какво очакваш да ти каже ? 

Демек, който не е с нас е против нас. 

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Ми не - не са написани от "тия хора". :) Защо вместо да плямпате свободно не вземете малко повечко да се образовате, да почетете по-сериозно...

Всички евангелия в НЗ под предлог че са преписи, са се пръкнали на бял свят много след предполагаемата смърт на исус. Кога са написани, от кого - това е отворен въпрос, но категорично в сравнителните анализи подават резултат в който те са редактирани и дописвани, че стиловете в тях се менят, че някои особености в изказа не са характерни нито за мястото, нито за времето, нито за нивото на образованост или социалната позиция на предполагаемите си "автори"...

Положението с апокрифните е малко по-различно - те са открити в много по-късни времена, на различни места, но ... отново са някакви преписи, защото няма съвременни на годините в които се приема че е живял Исус. Няма валидирани исторически данни за авторите им. Допълнително - че отново влизат в противоречия... едно спрямо друго, както и те спрямо "каноничните"... В някои моменти - има съвпадения и сходства, в други моменти - тотално разминаване, вкл и сред смислови или пък разказани истории...

Опростявам всичко това - като обобщение, защото казусът е много сложен и много ресурси са хвърлят за да се съпоставя, изучава, анализира... Отгоре на всичко има ограничение за популяризацията на целия този труд - заради социалните вълни, които биха предизвикали...

Нито един същински и искрен мирянин не би се интересувал от каквито и да е подробности по този казус.

Целта на една религиозна приказка е именно това - не да предлага някаква гарантирана историческа истина, а да предложи митологична приказка, която така да е конструирана, че да е магнит за колкото може повече хора.

Какви са тези хора - хора, които търсят цел за безпътицата си, изход от отчаянието, насилието, страха и психичния си разпад , обобщени заедно като "страдание". Приказка, в която те да привидят значението си, смисъла си, стремежите си, обясненията за това "защо се чувстват така"... Това е смисъла на такава приказка - да придаде на този масов тип човешки същества онова, от което се нуждаят, без никакво значение че би било заблуда, защото това е въпрос на оцеляване за тях, а за да е налице общност, тия хора са също част от нея, още повече че са най-многобройната маса.

Човешките същества и досега живеят преди всичко сред заблуди, родени от социални идеологии. От каквото има нужда, това се предлага - щом работи и щом е налице потребност.

Интересно...не знам дали е точно така както го описваш, но има логика...Нямам с какво да възразя...

преди 11 минути, Мечо Хубавеца написа:

Тя наистина цитира НЗ. Напомня ми за Жельо Желев навремето когато написа "Фашизмът".   

Тя не е дарила два лева за благотворителност.  Какво очакваш от човек , който се бори срещу претопяването на евреите . Един Бог знае ,коя НПО и плаща ? 

• Автор
преди 8 часа, dioib написа:

Писането е волево деяние. = Следователно лъжеш. Отделно, че тука е обществено пространство. = Директно клеветиш Църквите.  

Или какво, неграмотен си и/или не владееш българския език ли? = Так каже - че си неграмотен. :) 

Мечо, самите ти помисли са грешни! Затова и: Бог да ти прости волните и неволни деяния. Амин

Правиш ли разлика между умишлено и неумишлено деяние. Ако ти кажа, че в магазина отсреща са пуснали евтино олио, но се окаже, че е скъпо, а аз не съм видял както трябва цената, ще съм те излъгал ли? 

преди 2 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Тя не е дарила два лева за благотворителност.  Какво очакваш от човек , който се бори срещу претопяването на евреите . Един Бог знае ,коя НПО и плаща ? 

Толкова си близък с нея, че знаеш, че не е дарила и два лева...Ами питай я коя НПО. Да се облажим покрай нея и ние...Ще се борим срещу претопяването, няма лошо...

преди 2 часа, _ramus_ написа:

...Който не взема кръста си и ме следва не е достоен за мене... Евангеле на Матей.            За какъв кръст става въпрос, нали по това време Христос не е бил разпнат...или това е след Възкресението?   

преди 25 минути, Мечо Хубавеца написа:

Толкова си близък с нея, че знаеш, че не е дарила и два лева...Ами питай я коя НПО. Да се облажим покрай нея и ние...Ще се борим срещу претопяването, няма лошо...

Не съм близък с нея, но един път повдигнах въпроса за даренията и тя ми се изсмя . 

😅  Аз няма да се включа в нито една НПО на заплата . По скоро бих допринесъл с нещо да свърша , но на дали , защото дарявам често на всичко свързано с православието и католицизма. По скоро съм с всички християнски религии и уважавам вярващите както православните , така католиците и евангелистите . Имам и приятели съботяни и петдесетници . Изобщо всички Библейски течения . Защото вярата ми е дала много , дори повече от очакванията ми ,които някога съм имал....

преди 43 минути, Мечо Хубавеца написа:

. Ако ти кажа, че в магазина отсреща са пуснали евтино олио, но се окаже, че е скъпо, а аз не съм видял както трябва цената, ще съм те излъгал ли? 

Червен етикет с най - ниска цена ,не е това ,което беше 😅

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Правиш ли разлика между умишлено и неумишлено деяние. Ако ти кажа, че в магазина отсреща са пуснали евтино олио, но се окаже, че е скъпо, а аз не съм видял както трябва цената, ще съм те излъгал ли? 

Лъжата си е лъжа! Друг е въпроса дали е углавно престъпление или не. :) = Създаваш измама! Друг е въпроса дали я правиш умишлено или не. 

Неистина има когато повториш лъжата на друг! 

И е речено някъде: Всички са грешници с изключение на Господа Христова. 

Бог да прости волните и неволни деяния на Неофит Български. Амин 

Мир и на вам. Амин

преди 17 часа, valkiria1 написа:

Аз също ти обясних и мисля доста подробно, че Рамбам е насочен към разясняване на Тора на еврейската диаспора в Мароко, Египет и Испания-там където условията за претопяване на етноса по ред причини  е най-сериозна. Затова и затяга правилата и подсилва тези, които предпазват от тази  опасност.

Това са пасажи от Талмуд, той добавя съвсем малко, ще рече и по времето на водене на разговорите в Талмуда са имали същите проблеми. Дори да е така...С какво ги подсилва, с двоен аршин в законодателството не в полза на "другите", разбира се. Аз разбирам, че дори преди хилядолетия към уж устната Тора са започнали да прибавят решения с анекдотичен характер, възникнали за тази или онази цел по определен случай, но такива добавки и промени имат свойството в религиите да надживяват времето си. И се трупат, трупат, докато каруцата застане пред коня, а средствата незабележимо се превърнат в цели. Което е обяснимо исторически и не е проблем, само ако сърцевината на учението под дебелата обвивка остане достъпна и движението на системата центростремително; но може да се случи изместване, тя да поеме по ексцентрична орбита и така достъпът до целта на религията става затруднен, даже невъзможен. 

Чувала съм една приказка за камилче, което питало майка си защо камилите са толкова странни. Защо са им такива стъпалата, защо имат гърбици, дълги мигли и т.н. Майката търпеливо му обяснила всичко с особеностите на средата и трудностите на пустинята, в които камилите от хилядолетия трябва да оцеляват. Камилчето казало - разбирам всичко, само не разбирам каква полза имаме от всичко това в зоопарка? 

преди 18 часа, valkiria1 написа:

Що се относя до понятието " възлюби ближния си", то съвсем не е"казано"  от Исус или измислено от християни. Просто хората са изключително невежи относно иудейските писания и затова приемат за чиста монета това, което пише в НЗ.

Това, че е юдейско учение, става ясно от самите диалози в евангелията, не е някаква конспирация. Просто човек при желание може да се запознае с тях. 

преди 18 часа, valkiria1 написа:

Е аз ако започна да вадя от контекста фрази от СЗ или еврейските книги, ти едва ли ще си съгласна. Веднага ще тръгнат определенията неграмотници и невежи... Пък и подобни "аргументи" не излагат християнството, излагат този, който ги използва. 

• Автор
преди 1 час, dioib написа:

Лъжата си е лъжа! Друг е въпроса дали е углавно престъпление или не. :) = Създаваш измама! Друг е въпроса дали я правиш умишлено или не. 

Неистина има когато повториш лъжата на друг! 

И е речено някъде: Всички са грешници с изключение на Господа Христова. 

Бог да прости волните и неволни деяния на Неофит Български. Амин 

Мир и на вам. Амин

В заблуда си. Измамата като престъпление винаги е с умисъл. Виж чл. 209 и сл. в НК. Тук обаче дискутираме за лъжа. Не всяка лъжа е измама. Нека погледнем в тълковния речник.                      Лъжата е съзнателно изречено неистинно твърдение[1], с цел въвеждане в заблуда на адресата ѝ, или обществото. Когато дадена лъжа е изречена с користни подбуди, и е поддържана от изреклия я̀, тя се трансформира в измама.

преди 7 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Най - голямата причина за изчезването на евреите  е , че евреин може да се ожени само за еврейка , а еврейската идеология не може да издържи във днешни и бъдещи времена поради факта , че : ,, Евреите отричат божествеността на Исус Христос " .

Той да види исус колко глупости отново си изходил... :)

Имаш особен талант да си измисляш пълни простотии и фейкове, и с такъв апломб ги снасяш сякаш са вселенски послания.

преди 5 часа, witness написа:

Това са пасажи от Талмуд, той добавя съвсем малко, ще рече и по времето на водене на разговорите в Талмуда са имали същите проблеми.

Какви ги пишеш?  никой нищо не е прибавял или отнемал от Талмуд. Маймонид също. Мислех, че поне с това си наясно. Като нагид в Кайро, той завършва труда си" Мишне Тора", което ще рече "Повторение на Тора". Другото име  е  "Яд аХазака/Могъща ръка/"численото значение на думата е 14, толкова, колкото са тематичните раздели на книгата му. Това също ти го написах в един от постовете ми до теб. Не четеш, или не разбираш? Точно в предисловието на книгата, той обяснява причините поради които се е заел с това начинание   и те са тези, които ти обясних накратко. Другото на което набляга е разясняване на мидрашите Сифра и Сифре/ от Талмуд/, които според него човек за да изучава му трябват особен вид знания. Той НЕ добавя нищо към Талмуд-той прави коментарии на части от него .Има огромна разлика в двете неща. Устната Тора и нейния запис са думите на Адонай. Абсолютен грях е да прибавяш или отнемаш нещо от тях. Това е закон в иудаизма написан в самата Тора. Между другото абревеатурата РАМБАМ е закодирана в първите стихове на Шемот в Тора, които  Маймон взима за свой псевдоним.Кодексът на Рамбам наистина е значителен и високо ценен в земите в които посочих в един от постовете си, но той НЕ Е  Талмуд. Всеки може да коментира Талмуд, в писмен вариант или в религиозни дискусии. Това се прави редовно до ден днешен в Меа Шеарим в Йерушалаим.

Това, че е юдейско учение, става ясно от самите диалози в евангелията, не е някаква конспирация. Просто човек при желание може да се запознае с тях.

Кой да се запознае? Колко човека тук изобщо познават основите на иудаизма, но пък само как ги обясняват и разбират-не смешно, ами трагично. Ако си забелязала, аз не пиша в темите за будизъм. Човек, може да пише по тема с която е запознат и разбира. Беглите ми представи и знания за будизъм не са достатъчни да бъда на ниво разбираемо в една дискусия. Но виж колко религиозни неграмотника пишат на тема иудаизъм и християнство, без изобщо да познават генезиса на двете религии.

Е аз ако започна да вадя от контекста фрази от СЗ или еврейските книги, ти едва ли ще си съгласна. Веднага ще тръгнат определенията неграмотници и невежи... Пък и подобни "аргументи" не излагат християнството, излагат този, който ги използва. 

Няма никакви проблеми да го направиш!!! Винаги съм казвала и писала-еврейските писания са писани от евреи за евреи. Тора и Танах са историята на нашия народ. С всичките висоти, падения, радости,болки и разочарования, присъщи в историята на всеки един народ.   Те са написани затова-да служат като пример, като указание, като поука. Нямам против хората да питат, да разискват. Това , което не понасям е религиозни неграмотници,невежи и откровени идиоти да се изказват с категоричност и вменяват за истина  неща, които не разбират.

преди 10 часа, _ramus_ написа:

Това е точно така. Освен това, НЗ е теологична литература, която  е написана за определен таргет хора  с определена цел. В НЗ няма грам историчност и достоверност.Към днешна дата дори лобните места на Исус в Йерушалаим посочени в евангелията  са две.  Не е само несъответствията в писанията на евангелистите. Всеки един който разбира от иудаизъм, веднага разпознава и разбира ,че проповедите на Исус в Храма, помазанието му, съдът над него, кръстната смърт, възксресението са пълен фейк и нямат нищо общо нито с традициите, нито с обичаите и историята на евреите.

преди 7 часа, Мечо Хубавеца написа:

Нека погледнем в тълковния речник. 

Няма как да погледнеш моя. :) - Книжен е, но 

Цитат

1. Това, което не отговаря на действителността; неистина. 

лъжа — Речник на българския език (chitanka.info)

като ще ползваме интернет. :) 

Неистината е синоним на лъжата!

Учи мечо, учи, не спори с мен. :) 

преди 19 часа, valkiria1 написа:

Кой да се запознае? Колко човека тук изобщо познават основите на иудаизма, но пък само как ги обясняват и разбират-не смешно, ами трагично. Ако си забелязала, аз не пиша в темите за будизъм. Човек, може да пише по тема с която е запознат и разбира. Беглите ми представи и знания за будизъм не са достатъчни да бъда на ниво разбираемо в една дискусия. Но виж колко религиозни неграмотника пишат на тема иудаизъм и християнство, без изобщо да познават генезиса на двете религии.

Имах предвид ти да се запознаваш с евангелията, преди да пишеш безпочвени критики заради спорта. 

на 15.03.2024 г. в 16:06, witness написа:
на 14.03.2024 г. в 21:46, valkiria1 написа:

Що се относя до понятието " възлюби ближния си", то съвсем не е"казано"  от Исус или измислено от християни. Просто хората са изключително невежи относно иудейските писания и затова приемат за чиста монета това, което пише в НЗ.

Може би имаш нещо против, че в НЗ черно на бяло е написано в поне две от евангелията, че "възлюби ближния си" е от еврейския закон, това ти казвам. Даже да не познава някой еврейските писания, то е част от евангелията. Аз случайно помня този епизод, непосредствено свързан с притчата за самарянина в Лука 10. 

25. И ето, един законник стана и, изкушавайки Го, рече: Учителю, какво да направя, за да наследя живот вечен?
26. А Той му каза: в Закона що е писано? как четеш?
27. Той отговори и рече: "Възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичката си сила, и с всичкия си разум, и ближния си като себе си".
28. Иисус му каза: право отговори; тъй постъпвай, и ще бъдеш жив.

преди 35 минути, witness написа:

Имах предвид ти да се запознаваш с евангелията, преди да пишеш безпочвени критики заради спорта.

Много добре познавам евангелията, при това ,много по-добре от самите християни. Когато добре познаваш и иудаизма, това е бонус.

Ти, например, би ли посочила кое е недомислица  и несъответствие в цитата от Лука, който си дала  и иудаизма:

И ето, един законник стана и, изкушавайки Го, рече: Учителю, какво да направя, за да наследя живот вечен?
27. Той отговори и рече: "Възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичката си сила, и с всичкия си разум, и ближния си като себе си".

преди 35 минути, witness написа:

Може би имаш нещо против, че в НЗ черно на бяло е написано в поне две от евангелията, че "възлюби ближния си" е от еврейския закон, това ти казвам. Даже да не познава някой еврейските писания, то е част от евангелията.

Защо да имам против. Мисля,че изобщо не разбираш какво пиша.

• Автор
преди 20 минути, valkiria1 написа:

Много добре познавам евангелията, при това ,много по-добре от самите християни. Когато добре познаваш и иудаизма, това е бонус.

Ти, например, би ли посочила кое е недомислица  и несъответствие в цитата от Лука, който си дала  и иудаизма:

И ето, един законник стана и, изкушавайки Го, рече: Учителю, какво да направя, за да наследя живот вечен?

Защо да имам против. Мисля,че изобщо не разбираш какво пиша.

Как така този законник го е изкушава не се разбира. Имаш ли отговор на този въпрос? Аз за иудаизма почти нищо не знам, затова и не коментирам...

на 16.03.2024 г. в 17:22, valkiria1 написа:

Не зная, нямам против ти да ми посочиш кое е според теб. 

Аз само казах, че в евангелията никой не твърди, че Исус е автор на "обичай ближния си като себе си". Даже в евангелие от Матей, където думите наистина са произнесени от него, но пак като цитат на заповед от юдейските писания или закон.

• Автор
преди 12 минути, witness написа:

Аз само казах, че в евангелията никой не твърди, че Исус е автор на "обичай ближния си като себе си". Даже в евангелие от Матей, където думите наистина са произнесени от него, но пак като цитат на заповед от юдейските писания или закон.

Според мен това, че никой никого не изкушава, а пише обратното.

на 18.03.2024 г. в 11:56, Мечо Хубавеца написа:

Според мен това, че никой никого не изкушава, а пише обратното.

Изкушава е превод на гръцката "пирАдзо", означаваща и изкушавам, и изпитвам, пробвам. Този епизод го има и в трите синоптични евангелия на Матей, Марк и Лука, където книжници фарисеи и садукеи се опитват да хванат Исус на дума, един вид го провокират, като го изпитват го с въпроси относно закона. 

• Автор
преди 1 час, witness написа:

Изкушава е превод на гръцката "пирАдзо", означаваща и изкушавам, и изпитвам, пробвам. Този епизод го има и в трите синоптични евангелия на Матей, Марк и Лука, където книжници фарисеи и садукеи се опитват да хванат Исус на дума, един вид го провокират, като го изпитват го с въпроси относно закона. 

Нито го изкушава, нито го изпитва или пробва. Задава много важен въпрос. Как апостол Лука е разбрал, че законникът в случая се опитва да изкушава или изпитва? Да не би да му е прочел мислите? Изказва необосновано предположение, че законникът е имал задни мисли. 

на 18.03.2024 г. в 11:43, witness написа:

книжниците, фарисеите и законниците посочени в евангелието  едни и същи персонажи ли са ? Кой от тях може да нарече Исус "учителю"/равин и защо ?

Горко вам фарисеи! защото обичате първите столове в синагогите и поздравите по пазарите.
44 Горко вам! защото сте като гробове, които не личат, тъй щото човеците, които ходят по тях, не знаят.
45 И един от законниците в отговор Му рече: Учителю, като казваш това, и нас кориш.
53 И като излезе оттам, книжниците и фарисеите почнаха яростно да Го преследват, и да Го предизвикват да говори за още много неща,
-----------
 и още: къде е противоречието в думите на Исус
Лука :
 Той почна да говори на учениците Си: Преди всичко пазете се от фарисейския квас, който е лицемерие.
 и това, което ти цитираш :
на 16.03.2024 г. в 17:01, witness написа:

25. И ето, един законник стана и, изкушавайки Го, рече: Учителю, какво да направя, за да наследя живот вечен?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.