Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оправдаха 405 турски войници за групови изнасилвания

Featured Replies

Потърпевшата, която изобщо не е била осъдена, трябвало да бъде приета в болница след последните издевателства над нея

20.09.2006

Четиристотин и пет войници от турската армия бяха оправдани поради липса на доказателства по обвинения за колективни изнасилвания и изтезания на кюрдска затворничка, предаде АФП, като се позовава на адвокатката на ищцата Рейхан Ялчъндаг.

Процесът срещу обвиняемите се гледаше пред турски съд от близо три години. Той започна през октомври 2003 г. в Мардин (Югоизточна Турция), а впоследствие бе преместен в Сунгурлу, в северната част на страната, поради съображения за сигурност.

Предполагаемата потърпевша, представена само с инициалите С. Е., която днес е на 34 години и живее в Германия, е подала жалба, че е била сексуално насилвана и подлагана многократно на тормоз от страна на войници, докато се намирала в предварителен арест три пъти между 1993 и 1994 г. във военни участъци в Мардин.

Потърпевшата, която изобщо не е била осъдена, трябвало да бъде приета в болница след последните издевателства над нея.

В обвинителния акт на прокурора бяха повдигнати обвинения срещу общо 405 военни, служили в тези участъци по това време.

Съдебното решение не е изненада,

ние ще го обжалваме, заявява адвокатката. По думите й само фактът, че мястото на процеса е сменено, е явно нарушение на правата на защитата.

Ако е необходимо, защитниците на ищцата ще сезират Европейския съд за правата на човека, предупредила Ялчъндаг.

Присъдата е произнесена в отсъствие на адвокатите, които отказаха да отидат в Сунгурлу, уточни адвокатката, чиято кантора е в Диарбекир.

Жертвата, която страдала от сериозни психологически травми, е имигрирала в Западна Турция, а след това Германия й е предоставила право на убежище.

ИЗТОЧНИК: news.netinfo.bg

Нека се въздържим от гневни коментари и расови предразсъдъци.Приканвам всички да си кажат позицията по въпроса,който,според моето скромно мнение,не е за подминаване,предвид,че живеем в 21 век.

• Отговори 54
  • Прегледи 7,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Леле, 405 човека .... не ми се мисли как го е преживяла горката

Сигурно жената вече е получила психични отклонения след толкова тормоз.....

Леле, 405 човека .... не ми се мисли как го е преживяла горката

Обвинението е срещу всички служили в тези затвори,защото явно не се знаят конкретните извършители.Това не означава, че 405 човека са я малтретирали ...

Въпреки това жената явно е била подложена на ужасен тормоз - горката sad.gif Каквото и правосъдие да получи, за нея вече едва ли ще има смисъл sad.gif

• Автор

Доколкото си спомям,Турция се натиска да я приемат в Европейския съюз....

Жертвата, която страдала от сериозни психологически травми, е имигрирала в Западна Турция, а след това Германия й е предоставила право на убежище.

Или ги е получила в следствие на всичко преживяно или са се задълбочили още повече ...

Честно казано, не ми се вярва. По-типично поведение е за американски войници, не за турски.

На основата на прочетеното в темата за пакистанеца дето очистил дъщеря си и го окачествиха, че бил "много строг", сега очаквам някой да каже: "Ми загоряли войничетата, какво толкоз, е наистина попрекалили ама .... ".

Междодругото познавах един кюрд преди време, егати наглия тип беше. Колко пъти ми се е искало да му вкарам един зад врата да се осъзнае малко.

Хъх, отговорям ти защото аз бях основен опонент в "онази" тема. Никъде там не е споменавано, че се оправдават действията му - напротив. Против съм единствено да се свързват еднозначно нечии антиморални постъпки с вероизповеданието на милиони хора - повечето от които мирни. Това е демагогски подход! Има и вярващи убийци има и невярващи (може да потръси статистика, кои са повече). Но и в двата случая деянията им са неприемливи за обществото.

Не оправдавам и не поощрявам малтретирането на която и да е личност. Дори и на затворници. Убеден съм, че в затворите трябва да има строг режим, но до там. За да не се изтълкуват превратно думите ми, изрично ще кажа - строгия режим не трябва да включва сексуален или какъвто и да е тормоз. За жената не знам, но че адвокатите са тръгнали накриво е повече от ясно. Никоя държава няма да позволи да бъдат осъдени 405 нейни служители. Този процес няма да завърши в полза на жената. Трябва да помисли за по-реално обвинение. Освен да изкажа съболезнование, с друго повече не мога да и помогна - поне на дадения етап.

• Автор
Честно казано, не ми се вярва. По-типично поведение е за американски войници, не за турски.

Не се ли се доказали турските войници като герои през вековете? ;)

Абе вярно са се доказали, но аз служих на турската граница и доколкото съм запознат при тях дисциплината е много строга. Менкали сме списания за цигари с тях - Малтепе ;) Та, искам да кажа, че и на мен не ми се вярва да са направили такова нещо, но пък знае ли човек. Все пак всяко нещо си има първи път.

Много интересно.Тези отклонения не са попречили обаче да съди. biggrin.gif

Не бих повярвала на това...и най-вече, защото е кюрдка, живееща в Германия.

Права е и chain_reaction-типично поведение за американски войници, но за турски... :wors:

Ти посети турция пък тогава ще си говорим за поведения.Тия турци как ги мразя.Не се и съмнявам че могат да направят нещо такова.И пак нищо няма да им направят.На такива като тях нареждат ги един до друг и с каратечница стреляй докато умрат всичките.

Редактирано от VarVariN (преглед на промените)

Такива неща ги има навсякъде...Да не говорим за американските войници,дето ги хванаха,че се гаврили с иракските затворници...Тук не трябва да поставяме нещата на религиозна плоскост,защото това се случва навсякъде - просто е нужно да има по-строг контрол върху армията...

То хипотези много,ама аз само като чета заглавието и ми настъхва косата.... ;) Кой знае каква е действителността,ама при всички положения е много гадно....Като знам какви отвратителни неща се случват ежедневно не изключвам и това... sad.gif

Ти посети турция пък тогава ще си говорим за поведения.Тия турци как ги мразя.Не се и съмнявам че могат да направят нещо такова.И пак нищо няма да им направят.На такива като тях нареждат ги един до друг и с каратечница стреляй докато умрат всичките.

Слушай ме сега, пиУе шарено

Първо – била съм 2 пъти в Турция и не претендирам, че съм на ТИ с обичаите им. Но искам да ти кажа, че в много отношения има какво да се вземе за пример. Не съм ничий адвокат.

Отношението към жената е доста по-различно от това, което хората си представят. Може да е патриархат, обаче съм виждала прекрасно отношение към жената. Аз не съм чула веднъж там разни шшш-кания, подсвирквания и подсмърквания. Че са ме гледали – гледали са ме много ясно. Не съм сляпа да го видя. Но дотам.

Естествено, че и там стават изнасилвания. Много ясно, че който търси – той намира. Ако въпросната Рейхан е имала поведение на Про – ми ще я изпраскат, естествено. Мислиш ли, че ако ида в някоя БГ поделение и си поискам, ще ме върнат, а? Или в което и да е по света? А за американските войници – казала съм нещо, за което се подписвам под думите си. Това са хора, които компенсират липсата на история с погазване на всичко, което на нас ни е мило. Не си мисли, че ние сме много по-различни от турците. Айде да не навлизам в подробности, че като почна училище след 2 седмици само за политика по цял ден ще говоря по лекции и упражнения.

И тва „тия турци как ги мразя” по-добре го спестявай занапред. Никой не те кара да ги харесваш, ама с тия думи на улицата си говори. Тук май май има правила, но кой да чете...

А за изнасилването мога ти говоря , ама не искам …… Щото и аз мога да ти кажа по твоята логика - "Теб първо нека те изнасилят, пък после ще си говорим...." ...ама това не го пожелавам на никого, разбери, на НИКОГО...........

Слушай ме сега, пиУе шарено

Първо – била съм 2 пъти в Турция и не претендирам, че съм на ТИ с обичаите им. Но искам да ти кажа, че в много отношения има какво да се вземе за пример. Не съм ничий адвокат.

Отношението към жената е доста по-различно от това, което хората си представят. Може да е патриархат, обаче съм виждала прекрасно отношение към жената. Аз не съм чула веднъж там разни шшш-кания, подсвирквания и подсмърквания. Че са ме гледали – гледали са ме много ясно. Не съм сляпа да го видя. Но дотам.

Естествено, че и там стават изнасилвания. Много ясно, че който търси – той намира. Ако въпросната Рейхан е имала поведение на Про – ми ще я изпраскат, естествено. Мислиш ли, че ако ида в някоя БГ поделение и си поискам, ще ме върнат, а? Или в което и да е по света? А за американските войници – казала съм нещо, за което се подписвам под думите си. Това са хора, които компенсират липсата на история с погазване на всичко, което на нас ни е мило. Не си мисли, че ние сме много по-различни от турците. Айде да не навлизам в подробности, че като почна училище след 2 седмици само за политика по цял ден ще говоря по лекции и упражнения.

И тва „тия турци как ги мразя” по-добре го спестявай занапред. Никой не те кара да ги харесваш, ама с тия думи на улицата си говори. Тук май май има правила, но кой да чете...

А за изнасилването мога ти говоря , ама не искам …… Щото и аз мога да ти кажа по твоята логика - "Теб първо нека те изнасилят, пък после ще си говорим...." ...ама това не го пожелавам на никого, разбери, на НИКОГО...........

Първо пиУе шарено ще говориш на някой друг не и на мен , защото несъм ти никакъв.Второ това е форум за да си изказват хората мненията така че ще си изказвам мойто мнение.Не те карам да се съгласяваш с него.Ти като си имаш твое мнение си го пази за себе си и недей да обеждаваш другите да мислят като теб.А за изнасилванията говори ми НЕ МИ ПРЕЧИШ.

p.s Ако учиш в ПУ-то можем да си направим една среща и да дискутираме цял ден

Айде с здраве!

Първо пиУе шарено ще говориш на някой друг не и на мен , защото несъм ти никакъв.Второ това е форум за да си изказват хората мненията така че ще си изказвам мойто мнение.Не те карам да се съгласяваш с него.Ти като си имаш твое мнение си го пази за себе си и недей да обеждаваш другите да мислят като теб.А за изнасилванията говори ми НЕ МИ ПРЕЧИШ.

p.s Ако учиш в ПУ-то можем да си направим една среща и да дискутираме цял ден

Айде с здраве!

ОК. Съгласна съм, че не съм ти никаква - впрочем нямам и желание. Това може да е форум, но си има правила като всяка сфера на живота. Да си чувал за думичката МОРАЛ? Вярвай ми, не е демоде, нито е мръсна дума. Тези, които смятат че е, толкова по-зле за тях. Не убеждавам никого - нямам такива амбиции.

Относно изнасилването - имах тънък намек в думите, обаче не знам дали заслепен от това, че съм имала "неблагоразумието" да ти опонирам , май не го усети ( а м/у другото това си беше коментар - цитирах те, понеже ти ме беше цитирал) .

А за срещата - няма проблем, @КОЛЕГА. В Студиозус съм свеки ден. Ще ми е приятно.

Ако обаче малко посмениш тона, че нещо не ме кефи ;)

jivkojj, имам снимка в профила, не съм като тая biggrin.gif

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

;) Искам и аз, искам и аз да дойда. ;)
:offtopic_s: Искам и аз, искам и аз да дойда. :scared:

Aйде пък и ти екстри.За теб няма такава опция.Ако си ни колега заповядай на драго сърце ще поговорим на по някое кафенце.

• Автор

Еха,тук какви работи ставали,ще ви глобя аз за този off-topic в моята тема biggrin.gif Да хващам ли самолета Варна-София,та да дискутирам и аз?По темата:ако човек е предубеден,такъв и ще си остане.Но да обвиняваш момичето,че е имала по-свободно поведение...мисля,че това е престъпно в случай като този.Мен сякаш ме преряза нещо,като прочетох новината,а ти казваш,че сама си го просила...

Като гледам как някои изразяват омразата си към всичко турско използвайки за повод това изнасилване,е ясно защо се спами толкова. Варварин,мисля че личните ти проблеми към турците и турските войници са си твои,не ни ги натрапвай.Използваш един трагичен случай за да злорадстваш,направо отварат.Виж иди в сайта и форума на АТАКА,може би ще те оценят по-добре там,но тука не е място за да си избиваш някакви комплекси,и ни най малко да се заяждаш с други потребители,дори вмъквайки сексистки предложения!!!

Чейни ,дактерминал ,инфи,максимилиан изказват мнения по случая,а ти го изби на агитация и анти-турска пропаганда.

Мисля че си чел правилата,затова няма да ти ги цитирам.

А по темата,както каза дактерминал,никой не оправдава такива неща,независимо кой ги е направил,но да се осъдят всичките 405 войника,само защото са били по-това време в затвора,това е голяма глупост.А никъде не видях в статията че са я изнасилили всичките по едно или различно време. А това че и самата новина има някакви други оттенъци освен чисто човешката драма си е ясно.

Виновни ,кои точно,или невинни ще прецени съдът. Но да се хвърля петно с такава статия върху турската армия и нейните войници като цяло и някои тука да протриват радостно ръце е доста обезпокоително за мен.Все едно да го направят и за нашата армия.Нищо че тя няма такова уважение в нашето общество както турската армия в Турция.

Армията където и да е,особено в турция е една от най-важните държавни институции.Морала на нейните войници се определя от много неща,като започнем от ,орала на самите хора ,от тяхното възпитание,манталитет,дисциплината и възпитанието в самата армия и така нататък.А личноз а турската мога да твърдя със сигурност,една от най-дисциплинираните в света.Армия в която ти да опетниш военната униформа се счита за толкова голямо провинение и наказанията които следват такива нарушители са толкова огромни и не само в армейската среда,но и после в цивилния им живот,просто няма как да се получават отклонения в такъв мащаб каквито изкарва статията.Айде 1-2ма да се поблазнят,но 405 това звучи не само смешно,но и направо невъзможно. А там има освен войници и сержанти,офицери. Аз съм виждал турски офицери,говорил съм с тях,обменяли сме мнение.Виждал съм на съвместни учения и турски войници,нямаш си на представа какво значи дисциплина,дори по-комунистическо време при нас го е нямало това.В турската армия боя е разрешен,знаеш ли какво може да направи един най обикновен турски ефрейтиор с провинил се редник,може да го докара до болница,и никой няма да му каже и копче ако редника се е провинил.те дори не се защитават ,защото ако посегнат на старши става още по-зле за тях.съдят ги и в затвора.Военния им съд всява такъв ужас че предпочитат болницата.Затова има дисциплина там,а не анархия като в нашата на някои места.

Мога да пиша още дълго с примери и факти ,но просто няма смисъл.

Поздрави на Чейни,дактерминал , инфи и максимилиан за добрите постове!!

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Morfey_A е прав. Когато сме се засичали по горното с техния наряд, с нас ако има някой ефрейтор или мл. сержант, абе човек с пагон някакъв и ни заобикалят. Чувал съм че те можели да им удължат службата, ако се провинят и за това им се подчиняват от всякъде.

Хубаво е ,че има трезвомислещи хора,но кюрдите са ненавиждани и презирани в Турция,така че съвсем спокойно може всичките да са се изредили на оная,без никой да ги спре.Естествено ние можем само да предполагаме,но според мен турците никога няма да осъдят техни военни за престъпление с/у кюрди,ама никога!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.