Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво очаквате от членството ни в ЕС?

Featured Replies

Като влезем в ЕС какво ще стане,какво се променя за нас? Има ли запознати? Докъде ще се простират "ограниченията"?

• Отговори 171
  • Прегледи 23,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Моето лично мнение: Няма да има кой знае какви драстични промени и за добро и за лошо.Доста хора са с някаква илюзорна представа,че едва ли не с вълшебната пръчка хоп и ще станат добри/лоши нещата з

Ами аз мисля, че всички предприятия и фирми прозиводители, трябва да слагат ел. инсталация с три кабела задължително и подобни неща. Винетката ще стане 100 лв.... абе все хубави неща ще се случат

Четох наскоро някакви репортажи за Полша и Словакия след влизането,за скъпотия казват че не е поскъпнал живота много,не забравяйте че ние вече сме с европейски цени и български заплати.Ще ни натиснат да си оправим законодателството(надявам се) защото сега в затворите има само полуграмотни хора които са попаднали там за дребни престъпления.Всички тия фараони,депутати,шефове на държавни предприятия и т.н. които са били уличени в нещо са на свобода и отвреме навреме наминават покрай съда за някое дело.Надявам се да почнат да вкарват на топло корумпирани държавни служители които продават даже и това което не е тяхно.Колкото до българските фирми ще останат наистина конкурентните на пазара,за какво ви е сега колбасарница която коли кучета и слага в колбасите кокали и гадости,на такива им пожелавам да фалират искрено.Надявам се на контрол във всяка една област,храни,трудова безопастност,строителен контрол....Надявам се реформата в здравеопазването и образованието най-после да приключи защото сега всяка година мнението за матурите и за правата на здравната каса е различно.Просто в държавата е един голям хаос.Мечти,мечти...искам и по-голяма заплата :)

Дай да се молим първо да влезнем във ЕС. и тогава ще мислим за другото! :)

За влизане ще влезем ама след това се иска работа която май е непосилна за сегашните политици.

Дай да се молим първо да влезнем във ЕС. и тогава ще мислем за другото! :)

За влизане ще влезем ама след това се иска работа която май е непосилна за сегашните политици.

Ще ги сменим тогава :)

Мисля, че ще трябва да се хванем за палците на краката и да стискаме зъбки. Дано да греша.

Хм, на жените ще им е по-лесно. :)

Много от фирмите на ниско ниво ще трябва да затворят поради факта, че не отговарят на европейските закони за сигурност, хигиена, опазване на околната среда и т.н. За сметка на това ще има доста инвестиции. Голяма част от немските концерни изнесоха част от производството си в "новите" европейски държави поради евтината работна ръка и облекчените данъци. Прост пример е Siemens, който на скоро затвори тук 30 000 работни места и откри заводи в Чехия и Полша.

Не вярвам да поскъпне живота, няма и на къде повече. Има много продукти, които в България са по-скъпи от колкото в Германия, по някога дори с доста по-ниско качество. Има обаче голяма вероятност с инвестициите да се покачат заплатите.

Ще намалее значително бюрокрацията и ще се улеснят процедурите по откриването на фирма от българи с ясни идеи и представи за дейността, която ще се развива. В момента процедурата трае от 1 до 3 месеца (със слаб адвокат може и 6 месеца да продължи) и няма гаранция, че проектът ще бъде удобрен.

Свободно право на работа в първите няколко години няма да имаме. Така е при поляци и чехи, така ще бъде и за нас. Няма и как да е иначе при 5 милиона безработни в Германия.

Все пак съм оптимистично настроен и мисля, че може да стане само по-добре :)

Надявам се реформата в здравеопазването и образованието най-после да приключи защото сега всяка година мнението за матурите и за правата на здравната каса е различно.Просто в държавата е един голям хаос.Мечти,мечти...

Абе това май го е имало преди 20г. ама е друга тема.

Корумпирани депутати има навсякъде. Да не би ние тука да сме ги исмислили. Просто там като, че не си личи толкова.

А да видим какъв контрол ще има на производството, щото на мен не ми се вярва много (ама много ми се иска)

Цените ще скочат доста, ще има много повече изисквания както за ЕТ така и за големите компании, които естествено по-лесно ще се справят с тях. Поне това са последиците в повечето страни присъединили се през 2004. Чужденците вече съвсем законно ще могат да придобиват земя в България, не че сега не го правеха, но това е друг въпрос:

Чл. 22. От КРБ (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2005 г., в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз и не се прилага към заварените международни договори) (1) Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон.

Абе все хубави неща, както вече някои се изрази.

Естествено това е една гледна точка, предполагам ще има и друга по-оптимистична, но аз не съм запознат с нея biggrin.gif

Чл. 22. От КРБ (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2005 г., в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз и не се прилага към заварените международни договори) (1) Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон.

Естествено това е една гледна точка, предполагам ще има и друга по-оптимистична, но аз не съм запознат с нея biggrin.gif

Оптимистичната гледна точка е, че и ние ще можем да купуваме земя от страните в ЕС без ограничения :)

Иначе контрол и по-добро законодателство звучи чудесно, но аз съм почти убедена, че първите една или две години след влизането ни в ЕС ще са тежки за нашата страна. По-високите цени ще доведат до стагнация, а докато се усвоят средствата по разните програми и проектите почнат да носят възвръщаемост - доста време ще мине. Да не говорим, че те и разни ограничения ще ни наслагат - спрямо пълноправното членство, но изискванията няма да занижат :)

С една дума - очаквам един отрезвяващ за българина шамар - който ще го удари по джоба, където най-много боли. Дано това ни научи да мислим и се развиваме "по европейски" ...

Редактирано от shanna (преглед на промените)

Очаквам ред, просперитет и някой друг политик, съдия или друга властимаща измет да бъде осъдена в Брюксел.

Като начало докато не изпълним всичките им изисквания добро няма да видим.Ще са пукаме много здраво от работа и прочие.Доста големи фирми и предприятия ще бъдат затворени според мен тъй като едва ли ще могат да покрият огромните изисквания на ЕС.След години (в най-добрия случей) ще получим нещо и ние.

България,ще изчезне от лицето на картата като държава и ще остане само като туристическа дестинация.

Това е целта на Европа.

Цените ще скочат доста, ще има много повече изисквания както за ЕТ така и за големите компании, които естествено по-лесно ще се справят с тях. Поне това са последиците в повечето страни присъединили се през 2004. Чужденците вече съвсем законно ще могат да придобиват земя в България, не че сега не го правеха, но това е друг въпрос:

Няма място за смут от това за земята,и ние можем да купим.Просто свободен пазар.По-добре така отколкото да пустее.

България,ще изчезне от лицето на картата като държава и ще остане само като туристическа дестинация.

Това е целта на Европа.

хахаха това да не е най-новият тъп виц дето се разпространява от комунисти в селската кръчма??!

Я да направим един анализ на вица, значи другите държави ще ги има на картата, а ние ще стоим просто с име Туристическа дестинация, провинция на цяла Европа за почивка. Ако примем, че ще станем държава със силно развит туризъм, ха, та това твоето всъщност била оптимистична прогноза. По тази логика Швейцария я няма, тя е само една голяма банка, банкова дестинация. Европа планира да изчезнем /и то от лицето на картата като държава, не как да е/, за да ползва нашите сини планини високи и бистри езера дълбоки, може би се представяш, че ще дойдат чужденци, ще ни изкупят земята а ние ще им слугуваме, това ще стане само ако ти си продадеш земята, а не направиш нищо с нея, щото си мислиш, че си се родил, за да получаваш всичко наготово.

... Винетката ще стане 100 лв.... абе все хубави неща ще се случат...

Винетката ще стане 63 лв, а не 100. За справка - Държавен вестник, бр.77 от миналия петък.

А след 01.01.2007 ще дойде 02.01.2007, какво чак толкова очаквате да се случи? Не се очакват спиращи дъха промени, а и такива са крайно нелогични. Страната ще продължи приблизително сегашния си път на развитие. Основните закони ще се променят, но не толкова драстично, колкото отчаяните песимисти очакват, а и те си знаят, че винаги може да стане по-лошо :).

Промените ще целят постепенно уеднаквяване на нашето законодателство с това на ЕС, с други думи - навлизаме в поредния преходен период, ама ние сме си свикнали.

провинция на цяла Европа за почивка
ще дойдат чужденци, ще ни изкупят земята а ние ще им слугуваме

Хаха, arti, тука съм съгласен biggrin.gif:P

• Автор
А след 01.01.2007 ще дойде 02.01.2007, какво чак толкова очаквате да се случи? Не се очакват спиращи дъха промени, а и такива са крайно нелогични.

Mного остроумно.

Една историйка: Преди 2-3 месеца без никакво обяснение испанците ми отказаха достъп до територията си. Защо? Не казаха...Защото съм българин! Това е обяснението,моето. Трима горди българи,служители на фирмата "Юнион-Ивкони" гордо направиха обратен завой на испанската граница и оставиха 26 горди българи в някакъв забутан френски град. Пак без обяснение. Някои от българите се бяха гордо напили и смятаха,че халюционират,а други българки-ромки гордо носеха на ръце 2-те си деца. Малко,обаче знаеха как ще стигнат до мястото,накъдето са се били запътили.

Същата тая сценка се разиграва по няколко пъти на ден. Не,че е голяма работа да те се озовеш след 2 дена път в някаква френска кочина и да се чудиш к'во да правиш,ама аз се питам дали след 01.01 не само ще дойде 02.01,ами и това някак помеждудругото няма да спре. Или поне дали ще има обяснения. Защото на европейският човек му се обяснява: "Виж сега,така и така,така и така..." Обяснява му се човешки.

Аз лично не мога да проумея защо всички ние не бяхме предупредени от превозвача за тази "практика" и изобщо как така тази фирма се слави като един от "стабилните" ни превозвачи,след като в целия тричленен състав на комисията по превозването нямаше нито един,който да говори някакъв език,различен от българския.

Колкото до цените...Че всичко щяло да поскъпне...Хм,не!

Беше вече обяснено - много малки фирми ще преустановят дейността си под натиска на големите европейски инвеститори. Може да се вдигнат заплатите покрай това. Защо ще се вдигнат цените? Защото всички тези малки фирми няма да се дадат без бой. Притиснати от сума ти данъци,такси,изисквания и пр. те ще вдигнат цените. Ако пазарувате в кварталния магазин може и да забележите поскъпване на стоките. Но ако си ходите в МЕТРО едва ли ще видите някаква разлика:P

ПП. Пътувайте със самолет - по-евтино е...

Голямо мазало ще стане...

Ще минат поне 15 години,докато започнем да приближаваме западните нации по стандарт,то младостта ми ще мине в един постоянен преход... sad.gif Всичко идва от продажните ни политици,които нямат никаква визия за управлението на държавата и искат някой наготово да ни оправи.Дайте да влезем в ЕС,там ни чакат мед и масло...Да,ама не,както казваше един коментатор от близкото минало! :)

Като начало докато не изпълним всичките им изисквания добро няма да видим.Ще са пукаме много здраво от работа и прочие.Доста големи фирми и предприятия ще бъдат затворени според мен тъй като едва ли ще могат да покрият огромните изисквания на ЕС.След години (в най-добрия случей) ще получим нещо и ние.

Точно това е проблема на държавата ни - плашим се, че ще се пукаме от работа. Аз съм в Германия от 6 години и трябва да ви кажа, че тук всички се пукат от работа (с изключение на 5-те милиона безработни), но са и постигнали нещо. След втората световна са били върнати в първи клас откъм икономика и инфраструктура и са им били наложени стотици санкции. Въпреки това за половин век са успяли да станат икономическа сила в Европа. И знаете ли как? С пукане от работа.

Да не би да мислите, че Европейският съюз иска да ни приеме, за да ни изкара от мизерното ни положение, без ние да си мръднем пръста? Докато не се научим да си помагаме сами, никой няма да ни помогне. Какво постигнахме ние за този половин век? Отвикнахме да работим и това ще бъде основния проблем при влизането ни в ЕС. Хората, живеещи в България сигурно ще ме нападнат сега, че това не е вярно и дали аз бих работил за 150-200 лв, но живеещите извън граница ще разберат за какво говоря! :)

Моето лично мнение:

Няма да има кой знае какви драстични промени и за добро и за лошо.Доста хора са с някаква илюзорна представа,че едва ли не с вълшебната пръчка хоп и ще станат добри/лоши нещата за народа.Има един единствен неоспорим факт,но той не зависи от фактора 01.01.07г.,а е генетично заложен отвътре,а именно че ни чака неимоверен труд и борба,за да вървим напред.По горе някой спомена за затваряне на малки фирми или нещо от сорта-това ще стане автоматично за всички,които не са сертифицирани по ИСО веднага още на 01.01.07,а за останалите кой,как и дали го нема в целата схема,ще покаже пазара.

Поскъпване още малко няма да начин да няма по простата причина,че ако сега килограм сирене е 3,60 примерно никой няма да го направи 1,80 еврА,а ще го закръгли на 2 евро,че малко и отгоре-по стар български търговски лъжеобичай.И така ще е за всичко.Презастраховане на търговците се нарича това и го имаше във всяка една европейска държава още от създаването на ЕС.

Който е имал пак ще има,който е нямал,няма да няма повече.

Надявам се малко юздите върху грабенето на държавата да се подръпнат,както и се надявам контрола върху еврофондовете да е строг и външен.Не че и там и навсякъде не краднат,ама тук поне до сега беше юрболешката.

Никой не седна да обясни на хората елементарни неща от сорта на това,че най-малкото сигурност и стабилност ще има оттук насетне в тая държава и че големия брат в лицето на останалите евро държави ще бъдат с нас и зад нас и няма да допуснат катаклизми в нито една от членките на ЕС.

Е,явно и много хора са очаквали да дойде някой и да раздава пари и бира на всеки ъгъл.Да ама не.

Дано поне на децата ни бъдат малко по-човешки условията на живот,работа и да имат спокойно и градивно бъдеще в собствената си прекрасна родина.

:)

Mного остроумно...

Не, не съм го написал с цел да е остроумно, а и напълно ти вярвам за историйката, както сам я нарече. За съжаление, мнозина могат да се оплачат с подобно недопустимо отношение.

Мисълта ми беше, че 01.01.07 едва ли ще се различава кой знае колко от 25.09.06, например. Днес сме на опашката на Европа, след няколко месеца пак ще сме на опашката, ако и да е вече на ЕС. Настъпващото събитие не може с един замах да премахне проблемите ни и да постеле червен килим с рози пред нашенците, които отиват в западна посока. Същото се отнася и то тия дето са били и ще си останат тук, слагам и себе си в това число. И днес не ни харесват, и на 07.07.07 пак няма да ни харесват, а и чувствата ни пак ще са взаимни.

Промени със сигурност ще има, но ще трябва да мине твърде много време до тогава. Преди дни чух по радиото поредната оценка на поредния неизвестен сит и пресит специалист от Европа, че на България ще са нужни поне 20 години и годишен ръст на БВП от 15%, за да настигнем останалите. Пълен абсурд, никоя страна не е в състояние на има такъв годишен ръст, а и ония едва ли ще стоят на едно място и ще ни чакат.

ЕС е в очевидна вътрешна криза и девизът му "Единни в различията" (или там каквото точно беше, че не се сещам в момента) особено силно тежи в по-задната си част, дори и сега, практически броени дни преди присъединяването ни с комшиите, в Брюксел нямат единна позиция какво точно искат и ще искат от нас, даже изобщо май нямат никаква позиция. Нещата се движат твърде бавно и принципно не можем да очакваме някакви скоростни действия, тях по-скоро ще ги предприемат нашите пишман-търговци, които вероятно таят надежди за бързо замогване. Може и да имат известно основание, защото в присъединилите се вече страни от бившия лагер имаше такъв процес, цените се вдигнаха с 15-25%, но това не продължи особено дълго. А и едва ли е възможно да се запазят още по-високи цени дълго време, народът и без това е достатъчно беден, та всеки що годе разумен търговец ще се сети, че много по-лесно се печели от оборот, а не от цени. Подобен процес имаше и във водещите европейски страни, но и там събитията бяха ден до пладне.

Постепенният растеж на доходите, който така или иначе ще настъпи неминуемо ще доведе и до растеж на цените, това е въпрос на елементарно калкулиране на себестойността, но ако този процес е умерен, то и инфлацията ще се държи в умерени граници от 2-6%, т.е. разумните параметри, осигуряващи нормалното развитие на икономиката.

Май пак се поотплеснах, но темата е интересна и има твърде много материал за разискване.

• Автор
Поскъпване още малко няма да начин да няма по простата причина,че ако сега килограм сирене е 3,60 примерно никой няма да го направи 1,80 еврА,а ще го закръгли на 2 евро,че малко и отгоре-по стар български търговски лъжеобичай.

Ама те еврото кога го въвеждат при нас> Какъв е плана?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.