Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво очаквате от членството ни в ЕС?

Featured Replies

Ама те еврото кога го въвеждат при нас> Какъв е плана?

Относно еврото:

С подписването на договора за присъединяване към ЕС България поема ангажимент да се присъедини към Еврозоната и да въведе единната валута. Европейското законодателство не определя изрично дата за въвеждането на еврото, както и период, в който критериите за конвергенция трябва да бъдат изпълнени.

Българското правителство и БНБ са поели ангажимент страната ни да се присъедини към Еврозоната през 2010 г. Бързото присъединяване се дължи на действащия паричен съвет и фиксирания курс на лева спрямо еврото. За да приеме общата европейска валута, страната ни трябва да изпълни критериите за присъединяване от Маастрихт /вижте това http://www.mee.government.bg/ind/doc_konk/...%D0%9C%20II)%22/, като постигне висока степен на стабилна икономическа свързаност и да членува най-малко 2 години във Валутен механизъм II. Подобно на Естония и Литва, България ще влезе във Валутен механизъм II /междинен период за въвеждане на еврото/, запазвайки паричния съвет. Предполага се, че до 2009 г, страната ни ще изпълни икономическите критерии за присъединяване към валутния съюз и ще има право да издава собствени евро монети. Едно от изискванията за това е поне 2 години инфлацията да държи в определени граници. Поскъпването не трябва да надвишава с повече от 1,5% средната инфлация в трите страни от ЕС с най-ниска инфлация.

Относно промените в цените:

Източник на следващата сатия е www.standartnews.com от 12 септември, с някои съкращения от моя страна

Ценови шок няма да има, очаква се поевтиняване на някои стоки, категорични са експертите. Това показва и опитът в страни, които са се присъединили преди нас. През 2007 г. със сигурност ще има поскъпване на тока и парното, но това ще стане независимо дали сме членки на ЕС или не. Кабинетът ще се опита да задържи инфлацията на ниски нива, за да въведем еврото. А дали ще успее, зависи и не само от българските производители, търговци и потребители, но и от световните пазари. Един от негативните митове, свързани с влизането ни в ЕС, е, че от 1 януари 2007 г. ще има рязък скок на цените. Българинът е свикнал ежедневно да го сурвакат с по-високи сметки за ток и парно, с увеличение на цигарите или винетките. Затова очакванията са, че с влизането ни в съюза цените ще стигнат европейските, а заплатите ще си останат нашенски. Това е вярно, но само донякъде. Много цени зависят от решенията на държавата - например на винетките. Други се променят заради ангажиментите ни към ЕС, като тези на алкохола. Но в основната си част

всичко зависи от пазара

Разбира се, вдигане на цените и догодина ще има, независимо дали станем членове на ЕС или не. Увеличението обаче няма да е за всички стоки, нито ще е драстично. БНБ предвижда с влизането ни в ЕС да започне подготовката ни за въвеждане на еврото като национална валута. За да изпълни условието, правителството няма да си позволи безконтролно вдигане на цените. Това беше и една от причините цигарите да поскъпнат много от началото на 2006 г. Следващото поскъпване ще бъде най-рано 2009 г. България дори е поела ангажимент за премахване на фиксираните цени. Това ще даде възможност на чуждите компании да продават по-евтино. Хранителните продукти ще поевтинеят след влизането на България в ЕС заради конкуренцията, смята директорът на Института за пазарна икономика Красен Станчев. Разбира се, догодина производители и продавачи ще "пробват пазара" и ще се опитват да вдигнат цените. Но доколко тези опити ще успеят,зависи от умното пазаруване

Колкото повече местни защити и монополи има, толкова по-бързо падат цените на стоки от първа необходимост, защото тези монополи практически изчезват.

Със сигурност от януари бензинът ще поскъпне с 5-6 ст. на литър заради вдигане на акцизите. Налогът за безоловния бензин ще се повиши от 530 лв. на 585 лв. на 1000 л заради поетите ангажименти към ЕС. Акцизът за бензина ще се вдига всяка година до 2011 г., когато трябва да достигне минималните размери за страните от ЕС. От януари заради новите акцизи и цената на дизела и керосина ще нарасне с 5-6 стотинки. От 2007 г. акциз ще се плаща и за въглищата, кокса и електрическата енергия. През първата година налозите ще бъдат изключително ниски и несъществени. Ще поскъпнат винетките и задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Като членове на ЕС не може българи и чужденци да плащат различни такси. Затова цените за българи ще се вдигнат. С влизането ни в ЕС с една "Гражданска отговорност" ще се пътува на територията на цялата общност и затова също ще има поскъпване.

Влизането в ЕС ще повлияе и на цените на услугите. Европейската комисия многократно ни обръща внимание на монопола на БТК, който е сред причините за сравнително скъпия интернет. С влизането ни в ЕС натискът върху БТК ще се засили, което неминуемо ще се отрази на цените.

С влизането в ЕС няма да се плаща ДДС при внос на старите коли. Това ще доведе до намаляване на цената им с около 1000-2000 лв.

• Отговори 171
  • Прегледи 23,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Моето лично мнение: Няма да има кой знае какви драстични промени и за добро и за лошо.Доста хора са с някаква илюзорна представа,че едва ли не с вълшебната пръчка хоп и ще станат добри/лоши нещата з

Какво ще стане след 01.01.2007?

Ще доиде 2 януари а след това и 3-ти,

а за останалото ще почакаме да ни изненадат.

Оптимистичната гледна точка е, че и ние ще можем да купуваме земя от страните в ЕС без ограничения :)

Иначе контрол и по-добро законодателство звучи чудесно, но аз съм почти убедена, че първите една или две години след влизането ни в ЕС ще са тежки за нашата страна. По-високите цени ще доведат до стагнация, а докато се усвоят средствата по разните програми и проектите почнат да носят възвръщаемост - доста време ще мине. Да не говорим, че те и разни ограничения ще ни наслагат - спрямо пълноправното членство, но изискванията няма да занижат :)

С една дума - очаквам един отрезвяващ за българина шамар - който ще го удари по джоба, където най-много боли. Дано това ни научи да мислим и се развиваме "по европейски" ...

Ще изкупят жилищата и ще живеем по висок наем,както на Запад.

Точно това е проблема на държавата ни - плашим се, че ще се пукаме от работа. Аз съм в Германия от 6 години и трябва да ви кажа, че тук всички се пукат от работа (с изключение на 5-те милиона безработни), но са и постигнали нещо. След втората световна са били върнати в първи клас откъм икономика и инфраструктура и са им били наложени стотици санкции. Въпреки това за половин век са успяли да станат икономическа сила в Европа. И знаете ли как? С пукане от работа.

Да не би да мислите, че Европейският съюз иска да ни приеме, за да ни изкара от мизерното ни положение, без ние да си мръднем пръста? Докато не се научим да си помагаме сами, никой няма да ни помогне. Какво постигнахме ние за този половин век? Отвикнахме да работим и това ще бъде основния проблем при влизането ни в ЕС. Хората, живеещи в България сигурно ще ме нападнат сега, че това не е вярно и дали аз бих работил за 150-200 лв, но живеещите извън граница ще разберат за какво говоря! :)

Съгласен съм с теб за това, че трябва да се пукама от работа, но... това е България и този който се пука най-много от работа получава най малко или в най-добрия случай колкото тия, дето 'благят' по цял ден и чакат да свърши по-бързо работния ден ;) Просто няма стимул за работа( тоест адекватно трудово възнаграждение). Много малко фирми имат ясна представа как да стимулират работниците за по-добре свършена работа и увеличената производителност на труда. Аз в последните 2-3 години съм си увеличил производителността на труда по мои груби сметки 10-ки, ако не и стотици пъти, но заплатата ми се е увеличила около 2 пъти, а с всеки изминат месец, приближаващ ни към Европа, нещата стават все по-лоши. Например преди 2 години аз произвеждах продукция за грубо 20000 на месец, а сега произвеждам между 500 000 и 1000000 лева и то с много по-малко брак, което е печалба за фирмата! И какво печеля аз от това? Ами намаление на заплатата естествено ! ПФУ.

Съгласен съм с теб за това, че трябва да се пукама от работа, но... това е България и този който се пука най-много от работа получава най малко или в най-добрия случай колкото тия, дето 'благят' по цял ден и чакат да свърши по-бързо работния ден :) Просто няма стимул за работа( тоест адекватно трудово възнаграждение). Много малко фирми имат ясна представа как да стимулират работниците за по-добре свършена работа и увеличената производителност на труда. Аз в последните 2-3 години съм си увеличил производителността на труда по мои груби сметки 10-ки, ако не и стотици пъти, но заплатата ми се е увеличила около 2 пъти, а с всеки изминат месец, приближаващ ни към Европа, нещата стават все по-лоши. Например преди 2 години аз произвеждах продукция за грубо 20000 на месец, а сега произвеждам между 500 000 и 1000000 лева и то с много по-малко брак, което е печалба за фирмата! И какво печеля аз от това? Ами намаление на заплатата естествено ! ПФУ.

Kогато всички си направим като теб равносметката до колко сме подобрили работата си през последните години и също като теб можем да стигнем до такова заключение, държавата има шанс да тръгне на добре. Другото е, че както няма незаменими работници, така няма и незаминими фирми. Винаги можеш да смениш работата, когато намериш по-добре платена. А когато си компетентен или кадърен в дадена насока, проблем няма да имаш да намериш такава.

След посочената дата много хора рискуват да изгубят страничните си източници на доход,които не са регламентирани.Пенсионерите,например...или онези,които не работят на договор,с цел по-висока заплатка...

• Автор

Въпросът ми търсеше по-практични отговори. Примерно митничарите какво ще правят? Някаква справедливост ще има ли?

Чух,че се преориентирали към спедиторска дейност...

Kогато всички си направим като теб равносметката до колко сме подобрили работата си през последните години и също като теб можем да стигнем до такова заключение, държавата има шанс да тръгне на добре. Другото е, че както няма незаменими работници, така няма и незаминими фирми. Винаги можеш да смениш работата, когато намериш по-добре платена. А когато си компетентен или кадърен в дадена насока, проблем няма да имаш да намериш такава.

Със сигурност нямаше да имам проблем, ако такава работа изобщо имаше( даже и и в Европа има само няколко фирми , занимаващи се с подобна дейност - Германия не е между тях, макар, че изнасяме голяма част от продукцията за там :) ) и ако в договора ми не пишеше, че 5 години след напускане нямам право да работя в фирма с подобна дейност... е, това е братле любимото ни БГ. Абе то много кадърни инженери напускат Ферари и минават в БМВ (Ф1), ама ние сме отделен чешит ;). Тука работят и бивши силови групировки, които са бивши само на хартия...

ПП. traped, колко по практично от това? Да беше задал въпроса тогава за митничарите и прокурорите ;)

Абе не че съм песимист, но ако погледнем към историята, ще видим че няма съюз в който да сме участвали и той да не се е разпаднал :):clap::)

Примери много: Византийска империя-завладяват ни и се разпадат, Османска империя-случката се повтаря,

СССР-е кажи речи същата случка :)

И така сега се чудя колко време ще ни е необходимо да му .... майката на ЕС :)

Да попитам, някой разбра ли какво ще става с ДДС-то което се плаща при вноса на автомобили.Аз чух че ще отпадне, но първоначалната регистрация на автомобила щала да е от 800 до 1600 лв(то все едно ддс си плащаш)Ако има някой запознат с темата, нека сподели

Въпросът ми търсеше по-практични отговори. Примерно митничарите какво ще правят? Някаква справедливост ще има ли?

Чух,че се преориентирали към спедиторска дейност...

И аз съм много любопитен как ще се прехранват сега митничарите :offtopic_s:

STABILAR, ще го измислят, но при всички положения ще ни одрусат. Аз подочух, че вместо да махат винетките щели да им вдигат цената sad.gif

top_logo.jpg

ЕК представя: България, Румъния и дикенсовите им големи надежди

26.09.2006 08:41

Дали ще отплуваме към големия Европейски съюз, ще стане ясно днес.

0000027830-article.jpg

За България и Румъния днес е Големият ден.

Двете страни са в очакване на доклада от Европейската комисия /ЕК/, който се очаква да им даде зелена светлина за присъединяването им към останалите 25 членки на блока, съобщава ВВС.

В 16.00 часа българско време еврокомисарят по разширяването Оли Рен ще представи документа в Страсбург.

Все пак, очакванията са, че присъединяването ще стане при много строги и тежки условия – по-тежки от всякога.

Еврокомисията ще обяви днес, че двете балкански страни ще влязат на 1 януари 2007 година, но освен това ще предупреди, че и България, и Румъния ще бъдат стриктно наблюдавани в напредъка си в борбата с корупцията и с осъществяването на съдебната реформа.

Докладът на комисията, с който ВВС е запозната, ще потвърди, че след седемгодишни преговори, България и Румъния са способни да поемат отговорностите и правата на европейското членство от януари 2007 година.

Много притеснения обаче остават, и то особено за България, допълва ВВС. Ако страната не се справи с организираната престъпност, съдебните решения на нейните съдилища най-вероятно няма да важат в останалата част от Европа, пише още медиата.

И двете страни ще трябва да докладват на всеки 6 месеца прогреса си в борбата с корупцията. До март месец догодина и двете ще трябва да са създали специалните агенции, които да управляват милионите евро, които ще идват като помощ за селскостопанските производители.

Ако това не се случи, страните рискуват да загубят ¼ от сумата.

И България, и Румъния ще получат забрана за износ на храна поради епидемиите от болести, като свинска чума. На България може би ще бъде наложена и забрана нейни самолети да пътуват във въздушното пространство на ебвроблока, ако страната не се погрижи да подобри сигурността на въздушния й транспорт

Официален представител на евросъюза коментира пред ВВС, че комисията няма за цел да наказва двете държави, а да ги накара да работят по-усърдно, за да осъществят реформите.

И все пак, тази стриктност е форма на успокояване на европейските гласоподаватели, половината от които не одобряват присъединяването на България и Румъния, както и предупреждение към Турция и други балкански страни, които чакат на опашка пред ЕС.

Докладът, който ще бъде официално оповестен днес, казва, че, въпреки че двете страни са „постигнали добро приравняване“ с нуждите на Европейския съюз, комисията все още „има притеснения в редица области, а в други ще инициира подходящи мерки, за да гарантира доброто функциониране на евроблока, освен ако двете страни не предприечат незабавни корективни действия“, съобщи EUobserver.

Председателят на еврокомисията Хосе Мануел Барозу в понеделник призова за спиране на по-нататъшното разширяване на блока, след присъдиняването на България и Румъния, обяви и Асошиейтед прес.

Аргументите му са, че блокът трябва да се справи с патовата ситуация, в която изпадна с Конституцията си, преди да приема нови членки.

По думите му, 25-членният блок е ограничен в капацитета си да приема повече държави за членки, ако не създаде нови правила, които да накарата ЕС да заработи по-ефективно.

Това за увеличената ставка за регистрация в КАТ след падане на ДДС-то е възможно да се случи, но не може да се твърди със сигурност - но наистина ЕС не може да окаже влияние на МВР, ако решат да увеличат цената за регистрация. Винетката /ако не отпадне/ ще бъде незначително по-висока, отколкото е сега, което така или иначе щеше да се случи. Освен падането на ДДС, другото сигурно нещо е, че Граждаснската отговорност ще скочи двойно. Все пак както написах и в предишния си пост се очаква с 1000-2000 лв да паднат старите коли.

А тук има нещичко за ролята на митничарите след 2007

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=280469

дано не стане така - хляб - 50стинки --->50евроцента

заплата 300кинта--->150евро

Няма - надявам се. Едно време се носеха същите страховити истории преди въвеждането на валутния борд - а нищо такова не стана :angry: Никой няма за цел да ни направи още по-бедни, отколкото сме - такива не им трябват на ЕС.

top_logo.jpg

:angry::angry::clap:

Моята голяма луда европейска сватба

От: Красимира Хаджииванова

26.09.2006 13:29

Големият ден – на Големия доклад и краят на Голямото чакане.

Днес ще ни кажат, че можем да влезем в Европейския съюз, разбира се, при редица условия, като например да се справим с корупцията, съдебната реформа, класическата чума по свинете, също и нетрадиционната такава, както и още пет-шест неща, които ще загрозят иначе перфектния юръпиън юниън.

Иначе ние имаме да си се борим и с други хиляди неща, които горките европейци сигурно дори не са и виждали, а и по-добре да не виждат. Днес прочетох, че половината европейско население не ни иска при тях, което не новина. То и аз не ги искам някои от тях, не че ме питат, но в дух на толерантност трябва да се спогодим някакси.

На 1 януари 2007 година, освен с Нова година, ще можем да се поздравим с новата ера в нашата история. Ще пуцаме с фойерверки, димки, бомбички, кибрит, газови пистолети, пригодени за бойни, и всякакви други видове артилерийско снаряжение, щото това е родината на Крали Марко, Панайот Хитов, Азис, Пламен от биг Брадър и други Велики българи, и трябва да покажем на света, че не сме кои да е и няма шест-пет, има само Сделка или не.

Така че, ако на 1 януари не засмърди на кордит, барут и газ от Петрич до Турне Мъгуреле и от Шабла до Трън, значи не сме показали колко много се радваме, че са ни приели.

Много е вероятно да пуснем и бели гълъби и/или кокошки - кой каквото има, да летят в небето от коприна, което вече ще е част от общото европейско въздушно пространство, за да символизират чистотата на новото начинание и да ръсят птичи грип и перушина върху екзалтираното множество, събрало се на площад „Александър Батенберг“.

А там /на площада имам предвид/ най-вероятно ще ни забавлява... Лили Иванова, кой друг, която ще изпее „Ветрове“, ще покаже какво е да си мост между две епохи и ще разтърси сградите наоколо с гласа си, които или ще паднат, или няма да паднат, в зависимост от лилините децибели.

И ромите в „Столипиново“ ще празнуват, а също и тези в „Шекер махала“, ако дотогава не са измрели всички от хепатит А.

Последното вероятно няма да се случи, просто ще изчакат да „влеземе у европейския съюз“, за да се тръшнат пред Страсбург, Хага и Брюксел и да се оплачат, че не им се чисти боклукът в махалата, че електроразпределение им спира тока и че ги дискриминират в градския транспорт, ако дотогава въобще има такъв в Пловдив.

Ще празнуват и децата в училище, на които министър Масларова лично ще им раздаде по две кифли вместо по една, и то с допълнително сусам от Държавния резерв, за да запомнят този паметен ден. Може дори да им се вдигнат оценките с по една единица, така че да няма двойкаджии – досущ като когато се е родил Симеон /чо/ - така му вика майка ми.

А европейците, особено британците, понеже и те едва чакат да ни приемат, заредили са се по границите и нетърпеливо тропат с крака, ще се втурнат към нас и ще изкупят къде що е останал имот, ще станат дребни земеделци, ще отглеждат арпаджик, целина и самоковски картофи и ще участват в предаването „Другата Британия“, в която на развален български ще обясняват, че тук климатът им действа по-добре, българите са много гостоприемни и правят страхотно кьопоолу.

1 януари 2007 година ще сложи край и на гледките на пресичащи крави, като тази, която се моткаше по булевард „Александър Малинов“ в Младост, който се явява някакво продължение на булевард „Брюксел“ /каква ирония/.

Няма и каруци да има, теглени от беззъби коне, които ти се облещват на предното стъкло на колата, когато вече са прекалено близо, за да можеш да реагираш. Смисъл, че конете вече ще имат зъби, щото ще са покрили евростандартите и критериите за членство, така че поне като ви се облещат на стъклото, ще ви е приятно.

На 1 януари, досущ като Пепеляшка, тиквите и каляските й, боклукът ще стане разделен, а софиянци не само, че ще знаят, че жълтата кофа е за бутилчици, а червената – за хартийки, ами дори ще си го носят сами дотам, вместо да го хвърлят от деветия етаж върху колата на съседа. В 12 часа дупките по улиците автоматично ще се запълнят, почти вълшебно даже, въпреки че всички знаем, че вълшебства няма. Има само Борисов. Бойко Борисов.

И със свинската чума ще се справим, естествено, просто ще изколим къде що има болна свиня, после ще я складираме някъде 20 години /може в хвостохранилището край Челопеч/, за да стане и канцерогенна, освен чумава, и ще пробваме да я изнесем във вече разширения Европейски съюз. Няма само ние да им ядем канцерогенните говеда.

И още: ще имаме лампи по улиците /това ли е най-важното???/, ще имаме и улици дори / и това е най-важното???/, няма да ни карат насила да си сменяме номерата на колите /сигурно и това е от значение.../, ще убием организираната престъпност преди тя да убие нас и ще сецнем корупцията в съдебната система и здравеопазването. Може и самото здравеопазване да сецнем, за да не се мъчим.

И когато всичко това се случи, просто няма да остане какво да оправяме, покриваме, изпълняваме, реформираме и променяме. И ще настанат такива страхотни времена, че само си викам дано... ни приемат.

Страхотно пише тази жена.... :wors::wors::wors:

Няма - надявам се. Едно време се носеха същите страховити истории преди въвеждането на валутния борд - а нищо такова не стана :whist: Никой няма за цел да ни направи още по-бедни, отколкото сме - такива не им трябват на ЕС.

"Европа" не ни приема заради красивите ни сини очи. Нито има за цел да ни помага, защото сме им симпатични. Нищо подобно. Всичко е бизнес и интереси. Щом "Европа" ни приема, значи има изгода. Преценили са хората, че ще им сме от полза ПО НЯКАКЪВ начин. Възможно е той да не ни е ясен и на нас. Истинският.

И спрете да цитирате разни вестници и подобни клоуни. Приказките са за малките деца. Те журналистите имат за цел да ни убедят, че като влезем и камо ли не всичко ще се оправи. Ще има там някои дребни трудности, но като цяло - рай. Камо ли не от чешмите ще потече мед, а "европейците" ще ни постелят червено килимче и ще ни прегърнат. Ще живеем в охолство, ще се чудим какво да си правим парите. Медиите го изкарват като несбъдната мечта. Простете, че не вярвам на такива измишльотини. Бих казал, че изглежда прекалено хубаво, за да е истина, но това би било меко казано. То израз няма, за да се изрази колко нереално ми се струва.

Само най-дребните фирми ще се разорят. Да, в началото. Скоро ще ги последват и други. Но дори и да не е така, то и само първите да фалират, то стига. Те веригите сега стъпват в България и всичко изглежда от розово по-розово, но после през носа ще излиза.

Германия е била разнебитена след Втората световна и се е изправила на крака. Така е. Но ако не са били гастарбайтерите, тя е щяла да си остане някъде там. И тогава, и сега предимно чужденци, имигранти и подобни работят мръсната работа, каквато е нужна, за да се стъпи на крака. Елате и вижте какви хора се срещат във фирмите, които набират работници за фабрики и подобни. Почакайте в чакалнята на посредническа фирма дори и само ден-два по няколко часа, пък после ще говорим кой работи там. Дали са немци или чужденци. Така че не ми пробутвайте как Германия се е изправила. Болшинството германци са си мързеливи и то доста. Т.е. стигнахме до извода, че трябва работа. И то усилена и "мръсна". Това ли е светлото бъдеще? То ще мине време преди да се подобри? Да, но ако има и кадърно управление, а такова липсва, така че кофата пак се оказва с пробито дъно.

Приветстваме Европа като спасител и ангел-хранител. То и братушките така ги приветствахме, ама ни натресоха един хубав комунизъм. Много добре ни дойде, нали? Сега е ред на Европа, само че нейното няма да е явно, а скрито и украсено. Какво ме грее дали ножът е обикновен или с позлатено острие от висококачествена немска стомана и дръжка с диаманти? Крайният резултат след намушкване няма да е различен.

Майната й на грозната истина, да живее красивата лъжа.

Сигурно звучи наистина крайно, но просто вече не вярвам на нито един вестник, медиа, депутат, парламенти, комисии, президенти, бизнесмени и прочее паплач, която се опитва да ограби бедния българин от и без това малкото му парици, които той пази повече за деца и внуци, отколкото за себе си, за да има за тях и да им осигури бъдеще. Повдига ми се.

Колкото и странно да звучи (все пак доста крайно се изказах), аз все пак тая някаква искрица надежда, че нещата ще се оправят, като влезем, но е дребна. Нищожна дори. Просто се сещам за израза, че който ни освободи, той ще ни зароби. По всяка вероятност е срамота, че не се сещам чие изказване е, но е късно, на работа съм скоро и вече леко давам заето.

Дано греша в мислите и преценките си. Трудно си признавам грешките, но с радост бих си признал тази ако се окаже такава.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

Те журналистите имат за цел да ни убедят, че като влезем и камо ли не всичко ще се оправи. Ще има там някои дребни трудности, но като цяло - рай. Камо ли не от чешмите ще потече мед, а "европейците" ще ни постелят червено килимче и ще ни прегърнат. Ще живеем в охолство, ще се чудим какво да си правим парите. Медиите го изкарват като несбъдната мечта.

В пресата не съм срещала подобни твърдения, всички казват, че няма да цъфнем изведнъж. Ще трябват 10 дори 20 години за да стане рай и то ако не омажем нещо, всяко омазване ще ни стурва минимум 2-3 години връщане назад. Но въпросът е, че сме поели правилният път. Никой не ни спасява, за да ни потъпка в случая, просто влизаме в един съюз, който ни приема не толкова, защото иска да ни мачка и дои, а защото иска да има повече държави, които да градят един силен съюз, да има взаимопомощ, те ще помогнат сега, за да можем ние да помогнем в бъдеще. Интересът ще бъде взаимен.

Сигурно звучи наистина крайно, но просто вече не вярвам на нито един вестник, медиа, депутат, парламенти, комисии, президенти, бизнесмени и прочее паплач, която се опитва да ограби бедния българин от и без това малкото му парици, които той пази повече за деца и внуци, отколкото за себе си, за да има за тях и да им осигури бъдеще. Повдига ми се.

Наистина комунистическият режим остави в устите ни горчив привкус и се съмняваме във всичко и във всеки, имаш право на това. Повърни и ще ти мине. Пък и вярата в по-доброто никога не е излишна.

"Ще трябват 10 дори 20 години за да стане рай"

Не знам на колко години си, но аз помня преди 16 години как ни обещаваха, че до 5-10 години ще стане рай... Хи-хи-хи...

Не знам на колко години си, но аз помня преди 16 години как ни обещаваха, че до 5-10 години ще стане рай... Хи-хи-хи...

:whist: 10 или 20 години е твърде оптимистичен срок. През повече от 600 години на народа ни е оставена единствената възможност да се опитва да преживява, защото сме твърде малко и прекалено разнородни, така че други ни диктуват правилата. Според мен предстоящият срок на преустройство е около 50 години. Ако успеем да обединим усилията си, ще оцелеем. За другия вариант не ми се мисли, но той става все по-вероятен...

То направо смях, щяло да стане рай laugh.giflaugh.giflaugh.gif

Явно аршина ни е различен, всеки си представя рая по различен начин. Едно време казваха, че след 10-20 години, зависи какви си ги избираме, ще се оправим, според мен поизкореняването на комунистическото мислене у социалистите и вчерашната дата показват, че това се сбъдва. В момента аз живея в пъти по-добре в сравнение с предишното живуркане. За мен сравнеено с преди 16 години в момента у нас сме в предверието между рая и ада, дано са все по-малко опашатите, които ни дърпат назад в казана. Оптимизмът е хубаво нещо, не те кара да се съмняваш във всичко и да псуваш по всичко.

А според мен нито ще рай,нито ад.Всичко ще си бъде все така.Не случайно официално беше обявен "край на прехода".За мен това означава че се постигнало положение,при което хората вече доволни и сега трябва да се запази статуквото.А в ЕС това е важно.Никой не иска правителствата да падат през 2 месеца,да има преврати и социални трусове.Всички искат спокойствие и предвидимост.И от нас ще се очаква точно това-предвидимост.

Дали ще се повишат заплатитие или цените-това са дребни кахъри :)

"Европа" не ни приема заради красивите ни сини очи. Нито има за цел да ни помага, защото сме им симпатични. Нищо подобно. Всичко е бизнес и интереси. Щом "Европа" ни приема, значи има изгода. Преценили са хората, че ще им сме от полза ПО НЯКАКЪВ начин. Възможно е той да не ни е ясен и на нас. Истинският.

И спрете да цитирате разни вестници и подобни клоуни. Приказките са за малките деца. Те журналистите имат за цел да ни убедят, че като влезем и камо ли не всичко ще се оправи. Ще има там някои дребни трудности, но като цяло - рай. Камо ли не от чешмите ще потече мед, а "европейците" ще ни постелят червено килимче и ще ни прегърнат. Ще живеем в охолство, ще се чудим какво да си правим парите. Медиите го изкарват като несбъдната мечта. Простете, че не вярвам на такива измишльотини. Бих казал, че изглежда прекалено хубаво, за да е истина, но това би било меко казано. То израз няма, за да се изрази колко нереално ми се струва.

Само най-дребните фирми ще се разорят. Да, в началото. Скоро ще ги последват и други. Но дори и да не е така, то и само първите да фалират, то стига. Те веригите сега стъпват в България и всичко изглежда от розово по-розово, но после през носа ще излиза.

Германия е била разнебитена след Втората световна и се е изправила на крака. Така е. Но ако не са били гастарбайтерите, тя е щяла да си остане някъде там. И тогава, и сега предимно чужденци, имигранти и подобни работят мръсната работа, каквато е нужна, за да се стъпи на крака. Елате и вижте какви хора се срещат във фирмите, които набират работници за фабрики и подобни. Почакайте в чакалнята на посредническа фирма дори и само ден-два по няколко часа, пък после ще говорим кой работи там. Дали са немци или чужденци. Така че не ми пробутвайте как Германия се е изправила. Болшинството германци са си мързеливи и то доста. Т.е. стигнахме до извода, че трябва работа. И то усилена и "мръсна". Това ли е светлото бъдеще? То ще мине време преди да се подобри? Да, но ако има и кадърно управление, а такова липсва, така че кофата пак се оказва с пробито дъно.

Приветстваме Европа като спасител и ангел-хранител. То и братушките така ги приветствахме, ама ни натресоха един хубав комунизъм. Много добре ни дойде, нали? Сега е ред на Европа, само че нейното няма да е явно, а скрито и украсено. Какво ме грее дали ножът е обикновен или с позлатено острие от висококачествена немска стомана и дръжка с диаманти? Крайният резултат след намушкване няма да е различен.

Колкото и странно да звучи (все пак доста крайно се изказах), аз все пак тая някаква искрица надежда, че нещата ще се оправят, като влезем, но е дребна. Нищожна дори. Просто се сещам за израза, че който ни освободи, той ще ни зароби. По всяка вероятност е срамота, че не се сещам чие изказване е, но е късно, на работа съм скоро и вече леко давам заето.

Дано греша в мислите и преценките си. Трудно си признавам грешките, но с радост бих си признал тази ако се окаже такава.

Наистина трудно признаваш грешките си,и то-много,но тук си прав,и,за жалост,не грешиш в мислите и преценките си,дори напротив-напълно прав си.

Нека помислим какви са възможностите. Можем да бъдем с едните, с другите или сами. Бяхме половин век с едните и видяхме до къде стигнахме, после бяхме 17 години сами (ако може да се каже, че е така), пак видяхме до къде стигнахме, нека сега опитаме с другите, които очевидно живеят по-добре от нас.

Относно гастарбайтърите: Night_Raven, прав си, че Германия е изградена от гастарбайтъри. Причината е обаче много проста - мъжете, които са отселели след войната са били или прекалено стари, или инвалиди. И съответно си задавам въпроса, след като е толкова просто да си вземеш гастарбайтъри да ти оправят държавата, защо не сме го направили и ние? Все пак турция е до нас (казвам го, понеже повечето гастарбайтъри тук са били турци)! Едва ли гастарбайтърите само са докарали Германия там, където е сега. За "мързеливите" германци също можем да поспорим. Вярно е, че черната работа се върши предимно от чужденци, но това не означава, че германците не работят. Има достатъчно "бяла" работа, която си я вършат те. А и с последните промени на законите за безработните, ще им се наложи и на тях да си изцапат ръцете. И мисля, че е крайно време някой да ни срита задниците и да ни накара и ние да изцапаме нашите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.