Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лъжеучителя Петър Дънов.

Featured Replies

преди 11 минути, attj написа:

Българската православна църква, в лицето на нейните висши представители, отрано пое един силно враждебен курс по отношение на Учителя и неговото учение. Нападките и преследванията на църквата срещу Учителя и неговите последователи се засилиха особено след Първата световна война. Дойде се до там, че с решение на Светия синод Учителя бе отлъчен от Църквата.

Другаде го смятат за "самоотлъчил се"

Цитат

На 7 юли 1922 г. архиерейски събор на Българската православна църква обявява Петър Дънов за самоотлъчил се от нея, а учението му – за еретическо и опасно за вътрешния мир и обществения морал. Някои от най-близките му сподвижници също са отлъчени.[19]:с. 96 – 98 Главно обвинение срещу него е, че се идентифицира с Христос въпреки недвусмисленото му изказване от 8 август 1920 г.: „Не търсете Христа на физическото поле; не Го търсете и в един човек, защото Той е във всички хора. Само че там, където се проявява Христос, ще видите интензивна Светлина. Христос е един и много. Понякога казвате: „Г-н Дънов дали е Христос, или Христос е в него?“ Ще ви кажа: Христос не съм, но Христос е в мен. Ако бях Христос, за когото ме мислите, щях да управлявам целия свят. Щом не съм такъв човек, не съм и Христос. Христос не е на физическия свят.

Моля, отговори, кое смятат за френология, хиромантия и окултни практики?

• Отговори 109
  • Прегледи 10,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Търсещ истини
    Търсещ истини

Този казал, онзи казал... като оставиш настрана обобщенията, би ли разказал кое те отблъсква у Дънов, по възможност с цитати. Доколкото съм го чел, у него няма възхвала на сатаната, така че мнението н

• Емил Костов
    Емил Костов

Остава да обясниш и защо в името на Христос има милиони избити и да видим кой е сатаната! Колкото до Дънов, това си е просто една секта, както и още хилядите други, които се поддържат умишлено за мало

• Емил Костов
    Емил Костов

Никога не е имало милиони избити в името на Христос - Я ПАК! Хайде прочети си сам историята, няма смисъл да ти търся материали. За справка - Света Инквизиция. Да, зверствата не са дело на БОГ, но

Публикувани изображения

преди 2 часа, attj написа:

Българската православна църква, в лицето на нейните висши представители, отрано пое един силно враждебен курс по отношение на Учителя и неговото учение. Нападките и преследванията на църквата срещу Учителя и неговите последователи се засилиха особено след Първата световна война. Дойде се до там, че с решение на Светия синод Учителя бе отлъчен от Църквата.

Всяка религия си пази както овчар стадото. 

преди 10 часа, Търсещ истини написа:

Много интересна дискусия в Уики

https://bg.wikipedia.org/wiki/Беседа:Петър_Дънов

Някакъв възможен източник за отношение на Айнщайн към Дънов е художникът Борис Георгиев, запознал Айнщайн с учението и евентуално през онези години Айнщайн да е казал знаменития цитат по радиото или пък да е било преувеличено от същия.

Тоест има някаква спекулация, че Айнщайн е чувал за Дънов чрез живелия някога художник си Борис Георгиев, но никъде не се нещо споменава нещо повече от това.

преди 11 часа, Търсещ истини написа:

Чак пък шизофрения??? Доста необмислено. Лекциите са доста продължителни, свързани, нямат налудности или разкъсаност на мисълта в самата фраза. Най- обикновени проповеди, каквито изобилно проповядва и дядо поп. Това, че дава насоки за дишане, гимнастика и диета дори е нещо модно. Друго ще да е, не става с такива прости обяснения.

А дали е секта или учение... може и да е секта в рамките на християнството. За ново учение и религия не са му стигнали сили.

Ако си разлиствал някоя от сборниците му с лекции, които са 10 - 20, а може би и повече томове от дебели книги (казваха се "общ окултен клас", а има и още не малко други подобни и всъщност не са точно негови книги, а лекции които били записвани от учениците му докато го слушали на живо), които са си страшни салати от думи отворени за всеки както си реши да си ги интерпретира и натъкмява според нуждите си. Ако не си съгласен с мен, дай нещо с което си с Дънов, за да видим нагледно.

преди 4 часа, Гoст написа:

Ако си разлиствал някоя от сборниците му с лекции, които са 10 - 20, а може би и повече томове от дебели книги (казваха се "общ окултен клас", а има и още не малко други подобни и всъщност не са точно негови книги, а лекции които били записвани от учениците му докато го слушали на живо), които са си страшни салати от думи отворени за всеки както си реши да си ги интерпретира и натъкмява според нуждите си. Ако не си съгласен с мен, дай нещо с което си с Дънов, за да видим нагледно.

В юношеството си съм чел, но ето, сега да погледнем заедно лекцията Окултният закон за противоречията от 10.09.1923 г. Избрах я случайно. Исках да е нещо от предверието на Втората световна, но и това върши работа, още повече, че е четено на днешния ден преди 101 г.. В 1923 г. през юни Стамболийски е убит и е осъществен държавен преврат. Дънов види се е встрани от политиката и тези неща не го засягат. 

Дори да приемеш, че цялото изложение не изяснява темата, но общо взето Дънов не се отклонява от това, което излага пред слушатели, а именно, че учениците на това учение са първоначално ентусиазирани, но срещат трудности, заради което трябва да бъдат подкрепяни и напътствеани. (Това е беседа "пред ръководителите"). Един от съветите му е да имат умерени амбиции и адекватен план за реализацията си.

Цитат

Най-първо е нужно следното: всеки един от вас трябва да има определена програма, която той иска да постигне в този живот. Цар не може да стане. Това ще го изключите из програмата си. Княз също. Милионер не може да станете. И това ще го изключите из програмата си.
Да станете някой учен, знаменитост, да се прославите в света – и това не е в програмата ви. Ще изключвате, ще изключвате. Може да станете някой селски учител, на тези деца да бъдете полезни. Ще започнете да работите в тази окръжающа ви среда и ще те благослови Господ. Ако станеш министър, ще те затворят, вестниците ще пишат за тебе, в затвора ще стоиш 4 години, без да те съдят. После ще те осъждат. Ще се убие духът ти.

По- натам дава кураж на слушателите си- активисти, ръководители, че ще имат много спънки, неразбиране, но и Исус не е бил разбран от евреите.Дори Дънов смята, че първоначалното неразбиране и съпротива е закон.

Интересно място е и това, в което дава съвет на ръководителите, да откриват у "братята" възвишени качества- любов, мъдрост, смирение, кротост, въздържание, честност, постоянство, защото по този начен ще ги привлекат. Интересно ми е, защото и сега много хора страдат от това, че притежават или си мислят , че притежават тези качества, но светът не им ги признава и се държи като мащеха. Тогава такъв бащински оценяващ ги лидер, ще им стане любим, за него ще кажат "Той ме разбира и оценява". А? Не е ли интересно?

Шегичка: Ако приемеш за шизофрения това "У вас е натрупана опитност, натрупана от миналите съществувания и от сегашния ваш живот. Тази опитност от миналите ваши съществувания не се е още кристализирала у вас.", може би ще засегнеш мнозина, вкл. и твой съименник, открил такава тема https://www.kaldata.com/forums/topic/317617-вярвате-ли-в-прераждането-и-минали-животи/?do=getNewComment

Ами това:

Цитат

Като четете вестниците, лъжливите места във вестника не ги четете. Например, на еди-кого си изгоряла къщата, еди-кой си министър заминал, царят къде е ходил, кой владика къде е служил. Тези неща на вас не ви трябват. Четете същественото във вестника, това, което може да ви служи за уякване на мисълта. В сегашния обществен живот жълтата преса е една зараза. Този крясък наоколо, това движение наоколо е една злина. Това движение е едно вечно смущение: трака-трука, трака-трука. Този шум застарява. 

Може да е казано наивно, но предполагам  в християнството е прието да се избягва мирската суета и да се насочат към духовното, а то ще рече бога и рая. А че вестниците дразнят и лъжат, не е от 1923 г. :) 

Ами това: "Външната среда в България е чрезмерно груба"(като го намериш ще видиш контекста)? Дънов прави констатация, която важи и сега- "Вие сте глупави и аз съм глупав" казва един наш държавник. Оплакват се от корупция, задкулисни решения и подлост.  Е? При това параграфът си е посветен на това- че пред ръководителите в братството има трудности и това е една от тях.

И това е интересно: "Ако нямаш разположение, например гневен си, постави си гърба на слънцето, нищо няма да изгубиш. В каквото положение и да се намираш, отправи ума си към Бога, все таки 50% положението ти ще се подобри, в каквото положение и да се намираш." Първото изречение насочва към нещо битово с елементи на медитация или свързване със света чрез сетивата. Второто изречение обаче е по- интересно: Никой не ти гарантира, че монетата на успехите ще пада все на ези, но 50 % си е шанс. :) Дънов не обещава чудеса, но насочва към осъзнаване и приемане на тези 50 %.

Това също звучи съвременно във време на патриархалност.

Цитат

Не мислете, че вие, като имате едно ниско схващане за жената, ще може да харосате. Или една жена, която храни най-ниски мисли за мъжа, ще може да се повдигне! Жената, това е един принцип, който съществува и си има своите права и своите задължения. Мъжът, това е принцип, който си има също своите права и задължения. Следователно, на мъжа и жената трябва да се дадат законните права, подобаващото. Аз бих желал, да бъдете в това отношение образцови ученици, не само един към друг, но и към противоположните полове. Да не каже някой мъж: "Вие, жените, нищо не сте!" Да не каже някоя жена: "Вие, мъжете, нищо не сте!" Да не каже някой: "Вие, учениците на школата, жени, нищо не сте!" Непременно се изисква една искреност, едно взаимно почитание.

Не искам да останеш с впечатление, че съм пропагандист на Дънов. Напротив, смятам, че беседите му са простички, популярни, незадълбочени. В тях не намирам изключителност, но иначе, човекът се е старал да подобри живота. Разбира се, че е вярвал в Исус и християнските молитви. Дори ме впечатли, че отхвърля без да се пали клеветите за оргии. Моята теза е, че в лекциите няма шизофрения и се надявам да съм го доказал. 

Естествено, бих прочел твоите аргументи, надявам се по същата лекция.

преди 42 минути, Търсещ истини написа:

Моята теза е, че в лекциите няма шизофрения и се надявам да съм го доказал. 

Естествено, бих прочел твоите аргументи, надявам се по същата лекция.

Като казвам шизофрения нямам предвид, че е бил болен ами че трябва голяма доза разчупено въображение, за да си извадиш някакви лични ползи от всичките му идеи и езотерика. И бих казал още, че не винаги целта на подобни личности като него е била напълно невинна. Дънов вече е далеч в миналото, така че от него не са останали видеа така че да го преценя по език на тялото и други неща какъв е, но според нещата които говори пред публика, а не като философ сам в своите тетрадки, си го представям като поредния харизматичен гуру, който си е направил религия в центъра на която е стоял той и се е забавлявал с това да го слушат тълпи от хора около него не по-малко от други в неговото положение. Нямам нещо по-конкретно да добавя от това или с което да те опровергавам.

преди 8 часа, Гoст написа:

Като казвам шизофрения нямам предвид, че е бил болен ами че трябва голяма доза разчупено въображение, за да си извадиш някакви лични ползи от всичките му идеи и езотерика.

Не е редно да влагаш СВОЕ съдържание в ясните термини. По- добре ги ползвай с разум. За всички е ясно, че си искал да кажеш, че Дънов е луд, няма какво да го сучеш.

Надявам се си прочел обсъжданата беседа?

преди 8 часа, Гoст написа:

си го представям като поредния харизматичен гуру, който си е направил религия в центъра на която е стоял той и се е забавлявал с това да го слушат тълпи от хора около него не по-малко от други в неговото положение.

Не зная какъв е бил броя им приживе на Дънов, но не мисля, че са били тълпи. Общо взето, маргинално религиозно учение, водено от добронамерен, може би харизматичен, но не добил значителен брой активни и даровити последователи учител. Факт е, че учението му не го развиват, четат си написаното от преди, което значи, че е религия със свещени текстове, а не учение с възможности за надграждане.

преди 10 часа, Търсещ истини написа:

Факт е, че учението му не го развиват, четат си написаното от преди, което значи, че е религия със свещени текстове, а не учение с възможности за надграждане.

И какво точно ще надградиш? Ако допуснем че едно учение е дадено от просветлен учител (в случая нямам конкретно дъновизма предвид), какво може да надгради непостигнал просветление човек? Може единствено да изрази гледната си точка. Когато нещо е над нивото на хората, то с времето се изопачава. Идеята не е да се надгради учението, а знанията и разбиранията на ученика. Затова е ученик - да се учи, а не да се прави на месия.

преди 19 часа, Гoст написа:

но според нещата които говори пред публика, а не като философ сам в своите тетрадки,

Беседите са изнасяни пред жива аудитория и стенографирани.

преди 19 минути, Theros написа:

Беседите са изнасяни пред жива аудитория и стенографирани.

Така е, това е широко разпространена практика. Още в древна Атина философите със средства или ученици са мислели и говорили, а роби или ученици са записвали. После философът проверява, поправя и тогава се пише на хартия.

преди 21 минути, Theros написа:

И какво точно ще надградиш?

Ами размишления в контекста на религията. Примерно в християнството Августин или Арий, или Еразъм. Никога "просветленият" не може да обхване всичко е за всякога. Излизат нови проблеми, изпъкват такива, които не са били. Трансджендърството е нищо, но има сериозни. Примерно взаимоотношенията с другите религии и вярващите, с науката, към еволюцията и изкуствения интелект.

преди 15 часа, Търсещ истини написа:

Ами размишления в контекста на религията. Примерно в християнството Августин или Арий, или Еразъм. Никога "просветленият" не може да обхване всичко е за всякога. Излизат нови проблеми, изпъкват такива, които не са били. Трансджендърството е нищо, но има сериозни. Примерно взаимоотношенията с другите религии и вярващите, с науката, към еволюцията и изкуствения интелект.

Да, разбира се, че никое учение не е всеобхватно. Точно затова трябва и да се поставят някакви специфични граници, които да определят него и мястото му. Аз продължавам да твърдя, че религиите (поне големите), колкото и различни да изглеждат, имат един източник и изразяват различните аспекти от една истина. Намирането на синтеза между тях не е лесен, но не е и невъзможен. Тук обаче вече говорим за развитие на индивидуалния светоглед, а не на религиите. 

преди 1 час, Nikolay Velev написа:

опппсссс

459094104_8360496910676427_2547313936198286761_n.jpg

459391017_8360496290676489_8545294756041157030_n.jpg

По- лесно беше да дадеш препратка/линк или копие от адреса. И сега не е късно. Предполагам и другите коментари са интересни.

преди 20 минути, Theros написа:

продължавам да твърдя, че религиите (поне големите), колкото и различни да изглеждат, имат един източник и изразяват различните аспекти от една истина.

Няма да коментирам, макар да ми се ще, защото тук темата е конкретна. 

преди 1 час, Nikolay Velev написа:

опппсссс

Да, това съм го чувал доста често повтаряно от последователи на П. Дънов. Но всъщност е трудно да се определи доколко разказващият е разбрал правилно казаното му или го е преиначил. Думите "Аз съм Духът на Истината" са от Йоан 16 и от тях човек лесно може да се обърка, че става въпрос за Бог Отец и за следващия месия. От там пътя до това последователят да свърже Дънов с Отца не е дълъг. Дънов вероятно наистина е казал, че е Духът на Истината, но това не го прави повече Бог от всеки друг духовно напреднал човек осъзнал божественото в себе си и в другите.

на 10.09.2024 г. в 15:38, Търсещ истини написа:

Моля, отговори, кое смятат за френология, хиромантия и окултни практики?

Цитираш ми источник Wikepedia. Браво, много достоверен източник. По-добре се гръмни.

Какво значение има, освен за придържащите се строго към канона християни? Ясно е, че учението му се разминава с православната догма.

кое смятат за френология, хиромантия и окултни практики?

Френология - изследва взаимовръзката и пропорциите вежду частите на човешкото лице и характера на човека.

Хиромантия - гледане на ръка.

на 12.09.2024 г. в 12:17, Theros написа:

Да, това съм го чувал доста често повтаряно от последователи на П. Дънов. Но всъщност е трудно да се определи доколко разказващият е разбрал правилно казаното му или го е преиначил. Думите "Аз съм Духът на Истината" са от Йоан 16 и от тях човек лесно може да се обърка, че става въпрос за Бог Отец и за следващия месия. От там пътя до това последователят да свърже Дънов с Отца не е дълъг. Дънов вероятно наистина е казал, че е Духът на Истината, но това не го прави повече Бог от всеки друг духовно напреднал човек осъзнал божественото в себе си и в другите.

Не е въпроса как е, а как се възприема от последователите и какви менталности градят.

Инак, добре си написал как би трябвало да се възприеме. Но не всеки има този шанс за трезв ум.

на 10.09.2024 г. в 18:03, _Aumi_ написа:

Според последователи на Петър Дънов:

„Бялото братство не е нещо видимо. То не е секта, не е църква. То е нещо живо извън тези покварени условия, в които живет хората. Това означава, че според неговата постановка няма членство. Това е обединение на всички хора, които мислят и вървят по пътя на доброто, избират добрия план“.  Не ми е никак ясна връзката с вегетариантството и с веганството.   За атеист като мен - все едно нашият Кокич пак е избягал от лудницата в Мосейково и се пробва да ръси акъл около себе си.   

на 6.09.2024 г. в 14:32, Емил Костов написа:

Остава да обясниш и защо в името на Христос има милиони избити и да видим кой е сатаната! Колкото до Дънов, това си е просто една секта, както и още хилядите други, които се поддържат умишлено за малоумници.

Остава да обясниш, къде в Новия завет Исус учи да се убива в Неговото име. В невежеството си и фанатизма си всеки може да заяви, че прави нещо за Исус, но Това да не е Неговата воля. Благодаря за отговора. 

П.С. Когато ти ми отговориш на моя въпрос, тогава и аз ще ти отговоря на въпроса, защо в Името на Исус има милиони избити, ако наистина те интересува. 

преди 10 минути, realno написа:

Остава да обясниш, къде в Новия завет Исус учи да се убива в Неговото име. В невежеството си и фанатизма си всеки може да заяви, че прави нещо за Исус, но Това да не е Неговата воля. Благодаря за отговора. 

П.С. Когато ти ми отговориш на моя въпрос, тогава и аз ще ти отговоря на въпроса, защо в Името на Исус има милиони избити, ако наистина те интересува. 

Забрави! 4 листа с безмислени коментари. Гледай си Исус, това си е твое право. Ако си мислиш, че ще споря за някакви църковни дивотии жестоко си се излъгал.Нито вярвам на библии на ответи, на завети, на цървки нито нищо. Видял съм ги през времето че просто промиват мозъка на хората и се облагодетелстват от това.

преди 3 часа, attj написа:

Според последователи на Петър Дънов:

„Бялото братство не е нещо видимо. То не е секта, не е църква. То е нещо живо извън тези покварени условия, в които живет хората. Това означава, че според неговата постановка няма членство. Това е обединение на всички хора, които мислят и вървят по пътя на доброто, избират добрия план“.  Не ми е никак ясна връзката с вегетариантството и с веганството.   За атеист като мен - все едно нашият Кокич пак е избягал от лудницата в Мосейково и се пробва да ръси акъл около себе си.   

Понятието Бяло Братство първи споменават теософите. И наистина горното обяснение се покрива общо взето с влаганото от  теософите в това понятие. Защо обаче Дънов кръщава така организацията си - не знам и тяма да коменгирам. Доколкото помня обаче, той сам споменава, че организацията му е само бледо копие на истинското Бяло Братство.  Последното обединява всички за които водещо е духовното развитие и високия морал в човешките взаимоотношения.

преди 2 часа, Theros написа:

Понятието Бяло Братство първи споменават теософите. И наистина горното обяснение се покрива общо взето с влаганото от  теософите в това понятие. Защо обаче Дънов кръщава така организацията си - не знам и тяма да коменгирам. Доколкото помня обаче, той сам споменава, че организацията му е само бледо копие на истинското Бяло Братство.  Последното обединява всички за които водещо е духовното развитие и високия морал в човешките взаимоотношения.

Какво говориш.  Сестра ми е бяла сестра от над 10 години.  Аз съм атеист  по рождение.  В моите очи те са много заблудени хора - сбирщайн вегетарианци, вегани, шизофреници и психопати.    Също като учителя си Дънов.   Животът е нещо единствено и реално неповторимо.  Всеки свободно трябва да живее и да не се ограничава от някакви заблуди.  След смъртта няма нищо.  Сестра  ми е инвалид с шизофрения.   Аз я съжалявам - а тя не иска да ме вижда.  Вярва в някакви хипотетични светли бъдещи събития.  Не контактува с роднини и се държи като обсебена от някаква секта.  Подобен живот е като на реална идиотка.   В комбинация с егоизъм, че всички трябва да я слушат за всичко.  Това е болестно състояние.    Много лоша работа.   

преди 17 часа, Емил Костов написа:

Забрави! 4 листа с безмислени коментари. Гледай си Исус, това си е твое право. Ако си мислиш, че ще споря за някакви църковни дивотии жестоко си се излъгал.Нито вярвам на библии на ответи, на завети, на цървки нито нищо. Видял съм ги през времето че просто промиват мозъка на хората и се облагодетелстват от това.

Защо си губиш времето да задаваш въпроси след като не очакваш отговор? 

• 3 седмици по-късно...
на 19.09.2024 г. в 20:19, attj написа:

Какво говориш.  Сестра ми е бяла сестра от над 10 години.  Аз съм атеист  по рождение.  В моите очи те са много заблудени хора - сбирщайн вегетарианци, вегани, шизофреници и психопати.    Също като учителя си Дънов.   Животът е нещо единствено и реално неповторимо.  Всеки свободно трябва да живее и да не се ограничава от някакви заблуди.  След смъртта няма нищо.  Сестра  ми е инвалид с шизофрения.   Аз я съжалявам - а тя не иска да ме вижда.  Вярва в някакви хипотетични светли бъдещи събития.  Не контактува с роднини и се държи като обсебена от някаква секта.  Подобен живот е като на реална идиотка.   В комбинация с егоизъм, че всички трябва да я слушат за всичко.  Това е болестно състояние.    Много лоша работа.   

Задгробен живот - има , аз лично съм бил в Отвъдното и съм усетил Вечността , и съм видял доста от това което е там . 

За  Бога няма да ти разправям и да ти обяснявам какво е и как действа ,щото няма да ме разбереш , както и всички останали до сега , защото вярата ви е слаба в сравнение с моята и повечето търсят нещо възнаграждение във формата на финикийски знаци . Преследват някакви цели , гонят нещо ,което не могат да догонят и стъпкват доста красиви неща пресекли пътят им , с ,които биха били истински щастливи - вместо това прекарват живота си в преследване на  някаква безплътна сянка  : и цялата тая забързаност , защото си мислят ,че ето разбирате ли ,може да няма утре ...

Съжалявам за сестра ти , но за нея атеистите , най - вероятно ги мисли за заблудени души , както ти мислиш че вярващите са заблудени .

Стани поне малко вярващ , за да сте на някаква еднаква вълна със сестра си .

Болестно състояние , но не съвсем , тя се надява че ,, прекрасното чудо наречено - човешки живот " няма да има край ...

на 10.09.2024 г. в 18:03, _Aumi_ написа:

Това е така , защото ,когато видиш нещо ценно - гледаш да не ти избяга . А какво по ценно от общи интереси , и взаимност . Затова Анжелизъм - не приема дарения , за да не се насочва вниманието , към парите а към преживяванията по пътя в стремеж към МИР , любов , дълговечност  - със себе си и с околните .

на 10.09.2024 г. в 23:20, Гoст написа:

Като казвам шизофрения нямам предвид, че е бил болен ами че трябва голяма доза разчупено въображение, за да си извадиш някакви лични ползи от всичките му идеи и езотерика. И бих казал още, че не винаги целта на подобни личности като него е била напълно невинна. Дънов вече е далеч в миналото, така че от него не са останали видеа така че да го преценя по език на тялото и други неща какъв е, но според нещата които говори пред публика, а не като философ сам в своите тетрадки, си го представям като поредния харизматичен гуру, който си е направил религия в центъра на която е стоял той и се е забавлявал с това да го слушат тълпи от хора около него не по-малко от други в неговото положение. Нямам нещо по-конкретно да добавя от това или с което да те опровергавам.

Да се забавлява , когато е говорил за Божията промисъл - едва ли ...

на 11.09.2024 г. в 18:57, Theros написа:

И какво точно ще надградиш? Ако допуснем че едно учение е дадено от просветлен учител (в случая нямам конкретно дъновизма предвид), какво може да надгради непостигнал просветление човек? Може единствено да изрази гледната си точка. Когато нещо е над нивото на хората, то с времето се изопачава. Идеята не е да се надгради учението, а знанията и разбиранията на ученика. Затова е ученик - да се учи, а не да се прави на месия.

.

Анжелизъм - не е надградена , а съвсем уникална , защото е изградена първо с логика , след това с видяно и осезано , и чак след това с разум . Нещата при всяка религия не са лесни , за работещият отруден човек с неговите си грижи ...

Редактирано от Anzhel Dimitrov (преглед на промените)

Според мен Дънов е бил нещо като нашия Анжел сега. След сто години и за него може да се говори така. Е, ще трябва да се постарае малко повече, разбира се.

преди 5 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Задгробен живот - има , аз лично съм бил в Отвъдното и съм усетил Вечността , и съм видял доста от това което е там . 

Трябва по редовно да си пиеш хапчетата :( 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.