Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Кат ми кажат в магазина само по банков път ще отида в друг магазин, въпреки че винаги имам пари в картата..... Ако съм работник ще кажа на работифателя да ми превежда парите по Изи пей като не иска да ми ги дава кеш...Той какво да прави, като няма банкова сметка за да преведе парите....Има хора, които не искат да имат банкова сметка, за да не я запорира СИ или ПИ. Вярно че законът ги защитава когато става въпрос за трудово възнаграждение, но ако се забяват да ги изтрглят един месец мандалото пада...

Въй, въй, въй :diving:Я кажи поне кое право ти е ограничено? Ич ма не интересува, кой как се е ушил с лесни пари, да си бере гайлето и да си ги връща :diving:

• Отговори 12k
  • Прегледи 414,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Въй, въй, въй :diving:Я кажи поне кое право ти е ограничено? Ич ма не интересува, кой как се е ушил с лесни пари, да си бере гайлето и да си ги връща :diving:

Плащам 2,50 лева такса ББ на банката...Ограничено ми е правото да не плащам такава такса...

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Е тъй де и аз с джипея дъня, пластиките ги не ползвам :newspaper:

Оня ден ходих в облужващия клон - имам проблеми с безконтактното плащане - и ми се скараха:
„Ми тя пластиката много надрана бе!“
Викам - „Като сте ми дали боклук, дето не може да изкара трите години - какво очаквате?“

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Кат ми кажат в магазина само по банков път ще отида в друг магазин, въпреки че винаги имам пари в картата..... 

А когато всички магазини не приемат кеш?

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Има хора, които не искат да имат банкова сметка, за да не я запорира СИ или ПИ. Вярно че законът ги защитава когато става въпрос за трудово възнаграждение, но ако се забяват да ги изтрглят един месец мандалото пада...

И това не си разбрал напълно.

Ако ти преведат пари под МРЗ - не могат да ти ги бутат. Но, ако се съберат за 2 и повече месеца - взимат ти ги като стой та гледай!

преди 13 минути, Мечо Хубавеца написа:

Плащам 2,50 лева такса обслужване...Ограничено ми е правото да не плащам такава такса...

За таксите е друг въпрос - на запад го нямат този проблем!

Първата ми британска сметка е от 2013 година - до момента не са ми взели нито едно пени, за нищо.Нито за такси - теглене, внасяне, обслужване, нито за новите карти - дето ми ги изпращат по пощата.

преди 16 минути, jhoro написа:

А когато всички магазини не приемат кеш?

И това не си разбрал напълно.

Ако ти преведат пари под МРЗ - не могат да ти ги бутат. Но, ако се съберат за 2 и повече месеца - взимат ти ги като стой та гледай!

За таксите е друг въпрос - на запад го нямат този проблем!

Стига бе! Искат зорлем да фалират ли? Ами кварталните и те ли?            Ти се бъзикаш. Аз това го работя. И повече от месец да се забави гори...Писах го. Под  МРЗ, ако е нетната заплата не бутат, ако не става въпрос за издръжка...

Някой би ли дал обяснение защо чужди инвеститори бягат от България в Румъния, последната отложи еврото за след 2029 г.!?

Тези инвеститори защо не ги блазни идеята, че за разлика от Румъния, България има много голяма вероятност да стане част от Еврозоната след по-малко от година!?

преди 1 минута, Flashback написа:

Някой би ли дал обяснение защо чужди инвеститори бягат от България в Румъния, последната отложи еврото за след 2029 г.!?

Тези инвеститори защо не ги блазни идеята, че за разлика от Румъния, България има много голяма вероятност да стане част от Еврозоната след по-малко от година!?

Щот са ахмаци.... Или ние сме ахмаци...Друг вариант няма...

преди 17 минути, Мечо Хубавеца написа:

Стига бе! Искат зорлем да фалират ли? Ами кварталните и те ли?

Повечето квартални магазини имат ПОС терминали.
Въвеждането на електронните ваучери допълнително ги стимулира - там няма хартия вече.

преди 17 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ти се бъзикаш. Аз това го работя. И повече от месец да се забави гори...Писах го. Под  МРЗ, ако е нетната заплата не бутат, ако не става въпрос за издръжка...

Не знам какво работиш, но ...

Ако парите стоят повече от месец в сметката - вече не са несеквестируеми!

Идеята на несеквестируемостта е, да имаш осигурен доход за този месец. Щом си стоят - значи не са жизненоважни. не забравяй, че и кредиторите имат права.

преди 2 минути, jhoro написа:

Въвеждането на електронните ваучери допълнително ги стимулира - там няма хартия вече.

+1

Ползвам такива. Преди ако сметката беше 57,40 лв. трябваше да дам ваучери за 50.00 лв. и допълнително в кеш 7.40 лв. Сега всичко е до стотинка от електронния ваучер.

Мнооого удобно.

преди 7 минути, jhoro написа:

Повечето квартални магазини имат ПОС терминали.

Не знам какво работиш, но ...

Ако парите стоят повече от месец в сметката - вече не са несеквестируеми!

Идеята на несеквестируемостта е, да имаш осигурен доход за този месец. Щом си стоят - значи не са жизненоважни. не забравяй, че и кредиторите имат права.

Така е, но много по-трудно ще се организират да ги направят...а и ще изгубят клиенти...                          Същото написах и аз....Само че има хора, които не си харчат парите от заплата, защото имат доходи кеш, забравят ли да ги изтеглят, горят...                   

Мани, тежко е положението и се радвам, че полетът ми е след няколко седмици. Само в България ти се подиграват, че си завършил в Харвард... Междувременно, нормата е да си батка с бръсната глава, който слуша чалга, диша райски каз, възхвалява РуZия, гласува за Копейкин и реве за това как щял да обеднее от еврото, въпреки че курсът на лева е вързан към него отдавна... 

Прост народ, слаба държава. Ама както каза Баце, такъв ни е генетичният материал. После пак по новините ще питат защо образованите хора бягат. 

преди 6 минути, БаалБек написа:

+1

Ползвам такива. Преди ако сметката беше 57,40 лв. трябваше да дам ваучери за 50.00 лв. и допълнително в кеш 7.40 лв. Сега всичко е до стотинка от електронния ваучер.

Мнооого удобно.

Само че ако искаш да дадеш 10 лв ваучер на някой, как ще го направиш? Примерно, аз те кефя и искаш да ми направиш подарък. :)

преди 35 минути, Flashback написа:

Чисто икономически са причините някои, за тези които си местят производството. Общо взето е свързано с логистика, ресурси, данъчна система, пазар и качество на труда, конкурентност на пазара, като основното е сигурност и предвидимост на горните неща. Това е постоянен процес едни да напускат, а други фирми да идват. Повече предпочитат Румъния точно заради тези неща - сигурност и предвидимост!

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Само че ако искаш да дадеш 10 лв ваучер на някой, как ще го направиш? Примерно, аз те кефя и искаш да ми направиш подарък. :)

В превод: "Аз съм безработен и искам да взема ваучера на някой работещ, като му се подмазвам или манипулирам"

преди 15 минути, БаалБек написа:

+1

Мнооого удобно.

Там вече няма избор - хартиените бяха до средата на януари.

преди 10 минути, Мечо Хубавеца написа:

Така е, но много по-трудно ще се организират да ги направят...а и ще изгубят клиенти... 

Те отдавна са го направили!

А освен физически ПОС - има и виртуални, през приложения. Ето пример myPOS – Приeмайте плащания

преди 7 минути, Мечо Хубавеца написа:

Да си чувал за електронни подаръчни ваучери? Друг пример.

преди 17 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Чисто икономически са причините някои, за тези които си местят производството. Общо взето е свързано с логистика, ресурси, данъчна система, пазар и качество на труда, конкурентност на пазара, като основното е сигурност и предвидимост на горните неща. Това е постоянен процес едни да напускат, а други фирми да идват. Повече предпочитат Румъния точно заради тези неща - сигурност и предвидимост!

Аха, значи Румъния е много по-напред от България в изброените от теб условия, но все още не е готова за Еврозоната, докато изоставаща България се натиска да се присъединява само и единствено като самоцел.

Пускам едно мнение на икономиста Георги Вулджев, на мен ми звучи много разумно:

"Влизането в Еврозоната е нещо, от което България няма нужда в момента. Не знам защо ни е толкова голям приоритет. Нито един от експертите от страна на държавата така и не представи подробен икономически аргумент за това", отбеляза той и даде пример с Румъния, която отлага влизането си от доста време, което ясно показва, че Румъния не смята влизането в Еврозоната за толкова голям приоритет за икономическото си развитие. Трябва и България да се замисли за това, смята експертът.  

Успешните държави в Еврозоната са държави, които по принцип водят адекватна икономическа политика. Структурата на общата валута дава някои неприятни в дългосрочен план възможности за държави, които водят иначе неадекватна икономическа политика, да я задълбаят и това да доведе до балонизация, а след това и до криза.  Примерът за това е Гърция. Няма механизъм за корекция на такива грешни политики когато една държава ги предприема, и даже в някакъв смисъл те са стимулирани и чрез по-ниски лихви по държавния ѝ дълг.

През последните няколко години водим много лоша политика във фискалната сфера, в която нямаме достатъчно инвестиции, постоянно се съкращават инвестициите, за да се пълнят дупки в бюджета, и тези дупки стават още по-големи. Това осакатява дългосрочния ни икономически растеж и това е много по-сериозен казус от присъединяването ни към Еврозоната".

https://www.focus-news.net/novini/Bylgaria/Georgi-Vuldzhev-ikonomist-Vlizaneto-v-Evrozonata-e-neshto-ot-koeto-Bulgariya-nyama-nuzhda-v-momenta-2114890

Едва ли има спор, че ние сме от държавите с неадекватната фискална политика.

преди 3 минути, jhoro написа:

Там вече няма избор - хартиените бяха до средата на януари.

Те отдавна са го направили!

А освен физически ПОС - има и виртуални, през приложения. Ето пример myPOS – Приeмайте плащания

Да си чувал за електронни подаръчни ваучери? Друг пример.

Имам предвид да се организират всички да премахнат кеша...             Става въпрос за ваучер за хранителни продукти, които се полагат на служителите....иначе да, някои вериги имат електронни ваучери...Кауфланд например...

преди 2 минути, Flashback написа:

Аха, значи Румъния е много по-напред от България в изброените от теб условия, но все още не е готова за Еврозоната, докато изоставаща България се натиска да се присъединява само и единствено като самоцел.

"Влизането в Еврозоната е нещо, от което България няма нужда в момента. Не знам защо ни е толкова голям приоритет. Нито един от експертите от страна на държавата така и не представи подробен икономически аргумент за това", отбеляза той и даде пример с Румъния, която отлага влизането си от доста време, което ясно показва, че Румъния не смята влизането в Еврозоната за толкова голям приоритет за икономическото си развитие. Трябва и България да се замисли за това, смята експертът.  

Успешните държави в Еврозоната са държави, които по принцип водят адекватна икономическа политика. Структурата на общата валута дава някои неприятни в дългосрочен план възможности за държави, които водят иначе неадекватна икономическа политика, да я задълбаят и това да доведе до балонизация и след това и до криза.  Примерът за това е Гърция. Няма механизъм за корекция на такива грешни политики когато една държава ги предприема, и даже в някакъв смисъл те са стимулирани и чрез по-ниски лихви по държавния ѝ дълг.

През последните няколко години водим много лоша политика във фискалната сфера, в която нямаме достатъчно инвестиции, постоянно се съкращават инвестициите, за да се пълнят дупки в бюджета, и тези дупки стават още по-големи. Това осакатява дългосрочния ни икономически растеж и това е много по-сериозен казус от присъединяването ни към Еврозоната".

https://www.focus-news.net/novini/Bylgaria/Georgi-Vuldzhev-ikonomist-Vlizaneto-v-Evrozonata-e-neshto-ot-koeto-Bulgariya-nyama-nuzhda-v-momenta-2114890

Никой не ни пита дали искаме или не. Някога питали ли са ни за нещо и да са се съобразили с това?

преди 6 минути, Flashback написа:

Успешните държави в Еврозоната са държави, които по принцип водят адекватна икономическа политика. Структурата на общата валута дава някои неприятни в дългосрочен план възможности за държави, които водят иначе неадекватна икономическа политика, да я задълбаят и това да доведе до балонизация, а след това и до криза.  Примерът за това е Гърция. Няма механизъм за корекция на такива грешни политики когато една държава ги предприема, и даже в някакъв смисъл те са стимулирани и чрез по-ниски лихви по държавния ѝ дълг.

Румъния, като нас са в чакалнята за Еврозоната, но все още не могат да изпълнят всички критерии за да влязат. И те ще влязат, когато ги изпълнят.

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Румъния, като нас са в чакалнята за Еврозоната, но все още не могат да изпълнят всички критерии за да влязат. И те ще влязат, когато ги изпълнят.

Швеция от 30 години е в чакалнята и умишлено не изпълнява условията, защото не иска еврото.

Същото е и с Румъния - умишлено не изпълнява условията, но изпреварва България по всички показатели, вкл. инвестиции.

Кухата мантра как след като влезем в Еврозоната това ще реши всичките ни други огромни проблеми, е дълбока заблуда за наивници.  

преди 9 минути, Мечо Хубавеца написа:

...

Никой не ни пита дали искаме или не. Някога питали ли са ни за нещо и да са се съобразили с това?

Има партии, които имат свои политики. Гласуваш за тази, която покрива в най-голям обем, твоите разбирания, искания и т.н. за да ги наложи в парламента със съответните решения и закони.  Щом не може да се наложат значи, че нямате достатъчно представителство т.е. сте малцинство, а то не може да се налага над мнозинството!

преди 3 минути, Flashback написа:

Швеция от 30 години е в чакалнята и умишлено не изпълнява условията, защото не иска еврото.

Същото е и с Румъния - умишлено не изпълнява условията, но изпреварва България по всички показатели, вкл. инвестиции.

Кухата мантра как след като влезем в Еврозоната това ще реши всичките ни други огромни проблеми, е дълбока заблуда за наивници.  

Мантрата е във вашите глави за решаване на огромни проблеми, но ще реши със сигурност няколко:

1. Няма да има възможност някой да реши да ограби спестяванията, чрез премахване на валутния борд, печатане на левчета и хипер инфлация, като през 90те.

2.Няма да могат определени парични институции да си играят с ликвидност от там и контрол и избягване на фалити, като КТБ пример.

3. Ще се възползваме от по-ниски лихвени ставки от колкото са сега.

4. Няма да има скрито покрито на паричните потоци с което ще се прекрати поголовното крадене на еврофондове от тази и онази наши банки!

преди 3 часа, jhoro написа:

6 години не съм ял изобщо хляб, напоследък хапвам, ама

О, адаш, извинявай! Забравих.

преди 22 минути, Sliderum2 написа:

О, адаш, извинявай! Забравих.

...за буржоазията като адаша-не вАжи...

...нас бедните хляба ни храни...

преди 4 часа, JohnTRIVOLTA написа:

А за мене не е , нали писах по-горе , че всичко ми е в евро, цените ми са в евро, а дебитната карта си ги обръща, все ми едно дали 2лв. са евро или 200лв. са евро :newspaper:

Е, я пъ първо бях в $, после в дойче марк и по-късно евро, Тъ, все ми е тая колко нули ке ще бъди. :) И всичко това без да се налага да работя за чуждоземци!!! :) 

Кратко: Моите финанси в момента не идват от България. :) 

Хвърчи бе малиш .... ке те "отстреля" някой ... :) за/с няколко нули в повече!!! :)  

Интересна дискусия сте завихрили тука...

Първо - Румъния не е в "чакалнята на еврозоната", Швеция проведе референдум за еврото и то бе отхвърлено, въпреки че в договора за присъединяване към ЕС има подобна обвързваща клауза, Дания пък следствие на референдум преди влизане в ЕС е единствената страна членка на ЕС, която договори членството й да не е обвързано с ангажимент за еврото, Полша, Чехия и Унгария имат такава клауза, но пък въобще и не се натискат и едва ли скоро ще го направят...

Второ - България към момента не изпълнява критериите за еврото и ако бъде приета то това би било чисто политическо решение...

Трето - смешно е при избирателна активност от под 40% да се твърди, че партиите в парламента представляват мнозинството от населението и видиш ли останалите над 60% са малцинство...

Четвърто - предполагаемата инфлация след въвеждане на еврото въобще не е "най-страшното" следствие от  приемането му, много по-страшно е, че това би развързало ръцете на политиците да дърпат още повече заеми, за да "купуват" избиратели, чрез бюджетната си политика...

Пето - приемането на еврото по никакъв начин няма да стимулира нито чуждестранните инвестиции, нито би довело до повишаване на икономическия ръст само по себе си, за това са нужни други предпоставки, които към момента не зависят от паричната единица, която се ползва...

Шесто - еврото ще донесе облаги в България единствено за финансовия бизнес към настоящата икономическа обстановка у нас и не случайно точно представителите на този бизнес са сред най-гласовитите му поддръжници...

Седмо - данъците в България са сред най-ниските в ЕС, да се твърди, че те са причина за оттегляне на инвеститори е смешно...

Осмо - еврото не е нито панацея, нито пък заплаха само по себе си, нито пък приемането или отхвърлянето му би ме накарало да се чувствам повече или реципрочно по-малко европеец...

Девето - електронните пари са безспорно удобство, но... като всяко улеснение си имат и негативните страни, мантрата че това било за борба със "сивия сектор" е просто мантра, реално това е наистина вариант за допълнително налагане на контрол и ограничаване на права, но... "птозорецът на Овертон" не е конспиративна теория. Да не говорим, че в българските условия на банкови услуги, увеличеното разплащане по електронен път в търговията на дребно калкулира и допълнителна инфлация....

Десето - всяко нещо на този свят си има своята "цена" и дали ще си сред печелившите или сред губещите, зависи от това дали ти ще я плащаш или някой друг...

преди 2 часа, HelpMeGetOut1 написа:

Само в България ти се подиграват, че си завършил в Харвард...

Не ти се подиграват, че си завършил Харвард, а че си завършил в Харвард и се държиш като олигофрен.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.