Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Агресията сред децата

Featured Replies

Първокласник е с избити зъби, след побой в училище

Цитат

7-годишният Даниел от Бургас е пребит жестоко в СУ „Константин Преславски“.

Първокласникът е с избити зъби и е настанен в отделението по обща хирургия в УМБАЛ-Бургас, съобщава Флагман.

Зверският побой му е нанесен вчера, докато е бил на училище.

Бащата на Даниел отишъл да го прибере след часовете. Тогава малкият се оплакал от силни болки в корема, а родителят забелязал, че синът му е с избити зъби. Той веднага закарал Даниел в болницата. Детето е прието по спешност в Шокова зала, след което е преместено.

Родителите на Даниел веднага сигнализирали в полицията. Разпитана е директорката на „Константин Преславски“

На училище като на война. :(

• Отговори 225
  • Прегледи 35,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
на 25.04.2017 г. в 3:57, Glenarvan написа:

Това е така, защото сегашните родители на около 30 години бяха тинейджъри през 90-те, когато е имало много престъпност, глад, мизерия. Какви да станат тези родители? Как да бъдат възпитани. Едни силни хора в подобни ситуации биха станали още по-силни.

Не бих казал, че са били повече от сега. Освен това насилието си беше още от татово време. Причини за това бол. Предполагам в по-далечното минало 50-те и 60-те, може и 70-те да е било друго, но 80-те не бяха също в ред нещата.

Децата бяха задоволени в много отношения и енергията им избиваше в глупости.
Имаше оценки на поведението, но не видях на някого да са го намалили, а имаше доста подходящи. Трябваше всички да завършат, за да ударим Запада с високо ниво на образованието, докато там има неграмотници в изобилие. Поради това всеки дебил завършваше, нагледал съм се на такива. Един такъв е достатъчен, за да деградира целия клас.

Основната цел на училището е пропагандата. Образованието не се дава току-тъй, въвеждането на образованието задължително е именно с тази цел, тъй като консервативните главно селски общества с хора, които не могат и да четат, са подложени на обработка в различни идеологии. С навлизането на телевизията и радиото нещата се променят и учителите стават надзиратели, а с навлизането на интернет нещата още повече се промениха. Като добавим тук и факта кои са най-успелите хора у нас - мутри и мошеници, явно е, че нещата са зле. Но основното средство би трябвало да е цедката - негодните се изхвърлят и им се забранява да продължат да учат, както е било преди. А и обикновено "проблемните" ученици си остават такива и след това. В миналото нарушенията на морала и закона са имали тежки последици и това е мотивирало родителите да възпитават така децата си, че да не са бъдещи кандидати на затворите. Сега обаче не е така.

преди 2 часа, Мойра написа:

По мое време такова нещо в първи клас беше немислимо. Не че не е имало сбивания и то нередки, понякога организирани (обикновено едни и същи хора), но не помня някой да е бил пострадал (наранен). Да не говорим пък да се бият момичета. Имало е някакво себеозаптяване. Не ми е стъпвал крака в училище от години, но очевидно разюздаността става правило още от ранна възраст и не след дълго училището ще бъде наистина "като на война". Превърнаха ни - не и без наше участие - в гето.

Иначе си спомням имах един бивш съученик и приятел, който го изключиха от училище в седми клас за проблемно поведение (говоря за средата на 90-те). Той не беше бияч, но заядливец и правеше мизерии на по-слабите, увличаше и други след себе си, също и не учеше дисциплинирано, макар и хич да не беше глупав. Аз честно казано бях малко изненадан и разочарован, но тръгна по лош път момчето. Ако не се лъжа същата или следващата година изключиха и по-малкия му брат от първи клас за проблемно поведение. В първи клас. Което по наше време - 6-7 години по-рано - беше немислимо; чак до такава степен да са станали непоправими децата, че да се вземат такива крайни мерки? А за днешните не ми се мисли. С такова подрастващо поколение не ни трябват външни врагове да ни изтребват. Макар и определено външните врагове на България да имат сериозен принос за това дередже на образователна ни система.

Според мен родителите трябва да вземат в свои ръце възпитанието и обучението на децата си; държавното образование няма да стане по-добре. И ако навремето можеше да те ошамарят, наритат или оскубят, сега може да те осакатят или убият за едното нищо. Дори да си най-възпитаното дете в училище и да не търсиш конфликти. Ако децата не са и не могат да бъдат защитени в училище, няма смисъл да ходят и не може да бъдат задължавани. И тук не говоря дори само за физическата агресия - агресията спрямо крехката човешка личност в ранна възраст в образователната система е многостранна и многопластова.

Редактирано от Lumberman (преглед на промените)

Вижте - има и друг момент в тези истории, а именно: скапаните медии. Ще ви кажа какво ме усъмни в последната новина - ами ще ме извиняват, ала "избити зъби" и то на дете от първи клас, ще се забележи още от сто метра. Отишъл бащата разбираш ли да си прибира детето, то се оплакало от болки в корема и после бил забелязал, че имало и избити зъби ....... е ай да не се кръщаваме сега. Тъпи и мързеливи журналя - та проверих новината и информацията се оказва доста по- различна. Проверете и вие, има я навсякъде - сдърпали се лапетиите в час по физическо, паднало му на едното млечен зъб, родителите и на двете деца са уведомени и привикани в училището, написан е и доклад, и явно има някакъв вирус, който вилнее в момента там, засягащ именно стомаха. 

Че има проблеми с агресията в училищата, има - ала журналистите да си измислят такива, ще им таковам новинарските сайтове утепани. Бати боклуците нещастни - от мухата слон ще направят, само и само да има сензация, че да си изкарат някой левиц. Мърши долни. 

https://nova.bg/news/view/2017/05/05/181376/първокласник-в-болница-след-побой-в-училище/

http://www.bulnews.bg/article/292262

Това е на бързо - просто рандом, какво ми изкара гугъл.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Мда, фалшиви или непроверени новини. Добре е да проверява човек, но нали все някой журналист трябва да си свърши работата, а не да преписват едни от други? Много често излиза, че разни скандални случаи всъщност за просто лъжливи слухове. За радост или съжаление. Да ти падне млечен зъб при игра по физическо не е като да са ти "избили зъби". Не знам някои хора правят ли разлика или това вече е професионална деформация... да конвертираш реалността в жълти заглавия.

преди 1 час, Lumberman написа:

....

С тази "свобода на словото", стана тотална безнаказаност и безотговорност - за това мразя медиите, пък същевременно без тях в днешния свят не става. Но ги мразя - всичките, тия- ония, няма значение. Що за журналист и човек трябва да си, че да пишеш такива долнопробни и гнусни лъжи - писарушки, хора без мнение и за такива дейности ми вземат 4-и цифрени заплатки. Всеки един престъпник в тази държава, има безмерно по- голямо достойнство от тези вестникарски подлоги. 

преди 1 час, sound написа:

Всеки един престъпник в тази държава, има безмерно по- голямо достойнство от тези вестникарски подлоги.

Тук малко си преувеличил ми се струва. Браншът е опорочен откъм главата, а мнозинството от журналистите го правят за пари, и не им е много приятно. Но ако имаш норматив от примерно по една статия на всеки 15 минути, мислиш ли, че ще имаш време да си проверяваш източниците? Това е всичко друго, но не и журналистика. Човек наистина трябва да носи отговорност за думите си, както и за делата си.

Аз не съм виждал осъден за лъжа. Не за лъжесвидетелство, а за нагла и откровена лъжа. А трябва, защото всичко започва от лъжата.

преди 13 часа, Lumberman написа:

Тук малко си преувеличил ми се струва. 

Престъпника ЗНАЕ, че погазва закона и бива преследван от същия - а и далеч не само от закона. Журналиста каква отговорност носи и какъв риск поема? - това тяхното си е откровена и явна злоупотреба със служебно положение, за което фактически не носят никаква наказуемост, егати недосегаемите плужеци. Без да ме извиняват интелектуалците, ала тази тяхна философщина не е свобода - а безнравственост. 

преди 21 часа, otark написа:

Не бих казал, че са били повече от сега. Освен това насилието си беше още от татово време. Причини за това бол. Предполагам в по-далечното минало 50-те и 60-те, може и 70-те да е било друго, но 80-те не бяха също в ред нещата.

Децата бяха задоволени в много отношения и енергията им избиваше в глупости.
Имаше оценки на поведението, но не видях на някого да са го намалили, а имаше доста подходящи. Трябваше всички да завършат, за да ударим Запада с високо ниво на образованието, докато там има неграмотници в изобилие. Поради това всеки дебил завършваше, нагледал съм се на такива. Един такъв е достатъчен, за да деградира целия клас.

Основната цел на училището е пропагандата. Образованието не се дава току-тъй, въвеждането на образованието задължително е именно с тази цел, тъй като консервативните главно селски общества с хора, които не могат и да четат, са подложени на обработка в различни идеологии. С навлизането на телевизията и радиото нещата се променят и учителите стават надзиратели, а с навлизането на интернет нещата още повече се промениха. Като добавим тук и факта кои са най-успелите хора у нас - мутри и мошеници, явно е, че нещата са зле. Но основното средство би трябвало да е цедката - негодните се изхвърлят и им се забранява да продължат да учат, както е било преди. А и обикновено "проблемните" ученици си остават такива и след това. В миналото нарушенията на морала и закона са имали тежки последици и това е мотивирало родителите да възпитават така децата си, че да не са бъдещи кандидати на затворите. Сега обаче не е така.

Сега по-в ред ли са? Иначе образование е факт, че е направено да кастрира акъла на децата и да прави от тях едни добре послушни магарета, които да работят и толкова. Без значение в коя гимназия си, в момента всяка е компрометирана от към изграждане на акъла на едно детенце. Факт е, че почти всички в квартала, които НЕ завършихме елитна гимназия сме много повече хора от глупаците, които ми завършиха по елитни и не знам си какви части гимназии. Просто сме по-осъзнати и знаем какво реално се случва, докато те витаят в облаците и все още си мислят и се сещат за крилатите приказки на мама и на тате как като завършиш хубавата работа без да работиш и без да правиш нищо се намира лесно и после вземаш от нищото 3000-4000лв и слънце грее яко винаги...

преди 8 часа, Glenarvan написа:

Иначе образование е факт, че е направено да кастрира акъла на децата и да прави от тях едни добре послушни магарета, които да работят и толкова. Без значение в коя гимназия си, в момента всяка е компрометирана от към изграждане на акъла на едно детенце. Факт е, че почти всички в квартала, които НЕ завършихме елитна гимназия сме много повече хора от глупаците, които ми завършиха по елитни и не знам си какви части гимназии. Просто сме по-осъзнати и знаем какво реално се случва, докато те витаят в облаците и все още си мислят и се сещат за крилатите приказки на мама и на тате как като завършиш хубавата работа без да работиш и без да правиш нищо се намира лесно и после вземаш от нищото 3000-4000лв и слънце грее яко винаги...

Не случайно се използва думата "престижно" (училище), "престижен" (университет), "престижна" (специалност). Това е много ключова дума за измамата, която се осъществява:

Цитат

prestige (n.) Look up prestige at Dictionary.com
1650s, "trick," from French prestige (16c.) "deceit, imposture, illusion" (in Modern French, "illusion, magic, glamour"), from Latin praestigium "delusion, illusion" (see prestigious). Derogatory until 19c.; sense of "dazzling influence" first applied 1815, to Napoleon.

Престиж се нарича коронният номер на илюзиониста. Имаше и един такъв филм, The Prestige. Но коренът на думата е номер, измама, илюзия. Толкова за всичко, което е "престижно." Иначе в прав текст си го признават, за тези които имат очи да видят.

И все пак, дори за един промит мозък има надежда да се излекува. Може би трудно и след много години. Но ако ти осакатят и убият физически детето, какво правиш? Или може би е по-лошо да го обучат така, че да се обърне против майка си и баща си, против род и родина? Лошото е, че в живота няма бутон 'undo' и 'reset'. Живее се веднъж и никой няма да те компенсира за изгубеното време и проваления живот...

п.п. А това "витаене в облаците" ми е познато. Изстрелват те нависоко, чак да се главозамаяш, и после те чака болезнено приземяваме... ако въобще се приземиш.

преди 43 минути, Lumberman написа:

Не случайно се използва думата "престижно" (училище), "престижен" (университет), "престижна" (специалност). Това е много ключова дума за измамата, която се осъществява:

Престиж се нарича коронният номер на илюзиониста. Имаше и един такъв филм, The Prestige. Но коренът на думата е номер, измама, илюзия. Толкова за всичко, което е "престижно." Иначе в прав текст си го признават, за тези които имат очи да видят.

И все пак, дори за един промит мозък има надежда да се излекува. Може би трудно и след много години. Но ако ти осакатят и убият физически детето, какво правиш? Или може би е по-лошо да го обучат така, че да се обърне против майка си и баща си, против род и родина? Лошото е, че в живота няма бутон 'undo' и 'reset'. Живее се веднъж и никой няма да те компенсира за изгубеното време и проваления живот...

п.п. А това "витаене в облаците" ми е познато. Изстрелват те нависоко, чак да се главозамаяш, и после те чака болезнено приземяваме... ако въобще се приземиш.

Ю'р гад дем райт :) !

Да! Обаче ако един човек сам не поиска да се промени към по-добро няма външен фактор, който да го накара! Факт, насила не става! Докато в училищата се преподава по комунистически и робски децата няма да имат свободно мислене. Но разбира се това е целта. На никого не му трябват бели, умни и кадърни деца. Разбира се, че трябват роби, които да работят и това не е проблем от родината ни, това е в целият свят. В хАмерика и Западна Европа положението е 10-кратно по-зле откъм интелигентност и обща култура на децата. Особено американците - тия хора си нямат понятие изобщо от заобикалящия ги свят. Но е нормално. Един умен човек много по-трудно се контролира. Изобщо образователната система в целият свят е в пълна критика. Е, може би в една две държави по света е читаво образованието.

В момента в българските училища освен да осакатяват дечицата и да ги учат на индивидуализъм друго не правят. В университетите ни също е така. 

От край време се пъна да обяснявам на колегите, че шестичките, които ми вадят са точно 0,00000001% важни от останалите неща в живота - като екипната работа, това да си помагаме, да обменяме информация, да се обичаме и уважаваме, да комуникираме по важни теми - НЕ БРАТ! Тежък индивидуализъм. В "елитните" гимназии, освен да ги учат на голямо самочувствие, на друго не ги учат. 

А бе омръзна ми от аутисти... :emoji_smiley-20:

Редактирано от Glenarvan (преглед на промените)

Седмокласник преби жестоко петокласник в 38 ОУ "Васил Априлов" в София

Цитат

Пореден случай на агресия в училище. Седмокласник преби жестоко петокласник, блъскайки главата му в радиатор. Инцидентът се разиграл в столичното 38-о училище. Според родителите на учениците, станали свидетели на побоя, от ръководството на училището са се опитали да потулят случая заради доброто име на учебното заведение. Директорката твърди, че взела мерки, но при такива ситуации ръцете й са вързани от закона. От Инспектората по образованието очакват писмените обяснения на директорката и тогава ще предприемат проверка по случая.

Случката се развива в междучасието. Главните действащи лица - седмокласник, иначе отличник, оставя група свои съученици в коридора на пост - да следят, ако се появят учители. Други двама разпорежда да пазят на вратата на класната стая - никой да не излиза и да не вика помощ, и връхлита при нищо неподозиращите петокласници. Търси конкретно момче. Конфликтът им тръгнал от интернет. Намира го. Нахвърля му се. Сваля го на земята и започва да го налага с юмруци.

Владислав Симеонов - баща на петокласник в 38 ОУ ,,Васил Априлов" София: Две или три от момичетата успяват да се отскубнат, даже с ритник на вратата успяват да си пробият път, викат една от ресурсните учителки и в момента, в който тя влиза вътре и започва да вика да остави детето, въпросният ученик го хваща и му забива главата в радиатора.

За щастие този път не се стига до фатална развръзка. Според родителите ръководството на училището се опитало да покрие всичко около случая. Канили директорката на родителска среща, но тя изпратила своя заместничка.

Люба Пенчева - майка на петокласник в 38 ОУ ,,Васил Априлов" София: Ние сме в шок, децата са ни в шок от това, което се е случило. Много ясно ръководството на това училище и на всяко друго трябва да разбере, че ние родителите не сме врагове в тази ситуация, а партньори. Тук се получи точно обратното.
Елена Гълъбова - майка на петокласник в 38 ОУ ,,Васил Априлов" София: Много е лесно случаят да бъде потулен и ако може така между другото. Проблемът е наистина, че не е извикана линейка.
Владислав Симеонов - баща на петокласник в 38 ОУ ,,Васил Априлов" София: След толкова много смъртни и всякакви други случаи - има ли някъде разписани задължения на директорките какво трябва да правят в такава ситуация.

Директорката на училището е категорична, че е направила всичко, което й позволява закона.

Виолета Игова - директор на 38 ОУ ,,Васил Априлов" София: Разговаряхме с децата, с родителите. Психологът на училището работи с децата от пети клас. Уведомих комисар Хаджиев от Първо районно. Направихме педагогически съвет, на който наложихме най-тежкото наказание в закона - преместване в друго училище.

По закон обаче 30 дни преди приключване на учебната година ученик не може да бъде преместен в друго училище. Майката на проблемния ученик вече правила опити, но от училищата ѝ отказвали. Така наказанието няма как да бъде изпълнено.

Виолета Игова - директор на 38 ОУ ,,Васил Априлов" София: Нашите ръце са вързани със закона. Ние всеки ден се молим да не се случи нещо подобно, но за мен това не е решение на проблема. И държавата, и Министерството на образованието,и Регионалното управление трябва да помислят за превантивни мерки, за да не се случат тези инциденти. Аз съм готова с родителите на протест пред парламента стига да се намерят решения.
Ваня Кастрева - директор РИО София - град: Пред екипа на МОН стоят изключително отговорни задачи, свързани с това да видим как разписаните норми, реално погледнато, се прокарват в училищното и предучилищното образование. Няма съвършена норма, няма идеална рецепта. Важното е обаче да бъдем гъвкави във взимането на тези решения и те да бъдат взети в интерес на цялата система.

И в тази история наричат едно дете побойник, друго - жертва, родителите - търсят вина, директорката - с вързани ръце. И докато се сочат с пръст кой какво направил или не, някъде другаде две деца стават насилник и жертва.

Да трепериш, когато детето ти отива на училище и да се молиш да се върне живо и здраво - та това е непоносим психически тормоз!:(

Докога ще търпим?! 

То това е било направо организирана престъпна група/наказателен отряд. Въпросът е, че и едно време ги имаше тия работи в някаква степен, и родителите бяха оставили децата си в ръцете на държавата, и си нямаха и идея какво се случва. Моите специално не са имали, а мисля, че и до ден днешен нямат. Основният проблем, според мен, е, че се получава едно разделение между родители и децата им, и децата се чувстват изоставени и сами. По тази причина, а и от срам, аз като дете съм имал случаи въобще да не дискутирам с родителите си въпроса, когато съм бил бит от по-големи или по-силни. Оправял съм се сам, както мога, а те нищо не са знаели. Разбира се, тук нещата си опират и до възпитание и отношения между родители и дете. Но средата с много деца на сходна възраст и твърде малко възрастни, които да ги контролират, предразполага към такива саморазправи и ексцесии. То примерно в едно семейство с три деца понякога е трудно да се следи всеки какво прави, камо ли в клас с трийсет? А освен децата, които стават жертва на насилие, ще страдат и самите насилници, понеже ако са взети мерки по-навреме, е можело тези им действия да се избегнат. А не да се стига вече до крайни мерки пред свършените факти.

А като добавим и агресията в медии, филми, общество, която ни заобикаля - не трябва да се изненадваме, че някои деца все по-трудно се контролират (в сравнение с преди години)... ако въобще можем да говорим за установен самоконтрол в тази възраст... И типично по български, всеки се оправдава с някой друг, и с бюрократични спънки, а не търси да реши проблема из корен. И случаите следват един след друг, решения не се намират, и ще продължава по този начин (като с "войната по пътищата") - докато ножът не опре до нашия собствен кокал.

П.П. А медиите пък обичат да си пълнят страниците с такива случаи, да задълбочават психическия тормоз, да не би някой да е има хубав ден днес...

преди 5 часа, Lumberman написа:

Оправял съм се сам, както мога.....

И какво лошо? - аз на моите нарочно никога нищо не съм им се оплаквал, в крайна сметка децата трябва да се учат на самостоятелност, да се подготвят за живота, който е без учители и родители, а не да бъдат дундуркани в някаква супер стерилна среда. 

В случая пак не им вярвам много, много на медиите, ама не ми се и рови да проверя - не им вярвам в смисъла на "жестоко" пребит. Медиите раздуват нещата твърде много, преекспонират на макс, че и отгоре - а учителите, като цяло са шматки, които си гледат единствено заплатката. Пък за образователната система не ми се и говори, че е пълна пародия на такава. 

Навремето също сме се сбивали и поколението на моите родители не са били ангелчета, които по цял ден са пърхали с крилца. Децата са пакостници, децата са беладжии, децата са непослушни - и такива трябва да бъдат. Все пак говорим за човешки същества, а не за роботи, в каквито се опитва да ги превърне системата, поради което се стига до положение да няма адекватен механизъм, който да реагира при такива ситуации, а фактически никак не е сложно - когато някой учител ни е хващал да се бием, лепне единия та му отпере един шамар, лепне другия и на него един шамар, и нещата си идват на мястото, без полиции, психолози, прокурори и медии. А сега - сакън правата на човека, бля бля бля и всичките с вързани ръце, учители, родители, никой нищо няма право да направи. Ами не, че нещо, ала щом като се игнорират учителите и родителите, тогава кой аджеба ще озаптява немирните лапетии? Или зададен въпроса по друг начин - пред кого децата имат респект, в тази малоумна система? Кого уважават, кого почитат, в чие мнение се вслушват? Децата са оставени на произвола на съдбата, на самотек - родители и учители нямат никакви права над тях, ще ме прощават, но това е безумие. Един шамар навреме, спестява затвор след години, а лигавщините единствено и само влошават нещата.

преди 15 минути, sound написа:

И какво лошо? - аз на моите нарочно никога нищо не съм им се оплаквал, в крайна сметка децата трябва да се учат на самостоятелност, да се подготвят за живота, който е без учители и родители, а не да бъдат дундуркани в някаква супер стерилна среда. 

В случая пак не им вярвам много, много на медиите, ама не ми се и рови да проверя - не им вярвам в смисъла на "жестоко" пребит. Медиите раздуват нещата твърде много, преекспонират на макс, че и отгоре - а учителите, като цяло са шматки, които си гледат единствено заплатката. Пък за образователната система не ми се и говори, че е пълна пародия на такава. 

Навремето също сме се сбивали и поколението на моите родители не са били ангелчета, които по цял ден са пърхали с крилца. Децата са пакостници, децата са беладжии, децата са непослушни - и такива трябва да бъдат. Все пак говорим за човешки същества, а не за роботи, в каквито се опитва да ги превърне системата, поради което се стига до положение да няма адекватен механизъм, който да реагира при такива ситуации, а фактически никак не е сложно - когато някой учител ни е хващал да се бием, лепне единия та му отпере един шамар, лепне другия и на него един шамар, и нещата си идват на мястото, без полиции, психолози, прокурори и медии. А сега - сакън правата на човека, бля бля бля и всичките с вързани ръце, учители, родители, никой нищо няма право да направи. Ами не, че нещо, ала щом като се игнорират учителите и родителите, тогава кой аджеба ще озаптява немирните лапетии? Или зададен въпроса по друг начин - пред кого децата имат респект, в тази малоумна система? Кого уважават, кого почитат, в чие мнение се вслушват? Децата са оставени на произвола на съдбата, на самотек - родители и учители нямат никакви права над тях, ще ме прощават, но това е безумие. Един шамар навреме, спестява затвор след години, а лигавщините единствено и само влошават нещата.

Един шамар от родител или учител наистина може да бъде от полза за бъдещето на детето, но зверските побои, подигравките и обидите от съученици често пъти водят до психични разстройства, понякога и до самоубийства.

Но дори в училищата да се въведе строга дисциплина, ако домашното възпитание не е на ниво, случаите на насилие ще продължат.

Може би ще има ефект, ако се налагат наказания и на родителите, а не само на децата?

преди 17 минути, Мойра написа:

Може би ще има ефект, ако се налагат наказания и на родителите, а не само на децата?

Естествено, само че да не са под формата на суджуци и луканки, и ракийка, и т.н.

преди 11 минути, sound написа:

Естествено, само че да не са под формата на суджуци и луканки, и ракийка, и т.н.

:) Зависи от манталитета на учителите - някои може и това да поискат, за да прикрият "подвизите" на "палавото" отроче.

По социализма така беше.

Според мен санкциите трябва да бъдат парични и/или срещу родителите да бъдат завеждани съдебни дела, в зависимост от тежестта на постъпката на детето им.

Психолог: Децата копират моделите на силните на деня

Цитат

Агресията е нещо човешко и нормално, от което не трябва да се срамуваме, но трябва да признаем, че е част от нас и да го управляваме. Това коментира кризисният психолог Младен Владимиров в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той работи с децата в столичното 38 ОУ „Васил Априлов“, след като миналата седмица седмокласник удари главата на петокласник в радиатор заради спор, започнал във „Фейсбук“.

Агресията се превръща в норма не само при децата, но там е най-видима. Очакваме те да могат да се справят, въпреки че нямат социалния опит и емоционалната интелигентност, а някак си го прощаваме на нас, възрастните. Това води до страхотно объркване, посочи Владимиров. Според него децата копират моделите на силните на деня.

За случая в 38 ОУ „Васил Априлов“ психологът обясни, че по-скоро става дума за "конфликт, възникнал в киберсреда. Децата не са могли да доразрешат този конфликт във виртуалния свят и са пренесли този виртуален тормоз в реалния свят. Там вече той е ескалирал до степен, в която е имало удар“.

Кибертормозът е много труден за управляване. Ако този конфликт беше възникнал в реалния свят, вероятно възрастните щяха да го забележат, посочи гостът.

Преди ден той е разговарял с петокласниците, очевидци на агресията. В първия момент децата са се страхували, потърсили са родителите си. Може би в следващите дни са искали малко повече сигурност, която училището да им гарантира, и детето насилник да не е там. Всичко това към момента е факт, така че децата се чувстват спокойни, каза той.

Дали ученикът, което е проявил агресия, ще ходи на училище до края на учебната година от една страна е решение на родителите, от друга – педагогическият съвет му е наложил мярка преместване в друго училище. Предстои му национално външно оценяване и след това училищните власти, съвместно с родителите, ще решат какво да правят с посещаването или непосещаването на учебни занятия.

Според психолога и двете страни – и насилникът, и жертвата са жертва по някакъв начин – „нещо ние възрастните не сме направили и сме допуснали да се стигне до агресия“. Първото, което трябва да се направи, е да бъдат разделени насилникът и жертвата и след това да се работи с тях индивидуално. Отстраняването може да работи като мярка за първите часове и дни, докато се успокоят нещата. След това трябва да се работи по подобряване на взаимоотношенията, по изграждане на нов тип връзка, по развиване на съчувствие у насилника, каза Владимиров.

Затова психолозите са предложили на родителите, когато всичко се успокои, да направят медиация – помиряване между двете страни, така че да се подобрят отношенията и впоследствие да се поддържат. Така ще им се покаже, че може да се търси взаимоизгодни решения и мирно разрешаване на спорове. Това ще е ценен опит не само за тези две деца, но и добър сигнал за цялата училищна общност – че даваме социално приемливи алтернативи на всеки тип съперничество, характерно за тийнейджърската възраст, каза още психологът.

Според него е крайно време българският учител да повиши психологическата си подготовка за управляване на дисциплината и работата с агресията и училищния тормоз.

Развиване на съчувствие у насилника се постига трудно, а в някои случаи и невъзможно.

Ако е невъзможно, как би следвало да се постъпи?

преди 3 часа, Мойра написа:

Психолог: Децата копират моделите на силните на деня

Развиване на съчувствие у насилника се постига трудно, а в някои случаи и невъзможно.

Ако е невъзможно, как би следвало да се постъпи?

Имаме една поговорка, че "кучето скача според тоягата". Без адекватни наказания, няма как нещо да се постигне. Със сладки приказки, увещаване и без сурови последствия. Нищо освен да се надяваме още по-голямо зло да се стовари върху главата на насилника, та да вземе той да размисли...

Но е възможно и един младеж да не се пречупи, и да продължи да се утвърждава в упражняването на насилие. Те такива обикновено не живеят много дълго. В Библията пише неща като: "Бич за коня, юзда за осела и тояга за гърба на безумните" или "Изобличението прави повече впечатление на благоразумния, отколкото сто бича на безумния." А сто бича са си доста сериозно нещо, което не знам дали някой днешен младеж е преживявал... И ако за един закоравен (бъдещ) престъпник, сто бича не го пречупят или откажат, то какво остава?

Но от друга страна именно в детската възраст човек може да бъде (пре)възпитан. От един момент нататък положението е изпуснато. Ако гледаме да се придържаме към т.нар. "права на детето" (които не са никакви права), още много бури ще жънем.

Все пак едно време наказанията са вършели работа и това може да се види в характера на дедите ни и техните съвременници, които сме познавали лично. Нищо общо със съвременната разхайтена младеж, която виждаме наоколо.

Когато реши да направи нещо, глупавия човек си задава въпроса- "Това законно ли е?"  Умния- "Това редно ли е?"  Идеята е да ги направим умни, защото страхът от наказание, е един от най- лесно преодолимите.

Една прясна новина:

Цитат

Всяко дете, което не ходи на училище, ще бъде издирено и вкарано в клас*

16 май 2017

Всяко дете, което не ходи на задължителната детска градина (от 5 г.) или на училище, ще бъде издирено и вкарано в задължителна предучилщна група или в училище. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на първата си пресконференция. Днес той представи екипа си и обяви приоритетите си. Справянето с неграмотността е №1 сред тях.

Ще предприемем решителни мерки за ликвидиране на неграмотността - за обхващане и задържане на всяко дете и ученик, обяви той.

"България е изправена пред предизвикателството на намаляващ дял на работната сила, продължаваща миграция и увеличаващ се дял на лицата от уязвимите групи, в които родителите са с нисък образователен статус, а в тези семейства респектът към образованието е нисък. Това прави предизвикателствата пред нас и пред социално-икономическото развитие на страната още по-големи. Рецептата за преодоляването му е доста по-сложна от записаното в управленската програма. Трябва да използваме всички дейности и мерки за постигането на тази цел. В опростения му вариант това означава решителни мерки плюс мотивирани учители", заяви министърът.

До края на юни ще има механизъм за действие, който ще включи различни институции.

Ще работим заедно по обхващането и задържането на всяко дете в задължителната предучилищна и училищна възраст - това е и заръката на министър-председателя, допълни Вълчев.

php0lmcup_559x*.jpg

Министър Вълчев и зам.-министрите Деница Сачева, инж. Таня Михайлова и проф. Иван Димов в залата за пресконференции.

Ключово ще е обхващането на децата, които са в задължителната за предучилищно обучение възраст - 5 г. Изследванията показват, че ако децата бъдат обхванати отрано, те имат по-добри резултати и в училище, това е предпоставка да завършат основно и средно образование, да се включат в професионално образование, да бъдат пригодни за пазара на труда, посочи министърът.

*За да прочетете цялата статия, отворете линка в заглавието.

Тоталитаризмът май се завръща. Предлагам със синджир да ги водят на училище, а родителите нейде да копат камъни, докато им дойде акълът. Като в "доброто старо време". Нали решиха всички проблеми с образованието и само бройката трябва да се запълни.

И това ми излиза не от къде да е, а от Министерството за Отродяване на Нацията, което прави всичко по силите си да създава хора, които нямат българско самосъзнание... и от тия да очакваме какво да е добро нещо? Поне е от 5-годишна възраст. Другарят Ленин навремето беше казал, че детето трябва да влезе под грижата на държавата, веднага щом може да се оправя без майка си. И очакваме от тези деца да не са агресивни, при положение, че най-агресивно и насила ги вкарваме в училище да учат неща, които не ги интересуват въпреки волята им? Според някои образователи, така се убива детското любопитство към света и знанието. Отделно как влияе на психиката отделянето от семейната им среда в тази крехка възраст? За мен като дете не е имало нищо по-ужасяващо и горчиво, от това да бъда зарязан тихомълком в детската градина. Детето възприема това като предателство...

Министъра или е пълен идиот, който си мисли, че в условията на тотална толерастия може да задължи някого с нещо, или се прави на такъв. Пуска популисткипартенки,пък който се върже- върже. После "ми ние искахме да стане така, ама не стана... щото вятъра духаше от обратната страна... щото звездите се подредиха кофти..."  Не щото не ни пука и сме некадърни шафрантии.

преди 8 минути, язе написа:

Министъра или е пълен идиот, който си мисли, че в условията на тотална толерастия може да задължи някого с нещо, или се прави на такъв.

Те са толерантни към всякакви разрушителни процеси, да не се обади човек (примерно, циганската престъпност), но за други неща, които им позволяват да натискат хората - са доста нетолерантни, направо действат по тоталитарному. За сравнение, една Швеция тия дни отмени задължителните ваксинации заради много проблеми със странични ефекти от ваксини. А в Швеция си я баш соц и толерантност до дупка.

Образователната система рухва, и заради престъпното бездействие на съответни органи толкова години. "Америка за България" допринася повече за образованието (друг е въпросът в каква посока) отколкото българската държава. В един момент май всичко ще мине и официално в чужди ръце; може да спрем да си учим децата на български, а да минем само на английски. Вижте едни ирландци как са си забравили езика след толкова поколения владение от англичаните. А това не са близки езици.

Но така става когато някои уж народни слуги си повярват, че са ни господари... или поне се държат като такива. Уж критикуват "злия социализъм", а рушат и малкото добри неща и относителната свобода, която дойде след промените заедно с грабежа и разрухата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.