Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Израел атакува Иран

Featured Replies

преди 7 часа, "Саша" написа:

Интересно как защитата на Украйна и Израел автоматично се тълкува като профашизъм, но същевременно подкрепата за авторитарни и терористични режими се представя като борба за справедливост. Кажи ми коя страна в Близкия изток предупреждава цивилните преди атака и коя се крие зад собствените си деца като жив щит? Коя държава инвестира в технологии за минимизиране на жертвите и коя пуска ракети на случаен принцип по жилищни квартали? Къде беше гневът ти, когато Хамас изкла десетки невинни на 7 октомври, изнасилваше жени и отвличаше деца? Защо за теб те не са невинни жертви? Или има правилни и неправилни деца според това кой ги убива? Ти си възмутен, че Иран отговаря на удар. А къде беше възмущението, когато Иран финансираше Хамас, Хизбула и въоръжени групировки с една-единствена цел,  унищожение на Израел? Държава, която е единствената демокрация в региона и приютява мюсюлмани, християни и евреи, които живеят заедно. Говориш за невинни убити, но удобно пропускаш терора, системното промиване на мозъци и използването на цивилни като оръжие от страна на терористични режими. Не е ли това истинската изцепка? Преди да сочиш с пръст, си задай въпроса,защо омразата ти е насочена към тези, които се защитават, а не към тези, които умишлено започват войни и използват страданието като инструмент за пропаганда?

На практика в близкия изток война докато съществува този свят ще се води винаги по една или друга причина, там имат омраза първо на религиозни различия които пораждат конфликти второ на етническа основа. 

Проблема е, че това което направиха Израел под закрилата на САЩ така или иначе няма да доведе до траен мир в тези така напрегнати времена. 

Да, неминуемо всички знаем че САЩ където са се намесили след тях има само кръв и разрушения, не си мисли че и в Израел няма терористи, аз с пръст никого не соча, всяка война за съжаление дава жертви и повечето са невинни, но това са по особени конфликти които утре ще вкарат без да искат и нас в тях, а какво правим тогава?

Доколкото за урките, съжалявам единствено всички невинни хора които бяха убити заради болният мозък на техния напушен диктатор. Русия отдавна щеше да е приключила с конфликта, не Русия, а НАТО убиха всички украинци, които ежедневно провокират руснаците да бомбандират наред.

преди 6 часа, Anneliese написа:

.  Изигнали са Владимир Зеленски до статута на божество едва ли не, телешки възторг по думите му, действията му, външният му вид.........

Проста марионетка, която най-вероятно ако спре да слуша ще започнат много лошо да му дърпат ушите. 
Вчера Нетаняху се е изказал че конфликта с Иран ще свърши когато убият Иранския лидер, а как не се сетиха 3 години че ако бяха ликвидирали украинския лидер и другия конфликт можеше да свърши много по-рано?

• Отговори 4,2k
  • Прегледи 145,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нямам отговор на няколко въпроса. Защо хамас направи терористичният акт, защо гадняху в отговор изтребваше цивилното население в Газа и най-вече защо сега Иран, това са все въпроси без отговор за мен,

• Ми в Иран имаше светска демокрация, ама Карвария реши да организира там една (може би първата от многото) цветна революция и свали Мохамед Мосадък за да постави на негово място на власт религиозни фан

• В. Велев
    В. Велев

Когато бяхме със СССР сами се защитавахме защото имахме 400 самолета, ракети СС, хиляди танкове и няколко стотин хилядна войска. И Гърция и Турция се плашеха от нас. А сега могат да ни превземат за 3

Публикувани изображения

Ако позволите, още едно малко отклонение: не, че придавам на моя град  някакъв специален статус, просто прочетох историята за това, как на Фердинанд І някой му докладвал, че берковските евреи, които били "комунисти", готвели някакъв заговор, и той наредил няколко евреи да бъдат изселени от града, а голямата синагога - разрушена. По - късно, по време на управлението на Борис ІІІ, затварят и малката синагога, а местните евреи мъже са били изпратени в трудови лагери. Не знам дали евреите са били комунисти, но тук наистина е имало комунисти, тук е имало въстание, забравих му името. То е било жестоко потушено.

След като прочетох за тези неща, и малкото ми симпатии към българското царско семейство просто угаснаха. Като върнаха останките на Фердинанд І, ми беше гадно и се чувствах омерзена. Тези останки нямат място тук. Мястото им е в Кобург- който е бил първият германски град с кмет нацист.

Изненадващо за мен е, че Валкирия не иска да обсъжда с мен Ане Франк. Мислех, че евреите обичат да говорят за известните евреи.

След всичко това, след цялото поведение от страна на Валкирия и приятеля и, оставам с все по - разочароващи представи за евреите, става ми неприятно, защото имам чувството, че всичко, казано и написано от нацистите за евреите, ще се окаже истина, а не искам да е така.  Колкото съм впечатлена от това, че пише отлично на български език, познава отлично историята ни, както и географията на света и има висока обща култура, толкова съм и разочарована от крайния фанатизъм, който блика от нея, папагалското повтаряне на тъпотиите от талмуда и нежеланието и да води съвсем светски живот. Подкрепата и за геноцида в Газа.

Моите предци конкретно не са гонили евреите. Баба и дядо по бащина линия са имали съученици евреи. Само хубави неща казваха за тях. И отрицателни за германците, като дошли.  Другата ми баба не съм я питала за евреите, но пък тя беше останала с добри впечатления от германците, били чисти, спретнати и много възпитани. Другият ми дядо почина от диабет, когато бях на 14 години, не го познавах добре и не съм го питала нищо.

Мисля, че е много грозно днешните евреи да ни държат сметка за миналото. Станалото - станало, не можем да се върнем назад и да променим миналото си. Но можем да се постараем да направим света едно по - добро място, далеч от всякакви крайни идеи. Аз вина нямам за нищо, свързано с евреите тук - нито живеем в някогашно еврейско жилище, нито сме ползвали техни мебели или вещи. Аз не бих си го и позволила. Не съм се радвала, че евреите ги няма, а съм питала "Защо?". Против всякакви религиозни крайности съм. Очаквах, че днешните евреи ще са като семейство Франк - светски, образовани, възпитани,  с висока обща култура и далеч от всякакви крайности. Уви, истината се оказа съвсем друга.

Не мисля, че съм длъжна да се извинявам за разрушените синагоги и къщи в центъра на града. Нито за мнението си, че сега центърът е много по - красив. Злобата, омразата и реваншизмът сред евреите ме натъжава.

G-7, на среща в Канада, изрази подкрепа за Израел и нарече Иран източник на нестабилност в Близкия изток.

В публикувано изявление групата призова за мир и стабилност в региона.

Лидерите на G-7, включително Доналд Тръмп, публикуваха съвместно изявление, призовавайки за разрешаване на кризата с Иран, което би намалило напрежението в региона, както и за прекратяване на огъня в Газа.

Ясно заявихме, че Иран не трябва да има ядрено оръжие и отново заявяваме подкрепата си за сигурността на Израел. Израел има право да се защитава“, се казва в изявлението.

През нощта на понеделник към вторник имаше две регистрирани ракетни атаки срещу Израел. Този път по три бройки на залп. Това говори за изтощен потенциал и преминаване към психологически ефект. Вой преди полунощ и около 4ч сутринта.  Досега няма съобщения за директни попадения или жертви, с изключение на няколко инцидента, докато са бягали да се скрият.

преди 44 минути, Solly написа:

Ето какъв режим защитават конете с капаци,

Според доклада има голям ръст в броя на екзекуциите след президентските избори

Правозащитни организации казаха, че през 2024 г. в Иран са били екзекутирани рекордните 975 души

Госпожо Болд, щом ни се внушава да мразим иранският режим заради изпълнението на 975 смъртни присъди, защо никой не ни внушава същото и за новопоставеният режим в съседна Сирия, а даже напротив:

Брюксел взе страната на управляващите ислямисти в Сирия, които екзекутираха над 1400 християни и алауити

Имате ли обяснение защо режим, избил без съд и присъда хиляди невинни се подкрепя, обаче ни се казва че трябва да се мрази режим, изпълнил 975 смъртни присъди в 80милионна държава, госпожо Болд?!?

преди 3 минути, ivottoshev написа:

Щом ни се внушава да мразим иранският режим заради изпълнението на 975 смъртни присъди, защо никой не ни внушава същото и за новопоставеният режим в съседна Сирия, а даже напротив:

Брюксел взе страната на управляващите ислямисти в Сирия, които екзекутираха над 1400 християни и алауити

Имате ли обяснение защо режим, избил без съд и присъда хиляди невинни се подкрепя, обаче ни се казва че трябва да се мрази режим, изпълнил 975 смъртни присъди в 80милионна държава, госпожо Болд?!?

Не  мога да си обясня по никакъв начин защо подкрепят тези главорези!

преди 11 часа, valkiria1 написа:

В момента сте на прицел от радикална ислямска паплач и това е по -тревожно.

Чак на "прицел" не сме. И вие и ислямистите сте сплотени общества, това ви прави силни, но радикал vs радикал е по-опасно, защото сте своеобразна психологическата преса. Историята ни е показала: Можем да издържим и 500 години, а защо не и 1000!? Та, Стига да не "посещавате" България ще е добре. => От начина по който се изказваш, то: Явно позициите ви в България отслабват. Защо ли?! Защото ви е по-удобно да си живеете извън нея, да си получавате приходи от "въпросната улица консерва" и те. :) Валки, какво, приходите ли намаляха, че ни "обливате" с хипотетичен страх към друговерците, Ъ?!  :) => Добре знаеш, че имотите са пасив. Изчакай да влезнем в ЕС и продавай! Иначе може някой ислямист да стане ваш наемател и как после ще го изгоните от вашия имот?! Така, че внимавайте с кой сключвате договора си за под наем = може да е "скрита клетка" на въпросните радикали. :) 

преди 14 минути, Solly написа:

Не  мога да си обясня по никакъв начин защо подкрепят тези главорези!

Но разпространяваш пропагандата на тези, които подкрепят главорезите, нали? 

Изобщо замисли ли се, преди да постнеш това за иранският режим? Светна ли ти лампичката, че това е пропаганда от най-ниско ниво?

преди 8 часа, Inana.. написа:

Продължаваме

Въпрос:
От средновековни юдейски хроники и книги на еврейската диаспора в Барселона /Йехуда бен Барзилий/ съдържащи пълния текст на писмата на цар Йосиф ²V, до равина Хасдай ибн Шафруд, става ясно, че преди да бъдат изгонени от Испания сефарадските евреи споменават в кореспонденцията си най-старото име на най-древната държава на прабългарите, което според тях било Итил, както и имената на безчетни градове като : Буртс, Булгр, С-вар, Ариси, Ц-рмиси, Вннтит, Свр, С-л-виюни, а също и факта, че “началото на тази река било обърнато на изток, по протежение на четири месеца път. Какво повече бихте могли да кажете за древната държава на предците Итил. Коя е била реката, до която тя се е намирала още преди потопа?
Йордан Иванов:
- Сериозно и категорично смея да заявя, че царството - държава Итил, принадлежала във времената преди Ноевия потоп на предците прабългари, се е намирало на едноименната река, чието начало е обърнато н

🤣🤣Продължаваш да забавляваш.

1 "Експертке" по  история...точно на една сефарадска еврейка да се опитваш да и разказваш за собствената и история, не е смешно, жалко е. За образованието ими и пр..допълнителни екстри към него няма и да споменавам. целта ми не е да те мачкам, а да посоча,че дори невежите комплексари, трябва да иман ниво на критичност.

2 да цитирам  извора на "истините", които навираш в очите ни. Читателите да преценят, дали един монтански сайт, може да се сравнява с Ашхарауйц. Аз ти подавам история, ти се навираш в поредната фантазия на силно комплексирани българи. Направо да изпукаме от завист от нивото на твоето образование, знание и критичност.🤣

https://www.mont-press.com/index.php?issue=862002&kind&article=3326&rank=4&numb=%C1%F0.+86(1019)%2C+%E3%EE%E4.+%D

!!!!Няма такава личност в еврейската диаспора на име Йехуда бен Барзилий. Няма. Има Дон Ицхак бен-Иегуда Абарбанел. познавам трудовете му и с нетърпение чакам някой експерт да ми посочи къде в тях има споменати такива царства и в каква връзка. 

!!! Няма такава личност на име    Йехуда бен Барзилий в диаспората в Барцелона. Има  Раби Йосеф Хавива, автор на книгата " Нимукей Йосеф" Понеже въпреки фръцканията и изхвърлянията ти си саката и откъм езици, не ссамо от логика и критичност, в превод заглавието означава "Аргументите на Йосеф" В тази книга той пише за своите предшественици Рашба, Рош, Ритва и Рана.Няма грам намек за български царства  и пр..фантазности на простичък български сайт.Няма да изброявам останалите велики евреи. 

!!!! Няма такъв равин на име Хасдай ибн Шафруд.Посочвам историческия фейк ,който е в основата на първия ти източник. Там пише за някакъв андалузки министър на име Хасдай ибн Шафру. 

https://bghistory-letopisec.blogspot.com/2015/01/blog-post_22.html

!!!!!посочвам този фейк, за да могат читателите/ ти не, ти си ограничена в критичност и обща култура/ да видят как се твори фейк от изопачени исторически факти, които се преработват и бъдат поднесени като храна за гладни за слава комплексари.

!В източника е посочен някакъв андалузки министър/който в първия източник на "екпертката " по българска история става равин/ Във втория източинк кореспонденцията между министъра и хазарския цар йосиф, става въпрос за вярата на хазарите и затова те да приемат иудаизма.

!!! Сега драги съфорумци, следва най-голямата веселба в доказателствана на "експертката" Инана.... в източника е посочена страница  написана на иврит, за която се твърди ,че е книга на Йосипон. Да внеса уточнение на читателите, понеже и двата източника са пропуснали да го направят от незнание!!!..с прозвището Йосипон е бил наричан Йосиф Флавий с еврейското име Йосиф бен Матитияу. Прозвището е дадено едва през X век след Хр. Йосипон /наречен в източника  Сефер Йосиф/ тоест Йосиф Флавий, изобщо не е автор на такава книга.  Като автор, историците посочват Йосеф Бен-Гурион ха-Коен. Сега черешката на тортата, тоест "доказателствата" за някакви български царства посочени в този източник, който се преповтаря в източника на "експертката" по българска история Инана...

image.jpeg.478d60ed133576375daa689f8c269863.jpeg

На тази страница, драги ми съфорумци, на иврит няма и ред написан в който да се споменават някакви български царства. Дето се вика, на мен ако не вярвате направете си консултация с някой, който знае езика. Тогава с него можем да коментираме, колоните, кошниците с грозде, виното и пр...

Няма да се простирам повече ,за да обяснявам това как един фейк преминава в друг и това се представя като някаква "истина" за пред наивници,функционално неграмотни и с ниска обща култура хора. Толкоз за "доказателствата" и на пишман "експертката", знаеща най-големите тайни на човечеството и на българите. Когато риташ науката , тя го връща със силен ритник отзад... справка-двата поста на Инана.

преди 8 часа, Inana.. написа:

Затова само ще четеш - толкова си заслужила , толкова получаваш ! 

Ааа, не поставяй хората на твоето ниво. Някои не са виновни  за това, че гащите ти все смъкнати,  та не може  да си пазиш з@дник@, от фейкове които ти влизат във всяко едно отверстие.

Напиши историята на монахините клиторитки от манастира Хуеспение Благородично...има го в ан@лите на историческия документ "самобитност на българските сексуални пози от Аспарух до Борисов"  Повече ще ти приляга на амплоато. Едно време влезе във форума напред с цици и задник, м;енявайки на всички,че жените ще умрат  от завист. Не стана , а сега няма да припаднем и от нивото на "знанията" ти. Продължавай с първата си роля, повече ти отива. Както те посрещнахме без  дрехи и без  с акъл, тъй и ще те изпратим. Продължавай да забавляваш.

преди 7 часа, lebel написа:

Инанка легна ли си? Да прасне и тя един чаршаф да се позавием, че зори здесь холодние.

Аре, "Ментовские войны" ждут меня

🤣Обичам твоя хумор. Жив и здрав да си. 🥰

Когато Инанка/това кой профил подред беше,че и объркахме номерата на сутиените/ напише нещо за Аспарух и истинската причина да се засели в дивите земите на византийците на юг от Дунава, за основоположника на българския садо-мазо кекс Крум , тогава ще я призная.Иначе засега е знаменоска на  едно невежо  общество,което  постоянно храни този недъг си .Подклажда го . Развива го  и достига уродливи форми. 

преди 12 минути, ivottoshev написа:

Щом ни се внушава да мразим иранският режим заради изпълнението на 975 смъртни присъди, защо никой не ни внушава същото и за новопоставеният режим в съседна Сирия, а даже напротив:

Защото си мислиш, че те имат същата ценносна система като твоята, което те прави профан по темата. Не си гледал филми за Освобождението, капитан Петко войвода, Шипка и т.н. ? Винаги са се целели в водача. Падне ли, табора се пръска на задна.

Защо тупин търпи барана кадиров? Защото не вижда смяна на кого, в противен случай ще настъпи анархия и резня из Кавказ.
хаменеи е под прицел, но все още не е опукан! Надяват се, че може да премисли.
насралата го къткаха толкова години и като се видя, че е дъб му нахакаха 88 противобункерни бомби по 900кг парчето наведнъж.
ШАБАК и АМАН за последното десетилетие 14 пъти са предлагали на Биби, да  утилизират яха синуар и Биби не е разрешавал.

Индикациите са, че Ливан и Сирия ще подпишат Авра'амовия договор - признаят Израел преди наследния принц на СА да го направи. Натам вървят работите. На Брюксел не му се занимава с Сирия, защото го е страх от ботокса, а Турция е най-силна в НАТО. Това е отговора. Ердоган има адски интерес, да придърпа Сирия под свое влияние. Пък и рестарт е необходим, всяка война свършва, дори 100 годишната и ал Шараа се вижда като най-силния на арената днес.

Национален герой на Иран от войната му с Ирак през 1980г е 10 годишно момче, което ляга като жива мина пред арабския танк. Ти ще нагиздиш ли детете си и го пратиш на явна смърт, а после да се гордееш, че е шахид? Не? Изповядват култа към смъртта, това е.

преди 1 час, Solly написа:

А да си чувала за български евреи? Родени и учили в България!😉

Не е точно така, но пък да живее конспирацията.

Сега ще взема още повече да стана горделива,че изместих Иран от новините в темата.🤣

преди 33 минути, ivottoshev написа:

това е пропаганда от най-ниско ниво

Ти наистина си кон с капаци след като мислиш, че това което се пише за иранската мракобесна религиозна диктатура , е пропаганда!

преди 24 минути, Solly написа:

Ти наистина си кон с капаци след като мислиш, че това което се пише за иранската мракобесна религиозна диктатура , е пропаганда!

Когато се внушава че в 80милионнен Иран имало 975 изпълнени смъртни присъди и за това трябва да ги мразим, това си е чиста пропаганда. Знаеш ли в колко други държави все още има смъртни присъди? Тях трябва ли да мразим?

Американците изпълниха смъртни присъди тая година

Значи са мракобесна демокрация 

ПП

Дай да видим най големия демократ (с перчем) какво ще надемократи

преди 7 часа, communismatic написа:

Така.. до тук добре, един лидер на националистическа партия се бори яростно за независимостта на своята държава, няма нищо фрапиращо, нищо укорително, нищо с което да му търсим "махна". Проблемът, обаче е, че и ОУН, и УПА са повлияни изключително силно от идеите на националсоциализма и фашизма. Елитът около ОУН и УПА бленуват за етнически хомогенна диктаторска държава, която да бъде "освободена" от евреи, руснаци, поляци и всякакви други малцинства. Пиша това не случайно, понеже хората около Бандера започват, да правят и големи стъпки в тая посока. Понеже Украйна трябва да бъде "освободена" от малцинствата, те с огромно желание участват в етническите чистки на Вермахта, например във Волин, и в Галиция. Има историци (Норман Дейвис например) които твърдят, че избитите от армията на Бандера поляци са към 100 000 души. Идеята е, че когато Германия спечели войната въпросните територии ще бъдат само с украинци и никой няма да може, да предяви претенции за тях в последствие. Всъщност, за да бъда максимално коректен... поляците преди началото на войната също извършват погроми спрямо украинското население, те са следствие от все още тлеещите остатъци на Полско-Съветска война от преди това. Естествено... ОУН и УПА смятат, че и СССР е не по-малка заплаха за тяхната независимост, заради това и яростно бранят териториите си от РККА, особено след подновените взаимоотношения с Германия и контраофанзивата на СССР. Дори сблъсъците с красноармейците ще продължат почти 10 години след краят на Втората световна.

Ето и малко документи в тая насока... https://istmat.org/documents?tid_theme=267&tid_area=All&tid_state=All&tid_type=All&tid_tags=&title=&field_date_from=1941&field_date_to=1950

Я да видим сега документчетата на какъв език са? На руски разбира се, което какво означава - че друга истина не може да има нали? 😁

Да си чувал случайно, че според руснаците Македония е родината на славянската азбука: https://informiran.net/glavnite-novini/makedoniya-li-e-rodinata-na-slavyanskata-azbuka-spored-rusiya-balgariya

Ето още материали, подкрепящи изключително гуляяяямата дустуверност на руските исторически източници: https://www.168chasa.bg/article/11458904

https://webcafe.bg/caffeine/za-ruskiya-poriv-da-se-prenapishe-istoriyata.html

https://www.dw.com/bg/kak-putin-falsificira-germanskata-istoria/a-66986565

И т.н. и т.н.

Да, Бандера е участвал, забележи участвал, не го е извършил той в атентата на Перацки и други полски политици, но Перацки пък е отговарял за насилствената колонизация на украинците. И в Полша, и в Русия са се опитвали да асимилират украинците, т.е. да ги превърнат в поляци и руснаци, Бандера е бил против това. Ти как си представяш, че биха реагирали българските революционери на едно насилствено потурчване на българи? Не е ли терорист Левски, не е ли терорист Ботев, Раковски, Бенковски и т.н. и т.н.? Българските хайдути не са ли извършвали чистки, като са се биели с турските войски? 🙄 Историята е наука, в която има място за много най-различни фантазии, всеки си я използва както си иска и за каквито си цели иска, така че да даваш източници от заинтересовани страни, не е обективно. 😉 Ето ти тука един украински източник за манипулациите около бандера: https://voxukraine.org/manipulyatsiya-tsru-nazvaly-banderu-ukrayinskym-fashystom-dokument,  Пусни си го в някой онлайн преводач или в чат джи пи ти и го прочети. 

• Автор

Има полза от смъртните присъди за педофилия например. Самите педофили биха предпочели да ги евтаназират или обесят вместо да влязат в затвора и 20 години да ги бият.

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Когато се внушава че в 80милионнен Иран имало 975 изпълнени смъртни присъди и за това трябва да ги мразим, това си е чиста пропаганда. Знаеш ли в колко други държави все още има смъртни присъди? Тях трябва ли да мразим?

Да ти цитирам пак нещо, което може би ще отречеш, че е истина, или ще кажеш, че пак е пропаганда!

Може да бъде изображение с 1 човек и дете

Предполагам, че всички защитници на извратения режим на аятоласите в Иран не знаят, че след революцията от 1979 г. законната възраст за сключване на брак става 13 години за момичетата, а в някои случаи и с „бащино съгласие“ 9 години.
Предполагам, че не знаят тези факти, в противен случай, едва ли щяха да се застъпват и защитават този престъпен режим.
Преди 1979 г. законната възраст за брак в Иран е била 18 години.
Проблемите с иранския режим далеч надхвърлят символичното значение на забрадката. Драстичната промяна в законната възраст за брак след Ислямската революция през 1979 година е дълбоко тревожна и отразява сериозни системни проблеми.
Преди 1979 г., при управлението на династията Пахлави, Иран преминава през процес на модернизация, включително и реформи в семейното право. Минималната възраст за брак е била 18 години за жените и 20 за мъжете, което е било част от усилията за подобряване на правата на жените и общественото здраве.
След установяването на Ислямската република, новият режим отменя много от тези защити. През 1982 г. законната възраст за брак при момичетата е намалена на 9 лунни години (около 8.7 слънчеви години), въз основа на определени тълкувания на шериата. По-късно тя е повишена на 13, но брак под тази възраст все още е позволен с разрешение от съда и бащата, което на практика легализира детските бракове в много случаи.
Тази политика има сериозни последици:
👉 Рискове за здравето: Младите момичета са изложени на по-висок риск при раждане и медицински усложнения.
👉 Влияние върху образованието: Детските бракове често прекратяват образованието на момичето.
👉 Психологическа травма: Много от тези бракове са насилствени или принудителни.
👉 Неравенство между половете: Засилва патриархалния контрол върху телата и живота на жените.
Макар че забрадката е видим символ на репресията, истинските проблеми се коренят в тези структурни закони, които поддържат институционализирано насилие срещу жени и момичета.
Гневът на иранския народ е напълно оправдан. Въпросът не е в облеклото – а в контрола, принудата и една дълбоко несправедлива и порочна система.
Скоро, много скоро иранският народ ще бъде свободен отново!

преди 1 минута, BulgarianYouguart написа:

Има полза от смъртните присъди за педофилия например. Самите педофили биха предпочели да ги евтаназират или обесят вместо да влязат в затвора и 20 години да ги бият.

Педофилията там е законно разрешена, след като е разрешено да се сключва брак с деца!

преди 1 минута, Solly написа:

Да ти цитирам пак нещо, което може би ще отречеш, че е истина, или ще кажеш, че пак е пропаганда!

Предполагам, че всички защитници на извратения режим на аятоласите в Иран не знаят, че след революцията от 1979 г. законната възраст за сключване на брак става 13 години за момичетата, а в някои случаи и с „бащино съгласие“ 9 години.

Баси, верно ли това даде за пример? При толкова възможни кирливи ризи на иранците, ти реши да ги обвиниш в нещо, което се върши безнаказано и у нас? За колко ромски 12-13 годишни майки в България знаеш да е имало наказание? Поне един случай? 

преди 8 часа, ivottoshev написа:
на 20.09.2022 г. в 5:02, ivottoshev написа:

Бандера е лежал в концлагер не защото не е бил нацист или пък не е избивал евреи и поляци, а защото е тръгнал да прави държава на територия, която Немция е искала за себе си. Точните думи наистина са "лежал в концлагер", защото той там е имал собствено помещение и редица други привилегии.

Ти лично ли си бил там и си видял какви точно привилегии е имал бандера и какво пекрасно хотелско настаняване са му осигурили нацистите в рамките на техния концлагер или си се осведомявал от руски източници, също както другарчето ти по-горе? 🙄 А роднините на Бандера как точно са ги избили нацистите? С много любов, хуманно и внимателно, също както руснаците бомбардират Украйна ли? 🙄 Според мен, ако Бандера беше фашист, щеше да е  надзирател или нещо от сорта в нацисткия концлагер, а нямаше да е затворен там. 😉

преди 14 минути, Мери) написа:

Според мен, ако Бандера беше фашист

Евреите би трябвало най добре да знаят кой е бил фашист по това време, нали? Прочети как реагира Израел (а и Полша), когато през юли '22-ра, украинският посланик в Германия - Андрий Мелник, плямпаше в интервю пред германския журналист Тило Юнг, че Бандера не бил виновен за клането на евреи. 

пп: Чакай, ще ти го сдъвча и ще ти го изплюя:

Изявлението на украинския посланик е изопачаване на историческите факти, омаловажава Холокоста и е обида към онези, които бяха убити от Бандера и неговия народ“, заяви израелското посолство.

Заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач написа в местна онлайн платформа, че „подобно мнение и подобни думи са абсолютно неприемливи“.

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Евреите би трябвало най добре да знаят кой е бил фашист по това време, нали? Прочети как реагира Израел (а и Полша), когато през юли '22-ра, украинският посланик в Германия - Андрий Мелник, плямпаше в интервю пред германския журналист Тило Юнг, че Бандера не бил виновен за клането на евреи. 

Полша реагира по същия начин, по който и Русия, все пак тя също е заинтересована страна, попитах Турция какво мисли относно Левски, Раковски, Ботев и т.н. и т.н.? 🙄 Относно Израел, ти откъде знаеш, че не се осведомява от руски исторически извори? Мислиш, че само ти знаеш руски? Четох в една украинска статия как един евреин отишъл да благодари на едно украинско семейство за това, че са спасили негов роднина от нацистите и веднага след като се върнал в Израел почнал да плюе украинците. Та толкоз за израелската обективност и благодарност. 😉

Интересно

Мери) явно не ползва уики

Ето барачката в която е лежал Бандера. Предназначена е била за особено важни политически затворници.

Между тях са били законния федерален канцлер на Австрия по онова време - Шушинг и (!!!) лидера на румънските фашисти Сима.

ПП

Мери

от 2 седмици разтягаш само общи приказки от което си вадя заключението че си от платения контингент

Zellenbau_KZ_Sachsenhausen_Übersichtsaufnahme.jpg

преди 31 минути, Мери) написа:

Не е ли терорист Левски, не е ли терорист Ботев, Раковски, Бенковски и т.н. и т.н.?

Виж сега... Изключително подробно описах дейността на боклук като Степан Бандера, ако не си разбрала нищо от прочетеното, по-добре не ме занимавай. Документите били написани на руски, а не на украински. Ти да видиш... А от сравнения с Ботев, Раковски и Бенковски направо рева от смях. Казвам ти, ако не можеш, да асимилираш прочетеното току що, просто не ме занимавай. Бандера бил против, той голям пацифист ще се окаже тоя Бандера... 😆

преди 1 минута, Мери) написа:

Относно Израел, ти откъде знаеш, че не се осведомява от руски исторически извори? 

Дзверо, ако така продължаваш, и този твой профил в най-скоро време ще го преместя при останалите ти профили в игнора. Давай го малко по-сериозно, плийс.

преди 2 часа, asp1re написа:

На практика в близкия изток война докато съществува този свят ще се води винаги по една или друга причина, там имат омраза първо на религиозни различия които пораждат конфликти второ на етническа основа. 

Проблема е, че това което направиха Израел под закрилата на САЩ така или иначе няма да доведе до траен мир в тези така напрегнати времена. 

Да, неминуемо всички знаем че САЩ където са се намесили след тях има само кръв и разрушения, не си мисли че и в Израел няма терористи, аз с пръст никого не соча, всяка война за съжаление дава жертви и повечето са невинни, но това са по особени конфликти които утре ще вкарат без да искат и нас в тях, а какво правим тогава?

Доколкото за урките, съжалявам единствено всички невинни хора които бяха убити заради болният мозък на техния напушен диктатор. Русия отдавна щеше да е приключила с конфликта, не Русия, а НАТО убиха всички украинци, които ежедневно провокират руснаците да бомбандират наред.

Проста марионетка, която най-вероятно ако спре да слуша ще започнат много лошо да му дърпат ушите. 
Вчера Нетаняху се е изказал че конфликта с Иран ще свърши когато убият Иранския лидер, а как не се сетиха 3 години че ако бяха ликвидирали украинския лидер и другия конфликт можеше да свърши много по-рано?

Война винаги ще има, това е вярно. Но има разлика между това да се защитаваш от терористи, и това да нахлуеш в чужда държава и да убиваш цивилни с претекст, че провокират. Така оправдаваха и Холокоста, и сталинските чистки. И как точно невъоръжени украинци провокират руските ракети над родилни домове и жилищни блокове? Колкото до Израел, сравняваш държава, която предупреждава с листовки преди удари, с терористи, които изнасилват жени, убиват бебета и използват собствените си деца като щит. Това не е спор, това е морално извращение. Мир не се прави с организации, чиято уставна цел е унищожение на еврейската държава. САЩ имат дълга и сложна история на намеси. Но да обвиниш Америка и НАТО за престъпленията на Путин това е същото като да виниш пожарникаря, че пожарът е горещ. Русия е единствената, която е прекрачила границата на суверенна държава с танкове, и вкарва собствените си хора в месомелачката на войната. А наричаш Зеленски напушен диктатор, докато защитаваш човек, който не позволява свободна преса, убива опозицията и праща хиляди руснаци да умират, за да си нарисува нова карта на Европа? Не сме длъжни да мълчим пред такива изкривявания. Истината има значение. И когато някой поставя знак за равенство между агресора и жертвата, между демокрацията и терора, той не просто греши, а той участва в оправдаването на злото.

преди 8 минути, Киро Н. написа:

Интересно

Мери) явно не ползва уики

Ето барачката в която е лежал Бандера. Предназначена е била за особено важни политически затворници.

Между тях са били законния федерален канцлер на Австрия по онова време - Шушинг и (!!!) лидера на румънските фашисти Сима.

Zellenbau_KZ_Sachsenhausen_Übersichtsaufnahme.jpg

Смяташ ли, че по онова време е имало точно такива олуци и че въпросната "барачка" не е реновирана. Същата лампа ли е стояла над вратата? Аз лично не виждам нищо луксозно във въпросната барачка, освен че в по-ново време са я модернизирали. Да, политически затворник е бил, е , и? Това прави ли го нацист? А знаеш ли, че : двамата братя на Бандера са загинали в Аушвиц? А баща му - свещеник е измъчван до смърт от НКВД, а сестрите му прекарват години в ГУЛАГ? Не знаеш разбира се, откъде ще знаеш, като само уики и съветска литература четеш. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.