Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Израел атакува Иран

Featured Replies

• Отговори 4,2k
  • Прегледи 145,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нямам отговор на няколко въпроса. Защо хамас направи терористичният акт, защо гадняху в отговор изтребваше цивилното население в Газа и най-вече защо сега Иран, това са все въпроси без отговор за мен,

• Ми в Иран имаше светска демокрация, ама Карвария реши да организира там една (може би първата от многото) цветна революция и свали Мохамед Мосадък за да постави на негово място на власт религиозни фан

• В. Велев
    В. Велев

Когато бяхме със СССР сами се защитавахме защото имахме 400 самолета, ракети СС, хиляди танкове и няколко стотин хилядна войска. И Гърция и Турция се плашеха от нас. А сега могат да ни превземат за 3

Публикувани изображения

преди 11 минути, Anneliese написа:

Една чужденка няма как да научи перфектно нашия език. Той е много сложен. Редовно чета по нещо в "Уикипедия" и там попаднах на информацията, че нашият език е сред най - сложните, а английският - сред най - простите и без особена граматика.

Стана ми ясно защо у нас български език се учи 12 години.

И аз съм си писала с едно момиче от Испания, украинка де, семейството и се преместило в Испания и покрай приятеля на майка и, българин, момичето научило за Гергана и започнала сама да учи български език, покрай нашата музика. Но и тя прави правописни грешки и не разбира значението на някои думи и изрази. Валкирчето не е такъв случай. Тя борави абсолютно свободно с българския език. Браво за правописа, пунктуацията, отличните и познания по история и география, включително и българска история, но е прекалила с тората и талмуда. За талмуда знам, че не е за четене, особено вавилонския. Там са написани един куп простотии.

Кат е толкоз прост Английския що не го научи ми 10 години ревеш в хоремага как не ти били дали да учиш, за другите тиглупости нема да пиша

преди 14 минути, Profruit написа:

Жокерче.
Кой е най-известния български цигулар в света?
Подсказка.
Живее в Холандия, жена му е учителка и умира от рак. Свири на страдивариус, който се охранява от Дойче банк.

След два дни обикаляне на Барселона разбрахме откъде точно е прокудена баба ми през 1906г. Тя шпрехаше на ладино с брат си, за да не я разбера. Имам прозорец, да взема 4-ти паспорт, испански по тази връзка, ако заживея в Испания в следващите 5 години. Апартаментът в евреейския квартал на София миналата година струваше 215 000е, вчера ми предложиха 265 000е. Чудо, не?

Ако ти поискам ръкта ще ми приседнеш ли или ще се правиш на девствена? 

Ще отговоря само на 1вия въпрос

Казва се Илко Ешкинази.

Но тая едва ли е чувала за него

За фамилия Страдиварус..да не говорим

преди 4 минути, lebel написа:

Фашисти!

Там, ако не възхваляваш Украйна и САЩ, либарализма и простотията, просто ще ти скочат като рояк бесни кокошки.  Изигнали са Владимир Зеленски до статута на божество едва ли не, телешки възторг по думите му, действията му, външният му вид......... Американският президент го обиждат на "оранжевия клоун", за Владимир Путин не спират със смешните за "бункерното джудже", макар че той всъщност не е в бункер, а кадрите с изявленията му са често от мултимедийният му кабинет в руската резиденция "Ново Огагрьово".  В бункер е онзи със смешната зелена униформа и с визия на човек от "Ал Кайда", който ходи и постоянно проси пари и оръжия.

Начела съм се на доста смешни бисери там. В някои случаи съм се смяла със сълзи в очите, просто такива нелепици пишат понякога.

И руснаците мноого ги обиждат и принизяват, големи глупости за живота в Русия пишат. Чу Русия била "кочина" и хората там нямали тоалетни, повтарят и мантрата за чиповете от перални.

Абе, болярино Кракра, 'ептен се смахнаате тука неколко човека с тия клипове, гледани само от пускащите ги. А ако се и чувствате като Жри Жри Рали Дакар на публична всенародна медитация, начи напрао фащайте най-близката клинична пътека и прао дома.

преди 8 минути, petie1 написа:

Кат е толкоз прост Английския що не го научи ми 10 години ревеш в хоремага как не ти били дали да учиш, за другите тиглупости нема да пиша

Защото ми тежи, че не учих заедно с връстниците си от тези учебници, заедно с аудиокасетите, учебниците ми изглеждаха интересни и с красиви илюстрации. А вече не чувам.

Ето учебниците по английски език, по които са учили моите съученици отличниците от трети до осми клас.

979062.jpg

1057095.jpg

scan1186.jpg

scan1187.jpg

6800854_117574290_big.jpg

преди 6 минути, teo-glavata написа:

Казва се Илко Ешкинази.

Веско... моя грешка

51160z.jpg

52518z.jpg

800x600-2_76978.jpeg

800x600-2_76975.jpeg

800x600-2_76973.jpeg

800x600-2_76974.jpeg

800x600-2_76976.jpeg

800x600-2_76977.jpeg

scan1185.jpg

преди 9 минути, teo-glavata написа:

Казва се Илко Ешкинази.

Знам го Веско Ешкенази.

И, представи си, знам какво е "Страдивариус".  Фирма, произвеждаща едни от най - качествените цигулки.

Като бях малка, освен на пиано, исках и да се науча да свиря на цигулка. За една Коледа се колебаех за подарък за мен между голям пъзел с снимка на френски дворец и цигулка. Избрах първото, но още ме е яд и за цигулката.

Поздрав с две мои любими песни, в които звучи цигулка:

преди 1 час, Anneliese написа:

Да, ама не е. Млада е, пътува по света, работи явно за някоя телевизия, снима фоторепортажи, има и видеокамера.  Има си приятел евреин, имат и дете. Българка е, ама май е станала еврейка и от там подкрепя всичко еврейско. Богати са, ако и видиш дестинациите, ще припаднеш. Това само хора с много пари могат да си го позволят.

И на мен ми е много интересно коя е, защо е толкова анонимна. Владее перфектно български език и познава в дълбочина българската история, така че, не е чужденка. Българка е, омъжила се за чужденец. Явно богат. Взела е израелско гражданство, а май и американско. По стила, в който пише в блога, съдя, че е млада. Никога не се снима и се крие. Имат и жилище някъде тук, в София, доста луксозно.

Просто поредната сънародничка, продала се за пари и лъскав живот. Оттам и идва самочувствието.

Цитира религиозни книги, все едно са закони и самата светата истина.:lol6: И исторически достоверни документи.:lol6: Да, ама не.

Има добри познания по история и география, но много ги вплита в еврейски контекст.

Че то може и българска еврейка да е, нямам нищо против нея, но да защитава всички престъпления на този олигофреняк гадняху няма как да стане. Явно има нещо изкривено в съзнанието на тези хора, когато говорят за други събития са трезви, но когато тяхната държава върши престъпления не го виждат, не смея да погледна какво говори Яков Кедми, не искам да си развалям впечатлението от него, защото много го харесвам, особено след като нареди наркомана направо като някакво извращение на еврейския народ, запазих си видеото, но нима сега ще оправдае мозъчната диария на този втори псих ... не ми трябва да знам. Всъщност са същите като американците, само дето ония не виждат абсолютно нищо, освен себе си.

преди 1 час, Inana.. написа:

гъзи , търкай лампата на Аладин и се моли някой да те уважи утре на плажа , че нервен ми се струваш ...

Това е шедьовър, аз ги трия, ти ги размазваш с лафове, гот. Бих сложил усмивката, смях се с минути, но онова май е и тук, така че правилен лайк.

Що се отнася до самото начинание на изсраел, явно е, че изненадаха Иран, който очакваше преговори, а получи война, но пък след това изненадания беше нападателя, защото се оказа, че "малкия" Иран все още диша, а "големия" вече няма да го споменавам дори и с обидно наименование, направо 404-2.0, вече иска помощ от "семейството". Освен убитите от техните агенти генерали и учени, ракетите си стоят и чакат назначение. Намесят ли се сащите, нещата се осраха, намеси ли се Путин, има шанс за помирение, залагам на второто, мисля че темата скоро ще свърши, но ... историята сочи, че такава история все още не е имало, толкова тотално психически изпаднали екземпляри да управляват, как го бяха кръстили - златния милиард, не е имало, просто не е възможно, тук е мястото на легендарния шопски лаф: Те такова животно нема.

преди 8 часа, valkiria1 написа:

Като например, преди да се изцепиш за качествата на Железния купол

Виждаме ги качествата на Железния купол.

От два-три дни си в мазето и понеже няма какво друго да правиш, по цял ден висиш тук във форума. Излезеш ли на открито - току виж някоя ракетка се стоварила върху черепчето ти.

Толкова за качествата на "великият" железен купол. Много е добър, но не смееш да му се довериш и си се скрила като мишка в бомбоубежището  :giggle1:

преди 2 минути, crazy katon написа:

Че то може и българска еврейка да е, нямам нищо против нея, но да защитава всички престъпления на този олигофреняк гадняху няма как да стане. Явно има нещо изкривено в съзнанието на тези хора, когато говорят за други събития са трезви, но когато тяхната държава върши престъпления не го виждат, не смея да погледна какво говори Яков Кедми, не искам да си развалям впечатлението от него, защото много го харесвам, особено след като нареди наркомана направо като някакво извращение на еврейския народ, запазих си видеото, но нима сега ще оправдае мозъчната диария на този втори псих ... не ми трябва да знам. Всъщност са същите като американците, само дето ония не виждат абсолютно нищо, освен себе си.

Това е шедьовър, аз ги трия, ти ги размазваш с лафове, гот. Бих сложил усмивката, смях с минути, но онова май е и тук, така че правилен лайк.

Що се отнася до самото начинание на изсраел, явно е, че изненадаха Иран, който очакваше преговори, а получи война, но пък след това изненадания беше нападателя, защото се оказа, че "малкия" Иран все още диша, а "големия" вече няма да го споменавам дори и с обидно наименование, направо 404-2.0, вече иска помощ от "семейството". Освен убитите от техните агенти генерали и учени, ракетите си стоят и чакат назначение. Намесят ли се сащите, нещата се осраха, намеси ли се Путин, има шанс за помирение, залагам на второто, мисля че темата скоро ще свърши, но ... историята сочи, че такава история все още не е имало, толкова тотално психически изпаднали екземпляри да управляват, как го бяха кръстили - златния милиард, не е имало, просто не е възможно, тук е мястото на легендарния шопски лаф: Те такова животно нема.

Ти си сщия неудачник!

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Виждаме ги качествата на Железния купол.

От два-три дни си в мазето и понеже няма какво друго да правиш, по цял ден висиш тук във форума. Излезеш ли на открито - току виж някоя ракетка се стоварила върху черепчето ти.

Толкова за качествата на "великият" железен купол. Много е добър, но не смееш да му се довериш и си се скрила като мишка в бомбоубежището  :giggle1:

Аз мислв, че те бях препудррдил, чр ходиш по тънък лед

Още една любима песен с цигулка:

преди 11 минути, teo-glavata написа:

Аз мислв, че те бях препудррдил, чр ходиш по тънък лед

Ще насъскаш събратята си от клана на бакшишите-копърки, ли?

Аз "мислв" че ти бях казал нещо:

на 12.05.2024 г. в 22:22, ivottoshev написа:

Кой? Нинджите от клана на бакшишите-копърки от Студентски ли? Няма страшно, вие сте безопасни игли...

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Ще насъскаш събратята си от клана на бакшишите-копърки, ли?

Аз "мислв" че ти бях казал нещо:

Надявам се, имаш застраховка 

преди 7 минути, teo-glavata написа:

Надявам се, имаш застраховка 

Имам "Гражданска" разбира се. Вие, бакшишите-копърки, без застраховка ли джиткате?

пп: Как ти дойде на акъла точно това да ме попиташ?!?

преди 6 часа, Мери) написа:

Самият Степан Бандера е лежал в немски концлагер

на 20.09.2022 г. в 5:02, ivottoshev написа:

Бандера е лежал в концлагер не защото не е бил нацист или пък не е избивал евреи и поляци, а защото е тръгнал да прави държава на територия, която Немция е искала за себе си. Точните думи наистина са "лежал в концлагер", защото той там е имал собствено помещение и редица други привилегии.

Израел най-накрая започна да елиминира гнездото на международния тероризъм и бандитизма. Свидетели сме на нов обрат на събитията: свободният свят започва да осъзнава, че не може да има мирно съвместно съществуване с бандитски режими. Тази истина бавно достига до Запада, свикнал с проспериращ и осигурен живот.
Израел нанесе удар на спонсора на тероризма, който стоеше зад чудовищната атака от 7 октомври – да не говорим, че теократичният режим на моллите никога не е крил факта, че унищожаването на Израел е основната му цел. Това е записано в официалните им документи. Точно както за Путин няма Украйна на картата, така и унищожаването на Израел е в основата на външната политика на иранските молли.
Това, което Израел направи през последните няколко дни, е да демонстрира, че свободният свят ще спечели така или иначе. Израел не се лигави, не призовава бандитите към компромис. Израел решава проблема радикално. И ние разбираме, че решението на този проблем беше неизбежно, защото иранските балистични ракети, които сега се изстрелват по Израел— в обозримо бъдеще биха могли да носят ядрена бойна глава.
Необходимо е да се разбере: за режими като този на Иран или този на Путин, конфронтацията в даден момент се превръща в единствения начин да легитимират пожизнената си власт. Единственото обяснение за съществуването на тези режими са враговете. Няма други обяснения. Никакви преговори, никакви отстъпки към диктаторите не могат да променят това.

Относно Бандера, Шухевич, ОУН, УПА... малко да поразгърна темата.

По време на Втората световна война днешните територии на Украйна са едни от най-засегнатите райони между териториалните претенции на Третият Райх и СССР, което е някаква възможност за украинските националисти, да се борят за някаква независимост. Естествено от това най-добре ще се възползва Адолф Хитлер, който през цялото време е в тясна комуникация с ОУН (украинска националистическа партия) и техният лидер Степан Бандера. Обещава им някакви неща, после се отмята от думите си, след това отново им обещава... В зависимост от ситуацията на фронта.
Идеите на УПА (украинска въстаническа армия) е свързана със създаването на единна и суверенна държава, откъсната от СССР. Всъщност ОУН не е толкова популярна до избухването на войната, нейният глас не се чува много-много извън районите на Източна Галиция, а в началото на войната двете крила на партията (около Мелник и около Бандера) влизат в пряка конфронтация. Причините за конфронтацията между двамата е в цялостното отношение на партията около сближаването с Фюрера. Резултата от конфликта са разстрели на хората около Мелник, но той самият успява да си спаси кожата. Любопитното, обаче е, че и двамата нямат абсолютно нищо против, да сътрудничат с нацистите по време на етническите чистки. По-долу ще обясня и защо е така, всяко нещо си има своето обяснение. Сътрудничеството, обаче е до един определен момент. Когато Хитлер започне да "дава назад" от идеята за независима Украйна, и УПА ще се обърне срещу него. После отново ще бъде с него, когато РККА започне да контраатакува и украинците са нужни на Фюрера. Те са и в основата на немското противопоставяне на Ковпаковия поход към Карпатите през 1943-та. Тогава НКВД прави опит да ги скара с Гестапо, като при убийството на един от немските висши чиновници в Украйна от Николай Кузнецов е подхвърлен протфейл с пари и бандеровски документи. Гестапо захапва въдичката и арестува част от ръководителите им, останалата част обаче продължават сътрудничеството си с немците. След войната преминават на хранилка при хамериканците, докато ония не им спират кранчето и всичко затихва, разбира се с активното съдействие на НКВД/МГБ-ниците.
Така.. до тук добре, един лидер на националистическа партия се бори яростно за независимостта на своята държава, няма нищо фрапиращо, нищо укорително, нищо с което да му търсим "махна". Проблемът, обаче е, че и ОУН, и УПА са повлияни изключително силно от идеите на националсоциализма и фашизма. Елитът около ОУН и УПА бленуват за етнически хомогенна диктаторска държава, която да бъде "освободена" от евреи, руснаци, поляци и всякакви други малцинства. Пиша това не случайно, понеже хората около Бандера започват, да правят и големи стъпки в тая посока. Понеже Украйна трябва да бъде "освободена" от малцинствата, те с огромно желание участват в етническите чистки на Вермахта, например във Волин, и в Галиция. Има историци (Норман Дейвис например) които твърдят, че избитите от армията на Бандера поляци са към 100 000 души. Идеята е, че когато Германия спечели войната въпросните територии ще бъдат само с украинци и никой няма да може, да предяви претенции за тях в последствие. Всъщност, за да бъда максимално коректен... поляците преди началото на войната също извършват погроми спрямо украинското население, те са следствие от все още тлеещите остатъци на Полско-Съветска война от преди това. Естествено... ОУН и УПА смятат, че и СССР е не по-малка заплаха за тяхната независимост, заради това и яростно бранят териториите си от РККА, особено след подновените взаимоотношения с Германия и контраофанзивата на СССР. Дори сблъсъците с красноармейците ще продължат почти 10 години след краят на Втората световна.

Ето и малко документи в тая насока... https://istmat.org/documents?tid_theme=267&tid_area=All&tid_state=All&tid_type=All&tid_tags=&title=&field_date_from=1941&field_date_to=1950

Я, Валкирия се покри и не ми отговори на въпросите. Смешният и приятел - също. Дето си въобразява, че само той разбира от музика.:lol6:

преди 24 минути, communismatic написа:

Относно Бандера, Шухевич, ОУН, УПА... малко да поразгърна темата.

По време на Втората световна война днешните територии на Украйна са едни от най-засегнатите райони между териториалните претенции на Третият Райх и СССР, което е някаква възможност за украинските националисти, да се борят за някаква независимост. Естествено от това най-добре ще се възползва Адолф Хитлер, който през цялото време е в тясна комуникация с ОУН (украинска националистическа партия) и техният лидер Степан Бандера. Обещава им някакви неща, после се отмята от думите си, след това отново им обещава... В зависимост от ситуацията на фронта.
Идеите на УПА (украинска въстаническа армия) е свързана със създаването на единна и суверенна държава, откъсната от СССР. Всъщност ОУН не е толкова популярна до избухването на войната, нейният глас не се чува много-много извън районите на Източна Галиция, а в началото на войната двете крила на партията (около Мелник и около Бандера) влизат в пряка конфронтация. Причините за конфронтацията между двамата е в цялостното отношение на партията около сближаването с Фюрера. Резултата от конфликта са разстрели на хората около Мелник, но той самият успява да си спаси кожата. Любопитното, обаче е, че и двамата нямат абсолютно нищо против, да сътрудничат с нацистите по време на етническите чистки. По-долу ще обясня и защо е така, всяко нещо си има своето обяснение. Сътрудничеството, обаче е до един определен момент. Когато Хитлер започне да "дава назад" от идеята за независима Украйна, и УПА ще се обърне срещу него. После отново ще бъде с него, когато РККА започне да контраатакува и украинците са нужни на Фюрера. Те са и в основата на немското противопоставяне на Ковпаковия поход към Карпатите през 1943-та. Тогава НКВД прави опит да ги скара с Гестапо, като при убийството на един от немските висши чиновници в Украйна от Николай Кузнецов е подхвърлен протфейл с пари и бандеровски документи. Гестапо захапва въдичката и арестува част от ръководителите им, останалата част обаче продължават сътрудничеството си с немците. След войната преминават на хранилка при хамериканците, докато ония не им спират кранчето и всичко затихва, разбира се с активното съдействие на НКВД/МГБ-ниците.
Така.. до тук добре, един лидер на националистическа партия се бори яростно за независимостта на своята държава, няма нищо фрапиращо, нищо укорително, нищо с което да му търсим "махна". Проблемът, обаче е, че и ОУН, и УПА са повлияни изключително силно от идеите на националсоциализма и фашизма. Елитът около ОУН и УПА бленуват за етнически хомогенна диктаторска държава, която да бъде "освободена" от евреи, руснаци, поляци и всякакви други малцинства. Пиша това не случайно, понеже хората около Бандера започват, да правят и големи стъпки в тая посока. Понеже Украйна трябва да бъде "освободена" от малцинствата, те с огромно желание участват в етническите чистки на Вермахта, например във Волин, и в Галиция. Има историци (Норман Дейвис например) които твърдят, че избитите от армията на Бандера поляци са към 100 000 души. Идеята е, че когато Германия спечели войната въпросните територии ще бъдат само с украинци и никой няма да може, да предяви претенции за тях в последствие. Всъщност, за да бъда максимално коректен... поляците преди началото на войната също извършват погроми спрямо украинското население, те са следствие от все още тлеещите остатъци на Полско-Съветска война от преди това. Естествено... ОУН и УПА смятат, че и СССР е не по-малка заплаха за тяхната независимост, заради това и яростно бранят териториите си от РККА, особено след подновените взаимоотношения с Германия и контраофанзивата на СССР. Дори сблъсъците с красноармейците ще продължат почти 10 години след краят на Втората световна.

Ето и малко документи в тая насока... https://istmat.org/documents?tid_theme=267&tid_area=All&tid_state=All&tid_type=All&tid_tags=&title=&field_date_from=1941&field_date_to=1950

:yanim::yanim::yanim:Много точно казано! Укрите са точно това - вечно използвани и лъгани камилчета от страна на германците.:popcorn2:

преди 6 часа, Anneliese написа:

Една чужденка няма как да научи перфектно нашия език.

А да си чувала за български евреи? Родени и учили в България!😉

Ето какъв режим защитават конете с капаци, които изобщо не си правят труда да проучат срещу какво се борят хората в Иран и защо приемат нападението на Израел като единствената спасителна сламка, като единствената светлина в тунела, чрез която могат да имат свобода и демократично бъдеще. . Но за тези коне с капаци е по-важно да са против Израел и евреите, без изобщо да ги интересува живота на хората в Иран, особено на жените, които живеят в непрекъснато потисничество и репресии, без никакви човешки права. И при това положение, те защитават не народа на Иран, а един диктаторски режим, който задължава хората да живеят в Средновековието, без да им дава никаква свобода .

Според доклада има голям ръст в броя на екзекуциите след президентските избори

Правозащитни организации казаха, че през 2024 г. в Иран са били екзекутирани рекордните 975 души

Смъртното наказание се превръща в оръжие и в инструмент срещу хората, които са уязвими и слаби, обикновено от маргинализирани общности, каза бивш докладчик на ООН за човешките права в Иран

В Иран миналата година са били екзекутирани рекордните най-малко 975 души, предадоха ДПА и БТА, като се позова на правозащитни организации.

Те определиха това като "ужасяваща ескалация в прилагането на смъртното наказание".

Данните показват 17% увеличение от предходната 2023 г., когато екзекуциите са били 834, сочи информация от годишния доклад на базираната в Осло правозащитна организация "Човешките права в Иран" и базираната във Франция организация "Заедно срещу смъртното наказание".

Това е също най-големият брой екзекуции, който групата "Човешките права в Иран" е регистрирала, откакто започва да води статистиката през 2008 година.

"Смъртното наказание се превръща в оръжие и в инструмент срещу хората, които са уязвими и слаби, обикновено от маргинализирани общности", каза бивш докладчик на ООН за човешките права в Иран.

Според доклада има "голям ръст" в броя на регистрираните екзекуции след президентските избори и встъпването в длъжност на Масуд Пезешкиан като ирански президент през втората половина на 2024 г.

"Докато вниманието на света бе насочено към напрежението между Иран и Израел, Ислямската република се възползва от това, за да тероризира собствения си народ, извършвайки от 5 до 6 екзекуции всеки ден", каза директорът на "Човешките права в Иран" Махмуд Амири Мохадам.

Защо този път режимът на аятолласите в Иран ще падне

Повечето диктаторски режими обаче не са ефективни. Те нито се грижат за икономиката, нито ги е грижа за населението. Срещу тиранията, която обществото трябва да приема, не му предлагат нищо. Тяхното продължаващо съществуване се дължи само на страха и желязната ръка, с която го налагат. Иран е тъкмо такъв пример.

2%20(26).jpg
https://www.flagman.bg/article/352900
преди 38 минути, Solly написа:

А да си чувала за български евреи? Родени и учили в България!😉

Чувала съм, но всички тук са я нарочили за чужденка. Иначе, тия български евреи се оказаха големи неблагодарници и предатели, нищо чудно, че нищо тук не се говори и споменава за тях, имам предвид в моя роден град. Тук е имало някога голяма синагога, подозирам, че е била на мястото на днешната сграда на някогашното кино. Сградата още си стои, но вече не е кино. Доколкото разбрах, Фердинанд го избила на някаква параноя, че берковските евреи готвели някакъв заговор, и наредил унищожението на синагогата. После е била построена друга, по - малка, била е на мястото на старото лятно кино, аз там не съм ходила никога, а е близо до първото ми училище. Сега в града се правят летни прожекции на филми, но на центъра, вместо в бившето лятно кино. Малко тъпо, честно казано. Не знам какво е останало от онази синагога, много ми е любопитно. Странното е, че и на двете синагоги няма снимки, нито външни, нито вътрешни. Ще рече човек, че не са съществували. Живея в стария еврейски квартал, но вече не се нарича така. Част от домовете и магазините на евреите още стоят, но самите собственици ги няма отдавна. Доколкото аз знам, никой не ги е гонил след 9 септември, а доброволно са си събрали багажите, предали са на властите ключовете за техните къщи и апартаменти и са заминали за обетованата си земя. Друга част от къщите са разрушени, но не от злоба, а за да се направи място за днешния площад със шадравана (на който злобната смети Скрудж от ГЕРБ му видя сметката).  Старите еврейски гробища не съм ги виждала никога. Интересен факт е, че по време на турското робство, евреи и турци са живели в центъра, а българите са били изтикани в периферията на града. Сега пък евреите се обръщат срещу мюсюлманите, ти да видиш!

Покрай ровенето за историята на евреите в моя град, открих сканове от стари детски списания от царска България, и в тях - информация, която ме шокира. В града е имало клон на младежката организация "Бранник", еквивалент на нацистките младежки организации. Имаше интересна статия за Берковица, младежката организация и германски войници в града. Има даже снимки. При интерес, ще ви кача скановете. За късмет имам селски произход, бабите и дядовците ми и от двете страни са били бедни селски деца и не са участвали в тези крайни десни организации.

Ако @valkiria1 , беше добър и почтен човек, можеше да ми помогне да намерим снимки на синаготата, които да качим във фейсбук страницата "ретро Берковица", на много хора щеше да им е интересно да видят как е изглеждала синагогата.

И не, ние не живеем върху останките от еврейско жилище или в такова. Няма как да ви покажа, но нашият апартамент си е построен на съвсем прилично място, което е било свободно. Искам да кажа, че не сме крадци, нито нещо сме "побългарили".  Училищата, в които учих тук, са нови, построени са след ВСВ. Като гледам старите снимки на центъра, все пак много повече си харесвам днешния център - с прекрасната голяма сграда на читалището и големия площад. Имаме два площада всъщност. Доскоро си мислех колко тъжно е, че евреите вече ги няма, но, като ги виждам как се държат и какви са, си мисля, че правилно са постъпили да заминат там, където искат.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.