Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свободата и свободният избор - доколко ги притежаваме ?

Featured Replies

Свободен е онзи, който няма какво да губи.

Който казва тръгвам...Защото друг път, освен към сърцето няма.

А свободата не носи багаж със себе си.

• Отговори 237
  • Прегледи 48,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Този избор е направен преди да се родим. Избрали сме какво и как да преживеем и какви уроци да научим, след инакарнирането на Земята. Не случайно се раждаме безпаметни, за да не можем със своите споме

• Според мен стремежът за контрол е голяма грешка, защото природата си има закони. Природата не обича насилието, което произхода от стремежа за контрол. Природата обича нещата да стават винаги по пътя н

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

Кармичният закон няма как да бъде променен, защото е безначален, несътворен. Но той не само ограничава свободага и избора, но и ги гарантира в съответните рамки. Последното обикновено не се осъзнава.

Свободен е онзи, който няма какво да губи.

Който казва тръгвам...Защото друг път, освен към сърцето няма.

А свободата не носи багаж със себе си.

свобода означава Господ да ми разреши да спя с когото си поискам- и когото аз избера!

Свобода означава да родя дете от когото си искам!

Свобода означава да работя хубава работа!

Свобода означава да мога да си кажа мнението!

свобода означава Господ да ми разреши да спя с когото си поискам- и когото аз избера!

Свобода означава да родя дете от когото си искам!

Свобода означава да работя хубава работа!

Свобода означава да мога да си кажа мнението!

Хубаво де,разбрахме колко е важно е....то за теб,няма нужда да го повтаряш толкова много.

Свобода и салам,току що ми подсказаха от БТБ.

Редактирано от Angel Heart (преглед на промените)

Искам свобода да изживея мечтите си. Дали я имам? Дали аз не си преча, а всъщност си мисля, че друг ми пречи или прсто не е дошло времето, когето мечтите ми ще станат реалност? Дали това, което искам го искам аз или някои (отгоре) ми налага какво да искам? Хм, май е второто. :) Дали мечтите ми са мои мечти или някой е сложил такава програма в моя компютър - душа, съзнание и т. н.? Охххххххххххххх, каква ти свобода, като дори това, което искате реално не го искате вие, а ви е наложено от някого да го искате! Ама все едно! И колко дребни са мечтите ви. И аз ги имам, но освен тях имам и дуги, по-големи, вероятно, не, със сигурност наложени ми от някого да ги имам.

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

Ха-хах, хората винаги си мислят, че не са достатъчно свободни. Искат да управляват вселената, а не могат да подчинят дори най-мъничката си мисъл.

Свободата за мен е да живея без да имам нужда от часовник и пари...

• 4 месеца по-късно...

Преди обсъждахме дали имаме свободен избор и вие твърдяхте, че имаме. Но, така ли е и доколко притежаваме свобода?

Както Lucia_Free правилно отбеляза наскоро - всичко е щампи. Наистина всички ние сме сложени в някакви щампи, за да има ред и по-лесен контрол. Всички ние сме под влиянието на небесните тела и начинът, по който са били подредени в момента на раждането ни. Те определят какви хора ще сме, какви наклонности ще имаме. Те определеят, че при неблагоприятни аспекти на някоя от планетие някой ще е такъв, а при благоприятни, ще е онакъв. Хубаво! Ама това също е вид ограничаване.

U.Ra беше споменал преди време, че със силата на мисълта си човек може да променя своя архетип, както и зодията си и да се отърве от влиянието на планетите.

Планетите ни влияят не само в деня на раждането ни, а постоянно. Знае се, че някои дни не са благоприятни за извършване на някои дейности и наистина - когато човек ги извършва, обикновено завършват с неуспех. Ето още едно ограничение на свободата. ;) А може би делото е трябвало да завърши с неуспех и някой е подтикнал човека да го извърши точно в този момент?

От друга страна са и тъй наречените от U.Ra Наги, които някои наричат извънземни, други Господарите на ... нещо си. Те също ни контролират непрекъснато. Подозирам сериозно, че те далеч не са единствените, които ни контролират.

И така нататък...

Е, при това положение на нещата, как мислите, доколко сме свободни и какъв свободен избор можем да правим, при положение, че сме сложени към определени щампи и се знае, че можем да сме такива и такива? :)

А също, как и при какви условия можем да се сдобием със свобода и доколко ще сме свободни всъщност?

Преди обсъждахме дали имаме свободен избор и вие твърдяхте, че имаме. Но, така ли е и доколко притежаваме свобода?

...

Е, при това положение на нещата, как мислите, доколко сме свободни и какъв свободен избор можем да правим, при положение, че сме сложени към определени щампи и се знае, че можем да сме такива и такива? :wors:

А също, как и при какви условия можем да се сдобием със свобода и доколко ще сме свободни всъщност?

И зодиакалната принадлежност, и расовата принадлежност, родовата, националната, професионалната, кастовата, ако щете, половата щете не щете biggrin.gif - всичко е щампи. Някои си мислят, че могат да се освободят от щампите с помощта на Бог, без значение как го наричат, но не виждат, че по този начин стават още по-големи роби на един "духовен", така да го нарека, егрегор и от там насетне губят и малкото свобода, която са имали. Един приятел хирург веднъж ми каза нещо, което ме впечатли много - човекът, колкото и свободен да е по дух, то той притежава само свободата на гъсеницата. И бе прав. Докато е в тяло, човекът е несвободен. Аз съм изпитвала истинска свобода само насън - когато сънувам, че летя над дърветата. Древните мистици неслучайно са смятали, че душата на човека слиза в затвора на тялото тук на Земята. А тук - на Земята, важат законите на щампите, а с най-голяма сила важи най-голямата щампа, наречена закон на Карма. Човек доброволно избира своята карма и това в каква точно несвобода да се напъха, с всичките разцветки и нюанси, с всичките й светлосенки, инкарнирайки духа си в тяло. Най-сигурният белег на кармата са гените - генетичните особености на човека са най-тежкият печат на Карма. Колкото и да се бие в гърдите някой, че е много свободен, то той не може да направи очите си от черни на сини, например, или краката си от криви, прави. Та... свободата на гъсеницата. Когато, обаче, човек осъзнае това, той вече става свободен. Именно когато духът не си създава фалшиви илюзии за свобода, тогава гъсеницата се превръща в пеперуда.

Истината се търси винаги в парадоксите. А истината за свободата на човека се открива в неговата осъзната несвобода.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

А защо тогава като ви казах преди, че мисля, че хората нямат свобода ти твърдеше, че имали свобода и право на избор? А сега твърдиш обратното.

Каква свобода, като дори и възможностите за професия, която да упражнява са предварително определени - чрез гените, планетите в момента на раждане, въобще, чрез това, което се иска от човека да извърши, докато е на Земята.

А защо тогава като ви казах преди, че мисля, че хората нямат свобода ти твърдеше, че имали свобода и право на избор? А сега твърдиш обратното.

Каква свобода, като дори и възможностите за професия, която да упражнява са предварително определени - чрез гените, планетите в момента на раждане, въобще, чрез това, което се иска от човека да извърши, докато е на Земята.

Да, хората, във всеки един свой миг, имат свобода, но забележи - свободата на избора. Това право на избор е свещено и никой няма моралното право да се меси. В дуалистичния свят е така - свободен си да избираш между това или онова, но ето тук точно е най-голямата ти несвобода - имаш избор само от това, което ти се предоставя като алтернатива, което в същността си е именно несвобода. Защото свободен си само, докато не си избрал. Избереш ли - ти вече си ограничил свободата си и се съобразяваш с този избор, носиш последствията му. Аз ти казах кое е свободата - осъзнаването на тази фалшива свобода. Осъзнаеш ли, че не си напълно свободен, ти вече правиш крачката към своята свобода.

Как да ти го обясня по-лесно - свободен е онзи, който е ограничил съвсем съзнателно своята свобода. Тогава той вече няма избор. Парадоксално, нали...

Да, хората, във всеки един свой миг, имат свобода, но забележи - свободата на избора. Това право на избор е свещено и никой няма моралното право да се меси. В дуалистичния свят е така - свободен си да избираш между това или онова, но ето тук точно е най-голямата ти несвобода - имаш избор само от това, което ти се предоставя като алтернатива, което в същността си е именно несвобода. Защото свободен си само, докато не си избрал. Избереш ли - ти вече си ограничил свободата си и се съобразяваш с този избор, носиш последствията му. Аз ти казах кое е свободата - осъзнаването на тази фалшива свобода. Осъзнаеш ли, че не си напълно свободен, ти вече правиш крачката към своята свобода.

Как да ти го обясня по-лесно - свободен е онзи, който е ограничил съвсем съзнателно своята свобода. Тогава той вече няма избор. Парадоксално, нали...

Парадоксално е. :yanim:

В дуалистичния свят е така - свободен си да избираш между това или онова, но ето тук точно е най-голямата ти несвобода - имаш избор само от това, което ти се предоставя като алтернатива, което в същността си е именно несвобода.

Съществата, които ни командват, за да изпълнят целите си чрез нас, ни карат да ИСКАМЕ точно опрделено нещо, а не друго. Иначе просто задължават човека, като не му оставят много възможности за избор и го притискат.

Съществата, които ни командват, за да изпълнят целите си чрез нас, ни карат да ИСКАМЕ точно опрделено нещо, а не друго. Иначе просто задължават човека, като не му оставят много възможности за избор и го притискат.

Какви същества,какви 5 лева...

Всичко зависи от теб самия,нещата се случват тук и сега и ти имаш свободата да избереш как да постъпиш.

Другото са празни приказки...

Какви същества,какви 5 лева...

Всичко зависи от теб самия,нещата се случват тук и сега и ти имаш свободата да избереш как да постъпиш.

Другото са празни приказки...

По този въпрос може да прочетеш например това:

http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=8913.0;wap2

Много е интересно. Но не е нужно да обръщаш внимание на думата извънземни там, защото подозирам, че не става въпрос за извънземните, а за други същоства, които ни контролират.

По този въпрос може да прочетеш например това:

http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=8913.0;wap2

Много е интересно. Но не е нужно да обръщаш внимание на думата извънземни там, защото подозирам, че не става въпрос за извънземните, а за други същоства, които ни контролират.

Много е лесно да прехвърлим отговорността на някой измислен от нас виновник - извънземни,разни мистериозни същества и т.н.

Трудното е да поемем отговорността за постъпките си и да осъзнаем,че всичко,което ни се случва,се дължи на самите нас.

Ако си риба, си свободен да плуваш във водата, но не си свободен да летиш из въздуха. Всъщност никой не ти забранява, ти просто не умееш. Първо трябва да си построиш тяло на птица.

Хората са потопени в едно психо-емоционално поле, което сами си създават и поддържат чрез желанията и мислите си. Затова, че негативното влияние си идва от самите хора. И докато въплътения човек чувства това поле доста слабо, в астралния свят силата му е стократно по-голяма. Всички тези „зли“ същности, които влияят и подстрекават грубите желания в хората са всъщност също хора в периода между две въплъщения или полусъзнателни астрални човешки останки. Те самите са „жертва“ на това поле и са в много по-голяма податливи към него, отколкото хората във въплъщение.

• 1 месец по-късно...

Тъй... аз да попитам малко автора на заглавието на темата един философски въпрос, че нещо ми човръкна в окото така поставения въпрос, а може и други да се включат в обсъждането.

Е ли свободата притежание?.. cool.gif

Знам, че това е адски обширна тема. Но много пъти съм се питала какво е свободата? Дали не грешим понякога в определението за нея? Според мен за да бъдем истински свободни първо трябва да освободим себе си от предрасъдъците и да приемаме нещата такива каквито са, а не такива каквито ни се иска да са.

П.П.: Тъй като бях обвинена, че заблуждавам хората, че съм свободна, искам да отбележа, че не се чувствам свободна и мислите ми за свободата са един вид вяра в нея; вяра, че някога ще я достигна и ще я почувствам.

свободата, булка, е да правиш каквото душа ти иска, но без това да пречи на околните. това е пълната свобода.

свободата, булка, е да правиш каквото душа ти иска, но без това да пречи на околните. това е пълната свобода.

Я разкажи, момко, как точно става това - гледам вещ го вадиш по въпроса.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Брей, каква интересна тема, а нещо се позагуби оживлението около нея. Често казано, този въпрос няма конкретен отговор - зависи как дефинираме свободата, а тя има много нива. От друга страна обаче, точно липсата на тоговор прави темата интересна - можем да си говорим по нея до безкрай, без да стигнем до крайно заключение. А какво мисля всъщност аз? Свободата, като личност, идва от това да помниш, че сам си отговорен за живота си и да не те е страх да мислиш сам - и да поемаш рискове. А свободата като абсолютно понятие - понякога се чудя дали дори Бог е свободен, или и той си има своите ограничения? В дреногръцката митология, ако помня правилно, всички богове са подвластни на съдбата - значи не съвсем свободни, всъщност.

Брей, каква интересна тема, а нещо се позагуби оживлението около нея. Често казано, този въпрос няма конкретен отговор - зависи как дефинираме свободата, а тя има много нива. От друга страна обаче, точно липсата на тоговор прави темата интересна - можем да си говорим по нея до безкрай, без да стигнем до крайно заключение. А какво мисля всъщност аз? Свободата, като личност, идва от това да помниш, че сам си отговорен за живота си и да не те е страх да мислиш сам - и да поемаш рискове. А свободата като абсолютно понятие - понякога се чудя дали дори Бог е свободен, или и той си има своите ограничения? В дреногръцката митология, ако помня правилно, всички богове са подвластни на съдбата - значи не съвсем свободни, всъщност.

Да говорите за свободен избор е неразумно. Може само 20-30 %. Господ решава всичко.Или съдбата. Както щете го наречете. ГОСПОД !

Всеки има право на избор.Съдбата винаги ни дава шанс сами да изберем.Във всяка ситуация можеш да кажеш да или не.Това е най-простия пример който мога да дам.Не можем да виним този или онзи ако нещо не ни върви,така сме избрали ,когато ни е била дадена тази възможност.А какво ни чака занапред....зависи пак от нашия избор. biggrin.gif

преди да се говори за свободен избор ше се наложи да се

дефинира понятието свобода.

ето тука настъпва мъчнотията... :speak:

също така , не може да се говори за свободен избор.

и вместо свободен избор,по уместно е да се използва словосъчетанието - ЛИЧЕН избор.

Редактирано от prepinatelen (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.