Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчваме: Фантастика - Роботи, Извънземни & Co.

Featured Replies

яяя споделяйте впечатления за "ГЕНЕЗИС", бързо, бързо :P-макар че се съмнявам да има някой, дето не го е харесал, но да питам ;)

аз бях сигурна, че ще ме изкефи и въпреки че-както когато в почето случаи тръгваш с очаквания и оставаш с празни ръце(очи...),в случая бяха напълни припокрити и аз съм много доволна от всичко във филма; както и от оня пич от 500 days of summer, тук е много симпатичен човекът :). Също много ми допадна режисьорското решение ефектите да са много премерени и само да подсилват момента, не да засилват излишен терор у зрителя и да предизвикват сума ти ненужни пукотевици, където не им е мястото-както напъват да се действа повечето чичко продуценти в Холивуд тези дни-за мое неудоволствие :).

Краят също беше много на място; историята като цяло добре разказана: действието вървеше много динамично, но не прекалено, за да ти позволи да се движиш заедно с героите, детайлите изпипани. Абе може би 1вият филм, който заслужава да се гледа на кино от много време насам. :)

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

• Отговори 144
  • Прегледи 45,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Тази седмица ще гледам Inception и ще споделя мнение, макар че доколкото чувам от приятели и познати - Нолън е надминал себе си.

Този човек ще влезе в лигата на Кубрик, Тарковски и Хичкок, казвам ви. Ще се говори за него много след като си отиде - доколкото разбрах той е и сценариста на Inception :)

Я сега да видим колко сме адекватни след 2 часа Кристофър Нолън и коктейл с абсент и черен ром. Понеже не знам до колко shanna ще се включи в рецензията, нека аз да пробвам.

Колкото толкова. Inception е малко като сън, който туко-що си сънувал - трябва да го разкажеш веднага, защото иначе после детайлите ти се губят. Та ето и малко мнения от мен:

Първо малко препоръки спрямо потенциални зрители:

1. Гледайте филма на кино! Повтарям, гледайте филма на кино! Филма е визуално притенциозен и всъщност именно визуалната му част прави 50% от филма да бъде толкова въздействащ.

2. В случай, че в града, в който живеете няма кино, не правете жестоката грешка да го теглите от тракетите на замунда или арена с някакво ужасно cam или ts качество, което не само ще убие удоволствието ви от филма, ами и няма да можете да го разберете или оцените подобаващо. Изчавайте го да излезе с DVD качество.

3. Имайте предвид, че Inception не е разтоварващ филм с много визуални ефекти. Ако сте гледали и предишни филми на Нолън, като Мементо например, имайте предвид, че от вас като зрител се изисква внимание и мисъл. За мен си пада в категориията mind fuck movies, вие сами си преценете.

Публикувано изображение

Колкото до самия филм, мога смело да кажа, че Кристофър Нолън е надминал себе си - и нека не забравяме, че това е режисьор поставил много високо летвата. И също така ми е много интересно да разбера до колко е имал сблъсък с ДМТ, защото като режисьор и сценарист на филма съм на 99,9% сигурна, че е преживял ефектите на ДМТ, поради простата причина, че подобен сценарии трудно би се зародил в трезвото човешко съзнание. Не че искам да прелъскавам филма - макар, че оценка 9.2 от 98, 000 зрителя в imdb мисля че говори достатъчно - но не мога да си изкривя душата и да не кажа, че идеята и нейната реализация са на прага на гениалността.

А що се отнася до визуализацията - освен да стисна ръката на Warner Bros, че са се бръкнали за няколко стотин милиона долара, за да може филма да изглежда по начина, по който го видях на екрана, друго не мога да кажа, За момент се замислих как ли са заснети и манипулирани сцените, в които законите на физиката вече не важат (в съня много закони не важат).

Няма как да пропуснем и ансамбъла от актьори - Леонардо Ди Каприо, Елън Пейдж, Джоузеф Гордън-Левит, Майкъл Кейн, Марион Котияр, Kен Утанабе и разбира се, един от личните ми любимци - Килиън Мърфи. Филма е прекалено комплексен и един кофти подбор на актьори щеше да провали голяма част от филма. Лично аз с половин око следях играта на Ди Каприо, защото с един приятели залагаме за коя роля ще го номинират за Оска догодина - тази или за ролята му в Shutter Island.

Филма е един голям лабиринт и ако човек не го следи внимателно, може да се загуби. Първите 15-тина минутки са малко неориентирани (заради което няколко души дори си и тръгнаха - дооста тъпо), но след това всичко постепенно започва да си идва на мястото и да се изяснява и дори края има свое логично обяснение, макар след края на прожекцията повечето хора останаха с отворена уста, а лично аз зациклих пред екрана и първото нещо, което ми мина през акъла е, че искам Кристофър Нолън лично да ми обясни как по дяволите се случи това?! Но после, след кратка дискусия (да, това е филм, за който определено се говори след края) ми се изясниха нещата.

Имаше доста интересни факти за сънят и за начинът по който съзнанието ни и тялото ни реагирват - върхи някои от тези факти не се бях замисляла. Като например, че винаги се събуждаме, когато сънуваме, че падаме. Или това, че сънищата ни някак си започват от средата и никога не можем да си спомин как сме се озовали на определеното място и ситуация. Или всеизвестният факт, че само няколко минути сън, изглеждат все едно човек е сънувал с чосове, щом се събуди. И т.н. и т.н.

Филмът определено е интересен и ласкателствата имат покритие. Един от малкото филми, които си заслужават парите за кино - за огромно съжаление такива филми вече са все по-малко и по-малко.

P.S: Резенция със спойлери - по-нататък и не тук :(

Редактирано от Amantine (преглед на промените)

Repo Men ( "Разпоредителите" ,2010г.) Интересен филм,но на места страшно брутален.Препоръчвам да гледате RATED версията ;)

И на мен ми хареса Repo Men :yanim:

Най-малкото Форест Уитакър и Джъд Лоу са страшна комбина и на няколко места откровено се посмях.

Но и цялостната концепция на филма е окей - все по-често започнаха да се появяват филми, вдъхновени от корпоративната алчност и безкрупулност.

П.П: Препоръчайте някое сносно филмче от този жанр? :clap:

Редактирано от Amantine (преглед на промените)

Провокиран от тази тема, както и от няколко блога, които чета с удоволствие, реших и аз да изгледам най-накрая Генезис/Inception

Публикувано изображение

Коментара си започвам с уговорката, че филмът ми хареса, и то много.Уговорка, да.

Така.....

Първото което ми хареса е заглавието.Гледам, няколко човека ( жени) се чудят защо преводът е такъв, като наприемр този коментар :

Едно нещо не можах да схвана на Inception обаче - защо по дяволите го превеждат Генезис? И какво, аджеба, означава генезис? А и inception на английски буквално означава начало*? Нещо не схванах тази част...

Inception си занчи начало, започване, докато , "Генезис" според чичко Гугъл, е създаване, произход ,начало ,Битие, генеза. Един вид игра на думи.хем си е начало ( В началото бе Идеята ) , хем създаване ( на илюзията ), хем пък в края на филма се разбира генезата на всичко. *

На второ място, филмът ми хареса с това, че застъпва единствената философска школа, която признавам - солипсизма.Не от днес или вчера ви обяснявам, че светът е един сън и си го създаваме между ушите си.Ами вие не вярвате....Мда.не знам колко филма на тази тематика трябва да ви направят, че да ми повярвате.

На трето място - цялостната композиция на филма : Началото всъщност е по средата.Краята отговаря на основния въпрос : "А коя е истинската реалност?" Фабулата е заплетена.Сън и реалност се преплитат така успешно, че започваш да не вярваш на сетивата си. Има достатънчо екшън сцени - преследвания с коли, мотор, бус, ски, кървищата не са кой знай колко, но си има, не без хич.Една забележка към спец-ефектите.При сцената с ръкопащшния бой в безтегловност би трябвало при всеки нанесен удар, удращият да отлитне назад ( Законите на Нютон, нали се сещате), а това не се случваше, което е доста странно, нали ?

На четвърто място : предупреждението, което носи филмът - който го е гледал, навярно е видял сцената с 12-найсетте едновременно сънуващи ? Тези хора ходеха там за да сънуват и да избягат от реалността.А жената на Леонардо ди Каприо ? Ами самият той ? Създаденият от тях свят ?Развлечение или нещо още по-силно ? Да си бог в създаденият от теб свят....Да си всемогъщ и всеможещ.Кой би устоял на изкушението ?Никой.

Управляемите сънища са опасност, по-голяма от наркотиците.За това още пред години цяла плеяда писатели-фантасти предупреждават.Само си спомнете "Онирофилм" и ще се сетите за какво говоря.

На пето и последно място - тъй като не можах да намеря с кого да отида в киното, си дръпнах , срам не срам, филма с качество TS.Е, не успя да ми развали удоволствието от гледането на филма.Даже и Леонардо в главната роля на успя :clap:

*трактовката си е моя.може и да не съм прав, ама може и да съм.като се събудя утре ще може и да видя.

Сердие, viiiper, черпя ви с ето тази тема, ако ви се чете де :clap: (btw, Генезис 2 няма да има гарантирам и чисто приятелски ви моля - не го сравнявайте с Матрицата http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif )

S "матрицата" има няколко прилики, моля Ви Мадам :

1.)солипсическата идея, че реалност няма, а всичко около нас е сън/илюзия

2.)прекалено добрите специални ефекти

3.)музикал;ното оформление

Разлики :

1.)дълбочината на изживяването

2.)размислите върху технологията и човешката злупотреба с тях

3.Леонардо ди Каприо

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Драги, моля Ви, разбира се, че има прилики, но като чуя "новата Матрица" или "като Матрицата" или "Inception vs. The Matrix" и изпитвам силното желание да грабна един стик за голф и да нанеса между 45 до 60 удара на съответната персона. :blink:

Не умаловажавам труда на братята Уашовски, защото Матрицата през '99та беше почти същото явление като Генезис сега.

Но за мен филмите са тотално различни и наистина Генезис се приближава повече до 8½ на Фелини, от колкото до Матрицата .

Мхммм. Чакай че ти пиша коментар у блога, не ме разсейвай :beer:

Драги, моля Ви, разбира се, че има прилики, но като чуя "новата Матрица" или "като Матрицата" или "Inception vs. The Matrix" и изпитвам силното желание да грабна един стик за голф и да нанеса между 45 до 60 удара на съответната персона. :blink:

Не умаловажавам труда на братята Уашовски, защото Матрицата през '99та беше почти същото явление като Генезис сега.

Но за мен филмите са тотално различни и наистина Генезис се приближава повече до 8½ на Фелини, от колкото до Матрицата .

Мхммм. Чакай че ти пиша коментар у блога, не ме разсейвай :beer:

Скъпа моя,

Пиша Ви бавно, защото знам, че не можете да четете бързо :beer: Не ме разбирайте погрешно, не съпоставям двата филма, и съм далече от мисълта "новата матрица" и тем подобни глЮпости.

Филмите са наистина коренно различни, и честно казано "Генезис" е с две гърди напред ( независимо от Леонардо).

Скъпа моя,

Пиша Ви бавно, защото знам, че не можете да четете бързо :blink: Не ме разбирайте погрешно, не съпоставям двата филма, и съм далече от мисълта "новата матрица" и тем подобни глЮпости.

Филмите са наистина коренно различни, и честно казано "Генезис" е с две гърди напред ( независимо от Леонардо).

Разбира се, ясен сте ми кат хайку, моля ви се. :ph34r:

Ама като казваш гърди, какви гърди имаш предвид? Мой размер ли? :blink:

П.П: Абе какво против ДиКаприо имаш, бе?!

П.П.2: Я премести последните ни мнения в темата за Фантастика малко по-надолу. Юлето така прави :speak:

• 2 месеца по-късно...

Всъщност "Inception" е много далече от научната фантастика и много по-близо до heist филмите. Дебатът за Леонардо е излишен, като се има предвид защо Нолан е избрал точно него /да, има си причина и тя не е в актьорските му умения/.

• 3 седмици по-късно...

Всъщност "Inception" е много далече от научната фантастика и много по-близо до heist филмите. Дебатът за Леонардо е излишен, като се има предвид защо Нолан е избрал точно него /да, има си причина и тя не е в актьорските му умения/.

Да.

Приликите помежду им не подлежат на коментар.

• 1 месец по-късно...

NASA:

Най-недостоверните фантастични филми

Публикувано изображение

NASA обяви от гледна точка на достоверността седемте най-лоши и седемте най-добри филми през последните години, съобщи The Sunday Times.

Класацията е обявена на пресконференция в Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Laboratory).

Според учените седморката на най-недостоверните филми откъм представените в тях технологии е следната:

1. "2012"

2. "Земно ядро" (The Core)

3. "Армагедон" (Armaageddon)

4. "Вулкан" (The Volcano)

5. "Верижна реакция" (Chain Reaction)

6. "Шестият ден" (The 6th Day)

7. "Покрито с тайна" (What the #$*! Do We (K)now!?)

Всички изброени ленти са удостоени да попаднат в списъка заради големия брой научни неточности в тях, а понякога и с най-големите измислици. Например в „2012” неутриното сгорещява земното ядро и то при положение, че неутриното е неутрална частица и почти не взаимодейства с материята.

За отбелязване е, че NASA е взела участие в създаването на един от слабите филми – „Армагедон”. Авторите на филма отначало се консултирали с космическата агенция, обаче с времето отговорите на учените престанали да са удобни за кинематографистите и те завършили филма без участието на експертите. В резултат, според учените, се получил чудовищен и нереалистичен филм.

Същевременно учените са представили списък на филмите, в които според тях научните теории са пресъздадени вярно:

1. "Гатака" (Gattaca)

2. "Контакт" (Contact)

3. "Метрополис" (Metropolis)

4. "Денят, в който Земята спря да се върти” (The Day the Earth Stood Still)

5. "Жена на Луната" (Woman in the Moon)

6. "Нещо" (The Thing from Another World)

7. "Джурасик парк" (Jurassic Park)

БЛИЦ

Във филмовата индустрия има доста художествена измислица и се набляга повече на ефектите,по-малко се гледа на реалността.Там е важно колко милиона ще събере филма през първите дни от прожекцията,а не какво ще кажат учените.

И какъв е смисълът от тази класация - ей това не разбрах. Нима "Междузвездни войни", "Властелинът на пръстените", "Пътеводител на галактическия стопаджия" или "Извънземното" са по-достоверни? Или "Снежанка и седемте джуджета"? А "Пепеляшка" или "Котаракът в чизми"? И ако не, то това прави ли ги непрепоръчителни за излъчване? Или ги прави по-малко гледаеми и обичани от безброй зрители по цял свят? И в двете 7-ци има добри филми, има и шедьоври, но има и доста по-слаби, да не кажа посредствени заглавия - поне моята оценка е такава, гледал съм почти всички изброени, но не се влияя от това кой филм в кой от списъците е. А най-ми е странно защо във втората 7-ца липсва шедьовърът "Аполо 13" - кой е по-достоверен от него, след като отразява действителни събития?

• 2 седмици по-късно...

Във филмовата индустрия има доста художествена измислица и се набляга повече на ефектите,по-малко се гледа на реалността.Там е важно колко милиона ще събере филма през първите дни от прожекцията,а не какво ще кажат учените.

Дано "2012" остане измислица

:rolleyes:

• 3 месеца по-късно...

Публикувано изображение

Inception

Страхотна идея, и великолепно изпълнение... От години не бях гледал филм, който да ме грабне така.

• 2 седмици по-късно...

Ето и още няколко филмчета за почитателите на жанра

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Извинявам се ако ги пише в предишни коментари.

Редактирано от kohonen (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Публикувано изображение

Във филма Първичен код Капитан Колтър Стивънс (Джейк Гиленхал) е военен, който става част от експериментална правителствена програма, разследваща бомбардировка над влак.

Той е изпратен в тялото на Шон Фентрес (Фредерик де Гранпри) - цивилен, който се намира във влака по време на инцидента. Колтър е принуден да преживее последните осем минути от чуждия живот отново и отново, докато не разбере кой е виновен за атаката и как може да предотврати следващия терористичен акт.

Публикувано изображение

За любителите на извънземните

:)

Публикувано изображение

Хареса ми замисъла, но през цялото време нещо не ми достигаше. А пък края ми беше толкова предсказуем и клиширан, че чак ме падразни.

6/10

Редактирано от kristi_34 (преглед на промените)

Публикувано изображение

Source code

Една дума - великолепен.

Чакам го отдавна да излезе с наистина добро качество, че не можах да го гледам на кино, понеже вече няма прожекции. Та и аз имам големи надежди, та да видим...

• 2 седмици по-късно...

Публикувано изображение

Агенти на съдбата 2011 - Хареса ми. Не, че не знаем за тях от Fringe (Експериментът),който го гледа... Интересна гледна точка. Добра игра на Мат Деймън.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.